Robin Dekempe & Guillaume Behaegel

2 PERSPECTIEVEN,

1 ERVARING

 

Introductie

 

Uit een studie van de Universiteit Hasselt blijkt dat maar liefst vier op de tien Belgische senioren zich soms tot dikwijls eenzaam voelen. Dit komt onder andere omdat de familie hen steeds minder vaak bezoekt. Britse cijfers geven aan dat een op de tien kinderen zijn grootouders al een jaar niet meer heeft bezocht. De kloof tussen jong en oud was nog nooit zo groot.

 

In dit project trachten we die twee verschillende generaties terug samen te brengen. Aan de ene kant de ouderen die al een leven hebben meegemaakt vol memorabele gebeurtenissen. Aan de andere kant de kinderen die daar nog moeten aan beginnen. Dit project tracht dan ook een inkijk te geven in de hoofden van deze twee tegenovergestelde generaties.

 

HET VERLEDEN GETEKEND

We vroegen aan de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Coleta in Gent om elk apart een bijzondere tekening te maken. Een tekening die voor hen een memorabele gebeurtenis illustreert. De een is misschien iets meer geslaagd dan de ander, maar vooral het idee achter elke tekening telt. Uiteindelijk hebben we de drie mooiste en bijzonderste herinneringen eruit gekozen. Die tekeningen spelen een centrale rol in het project. Hieronder presenteren we u een korte voorstelling van de artiesten en hun tekeningen.

 

persoon03.jpg

Georgette Dubois

"Hij was mijn held en ik vertroetelde hem als geen ander"

MIJN VERHAAL

persoon01.jpg

Zuster Colette Donche

"Ik ben nog nooit zo bang geweest”

MIJN VERHAAL

persoon02.jpg

Robert Roegiest

"Op 10 mei 1940 zou ik tot commandant benoemd worden"

MIJN VERHAAL

t3.jpg

Mieke Declerck

MIJN PORTRET

t1.jpg

Suzanna David

MIJN PORTRET

t5.jpg

Roger De Coster

MIJN PORTRET

t2.jpg

Thérèse Vanderstruyft

MIJN PORTRET

t4.jpg

Zuster Maria Van Meirvenne

MIJN PORTRET

DE TOEKOMST HERLEEFT

Vervolgens vroegen we aan de leerlingen van de basisschool De Boomgaard in Gent om de drie uitgekozen tekeningen te bespreken. De kinderen van vier tot zes jaar oud moesten hun fantasie de vrije loop laten gaan om zo de tekeningen in hun perspectief te begrijpen. Nadien mochten ze zelf aan het werk. Hieronder presenteren wij u drie audiofragmenten, waarop de kinderen commentaar geven over de tekeningen van de ouderen.

 

Georgette Dubois
Zuster Colette Donche
Robert Roegiest

DE ONTMOETING

De twee verschillende generaties hebben elkaar ten slotte ontmoet. Ze hebben niet veel gemeen, behalve dat ze aan dezelfde tekening hebben gewerkt. De jongeren kregen de kans om hun eigen tekening over de memorabele gebeurtenis te tonen aan de oudere, die dit echt heeft meegemaakt. De twee generaties gingen uiteindelijk met elkaar in dialoog en wij waren erbij om dit te filmen.

 

Een project door Robin Dekempe en Guillaume Behaegel

 

Met dank aan WZC Sint-Coleta en De Boomgaard