Aperitiefconcerten De Negen Muzen

 

Concertinfo

Concertseizoen 2019 - 2020

 

Zondag 22 maart 2020 : Afgelast in het kader van de corona-maatregelen !

Dit concert is verplaatst naar 22 november 2020.


‘La Belle Epoque’

In het kielzog van de Industriële revolutie ontwikkelt zich een hoorntraditie van wereldformaat die mee zou drijven op deze zee van elegantie, klank en kleur. Met de uitmuntende muzikanten Jeroen Billiet (hoorn) en Jan Huylebroeck (piano) mikken wij hoog. In het kader van het onderzoeksproject “Brave Belges of the Belle Epoque” (HoGent School, of Arts-Koninklijk Conservatorium) exploreert dit concertprogramma deze muziek zoals ze door een Gents publiek omstreeks 1910 ervaren werd. U waant zich vast helemaal in de vorige eeuw want Jeroen Billiet maakt gebruik van de historische instrumentencollectie van het Gentse conservatorium. De muzikale banden tussen Gent en Brugge worden rijkelijk geïllustreerd met werken voor hoorn van niet minder dan vier Brugse conservatoriumdirecteurs.

 

Jeroen Billiet studeerde bij Luc Bergé aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij in 2001 met grote onderscheiding slaagde voor het meesterexamen hoorn. Billiet vervolmaakte zijn studies o.a. bij Froydis Ree Wekre, Claude Maury, Uli Hübner en Anthony Halstead en deed orkestervaring op bij verscheidene professionele Belgisch orkesten. Hij specialiseerde zich al tijdens zijn conservatoriumstudies in het bespelen van historische hoorntypes. Jeroen Billiet is een veelgevraagde gast bij internationale topensembles als le Concert d'Astrée (Emmanuelle Haim), B'Rock Gent en het Orchestre Révolutionaire et Romantique (J.E. Gardiner). Daarnaast was hij solohoorn van onder meer Il Fondamento (Paul Dombrecht) en Insula Orchestra (Laurence Equilbey).Hij is onderzoeker aan de School of Arts/Koninklijk Conservatorium van de Hogeschool Gent alsook docent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Sinds 2002 leraar hoorn aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge. In juni 2008 verwierf Jeroen Billiet con brio de titel 'Laureaat van het Orpheus Instituut' voor zijn proefschrift 200 years of Belgian Hornschool? A Comprehensive Study of the Horn in Belgium, 1789-1960. In Juli 2019 in Jeroen Billiet host van het 51ste International Horn Symposium te Gent.

Jan Huylebroeck studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent waar hij zes einddiploma's behaalde. Hij startte in 1976 als pianoleraar-pianobegeleider aan het Stedelijk Conservatorium van Oostende maar gaf de carrière vanaf 1985 een andere wending. Hij besloot, binnen het kader van het deeltijds kunstonderwijs, vanaf dan niet langer les te geven maar zich te specialiseren in pianobegeleiding. Sinds 1979 is hij pianobegeleider aan het Stedelijk Conservatorium Brugge, waar hij ook het klavecimbel en het orgel als begeleidingsinstrument gebruikt. Jan Huylebroeck nam vanaf september 1995 in het DKO een sabbatperiode op om tijdelijk dirigent-muziekleider bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (afdeling Musical) te worden, maar besloot in januari 1997, na enkele zeer geslaagde musicalproducties zoals Sound of Music, Chess, en Sacco & Vanzetti, toch terug te keren naar het Brugse DKO, waar hij op 1 oktober 2016 met pensioen ging. Het concertleven echter, gaat onverminderd door.

Jan Huylebroeck

Jeroen Billiet

Voor meer info : klik op de afbeeldingen