champagne

Soorten champagnes

Als een Champagne gemaakt is van druiven van één (goed) jaar dan noemt men dit een Millésimé Champagne. Op het etiket staat dan het jaartal waarop de druiven zijn geplukt. Als er geen jaartal op de fles staat noemt men dit een Non-vintage (of NV) Champagne. De Champagne is dan samengesteld uit druivensappen van de oogsten van meerdere jaren. Het is vaak zo dat een Millésimé van één producent een betere kwaliteit heeft als de Non-vintage van dezelfde producent. Het is echter niet zo dat een NV van de ene leverancier per definitie onder doet voor een Millésimé Champagne van een andere leverancier.

Een Champagne die alleen van Chardonnay wordt gemaakt wordt Blanc-des-Blancs (BdB) genoemd. Deze wordt met name gemaakt door producenten die alleen maar Chardonnay verbouwen (in de Côte de Blancs). Veel producenten hebben echter een BdB in het assortiment vanwege de unieke lichte en frisse smaak die prima te combineren is met vis.

Er zijn ook witte (lees: blanke) Champagnes die alleen worden gemaakt van zwarte (lees: blauwe) Pinot Meunier en/of Pinot Noir druiven. Deze Champagnes noemt men Blanc-des-Noirs (BdN). Het merendeel van deze BdN's worden van 100% Pinot Meunier gemaakt. De BdN's staan erom bekend dat zij karakter, pittigheid en kracht hebben. Veel echte wijndrinkers vinden de BdN Champagnes dan ook lekkerder dan de normale of BdB's. Blanc-des-Noirs zijn snel in opkomst, wellicht te snel. Er zijn een aantal producenten die BdN's maken met een overdosis Pinot Meunier. De koper denkt dat hij de BdN Champagne lang kan bewaren en maakt na een jaar of tien een fles azijn open.

Rosé Champagnes worden met veel Pinot Noir gemaakt. Soms perst men de rode druiven wat langer door en/of laat de rode schillen mee gisten voor de kleur. Deze Champagnes zijn natuurlijk volgens de producenten "puur". Veel gebruikelijker is het echter om een 5-20% rode Pinot-Noir aan de Champagnemix toe te voegen net voordat de flesjes voor de rijping worden weggelegd. De Champagnes waarbij rode wijn is toegevoegd zijn niet "puur". Aan de ander kant hebben ze ook niet de bittere smaak van de schillen. Je moet eigenlijk zelf maar kijken wat je lekkerder vindt. Een enkele keer ben ik tegengekomen dat men na de rijping rode wijn aan Champagne toe voegt en die als Rosé Champagne verkoopt. Sommigen vinden dit bizar. Immers de hele truc van Champagne is dat het hele mengsel de tweede gisting en de rijping op fles mee maakt. Aan de andere kant; als je de rode druiven zo hard perst dat je het kleurtje van de schil terug kunt vinden in het sap dan krijg je gratis de bittere smaak van de schil erbij. Laat dat lekker gisten en geheid dat je dat gaat proeven Laten we het er maar op houden dat er verschillende smaken bestaan.

De producenten willen ieder nog wel eens een eigen toevoeging bij de Champagnewijn mengen. Hierbij kunt u denken aan; Cuvée speciale, Premier Cru, Vintage, Millésimé etc.(vergelijkbaar met: CL, XL, GL kenmerken van auto's). Aangezien deze toevoeging uniek is per producent kan men de mousserende wijnen niet op basis van deze toevoeging vergelijken. Binnen het aanbod van een producent is natuurlijk wel onderscheid te maken op basis van de toevoeging.

champagne