INLEIDING

 

 

 

Praktijk betekent dat wij realisaties maken door gebruik te maken van bepaalde technieken.

 

Deze technieken moeten wij aanleren door de technologie over de gereedschappen en materialen te bespreken en door schakelingen te maken.

 

Om een werkstuk uit te voeren zijn drie zaken van groot belang :

 

1.    Goede vakkennis (Hoe moet ik het doen ?)

2.    Goede planning ( Wat moet ik eerst doen ?)

3.    Juist gereedschap (Waarmee zal ik het best werken ?)

 

Een goede vakman kan deze drie met elkaar verenigen. Vakmanschap komt niet op één dag. Het is de som van een goede opleiding op school en jarenlange ervaring. Op school leer je hoe je iets moet doen, op het werk zul je de uitzonderingen leren en daarmee je vakkennis vergroten.

 

Door te oefenen leer je het vak. Daar is echter geduld en inspanning voor nodig. De lessen elektriciteit en mechanica zijn daar een goed middel toe. Er wordt van jou verwacht dat je het vak leert, niet dat je het reeds kunt.

 

Doorheen deze cursus zul je stilaan vertrouwd geraken met de gereedschappen. Dat is de eerste stap naar je vakmanschap. Om een gereedschap te kunnen kiezen moet je het eerst zo goed mogelijk leren kennen, en dat is heus niet zo moeilijk als het lijkt.

 

Werken met materialen, machines en snijdende gereedschappen houdt altijd gevaren in. Spelen en niet opletten zijn vaak oorzaak van een ongeval.

 

Daarom zijn er enkele regels die je moet onthouden :

 

¨          Blijf op je plaats.

¨          Werk met je eigen gereedschap.

¨          Hou je gedachten bij het werk.

¨          Praten en spelen kun je onder de pauze.

¨          Als je twijfelt ; vraag uitleg.

¨          Hou je werkplaats proper.

 

De oefeningen in het werkhuis zijn meestal klein en worden in deeltjes opgesplitst. Sommigen hebben wat meer tijd nodig om ze uit te voeren, maar dat is van minder belang.

 

De hoofdzaak is dat ze nauwkeurig afgewerkt zijn ! !