OEFENINGEN MAKEN VIA SKYPE

 

 

Elk jaar opnieuw valt het mij op dat studenten vooral moeite hebben met oefeningen. Als je er goed op studeert, dan slaag je er op de duur wel in om de theorie te begrijpen, maar die oefeningen…

 

Jullie proffen beseffen dat ook en dus geven ze jullie een ganse bundel met oefeningen. In de meeste richtingen is het dan de bedoeling dat je elke week de oefeningen van een bepaald hoofdstuk thuis probeert op te lossen en dat die vervolgens besproken worden in een practicumsessie/oefencollege.

 

En dus zitten jullie elke week (heel) lang te zwoegen op oefeningen. Met als voornaamste resultaat… frustraties en het gevoel dat je er niks van begrijpt. (Een heel normaal gevoel hoor!) Dan ga je naar het oefencollege, in de hoop dat ze het daar goed uitleggen en je het daarna wel begrijpt… maar soms/meestal heb je zelfs na het oefencollege nog steeds geen goed gevoel. Oefencolleges zijn eigenlijk maar zinvol (en je haalt er het maximale rendement uit) als je vooraf reeds begrijpt waar het over gaat. And that’s where I come in!

 

In plaats dat iedereen de oefeningen individueel voorbereidt, kunnen we evengoed onze eigen kleine practicumsessie organiseren: een beperkt groepje gemotiveerde studenten, die samen op zoek gaan naar de oplossingen van de oefeningen. Onder mijn begeleiding: eerst krijgen jullie (even) tijd om over een oefeningen na te denken en dan proberen we die samen op te lossen. We helpen mekaar!

 

Een we een groepje gevormd hebben, zouden we natuurlijk samen ergens kunnen afspreken, maar geloof mij, je kan je het beste concentreren thuis, aan je eigen bureau. En het is lekker comfortabel dat je je niet hoeft te verplaatsen. Dus… spreken we virtueel af. Via een groeps-videochat met Skype.

 

Het lijkt misschien raar, maar het werkt echt (en breekt stilaan door). In plaats van die gefrustreerde uren, met een slecht gevoel als resultaat, zal je nu plezier hebben en met een goed gevoel (“yes, ik begrijp het”) naar de oefencolleges gaan. En aangezien je al begrijpt waar het over gaat, zal je echt iets hebben aan de oefensessies.

 

Probeer het eens! Wat heb je te verliezen?

 

Als je geïnteresseerd bent, stuur dan een mailtje naar Geert.JR.VanDamme@gmail.com. Je hoeft zelf geen groepje te vormen. Dat mag, uiteraard, maar iedereen kan zich inschrijven. Ik maak dan wel groepjes, op basis van wie wanneer beschikbaar is (weekends zijn uiteraard mogelijk J).

 

Alvast tot binnenkort!

 

Groetjes,

Geert