H2O-Cooling Project

 

Voor vele overklokkers een essentie is een degelijke waterkoeling om de geliefkoosde 462-voeter koel te houden en dus ook stabiel te houden.Ik als noob-overklokker wou ook waterkoeling, maar mij kennende moet dit binnen een klein budget gebeuren. Wie klein budget zegt denkt normaal direct aan DIY. Do It Yourself goddamn. Waarom niet?! Na heel wat geleuter op sites die me wat informatie verschaften i.v.m. het zelf vervaardigen van de nodige onderdelen.

Over welke onderdelen hebben we het dan?

- Men gebruikt een groot reservoir om het water in op te vangen en rustig af te koelen. Deze methode vergt echter een relatief groot reservoir en wordt enkel gebruikt bij koeling van CPU's die niet veel warmte dienen af te geven.

- De meest voornaamste methode is het gebruik van een radiator. Er zijn talrijke bedrijven die radiators maken die specifiek bestemd zijn voor PC-koeling. Deze durven echter snel een gat slaan in een klein budget zoals het mijne. Dus goedkoper alternatief zoeken.
 

DEEL I

De testvloeistof werd gedestilleerd water. Daar ik nog geen blok heb (wel al ontwerp en fabricatiemogelijkheden, maar nog geen massieve blok koper) werd voorlopig enkel de radiator en de pomp getest.

De autoradiator die ik op de kop kon tikken voor Ä 15 was veel te groot dus was ik genoodzaakt om daar een kleiner stuk uit te halen.

Om het bekomen stuk radiator te benutten moest ik dus ieder apart buisje uit deze radiator afzonderlijk waterdicht inbouwen in een PS-behuizing. De volgende foto is niet zo duidelijk maar toont toch de essentie van wat ik bedoel.

Alles werd met PS-plaat van 2,3mm breed en transparante silicone dichtgemaakt. Na vele lekken heb ik toch een geheel waar geen druppel water de buitenlucht nog raakt.

De andere kant van de radiator ziet er zo uit :

Uitgaande van het principe dat de massadichtheid van koud water groter is dan die van warm water maakte ik een systeem waarbij het warme water van het koelblok bovenaan in de radiator binnengepompt wordt, en onderaan gekoeld terug naar het blok vertrekt. Zoals op de foto te zien is is de ingang in een bredere diameter uitgevoerd dan de uitgang. Dit is een soort voorziening voor latere aanpassingen. Bijvoorbeeld een aparte slang voor de aanvoer van koud water naar een koelblok op mijn grafische kaart of op mijn chipset. De aansluiting op de pomp ontstonden tevens door deze voorziening :

Om de pomp bruikbaar te maken moest ik deze tevens inbouwen in een PS-behuizing. Dit doordat de aanzuiging van de pomp gebeurd door enkele spleten in de achterkant van de pomp (links) en dus niet kan veranderd worden naar een ingang met een slang. Opnieuw moest ik hier een waterdicht reservoir van maken. Hier had ik echter meer geluk en had ik slecht 1 lek en dit bij de aansluiting met de grootste diameter. Dergelijke aansluitingen zijn echter moeilijker waterdicht te krijgen dan de kleinere ook. De kleinere zijn superhandige push-in fittings. Darmpje erin duwen en het geheel is waterdicht. That's all there is :)

Daar ik graag naar een lanparty ga en ik dus een verplaatsbare PC nodig heb moest ik voor dit alles een behuizing maken die ik aan mijn PC kon monteren. Onder het moto 'het oog wil ook wat' kwam ik tot volgend ontwerp :

Ondertussen heb ik het uitgezaagde deel wat opgewreven zodat het geheel der wat deftiger uitziet. Jammergenoeg heb ik hier geen foto's meer van daar ik de gebruikte digitale camera al teruggeven heb aan de eigenaar :(

De uitsparing in de behuizing is uiteraard voor de 3 fans. Deze 3 fans zijn 120mm fans van EverCool :

Gemonteerd zou het geheel er ongeveer zo uitzien :

Met de pomp (maar zonder de fans) erbij zou het iets dergelijks moeten geven :

 

DEEL II

Nu ik eindelijk mijn koelblok heb afgewerkt en een digitale camera opnieuw heb afgeschooid kan ik mijn project wat updaten.

Deze update houdt dus in dat het koelblok afgewerkt is, de ingangen op de pomp en de uitgangen op de radiator bijgewerkt zijn, de subcase wat mooier afgewerkt is en dat het gehele project gemonteerd is.

De dubbele uitgang op mijn radiator.

De subcase heb ik dus ook in het zilver gespoten omdat het wat zou bij mijn case passen niet :)

Wat we al lang wilden zien (en ik ook) was mijn koelblok. Wel, dit is wat ervan gekomen is

Looks cute right? Enfin, dat was toch het eerste wat ik dacht :)

Toen ik het kreeg (maat had alles geboord en gefreesd en draad getrokken) moest ik enkel nog mijn koelvinnekes maken.

Bought myself a dremel, and of we go.

Dit is het uiteindelijke resultaat geworden :

 

Blokje gemonteerd op mijn proc:

 

Van zodra ik het koelblok wat beter getest heb post ik nog een update(tje).

Stay tuned.

 

Voor vragen e.d. mail me : Da_Priest@pandora.be

 

HomePage