Dokterspraktijk Krombeke

Zorg voor iedereen

Dokterspraktijk Krombeke

Zorg voor iedereen


GAL - EN LEVERSPAREND DIEET -

Veel vet en moeilijk verteerbaar voedsel prikkelt de galblaas en veroorzaakt pijn en misselijkheid. Uw dokter heeft daarom een vetarme en lichtverteerbare voeding voorgeschreven.

ALGEMENE RICHTLIJNEN :

• Gebruik geen grote hoeveelheden voedsel tegelijk, maar eet tussen de maaltijden iets.
• Gebruik geen hete of ijskoude gerechten en dranken
• Eet vooral rustig en kauw goed.
• Gerechten of dranken, waarvan U merkt, dat ze last veroorzaken. Probeert ze later nog eens in een kleine hoeveelheid.
• Voedingsmiddelen kunt U gaar maken door koken, stoven, smoren en grillen. Hard bakken en braden is niet toegestaan.
• Afwisseling in uw voeding maakt dat u zo smakelijk mogelijk eet.

EEN GOEDE VOEDING VERKRIJGT U :

Wanneer u dagelijks gebruik maakt van alle hieronder genoemde groepen van voedingsmiddelen :
- magere melk, magere yoghurt, karnemelk en gerechten hiervan, 20+ of 40+ kaas;
- licht verteerbare groenten (zie lijst) en zacht fruit of vruchtensap;
- mager vlees, magere vleeswaren en magere vis;
- brood (wit of licht bruin), rijst en andere toegestane graanprodukten.

ALGEMEEN:

Langzaam eten ,goed kauwen, geen overvloedige
maaltijden ,niet teveel drinken tijdens de maaltijd.

VERBODEN:

- BAKVET: Alle vet dat op hoge temperatuur verhit wordt zoals: fritten, pannekoeken, wafels, chips, gebak.
-VETTE VLEESSOORTEN : vet varkensvlees,bloedworst,vette worst leverpastei,schapen- of lamsvlees.
-VIS: vis in olie ,makreel,gerookte vis.
-EIEREN en bereidingen.
-VOLLE MELKPRODUKTEN : jonge Hollandse kaas ,Franse smeerkaas, pudding room enz.
-GROENTEN: koolsoorten rode,witte,zuur-,spruitjes.
-FRUIT : bananen pruimen.
-DIVERSEN: vers brood ,nootjes,pindaboter en kaas,chocolade en chokoladebereidingen ,sterke purgeermiddelen.

TOEGELATEN:

Oud liefst wit brood ,geroosterd vers brood.
mager vlees: biefstuk,roastbief,gerookt vlees,mager gekookte hesp.
afgeroomde melk-produkten: magere yogourth magere platte kaas.
goed gaar gekookte groenten: witloof,wortelen,erwten,spinazie,bloemkool.
rauwe groenten: salade,witloof,tomaten.(geen vette saus of mayonnaise)
fruit: appelen,peren,sinaasappelen,kersen,perziken.
Magere vissoorten: kabeljauw, wijting, schelvis, griet.

VOORBEELD VAN EEN DAGMENU


ONTBIJT
Brood : oud wit brood, oud licht bruin brood, geroosterd brood, toast of beschuit. Zeer dun besmeerd met boter, margarine of halvarine.
Beleg: mager vlees of magere kaas, zoet beleg.
Drank: thee en/of magere melk, karnemelk of magere yoghurt.

IN DE LOOP VAN DE OCHTEND
Drank: Thee of (indien verdragen wordt) slappe koffie met melk of magere koffiemelk.
Brood: Droge biscuit, een beschuit of sneetje brood
Beleg: Hartig of zoet.
Desgewenst nog een glas magere melk of magere bouillon.

WARME MAALTIJD
Drank: Eventueel voor de maaltijd een kop magere soep.
Aardappelen: Gekookte aardappelen, macaroni of rijst.
Groenten: Gekookte zachte groente eventueel met een theelepeltje boter of margarine of met een melksausje zonder boter of margarine.
Vlees: Mager, mals vlees of magere, gestoofde of gekookte vis.
Sausen: Ontvette jus (van koude jus het gestolde vet afscheppen).
Eventueel een niet gekruide saus bv. tomatensaus zonder boter of margarine.
Nagerecht: Kleine portie vla of pap van magere melk, magere yoghurt, hangop, compôte of vruchtenmoes zonder schillen en pitjes.

IN DE LOOP VAN DE MIDDAG
Drank: Thee.
Brood: Een paar droge biscuit, kaneelbeschuitjes of een beschuit met beleg.
Nagerecht: Zacht (fruit) of geperst fruit.

TWEEDE BROODMAALTIJD
Brood: Als het ontbijt. Men kan het brood desgewenst vervangen door een niet sterk gekruid macaroni- of rijst gerecht of door een bordje pap met magere melk of karnemelk.
Beleg: Tartaar, ragout van mager vlees zonder boter of margarine bereid, of tomaat zonder schil en pitjes.

VOOR HET SLAPEN GAAN
Drank: Warme, magere melk, magere yoghurt of vruchtensap.