EPC

Wat is een EPC?

Het EPC (Energie Prestatie Certificaat) is een verplicht document bij verkoop of verhuur van woningen dat potentiële kopers of huurders informeert over de energiezuinigheid van de woning. Op basis van het EPC kan u de energiezuinigheid van woningen vergelijken. Het EPC legt geen eisen op aan de woning; het heeft een louter informatieve functie. Een EPC wordt soms ook EPC attest, EPC certificaat, energieattest of energiecertificaat genoemd. Het EPC voor residentiële woningen wordt opgemaakt door een erkende energiedeskundige van het type A. Het energieattest dient aanwezig te zijn vooraleer de woning te koop of te huur wordt aangeboden. Een verkoopsakte kan bijvoorbeeld niet verleden worden zonder de aanwezigheid van een energieattest.


Wat staat er in een EPC?

Het EPC bestaat uit verschillende delen:

- De energiescore:

Dit is het (theoretisch) karakteristiek jaarlijks berekend primair energieverbruik gedeeld door de bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m²jaar) Hoe lager deze score is, hoe energiezuiniger de woning is.


- De gegevens van de energiedeskundige:

De gegevens van de energiedeskundige die het certificaat heeft opgemaakt worden ook weergegeven op het certificaat. Dit voor het gemak van de klant, zodanig dat deze bij vragen snel in contact kan komen, maar ook in verband met controles. Voor de correctheid van de certificaten wordt er met regelmaat gecontroleerd of deze wel overeenstemd met de werkelijkheid en zo kan de deskundige tegen de lamp lopen als hij/zij zijn werk niet naar behoren uitoefent.

- Standaard aanbevelingen:

Deze aanbevelingen worden door de software gegenereerd op basis van de ingevoerde gegevens. In het vrij invoerveld kan de energiedeskundige zelf bijkomende aanbevelingen of opmerkingen formuleren. De aanbevelingen zijn niet verplicht uit te voeren maar tonen welke energiebesparende investeringen nuttig zijn voor de woning.

- Invoergegevens:

De laatste pagina's van het certificaat geven de ingevoerde gegevens weer zoals de energiedeskundige deze ingevoerd heeft.

Een voorbeeld van een EPCControles en boetes

Controle op de aanwezigheid van een EPC

- Het VEA controleert steekproefsgewijs of woningen die te koop of te huur zijn, over een geldig EPC beschikken.
- Notarissen hebben meldingsplicht bij afwezigheid van een EPC. Dit gebeurt via het e-notariaat. Notarissen riskeren een boete van 250 tot 5000 euro als ze meldingen over de afwezigheid van een EPC niet doorgeven aan het VEA.
- Iedereen kan ook het ontbreken van een EPC aan het VEA melden. Anonieme of onvolledige meldingen worden niet aanvaard.
Als een eigenaar niet (tijdig) over een geldig EPC beschikt, dan wordt de eigenaar uitgenodigd om schriftelijke argumenten in te dienen. Het ontbreken van een EPC betekent niet dat de woning niet kan verkocht of verhuurd worden. De eigenaar riskeert wel een administratieve geldboete van 500 euro tot 5000 euro.

Controle op de correctheid van de gegevens

Het VEA controleert steekproefsgewijs op de geleverde prestaties, kwalificaties en de aanvullende vereisten van de erkende energiedeskundige en op de correctheid van het EPC.
In geval van misbruik of kennelijke onbekwaamheid, kan het VEA de erkenning van de energiedeskundige intrekken. Als een EPC van onvoldoende kwaliteit is, kan VEA de energieprestatiecertificaten in kwestie intrekken.
Als het EPC niet met de werkelijkheid overeenstemt, dan kan het VEA aan de energiedeskundige een boete opleggen van 250 tot 5000 euro.

Controle op de advertentieplicht

Bij het te koop of te huur stellen van een woning moet de EPC-score en het adres in de krantenadvertentie, in tijdschriften, op websites,... vermeld zijn.
Wil de verkoper/verhuurder de adresgegevens niet publiceren, dan is de unieke code van het certificaatnummer een geldig alternatief.
Bij het niet naleven van de advertentieverplichting kan het VEA aan de eigenaar, de immobiliënmakelaar of de notaris die de woning te koop of te huur plaatst, een boete opleggen van 250 tot 5000 euro.

Tarieven

De tarieven liggen vast voor bepaalde gebouwen. Ik splits de prijzen op in 2 hoofdcategorieen, met bouwplannen en zonder bouwplannen. Dit omwille van het extra werk voor het opmeten van de woning. De tarieven zijn geldig in een straal van 30km rond Neerpelt en zijn inclusief BTW. Twijfelt u toch over de juiste prijs voor het epc van uw woning, dan kan u mij vrijblijvend contacteren voor een offerte.

 • Met bouwplannen
 • Studio*: 100€
 • Appartement*: 125€
 • dakappartement*: 150€
 • Rijwoning*: 150€
 • Half-open bebouwing*:165€
 • Open bebouwing*:180€
 • Zonder bouwplannen
 • Studio*: 120€
 • Appartement*: 145€
 • dakappartement*:175€
 • Rijwoning*:175€
 • Half-open bebouwing*: 190€
 • Open bebouwing*: 210€
* Studio: 1 verliesoppervlakte; Appartement: 2 verliesoppervlakken; dakappartement: 3 verliesoppervlakken; rijwoning: 4 verliesoppervlakken; Half-open bebouwing: 5 verliesoppervlakken; open bebouwing: 6 verliesoppervlakken.
** Een verliesoppervlak is een kant waar warmte door verloren kan gaan naar buiten toe(gevels, dak en vloer).

Contact

Als u nog met vragen zit, twijfel dan niet om contact met me op te nemen. Dit kan door onderstaand formulier in te vullen of rechtstreeks met me contact op te nemen.

Stel uw vraag


Mijn gegevens


Energie Prestaties Cox
Weidenstraat 11, 3910 Neerpelt
GSM: +32(0)476 345 915
Email: energieprestatiescox@telenet.be
ondern.-nr: 0662.771.801

Of bezoek mijn facebookpagina