Vliegvissen Rivier
Vliegvissen Reservoir
Kunstaas Boot
Kunstaas Polder
Fsihing Links To Visit
Back Home
Fishing

Vliegvissen (op rivier)

Omstreeks 1986 begon ik, gek gemaakt door mooie verhalen en foto's in diverse bladen, met het vliegvissen. Met een goedkope glasvezelvliegenhengel (Fibatube) ving ik in de regio rondom Berkenwoude (NL), mijn eerste ruisvoorntjes op de (droge) vlieg. Een jaartje later zette ik mijn eerste wankele (!) stappen in een stromende Eifel-rivier, en nog een jaartje later probeerde ik de Engelse reservoirs van North-Yorkshire onveilig te maken…Nu, een kleine 15 jaar later, heb ik menige Duitse Eifelrivier -letterlijk en figuurlijk-doorzwommen met de vliegenhengel. Ook Luxemburg, Ierland en Denemarken werden bezocht, maar Oostenrijk werd omwille van de goede vangsten én schitterende rivieren menigmaal mijn vakantieste

(Foto: Krimmler Ache-Oostenrijk)

Techniek:

Nadat ik enkele jaartjes met de "droge" vlieg had gevist, ontstond de rage met de goudkopnimf (Thanks-Theo Bakelaar!). De dagvangsten schoten enorm de hoogte in, en tot op dit moment zal je me zelden met iets anders weten vissen dan met die goeie, oude goudkopnimf. Groot en ruig gebonden, of juist klein en fijn wanneer het nodig lijkt, altijd weet dit simpele patroontje wel vis te vangen. "Puristen" onder ons vliegvissers zetten soms een vraagteken bij het "goudkop-jiggen", maar daar stoor ik me al lang niet meer aan. (Veel) Vis vangen is en blijft leuk, en hoe je 't ook draait of keert, dààr ga je toch voor als je een dagje vissen wil!

Stekken :

Helaas is er, omwille van de groeiende populariteit van het vliegvissen en het stijgend aantal vliegvissers, een héél grote visdruk gekomen op vele riviertjes in het nabije buitenland. Te veel vliegvissers en te weinig rivieren leiden ertoe dat reservaties voor een dagvergunning onvermijdelijk zijn geworden. Meer en meer stukjes rivier worden aan astronomische bedragen verpacht aan vriendenclubjes of (steenrijke) particulieren, zodat de toegang voor "Jan-met-de-pet" onmogelijk wordt gemaakt. Een spijtige evolutie, maar dat is dan ook de hoofdreden waarom ik (en anderen) niet graag uitpakken met hun weinige visstekkies waar nog rust gevonden kan worden.

Ook het groeiend aantal (beschermde…) aalscholvers wisten hun weg naar menig forelriviertje te vinden, en daar waar deze plaag is neergestreken, werd het forel-en vlagzalmbestand behoorlijk gedecimeerd of zelfs totaal weggevreten…En minder vliegviswater betekent weer meer visdruk op de nog resterende goede stukken….Gelukkig is er voor die vliegvisser die echt wil zoeken, best nog wel een dagvergunninkje te bemachtigen; discretie hieromtrent ten opzichte van "luie stekkenpezers" is dus een spijtig maar logisch gevolg geworden…..