FLP-technics10 jaar

Industriële elektriciteit en automatiseringen

verikalelijn Logo van FLP
 
ZONNE-ENERGIE / FOTOVOLTAISCHE CELLEN
Steunmatregelen voor particulieren

Vanaf 1 januari 2006 kent de Vlaamse overheid hogere terugleververgoedingen toe. Daar houdt het niet op want als particulier heb je ook nog recht op een terugdraaiende meter en een verhoogde belastingsvermindering.

Opgelet vanaf januari 2010 dient uw woning geïsoleerd te zijn vooraleer u zonnepanelen mag plaatsen. Meer info vind u op www.vreg.be

Steunmaatregel 1: terugdraaiende kilowattuurmeter

Een kilowattuurmeter werkt in twee richtingen. Verbruik je energie telt hij op en lever je energie dan telt hij af. Zoals eerder vermeld is de netdistributiebeheerder (kostenloos) verplicht om bij jou thuis een meter te plaatsen die in de twee richtingen werkt.
Het terugleververmogen is welliswaar beperkt tot 10kW driefasig en 5kW monofasig. Meer energie opwekken dan je eigen verbruik is niet verstandig omdat uw energieleverancier geen terugbetaling doet voor een teller die onder nul gaat.
Het terugdraaien van de meter wordt vergoed aan dagtarief. Wekt je installatie 1000kwh per jaar op dan levert dit je in praktijk 180 euro per jaar op. (tarief 1kWh=+/- 0.18 eurocent )
Let wel heb je een dubbeltarief meter dan wek je elektriciteit op bij dagtarief en verbruik je energie bij het goedkopere nachttarief. In het weekend draait je nachttariefmeter terug.

Steunmaatregel 2: Groenestroomcertificaten

Al wie groene stroom produceert heeft recht op een vergoeding. Deze vergoeding of beter groenestroomcertificaten zijn er dus ook voor eigenaars van fotovoltaïsche zonnepanelen.
Deze bedraagt voor nieuwe installaties vanaf 2010 per kwh 0.35 eurocent. 1000 kWh per jaar levert je dus 350 euro op. Deze vergoeding is gegarandeert over een periode van 20 jaar, na erkenning van de installatie door de VREG (Vlaamse Regulieringsinstantie voor Electriciteit en Gasmarkt). Na de plaatsing moet je dus je aanvraag indienen bij de VREG. Het is de lokale distributienetbeheerder die verplicht is om je groenestroomcertificaten aan te kopen.

Steunmaatregel 3: Belastingvermindering aanslagjaar 2011 (inkomsten van 2010)

Particulieren kunnen de kosten van hun PV-systeem gedeeltelijk aftrekken als belastingsvermindering in de personenbelasting. Deze vergoeding bedraagt 40% van de investeringskost met een maximum van 3600 euro. Is uw huis ouder dan 5 jaar en overschrijdt u het max. van 3600 euro belastingsteruggave dan mag u het overige bedrag overdragen naar de 3 volgende belastbare tijdperken. Opgelet want deze vergoeding wordt toegekend voor alle goedgekeurde maatregelen zoals isolatie, nieuwe stookketel, zonneboiler enz. Spreiden van je investeringen is dus aangewezen.
Door deze belatingsvermindering betaalt u ook minder gemeentebelasting. De gemeentebelasting bedraagt in Aalst 7,5%. Het totaal uitgespaarde bedrag door belastingsvermindering komt uiteindelijk op 3600+7.5%=3870€.

Steunmaatregel 4: Premie van de gemeente

Eén op drie van de vlaamse gemeenten kent ook nog eens een subsidie toe van 250 Euro tot 1000 Euro (Aalst is er niet bij). Op www.energiesparen.be kan u nagaan welke subsidies uw gemeente toekent.

Steunmaatregel 5: Belastingsaftrek voor hypothecaire leningen

Heel interessant voor mensen die van plan zijn hun woning te verbouwen, niet alleen zijn de intresten fiscaal aftrekbaar maar doordat de afbetaling van de zonnecellen gefinancierd wordt door de lening (lening op 20 jaar), heb je jaarlijks een aanzienlijk bedrag over. Dit bedrag zou je kunnen gebruiken om je maandelijkse afbetalingen mee te financieren.

Om alles een beetje te verduidelijken volgt een rekenvoorbeeld:

rekenvoorbeeld 3500 Wpiek

 

 

Terug naar menu
Verder