FLP-technics10 jaar

Industriële elektriciteit en automatiseringen

verikalelijn Logo van FLP
 
ZONNE-ENERGIE / FOTOVOLTAISCHE CELLEN
De techniek

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. In Vlaanderen levert de zon 1000 kWh/m² aardoppervlak per jaar. Zonnepanelen benutten daarvan maar ongeveer 10%. 100 watt aan vermogen levert dus 1m² panelen op.
Het prachtige weer in België belet niet dat de zonnepanelen geen elektriciteit zouden opwekken. De panelen produceren namelijk ook energie bij bewolkt weer. In België is de verdeling zonlicht met diffuus licht +/- 40/60. Diffuse straling is een gevolg van de richtingsveranderingen van het licht in de atmosfeer, veroorzaakt door wolken.
Om tot het gewenste vermogen te komen worden verschillende PV-modules (=fotovoltaïsche panelen) aan elkaar gekoppeld (seriegeschakeld).
PV-modules leveren een gelijkspanning af. We weten allemaal dat er wisselspanning verdeelt wordt via het net (230V monofasig-driefasig of 400V + nulgeleider driefasig).

een paneel
elektronische omvormer

Er dient daarom naast de panelen ook nog een elektronische omvormer geplaatst te worden. Deze omvormer zet de gelijkspanning om in wisselspanning. De omvormer is afhankelijk van het opgewekte vermogen van de zonnecellen. De energie die het toestel nodig heeft om te functioneren wordt ook geleverd door de zonnecellen. Het type van omvormer hangt ook af van het elektriciteitsnet.


Terug naar menu
Verder