François D'Argent (1897-1949)

Tussen de twee oorlogen

Terug bij nonkel Petrus in de Heuvelstraat

François demobiliseert op 19/8/1919 en keert vanuit Duitsland terug naar Gent. Hij trekt onmiddellijk, of na enkele maanden in bij zijn nonkel Petrus Van den Daele in de Heuvelstraat 60. Ongetwijfeld steekt hij een handje toe in de zaak (café, winkel) en misschien wordt hij er opnieuw coiffeur zoals voor de oorlog. Waarschijnlijk leert hij op een "tournee" terwijl hij kruidenierswaren aan huis bezorgt, zijn toekomstige echtgenote kennen.

Zulma Pelst werkt als dienster bij een begoede familie ergens in het Gentse. We vermoeden dat zij aandringt op een "een voaste plekke, ni woar", en hij soliciteert bij de spoorwegen. Mogelijks op "voorspraak" van een of andere officier die hij kent van aan het front, mag hij er ook aan de slag. In afwachting van een plaats in Kortrijk, gaat hij tijdelijk aan de slag in Eeklo.

Tijdelijk aan den IJzerweg in Eeklo

François verhuist voor enkele maanden naar Eeklo, om er als overlader bij de spoorwegen aan de slag te gaan. Hij huurt er van 5 maart 1921 tot 16 mei 1921 een kamer bij de familie Vrombaut. De man was overleden en zijn weduwe, Stephanie Mettepenningen die winkelierster was, verhuurde blijkbaar een kamer. De familie Vrombaut woonde toen in de Oostveldstraat 29 te Eeklo. Die straat bevindt zich aan de achterkant van het station; François woonde dus blijkbaar heel dicht bij zijn werkplaats.

Eeklo was in die tijd een redelijk grote "goederenstatie". Het station was vroeger geen terminus, de lijn liep via Maldegem naar Brugge. Het station telde een grote bundel, een locomotiefloods, een goederenloods en een draaischijf. Met de vereenvoudiging van de installaties begin de jaren '90, werd ook de bundel uitgebroken waardoor de laatste herinnering aan drukke tijden verloren ging. Vandaag bestaat het station uit 3 perronsporen en een (buiten dienst gesteld) doodlopend spoor.

François staat in het bevolkingsregister ingeschreven als "overlader". Hij laadt en lost dus waarschijnlijk goederentreinen. Na deze korte periode in Eeklo verhuist hij naar Kortijk, Madalenestraat 5.

Verhuis naar Kortrijk

Hij woont van 16 mei 1921 tot februari 1923 in de Madalenastraat 5, in Kortrijk. Vermoedelijk huurt hij er opnieuw een kamer. Als dat de huidige Magdalenstraat is, woont hij pal op de huidige kluifrotonde, en dus opnieuw heel dicht bij het staton.

Huwelijk met Zulma Pelst

Februari 1923 treedt hij in het huwelijk met Zulma Pelst

Recent nieuws

laatste aanpassing 23/02/2010

Fotogallerij