François D'Argent (1897-1949)

Zijn jeugd

François D'Argent werd geboren op 4 december 1897 in de Korte Kazernestraat, een volksbuurt in Gent. Hij had een oudere broer Robert die vroeg datzelfde jaar geboren was; twee andere kinderen waren kort na hun geboorte gestorven. In oktober 1914 is hij net geen 17 jaar oud en werkt hij als "coiffeur" in het café annex winkeltje van zijn oom Petrus.

Ouders en familie

D'Argent Ernest geboren te Rosieres-Saint André op 14 april 1873 huwt in Gent op 17 februari 1897 met Van den Daele Maria zelf geboren in Gent op 10 april 1871. Uit dit huwelijk wordt geboren:

  1. D'Argent Robert °07/01/1897  
  2. D'Argent Francois °04/12/1897  
  3. D'Argent Anna °29/04/1899 (Gent) † 29/04/1900 (Drongen)
  4. D'Argent Ludovicus °24/11/1900 (Gent) † 24/01/1902 (Wetteren)
  5. D'Argent Leon °06/04/1911 (Gent)  

D'Argent Ernest is plafonneerder en verlaat Gent in 1900 voor Elsene (Ixelles) waar hij overlijdt op 19/08/1941. Het gezin D'Argent vergezelt hem in augustus 1900, maar moeder komt met de kinderen al terug in november van datzelfde jaar, eerst in de Korte Kazernestraat 2, later die maand naar Drongen maar in 1906 komt het vaderloze gezin terug naar de Korte Kazernestraat 2 "Au bien venue", naam van het huis.

Een figuur die telkens terugkomt in het D'Argent verhaal van die jaren is Petrus Van den Daele, (10/11/1863) oudere broer van mama en dus oom van François. Hij is officieel gedomicilieerd in de vlakbij gelegen Heuvelstraat. Meer dan waarschijnlijk is hij de eigenaar van het "commerce" huis au Bien Venue in de Korte Kazernestraat waar een winkel, herberg en annex "coiffeur-salon" is. Een combinatie die in die tijd heel gebruikelijk was.

Korte kazernestraat

Vandaag zijn de Korte Kazernestraat en de Lange Kazernestraat samen de Kazernestraat geworden; die bevindt zich in de buurt van de huidige Leopoldskazerne aan de Kattenberg. Van die Leopoldskazerne was toen echter nog geen sprake: het ging om oudere militaire panden, die op die foto's trouwens te zien zijn. Het ging om een oude volkse buurt die later blijkbaar grondig gesaneerd werd.

Onder de Korte Kazernestraat vinden we in het jaarboek van 1901 in Gent (1900 bestaat niet) op naam van Vanden Daele de melding 'herb', dus herbergier... maar de naam van het café staat er niet bij.

De Heuvelstraat is de voorloper van onze huidige Overpoortstraat, die het Sint-Pietersplein verbindt met de Heuvelpoort, dus zeer dicht bij de Korte Kazernestraat.

Het hele complex van deze kazerne ligt vlakbij de Heuvelpoort (de naam refereert uiteraard naar een vroegere stadspoort!)

Jeugd en jonge jaren

François en zijn oudere broer (weliswaar in het zelfde jaar geboren) maken nogal wat mee in hun jeugd. Ze verliezen op jonge leeftijd een zusje en een broertje en volgen hun moeder in een zwerftocht naar Elsene en Drongen en terug naar Gent. Een tocht waar vader Ernest achterblijft, wegens voorlopig ongekende redenen: misschien karakterieel misschien kon hij in Gent niet aarden.

Nonkel Petrus evolueert in het leven, en laat zich "koopman" noemen. Zelf kinderloos neemt hij de D'Argent broers onder zijn vleugels. Robert schopt het tot elektricien voor een jongen uit een volksbuurt van die dagen een schitterend diploma, wat hem overigens in zijn leven geen windeieren zal leggen.

François gaat in 1911 van school en wordt dan "dagloner", vrij vaag als beroep. Hij kan wel heel mooi schrijven en dit zowel in het Nederlands als het Frans, op zich ook wel merkwaardig. Het feit dat beide ouders konden schrijven is daar wellicht niet vreemd aan.