François D'Argent (1897-1949)

Naar het front

Vanaf 1915 stromen de opgeleide vrijwilligers toe aan het front. Ze worden in Auvours en andere opleidingsplaatsen onder muziek, gezang en gejoel uitgeleide gedaan. De sfeer is andermaal patriottisch en uitgelaten. Na een lange rit door Frankrijk komen de treinen aan in het stationnetje  van Adinkerke. Daar worden de nieuwe "jassen" bij hun aankomst verdeeld over de verschillende regimenten, als dat in Auvours al niet was gebeurd.

Zo komt François op 24 april 1915  bij de eerste compagnie van het vierde bataljon van het achtste linieregiment (vierde legerdivisie) terecht. Op 20 april 1915 is de 2e slag bij Ieper net begonnen, en hebben de Duitsers hun eerste gasaanval uitgevoerd.   Aan hetzelfde station vertrekken gewonden van die slag naar Frankrijk.

Feiten

  • Van Le Mans,over Alençon, Aigle, Evreux, Rouen, Amiens, Abbeville, Boulogne, Calais, Duinkerke naar Adinkerke
  • Aangekomen in station van Adinkerke op 24/04/1915
  • Opgenomen in IVde Legerdivisie, 8ste linieregiment, IVde Bataljon, 1ste Compagnie

De gevolgde route in kaart

Verwijzingen

Oorlogsrelaas van Florimond Pynaert, de Landegemse vrijwilliger (1914-1918) Meer info

Begin de maand april 1915 vertrokken wij naar het front, over Alençon, Aigle, Evreux, Rouen, Amiens, Abbeville, Boulogne, Calais, Duinkerke. In Adinkerke werden wij afgezet. Hier hoorde men het kanongebulder van het IJzerfront.

Rechtover de statie van Adinkerke werden wij bijeengeroepen op een plein om verdeeld te worden in verscheidene regimenten.

In een barak langs een muur van het kerkhof zag ik een 20-tal gesneuvelde soldaten liggen, allen vreselijk verminkt en uiteengereten. Deze doden werden hier tentoongesteld om de soldaten te harden. Na dit gruwelijk zicht ging ik terug naar de verzamelplaats waar ik gescheiden werd van mijn drie kameraden. Zij werden ingelijfd bij het 8e en ik bij het 13e.

Oorlogsdagboek van G.Creytens (1916) Meer info

van 1 tot 10 oct. wat verandering - men spreekt van naar het front te vertrekken
11 oct. Voorbereiding voor het front.
12 oct.         "               "     "     "  ;  Uitgerust in khaki-klederen - zeer blij te mogen vertrekken.
13 oct. In tenu om te vertrekken - inspectie door de comandant.
14 en 15 oct. Niets voor ons.
16 oct. Dag om naar het front te vertrekken - groot verdriet bij mijn oorlogsouders - ze gaven alles wat ik nodig heb - ze kusten me hartstochtelijk en deden me wenen.
19 oct. Men zingt op de trein en doden de tijd met kaartspelen. We komen voorbij Le Mans - Caen - Rouen - Paris - Calais - Duinkerke waar we 's avonds stoppen.

Documenten

Recent nieuws

laatste aanpassing 10/12/2009

Fotogallerij