François D'Argent (1897-1949)

Wereldoorlog II (1940-1945)

Na "de Leieslag", die eindigt op 26 mei 1940 wordt Kortrijk door de Duitse troepen bezet. Gedurende meer dan vier jaar zal deze bezetting de bevolking in kampen opdelen. In het eerste deel van de wereldbrand treden meer mensen tot de collaboratie toe in de tweede helft meer mensen tot het verzet.

Kortrijk ontsnapt niet aan de oorlogsgruwel en dramatiek.van verplichte tewerkstelling in Duitsland, represailles op burgers voor verzetsdaden, jonge meisjes die verliefd worden op Arische soldaten.

Voornamelijk in de lente van 1944 sterven honderden mensen door Engelse bommen die knooppunten van de Duitse verdediging, met name het station, willen vernietigen.

Kortrijk wordt uiteindelijk in eerste instantie door het verzet bevrijd, dat op 5 september ten koste van 9 slachtoffers, de restanten van de Duitste bezetter doodt, gevangen neemt of op de vlucht jaagt.

De stad ontsnapt ook niet aan repressie, verzetslui van het laatste uur en professionele "kazakken" draaierij.

In het verzet

Het verzet in Kortrijk is grosso modo in te delen in een rechtervleugel het zogenaamde "Geheim leger" dat bestaat uit koningsgezinde ex-militairen en een linker zijde het Onafhankelijkheidsfront" dat een samenraapsel is van communistische en liberale denkers, eerder van de harde lijn. Zonder al te veel te veralgemenen is de eerste groep iets rustiger en bereidt zich vooral voor op de overname van de macht in 1944. De tweede groep is agressiever en pleegt voornamelijk buiten de stad gewapende verzetsdaden: neerschieten van "zwarten", het doen ontploffen van treinen...

Na een eerste arrestatiegolf in het begin van de oorlog, vooral te wijten aan dilettantisme wordt het verzet in Kortrijk zwaar aangetast door razzia's en aanhoudingen in 1942 en 1943.

Zijn zelfmoord

Nieuwe Links

laatste aanpassing 28/12/2011

Laatste nieuws

Fotogallery