Manneke pis

Vlaamse makelijVL

: MECHELEN

Hierboven verschijnt in Chrome huidige datum/uur indien dit bestand niet op internet staat!!!!!

© Wees gegroet ©

, bezoeker, vol van verwachting, het geluk zij met jou, welkom ben jij onder alle bezoekers: indien je mij respecteert, zal ik jou ook respecteren

🗂Inhoudstafel

is natuurlijk bedoeld als leuke fontein.
'Gentse gevelbeelden', Karel Haerens, nv Het Volk, GENT, 1984, 90 6334 052 4, pagina 47: betekenis waterend mannetje in de kunstgeschiedenis volgens Geert van Doorne, 1980.  Hij ontdekte dat het motief van het Manneke Pis eeuwenoud is en het zinnebeeld was van een grappige levenskracht en levensgenieting. In de Griekse Oudheid en bij de Romeinen zijn dergelijke mollige ventjes, die hun hemdjes opheffen om te wateren, als bronbeelden, overbekend. Bij de intocht van Filips de Goede te BRUGGE, op 11 december 1440, stonden er "ten halven van den Burcht" en "ter marct", mannekens die wijn pisten.  (Dit waren dus, volgens mijn bronnen, de oudste in Vlaanderen, maar ouder waren de Griekse.) Ook op schilderijen is het water- of wijnpissende ventje als zinnebeeld van blijde levensgenieting aanwezig.  En ten slotte vond hij een tekening uit de school van Rubens, die als model moet hebben gestaan voor het Manneke op de Kraanlei.
WIJN  Waarvoor het beeldje daar stond? Het was het uithangbeeld van een wijnhandelaar. In een akte van 1634 is er sprake van een "coopman van wijne binnen deser stede", die zijn huis "ten voorhoofde up de Craenleije, van auts ghenaempt Mannekenpis" verkocht. De Kraanlei was de losplaats van wijnen en "ten voorhoofde" werden die in grote kelders gestapeld.  Rechtover het Mannekenpishuis stond het gildehuis van de Wijnschroeders of Kraankinders.  Zie verder Ons Gents Manneke.

BRUSSELBRUSSEL in detailVlaams!Vlaams!pis op moslims
hoek Eikstraat en Stoofstraat, BRUSSEL, 1619 door HiŽronymus Duquesnoy de Oude (omstreeks 1570-1641); diende als fontein die de omliggende wijk van drinkwater voorzag.  Het heette toen Kleine Juliaan, ter herinnering aan een soortgelijke fontein die hier in de 15de eeuw had gestaan.  Volgens de stadsarchieven - stond er in 1452 een beeldje op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraat: Juliaensken Borre (= fontein van kleine Juliaan) maar in de volksmond veelal Manneken-Pis genoemd; het was dus ouder dan Manneke Pis van GERAARDSBERGEN.  Nog ouder, echter, zijn er geweest in BRUGGE.  Latijnse tekst op voetstuk (met onnozel vuil belgisch 'volkslied'): In petra exhaltavit me, et nunc exaltavi caput meum super inimicos meos (De Heer heeft me grootgebracht op een stenen sokkel en nu verhef ik mijn hoofd boven mijn vijanden [nadat de franse revolutionairen onze streken kwamen 'beschaven']).  De zoon van HiŽronymus Duquesnoy de Oude, HiŽronymus Duquesnoy de Jonge, stierf op de brandstapel omdat hij zich vergreep aan minderjarige modellen, achter een scherm in de Sint-Baafskathedraal, waar hij het grafmonument van Antoon triest maakte.
Tijdens het Franse bombardement van 1695 werd hij door de inwoners van de Vlaamse stad Brussel verborgen.  Toen hij door Engelsen ontvoerd werd in 1745 haalden diezelfde Vlamingen hem, met de hulp van de inwoners van Geraardsbergen, terug.  Toen de Fransen hem twee jaar later probeerden te roven, kwamen de Vlaamse inwoners van Brussel in opstand en dwongen zo de Zonnekoning op de knieŽn.  In 1770 werd het beeldje geplaatst in een Lodewijk XV-nis.  Daar bleef het staan tot 1817 toen het wederom werd gestolen, nu door een zekere Antoine Licas (een "ex"-misdadiger), die het aan stukken sloeg.  De Vlamingen van Brussel zorgden er voor dat uit het oude beeld een nieuw ontstond, hergoten met 'originele' brokstukken.

GERAARDSBERGENManneke pis, GERAARDSBERGEN, in detail
1455 (geplaatst 1459, tot 1835 in Brugstraat, nu Markt, GERAARDSBERGEN; origineel verdwenen; kopie nu verzekerd in museum en kopie daarvan buiten); dit blijkt dus toch niet het oudste te zijn
Gavers, Onkerzelestraat 280, OnkerzeleGavers, Onkerzelestraat 280, ONKERZELE

GENT heeft een echt manneke pis, en daarnaast ook een bloot ventje dat zo genoemd wordt.  (Het plast helemaal niet en neemt ook die houding niet aan.)
'Gentse gevelbeelden', Karel Haerens, nv Het Volk, GENT, 1984, 90 6334 052 4, pagina 47: Ons Gents Manneke is dus verwant met de vele Mannekens, die als bronfiguur water of wijn spoten.  Het is echter nooit een bronfiguur geweest.  Zelfs niet op de tekening van Rubens, die als model diende.  Zijn ware betekenis is veeleer volkskundig te verklaren en herinnert aan een oude volksgewoonte.  Wanneer een klein jongetje veel, zeer veel gegeten had, zegde men soms: "Toon eens aan de mensen hoeveel gij gegeten hebt, hoe dik uwe buik is!".  Waarop het ventje zijn buikje toonde en er iets anders daarbij zichtbaar was, wat een algemeen gelach bij het gezelschap teweeg bracht.  Ook het parapluutje, het zinken afdakje boven het beeldje evenals het (overdreven groot) vijgenblad (einde 19e eeuw) kan men in die zin verklaren, nl. om het beeld wat plezieriger of gewild grappig-fatsoenlijk te maken.


Lieven Plumionplein 6 (achtertuin)
Kraanlei GENTKraanlei GENT in detail
(brons 1980) Kraanlei 17 ('t Buikske vol), GENT (oorspronkelijk terracotta 1634, bij storm 1965 gevallen en nu in Museum voor Volkskunde, verderop in straat: 65)
Wilderoosstraat GENT
Kopie in Wilderoosstraat 13

Fransje pisFransje pis (van GENT naar DILBEEK, gordel, in ťťn keer).  Zie ook Mijn foto's

DESTELBERGEN(met staart; dus eigenlijk met twee staarten) Ledebeekstraat 1, DESTELBERGEN

GAVEREGAVERE in detail

Kasteeldreef 45, GAVERE (aan rechter Scheldeoever)

SLEIDINGESleidinge-dorp 91, SLEIDINGE (EVERGEM): met tamelijk grote, elektrisch aangedreven fluit

KAPRIJKEVaartstraat 8, KAPRIJKE

LEMBEKEWindgatstraat 12, LEMBEKE

ETIKHOVEOnderbossenaarstraat 37, ETIKHOVE

WESTMEERBEEKOp het Hoogzand, WESTMEERBEEK (HULSHOUT)

Rietje KoaneRietje Koane, Marktstraat 40, MALDEGEM

Engeltje pisEngeltje pis, T.Moment, Grote Markt, 10, MECHELEN

HASSELTHASSELT

BrokseleBROKSELE

DEN BOSCH'Dieske' (deel van beeldencomplex), meergenaamd het Bossche Manneke Pis op het Herman Moerkerkplein, DEN BOSCH

NEURENBERGNEURENBERG, nabij stralende vrouwenstralende vrouwen

boos in Vigelandsparkdikke buik in VigelandsparkOSLO

ZAGREBZAGREB

WAMURANbij Vlaamse uitwijkelingen in WAMURAN (in tengels)

Japan

Perron Hamamatsuchō Station, TokyoPerron Hamamatsuchō Station, TOKIO

Iyavallei op het Japanse eiland ShikokuIyavallei op het Japanse eiland Shikoku

Las VegasLas Vegas

Mietje Stroel ZELZATE
Mietje Stroel, Arlette Hutsebaut 1976, Grote Markt, ZELZATE (het meisje dat plaste waar het haar paste.  Door een smokkelaar op het Zelzaats stort opgevoed, heeft deze vondelinge nu een standbeeldje vlak voor het gemeentehuis, en zelfs een eigen museum)

Webstek van mij, beheerder van deze webstek
© Auteursrecht Frans mijn voeten n H2O(s)   rommel moc.liaMG@sjiNsnarF
Vlaanderen onafhankelijkTen laatste -07-11 Vlaanderen onafhankelijk!  © © © © © © © © © © © © © © Houzee © © © © © © © © © © © © © ©

Vlaams

Naar mijn beginpagina

Naar mijn OneDriveOnedrive voor zaken die bij Telenet er niet meer bij konden

Naar mijn Facebookpagina's: hoofdpagina, hobby's
Naar mijn Google+pagina

foxyform

Creative Commons-Licentie
Frans Nijs startpagina met persoonlijke hobby's van Frans Nijs is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op http://users.telenet.be/FransNijs/.