USA 2011 - Louisville, Kentucky

Dag 21


Brood snijden met een schaar

Het is niet eenvoudig om met twee kokkinnen rond te lopen in een land waar de culinaire standaard volgens hen niet hoog is. Gisteren zijn ze er eindelijk in geslaagd om brood te vinden dat min of meer aan hun vereisten voldeed. Nu moesten ze nog alleen een manier vinden om het te snijden. De bagagekoffers werden doorzocht en het werd uiteindelijk een schaar. Ik moet toegeven dat dit brood wel de naam waardig was.


Churchill Downs

Jaarlijks op de eerste zaterdag van mei strijden 20 paarden van drie jaar jong om de 1,4 miljoen dollar prijs van de Kentucky Derby. Wij bezochten vandaag het museum ervan. The Run for the Roses, zoals de Derby wordt genoemd vanwege het tapijt van rozen dat over het winnend paard wordt gelegd, werd voor het eerst georganiseerd in 1875. De snelste race werd gelopen in 1973; 'Secretariat' liep de 2 kilometer in minder dan twee minuten. Hij slaagde er zelfs in om elke 400 meter sneller af te leggen dan de vorige.

Dit museum is zeer origineel van opvatting. Je betreedt het museum via de startboxen van de paarden. Je kan gokken en dan deze wedstrijd bekijken om te zien of je goed hebt gegokt. Met een barcodelezer wordt je winst uitgerekend. Je ziet dat Heidi wat van paarden kent want ze won met een inzet van 2 dollar bijna 21 dollar. Met ons drieën hebben we dan een virtuele paardenrace gereden. Hier kwam het competitiebeest in mij op. Met allerlei trucs kon ik de dames overhalen om nog eens een race te doen, totdat ik uiteindelijk won. Deze werd dan ook gefotografeerd door een welwillende securityguard.


Peter wint van Colette en Heidi

Tijdens de geleide rondgang werden we overladen met allerlei wetenswaardigheden. De Derby trekt elk jaar 140.000 toeschouwers. De minimum toegangsprijs is 35 dollar; daarvoor moet je wel op het middenplein staan. Dit jaar werd er voor 10 miljoen dollar gewed tijdens de dag zelf. Enkel cash geld wordt geaccepteerd. 'Regret' was in 1915 de eerste van de drie merries die ooit konden winnen van de hengsten. Haar naam kreeg ze omdat de eigenaars een hengst hadden verwacht. De jockeys worden op de wedstrijddag gewogen. Wanneer ze volledig aangekleed geen 126 pond (47 kg) wegen, krijgen ze gewichten in hun zadel mee.


Jockey Colette

Een multimedia voorstelling geeft je een impressie van wat de Derby voor de verschillende deelnemers (eigenaar, jockey, publiek, media) betekent. De beelden op het scherm van 360° in de vorm van een racebaan vertellen het verhaal van het veulen dat getraind wordt om eenmaal in zijn/haar leven op driejarige leeftijd te lopen. De dag zelf is een feest voor jong en oud, arm en rijk. De paarden komen via een tunnel naar de racebaan terwijl de University of Louisville marching band 'My Old Kentucky Home' speelt en het volk uit volle borst meezingt. Twee minuten na de start is er één gelukkige winnaar en een hoop mensen met een gokkater.

Op het bovenste gedeelte van dit museum worden de verschillende stappen die leiden tot een goed renpaard uitgelegd. De trainer en de jockey komen uitgebreid aan de orde. We sloten ons bezoek af met een foto van de dames in jockeykledij op een paard in de startbox.


Muhammed Ali Center

Daar op het middagmenu een sport stond die niets te maken had met paarden, ging Heidi rondwandelen in Louisville. Colette en ik zijn groot gebracht met de wedstrijden van Cassius Clay alias Muhammed Ali. Het Centrum met zijn naam bestaat nog maar zes jaar en legt naast zijn sportieve carrière de focus op vrede, sociale verantwoordelijkheid, respect en persoonlijke groei.


Ohio River - Belle of Louisville

Als Cassius Clay won hij een gouden medaille op de Olympische spelen van 1960. Bij zijn terugkomst engageerde hij zich meer voor de Islam en na zijn overwinning in 1964 om de wereldtitel tegen Sonny Liston veranderde hij zijn naam. Die werd niet door iedereen zomaar aanvaard, zoals blijkt uit de toegangsticketten van de revanchewedstrijd. Niet de namen van de twee boksers stond op de ticketten maar wel: Kampioen en Uitdager. Zijn titels werden hem ontnomen nadat hij weigerde om zijn dienstplicht uit te voeren in Vietnam. Na een juridische strijd van 3,5 jaar werd hij vrijgesproken wegens een fout in de motivering. Je kan de grootste wedstrijden van hem herbekijken. Deze tegen Jean-Pierre Coopman voldoet niet aan deze vereiste. Colette moest dan voor de film nog met hem schaduwboksen en haar opgekropte agressie afreageren op een bokszak.

Foto's

Bekijk het fotoalbum van Louisville op Picasa.

Links

Motel

Ramada Sellersburg/Louisville North, 360 Triangle Dr, Sellersburg, IN 47172 US

Lees onze beoordeling op TripAdvisor Very Good