jump to navigation

Egopolitiek september 24, 2006

Posted by Onnozelaar in Serieuze Onnozelheid. trackback

Vrijdag is mijn kiesbrief in de brievenbus gevallen. Het betekende ook onmiddellijk het startschot voor de informeer-u-en-kies-deftig-dagen hier in mijn gemeente.
Plots doken er overal gigantisch grote affiches op van kandidaten en valt er om het uur wel een foldertje of een flyertje in de bus met partijstandpunten en halve biografieën.

Kwestie van iedereen een kans te geven en ook omdat ideologische overtuigingen op gemeenteniveau minder spelen, lees ik die folderkes en flyerkes allemaal van voor naar achter en van achter naar voor.

Nu was er toch wel eentje bij dat er echt uitsprong, op een niet zo positieve wijze welliswaar…

Blijkbaar hebben wij hier nu ook een Vlaams Belang-lijst. Allez ja, ‘t is te zeggen, het was mij op het eerste zicht eigenlijk niet echt duidelijk of het hier wel werkelijk om een lijst ging aangezien er in heel het foldertje maar één kandidaat staat: de lijsttrekker op de allerlaatste bladzijde.
(Voor de ongelovigen: het bewijs is ter inzage beschikbaar a mi casa.)

Die jongen - een man is het nog helemaal niet - is een jaar ouder dan mij en zat vijf jaar geleden een jaartje hoger in mijn middelbare school.
Ik heb er 5 jaar samen mee op de bus gezeten en ik woon ook al 11 jaar in dezelfde fijne (!) straat als hem.
‘t Was in den tijd een rasechte nerd met een brilletje en een groot aantal jeugdpuistjes. Een geluk dat hij nog redelijk goed kon voetballen of hij was jammer genoeg een gewillig pestslachtoffer geweest; allesbehalve een benijdenswaardig persoontje dus.

Heden ten dage heeft hij dat brilletje gelaten voor wat het was en staat hij dus op de achterkant van het Vlaams Belang-foldertje arrogant te varkensogen, te blinken en - vooral - zuur te kijken.
Het vergezellend tekstje van de heer Lieven Coppens staat overigens vol clichés, die zeer zeer weinig met gemeentepolitiek te maken hebben.

Lieven Coppens

Van andere kandidaten is in dat foldertje helemaal geen sprake…
Ofwel is hij dus de enige die op die lijst staat (kan dat eigenlijk wel, zo helemaal alleen?) en dan is dat extreem zielig ofwel zien we hier een flagrant voorbeeld van egopolitiek: “We zetten alles op de lijsttrekker, de andere werkmieren moeten maar zelf voor propagandafoldertjes zorgen…” (Ik zou mijn geld op die walgelijke laatste optie inzetten.)

Goe bezig in elk geval :-?

Reacties»

1. Miel - september 24, 2006

Grappig, ‘ons’ foldertjen heeft knal dezelfde tekst, met als enige verschil de gemeente. ‘t Is hier al een keer of zeven in de bus gevallen. (dus ofwel flyeren ze heel veel, ofwel wil de postbode me proberen te beïnvloeden)

Zal een standaardformule zijn, vermoedelijk.

Mooi in de lijn lopen eh :)

2. paul - september 24, 2006

“Rond een tv-studio in Amsterdam is het onrustig geweest in verband met de komst van de leider van het Vlaams Belang, Dewinter. Dewinter was te gast in het programma Buitenhof.

Zo’n twintig actievoerders op de fiets sloegen de ramen in van een auto met Belgische kentekenplaten. Ook gooiden ze afval naar binnen. Daarna gingen ze er vandoor. Er is niemand gearresteerd. De auto bleek niet van Dewinter te zijn.”

Maar van wie was auto dan wel? Arme zuiderbuur, op visite in Amsterdam, en dan gebeurd dit met je auto.

Maar Lieven Coppens moet nu ook heel voorzichtig zijn in Nederland, wil zijn autootje ook niet met afval vol worden gegooid.

3. Suiadan - september 24, 2006

Om het ook nog maar eens te zeggen, die folders zijn volledig gestandaardiseerd, alleen de lijsttrekker, foto en gemeentenaam verschillen.
De folder hier in De Pinte is ook identiek.

Zo zie je maar…

4. Pierre Vis - september 24, 2006

Toch leuk als de partijtop alles voor jou uitdoktert en je vooral zelf niet hoeft te denken..

5. i. - september 25, 2006

De Voorzitter beslist…

:)

6. Lou - september 25, 2006

Zou het speerpuntenplan uit dat foldertje in St Lieven Houtem ook hetzelfde zijn als dat in Kapellen?
Iets over de lokale politie, mindervaliden, sluikstorten, jeugd, sociale woningbouw, gepensioneerden, méér parkeerplaatsen … en minder verkeer?

7. pierre du coin - september 25, 2006

Ik las deze week dat in Zottegem en Herzele het VB niet opkomt wegens geen lijst kunnen vormen. Jammergenoeg zijn dat de uitzonderingen want of het maakt vrees ik niet uit wie ze op hun lijst zetten, zelfs apen met brilletjes zullen verkozen raken.

8. lefilsdesfaux - september 25, 2006

Ik veronderstel dat het Vlaams Belang met een onvolledige lijst naar de verkiezingen trekt, op de VB-site afgaande. Maar zelfs los daarvan lijkt egotripperij me nogal wiedes eerlijk gezegd (en dat is iets wat in wel meer van die ‘landelijke’ folders opduikt). Nuja.

Wat me enigszins wel choqueert is de leeftijd van sommige kandidaten (respectievelijk: Van Wassenhove en Coppens).

9. no butterfly - september 25, 2006

Misschien heeft hij er ook wel geld voor gekregen, zoals die mensen in Landen die tegen hun wil op de VB-lijst staan.

10. het basketsterke - september 25, 2006

yeps, kreeg hem hier ook in de bus geduwd, maar had al es ergens in een streekkrant gestaan geloof ik, dus de choque was minder groot dan de eerste keer toen we zijn naam zagen staan. Denk da het ne ‘cry for attention is’, komaan sieg, in Houtem…. criminele vreemdelingen dat er hier rondlopen, nie te doen…. Not! Enfin, da’s al een lijstje minder om naar te kijken als het stemformulier in het stemhokje toch wat overdonderend lijkt.

11. Onnozelaar - september 25, 2006

@ het basketsterke: Je moet trouwens eens kijken naar zijn e-mailadres op de Vlaams Belang-site. “Holderseke” of zoiets… Ik weet het niet goed hoor maar noemt zijn overbuur niet “Holderbeke”?

Je kan niet geloven welke fantasierijke afleidingen ik weeral zitten maken heb ;-)

12. Maaike - oktober 5, 2006

Bij ons staat op het folderke niemand minder dan de Führer himself. Da’s ook nie moeilijk als je weet dat hij op wandelafstand van mij woont. Jakkes…
Toffe blog trouwens ! Ik kom zeker nog eens langs.
Groetjes, Maaike.

13. Asfaltkonijn » Onnozelheid: Mag da? - oktober 20, 2006

[…] Schokkende ontwikkelingen in de Vlaemsche blogosfeer: Joke R. van de blog “Onnozelheid mag!” kreeg recentelijk de politie over de vloer: Iemand kon haar schrijfsels over zijn persoontje en/of politieke campagne (als we de juiste voor hebben) niet bepaald appreciëren en drong eerst aan op het verwijderen van de post en een gesprek, maar diende toch ook al maar preventief klacht in. Benieuwd hoe dit gaat aflopen .. […]

14. Blogske.be - oktober 20, 2006

Vrije meningsuiting

Soms is de blogscene nogal incestueus. ‘t Is te zeggen de groep mensen die zichzelf als blogscene zouden omschrijven want bloggen is ondertussen zo wijdverbreid en divers dat je niet meer kan spreken over een scene vind ik.Maar binnen die verscheiden …

15. Druivensuiker » Vrije meningsuiting… - oktober 21, 2006

[…] Kent iemand die partij die zo met de term “vrije meningsuiting” zwaait? Dit geldt blijkbaar alleen voor “eigen volk”. Dit braaf meisje behoort blijkbaar niet tot dat “eigen volk” en een beetje kritiek op haar blog leidt tot een aangetekende brief en politie voor de deur. Lees het volledige verhaal en huiver… […]

16. Iphi » Archive » -15 min voor vertrek naar I Love Techno - oktober 21, 2006

[…] Verder, volhouden onnozel meisje, hopelijk beseft de meneer binnenkort dat hij zich belachelijk maakt. […]

17. Vrije meningsuiting en wat politiekers daar van denken « Kalenderblaadjes - oktober 21, 2006

[…] Ik las net een zeer betreurend bericht op Joke’s blog. Eén of ander Vlaams Belanger heeft haar aangeklaagd omdat ze op haar blog haar ongezouten mening heeft neergeschreven over de campagne die hij voerde naar aanleiding van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. […]

18. yelloman - oktober 22, 2006

wat verwacht men eigenlijk van dergelijke fascistjes ?
geen enkele partij staat meer in de vlaamse gerechtshoven te procederen tegen vrije menigsuiting dan het vlaams gejank.
zij die vrachtwagens vol modder gooien hebben dan weer wel last van een korreltje zand……

19. bukkake - oktober 23, 2006

Verhofstadt kan het onheil niet tegenhouden.

20. Sumo - oktober 23, 2006

Buiten enkele ethisch verwerpelijke principes past het VB enkel het ‘windhaantje’ principe toe: voortdurend veranderen van standpunt om een paar stemmen meer te halen. In die zin kan men het VB best vergelijken met de prostituees van de politiek. Voorbeelden zijn legio:
- ze zijn voor vrije meningsuiting, tenzij men iets zegt dat niet in hun kaart past
- op Antwerpen linkeroever zijn ze voorstander van het Deurganckdok, op rechteroever tegenstander
- ik heb Philip Dewinter in een debat zijn bewondering horen uitspreken voor de recente verkeerswerken in Antwerpen, maar tijdens de werken kreeg ik regelmatig VB-pamfletten in de bus waarin men moord en brand schreeuwde over de werken
- Philip Dewinter wil al jaren schepen van veiligheid van Antwerpen worden. Dezelfde Philip Dewinter heeft eind jaren 80 een cultureel centrum in Leuven kort en klein geslagen (niet dat hij er studeede, Philip heeft nooit een diploma gehaald). Toen ik Philip Dewinter hierover ooit mailde kreeg ik als antwoord dat hij nooit veroordeeld is, en dat hij mij zou vervolgen wegens laster (nice try, Philip - wil je soms een foto van je optreden?). Van vrije meningsuiting gesproken. Overigens heeft de parij nogal veel vechtersbazen in hun rangen, zelfs hoge mandatarissen (Rob ‘Klop’ Verreycken bijvoorbeeld).
- Tijdens de affaire Dutroux was er onder alle partijen een consensus om deze zaak niet als politieke stunt te misbruiken. Het VB deed dit wel en zeer uitgebreid (Dutroux was immers een waal). In die tijd werd echter ook VB-parlementair en ex VMO-kopman Xavier Buisseret schuldig bevonden aan pedofilie.
- Het VB gaat altijd hard van leer tegen niet-geintegreerde allochtonen. Raar genoeg gaan ze even hard van leer tegen initiatieven (zoals taalopleidingen) om allochtonen te integreren.
- Het VB profileert zich als Vlaams-nationalistisch. Nochtans ronselen ze in Brussel stemmen bij de Franstaligen.
- In de volkscafe’s profileert het VB zich als de partij van de kleine man. Even verder prediken ze het afschaffen van de vakbonden.
- Het VB profileert zich eveneens als de partij voor de Vlaamse ondernemer. Nochtans is de partij sterk anti-globalistisch ingesteld, wat moeilijk te verzoenen is met ondernemen vanuit een klein land.
- Het VB noemt dingen die hen slecht uitkomen nogal snel ondemokratisch. Nochtans loopt binnen de partij er haast niets demokratisch. Frank Vanhecke is verkozen door slechts een paar procent van de kiezers. Gerolf Annemans ligt overhoop met zowat iedereen binnen de partij maar mag dit niet laten blijken van Dewinter.

Zo zou ik nog lang kunnen verdergaan. Hopelijk begrijpt de man in de straat snel dat allegaartje geen polici zijn, hoogstens mooipraters.

21. Ntone - oktober 23, 2006

Net gehoord op stubru, good luck zou’k zeggen!

Hij zal mss toch gepest zijn vroeger? Als er genoeg trauma’s aanhangen om het zo ver te drijven een klacht in te dienen…