verboden te lezen

een blog zoals een ander

Dagschotel muziekAls een cd uit uw rek halen en opleggen muziek à la carte is, dan is het volgende een dagschotel muziek.
Twee sites hebben al een tijdje een plekje veroverd in mijn zijbalk, onder de vorm van lijstjes. Beide sites doen hetzelfde (en meer) maar op een andere manier.
De eerste is Last.fm. Je geeft een groep, song, genre of tag of meerdere van vorige op en de komende 30 minuten tot 2 uur krijg je muziek voorgeschoteld die gelijkenissen zou moeten vertonen met uw keuze. Hoe gaat het in zijn werk? Als ik het goed begrijp onthoudt de website welke muziek andere mensen die dit goed vonden ook nog goed vinden (zoals Amazon). Daarbij komt nog een systeem met tags die de gebruikers kunnen invoeren.
De hoogstaande liederen die ik het laatst aanhoord heb kunt u aanschouwen in het lijstje in de linkerkolom.

De tweede is Pandora. Deze vind ik persoonlijk nog een stuk boeiender. Let op, eigenlijk mogen enkel Amerikanen de dienst gebruiken, wegens auteursrechten. Ik woon volgens Pandora dan ook in een wijk die onderwerp was van één of andere soap begin jaren '90, aangezien naar mijn postcode gevraagd werd. (sssjt)
Eén voordeel van Pandora op last.fm is dat je verschillende radiostations kan aanmaken en telkens bijsturen. Je begint met een song of groep die je goed vindt, waarop het programma op zoek gaat naar muziek die gelijkaardig is. Elk nummer dat gespeeld wordt kan je positief of negatief beoordelen, waar je radiostation vanaf dan rekening mee houdt.
Pandora bepaalt welke liedjes bij elkaar horen door aan elk liedje (handmatig, door muziekkenners) een reeks eigenschappen te hangen. Deze eigenschappen bevatten ritme, tonaliteit, tekst, zangstem, instrumenten en noem maar op.
In de linkerkolom staan de radiostations die ik met bloed, zweet en tranen gecreëerd heb. Om ze te beluisteren moet je normaal gezien niet registreren.
Tags:

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina