verboden te lezen

een blog zoals een ander

CAP - democratie

In mijn zijbalk staat al een tijdje een affiche van CAP, comité voor een andere politiek. Dit is een nieuwe politieke partij die al eens wordt aangeduid met de term 'klein links'. Ze reageren tegen de huidige neoliberale politiek en verwijten 'gewoon links' niets tegen deze politiek te doen, of nog erger: er in mee te gaan. Of ik er op ga stemmen, weet ik nog niet, maar ze verdienen alleszins een stevige duw in de rug. Ik zal tussen nu en de verkiezingen een paar van hun standpunten bespreken waar ik heel erg achter sta. Ik ben benieuwd wat het resultaat daarvan zal worden. Ik heb er namelijk geen idee van in hoeverre ik eigenlijk overeenkom in ideeën met deze gloednieuwe partij. (En een stemtest zal er mij ook al niet kunnen bij helpen, hun zelf opgezette en nogal subjectieve stemtest ten spijt).

Als eerste komt het thema democratie aan de beurt:

Democratie moet beginnen daar waar je woont of werkt en is nodig op gemeentelijk, gewestelijk en federaal niveau. Meer financiële middelen en beslissingsrecht voor wijk- en buurtcomités en voor syndicale afgevaardigden, zodat zij een actieve democratie, reële inspraak en participatie van onderuit kunnen organiseren.

Ik heb niet zo'n voeling met de vakbond, maar bestuur dat van onder uit gevoed wordt kan ik enkel maar ondersteunen. Geef het volk verantwoordelijkheid en vertrouwen en misschien komen ze minder dom en ongeïnteresseerd uit de hoek.

Afschaffing van de ondemocratische 5%-drempel bij verkiezingen.

Hoe kan op deze manier een politiek landschap zichzelf nu vernieuwen? Hoe kunnen vernieuwende oplossingen hun weg vinden als kleine partijen de kans niet krijgen om door te breken? (Zelfs LDD sterft misschien een stille dood door deze stomme regel.)

Geen communautair opbod, maar solidariteit.

Het zou toch fijn zijn moesten de gemeenschappen in België zich wat meer bezighouden met praktische en concrete oplossingen in plaats van met emotionele worstelpartijen. Niemand wordt beter van het huidige gebekvecht. Dat wil verre van zeggen dat we naar een unitaire staat moeten. Dat wil evenmin zeggen dat België moet barsten.

Lees meer over CAP en democratie.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina