verboden te lezen

een blog zoals een ander

CAP - vanalles wat - deel 1

Een paar dagen voor de verkiezingen. Nog vlug eens verder doorgaan over CAP. In de media is er nog steeds bitter weinig (tot niets) te vinden over deze partij die in elke provincie opkomt. Vreemd, spijtig, zonde.

Ik zal tussen nu en de verkiezingen een paar van CAP's standpunten bespreken waar ik heel erg achter sta, of toch een beetje. Ik ben benieuwd wat het resultaat daarvan zal worden. Ik heb er namelijk geen idee van in hoeverre ik eigenlijk overeenkom in ideeën met deze gloednieuwe partij.

Vandaag hebben we het over vanalles en nog wat. Het moet vooruit gaan.

De overheid zou volgens ons een heleboel maatregelen moeten nemen om de woonmarkt fundamenteel te hervormen. Er moet een ambitieus programma uitgewerkt worden voor de bouw van nieuwe sociale woningen en voor renovatie. Een vlugge inhaalbeweging is nodig. Huurprijzen moeten geplafonneerd worden door ze te koppelen aan het kadastrale inkomen van de woning. Woonbuurten moeten opgefrist en toegankelijk gemaakt worden, zonder te raken aan het sociale karakter ervan. De overheid moet leegstaande panden en verkrotte woningen kunnen aanslaan om die om te vormen tot sociale woningen. Zolang er woningnood is, kan het zeker niet dat de overheden zelf gebouwen langdurig laten leegstaan.

Een hele boterham. Als je het vorige bericht leest, snap je wel dat ik voorstander ben van gecontroleerde huurprijzen. Wij hebben geluk gehad met onze huurprijs, maar je komt wat tegen op de markt. Sociale woningbouw zie ik het liefst in gewone buurten, dus geen aparte wijken.

Lees meer over CAP en betaalbaar wonen.

Geen jacht op werklozen! Geen inperking van de duur van werkloosheidsuitkeringen.

Hola, even wachten daar. Hier kom ik niet helemaal overeen met CAP en ik zal dat even verduidelijken. Ik ben er van overtuigd dat er een systeem moet mogelijk zijn waarbij een werkloze intensieve begeleiding krijgt, gekoppeld aan een intensieve controle als daar nood toe is. Ik zeg heel duidelijk: als daar nood toe is. Dat wil zeggen: als de werkloze laat blijken van slechte wil te zijn. Er moet een procedure mogelijk zijn om die mensen hun uitkering af te nemen. Het is ook mijn overtuiging dat dit over een kleine minderheid gaat en dat veel mensen die de zin niet meer inzien om nog werk te zoeken of aan te nemen dat vooral doen door een overdaad aan desillusies in het verleden. Niets zo deprimerend als niets te betekenen hebben.

Iedere actieve werkzoekende moet verzekerd zijn van een werkloosheidsuitkering, onbeperkt in tijd. Dus eigenlijk ben ik wel akkoord. Het is maar welk verhaal je erachter zet.

Voorkomen is beter dan genezen. Geef de werkzoekende een eenvoudige, intensieve begeleiding, zonder al te veel papierwerk. Motiveer, beloon vooruitgang en regeer met de harde hand als dat nodig is. Voila. In een notendop. En ja dat is allemaal heel utopisch. Blablabla.

Lees meer over CAP en sociale zekerheid.

Een andere energiepolitiek is meer dan nodig. Wij willen niet opnieuw in de kernenergiemolen stappen. Er zijn teveel gevaren, we weten met het afval geen blijf en we plezieren er alleen de grote financiële holdings mee. Wij willen een plan voor alternatieve energie. Energie moet onder overheidscontrole komen. Als we opnieuw in een gezonde leefomgeving willen wonen, moet één en ander veranderen aan onze economie. Met schuchtere pogingen om de consument het gelag te laten betalen, komen we er niet. De overheid moet de industrie strenge normen opleggen op het vlak van afval, uitstoot van CO2 en gevaarlijke stoffen, mobiliteit…

Dat van die uitstap uit de kernenergie. Ik snap dat iedereen zoiets heeft van 'Dat lukt nooit. Zijn ze helemaal zot geworden? En dan allemaal zonder elektriciteit zitten zeker?!' Maar als je nu zegt dat we misschien mogelijks wel een poging zullen wagen om over tien jaar uit de kernenergie te stappen is er geen kat die geld wil investeren in de ontwikkeling van groene energie. Dus we zeggen nu dat we het zeker gaan doen. En als het zover is en de mogelijkheden zijn er echt nog niet, dan stellen we het boeltje nog wel even uit.

Lees meer over CAP en milieu.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina