verboden te lezen

een blog zoals een ander

Lees voor!

de voorleesweek

U hebt gisteren toch ook een boek ter hand genomen en de eerste de beste jeugdige (of niet zo jeugdige) verblijdt met een verhaal uit uw mond? Ah ja, natuurlijk. Want gisteren is de voorleesweek begonnen.

Ik citeer even:

Onderzoek wijst uit dat kinderen die al vroeg boeken leren kennen taalvaardiger zijn, sneller kunnen lezen, beter rekenen, graag lezen en vaker lid zijn van de bibliotheek. Niets dan voordelen dus. Maar voorlezen is in de eerste plaats gezellig. Samen genieten van een boek, elke dag opnieuw.

Ik wil daar vooral zelf nog bij vermelden dat het voorlezen niet mag stoppen vanaf het kind zelf kan lezen. Een kind wordt namelijk amper uitgedaagd door de verhaallijnen in boeken op zijn leesniveau. Het is pas als een kind pakweg een Harry Potter helemaal zelfstandig uit krijgt dat voorlezen minder belangrijk wordt. Eerder blijft het belangrijk kinderen te voeden met ingenieuze verhaallijnen, een lappendeken van emoties, nagelbijtende spanning en van het lachen op de grond rollende humor.

En zelfs als het kind, of dus evengoed een volwassene, zelf perfect in staat is dat boek te lezen, is het nog altijd wreed gezellig, zo samen naar een verhaal luisteren.

Dus, had u het nog niet gedaan, u heeft nog tot zondag 25 november om u een goed boek te zoeken en uw stem te smeren. Laat uw huisgenoten maar genieten van uw warme stem. U kan het!

Tips en suggesties vindt u in overvloed op de site van de voorleesweek.

Wilt u zich er gemakkelijk vanaf maken? Dat kan. Wally De Doncker leest voor en zingt in de jeugdbib aan het Zuid op woensdag 21 november van 15 tot 16 uur.

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina