verboden te lezen

een blog zoals een ander

En God schiep de dag

Momenteel geef ik Katholieke godsdienst op een lagere school in Gent. In het vierde leerjaar gaat het over het scheppingsverhaal. Sinds vorig jaar een meisje van 11 jaar in het schoolmuseum staalhard beweerde dat dat van die oermensen allemaal gelogen was, ben ik nogal gevoelig aan het onderwerp.

Zie ik in de handleiding volgende staan:

Het verhaal [...] is eigenlijk een lied. God schept de dingen door zijn woord. Hij wil gewoon dat ze ontstaan... én ze bestaan.

Iek, denk ik dan. Iek!! Wat zeggen ze daar nu? 'Floep' en het is er, of wat? O jee, o jee. Maar dan volgt er:

Dat is de kern van het lied: de schepping én de mens zijn door God gewild. Ze worden niet 'gemaakt'. [...] Het scheppingslied is een theologische compositie en is niet in contradictie met de latere wetenschappelijke verklaringen over het ontstaan van het heelal, zoals de theorie van de oerknal (Big Bang), voor het eerst geformuleerd door de Leuvense professor (en priester) Lemaître in 1933. Het bijbelverhaal wil niet verklaren hoe de dingen ontstaan zijn, maar wel waarom, of wat hun zin, hun ware oorsprong en bestemming is. Die ligt in de liefde van God.

Velen onder u mogen dan wel griezelen bij dat liefde en God-gedoe, maar weest blij, weest blij dat de Belgische bisdommen zo over de zaak denken, ik zeg het u maar. Als ze daar ooit hun gedacht over veranderen, vind je mij aangesloten bij de kerk van het Vliegend Spaghettimonster, wees daar maar zeker van!

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina