verboden te lezen

een blog zoals een ander

MOORDIk zou dat eigenlijk niet mogen doen, zo piekendief, maar ik wou er al 24 uur lang iets over schrijven en ik kan het niet beter verwoorden dan dat Els het doet. (Ik had bij de veroordeling wel al een klein bericht geschreven.)
Dus bij deze een hele lange quote:

De executie van Saddam Hoessein

Weet u wat de mensen gingen doen na de terechtstelling van de nazi’s na Nürnberg en de aanverwante processen? Wel zie, de mensen kwamen op straat. Ook de linkse mensen. De mensen die heel goed wisten welke walgelijke gruweldaden de nazi’s op hun geweten hadden. Ze deden dit, omdat ze boos waren op het bestaan van nationale rechtbanken die oorlogsmisdaden gingen berechten. En meer nog, omdat ze tegen de doodstraf waren, altijd, overal, eender in welk geval.

Verwarrende boosheid. Want dat iedereen (behalve een paar kluivers die tot op heden opperen dat er eigenlijk nooit iets gebeurd was) wist dat de oorlogsmisdadigers wel degelijk moesten berecht worden, was duidelijk.Om dat soort verwarrende toestanden te voorkomen werd later dan ook een internationale rechtbank opgericht.
Vlak bij de deur, in Den Haag.

Het proces van Saddam Hoessein werd niet gevoerd voor het gerechtshof van Den Haag, maar wel voor een soort Nürnberg van de 21ste eeuw. ‘Omdat dit symbolisch beter zou zijn voor de mensen’. Lees: om de waarschijnlijke zekerheid te vergroten dat Barbertje binnen de kortst mogelijke tijd zou hangen. De Voorzitter van de rechtbank die instond voor de berechting van Hoessein werd verschillende keren vervangen. Dit gebeurde door toedoen van de Iraakse regering , telkens als zo’n rechter voorzichtig liet horen dat Saddam misschien toch niet echt een alleen heersende dictator was. Anonieme getuigen met vervormde stemmen en twintig minuten verschil tussen de opnames en de uitzending waren ook niet van dien aard om dat proces veel geloofwaardigheid te bieden.

Zelfs Karel De Gucht, die ik zo waardeer omdat hij zonder nuances durft spreken, stelt vandaag dat de ‘executie’ van Saddam een ’streep’ trekt onder zijn regime. Neen jong. Het rijk van Saddam is al lang uit, en opknoping betekent gewoon een streep door een mensenleven. Punt, Karel, punt. En het idee dat hij groter en gevaarlijker zou terugkomen (zo sprak een dame uit de US die er zeer bang uit zag), is wellicht gebaseerd op de figuur van Voldemort, of andere klassieke maar geheel fictieve slechtigaards. De realiteit zit zo niet in elkaar.Geen zorg dus, Saddam komt niet terug, doch niets is veranderd, want in Irak heerst momenteel een duister regime dat fan is van de doodstraf, rare processen opvoert en flirt met de US, dat eigenlijk de echte macht in handen heeft. Wat niemand leuk schijnt te vinden, behalve de Amerikaanse regering. Al dat volk ginds loopt mekaar voor de voeten zodat mensen de dagen doorkomen met het verzinnen van talloze manieren om elkander uit de weg te ruimen.

Geen nood dus, Saddam is dood en netjes staat opgeruimd, maar op dit moment zijn alweer de eerste doden gevallen naar aanleiding van de executie van Saddam. Wedden?

U weet wel, soms wordt wel eens geopperd dat het geen goed idee is van mensen martelaars te maken. Daarom getuigt Saddams laatste wens, om te mogen sterven zonder hoofdkap van de bijzonder grote intelligentie die hem ook toegedicht werd. Zag u de beelden? Of uw kinderen? Een oude,droeve bleke man met een dikke witte strop rond zijn hals. Kunt u zich voorstellen wat dit beeld oproept bij de aanhangers van deze man? Saddam besefte heel goed wat perceptie is. En heel goed wat een martelarendood teweeg kan brengen. Zo net voor het Offerfeest dan nog. Maar dat is allemaal wat het is. Het punt is dat niemand écht een vinger bewogen heeft om deze moord tegen te gaan. Deze voorspelbare, uitgetekende dood. Geen enkel land. Mensenrechten? Huh? Net zoals - bij uitbreiding - eigenlijk geen enkele natie een kik geeft bij het feit dat in de US nog dagelijkse executies uitgevoerd worden. Medeplichtigheid is cool in dat soort zaken. Ik krijg koude rillingen als ik mensen - ook van linkse signatuur - hoor zeggen dat de doodstraf misschien soms toch de beste oplossing is. Als een rechtse rakker dat oppert wil ik nog wel eens in discussie treden. Maar in elk ander geval. H’llow? Waar zij we mee bezig? Wat is de volgende stap? Deurtjes op kiertjes zetten. Naar het verleden, naar toestanden waarvoor mensen jaren gevochten hebben om ze uit de wereld te hebben.

Bof, bij deze wens ik eerst en vooral de internationale gemeenschap, onbehaaglijke eindejaarsdagen toe, ten gevolge van schuldgevoel veroorzaakt door het ondernemen van niets tegen de uitvoering van de executie van Saddam Hoessein. Of door het ondernemen van ook alweer ‘niets’ tegen zogenaamde wettige executies in de VS.

Daarna volgt nog iets over Hillary Clinton. Dat kan ik niet onderschrijven aangezien ik daarvoor eerst de Amerikaanse politiek een beetje zou moeten uitpluizen. Ik weet er te weinig over.

PS: Voor al die mensen die op zoek zijn naar de videoclip over Saddam, bedenk eerst eens wààrom je hem wil zien en ga dan maar bij Michel, die heeft hem staan.

Labels:

Lijstjestijd: Muziek in 2006 (6)De beste muzikale uitspattingen van 2006, naar mijn smaak dan toch.
Een verzameling van 30 muziekjes die mij het afgelopen jaar voor even of voor een lange tijd een YEAH- of Oooohgevoel hebben opgeleverd zullen hier verschijnen in 6 afleveringen, tussen 26 en 31 december 2006.
De liederkens staan niet genummerd dus kan u daar uit veronderstellen dat er geen hiërarchische volgorde bestaat. Dat heeft u dan juist verondersteld.

Lees verder voor de videoclips.A Brand - Hammerhead

BOEM Paukeslag. Qua hit-, dans- en rockgevoeligheid er knal op.
Beste optreden op de Gentse Feesten. Beste Belgische single van dit jaar. Punt uit.

Tom Barman en Koen Wauters - België

Het nummer komt uiteraard niet uit 2006, maar deze uitvoering wel.
Het heeft een evenement als 0110 nodig om deze twee iconen samen aan de micro te zien. En wat blijkt? Koen Wauters is een pak betere zanger dan Tom Barman. Tjah. En een veel betere entertainer. Tjah. Spijtig van de djoef djoef doef doef doef, echt spijtig.
Kippenvel kreeg ik toen ik dit filmpje voor het eerst zag, net als bij de muzikale bijdrage van Wouter Deprez in Gent.

Muse - Knights of Cydonia

Muse anders, maar toch weer hetzelfde. Hun nieuwe album scheurt mij twijfelend in stukjes. Ik heb hem nog steeds niet gekocht, moet ik eerlijkheidshalve bekennen. En wel omdat ik zo het gevoel heb dat ze dezelfde weg als Fun Lovin Criminals aan het opgaan zijn, een andere uit mijn lijstje favoriete groepen. Een geniaal debuutalbum, een waardige tweede en dan stijl bergaf.
Dit nummer daarentegen bewijst dan weer dat ze het toch nog in zich hebben. Ik hou van dramatiek in muziek. Grootse geluiden, zware stemmingen en veel circus. Dat alles heeft dit nummer. Ik kan niet wachten om hier een live-versie van te zien. Want, ook net als de FLC, zijn ze live onovertrefbaar. Over twee jaar enkel nog in stadions te bekijken, ik zeg het u.

Cloon - A Donut the Size of a Wheel

Primus meets Tom Waits meets Frank Zappa. Of dat beweren ze toch zelf. En wie zijn wij om ze niet te geloven. Dit is Belgisch, mensen, Gents zelfs. Ik hoop dat we er nog veel van mogen horen. Allé, Tomadde mag tevreden zijn.

Goose - Brittish Mode

Alweer Belgisch. Van hun ander werk ben ik niet zo wild, maar dit is een heerlijk nummer. Ik dacht trouwens eerst dat het van A Brand was. Dansen met gitaren is echt wel het beste dat 2006 ons teruggebracht heeft. Mensen, tot in de Video hé, ergens na de feestdagen, want vanavond zal het daar veel te druk zijn.

Zo, het zit er op. Het lijstje van vandaag is niet persé het beste van de zes. Zoals ik in het begin al zei, is de volgorde volledig willekeurig verlopen. Dit waren, naar mijn smaak, de dertig beste liedjes van 2006, tenzij ik er nog een paar betere vergeten ben.

Labels:

De Tijdloze - nabeschouwingDe Tijdloze 2006 is voorbij. Hoe heeft mijn top 5 het er vanaf gebracht?
Een overzicht:
Radiohead - Paranoid Android: van 29 naar 23
Tool - Schism: van 37 naar 19
Radiohead - Street Spirit: van 24 naar 21
Soulwax - Much Against Everyones Advice: niet, Soulwax heeft dan ook nog nooit de top 100 gehaald.
David Bowie - Space Oddity: Lag er vorig jaar helemaal uit. Heroes is terug, maar Space Oddity nog niet. Volgend jaar dan maar.

Wat 'een grote schup onder hun gat' verdiende:
Counting Crows - Mister Jones: van 66 naar 72
Pennywise - Bro Hymn Tribute: van 77 naar 88
Zornik - Scared of Yourself: Ligt er uit
Meat Loaf - Paradise by the Dashboard Light: Ligt er uit

Het was zowaar een goed Tijdloosjaar.

Voor alle statistieken en overzichten per nummer, per land, per artiest of per schoenmaat kan u terecht op de onovertroffen Tijdloze Website van Stijn Vermeeren. Onvoorstelbaar.

Labels:

Win nu €1.000.000Vlug, vlug. Nog één dag te gaan om €1.000.000 !!! te winnen!!!
Verklaar de oplossing van bovenstaande belspeloefening. Het antwoord is 134.
Het initiatief gaat uit van een project waar ik wel kan achter staan: het ontmaskeren van de belspelletjes. Ze gaan er serieus tegenaan, met filmpjes en al.

Labels:

Lijstjestijd: Muziek in 2006 (5)De beste muzikale uitspattingen van 2006, naar mijn smaak dan toch.
Een verzameling van 30 muziekjes die mij het afgelopen jaar voor even of voor een lange tijd een YEAH- of Oooohgevoel hebben opgeleverd zullen hier verschijnen in 6 afleveringen, tussen 26 en 31 december 2006.
De liederkens staan niet genummerd dus kan u daar uit veronderstellen dat er geen hiërarchische volgorde bestaat. Dat heeft u dan juist verondersteld.

Lees verder voor de videoclips.Peter Bjorn and John - Young Folks

Nog maar eens mezelf citeren:
"Peter Bjorn and John heten ze en dat is voor mij een vreselijke naam om te onthouden, ik ben slecht in namen. Het fluitdeuntje is er zo één dat nog een half jaar bij momenten mijn brein gaat doorkruisen en vanaf mensen vragen: "fluit eens iets" zal dat er uit komen (tot nu toe was dat het deuntje uit Kill Bill).
De videoclip is trouwens ook heel mooi."
Wij zijn drie maand verder en dat in het hoofd zitten valt al bij al nog mee. Behalve dan als ik weer maar eens dat reclamefilmpje op tv gezien heb van Telenet. Reclames mogen niet te lang meegaan, zelfs al zijn ze nog behoorlijk mooi gemaakt.

Red Hot Chili Peppers - Dani California

In de videoclip heb ik mij nogal serieus verdiept. Wat dit artikel opleverde. Het is de moeite dat nog eens van onder het stof te halen.
Verder een aangenaam nummer van een RHCP die weer wat meer funk in z'n nummers steekt.

Panic at the Disco - I Write Sins Not Tragedies

Ik heb het gevoel dat deze groep me snel weer zal vervelen. Ik heb er dan ook nog niets van gekocht en amper beluisterd. Toch heeft dit nummer iets. Het vreemde ritme in de zanglijn, het vioolgetokkel, het geeft iets chaotisch. En chaos is niet slecht, chaos is boeiend. Af en toe zit er dan wel weer behoorlijk platte emorock tussen, of hoe noemen ze dat van tegenwoordig. Ze zullen nooit in de buurt van Mars Volta komen, maar goede poging.

Tiga - Far From Home

Vertelt Tiga in het begin nog dat hij geen reffrein kon vinden, uiteindelijk heeft hij er toch een verdomd aanstekelijk deuntje opgezet. Het nummer is nèt te traag om goed dansbaar te zijn, wat toch Tiga z'n wereldje is, het dansen en zo. Dat verklaart dan ook waarom dit nummer geen hoge toppen heeft geschoren. Ik kan er alleszins uren mee in mijn hoofd zitten zonder dat het verveelt. (Ik kan ook uren met Geef van Sha-Na in mijn hoofd zitten, maar dan wil ik mijn hoofd het liefst heel hard tegen de muur slaan.)

Millionaire - Ballad Of Pure Thought

Het beste nummer van hun nieuwe album dat een paar pareltjes bevat maar mij niet over de hele lijn kan bekoren. Teveel geschreeuw zonder reden, dat stoort me vooral.
Dit is echter een pracht van een ballad. Beter kunnen ze haast niet maken.
Deze ruimte ook even gebruiken om te melden dat Tim Vanhamel volgens mij een serieuze arrogante zak is, getuige dit en dit filmpje. Hij overtreft zowaar Pim. Wel grappig, en ze zijn zat.

Labels:

Lijstjestijd: Muziek in 2006 (4)De beste muzikale uitspattingen van 2006, naar mijn smaak dan toch.
Een verzameling van 30 muziekjes die mij het afgelopen jaar voor even of voor een lange tijd een YEAH- of Oooohgevoel hebben opgeleverd zullen hier verschijnen in 6 afleveringen, tussen 26 en 31 december 2006.
De liederkens staan niet genummerd dus kan u daar uit veronderstellen dat er geen hiërarchische volgorde bestaat. Dat heeft u dan juist verondersteld.

Lees verder voor de videoclips.The Good, the Bad and the Queen - Herculean

Ik was redelijk opgewonden over het nieuwe project van Damon Albarn, zoals vaste lezers wel zullen gemerkt hebben. Hoewel ik weinig van Blur ken, horen een aantal van hun nummers toch bij mijn favorieten (Coffee & TV, Girls & Boys, Tender). Van Gorillaz was ik compleet ondersteboven. Straffe kost, wat die tekenfilmfiguurtjes aan goede muziek bij elkaar hebben gekregen op slechts twee cd's.
Nu The Good, the Bad and the Queen dus. Ze zijn anders, rustiger dan ik verwacht heb. Maar het is mooie muziek. Op de CD is het nog wachten tot 8 januari. (hmm, dat is niet lang meer). We hebben alvast Herculean om ons een idee te geven van wat komen zal (en ook wel de live-registraties).

OK Go - Here It Goes Again

Een vrolijk nummertje, heel dansbaar zonder plat te zijn. De manier waarop Blur en Cake dat ook kunnen.
En dan die videoclip ... hilarisch, is heel het internet rond gegaan en terug, tot een live uitvoering op de MTV Music Awards. Niet de beste song, maar alleszins wel de beste videoclip van 2006.

Outkast - Morris Brown

Ik ga gewoon mijzelf citeren:
"Normaal gezien kan hiphop mij niet echt bekoren, maar die nieuwe single 'Morris Brown', zit al stevig in mijn hoofd. Die drum is zo bizar goed. En de melodielijntjes blijven serieus hangen. Toen ik het nummer de eerste keer hoorde, wist ik niet goed wat ik ervan moest denken, maar halverwege was ik al verkocht."

Gnarls Barkley - Smiley Faces

Eigenlijk is 'het' nummer van het jaar Crazy. Ik dacht eerst om ze er alle twee in te steken, maar dat is me wat te veel van het goede. Meestal mogen nieuwe groepen de boeken sluiten na één monsterhit. Gnarls Barkley bewijst met deze single dat 'Crazy' geen toevalstreffer was. Was alle zwarte muziek van deze tijd maar zoals deze en vorige. MTV zou een leukere plek zijn om te vertoeven.

Thom Yorke - Harrowdown Hill

Thom Yorke solo. Velen hielden hun hart vast, ik incluis. Wat is hij waard zonder Radiohead? Blijkbaar heel veel. Uitgepuurde elektronica met prachtige zanglijnen erboven. En af en toe wat gitaarwerk van Johnny Greenwood uiteraard. Thom Yorke staat niet voor niets in mijn top drie van meest beluisterde artiesten op last.fm.

Zo, nog twee te gaan. Ik twijfel om er niet een top 35 van te maken. Er staan ondertussen al weer wat meer nummers in het lijstje. Nu ja, we zien wel. Mijn tekstjes worden al weer een stuk korter. Misschien toch beter stoppen na de volgende 2.

Labels:

De TijdlozeIk had het er al eerder over. Morgen is het de tijdloze. De grapjassen van StuBru hebben daar een tof filmpje bij gemaakt en helemaal volgens de regels van de nieuwe media op YouTube gezet.

Morgen vindt u mij in De Ploeg, waar traditiegetrouw de Tijdloze uitgezonden wordt.

Labels:

Lijstjestijd: Muziek in 2006 (3)De beste muzikale uitspattingen van 2006, naar mijn smaak dan toch.
Een verzameling van 30 muziekjes die mij het afgelopen jaar voor even of voor een lange tijd een YEAH- of Oooohgevoel hebben opgeleverd zullen hier verschijnen in 6 afleveringen, tussen 26 en 31 december 2006.
De liederkens staan niet genummerd dus kan u daar uit veronderstellen dat er geen hiërarchische volgorde bestaat. Dat heeft u dan juist verondersteld.

Lees verder voor de videoclips.Juanes - La Camisa Negra

Hoort samen met Mas Que Nada van gisteren in soundtrack van deze zomer. Ik ben het lied nochtans enkel op tv tegengekomen. De zapper werd dan steeds even neergelegd. Is het de eenvoudige melodie of de verfrissende gitaarlijn die het doen? Hoe dan ook, van Juanes gaan we niet veel meer horen en van dit nummer ook niet, vrees ik. Ooit diept iemand het wel nog eens op voor een zomerhits van de jaren '00.

Tom Helsen - Sun In Her Eyes

De vrouw in de videoclip is een Oostenrijkse, dove globetrotter. Maar dat doet eigenlijk helemaal niet terzake. Laten we zeggen dat ze goed gecast is afgaande op de titel.
Alweer een zomers deuntje, maar dan eentje dat de tijd een stuk langer zal doorstaan. Ik wist niet dat ik Tom Helsen goed vond. Was dat niet zo een zaag uit de Joost Zwegers-rij?
Mensen denken te veel in hokjes; of in rijen, in mijn geval.

Sufjan Stevens - John Wayne Gacy, Jr

Hier heb ik even vals gespeeld. Het album Illinoise is van 2005. Sufjan Stevens is echter mijn ontdekking van 2006. Rijkelijk laat, zo blijkt, maar zo gaat dat toch met ontdekkingen, nietwaar?
John Wayne Gacy, Jr was een seriemoordenaar die in zijn omgeving vooral bekend stond voor zijn hilarische clownacts op kinderfeestjes. Fijn fijn. Hij begroef jongetjes onder zijn huis. Fijn fijn. Dat moet dan ergens in de staat Illinoise gebeurd zijn en dus maakt Sufjan daar een prachtig lieflijk lied over. Slik. Telkens weer slik.

The Sedan Vault - Like a scene from an Apocalyptic Film

De Belgische Mars Volta, zullen we maar zeggen, om er ons gemakkelijk van af te maken. Ze speelden ergens dit jaar in de Video. Ik had de gewoonte om groepen die in de Video speelden al eens intenetgewijs te ontdekken. Ik heb een paar vrienden kunnen overtuigen daarheen te trekken om uiteindelijk voor een veel te ver gevuld café te staan. Dan maar buiten wachten op de laatkomers om samen andere oorden op te zoeken. Dankzij het heel goed zijn in te laat komen van die vrienden heb ik buiten toch nog een half optreden kunnen meevolgen. Zelfs in die omstandigheden was ik onder de indruk. Of ze het gaan maken weet ik niet, maar probeer die naam toch te onthouden. Hun eerste album (Mardi Gras Of The Sisypha) ligt in de winkel.
De videoclip is trouwens het resultaat van een opdracht aan één of andere filmschool. Ik denk dat de bandleden er zelf niets mee te maken hebben. Mooi resultaat trouwens.
En wat zingen ze daar? Save me from Thom Yorke? Ik zal mijn mening moeten herzien, de dikke nekken.

Daan - The Player

Van de rest van de nieuwe, gelijknamige CD was ik niet overdonderd. Misschien na nog enkele beluisteringen, maar dan zal ik hem eerst eens moeten kopen, vrees ik.
Met Victory had Daan een paar stevige hits te pakken. Daan zou Daan niet zijn moest hij met zijn nieuwste album niet (gedeeltelijk) een andere weg op gaan. De mens blijft zichzelf heruitvinden. Ik vind dit een pracht van een nummer. Bijna bombastisch, tikkeltje tragisch, statig schoon.
Idem voor de videoclip trouwens.

Voila, ik zit zowaar al halfweg. Als er mensen zijn die beelden hebben van The Seven Laws of Woo, zouden die dat dan eens op YouTube willen zetten? Of het mij laten weten via contact?

Labels:

Top 10 zoekwoorden 2006Idee via eve. De top 10 zoekwoorden leidend naar deze weblog in 2006, volgens Google Analytics.

1. Thor, Een tocht door het donker: Eén artikel, met één liedjestekst met een paar akkoorden bij, krijgt meer bezoekers dan alle andere inhoud van mijn weblog samen. Kinderen en internet, dat gaat blijkbaar snel.
2. menopauze: Ik vraag mij af hoe ze erbij komen. Een fout van Google volgens mij. Dat woord komt geen één keer voor in heel mijn weblog en via mijn andere twee telmachines werd het nooit als zoekopdracht geregistreerd. Vreemd.
3. verboden te lezen: Wat zouden die mensen willen vinden? Ik hoop simpelweg mijn weblog. Dat zou wel mooi zijn, en egostrelend, qua naambekendheid en zo.
4. dokter creus: de mens zal daar niet tevreden mee zijn. Nu ja, de tekst in kwestie is al een tijdje van deze weblog verdwenen, dus ik heb alvast geen aanklachten meer te vrezen.
5. programma gentse feesten: daar ben ik blij mee. ik heb daar dan ook veel tijd in gestoken. U moet de archieven maar eens doorwandelen. Of op deze verouderde pagina.
6. lesvoorbereidingen: jammer doch helaas. Dit gaat hier over een artikel van och here bijna twee jaar oud, waarvan de lesvoorbereidingen in kwestie al na een maand verdwenen waren wegens te weinig webruimte. Allemaal voor niets naar mijn weblog gesurft. Al die nutteloze klikjes. Al die verloren seconden. Ik voel mij zowaar schuldig.
7. 0110: Ja, dat heeft wel even gestormd in internetland, en daarbuiten. En met links van gerenomeerde sites als die van TV van het VB uit G, stijgt je googleranking natuurlijk zienderogen. Hier alle vier bij elkaar.
8. freddy horion: Ook een tekstje dat verdwenen is. Bij Smetty valt er nog wel iets over te vinden.
9. trashic: nu zitten we echt al in de diepe krochten van mijn zoekresultaten. Ik heb nu eenmaal ook weer niet zó veel bezoekers. Het is een café in Gent. Het was nieuw toen en ze hebben geen site. Zo komt een mens al eens op een weblog terecht. Kan ik daaruit constateren dat dit jaar slechts 19 internetfähige mensen geïnteresseerd waren in den Trashic?
10. Young folks: Kijk eens aan, eerste plaats een liedjestekst, 10de plaats vantzelfde. Peter Bjorn and John hebben een populair deuntje ter wereld gebracht. Velen waren op zoek naar de tekst en vonden ze in mijn commentaren. Anderen zochten naar het deuntje van Telenet en vonden hier dat dat volledig piekendief was van het hier besproken nummer. Ach, soms voelt een mens zich toch goed als hij een ander kan helpen. Astublieft, dankuwel, graag gedaan.

En van waar komt de zoekende mens? Ik dacht het eerst in een taartdiagram te zetten maar dat zou gewoon belachelijk zijn:
site: aantal bezoekers
google: 2929
del.icio.us: 240
yahoo: 21
technorati: 20
altavista: 20

Labels: ,

Lijstjestijd: Muziek in 2006 (2)De beste muzikale uitspattingen van 2006, naar mijn smaak dan toch.
Een verzameling van 30 muziekjes die mij het afgelopen jaar voor even of voor een lange tijd een YEAH- of Oooohgevoel hebben opgeleverd zullen hier verschijnen in 6 afleveringen, tussen 26 en 31 december 2006.
De liederkens staan niet genummerd dus kan u daar uit veronderstellen dat er geen hiërarchische volgorde bestaat. Dat heeft u dan juist verondersteld.

Lees verder voor de videoclips.Scissor Sistors - I Dont Feel Like Dancing

Ik kende de Scissor Sistors enkel van naam. Ik had het gevoel dat het zo'n groepje was in de lange rij nieuwe poprockgroepjes. En dan krijgt een mens dit nummer naar zijn hoofd gesmeten. Een pure discohit die hele dagen in je kop blijft hangen, met Bee Gees-stemmetjes en al.
En dan zijn mensen verbaasd dat we daar Nicole en Hugo-danspasjes op dansen. Je kàn gewoon niet anders. Mag nog elke avond gedraaid worden in uitgaansgelegenheden waar ik aanwezig ben.

Cassius - Toop Toop

Hier het omgekeerde geval. Cassius kende ik wel al, van zijn heerlijke dansplaten toen ik nog jong en onbezonnen was, ahum. In het bijzonder 1999 kon mij wel bekoren.
Dan leer ik dit jaar A Brand kennen (zie binnenkort) met hun rock-met-danspasjes, wordt ik daar helemaal wild van en komt Cassius daar toch wel plots met de ultieme 'dans ende rockplaat tegelijk' af.
Elk nummer met een toop toop, tidititi of lalala doet het wel goed in deze of gene hitlijst. Daar is niets verkeerd aan. Dat maakt het voor mij gemakkelijker om mee te zingen aangezien ik doorgaans misbaksels van teksten uitschreeuw. En het is zo heerlijk aanstekelijk. Nog eentje dat regelmatig in mijn hoofd opduikt.
Cassius is back in town.

Jose Gonzalez - Heartbeats

Meer in de reclame gehoord dan op de radio, maar enfin. Het is een schoon nummer, heerlijk gebracht. Het maakt iets los in mij. Doordat ik meer TV luister dan kijk, wist ik lang niet dat het deel uitmaakte van een reclamespot. Het nummer zat dus al lang in mijn muzikaal geheugen voor ik wist wat het was.
Dat het Scalakoor dit nummer covert vind ik het grootste bewijs dat de broertjes Kolacny vuile hitlijstpooiers zijn - excuse my French - en de koorleden dus, euhm, never mind.
Verdorie, twee Engelstalige uitdrukkingen in één zin. Dat is niet van mijn gewoonte. Meestal ben ik allergisch aan dat pseudo hip ge-WTF.
Bon, ik wijk af. José Gonzalez, toffe kerel, schoon liedje, kan net niet tippen aan Mad World door Gary Jules.

Martin Solveig - Jealousy

Ik kan hier weinig over vertellen. Ik ken niks van Martin Solveig. Wie er iets over wil weten kan het zelf wel hier of hier lezen. Het is wel duidelijk dat het lijstjes van vandaag sterk neigt naar 'Het wordt nog eens tijd dat we naar de Video gaan!'
Jealousy is gewoon een dansnummer dat er invliegt als een beuk. (Hier klopt iets niet. Inbeukt als een vlieg? Nah, ook niet.) Grappige videoclip trouwens.

Sergio Mendes - Mas Que Nada (Mah-sh Keh Nah-da) featuring The Black Eyed Peas

Ok, die fonetische vertaling staat er dus officieel bij in de titel, ik kan er ook niets aan doen. Alsof we geen Portugees kunnen, pfoeh. Het is dat ze de titel zo weinig zingen in het liedje en dat de uitspraak zo ver afwijkt van 'Mas Que Nada' dat niemand anders zou weten hoe het uit te spreken.
Hoe dan ook, tegen beter weten in was dit nummer de soundtrack van deze zomer. Je moest de tv nog maar opzetten of het lied kwam je al tegemoet. Elke avond op de Gentse Feesten was het wel minstens één keer ergens te horen, en liefst drie keer. Elke reclamespot, elke intro en elk overzicht in verband met de wereldbeker of ander voetbal werd ondersteund door Sergio en zijn bonen.
Willen of niet, dit nummer brengt je aan het dansen.

Ik beloof vanaf morgen weer veel meer gitaren, zowel elektrische, akoestische als flamenco. Nochtans, het viel vandaag ook nog behoorlijk mee. Op het eerste en laatste nummer na is de gitaar nadrukkelijk aanwezig in dit lijstje. Positieve trend, gitaren in dansmuziek, ik zeg het u.

Labels:

The Belgian Blogawards 2006Na week 5 ben ik al weer gezakt naar een plaats ergens tussen de 90 en de 100. Dat is niet goed.
Om te stemmen neemt u de link naar het invulformulier. Daar vult u http://users.telenet.be/KeyserH in op plaats één, twee of drie. Heeft u zelf geen site of weblog, vind er dan één uit. Wat maakt het uit? Uiteindelijk staat bij het formulier dit te lezen:
Om geldig te stemmen moet elk veld
(al dan niet correct) ingevuld zijn.

Stem! zou ik zo zeggen. Stem! Nog één week te gaan en het is afgelopen.

(Ben ik nu te opdringerig? Te veel bezig met onbelangrijke zaken zoals populariteitsverkiezingen? Ewel, het kan mij niet schelen.)

Labels:

Lijstjestijd: Muziek in 2006 (1)De beste muzikale uitspattingen van 2006, naar mijn smaak dan toch.
Een verzameling van 30 muziekjes die mij het afgelopen jaar voor even of voor een lange tijd een YEAH- of Oooohgevoel hebben opgeleverd zullen hier verschijnen in 6 afleveringen, tussen 26 en 31 december 2006.
De liederkens staan niet genummerd dus kan u daar uit veronderstellen dat er geen hiërarchische volgorde bestaat. Dat heeft u dan juist verondersteld.

Lees verder voor de videoclips.Eagles of Death Metal - I Want You So Hard (Boy's Bad News)

Ooit heeft Tim Vanhamel (Millionaire) nog meegedaan en Josh Homme (QotSA) vindt u nog steeds achter de drum. Jack Black (Tenecious D) en Dave Grohl (Foofighters) zijn goede vrienden en figureren dan ook met plezier in de videoclip.
Genoeg van het laten vallen van namen.
De Eagles of Death Metal maken stevige rock met een serieuze klets humor erbij. Kortom, de Amerikaanse Clement Peerens, dat zijn ze.

The Automatic - Monster

Ook dit nummer moet het hebben van stevige gitaren en grappige houding. Muzikaal vind ik het een pak minder interessant. Het lied haalt dan ook enkel deze lijst vanwege het reffrein en de bergbottinen op het einde van de videoclip.

Snow Patrol - Chasing Cars

Mooi liedje. Ik luister net te weinig naar de radio en kijk net te weinig naar muziekzenders om het beu gehoord te zijn. Deze verschijnt waarschijnlijk nog in veel lijstjes, zeg maar in zowat alle lijstjes. (Ik lees geen Humo, dus ik zou niet weten of het ook echt zo is.)

Stijn - Hot & Sweaty

Deze jongeheer zou ik dringend eens live aan het werk willen zien. Het schijnt dat hij een entertainer is van hoog niveau, wat niet evident is als je belangrijkste instrument naast je stem een groot machien met lampjes en knopjes is.
Prince kan ik tot nader orde enkel uitstaan als uitschieter van de dj om drie uur 's nachts, maar deze gaat er wel in.

Basement Jaxx - Take Me Back To Your House

Ge - ni -aal. Niet persé dit nummer op zich, maar wel Basement Jaxx in zijn geheel. Ik ben er al wild van sinds hun eerste optreden op het eerste Rock Werchter, ergens eind de jaren negentig. Toen hadden ze amper twee singles uit (Red Alert en Rendez Vous) en ze zetten de tent in vuur en vlam.
Hun tweede aantrede op Werchter was maar magertjes. Ze stonden op het grote podium en konden het niet vullen. De derde keer daarentegen was het weer bingo. Na drie albums en een zangeres met een klok van een stem was dat grote podium geen enkel probleem meer. Het was midden in de nacht (de kindjes dropen al af), we stonden achteraan de wei en de ambiance was onvoorstelbaar.
Basement Jaxx speelt het in zijn nieuwste album klaar om Zuid-Amerikaanse, Indische, Balkan- en Afrikaanse invloeden te verenigen in een opzwepend geheel. Eigenlijk had ik Hey You in deze lijst willen zetten, maar dat is YouTube-gewijs voorlopig onmogelijk, behalve dan in deze bizarre reclamespot voor een club in Amsterdam. Dat nummer wordt nog een single in 2007 én een superhit, zeg dat ik het u gezegd heb. Volgend jaar dan maar in mijn lijstje.

Zo, heb ik met die laatste toch even de korte tekstjes bij de vorige nummers goedgemaakt.
En, eerste Rock Werchter eind de jaren negentig? Natuurlijk eerste Rock Werchter, daarvoor was dat nog 'TeeWee'.

Labels:

Vrolijk kerstfeest

vrolijk kerstfeest

Labels:

Big girl on the radio

Dominiek heeft een pracht van een lijstje lopen op z'n weblog: 100 x 2006. Zijn muzikaal overzicht van 2006.
Laten we zeggen dat zijn muzikale smaak voor 40% samenvalt met de mijne.
Enfin, iets dat ik niet kende was Regina Spektor, meer bepaald het nummer 'On the radio'.
Ik hoorde het dus voor de eerste keer bij Dominiek en zoals dat gaat in gevallen als deze dacht ik 'ik ken dat van ergens'. Het kwam uit één of andere pophit en na een minuut had ik het door. Speel volgende twee filmpjes maar eens tegelijk af (het tweede is wat trager, dus de mix zal niet perfect zijn)
Regina Spektor - On the radio

Emilia - Big girl

Labels:

De sneeuwmannen van Calvin


foto: Bill Watterson

Calvin, van Hobbes - in Nederlandstalig gebied om onverklaarbare redenen beter bekend als Casper - maakt toffe sneeuwmannen. Ik vraag mij af waarom geen enkel kind reeds op het idee gekomen is om eens origineel / creatief uit de hoek te komen bij het vormen van één of meerdere sneeuwman.
Even met linkjes smijten:
Het volledige sneeuwmannenoverzicht, zo ongeveer, want mijn favoriet (zie boven) zit er niet bij.
Deze mensen geven een mooie "best off". Het is nu eenmaal lijstjestijd.
Wilt u zelf uw top 25 bij elkaar zoeken, is dit de juiste plaats: Alle cartoons opzoekbaar via trefwoorden.
En ja, toch. Een mooie poging om enkele cartoons naar de werkelijkheid te brengen. Spijtig van de rode verf. Die was onnodig. Deze doet het beter. Deze ook.
En wat had u gedacht. Second Life zou SL niet zijn als er ook daar geen 'echte' versies te vinden zijn.

Labels:

Kijk eens hoe belangrijk ik benKijk, ik sta ergens tussen de 70ste en 80ste plaats in de Bwards (blogawards). Ik vraag mij af hoeveel stemmen dat zijn.
Bon, merci aan de stemmers. Maar ik verdien toch wel minstens een plaats in de top 20, nietwaar?

Labels:

Second life


foto: Second Life

I. vraagt wie een Second Life account heeft en wie het ook speelt (onder de bloggers dan).

Ik heb een account. Ik heb de moeite genomen om mijn etalagepopversie aan mijn uiterlijkheden wat aan te passen en ik heb hier en daar al wat rondgelopen. Laat ons zeggen dat ik er in totaal al 2 uur aan gespendeerd heb. Ik vind het vooral een perverse bedoening. Niet eens omwille van al de seks (uiteindelijk is het één groot datingchatbox), wel omwille van al het geld. Overal waar je komt is het van "koop dit, koop dat". Moet je daarom even weg zijn uit je eerste leven, om in het tweede met die zelfde zever geconfronteerd te worden?
Waarschijnlijk zijn er toffe gezellige plaatsen te vinden in die wereld, maar ik heb de tijd en de goesting niet om te zoeken. Daarbij, ik ben het chatten ook al ontgroeid. Zelfs mijn messenger staat nog zelden aan.
Ik heb een gsm. En benen om mensen te bezoeken en op café te gaan. Ben ik nu plots ouderwets geworden?

Labels:

Kop vol snotIk heb meestal op de vreemdste momenten een snotvalling, in april, in juni. Behalve nu. Nu is het een normaal moment voor een snotvalling. Het is wel altijd dezelfde soort. Niezen, lopende neus, tranende ogen. En lopend, dat is echt met liters. En dan niet meer kunnen praten of denken door de druk in mijn hoofd.
Ik zag er nooit een systeem in, tot nu. Het is altijd bij het wisselen van het seizoen. Zou dat er iets mee te maken kunnen hebben?
Alleszins spreek ik u momenteel aan met een nasale stem en onderbreek ik elke twee zinnen om naar een zakdoek te grijpen.

ps: Ik bedenk juist dat mijn theorie al niet klopt. Ik heb deze valling ook al begin augustus gehad. Toen liep ik op KSA-kamp met een rol wc-papier in mijn zak. Dikke fun.

Labels:

Pinky And The Brain - Christmas SpecialEen tekenfilmserie waar ik veel te weinig van gezien heb.
"Gee, Brain, what do you want to do tonight?" "The same thing we do every night Pinky - Try to take over the world!"
En om in de kerstsfeer te komen: een kerstaflevering.

Labels:

Thom Yorke stuurt een brief

Dat is nog eens een nieuwsbrief zoals je ze maar weinig krijgt over Britse (of andere) groepen. Zo persoonlijk en eenvoudig en oprecht. En dan nog wel in't zwart op een witte achtergrond. Zoals een email hoort te zijn, laten we maar zeggen. Voor de mensen die ook echt geïnteresseerd zijn in remixen van het werk van Thom Yorke, gewoon naar www.theeraser.net gaan dus en een gebouw naar keuze nemen. Op het moment van schrijven waren er twee nummers te downloaden.

Labels:

Een goede kok

You Are a Learning Cook

You've got the makings of an excellent cook, and the desire to be one.
But right now, you're just lacking the experience. You couldn't be a top chef yet, but you could be an apprentice.


We kunnen wel stellen dat dat klopt, als een bus zowaar.

(via) (viavia)

Labels:

Music For LifeBon, een keer iets meer vertellen over dat goededoelengedoe van StuBru. Wie mee is met het hele concept, slaat best volgende alinea over.
Drie radiopresentatoren, zijnde Peter Van De Veire (de ochtendmens), Tomas De Soete (de Gentse mens, ook een grappige mens) en Christophe Lambrechts (de weekendmens), zullen dinsdag 19 december tot zondag 24 december doorbrengen in een glazen huis in Leuven. Ze zullen overleven op sapjes van het Rode Kruis en uw oneindige liefde. Waar dat allemaal goed voor is? Kindjes die hun benen of andere ledematen verliezen door al eens op een landmijn te staan.
Ik had ook al eerder verteld over die benefietsingle die Gabriel Rios samen met Flip Kowlier en Michael Franti (Spearhead) ging opnemen. Wel, die is vrijdag afgewerkt en voorgesteld in het programma van Tomas. Op de site van StuBru kun je een fragment beluisteren en binnenkort momenteel kan je de single online kopen. (Jochei, zowaar via overschrijving mogelijk. Voorlopig nog steeds geen nood aan het binnenhalen van een creditcard.)
Maar ik dacht dat het nummer al eens volledig beluisteren wel geen kwaad kon. Ik zou het u niet willen ontzeggen. En ze moeten hun programma's bij de VRT maar niet in mp3-formaat te downloaden zetten.
Ik heb de mp3 weggehaald aangezien nu via StuBru een videofilmpje te bekijken is met het volledige lied er op. Aangezien het enkel mijn bedoeling was om iedereen de kans te geven het te beluisteren, is een mp3 niet meer nodig.
Als u hieronder op play drukt bent u wel (nog steeds) moreel verplicht enkele euro's te storten op rekeningnummer 000-0006566-67. Ah ja. (vanaf €30 met fiscaal attest)
Ze zijn heel dicht bij het origineel gebleven en ik vind het een beetje goedkoop klinken. De 'uhn tss' die Flip Kowlier er achter geplakt heeft klinkt echt wel platjes, maar het heeft iets.
Meer info op de weblog en bij het Rode Kruis.

PS: Wie heeft het woord 'goededoelengedoe' niet moeten herlezen?

Labels: ,

Una linterna en la oscuridadIk heb dat natuurlijk weer compleet gemist op tv wegens sociaal leven. Dus zal ik YouTube nog maar eens bejubelen.

Hij heeft dat goed gedaan.
En op het einde zo schattig 'Dag mama, dag papa!' roepen.

In Spanje zelf vinden ze er trouwens het volgende van. Ik versta er amper iets van, maar ze zijn wel positief, niet? (En ze linken naar mij, héhé)
Hey! Hacía mucho que no me pasaba por aquí. Pero creo que merece la pena dejar constancia de esta revelación. Estaba viendo Eurovisión Junior (no preguntéis) y se me ha estampado en el cerebro la canción del niño belga Thor!
[...]
La 'coreografía' también era genial, y bueno, todavía no sé quién ha ganado, porque luego me aburría y lo quité, pero he estado buscando la canción por todos los sitios hasta encontrarla. En fin, una canción infantil, inocente, y además genial y pegadiza, lo que debería ser en realidad Eurovisión Junior.

Labels:

Music For LifeHet is weer goededoelentijd. Gabriel Rios maakt samen met Flip Kowlier en Michael Franti een single ten voordele van. En welk nummer kiezen ze uit? What's this? uit Nightmare Before Christmas. Geniaal toch.
Vanaf vrijdag is het nummer online te koop en met een beetje geluk ook ergens te beluisteren, aangezien ik niet zo'n online koper ben.

Labels:

De TijdlozeHet is weer Tijdlozetijd. Ik heb er nogal snel snel naar gesmeten met mijn top 5. Er ontbreken dan ook zo'n tien nummers in.

Radiohead - Paranoid Android

Mijn klassieker op 1. Gewoon het beste nummer ooit gemaakt en daarmee uit.

Vanaf nu is de volgorde volledig per ongeluk.

Tool - Schism

Ik weet niet waarom, maar ik had zin om die er in te zetten. Misschien wel omdat ze zo meesterlijke muziek maken, los van enige populaire beïnvloeding. (Hoewel dat laatste album toch een kleine gooi naar de hitlijsten heeft gedaan, me dunkt.)

Radiohead - Street Spirit

Mijn eerste gekende gitaartokkel die verder ging dan p i m a p i m a. Een pracht van een nummer. En er moet er altijd minstens een tweede van Radiohead in staan, in die top 5.

Soulwax - Much Against Everyones Advice

Mijn lijflied.

David Bowie - Space Oddity

Die lag er uit vorig jaar. Hoe durven ze.

Ontbreken in mijn lijstje: Muse, Fun Lovin Criminals, Eagles, The Beatles, dEUS, Pinback (ik heb het opgegeven), Elliot Smith (dood=tijdloos?), Jeff Buckley (idem), Massive Attack, Pixies, QotSA, Presidents of the USA, Red Hot Chili Peppers, Red Zebra, Blur, ...

En dan het lijstje liedjes dat ik graag een grote schup onder hun gat zou willen zien krijgen:
Counting Crows - Mister Jones (zagen man, zagen)
Pennywise - Bro Hymn Tribute (zou de doorsnee spionkop zich even willen verwijderen aub)
Zornik - Scared of Yourself (Eerst waren ze Placebo, althans, ze probeerden. En toen waren ze plots Muse, althans, ze probeerden.)
Meat Loaf - Paradise by the Dashboard Light (Er is iets fout aan dat nummer, ik zeg het u.)

Labels:

Eerste leerjaar


foto: ikke

Kijk, kijk, mijn stageklasje. Als u echt geïnteresseerd bent in beestjes en kindjes die brood maken, ga dan naar de volledige fotoreportage op de site van de school.

Labels: