verboden te lezen

een blog zoals een ander

CAP - jobs

Ah, om de stapel onafgewerkte projecten op dit weblog niet groter te laten worden, toch nog een vervolg breien aan dit goed voornemen.

Ik zal tussen nu en de verkiezingen een paar van CAP's standpunten bespreken waar ik heel erg achter sta, of toch een beetje. Ik ben benieuwd wat het resultaat daarvan zal worden. Ik heb er namelijk geen idee van in hoeverre ik eigenlijk overeenkom in ideeën met deze gloednieuwe partij.

Vandaag hebben we het over jobs. Ik moet toegeven dat ik mij in deze kwestie nog maar weinig verdiept heb.

Verdeling van de beschikbare arbeid: te beginnen met een 32-uren- en 4-dagenwerkweek, met behoud van loon en bijkomende aanwervingen.

Dat lijkt misschien een heel simplistische oplossing van het werkgelegenheidsprobleem, maar ik zie daar wel iets in. In plaats van allemaal meer en langer te werken, laten we gewoon allemaal wat minder werken. Automatisch komen er meer plaatsen vrij. Ok, we verdienen dan misschien wel iets minder, maar hebben we dat extra geld wel nodig? Veel mensen kiezen nu al voor een vier vijfde werkweek (of zouden dat toch willen). Mensen hebben meer tijd voor het gezin (zitten die kinderdagverblijven ook wat minder vol), meer tijd voor vrijwilligerswerk, meer tijd voor vakantie, weekendtripjes, meepikken van een optreden, ... De economie zal er niet op achteruitgaan, en de sociale cohesie ook niet. Of dat verplicht nationaal moet ingevoerd worden, die 4-dagenwerkweek, dat weet ik nog zo goed niet. Maar de mogelijkheid moet er wel zijn, liefst met zo weinig mogelijk loonsverlies. De financiële haalbaarheid daarvan moet een ander maar even zoeken. Héhé.

Herstel van de echte index met een nieuwe samenstelling van de indexkorf die aangepast is aan de werkelijke consumptiebehoeften van de meerderheid van de bevolking.

Als ik het goed begrijp hebben ze een goeie tien jaar geleden een gezondheidsindex ingevoerd, waarin olie- en woonprijzen niet zitten. Zo zouden de lonen, vertrekkende vanuit een realistische indexaanpassing, 4% hoger liggen, wat voor lage inkomens een wereld van verschil maakt. Meer uitleg bij Tati.

Volle erkenning van het stakingsrecht. Afschaffing van eenzijdige verzoekschriften en dwangsommen. Transparante ondernemingen via controlerecht van syndicale afgevaardigden op alle aspecten van de werking van de onderneming en via regelmatige algemene personeelsvergaderingen. Syndicale vertegenwoordiging in de KMO’s. Een betere bescherming van vakbondsdelegees en ook meer democratie op alle niveaus van de vakbonden.

Kijk, vakbonden hebben het volste recht om gelijk wanneer en voor gelijk wat te staken. Basisrecht. Dat wil niet zeggen dat ze zich niet eens serieus mogen bezinnen over waar ze zichzelf mee helpen. Je bereikt het meest als je de publieke opinie aan je kant hebt en dat wil een vakbond al eens vergeten. Redelijkheid is ook zo'n punt waar je verder mee raakt dan blinde, koppige stakingsposten. Er worden al eens wat tactische fouten gemaakt, om het braaf uit te drukken.

Lees meer over CAP en jobs.

Labels:

Fixkes

(De) Fixkes staan 13 weken op 1 in de top van slechte liedjes (doorgaans). Een singletop heb ik altijd maar stom gevonden. Want wie koopt nu singles, behalve wannabe-DJ's en 14-jarigen? Ik heb die top 50 dus altijd een slechte weerspiegeling gevonden van de Vlaamse muzikale smaak. De twee nummers die ze nu achter zich laten spreken voor zich: Las Ketchup en Crazy Frog.

Om hun ultratoprecord te vieren speelden de Fixkes hun eigen versie van hun twee voorgangers. Het resultaat kan u hier beluisteren (zonder naar die irritante radiospeler van stubru te moeten). Ze zijn blijkbaar zelf de hype ook al behoorlijk moe, net als Milow met You Don't Know trouwens. Ze moeten weten wat ze willen hé. Succes, geen succes.

Labels:

Jeff Buckley

Morgen is Jeff Buckley 10 jaar dood. En dat verdient een feestje... Ofzo. Een jongeman met heel veel talent, zwemmend in een zijrivier van de Mississippi ten onder gegaan, nadien commercieel compleet uitgewrongen door zijn moeder. Bij leven heeft Jeff 2 live-ep's en 1 album (Grace) uitgebracht. Na zijn dood zijn daar nog acht CD's en 2 DVD's bijgekomen. De plannen voor de film hebben al concrete vormen aangenomen.

Hij was een groot muzikant waar weinigen live hebben van kunnen genieten. Daarom deze twee filmpjes:

Jeff Buckley - Lover you should've come over

Jeff Buckley - Lilac Wine

En een interview van de RTBF (jawel!)

Labels:

CAP - democratie

In mijn zijbalk staat al een tijdje een affiche van CAP, comité voor een andere politiek. Dit is een nieuwe politieke partij die al eens wordt aangeduid met de term 'klein links'. Ze reageren tegen de huidige neoliberale politiek en verwijten 'gewoon links' niets tegen deze politiek te doen, of nog erger: er in mee te gaan. Of ik er op ga stemmen, weet ik nog niet, maar ze verdienen alleszins een stevige duw in de rug. Ik zal tussen nu en de verkiezingen een paar van hun standpunten bespreken waar ik heel erg achter sta. Ik ben benieuwd wat het resultaat daarvan zal worden. Ik heb er namelijk geen idee van in hoeverre ik eigenlijk overeenkom in ideeën met deze gloednieuwe partij. (En een stemtest zal er mij ook al niet kunnen bij helpen, hun zelf opgezette en nogal subjectieve stemtest ten spijt).

Als eerste komt het thema democratie aan de beurt:

Democratie moet beginnen daar waar je woont of werkt en is nodig op gemeentelijk, gewestelijk en federaal niveau. Meer financiële middelen en beslissingsrecht voor wijk- en buurtcomités en voor syndicale afgevaardigden, zodat zij een actieve democratie, reële inspraak en participatie van onderuit kunnen organiseren.

Ik heb niet zo'n voeling met de vakbond, maar bestuur dat van onder uit gevoed wordt kan ik enkel maar ondersteunen. Geef het volk verantwoordelijkheid en vertrouwen en misschien komen ze minder dom en ongeïnteresseerd uit de hoek.

Afschaffing van de ondemocratische 5%-drempel bij verkiezingen.

Hoe kan op deze manier een politiek landschap zichzelf nu vernieuwen? Hoe kunnen vernieuwende oplossingen hun weg vinden als kleine partijen de kans niet krijgen om door te breken? (Zelfs LDD sterft misschien een stille dood door deze stomme regel.)

Geen communautair opbod, maar solidariteit.

Het zou toch fijn zijn moesten de gemeenschappen in België zich wat meer bezighouden met praktische en concrete oplossingen in plaats van met emotionele worstelpartijen. Niemand wordt beter van het huidige gebekvecht. Dat wil verre van zeggen dat we naar een unitaire staat moeten. Dat wil evenmin zeggen dat België moet barsten.

Lees meer over CAP en democratie.

Labels:

Voor vegetariërs


foto: ikke

Deze foto staat al een half jaartje bij mijn 'Drafts'. Het wordt eens tijd om hem aan de mensheid te geven. (Niet vergeten de datum te wijzigen)

Tijdens een stage in het eerste leerjaar heb ik een paar ouders uitgenodigd om te vertellen over hun beroep. De mevrouw op de foto heeft de toffe job om van volledige varkens stukjes varken te maken. Interessante les, en een beetje surrealistisch. Vooral omdat de kinderen veel fascinatie en een volledig gebrek aan walging vertoonden.

Labels:

Kaartjes sturenZeg het eens op een andere manier met someecards.com
Via

Labels:

Ontlurkingsweek

Morgen is hij al weer gedaan, de ontlurkingsweek.

De wat? Ja, ontlurken. Lurken is webloglezen zonder te reageren. Daar is niets mis mee, 't is niet omdat een site interactief is dat je daar ook moet in meegaan. Er zijn een hoop weblogs waar ik ook nooit reageer. Waarom? Mjah, ik weet het niet. Betere dingen te doen met mijn tijd, denk ik.

Hoe dan ook, op deze weblog zitten een hoop lurkers, als ik de verhouding lezers/reacties aanschouw. Deze week staat in het teken van het ontlurken. Reageer dus op deze tekst door hieronder te klikken op 'Schrijf er zelf ook een.' en typ:

Ik lees mee

Liefst met uw (schuil)naam erbij.

Labels:

Smallband

We zitten op smallband. En als ze small zeggen, dan bedoelen ze ook small. Het inladen van de gemiddelde weblog duurt twee minuten. Mails met foto's lezen mag ik ook al vergeten.

Dat is toch van het trage te veel.

Labels:

Rock Hipper Hipst

Het is rock. Het is hip. Maar is het goed? Ik heb een lijst opgemaakt van zulke bands. Nu volgt de opdeling, in stukken en brokken. Deel zoveel:

Franz Ferdinand: Jongstleden hadden ze nog een hele saaie single op de radio spelen, maar dat is ze gauw vergeven. Ik vind Franz Ferdinand niet bepaald hoogstaande muziek, maar de muziek doet wat ze moet doen. Stilzitten is er niet bij. Alles met een hoop humor gebracht. Zo hoort dat.


Kaiser Chiefs: Jahaa, ik weet het. Ze zijn populair en zo. En neen, het is niet daarom dat ik ze slecht vind. Ik vind ze zelfs goed, in zekere zin. Kijk, dat eerste album puilt uit met stevige radiohits. Er kan al eens een been gestrekt en een nekwervel verschoven worden. Het tweede album is meer van hetzelfde, maar dan minder goed. Het is goeie popmuziek, mooi afgemeten, niet te hard tegen de haren in strijkend. Ze zijn te braaf dus. Hun volgende single is "Everything is average nowadays". Uhu!

Labels: ,

Kort

Even twee berichtjes:

Vergeet morgen niet naar Red Raw Rock 'n Roll te gaan.

Mijn Gentsefeestenblog begint eindelijk wat inhoud te krijgen. Meer is onderweg.

Labels: ,

Wat is de laagste noot van een gitaar?


Nog een vraag tussendoor. En alweer over gitaren. Direct volgend uit mijn vorig tekstje daaromtrent veronderstel ik. Ik ga er dan ook niet lang over doorgaan.

De laagste noot op een gitaar is een mi, als ze normaal gestemd staat. Het is een beetje moeilijk om uit te leggen welke mi, want in feite zijn er veel verschillende mi's. Op een notenbalk kunnen er twee aangeduid worden, doorgaans de hoge en lage mi genoemd. Wel, de laagste noot op een gitaar is een octaaf lager dan de lage mi. (Om juist te zijn: de mi uit de klein octaaf.) Als je de gitaar lager stemt kan je ze met enige geluidskwaliteit nog wel laten zakken tot een do, maar verder zou ik toch niet gaan of de snaar klettert langs alle kanten (ook wel afhankelijk van het soort gitaar veronderstel ik).

Een basgitaar staat trouwens nog een octaaf lager.

Labels: ,

Programmawijziging

Op maandag 7 mei zal Heroes uitzonderlijk niet worden uitgezonden. Je kan die dag genieten van een dubbelaflevering van Temptation Island - de finale. Vanaf maandag 14 mei is Heroes er opnieuw.
Temptation Island mag dan nog wel lichtjes grappig zijn. Daarvoor een week Heroes moeten missen, daar kan ik niet mee lachen. VT4, da ku'je nie mee hoeklappen!

Labels:

Geen pandora meer

Dear Pandora Visitor,

We are deeply, deeply sorry to say that due to licensing constraints, we can no longer allow access to Pandora for most listeners located outside of the U.S. We will continue to work diligently to realize the vision of a truly global Pandora, but for the time being we are required to restrict its use. We are very sad to have to do this, but there is no other alternative.


Waarom lukt Pandora.com niet wat Last.fm wel lukt? Ik hoop dat ze snel de rechten rond krijgen voor België.

Labels:

Het slijk der aarde

Ik zit halfweg het bedrag dat ik moet bereiken om een eerste cheque te laten uitschrijven. Na anderhalf jaar. Het gaat de laatste tijd wel een eindje sneller vooruit. Dus ik hoop tegen het einde van het jaar die cheque van 100 dollar te kunnen innen, om dan Google Adsense voor eeuwig en altijd van mijn weblog te smijten. Er nu mee stoppen is een beetje zonde, maar ik vind de inkomsten verre van opwegen tegen het feit dat er reclame op mijn weblog staat, met dan nog eens het risico van mijn geld nooit te zien.

Om u een open boekhouding te geven, de inkomsten per kwartaal:

2006 1/4 $3,41
2006 2/4 $8,71
2006 3/4 $8,87
2006 4/4 $7,56
2007 1/4 $14,96


Labels:

Save as draft

Weet je wat ik stom vind aan Blogger?

Ja, dat ze geen trackback voorzien en dat die nieuwe versie weinig meer biedt voor ftp-blogs terwijl die hen toch mooi serverruimte sparen. Dat ook.

Maar vooral dat als ik aan een tekstje werk en dat dan in 'draft' zet, of in de Nederlandstalige versie 'opsla als concept', hij de datum behoudt van de eerste keer dat ik het heb opgeslaan. Dan werk ik zo'n tekstje een paar dagen later af en komt die niet als nieuwe post, maar kruipt hij er helemaal tussen. Dan moet ik handmatig de datum gaan wijzigen en dat is zo vies. Dat lijkt zo op valsspelen.

RSS-gewijs komt die dan wel weer als nieuw binnen. Gelukkig maar.

Labels:

Hoe liggen de noten op een gitaar?

Een nieuwe rubriek ziet het levenslicht: De vraag van de week. (Met dank aan 103bees.)

Hoe liggen de noten op een gitaar? Eerst en vooral liggen er geen noten op een gitaar, evenmin op een piano of eender welk ander instrument. Noten zijn de symbolen die gebruikt worden om muziektonen weer te geven. De vraag had dus moeten zijn: Hoe liggen de tonen op een gitaar? En liefst eigenlijk nog: Waar liggen de tonen op een gitaar? Of: Hoe zijn welke tonen te spelen op een gitaar? Maar dat is allemaal muggezifterij en dat van die noten en tonen, dat is waarschijnlijk nog net iets anders. Wie maalt erom.

Hier gaan we dan: Een gitaar heeft (doorgaans) zes snaren. Om een bepaalde toon te spelen moet je met een vinger van je linkerhand de snaar op de juiste plaats indrukken. Dit wordt vergemakkelijkt door frets. Dat zijn de metalen staafjes op de hals van de gitaar. Een losse snaar (niets indrukken) is de laagste toon die je bij een snaar kan bereiken. Elke fret die je hoger gaat komt er een halve toon bij.

Olà, hoor ik sommigen daar roepen. Een halve toon? Ja, in de toonladder van do, dat is die zonder kruisen of mollen, de basistoonladder zullen we maar zeggen - beginners weten van geen andere - in die toonladder van do zitten er halve tonen tussen mi en fa en tussen si en do. (Zeer duidelijk te zien op een piano wegens het ontbreken van zwarte toetsen.) De rest zijn hele tonen.

Bon, de snaren van de gitaar dus. Van hoog naar laag hebben de losse snaren volgende klank:

  • mi (E)
  • si (B)
  • sol (G)
  • re (D)
  • la (A)
  • mi (E)

Bijgevolg liggen de andere tonen ongeveer zo:

En op elke snaar gaat dat tot het einde zo verder uiteraard. De prent toont trouwens de snaren zoals je ze ziet als je de gitaar vasthebt om te spelen. In feite staat de tekening dus op zijn kop.

Labels: ,

Ja!


Heel vreemd allemaal. Ik vind dat dus een pracht van een initiatief, die ja-campagne, maar omdat het eerste dat ik er van hoorde bestond uit kritiek heb ik er nu zo'n dubbel gevoel bij. Ben ik dan zo beïnvloedbaar?

Enfin, het draait goed. En als we michel zijn bronnen mogen geloven, komt het van de SP.A. Wat niet onwaarschijnlijk is. Spijtig dat zo'n initiatieven niet van hun eigen ontstaan, of is dat te flowerpower en te soft? Njah, mij kan het niet schelen. Leve de positiviteit. En allemaal wat meer lachen op de bus.

Labels:

Wat ik wil zien: april 07

Vierde maand van het jaar, vierde overzicht. Welke films kwamen in april in de bioscoop en wil ik tussen dit en 5 jaar wel eens bekeken hebben?

Het is duidelijk dat ik te weinig Zone09's en Focus Knacks lees de laatste tijd. Ik zie veel films passeren die er veelbelovend uitzien maar ik heb er nog nooit van gehoord. Voor de eerste keer een heel kort lijstje dus. Niks alternatieve film.

Positieve of negatieve aanbevelingen altijd welkom.

ps: Cinebel is ver schrik ke lijk traag op het moment.

Labels: , ,

1 mei

Die anarchisten toch. Een beetje rebellie kan geen kwaad natuurlijk. Zolang ze maar geen vandalisme plegen zoals in dat flutkrantje beschreven wordt.
Het zag er wel een gezellige boel uit, daar op de Vrijdagsmarkt.
En wie we daar hebben! Vlak voor Freya! Miss RVA! (rva? waarom rva?)

Labels: ,

Afval in het Baudelo


Maar de baudelohof is een beetje slachtoffer van zijn succes. Niet iedereen neemt het zo nauw met de netheid. Niet iedereen vindt het nodig zijn afvalzakje in de daartoe bestemde vuilnisbakken te deponeren. Anderzijds moet gezegd dat er wat meer van die bakken mogen geplaatst worden, én op een strategische plek (bv bij het verlaten van het park).
Amen to that. Wij doen alvast ons best om altijd alles in of rond een vuilnisbak te deponeren. Ons schoon park zo vervuilen. Tsss.

Labels:

Breng mijn naam in kaartHoeveel mensen gebruiken het internet? Eén of andere student wil het antwoord weten en heeft een eenvoudig idee. Als iedereen zich nu eens aanmeldt op een Google map, dan weten we het. Op 30 dagen wil hij er mee klaar zijn. We zijn nu aan dag 9 gekomen en 10.000 mensen hebben zich al aangemeld. Wilt u dat ook doen dan heeft u deze link maar te volgen.

Labels: