verboden te lezen

een blog zoals een ander

Stem Gentblogt in Clickx Site van het jaar.

Clickx doet weer zijn wedstrijd van beste sites. En Gentblogt staat bij de genomineerden. U moet dus stemmen.

Verder kan ik ook nog vi.be, Tales of Drudgery & Boredom en Cutting Edge aanraden.

Hier klikken en kiezen.

huiskapot

Labels:

Garnaalcurry met kokosrijst en verse ananas

Een echte, volledige maaltijd deze keer. Maandag op onze tafel verschenen. Eerste keer dat ik iets gemaakt heb dat zo dicht bij een echte curry is gekomen. Het relaas.

Wat?

Voor de garnaalcurry

  • 400 g reuzegarnaalstaarten uit de diepvriescollectie van de Colruyt (is dat 400 g? Er waren er al wat uit, weet ik veel hoeveel gram dat nog was. Ge weet zelf wel het beste hoeveel scampi's ge wilt eten, nietwaar?)
  • 1 kleine ui
  • 1 tl sambal
  • 1 tl korianderbolletjes
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 1 lookteentje
  • kerriepoeder en kurkuma
  • een half blik kokosmelk (de andere helft komt later, wees gerust)

Voor de kokosrijst

  • 1 glas rijst (ja, een glas, 20 cl zo ongeveer dus)
  • 1 kleine ui
  • een half blik kokosmelk (kijk, daar is ie. De kokosmelk heb ik hier gewoon gebruikt omdat hij anders overbleef. 't maakt de rijst heel romig en smakelijk)
  • 2 glazen water (een normaal mens neemt hiervoor het glas waar de rijst in zat)

Voor de verse ananas

  • Een verse ananas (een halve volstaat. Ge ziet dat op de foto. Ik heb een hele ananas opgesneden voor twee personen en dat is massa's teveel. Oh ja, ik had dat nog niet verteld. Dit recept is berekend op twee personen.)

garnaalcurry

Hoe?

Snij de twee uien fijn en fruit ze elk in een andere pot. In de ene pot doe je er de rijst, het water en kokosmelk bij. Zacht laten koken met gesloten deksel. Als alles goed gaat is de rijst klaar als al het vocht is opgenomen. Niet te veel in de pot piepen om geen stoom te verliezen. In de andere pot komt de curry. Smijt alle smaakmakers voor de curry in een vijzel en plet ze stevig. Laat even mee fruiten met de ui en doe er dan de andere helft kokosmelk bij. Laat dit 10 minuten pruttelen. Snij ondertussen de ananas.

Doe de scampi's, die u, in tegenstelling tot mij, op voorhand gepeld hebt, bij de curry en laat nog 12 minuten sudderen. Snij ondertussen verder aan de ananas. Smijt alles op een bord zoals op de foto en klaar.

Labels:

eigeelkoekjes

Ok, de naam klinkt misschien wel niet zo smakelijk, maar geeft wel de bedoeling van het recept weer.

Dit weekend heb ik witte chocolademousse gemaakt volgens het recept uit Homarus. Als u het ook wil maken, moet u dat boekje maar kopen. Hah! 't Stond in De Basis. En mijn uitvoering is niet helemaal honderd procent geslaagd, kun je wel zeggen. Iets met de gesmolten chocolade en de geweekte gelatinebladen die instant een harde koek werden, in plaats van schoon samen te smelten. Ach ja, volgende keer beter.

Koekjes dus. Want als ge chocolademousse maakt, dan hebt ge eigelen over. Veel eigelen. En dit koekjesrecept gebruikt veel eigelen, precies evenveel als ik er over had. Hoe handig.

Speciaal omdat het dinsdag is krijgt u er trouwens een foto bij. Het maken ervan deed er mij weer eens aan denken dat wij ons dringend eens moeten informeren om een goed toestel te kopen. Iemand tips?eigeelkoekjes

Wat?

  • 225 g boter
  • 200 g suiker
  • 6 eierdooiers
  • 280 g bloem
  • 2 tl bakpoeder (ik heb er gewoon een heel zakje in geknald. Het heeft zijn werk gedaan.)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl sinaas- of ander citrusvruchtextract (stond in het originele recept, maar heb ik er niet ingedaan wegens niet aanwezig in onze keukenkasten, geconcentreerd citroensap, dat was misschien nog een optie geweest. Ach, volgende keer.)

Hoe?

Zorg dat de boter goed zacht is en meng met de suiker tot een zachte brei. Klop de eigelen schuimig en doe er de extracten bij. Doe dit alles in een kom en roer stevig door elkaar. Dit gerecht is echt een afwasmaker want: Meng in een derde kom de andere ingrediënten. Dat zouden enkel nog bloem en bakpoeder mogen zijn. Giet dat bij de rest. Nu is het een eindje stevig roerwerk. Ik heb nog getwijfeld om de mixer boven te halen, maar dat was dan nog meer afwas. Het is me gelukt om dat boeltje goed te mengen, uiteindelijk nog wat met mijn handen, wat niet geeft, want je moet er toch platgedrukte bolletjes van maken. Die komen dan op bakpapier en gaan voor 10 minuten in de oven op 180°C. Zie eens, we zijn er al.

Labels:

Gratin Dauphinois

Het is nog altijd de week van de smaak. Die weken worden van tegenwoordig trouwens alleen maar langer. Deze week duurt bijvoorbeeld 11 dagen. Nu ja, hier komt nog een recept van iets dat we toch wel heel regelmatig maken, bij maigret of lamskoteletjes bijvoorbeeld. Ik vind het wel spijtig dat ik niet onze boeiendste recepten hier kan zetten. Die komen namelijk bijna allemaal uit kookboeken die we staan hebben. We hebben er nog niet veel aan gewijzigd en dan is het zonde van de tijd om dat uit te typen, nietwaar? Misschien tegen het einde van deze 'week'.

Wat?

  • 800 g aardappelen
  • 2 dl room
  • 2 dl melk
  • 1 lookteentje
  • zout, peper, nootmuskaat

Hoe?

Schil de aardappelen en spoel ze. Snij ze na het spoelen in fijne schijfjes. Hoe fijner hoe beter. Nooit de schijfjes spoelen want dan spoel je het zetmeel weg dat nodig is om de roomsaus wat te dikken. Verwarm de oven voor op 200°C.

Smeer een schaal in met een teentje look en leg de aardappelschijven er in. Kruid met zout, witte peper en nootmuskaat. Wij doen er soms wat gedroogde rozemarijn of tijm bij, zo voor de lol. Meng de room en de melk en warm op. Giet over de aardappels.

Zet de schaal voor 25 minuten in de oven op 180°C en dan nog eens 20 minuten op 200°C. Dit is het moment dat ge eventueel wat gemalen kaas over de aardappels kunt strooien, maar wij doend dat zelden. 't Valt zo al zwaar genoeg.

Labels:

Varkenskoteletjes op z'n zuiders

Ter gelegenheid van de week van de smaak een aantal recepten.

Dit recept hebben we zelf van La Cucina gehaald, maar is in onze handen natuurlijk al wat veranderd.

Wat?

  • 4 varkenskoteletten
  • 12 geschilde en in schijven gesneden aardappelen
  • 1 grote ui
  • 1 blik gepelde tomaten (of gewoon 4 echte tomaten natuurlijk, en die pellen zult ge opeten.)
  • 1 blokje kippenbouillon
  • verse rozemarijn
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie

Hoe?

Smijt de rozemarijn en twee teentjes look in een vijzel en plet tot een prakje. (Het woord prakje doet een brij er toch echt viezer uitzien dan dat het is.) Meng met olijfolie en marineer er de koteletten mee, zo'n paar uur zullen volstaan. (Schat, dat nieuw receptje dat ik gevonden heb? Het zal voor morgen zijn hoor. ... Nee, geen koteletten vandaag. Dat moet marineren. Ik had dat niet gelezen. ... Zonder marineren? Ach ja, 't zal zo ook wel smaken.)

Snij de ui klein en bak ze glazig in een grote pot. Natuurlijk met olijfolie, er staat 'zuiders' in de titel. Voeg er twee ongeschilde teentjes knoflook bij. Ge kunt die dus opeten hé, op 't einde. Echt lekker. Look wordt helemaal zoet in de schil. Dat is hier altijd vechten aan tafel wie het derde lookteentje krijgt. Doe de bouillon in wat lauw water en giet die samen met de tomaten in de pot. Doe de aardappels erbij. Bak de koteletten bruin in een pan en leg ze in de pot met tomatensaus. Zorg dat ze onder het vocht zitten. Voeg desnoods nog wat water toe. Laat alles pruttelen tot de aardappelen gaar zijn. Hou het vochtniveau in het oog. De saus moet inkoken, zonder uit te drogen. Kwestie van het deksel niet helemaal sluitend op de pot te zetten.

Euhm, dat was het. Meer is er niet aan. Ach ja, nog wat peper en zout naar smaak natuurlijk. Smakelijk.

Labels:

Cake

Het is nog steeds week van de smaak. Gisteren hadden we nog de pizzadeeg. Vandaag is het tijd voor iets bijzonder simpel. Cake. Ik heb gemerkt dat, wat we ook in onze cake smijten, het basisrecept hetzelfde blijft: een quatre quarts, vier kwart kilo's in feite, met daar dan nog eens vier stukken fruit bij. Ik denk dat het geen kwaad kan om wat meer bloem te nemen, als dat fruit veel vocht afgeeft. Morgen neem ik een indrukwekkender recept. Beloofd. Straks denken de mensen nog echt dat we niet kunnen koken.

Wat?

  • 250 g boter (voorzichtig gesmolten)
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g suiker
  • 4 eieren
  • 4 appels en kaneel of 4 bananen en 150 g chocolade of ...

Hoe?

Doe de helft van de suiker bij de eigelen en de andere helft bij de eiwitten. Klop de eiwitten op en zet opzij. Als Piet Huysentruyt in uw keuken staat, dan draait ge de kom opgeklopt eiwit om boven zijn hoofd om te kijken of het wel stijf genoeg is. Er zijn mensen die eiwit met de klopper kunnen opkloppen, maar als het enigszins mogelijk is, gebruik alstublieft gewoon een mixer. Ge kunt uw best doen om die eigelen op te kloppen maar dat blijft toch gewoon vloeibare drek met schuim erop. Doe alleszins door tot er schuim opstaat. Gooi daar de bloem en de boter bij. Ik heb bij die boter geschreven dat ze voorzichtig gesmolten moest worden. Wij doen dat in de microgolf. Altijd veel te lang en op een veel te hoge stand, waardoor die boter er niet meer uitziet en dat eigeel al gauw kleine bolletjes omelet worden bij het samengooien. Opletten dus.

Alles goed roeren, de extra's erbij gooien (appels, bananen of wat u maar wil) en voorzichtig het eiwit onder de deeg mengen. Ik doe dat met een klopper en met trage op- en neerbewegingen, ook ergens gezien op tv wellicht.

Giet de hele drek in een ingevette vorm en zet dat 45 minuten in een oven op 180°C. Presto.

Labels:

Pizzadeeg

Het is week van de smaak, dus haal ik eens onze verzameling recepten boven. Ze moesten dringend toch eens herschreven worden. Op sommige bladen zijn de ingrediënten eerder in geuren en smaken te observeren dan dat ze leesbaar zijn. Volgende dagen volgen meer recepten. Niet akkoord met een werkwijze of extra tips? Ga uw gang in de commentaren.

Wat?

  • 500 g bloem
  • half blokje gist
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • scheutje olijfolie

Hoe?

De gist en de suiker lost ge op in een glas lauw water . Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Het water met de gist en het scheutje olijfolie gaan in dat kuiltje. Tijd om uw handen vuil te maken. Of toch niet, wij nemen gewoon het kneedding op onze mixer. Dat reduceert uw uur kneedwerk toch tot 15 minuten kneden in de kom en dan nog een eindje met de handen, op een werkblad dat rijkelijk met bloem bestrooid is. Tot het deeg een gladde, elastische massa is, gelijk ze zeggen.

Doe de deeg op een bolleke en laat in een warme, vochtige plaats 45 minuten rijzen. (Nee, viezerik, niet daar.) Wij verwarmen onze oven voor op 60°C, zetten hem af en zetten dan de deeg, overdekt door een natte handdoek, in de oven.

Na die drie kwartier zou de deeg dubbel zo groot moeten zijn. Dat is veel te snel. Dat mag niet. Platdrukken die handel, nog eens 45 minuten laten rijzen en kijken of hij het nog eens aandurft. Waarschijnlijk wel, pizzadegen zijn koppig van aard. Maar niet met ons. 8 minuten kneden wij elk bubbeltje lucht uit het deeg tot het zo plat is als een pizza. Hah, komt dat goed uit, nog een beetje met de deegrol er tegen aan, op de ovenplaat, saus en ander eten erop en het boeltje kan de oven in, die wij daarjuist bij het uithalen van de deeg al hebben laten voorverwarmen op 200°C -was ik dat vergeten zeggen?

Labels:

Aldi's Advocaat

Kijk wat mijn teergeliefde in den aldi vond en op smoelboek smeet. (ja, helemaal hip met de nieuwe termen, dat ben ik.)


Hét bewijs: advocaat wordt wel degelijk gemaakt van avocado's, en niet van geblenderde advocaten. Ook de combinatie van een halve avocado met een geut advocaat erop is voortreffelijk!

advocaat aldi

Labels: ,

uwged8

Uw ge wat?

uwged8, dat is het nieuwe project van Gentblogt, waar ik mij al een tijd serieus heb mee beziggehouden. 't is fijn als een simpel idee plots heel concreet wordt. En zonder pretentieus te willen worden, ik denk dat het behoorlijk groot gaat worden. Maar dat zullen we wel zien binnen een paar maanden. Het kan evengoed helemaal niet inslaan.

Ik realiseer mij net dat ik nog niet verteld heb waarover het gaat. Ik heb de laatste tijd al zoveel versies geschreven van wat uwged8 nu precies is, dat ik het al wat beu ben. Dan maar gewoon uit het artikel op gentblogt:

Morgen, op 4 november 2008, starten wij met uwged8, de allereerste en uiterst originele top acht van Gentse muziek. Alle hedendaagse muziek en klassiekers uit het Gentse muzikale archief komen in aanmerking om in onze lijst plaats te nemen. Elke week zullen wij u vragen uw drie favorieten aan te duiden, waarop wij in aller ijl het redactielokaal bezetten om de stapels stemmen te tellen en in een schone lijst te zetten.

Enkel Gentse muziek, wij zien dat heel ruim. Wij verwachten dat minstens één van de groepsleden woont of studeert in Gent. Verder zijn er geen restricties. Taal, genre, bezetting maakt niet uit. Zolang van het lied een opname bestaat en wij die kunnen gebruiken, is het voor ons al allemaal goed.

Wij hopen op deze manier veel nieuwe, Gentse muziek te leren kennen en wij hopen voor u hetzelfde. Geen enkel Gents groepke dat dus niet in deze lijst wil staan. In deze harde tijden van illegale downloads en platenmaatschappijen zonder geld, kan deze top acht enkel maar een duwtje zijn in de goede richting.

U kan uwged8 ook eenvoudig beluisteren door te klikken op de speler onder elk liedje. Zo hoort u ook eens waar iedereen voor gestemd heeft en krijgen de Gentse groepen wat meer ‘airplay’. Kortom, Geert Bourgois mag content zijn.

Om meteen goed van start te gaan hebben de redactie en vrienden van Gentblogt de eerste uwged8 zelf geselecteerd. ‘Stay tuned!’ zou ik zo zeggen.

Doen hé, morgen op Gentblogt, luisteren en zelf stemmen. En als u ook zo web2.0 bent mag u gerust vriendjes worden op facebook, vi.be, myspace en last.fm

Labels: ,