verboden te lezen

een blog zoals een ander

kleine pepertjes met tapenade

Toeme, een foto vergeten trekken.

Enfin, ik heb dus een gerecht gemaakt met van die kleine paprika's die je soms ziet bij de Turkse groentenwinkels. Met de nadruk op soms. Ik geloof dat het zo'n 2 jaar geleden is dat mijn teergeliefde zei dat we dat eens moesten kopen. Gisteren passeerde ik langs één van de drie groentenwinkels aan het begin van de Antwerpse Steenweg (de tweede aan de linkerkant, de enigste die open was en absoluut niet onze favoriet. Die aan de rechterkant, dat is de goeie groentenwinkel. Mogelijks zelfs de beste van deze kant van Gent.)

Het recept is gebaseerd op iets dat Jamie Oliver gemaakt heeft in de eerste aflevering van de tweede reeks van The Naked Chef. Hij gebruikt een soort pikante pepers. Ook gestuikt als paprika's. Wat ik gekocht heb waren echter zoete paprika's, gewoon de miniversie van gewone paprika's dus.

De paprika's snij je in twee. De pitjes gaan eruit en met heel veel olijfolie gaat de hele zwik 30 minuten in een oven op 200°C. Neem gelijke delen kappertjes, ansjovis en zwarte olijven en snij dat fijn. Naar het schijnt is het het lekkerste als alles niet te fijn gesneden is, maar ik was lui en heb alles in de mixer gesmeten, waarop er een groenzwarte brij ontstond. Aangezien de pepertjes niet straf waren heb ik wat sambal bij de tapenade gedaan. Als de paprika's afgekoeld zijn op een bord schikken en met de tapenade vullen. Op een aantal heb ik nog een olijf gelegd want ik had de overschot niet allemaal opgekregen tussendoor.

Lekker als aperitiefhapje, maar wij hebben het gegeten met een gebakken witte vis en puree uit een zakske. 't kan niet allemaal haute cuisine zijn, meneer mevrouw.

Labels:

Chocolademuffins

Voor het verjaardagsfeestje hadden we een hoop taarten gebakken. Eén daarvan was een overheerlijke chocoladetaart, geïnspireerd door de hot chocolate fudge cake waar we veel te veel van gegeten hebben op onze trip naar London en gebaseerd op het recept van Nigella Lawson. Ik vond onze versie nog wat te stevig en ben op zoek gegaan naar een luchtigere versie. Vooral aangezien ik deze keer muffins wou maken. Dat was handiger om mijn collega's te trakteren. Dus heb ik maar wat geprutst met de hoeveelheden en een deel van het eiwit opgeklopt. Foto's ben ik vergeten trekken, het spijt mij zeer.

Wat?

  • 250g bloem
  • 4 eieren (waarvan 2 eiwitten opgeklopt)
  • 150g boter
  • 50 g cacaopoeder
  • 300ml ijskoud water
  • 2 tl bakpoeder
  • 150g bruine suiker
  • 100g rietsuiker
(of 250g doorsnee witte suiker als je het saai wil houden)

Hoe?

Smelt de boter en laat afkoelen. Voeg de suiker en de eieren toe en mix tot een luchtige massa. Voeg water, bakpoeder en cacaopoeder toe. Zeef de bloem en mix geleidelijk. Schep er voorzichtig de geklopte eiwitten door tot een homogene massa. Giet in ingevette muffinvormpjes en bak 20 minuten op 180°C.

Chocoladeglazuur

Wat?

  • 125g pure chocolade (70% cacao)
  • 250g boter, gesmolten
  • 150g bloemsuiker
Smelt de boter. Voeg gezeefde bloemsuiker geleidelijk toe, goed roeren tot de bloemsuiker is opgelost. Smelt de chocolade (au bain marie, of 2 minuten op mediumstand in de microgolf) en meng ze door de boterbrij. Giet/smeer over de afgekoelde muffins.

Alternatief

Doe de ingrediënten maal twee, bak er twee cakes van in een springvorm en smeer tussen, op en langs de twee gestapelde cakes het chocoladeglazuur en je hebt een gi gan ti sche chocoladetaart.

Labels:

Garnaalcurry met kokosrijst en verse ananas

Een echte, volledige maaltijd deze keer. Maandag op onze tafel verschenen. Eerste keer dat ik iets gemaakt heb dat zo dicht bij een echte curry is gekomen. Het relaas.

Wat?

Voor de garnaalcurry

  • 400 g reuzegarnaalstaarten uit de diepvriescollectie van de Colruyt (is dat 400 g? Er waren er al wat uit, weet ik veel hoeveel gram dat nog was. Ge weet zelf wel het beste hoeveel scampi's ge wilt eten, nietwaar?)
  • 1 kleine ui
  • 1 tl sambal
  • 1 tl korianderbolletjes
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 1 lookteentje
  • kerriepoeder en kurkuma
  • een half blik kokosmelk (de andere helft komt later, wees gerust)

Voor de kokosrijst

  • 1 glas rijst (ja, een glas, 20 cl zo ongeveer dus)
  • 1 kleine ui
  • een half blik kokosmelk (kijk, daar is ie. De kokosmelk heb ik hier gewoon gebruikt omdat hij anders overbleef. 't maakt de rijst heel romig en smakelijk)
  • 2 glazen water (een normaal mens neemt hiervoor het glas waar de rijst in zat)

Voor de verse ananas

  • Een verse ananas (een halve volstaat. Ge ziet dat op de foto. Ik heb een hele ananas opgesneden voor twee personen en dat is massa's teveel. Oh ja, ik had dat nog niet verteld. Dit recept is berekend op twee personen.)

garnaalcurry

Hoe?

Snij de twee uien fijn en fruit ze elk in een andere pot. In de ene pot doe je er de rijst, het water en kokosmelk bij. Zacht laten koken met gesloten deksel. Als alles goed gaat is de rijst klaar als al het vocht is opgenomen. Niet te veel in de pot piepen om geen stoom te verliezen. In de andere pot komt de curry. Smijt alle smaakmakers voor de curry in een vijzel en plet ze stevig. Laat even mee fruiten met de ui en doe er dan de andere helft kokosmelk bij. Laat dit 10 minuten pruttelen. Snij ondertussen de ananas.

Doe de scampi's, die u, in tegenstelling tot mij, op voorhand gepeld hebt, bij de curry en laat nog 12 minuten sudderen. Snij ondertussen verder aan de ananas. Smijt alles op een bord zoals op de foto en klaar.

Labels:

eigeelkoekjes

Ok, de naam klinkt misschien wel niet zo smakelijk, maar geeft wel de bedoeling van het recept weer.

Dit weekend heb ik witte chocolademousse gemaakt volgens het recept uit Homarus. Als u het ook wil maken, moet u dat boekje maar kopen. Hah! 't Stond in De Basis. En mijn uitvoering is niet helemaal honderd procent geslaagd, kun je wel zeggen. Iets met de gesmolten chocolade en de geweekte gelatinebladen die instant een harde koek werden, in plaats van schoon samen te smelten. Ach ja, volgende keer beter.

Koekjes dus. Want als ge chocolademousse maakt, dan hebt ge eigelen over. Veel eigelen. En dit koekjesrecept gebruikt veel eigelen, precies evenveel als ik er over had. Hoe handig.

Speciaal omdat het dinsdag is krijgt u er trouwens een foto bij. Het maken ervan deed er mij weer eens aan denken dat wij ons dringend eens moeten informeren om een goed toestel te kopen. Iemand tips?eigeelkoekjes

Wat?

  • 225 g boter
  • 200 g suiker
  • 6 eierdooiers
  • 280 g bloem
  • 2 tl bakpoeder (ik heb er gewoon een heel zakje in geknald. Het heeft zijn werk gedaan.)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl sinaas- of ander citrusvruchtextract (stond in het originele recept, maar heb ik er niet ingedaan wegens niet aanwezig in onze keukenkasten, geconcentreerd citroensap, dat was misschien nog een optie geweest. Ach, volgende keer.)

Hoe?

Zorg dat de boter goed zacht is en meng met de suiker tot een zachte brei. Klop de eigelen schuimig en doe er de extracten bij. Doe dit alles in een kom en roer stevig door elkaar. Dit gerecht is echt een afwasmaker want: Meng in een derde kom de andere ingrediënten. Dat zouden enkel nog bloem en bakpoeder mogen zijn. Giet dat bij de rest. Nu is het een eindje stevig roerwerk. Ik heb nog getwijfeld om de mixer boven te halen, maar dat was dan nog meer afwas. Het is me gelukt om dat boeltje goed te mengen, uiteindelijk nog wat met mijn handen, wat niet geeft, want je moet er toch platgedrukte bolletjes van maken. Die komen dan op bakpapier en gaan voor 10 minuten in de oven op 180°C. Zie eens, we zijn er al.

Labels:

Gratin Dauphinois

Het is nog altijd de week van de smaak. Die weken worden van tegenwoordig trouwens alleen maar langer. Deze week duurt bijvoorbeeld 11 dagen. Nu ja, hier komt nog een recept van iets dat we toch wel heel regelmatig maken, bij maigret of lamskoteletjes bijvoorbeeld. Ik vind het wel spijtig dat ik niet onze boeiendste recepten hier kan zetten. Die komen namelijk bijna allemaal uit kookboeken die we staan hebben. We hebben er nog niet veel aan gewijzigd en dan is het zonde van de tijd om dat uit te typen, nietwaar? Misschien tegen het einde van deze 'week'.

Wat?

  • 800 g aardappelen
  • 2 dl room
  • 2 dl melk
  • 1 lookteentje
  • zout, peper, nootmuskaat

Hoe?

Schil de aardappelen en spoel ze. Snij ze na het spoelen in fijne schijfjes. Hoe fijner hoe beter. Nooit de schijfjes spoelen want dan spoel je het zetmeel weg dat nodig is om de roomsaus wat te dikken. Verwarm de oven voor op 200°C.

Smeer een schaal in met een teentje look en leg de aardappelschijven er in. Kruid met zout, witte peper en nootmuskaat. Wij doen er soms wat gedroogde rozemarijn of tijm bij, zo voor de lol. Meng de room en de melk en warm op. Giet over de aardappels.

Zet de schaal voor 25 minuten in de oven op 180°C en dan nog eens 20 minuten op 200°C. Dit is het moment dat ge eventueel wat gemalen kaas over de aardappels kunt strooien, maar wij doend dat zelden. 't Valt zo al zwaar genoeg.

Labels:

Varkenskoteletjes op z'n zuiders

Ter gelegenheid van de week van de smaak een aantal recepten.

Dit recept hebben we zelf van La Cucina gehaald, maar is in onze handen natuurlijk al wat veranderd.

Wat?

  • 4 varkenskoteletten
  • 12 geschilde en in schijven gesneden aardappelen
  • 1 grote ui
  • 1 blik gepelde tomaten (of gewoon 4 echte tomaten natuurlijk, en die pellen zult ge opeten.)
  • 1 blokje kippenbouillon
  • verse rozemarijn
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie

Hoe?

Smijt de rozemarijn en twee teentjes look in een vijzel en plet tot een prakje. (Het woord prakje doet een brij er toch echt viezer uitzien dan dat het is.) Meng met olijfolie en marineer er de koteletten mee, zo'n paar uur zullen volstaan. (Schat, dat nieuw receptje dat ik gevonden heb? Het zal voor morgen zijn hoor. ... Nee, geen koteletten vandaag. Dat moet marineren. Ik had dat niet gelezen. ... Zonder marineren? Ach ja, 't zal zo ook wel smaken.)

Snij de ui klein en bak ze glazig in een grote pot. Natuurlijk met olijfolie, er staat 'zuiders' in de titel. Voeg er twee ongeschilde teentjes knoflook bij. Ge kunt die dus opeten hé, op 't einde. Echt lekker. Look wordt helemaal zoet in de schil. Dat is hier altijd vechten aan tafel wie het derde lookteentje krijgt. Doe de bouillon in wat lauw water en giet die samen met de tomaten in de pot. Doe de aardappels erbij. Bak de koteletten bruin in een pan en leg ze in de pot met tomatensaus. Zorg dat ze onder het vocht zitten. Voeg desnoods nog wat water toe. Laat alles pruttelen tot de aardappelen gaar zijn. Hou het vochtniveau in het oog. De saus moet inkoken, zonder uit te drogen. Kwestie van het deksel niet helemaal sluitend op de pot te zetten.

Euhm, dat was het. Meer is er niet aan. Ach ja, nog wat peper en zout naar smaak natuurlijk. Smakelijk.

Labels:

Cake

Het is nog steeds week van de smaak. Gisteren hadden we nog de pizzadeeg. Vandaag is het tijd voor iets bijzonder simpel. Cake. Ik heb gemerkt dat, wat we ook in onze cake smijten, het basisrecept hetzelfde blijft: een quatre quarts, vier kwart kilo's in feite, met daar dan nog eens vier stukken fruit bij. Ik denk dat het geen kwaad kan om wat meer bloem te nemen, als dat fruit veel vocht afgeeft. Morgen neem ik een indrukwekkender recept. Beloofd. Straks denken de mensen nog echt dat we niet kunnen koken.

Wat?

  • 250 g boter (voorzichtig gesmolten)
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g suiker
  • 4 eieren
  • 4 appels en kaneel of 4 bananen en 150 g chocolade of ...

Hoe?

Doe de helft van de suiker bij de eigelen en de andere helft bij de eiwitten. Klop de eiwitten op en zet opzij. Als Piet Huysentruyt in uw keuken staat, dan draait ge de kom opgeklopt eiwit om boven zijn hoofd om te kijken of het wel stijf genoeg is. Er zijn mensen die eiwit met de klopper kunnen opkloppen, maar als het enigszins mogelijk is, gebruik alstublieft gewoon een mixer. Ge kunt uw best doen om die eigelen op te kloppen maar dat blijft toch gewoon vloeibare drek met schuim erop. Doe alleszins door tot er schuim opstaat. Gooi daar de bloem en de boter bij. Ik heb bij die boter geschreven dat ze voorzichtig gesmolten moest worden. Wij doen dat in de microgolf. Altijd veel te lang en op een veel te hoge stand, waardoor die boter er niet meer uitziet en dat eigeel al gauw kleine bolletjes omelet worden bij het samengooien. Opletten dus.

Alles goed roeren, de extra's erbij gooien (appels, bananen of wat u maar wil) en voorzichtig het eiwit onder de deeg mengen. Ik doe dat met een klopper en met trage op- en neerbewegingen, ook ergens gezien op tv wellicht.

Giet de hele drek in een ingevette vorm en zet dat 45 minuten in een oven op 180°C. Presto.

Labels:

Pizzadeeg

Het is week van de smaak, dus haal ik eens onze verzameling recepten boven. Ze moesten dringend toch eens herschreven worden. Op sommige bladen zijn de ingrediënten eerder in geuren en smaken te observeren dan dat ze leesbaar zijn. Volgende dagen volgen meer recepten. Niet akkoord met een werkwijze of extra tips? Ga uw gang in de commentaren.

Wat?

  • 500 g bloem
  • half blokje gist
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • scheutje olijfolie

Hoe?

De gist en de suiker lost ge op in een glas lauw water . Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Het water met de gist en het scheutje olijfolie gaan in dat kuiltje. Tijd om uw handen vuil te maken. Of toch niet, wij nemen gewoon het kneedding op onze mixer. Dat reduceert uw uur kneedwerk toch tot 15 minuten kneden in de kom en dan nog een eindje met de handen, op een werkblad dat rijkelijk met bloem bestrooid is. Tot het deeg een gladde, elastische massa is, gelijk ze zeggen.

Doe de deeg op een bolleke en laat in een warme, vochtige plaats 45 minuten rijzen. (Nee, viezerik, niet daar.) Wij verwarmen onze oven voor op 60°C, zetten hem af en zetten dan de deeg, overdekt door een natte handdoek, in de oven.

Na die drie kwartier zou de deeg dubbel zo groot moeten zijn. Dat is veel te snel. Dat mag niet. Platdrukken die handel, nog eens 45 minuten laten rijzen en kijken of hij het nog eens aandurft. Waarschijnlijk wel, pizzadegen zijn koppig van aard. Maar niet met ons. 8 minuten kneden wij elk bubbeltje lucht uit het deeg tot het zo plat is als een pizza. Hah, komt dat goed uit, nog een beetje met de deegrol er tegen aan, op de ovenplaat, saus en ander eten erop en het boeltje kan de oven in, die wij daarjuist bij het uithalen van de deeg al hebben laten voorverwarmen op 200°C -was ik dat vergeten zeggen?

Labels:

Vettige vingers

Hebt ge dat ook soms? Ge wilt dat overschotje nog opeten en ge denkt, ik heb daar enkel een vork voor nodig, want het zijn allemaal kleine stukjes. In dit geval was het een stoofpotje van stoofvlees, wortel en pastinaak. En dat lukt behoorlijk. Tot ge aan die laatste paar happen komt en dat eten alsmaar blijft opschuiven in plaats van op uw vork te glijden. En dan moet ge beginnen prikken, maar aangezien het opgewarmd is in de microgolf is alles zo kapotgekookt en lukt prikken ook al niet meer goed. En dan zijt ge te lui om toch nog een mes te halen en moet ge de brij (ondertussen) voorzichtig met een vinger tegenhouden terwijl ge er uw vork ondersteekt.

Opgewarmde stoofpotjes zijn dan weer wel het beste dat er bestaat.

Labels:

et zwin

Bij sloddervossen zag ik deze tekening:

bacon_pig_00

En dat deed mij meteen denken aan een liedje dat wij bij de KSA veel zongen, vraag mij niet waarom. Gewoon omdat het grappig was, welicht. Ik heb het nooit helemaal vanbuiten gekend, spijtig genoeg. Eens kijken wat ik er al van gegeten heb. En welk dialect is dat? Ik zou evengoed gokken op iets West-Vlaams als op Aalsters

et zwin

et zwin es et skwoanste der bjisten
zonder varken wa zoe me wieder zin
geit ze nodig op ol onze fjisten
en keet olles zo geirn vant zwin

smot vet espe en spek
ofvljis koteletten en paté
smot vet espe en spek
ofvljis koteletten en paté
worsten en bloelink en vette derms
skeutelvljis en zwinnepwoat
worsten en bloelink en vette derms
skeutelvljis en zwinnepwoat

ei gie nog da bjistje zien slokken
tes oltid zwo ip zin gemak
et jeunt em in zop en in brokken
zin pwoatjes stoan wok in den bak

int zwinnekot ge zoet do wegslieren
nie da de zwins daarmee afzien
ze wroeten, ze zoent al ommekjerren
oe vulder oe skoonder om zien

smot vet espe en spek
ofvljis koteletten en paté
smot vet espe en spek
ofvljis koteletten en paté
worsten en bloelink en vette derms
skeutelvljis en zwinnepwoat
worsten en bloelink en vette derms
skeutelvljis en zwinnepwoat

een plaatje dat oak nog kan tellen
voor 's winters oes vlees gerjed te doen
een skoon stikske zwinnerauwelle
me kolen gestoofd met anjoen

die geirnaars ke kan ginne mje rieken
en koeitonge, kwil gin mje zien
en zwig mie van haze of kieken
mo geef mie een brokske vant zwin

smot vet espe en spek
ofvljis koteletten en paté
smot vet espe en spek
ofvljis koteletten en paté
worsten en bloelink en vette derms
skeutelvljis en zwinnepwoat
worsten en bloelink en vette derms
skeutelvljis en zwinnepwoat

De KSA mag trouwens dringend eens werk maken van een site. Janti, hoe zit dat er mee? Deze staat al eeuwen uit. En hier is ook amper iets te beleven geweest, meer dan een jaar geleden.

Labels:

Kerstdiner - dessert

Zo. Ik heb nog vlug de recepten voor de taarten uitgeschreven. Taarten die trouwens gigantisch te veel waren bij de copieuze maaltijd. Enkel ons potje kaastaart hebben we braaf uitgelepeld.

Kaastaart

Ingrediënten: kaneel, 2 zakjes vanillesuiker, 100 g suiker, 20 cl dikke room, 60 g boter, 3 eieren, 200 g speculaas, 600 g platte kaas, 1 el citroensap, zout

Vooraf:

  • Speculaas blenderen met warme boter. In potjes of taartvorm aanduwen als bodem.
  • Room en platte kaas opkloppen. Eieren één voor één bijgooien en gigantisch goed opkloppen. Vanillesuiker, suiker, citroensap en snuifje zout bijvoegen en verder kloppen.
  • Op de speculaasbodem gieten en 35 minuten bakken in een oven op 175°C.
  • Laten afkoelen en uit de taartvorm snijden, maar dat lukt meestal niet.

Worteltaart

Ingrediënten: 5 eieren, kaneel, 1 glas suiker, 1 glas zonnebloem- of maïsolie, 1 glas gemalen walnoten of amandelpoeder, 1,5 pakje bakpoeder, 3 grote geraspte wortelen, bloem

Voor het glazuur: 1 glas melk, 1,5 glas suiker, el boter, 2 el bloem, zakje vanillesuiker

Vooraf:

  • Eigenlijk gewoon alles samensmijten tot één deeg. Bloem bijdoen tot gladde cakedeeg bekomen is.
  • Lang bakken in de oven op 180°C. Pakt drie kwartier of zo.
  • Glazuur: boter laten smelten in de pan, bloem toevoegen. Pan van het vuur halen en melk toevoegen. Goed roeren. Melk aan de kook brengen en stevig doorroeren. Suiker en vanillesuiker toevoegen. Alles laten inkoken tot dikke saus.
  • Giet de lauwe glazuur op de taart. Uurtje laten afkoelen in de koelkast.

Tarte Tatin

Ingrediënten: 150 g zachte boter, 7 appels, 125 g suiker, bladerdeeg, kaneel, rozijnen

Kijk eens bij michel voor de uitleg.

Labels:

Kerstdiner - hoofdgerecht

Tajine

Ingrediënten: 1 kg lamsvlees, 3 grote uien, korianderbolletjes, verse koriander, oranjebloesem, peper, zout, gedroogde pruimen, sesamzaad, amandelpoeder, 2,5 koppen couscous, groentebouillon

Vooraf: lamsvlees in blokjes snijden. Uien versnipperen. Korianderbolletjes, peper en zout malen. Pruimen ontpitten.

Voor het opdienen (1 u):

  • De ajuin en het vlees kort bakken in een grote pot. Kruiden.
  • Water toevoegen tot het vlees helemaal onder staat.
  • Op een laag vuur laten stoven voor drie kwartier.
  • Gedroogde pruimen, sesamzaad, oranjebloesem en amandelpoeder naar smaak toevoegen. Nog even laten doorsudderen.
  • 5 koppen water met groentebouillon laten koken. De pot van het vuur halen en de couscous toevoegen. Indien nodig wat heet water toevoegen.

Labels:

Kerstdiner - voorgerecht

Het vervolg van het kerstdiner. Nog steeds voor vijf personen, voor moest u er zelf ook mee aan de slag willen.

Cannelonni’s

Ingrediënten: 250 g gerookte zalm, 250 g ricottakaas, 150 g mozzarella, 10 rolletjes cannelloni, 2 paprika's (van verschillende kleur), 1 courgette, 1 teentje knoflook, 1/2 visbouillonblokje, 1 el boter, 1 el olijfolie, basilicum, peterselie, 1/3 buisje saffraan, peper en zout

Vooraf:

  • Courgette schillen, pitten verwijderen en in kleine blokjes snijden.
  • Courgetteblokjes samen met het blokje visbouillon en de saffraandraadjes 10 minuten koken in 1 dl water. Tot gladde saus mixen.
  • Cannelloni 5 minuten koken
  • Gerookte zalm versnijden
  • Paprikablokjes en versnipperde look stoven in boter. Kruiden met basilicum, peterselie, peper en zout.
  • Ricottakaas, zalm en paprikablokjes mengen.
  • De cannelloni vullen met het mengsel en goed afgedekt bewaren.

Voor het opdienen:

  • De courgettesaus opwarmen
  • De cannelloni op een geoliede bakplaat leggen en stukjes mozzarella overstrooien.
  • 15 minuten in de oven op 175°C. Nadien nog even grillen.
  • De saus als soepje op het bord lepelen met in het midden 2 cannelloni.

Labels:

Kerstdiner - aperitief

Morgenavond komen onze ouders op bezoek om kerstavond te vieren. Om goed voorbereid aan de slag te gaan heb ik alle recepten eens kort en bondig uitgeschreven. Ik zou u deze handleiding niet willen ontnemen, dus hier alvast de aperitiefhapjes. Alle recepten zijn berekend op vijf personen met een gezonde appetijt.

Aperitief:

Dadels met spek en geitenkaas

Ingrediënten: dadels, spek, geitenkaas, prikkertjes

Vooraf: Dadels opensnijden(, ontpitten?) en vullen met geitenkaas. Spek eromheen en prikker erdoor.

Voor het opdienen: kort bakken in de pan.

Camembert met witloof

Ingrediënten: 1 grote camembert, 3 witloofstronken

Vooraf: Niets

Voor het opdienen: Witlof kuisen en blaadjes lostrekken. Kruis in camembert kerven. Op bord in microgolfoven. 1 minuut laten opwarmen op volle kracht. Bovenste korst afsnijden. De rauwe witloofblaadjes serveren met de camembert als dipsaus. Eventueel honing op de witloof.

Tomatenbrood (voor de tapenade) – Olijfbrood (bij het voor- en hoofdgerecht)

Ingrediënten: 4,5 kopjes boerenmeel, 2 el droge gist, 1,5 kopje water, ¼ kop olijfolie, zout, ¾ kop zwarte olijven, tomatensaus of gedroogde tomaten

Vooraf:

  • Gist oplossen in lauw water. Bloem en gist mengen. Meer water toevoegen en mengen tot stevige deeg. Olie toevoegen en 15 minuten intensief kneden. Voeg gehakte olijven of tomatensaus toe.
  • Deeg uitrollen en in bebloemde doek laten rijzen tot dubbel volume.
  • Met een bebloemd mes de deeg in kleine vierkanten snijden. Verder laten rijzen.
  • 7 minuten in een oven op 220°C

Tapenade

Ingrediënten: zwarte olijven, ansjovis, kappertjes, look, cognac, zwarte peper, citroensap

Vooraf:

  • Look in stukjes snijden, kappertjes uitlekken en zwarte peper malen.
  • Alles samen blenderen. Let op de verhoudingen van de smaken.

Voor het opdienen: Tomatenbrood snijden en besmeren met de tapenade.

Indische gehaktbolletjes

Ingrediënten: 300 g rundsgehakt, ei, paneermeel, kruiden (kaneel, peper, kurkuma, …), ajuin

Vooraf: Ajuin snijden. Ei loskloppen. Alles goed mengen. In bolletjes draaien en koel bewaren.

Voor het opdienen: De bolletjes bakken op een heet vuur.

Labels:

Fixkes maakt risotto


Hoe je kookweblog in de kijker zetten: Je bent al twee jaar aan de slag met een weblog over koken en al wat daar rond gebeurt en je komt op het idee om aan bekende en minder bekende Belgische muziekgroepen te vragen naar hun favoriete recept. Om te starten neem je het recept van de meest gehypete groep van het moment. Studio Brussel pikt het op in zijn artikels en laat het even vallen in de ether. Hoppakee, bezoekersaantallen allicht de lucht in. Nu kijken of het een blijvertje wordt.

En een iets originelere lay-out nemen, dat misschien ook.

Onze risotto gaat trouwens als volgt (Gisteren nog gemaakt bij vrienden. Met scampi. Gezellig.)

Labels: ,

Een goede kok

You Are a Learning Cook

You've got the makings of an excellent cook, and the desire to be one.
But right now, you're just lacking the experience. You couldn't be a top chef yet, but you could be an apprentice.


We kunnen wel stellen dat dat klopt, als een bus zowaar.

(via) (viavia)

Labels:

Mijn ontbijt



Vanmorgen heb ik het eens extra gezond gedaan en misschien is het mijn inbeelding, maar ik voel dat.
Ik heb gegeten: een appel, een stuk meloen en sinaasappelsap in de mixer vermorzeld tot een drankje/papje en havermout met wat suiker en veel (magere) melk.
Havermoutpap (de gekookte versie) krijg ik 's morgens niet binnen. Gewoon de havermoutvlokken 'rauw' met melk vindt ik heerlijk. Muesli is dat dan, zonder de stukken gedroogd fruit (en toegevoegde suikers).
Qua voedingsdriehoek is dat dik in orde en onderzoek heeft aangetoond dat havermout heel gezond is 's morgens (een stevige bruine boterham is even goed natuurlijk).

Labels: ,

gratin carnivale



Vanavond eten we gratin Dauphinois met varkenskoteletjes en boontjes à la provençale. De boontjes zijn al wat aangebrand, tjah.
Waarom vertel ik dat? Ik weet het niet. Ik dacht, laat ik nog eens iets over mezelf vertellen. Maar ja, in de vakantie valt er nogal weinig te vertellen. Behalve dan dat Kim Clijsters niet doorgaat (spijtig), Tom Boonen nog altijd geen rit heeft gewonnen (die gele trui is ook maar perongeluk) en dat Carnivale een verdomd goeie serie is, op voorwaarde dat je ze vanaf aflevering 1 mooi volgt. Aangezien mijn geliefde hem op DVD heeft gekocht, is dat geen probleem. De sfeer van de serie past natuurlijk uitstekend bij dit weer en niets is zo leuk als uitgeteld in de zetel naar een goede serie te kijken. Op deze manier hebben we vorig jaar ook vier seizoenen van The Sopranos doorgejaagd. Aaaagh, vakantie.

Labels: , ,

risotto met kleine pijlinktvisjes


foto: by roboppy

Benodigdheden (voor 2 personen):

  • 250 gram pijlinktvis (grote in reepjes of kleine in hun geheel)
  • 1 kop risottorijst
  • 300ml visbouillon (in ons geval is dat 300ml warm water met een blokje)
  • witte wijn
  • 1 sjalotje
  • room
  • parmezan
  • bosje lente-uitjes

Recept:

  • Snij het sjalotje fijn en fruit het in een grote pan of wok.
  • Doe de risottorijst erbij tot ze glazig wordt.
  • Voeg een deel van de wijn en de bouillon toe. Beetje bij beetje kan je de rest bijvoegen.
  • Voeg de pijlinktvisjes toe.
  • Snij de lente-uitjes en voeg ze ook toe. Hoe vroeger je ze erbij doet, hoe minder knappiger, maar wel hoe meer gegaard ze zijn.
  • Voeg op het einde een beetje room en wat geraspte parmezan toe. Roer het geheel goed door.
  • Kruid met basilicum en zwarte peper.
Tags:

Labels:

Pasta met spek en prei


Foto: flikr

Nu we toch bezig zijn met het plaatsen van gerechten...

Ik heb het ooit eens bij familie gegeten op een doordeweekse dag. Nu ik zelf al eens in de keuken sta, heb ik het recept proberen reconstrueren uit mijn geheugen. Eenvoudig, goedkoop en heerlijk.

Benodigdheden:

Pasta (liefst tagliatelli) voor 2 personen
1 prei
200 gr gerookte spek (in reepjes gesneden)
100 ml lichte room

Recept:

* Snij de prei in stukjes.
* Bak het spek lichtbruin in een grote pan of pot (of wok).
* Gooi de prei bij het spek en laat goed stoven.
* Kook ondertussen de pasta.
* Als de prei wat aangestoofd is, voeg de room toe en kruid met zwarte peper.
* Meng alles goed door tot de pasta klaar is.

Tags:

Labels:

koken in kleine keukens


Foto: Malingering

Nu we samenwonen proberen we wat meer te koken. Eén van onze resultaten is gebaseerd op een tv-programma op een luie dag. Tatiana, Isabelle en Laurent hebben 't al gegeten en ze zeiden dat het lekker was. De kans dat ze logen is natuurlijk wel redelijk groot.

Nodige zaken (voor vier personen):

pasta, rozijnen, pijnboompitjes en broodkruim (naar eigen smaak)
24 ansjovisfilets opgelegd in olijfolie
look
basilicum of peterselie
eventueel sla

Recept

Eerst moet je wat pijnboompitjes roosteren in de pan met wat olie. Wel opletten, die dingen zien zwart voor je er erg in hebt. Vervolgens doe je hetzelfde met wat broodkruim. Beide gewoon wat laten uitlekken en aan de kant laten staan.

Dan kan je de ansjovis klaarmaken. Je opent het blik. Let wel op dat de ansjovis geconserveerd moet zijn in de olijfolie en niet in de azijn, anders smaakt het veel te zuur. Je kiepert de gehele inhoud (olie dus ook) in een pan en plet de ansjovis tot je een soort van papje hebt. Dat kan je dan ook van het vuur halen en aan de kant zetten.

Hak wat look en bak het lichtbruin in de pan. Voeg tomatenconcentraat en water toe. Laat een tijdje doorkoken. Na tien minuten voeg je de ansjovis, de pijnboompitten en wat rozijnen toe. Laat nog heel even doorkoken en kruid met groene zaken (peterselie, basilicum).

Als de pasta gekookt is kan je die mengen met de saus. Opdienen met broodkruim bestrooid en eventueel met wat salade.
Tags:

Labels:

(Geen) wijn voor BOB



Dit idee kwam tijdens de feestdagen bij me op. Waarom zijn er geen deftige alternatieven voor alcoholische dranken, in het bijzonder voor wijn bij een maaltijd. Er zijn altijd van die momenten dat alcohol uit den boze is, en dan wil een mens toch ook nog iets smakelijks bij zijn eten.
Naar een iets wat deftiger restaurant gaan en cola of fruitsap bestellen, is geen oplossing. Daarbij, het smaakt rotslecht bij de meeste maaltijden (een pak frieten of een pizza, daar hoort een cola bij, vanaf een biefstuk al niet meer!!)
Ik ben dus even op zoek gegaan naar smaakvolle alternatieven, die een meerwaarde bieden aan de maaltijd, zoals wijn dat ook doet.
Zo zijn er wijnen waar de alcohol is uitgehaald (of zelfs whisky, brrr), vieze vrouwendrankjes met hoestbonbonkruiden en een chemisch uitzicht, ... kortom, allemaal zaken waar mijn maag van omkeert.
Heeft er iemand andere ideeën?

Ik had persoonlijk ergens in de theesector gezocht. Thee heeft een sterke, rijke smaak. Het heeft dezelfde bitterheid als wijn (als je ze niet te lang trekt) en ze bestaat in vele variaties. Je kan het dan nog warm of koud drinken ook. In Oosterse landen en Engeland wordt (werd) het alvast gedaan. Het is goed voor de spijsvertering en voor het hart. Thee helpt bij de afbraak van vetten. Twee nadelen: er zit caffeïne in en het blokkeert de opname van ijzer. Met mate drinken is dus de boodschap.

Maar geef mij toch maar een glas wijn, als het kan.

Labels: