verboden te lezen

een blog zoals een ander

hans doet radio

Ik ben op stubru geweest om gentblogt en uwged8 aan te prijzen. Siska Schoeters moest een extra uur radio vullen omdat die van Mekka, het cultuurprogramma, ziek was. Daarom vroeg ze naar culturele tips, waarop ik natuurlijk wel moest bellen om trillend op mijn benen heel stubruluisterend Vlaanderen aan te spreken.

Ik zou dat meer moeten doen. Ik zou er misschien zelfs nog goed in worden.

Bij Michel kunt ge het fragment zo schoon in een player beluisteren. Allen daarheen dus, om daarna aan het stemmen te slaan.

Labels: ,

Mozart op rolschaatsen

Een Franse Canadees, of omgekeerd, brengt op uiterst originele manier een stuk van Mozart

En hij houdt zich wel meer met zo'n dingen bezig blijkbaar.

Met dank aan mijn mama voor de tip.

Labels: ,

Hoe-gardet-met-yuli?

Zo grappig. Amy Macdonald heeft wat sympathieke spreek-de-mensen-aan-in-hun-eigen-taal-tijdens-een-optreden uitdrukkingen op haar spiekbriefje staan.

Den Gie trekt trouwens al wat meer gevarieerde beelden. Zou hij mijn vraag gelezen hebben?

Labels: ,

Muziekdinges

Ik ben altijd al een grote fan geweest van last.fm. Dat was wel al duidelijk. Al de muziek die je beluistert in lijstjes, nieuwe muziek leren kennen die beantwoordt aan je smaak. Prachtig. Maar na een paar jaar succes van last.fm springen anderen ook op de boot. Ondertussen is er MOG, iLike en waarschijnlijk nog wel een paar.

Help?

Moet ik die nu allemaal uittesten? Want ik zou bijvoorbeeld graag verschillende playlists kunnen maken om mensen naar te laten luisteren, maar in last.fm kan dat niet en in iLike vermoed ik van wel.

Laten we het toch maar bij het oude laten, tenzij één van die nieuwe spelers heel mijn geschiedenis bij last.fm kan overzetten natuurlijk.

Labels:

Song Chart Meme

girls and boys

Michel is er mee begonnen en velen zijn er al op gesprongen. Ik ben te lui om iedereen hier te linken, maar de meesten hebben hun bijdragen toegevoegd op de bijhorende flickrgroep.

Labels: ,

TMF Radio

tmfradio

TMF doet van last.fm maar dan zonder het sociale netwerk en een handige besturing.

TMF Radio is een online radiozender waarbij je zelf het genre kiest. De opties zijn: Hits, Rock, Urban, Alternative, Party en Belgisch. Daarna kan je nog drie schuifbalkjes regelen, afhankelijk van het genre. Zo kies je de populariteit, jaartal, 'excitement' en dergelijke meer. Allemaal heel afgelikt en de geluidskwaliteit is in orde. De databank mag gerust nog wat uitgebreider. Onpopulaire alternatieve muziek van het laatste jaar bestaat uit enkel Wilco. Ocharme dat groepke, zo onpopulair bevonden worden door TMF.

Enfin, ik heb niet het gevoel dat ze veel potten gaan breken.

Labels:

Music Mania

Vandaag ben ik vergeten gaan, maar één dezer dagen vindt u mij allicht in de Music Mania, daar rechtover de Vooruit. Ze hebben hun stock van drie vestigingen daar bij elkaar gesmeten en geven alles weg aan halve prijs en later deze maand waarschijnlijk zelfs nog voor minder. Dat was waarschijnlijk al een overrompeling vandaag.

Zonde dat de gewone platenzaak stilaan uit het straatbeeld verdwijnt. (link)

Labels:

Koptelefoons

Morgen ga ik twee koptelefoons kopen. Eentje voor aan de pc en een om te DJ'en en in alle stilte elektrische gitaar te kunnen spelen. Iemand tips? Waar moet ik op letten? Ik ken daar namelijk de nougatbollen van.

Poging elvendertig om een vraag te stellen via mijn weblog en daar binnen de 24 uur (16 uur in feite) een bevredigend antwoord op te krijgen. Ik ben benieuwd.

Labels:

DJ meester Hans

Het is even om te zeggen dat het zaterdag schoolfeest was op mijn school en dat ik, afwisselend met meester ICT, op de kinderdisco heb gedraaid en dat kinderen behoorlijk kritisch zijn op hun muziek en dat dat mij maar weinig kon schelen want dat ze zich toch allemaal goed geamuseerd hebben, zelfs de ouders zeiden het. *adem* Maar nu ga ik verder schrijven aan de rapporten.

Trouwens, Ruby van Kaiser Chiefs en het recente oeuvre van Red Hot Chili Peppers is heel populair bij de oudere lageschoolkinderen. Daar was ik toch even wat van onder de indruk.

Labels: ,

Wat is het?

Volgend nummer stond nog ergens op een CD zonder hoesje en ik weet niet hoe het heet en ik wil dat zo snel mogelijk te weten komen. Naar mijn gevoel is het een klassieker op de dansvloer van toch minstens vijf jaar geleden en staat hij dus waarschijnlijk wel in dit lijstje.

Hierzo te beluisteren. Als dat niet lukt moet je langs hier.

Update: DJ Rolando met Jaguar, dat is het. Helemaal zelf gevonden. Omdat ik het nummer stomweg op twee cd's heb staan en de andere cd wel nog een volledig tracklijstje had.

Labels:

Slaap zacht prinsesje

Van Nessun Dorma (dat wat Paul Potts in de vorige post indrukwekkend zong) bestaat er natuurlijk wel simpelweg een Nederlandse vertaling. Ik heb mij een oneindigheid gezocht naar dat Wiegenlied dat niet eens van Mozart is maar wel van Friedrich Wilhelm Gotter, maar niets meer gevonden. In de bib ben ik niet geraakt, dus heb ik zelf maar een strofe uit mijn duim gezogen. Wat moet een mens anders. Ik wil achttien kindjes voor de wieg van de baby van de juf die ik vervang zien staan en hen dit liedje horen zingen. En gebeuren zal het. Omdat de mensheid er ook nog iets zou aan hebben, hierbij mijn Nederlandstalige versie van "Schlafe, mein Prinzchen":

Slaap zacht prinsesje slaap zacht
De engelen houden de wacht
Vogeltjes zijn al gerust
Schaapjes al in slaap gesust
De maan schijnt haar zilveren schijn
De sterretjes fonkelen fijn
Slaap in de rustige nacht
Slaap zacht prinsesje slaap zacht
Slaap zacht, slaap zacht.

And now for something completely different:

Dienen Paul Potts. Die heeft een deftige opera-opleiding genoten en dan is het natuurlijk niet meer zo moeilijk. Ik denk dat de euforische reactie van het publiek (en van mij dus ook wel een beetje slik) vooral het gevolg was van de verwondering. Iedereen verwacht de zoveelste zieligaard die zich belachelijk gaat maken. Ik vind dan ook dat Paul dat slim heeft aangepakt. Geen Pavarotti-operakostuum en gebrillantineerd haar maar een oud kostuum, slecht kapsel, beetje dom uit de ogen kijken, jezelf introduceren met "ik ga een beetje opera zingen" om dan iedereen met een uppercut te verrassen. Het heeft gewerkt. Het filmpje zal via verschillende bronnen wel al zo'n miljoen keren bekeken zijn op het internet (de uitzending was vier dagen geleden). Hij heeft al zijn eigen pagina op Wikipedia (in het Engels en in het Noors).

Labels: ,

Wat is de laagste noot van een gitaar?


Nog een vraag tussendoor. En alweer over gitaren. Direct volgend uit mijn vorig tekstje daaromtrent veronderstel ik. Ik ga er dan ook niet lang over doorgaan.

De laagste noot op een gitaar is een mi, als ze normaal gestemd staat. Het is een beetje moeilijk om uit te leggen welke mi, want in feite zijn er veel verschillende mi's. Op een notenbalk kunnen er twee aangeduid worden, doorgaans de hoge en lage mi genoemd. Wel, de laagste noot op een gitaar is een octaaf lager dan de lage mi. (Om juist te zijn: de mi uit de klein octaaf.) Als je de gitaar lager stemt kan je ze met enige geluidskwaliteit nog wel laten zakken tot een do, maar verder zou ik toch niet gaan of de snaar klettert langs alle kanten (ook wel afhankelijk van het soort gitaar veronderstel ik).

Een basgitaar staat trouwens nog een octaaf lager.

Labels: ,

Geen pandora meer

Dear Pandora Visitor,

We are deeply, deeply sorry to say that due to licensing constraints, we can no longer allow access to Pandora for most listeners located outside of the U.S. We will continue to work diligently to realize the vision of a truly global Pandora, but for the time being we are required to restrict its use. We are very sad to have to do this, but there is no other alternative.


Waarom lukt Pandora.com niet wat Last.fm wel lukt? Ik hoop dat ze snel de rechten rond krijgen voor België.

Labels:

Hoe liggen de noten op een gitaar?

Een nieuwe rubriek ziet het levenslicht: De vraag van de week. (Met dank aan 103bees.)

Hoe liggen de noten op een gitaar? Eerst en vooral liggen er geen noten op een gitaar, evenmin op een piano of eender welk ander instrument. Noten zijn de symbolen die gebruikt worden om muziektonen weer te geven. De vraag had dus moeten zijn: Hoe liggen de tonen op een gitaar? En liefst eigenlijk nog: Waar liggen de tonen op een gitaar? Of: Hoe zijn welke tonen te spelen op een gitaar? Maar dat is allemaal muggezifterij en dat van die noten en tonen, dat is waarschijnlijk nog net iets anders. Wie maalt erom.

Hier gaan we dan: Een gitaar heeft (doorgaans) zes snaren. Om een bepaalde toon te spelen moet je met een vinger van je linkerhand de snaar op de juiste plaats indrukken. Dit wordt vergemakkelijkt door frets. Dat zijn de metalen staafjes op de hals van de gitaar. Een losse snaar (niets indrukken) is de laagste toon die je bij een snaar kan bereiken. Elke fret die je hoger gaat komt er een halve toon bij.

Olà, hoor ik sommigen daar roepen. Een halve toon? Ja, in de toonladder van do, dat is die zonder kruisen of mollen, de basistoonladder zullen we maar zeggen - beginners weten van geen andere - in die toonladder van do zitten er halve tonen tussen mi en fa en tussen si en do. (Zeer duidelijk te zien op een piano wegens het ontbreken van zwarte toetsen.) De rest zijn hele tonen.

Bon, de snaren van de gitaar dus. Van hoog naar laag hebben de losse snaren volgende klank:

  • mi (E)
  • si (B)
  • sol (G)
  • re (D)
  • la (A)
  • mi (E)

Bijgevolg liggen de andere tonen ongeveer zo:

En op elke snaar gaat dat tot het einde zo verder uiteraard. De prent toont trouwens de snaren zoals je ze ziet als je de gitaar vasthebt om te spelen. In feite staat de tekening dus op zijn kop.

Labels: ,

QotSA gecovered

Covers zijn in trek blijkbaar. Michel schrijft over Creep en Dominiek heeft er zelfs een hele nieuwe weblog voor opgestart.

Covers zijn boeiend als ze toegevoegde waarde geven. Een cover moet de sterke punten van een nummer behouden zonder ze te kopiëren. Geen gemakkelijke opgave. Van die covers van Creep vind ik er dan ook geeneen echt bijzonder.

Er zijn er die geniale covers gemaakt hebben. Boven aan de top staat Cake met I Will Survive met vlak daaronder de reeks van Johnny Cash en een speciale vermelding voor Travis met Baby One More Time.

De cover waar ik het eerst moest aan denken was er één van Belgische makelij, maar dat wist ik niet toen ik begon te zoeken. Daardoor ben ik eerst op dit pareltje gestoten van The Divine Comedy:

Om uiteindelijk toch Franco Saint de Bakker (MySpace) te ontdekken, een jazzcollectief dat ooit eens No One Knows op single heeft gezet, waardoor ik dat op de radio wel eens heb horen spelen. In mijn herinnering klonk het nog net iets anders, maar enfin. Hieronder te beluisteren, zo ongeveer (Kent iemand een goede audio player die bruikbaar is in Blogger?):


Click here to get your own player.

Labels:

Stubru bezet


foto: stubru

Iets te veel Studio Brusselpresentatoren hadden nog een paar vrije dagen staan, blijkbaar. Dus wordt de studio afgestaan aan schoon en minder schoon volk. Alex Agnew, Daan, Debby en Nancy, Yves Desmet en vele anderen praten gedurende zo'n 24 uur de plaatjes aan elkaar volgend weekend. De volledige line-up in detail vindt u uiteraard op de site van stubru.

Labels:

Mijn persoonlijk radiostation

Ik heb nu pas ontdekt dat iedereen naar mijn persoonlijke radio op last.fm kan luisteren, behalve ik. Pfoeh. Het is natuurlijk enkel een kwestie van mij even uit te loggen en dan kan ik er ook naar luisteren. Ik moet zeggen dat last.fm een mooi overzicht van mijn muzieksmaak geeft, zelden zit er een uitschuiver tussen. Ik kan u volgend radiostation dus enkel maar aanraden. Eens kijken of dat hieronder nu mooi verschijnt.

Labels:

Filmmuziek

Ik haalde een twee op vier. Niet slecht, ik had nochtans alle vier de films al gezien. Ik moet mij dringend weer wat meer verdiepen in de filmmuziek. Last.fm, here i come.

Labels: ,

Music For Life



Het is weer goededoelentijd. Gabriel Rios maakt samen met Flip Kowlier en Michael Franti een single ten voordele van. En welk nummer kiezen ze uit? What's this? uit Nightmare Before Christmas. Geniaal toch.
Vanaf vrijdag is het nummer online te koop en met een beetje geluk ook ergens te beluisteren, aangezien ik niet zo'n online koper ben.

Labels:

Wil jij mijn vriendje zijn op Last.fm?

Een paar posts terug had ik het over last.fm. In een poging om wat van een netwerk uit te bouwen met gelijkgestemden: hier een foeilelijke doorstuurmail van last.fm om u te voegen bij last.fm en bij mijn 'vriendengroep'.
Die albumhoezen vind ik wel tof, dat is dus op mijn muzieksmaak gericht hé.




Hallo lezer,
what are you listening to?

Word een vriend op Last.fm zodat we van elkaar kunnen zien naar welke muziek we luisteren en welke ontdekkingen we hebben gedaan.

blablabla

My Last.fm name is: KeyserH
This is what I'm listening to

Click here to join for free
or learn more

You received this message because someone (hans) who knows you sent you an invitation to join them on Last.fm. Your address was not saved and we will never contact you unsolicited.
For more information, see our privacy policy.

Tags:

Labels:

Dagschotel muziek



Als een cd uit uw rek halen en opleggen muziek à la carte is, dan is het volgende een dagschotel muziek.
Twee sites hebben al een tijdje een plekje veroverd in mijn zijbalk, onder de vorm van lijstjes. Beide sites doen hetzelfde (en meer) maar op een andere manier.
De eerste is Last.fm. Je geeft een groep, song, genre of tag of meerdere van vorige op en de komende 30 minuten tot 2 uur krijg je muziek voorgeschoteld die gelijkenissen zou moeten vertonen met uw keuze. Hoe gaat het in zijn werk? Als ik het goed begrijp onthoudt de website welke muziek andere mensen die dit goed vonden ook nog goed vinden (zoals Amazon). Daarbij komt nog een systeem met tags die de gebruikers kunnen invoeren.
De hoogstaande liederen die ik het laatst aanhoord heb kunt u aanschouwen in het lijstje in de linkerkolom.

De tweede is Pandora. Deze vind ik persoonlijk nog een stuk boeiender. Let op, eigenlijk mogen enkel Amerikanen de dienst gebruiken, wegens auteursrechten. Ik woon volgens Pandora dan ook in een wijk die onderwerp was van één of andere soap begin jaren '90, aangezien naar mijn postcode gevraagd werd. (sssjt)
Eén voordeel van Pandora op last.fm is dat je verschillende radiostations kan aanmaken en telkens bijsturen. Je begint met een song of groep die je goed vindt, waarop het programma op zoek gaat naar muziek die gelijkaardig is. Elk nummer dat gespeeld wordt kan je positief of negatief beoordelen, waar je radiostation vanaf dan rekening mee houdt.
Pandora bepaalt welke liedjes bij elkaar horen door aan elk liedje (handmatig, door muziekkenners) een reeks eigenschappen te hangen. Deze eigenschappen bevatten ritme, tonaliteit, tekst, zangstem, instrumenten en noem maar op.
In de linkerkolom staan de radiostations die ik met bloed, zweet en tranen gecreëerd heb. Om ze te beluisteren moet je normaal gezien niet registreren.
Tags:

Labels:

Radio


Even reclame maken voor een aantal radiozenders met internetmogelijkheden: Zeker voor mensen in het buitenland interessant (Pakweg Nederland, of New York in de VS van A).

Natuurlijk hebben wij studiobrussel:

Verder ook nog Rock FM, het Groot-Gentse rockstation, met weinig gebabbel en veel oude en nieuwe rockmuziek. Meestal heel goed, soms ook Bon Jovi. Een mens neemt de blutsen met de builen. Klik links op stream en dan op de speaker naar keuze.

En als laatse: Urgent De radiozender van de Gentse universiteitsstudenten. Hier hoor je al eens 'de andere' muziek. Zaken die normaalgezien niet verder geraken dan de rekken van de Musicmania of gure zolderkamers van langharig tuig.
De ene keer net als echte radio, de andere keer zeer amateuristisch, maar dat is juist de charme, niet? Bovenstaande Wim Oosterlinck komt trouwens uit de Urgentstal. Ook online te beluisteren.

Labels: