verboden te lezen

een blog zoals een ander

Keukentafel

Daar zie. Keukentafel heeft een weblog. Waar is de tijd van het arteveldestudentforum? Wij hebben dat in de tijd heel uitgebreid gebruikt in examenperiodes. Het stellen en beantwoorden van vragen op het forum was zowaar mijn manier geworden om sommige cursussen te leren. Nu ligt het daar wat plat in de regionen van het lager onderwijs.

Keukentafel was de persoon die ons lastig viel als we te veel zeverden in artikels die niet dienden om in te zeveren. Ik denk dat het ook hij was die iemand van ons wat webruimte had gegeven om ingezongen liedjes op te zetten. Niet dat ik dat nodig had, maar het was wel handig voor de minder muzikalen onder ons.

De tijd van toen... Ik heb juist, omwille van de verhuis, mijn oude cursussen bovengehaald en het grootste deel ervan weggesmeten. Zo zie je maar hoeveel boeiends ik heb overgehouden aan Arteveldehogeschool. Pfoeh. (Doet er mij aan denken dat ik nog eens een open brief zou schrijven over hoe het daar aan de opleiding onderwijs - lager onderwijs aan toe ging, en waarschijnlijk nog steeds aan toe gaat. Veevaete, Wuyts, Steyaert, Decock, ... Begin maar al te sidderen en te beven.)

Labels: ,

Voor vegetariërs


foto: ikke

Deze foto staat al een half jaartje bij mijn 'Drafts'. Het wordt eens tijd om hem aan de mensheid te geven. (Niet vergeten de datum te wijzigen)

Tijdens een stage in het eerste leerjaar heb ik een paar ouders uitgenodigd om te vertellen over hun beroep. De mevrouw op de foto heeft de toffe job om van volledige varkens stukjes varken te maken. Interessante les, en een beetje surrealistisch. Vooral omdat de kinderen veel fascinatie en een volledig gebrek aan walging vertoonden.

Labels:

Diploma op zak

Diploma op zak. Nu nog een net pak en de cheques op zak en die bom mag vallen. Allé, liever niet. Ik moest gewoon aan dat nummer denken. Als u het niet kent: shame on you.

Anyhoo, ik ben ongelooflijk content en tevreden en gelukkig en dergelijke meer. Einde studieloopbaan. Professionele loopbaan in zicht. Nu nog werk van maken, van dat werk.

WoeHOEW

Aja, voor wie langs geen kanten weet wat ik gestudeerd heb (yeah, verleden tijd), dat was dus bachelor in het onderwijs: lager onderwijs. Onderwijzer dus. En dan volgt nu doorgaans de vraag: 'En welke vakken geeft ge dan?' En dan rol ik eens met mijn ogen (maar zonder dat je het kan zien), hou ik een kleine pauze in de hoop dat de vraagsteller zelf zijn stommiteit in ziet en zeg dan: 'Het is het lager onderwijs.' Waarop de minder bedeelde medemens dan zegt: 'Jaja, maar welke vakken geeft ge dan?'.

...

Labels:

En ik zal meester worden

Gevonden in de visietekst GOK (gelijke onderwijskansen) van mijn stageschool. Ja, waar moet een mens zo kort op deadlines anders zijn inspiratie halen.
"Wat wil je later worden?"
vroeg de meester van de derde klas,
en ik, ik dacht dat ik al iemand was.
Toon Hermans

Labels:

1 - 0


foto: by carpentier.noemie

Tussenstand 'pistachenootjes opendoen en opeten' - 'scriptie schrijven'

Labels:

Stopmotion

Vandaag mijn laatste stage-activiteit gehad. Om de doorgaande lijn te bevorderen heb ik een activiteit georganiseerd met een derde kleuterklas en een eerste leerjaar. Ahum.
Geïnspireerd door dingen zoals deze en deze (en deze) kwam ik op het idee die kindjes de basisideeën van de stopmotion bij te brengen. Zot, ik?
Hieronder ziet u het resultaat, vers van de YouTube-pers.

Labels: ,

Lesvoorbereidingen

Nooit meer stage. Het werd dus ook eens tijd om mijn voorraad lesvoorbereidingen wat op te ruimen en in te delen, voor latere nuttiging. En aangezien het trefwoord 'lesvoorbereidingen' in de top 3 van de zoekwoorden naar deze weblog staat, leek het wel een goed idee deze even online te gooien. Vandaar dat u vanaf nu mijn meest recente lesvoorbereidingen naar hartelust kunt downloaden. Hierzo. Of door op 'lesvoorbereidingen' te klikken in de navigatie bovenaan.

Labels:

Eerste leerjaar


foto: ikke

Kijk, kijk, mijn stageklasje. Als u echt geïnteresseerd bent in beestjes en kindjes die brood maken, ga dan naar de volledige fotoreportage op de site van de school.

Labels:

Stage, wat geweest is en nog komen zal


foto: klim

Mijn eerste stageperiode (drie weken in het vierde leerjaar) zit er op. En het is goed meegevallen. Echt goed.
Iedereen tevreden, ik dus ook.
Nu een paar dagen vakantie nemen, en er dan weer invliegen. Over twee weken sta ik namelijk al weer in het eerste leerjaar. Dat zal even aanpassen worden.

Ik heb trouwens mijn eerste personeelsvergadering bijgewoond en dat was al bij al nog niet eens zo'n saaie bedoening. Het zal wel aan de kwaliteit van de school liggen.
Categorie:

Labels:

met een klas in open lucht


foto: De Lork

De laatste vijf dagen zat ik op OLK (openluchtklas = bosklas) in Kemmel; dat in verband met mijn stage.
Wat ik geleerd heb: (betekent nog niet dat het ook allemaal juist is)
 • Hitler heeft in 1914 op een heuvel in de buurt van Ieper in loopgraven gezeten, heeft daar wat mosterdgas in zijn ogen gekregen en is bijna blind geworden.
 • Kinderen spelen graag soldaatje in die loopgraven.
 • Thor heeft de preselectie van Eurosong for kids gewonnen met een liedje dat van à 'ti ti ti ti tidididie' gaat.
 • Alle liedjes van voornoemde wedstrijd staan op een verzamelcd die ongeveer 20% van de tienjarige bevolking in zijn bezit heeft.
 • Zèlfs kinderen die geen TV hebben thuis (gelukkig, ze bestaan nog) en de CD niet hebben, kunnen het nummer volledig meezingen.
 • Kinderen spelen nog altijd op Gameboys, maar nu zijn die 'advanced' en in kleur.
 • De nieuwe introductiefilm in de IJzertoren is te gruwelijk en werkt volgens mij - zeker bij kinderen - enkel maar afstompend. Lessen over oorlog aan kinderen, het is altijd een slappe koord.
 • Leerkrachten zijn toffe mensen.
Tags:

Labels:

Stage en wat komen zalEventjes een stand van zaken geven voor al wie het interesseert. In een poging om aan het diploma leraar lager onderwijs te geraken, geef ik de komende 4 maanden stage en dien ik een scriptie te maken. Scriptie is een groot woord, we moeten een verslag maken van een onderzoeksvraag die oplossen tijdens de stage. 12 bladzijden of zo moet dat zijn, stukje taart.
De hele stageperiode breng ik door in dezelfde school. Een goede school, sterk team, professionele directie maar - om het eufemistisch uit te drukken - ze zullen niet met de meeste GOK-uren van Gent gaan lopen.
Volgende week maandag, 2 oktober, vertrek ik op openluchtklas naar Kemmel met 'de vijfdes'. Dat zie ik heel goed zitten. Het is een beetje als op kamp gaan, maar dan makkelijker.
De volgende opdracht is al een stuk zwaarder. Meteen na de openluchtklas sta ik voor drie weken in het vierde leerjaar.
Daarop volgt een voorbereidingsperiode van twee weken, waarop ik voor 6 (zes!) weken in het eerste leerjaar sta. Dat is een ongelooflijke verantwoordelijkheid uiteraard. Die kinderen gaan juist hun eerste zinnetjes leren lezen hebben en ik kan dat dus ferm in het honderd doen lopen. Maar ik ga dat niet doen natuurlijk, ik ga dat goed doen.
En eigenlijk zie ik het allemaal wel heel goed zitten. Nu is nog het saaiste moment. Thuis zitten en voorbereiden, wetende dat ik alles toch aanpas na twee dagen, omdat ik dan pas de werking van de klasgroep en de beginsituatie van de leerlingen deftig kan inschatten.

Even alles in een lijstje:
 • 2 oktober 2006 - 6 oktober 2006: openluchtklas, vijfde leerjaar
 • 9 oktober 2006 - 27 oktober 2006: stage in vierde leerjaar
 • 13 november 2006 - 22 december 2006: stage in eerste leerjaar
 • rond 19 januari 2006: indienen scriptie
Gevolg voor deze weblog is dat ik weinig tijd zal vinden om mijn onovertrefbare schrijfsels tot u te brengen. We zullen wel zien hoever dit ons brengt.
Tags:

Labels:

De toekomst van het onderwijsAllé, vooral mijn toekomst in het onderwijs.
Vandaag heb ik te horen gekregen dat geen enkel theorievak mij nog in de weg ligt om leraar lager onderwijs te worden. De enige opgave die ik nog voor mij heb is het uitvoeren van stages (10 weken in totaal), het schrijven van een scriptie en het maken van enkele taken verbonden aan de stage. Daar dienen de komende vijf maanden voor, en als alles als gepland loopt heb ik in februari dus (eindelijk) een diploma hoger onderwijs op zak. Bedenkt u zich dus maar even voor u kinderen begint te maken als u in het Gentse woont. Misschien krijgen ze ooit wel van mij de basis aangeleerd om het te maken in deze vreselijke wereld.
Enfin, ik ben een blij mens, laatste loodjes en zo, deze tweede zit bereikt wat ik moest bereiken. Nu nog volhouden en doorzetten.
Die cursus Frans ligt al te wachten op een rituele verbranding. Oef.
Tags:

Labels:

stage-overpeinzingen

I seem to have a history at missing the point at this stuff. Apparently very absentmindedly. I care but never enough for you.
Time to put the record straight. Time to stop communicating, please anticipate.
And I'm trying to comprehend the things I write. And I'm living the lie that I cannot satisfy. Much against everyone's advice. I'm still trying, I'm trying.
Faith, cheated me of everything, but I laughed until I stopped. Publicly, very, very openly. I sat alone with my thoughts for you.
Time to put the record straight. Time to stop communicating, please anticipate.
And I'm trying to comprehend the things I write. And I'm living the lie that I cannot satisfy. Much against everyone's advice. I'm still trying, I'm trying.

(Much against everyones advice - Soulwax)

Labels:

Feestelijke dag


Ik heb vandaag de eer en het genoegen gehad om mijn resultaten van de examens jongstleden te ontvangen. Ik verwoord het een beetje omslachtig om niet te laten merken hoe slecht ze wel zijn.
Hier komt het:
Eerst de vakken die nog niet volledig zijn. Dat wil zeggen, er moeten nog punten bijkomen door taken, groepswerken enzovoort:
Muzische vorming: B
Pedagogische Wetenschappen: C
Communicatieve en agogische vaardigheden: D
Scriptie: A
Dan de vakken waarvan de punten voor de eerste zittijd definitief vastliggen:
Godsdienst: 11
Nederlands: 9
Wiskunde: 16
Frans: 6
Wereldoriëntatie: 11
Onderwijsbeleid en -organisatie: 12

Dat is uiteraard op 20. En dat betekent dat mijn zomervakantie ietwat ingekort wordt.
Tevreden ben ik niet, maar ik zie het wel zitten. Beetje langer doorbijten en ik ben ervanaf.

Labels:

StagestressStraks begint mijn stage buitengewoon onderwijs. Spannend... zenuwen... pffff, komt wel goed.
beetje meer info: ik sta in type 8, dat zijn kinderen met leerstoornissen. Ik sta in het vijfde leerjaar, in IVIO Salvator in Oostakker.

Labels:

Rien ne va plus


Het is donderdag 26 januari, bijna 8 uur in de ochtend en ik vertrek zo meteen naar mijn laatste twee examens. Daar ben ik bijzonder blij om.
Hoe het geweest is, hoort u nàdat de punten zijn meegedeeld. Ik zou u niet willen opzadelen met verkeerde informatie...

Edit: Eén dag later, zelfde tijd, examens gedaan, whoehoew!

Labels:

Einde vakantietis weer gedaan met de rust. terug naar school, juk. Ik ben al twee dagen in mijn stageklas geweest om te observeren en tzijn brave kindjes. tis dan ook nog maar het eerste leerjaar. En de Arteveldehogeschoolorganisatie verloopt naar hun doen nog behoorlijk goed, fingers crossed.

Labels:

Je n'ai pas échoué!Ik ben er door, op naar het derde en laatste (!!!!!!) jaar.


Labels:

BlokkerdeblokIk zit in mijn blok en zal, vrees ik, niet veel inspiratie hebben om te posten. Tenzij u geïnteresseerd bent in de algemene watergewenning of de abiotische eigenschappen van de slikke en de schorre.

Voor de mensen die daar echt in geïnteresseerd zijn, namelijk omdat ze dat zelf ook moeten blokken, schrijf u aub in op het studentenforum van de Arteveldehogeschool. Zo kunnen we veel info uitwisselen.

Labels:

StageBTW, mijn stage is voorbij, op naar de volgende!


Labels:

Lesvoorbereidingen deel 2Ik heb er geen goesting in en het lukt niet. Bwurgh.

Labels:

Lesvoorbereidingen!

Beste mensen van ons dierbaar Arteveldehs ... Ik heb mijn lesvoorbereidingen van komende stage, en van vorig jaar online gezet. Misschien dat je er wel iets mee bent. Ik hoop dat de namen van de bestanden u een stuk verder zullen helpen, want ik ga er mijn tijd niet insteken.
Bijzonder interessant zijn misschien het ritmisch kwartet voor lucht en de les beeld voor lucht. Verder nog een beetje vanalles.
Mijn lessen van vorig jaar zijn meestal in excel gemaakt. Dat is voor de meesten waarschijnlijk nogal onduidelijk. Nuja, ge zult het daarmee moeten stellen. Als je in excel naar een volgende pagina in een bestand wilt, moet je onderaan op de tabbladen klikken. De meeste lessen hebben een voorblad, sommige lessen hebben bijlagen, wie zoekt, die vindt. Ik sta niet in voor de kwaliteit van de lessen. En denk eraan, andermans les herwerken vraagt nagenoeg evenveel tijd als er zelf één maken.
Klik hier. Sorry mensen, wegens te weinig webruimte zijn de bestanden al een tijdje offline. De meest recente lesvoorbereidingen staan terug op het wijde web. Jochei!

Labels:

UitslagIk heb mijn punten gekregen: Pedagogie A en B, Wiskunde A, Frans B, Beweging A.

:-D

Labels:

Round upMijn examens zijn gedaan. Uitslag volgt.
Op onze 'hoge'school doen ze weer behoorlijk kortzichtig en geirriteerd, maar dat zijn we gewoon. (Gelukkig niet tegen mij persoonlijk)
En binnenkort koop ik mij een gitaar, een elektrische. Voor de kenners: een Ibanez SA 120 of een Ibanez SA 160 of een andere als iemand een goed voorstel heeft, of als ik nog iets tegen kom.

Labels:

Stage gedaan


Mijn tweede
stageweek is gepasseerd. Het was in orde, iedereen tevreden. Goed hé?

Zo te zien heb ik maar één bezoeker, ergens vanuit Nederland, hmmmm ... Wie zou dat zijn?

Labels:

Zucht


Mijn stage is nog maar gedaan en ik zit al opnieuw lessen voor te bereiden. Zucht.Boondocks deel 3:

Labels:

Stage

Nog één dag en mijn stage zit erop, whoehoew. Ik doe dat dus echt niet graag, stagelessen geven. Ik heb deze week bedacht dat, moest het mijn eigen klas zijn, ik met alle plezier zou lesgeven. Maar nu ... Ik zit veel te veel met mijn punten in mijn hoofd. Ik wil alles vragen aan de mentor en beslis dan zelf nagenoeg niets. Nee, geef mij maar een eigen klas. Dan zijn ze van mij, die klein manne, whoeha haha! Kan ik ze indoctrineren zoveel ik wil.


Ahja, hier de dagelijkse comic, deze komt van ergens na 9/11:


Labels: