verboden te lezen

een blog zoals een ander

Hans

Disclaimer: De volgende tekst werd geschreven door Joris Decrock en gepubliceerd in Het Gezin van december 1982.

Op een van die dagen, dat de natuur bloost om de weelde van haar vruchtbaarheid, kwamen zoon en schoondochter met de vraag of ik peter wou worden.

Zoiets overvalt je als een onverwacht geschenk, je ademt plots heel diep, je glimlacht breed en met een stem die je vruchteloos probeert gewoon te houden, zeg je: graag!

Naarmate de tijd verstreek, steeg ook de blijde verwachting in de ganse familie. "Het wordt een mooi verjaardagsgeschenk voor mijn paps" hoopte de toekomstige moeder. Mijn vrouw, die dat geluk ook eens kende, stemde overtuigd in. Maar die verjaardag kwam en ging voorbij. Toen vatte mijn vrouw hoop voor haar eigen verjaardag, over een week. Vier, vijf dagen schoven traag en eentonig voorbij.

Die namiddag was ik in de kelder aan het rommelen toen de telefoon opgewekt rinkelde. Ik wipte naar boven, mijn voet schoot door de haast van een trede en ik bonsde met mijn knie tegen het hout. Toch lette ik niet op de pijn want wie durft er kleinzerig zijn op zulke verheven ogenblikken.

Reeds was ik te laat. "'t Is toch geen aprilvis? Echt? Een flinke zoon!" Wij, die natuurlijk slechts de helft van het gesprek hoorden, vernamen toch voldoende over voorspoedig verloop, tijd, gewicht en alles wat moeders en grootmoeders bij zulke feestelijke gelegenheden terecht interesseert.

We stonden er ontroerd bij, zoals nieuwe grootouders past. Ja, we zijn nu grootouders al is het woord erger dan het feit. Mijn vrouw is nog even kwiek als toen onze kinderen klein waren. En in het diepste geheim heb ik, bij gebrek aan een sportraam, mezelf eens opgetrokken aan een stevige boomtak. 't Was wel geen Olympisch record, maar het ging.

Na die verheugende tijding heeft de R.T.T. aan ons gouden zaakjes gedaan. In de krant heet het dan dat de telefoon roodgloeiend staat. Bij ons bleef het toestel koppig grijs. Wat een allerdaagse kleur voor zo een grootse omstandigheden. En gloeiend was hij ook niet. Hoogstens wat warmer door vriendschappelijk contact met handen en oorschelpen.

De opgeroepenen reageerden enthousiast. Toen ze - voor de eerste maal - als tante aangesproken werd, gilde een zo hard "joepie" dat ik het ook hoorde.

Op het internaat hadden de tweelingzussen waarschijnlijk de klas mee in de telefooncel geperst want alle inlichtingen werden luidop herhaald en beantwoord door een bewonderend en geestdriftig koor. Concerto voor telefoon met volle klas.

Eindelijk waren allen verwittigd. En dat betekent heel wat in een groot gezin.

Wij waren nog net voor het sluiten in de kliniek, en dat voor een bezoek van hooguit een paar minuten. De stralende moeder lag er zielsgelukkig te kijken naar de slapende oorzaak van die algemene vreugde, naar dat nieuwe wonder, naar die nieuwe mens.

Labels: ,

Weeuwsnitje

Huug had het over spoonerismen en verwijst naar de wikipediapagina. Een pagina vol met voorbeelden van letterwisselingen, en er wordt met geen woord gesproken over de conference van Gerard Vermeersch: Weeuwsnitje en de dweven zergen. (Hah, stiekem naar mijn eigen linken. Laat de google juice maar komen.)

Labels:

Cutting Edge Awards

foto's door Tilda Houbaer

Cutting Edge is een online magazine over cultuur, om het heel algemeen uit te drukken. De lezers stemden de afgelopen weken in 14 categorieën hun culturele favorieten van 2007 naar de top. Om dat allemaal te vieren en uit te reiken koos Cutting Edge de Gentse Charlatan uit. Daar kon Gentblogt uiteraard niet op ontbreken, dus lieten wij ons op de vip-lijst zetten tussen al dan niet schoon volk als Jan Leyers, Miss Belgian Beauty, Saskia De Coster en Nic Balthazar, niet toevallig bijna allemaal winnaars die avond. Verliezers komen blijkbaar niet naar awardavonden.

En de winnaars zijn:
Beste CD Nationaal 2007
Hooverphonic, ‘The president of the LSD Golf Club’

De bandleden konden spijtig genoeg niet aanwezig zijn, maar lieten ons via een filmpje weten dat ze het allemaal heel tof vinden. Gigantisch boeiende mensen, die van Hooverphonic. Vrijgevig, dat dan weer wel. Een duplicaat van hun gewonnen award hebben ze ondertekend en die kunt u nu per opbod kopen. De opbrengst wordt eerlijk verdeeld tussen Kom Op Tegen Kanker en Cutting Edge zelf, die net als Gentblogt altijd wel wat centjes kunnen gebruiken.

Beste CD Internationaal 2007
Beirut, ‘The flying club cup’

Beste Concert Nationaal 2007
Clouseau20 (Sportpaleis Antwerpen)

De twee broers konden ook niet aanwezig zijn en waren in hun filmpje al wat aan de bezopen kant. Kris Wauters was zo sympathiek om te zeggen dat na al die jaren van awards winnen elke award nog steeds welkom is. Sympathiek.

Beste Concert Internationaal 2007
65 Days of Static (De Singel)

Beste Film Nationaal 2007
‘BenX’ (Nic Balthazar)

Nic Balthazar had liever de prijs van beste film internationaal gewonnen. Zo kennen we onze spreekbuis uit de monumentenstrijd wel.

Nic Balthazar

Beste Film Internationaal 2007
‘Blood diamond’ (Edward Zwick)

Beste Game 2007
‘Fifa08′ (EA Games)

Iemand sprong stiekem op het podium en maakte nog wat reclame voor de volgende Fifa.

Beste Roman Nederlandstalig 2007
Saskia De Coster, ‘Held’

Saskia werd aangekondigd met een filmpje uit de Slimste Mens. Ze dankte haar persoonlijke helden Britney Spears en George W. Bush. Dat was waarschijnlijk om één of andere reden wel grappig, maar ze mompelde een beetje, waardoor de grap mij ontgaan is.

Saskia De Coster

Beste Roman Anderstalig 2007
J.K. Rowling, ‘Harry Potter & the deathly hallows’

Beste Radio 2007
‘De grote Peter Van de Veire ochtendshow’ (StuBru)

Peter en Sofie Lemaire waren er niet. Dus dat werd ook een dankwoord via een filmpje. Eigenlijk het enigste filmpje waarin de award op een gewoon sympathieke manier in ontvangst werd genomen.

Beste TV Nationaal 2007
‘De weg naar Mekka’ (Canvas)

Jan Leyers was er wel en dat bracht Ann Reymen, die de boel aan elkaar praatte, aan het blozen. Wat zien al die vrouwen toch in Jan Leyers? Enfin, hij bedankte wie moest bedankt worden, zei iets over Dirk Tieleman die dit feestje voor een schaatsgala liet en gaf Ann nog eens drie kussen, waardoor ze zowat ontplofte.

Jan Leyers

Beste TV Internationaal
‘The Sopranos’

Beste Theater 2007
‘Genesis’ (Kopspel)

Een hele bende theatermensen op het podium die allen oprecht gelukkig waren met deze prijs. Een dame wist te zeggen dat dit project waarbij de inhoudelijke inbreng van migranten een belangrijke rol speelt zeker verder wordt gezet.

Genesis

Beste MySpace Talent 2007
Dibby

Zij mochten het muzikale luik van deze avond inzetten en deden dat goed. Popmuziek met veel poer.

Later op de avond zullen dj’s Nadiem Shah, Sheridan en Kevin Major - hoofdredacteur van Cutting Edge - er waarschijnlijk een gezellig feestje van gemaakt hebben, maar wij verkozen andere oorden op te zoeken. Het was nu eenmaal in de Charlatan, daar komt ge ook niet voor uw plezier.

Ook te lezen op Gentblogt.

Labels: , , , , , , , ,

Pantoffeldiertje


foto: yuri maanzand

Het was mij volledig ontgaan dat mijn aangegeven woord ondertussen al gebruikt was door Yuri Maanzand. En dan nog wel als pointe. En dan nog wel op oudejaarsavond.
Hier het bewuste fragment:
...
Hoe ik stiekem aan je pantoffels zou ruiken. Hoe ik ongemerkt langs het voeteneind onder je dekens zou kruipen en me als een diertje in je warmte nestelen. Mag ik je diertje zijn? Jouw hoogsteigen pantoffeldiertje.
Het volledige gedicht leest u uiteraard bij Yuri hemzelve.

ps: Hij verdient wel wat 'linklove' aangezien zijn 'mooie website'-google follow dinges mij onrechtstreeks nog steeds aan veel (eenmalige?) bezoekers helpt.

Labels: ,