Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp

Waarom meld ik u deze vreselijke gebeurtenissen? Na de vergeten rampen van de landmijnen en het tekort aan drinkbaar water brengt de actie Music for Life van Studio Brussel en het Rode Kruis dit jaar de vluchtelingenproblematiek in de schijnwerpers. Van 19 tot 24 december kruipen alweer drie presentatoren in een glazen huis om al uw giften in ontvangst te nemen en de verzoekplaatjes waar u voor betaalt aan elkaar te praten. Zij zullen dit doen zonder vast voedsel te eten en wel 24 uur per dag. Onderhand zou u het concept wel al moeten kennen.
En het grootste nieuws is uiteraard: Het Glazen Huis staat dit jaar in Gent, meer bepaald op het Woodrow Wilsonplein.
Daniel Termont en Lieven Decaluwe waren heel enthousiast om met de Stad in dit project te stappen, wist Jan Van Biesen, nethoofd van Studio Brussel ons te melden op de persconferentie. Ze zaten daar dan ook allemaal rijkelijk te glunderen. Door het Glazen Huis in Gent te plaatsen hopen de organisatoren meer aansluiting te vinden bij de mensen uit West- en Oost-Vlaanderen. Dat Gent de grootste studentenstad van België is, doet de zaak natuurlijk ook veel goed.
Op de persconferentie wisten Filip Rylant van het Rode Kruis, Hilde Crevits als Vlaams minister van Leefmilieu en Karel Meesters als woordvoerder van het federaal ministerie van buitenlandse zaken ons te overtuigen dat de giften van vorige jaren goed besteed werden. Zo zijn 500.000 mensen overal ter wereld structureel of in nood geholpen met drinkbaar water. Een hele stap dichter bij de 6 miljoen die de Vlaamse overheid zich als doelstelling heeft gesteld tegen 2015. Ook het probleem van de landmijnen blijft op de agenda staan van onze overheden. Dat is namelijk de bedoeling van Music for Life. Zij kiezen voor de vergeten ellende, de rampen waar niemand naar omkijkt, en brengen die onder de aandacht van publiek, media en politiek.
De actie loopt tegelijk ook in Nederland, waar 3FM het concept uitgevonden heeft, en in Zweden, die dit jaar voor het eerst meedoen.
Ook net verschenen op Gentblogt.
Labels: voor een betere wereld