verboden te lezen

een blog zoals een ander

Long time no see

Kijk, daar heb je het weer. Mijn blog ligt weer op zijn gat. Ik hoop dat u mij nog niet vergeten was. Even vlug bijbenen.

Mijn leven: Met mij alles goed. Werk is ongelooflijk boeiend. Voorheen bestond het zorgteam uit drie mensen, nu zijn dat er tien. Betekent dat heel de werking nog in zijn vorm aan het vallen is. Alles is nieuw en moet nog uitgevonden worden. Very cool.

Verder hebben wij juist onze kerstkaarten verstuurd. Eén dezer komt de digitale versie hier wel in een artikeltje te staan. Wij hebben ons alleszins heel kostelijk geamuseerd met het maken ervan, mijn teergeliefde en ik. Met dank aan L. voor het trekken van de foto's en aan I. en T. voor de slappe lach.

Den politiek: Ik snap er allemaal niets meer van. Dan had Leterme één ding waar hij goed mee bezig was, en dan loopt dat ook nog eens op een ongelooflijke ramp. Ge zou nog kunnen denken van: 'ach, het moest nu toch eens helemaal mislopen.' Maar stel u voor dat we al een jarenhalf met een stabiele regering zaten en dan gebeurde dit. We zouden nog veel harder van onze stoel gevallen zijn. Hoe kan een regering nu op zo korte tijd zoveel verkeerd doen? En moet ik nu Vandeurzen zijn maandelijkse nieuwsbrief in mijn just.fgov mailbox al missen na 1 maand? Snif.

De internets: Met uwged8 loopt het deze week als een trein. Er zijn zo'n 4 à 5 groepen echt hun best aan het doen om die eerste plaats te verkrijgen (of te behouden) en het is ongemeen spannend. U kan nog tot morgennacht uw duit in het zakje doen voor de eerstvolgende uwged8. Maak er maar een wekelijkse gewoonte van.

Over duiten in zakjes gesproken. Zo wijs wat er op Gentblogt aan het gebeuren is. Wij zetten geen reclame op Gentblogt omdat we dat een beetje vies vinden. Volledige onafhankelijkheid, daar streven wij naar. En dat lukt ook. Onze inkomsten komen allemaal door giften van onze goede vrienden. Maar nu, met Music For Life in Gent, was het moment gekomen om dat principe een stevige uppercut te geven. Daarmee staat het project deze dagen vol met banners, buttons en gesponsorde artikels, waarvan alle inkomsten doorgestort worden naar Music For Life. Gaat het zien.

Labels: , , , , ,

Meester Hans ontdekt de kleuters

Kleuters, dat zijn zo van die vreemde kleine wezens die u met grote ogen aanstaren. Om dan iets ten berde te brengen waar ik kop noch staart aan krijg. Doorgaans betekent dat dan dat ze naar het toilet moeten, of dat ze hun mama missen. Als ze al wat ouder zijn, kijken ze nog altijd met van die grote ogen, of met van die kleintjes waar duidelijk uit spreekt: "Nu ga ik lekker stout zijn." En dan lijken ze doof voor elke strenge-meester-uitspraak.

Kleuters, ik ken dat enkel van aan de schoolpoort en die paar uitzonderlijke middagtoezichten. Om maar te zeggen dat ik veel ga bijleren vanaf vrijdag. Dan sta ik namelijk als ondersteunende zorgleerkracht in een kleuterschool. Jawel jawel. Halftijds tot het einde van het jaar, wat betekent dat ik weer fulltime aan de slag ben, alles bij elkaar geteld.

Oh ja, en het is in Brussel. Vijf minuutjes van centraal station. Stel u voor. Ik hoop dat ze geen Frans spreken, haha. Ahum. Tjah.

Ik ben benieuwd. Dat is wel het minste dat ge kunt zeggen.

Labels: ,

Zeeklas

kapitein haak

De zeeklas was tof en vermoeiend. Ik was kapitein Haak, maar dat had ik al eens verteld. Het eten was lekker en we hebben heel leuke spelletjes gedaan. We hebben ook iets geleerd over vissen, schelpen, vissers en de zee.

Ik ben nooit goed geweest in kaartjes schrijven op kamp.

Noot aan mezelf: Het is geen goed idee om zo'n dozijn mensen uit te nodigen om pannenkoeken te komen eten op vrijdagavond als je uitgeput bent van vijf dagen op 54 klein mannen te passen.

Labels: ,

Dag van de leerkracht

Morgen is het dag van de leerkracht. Op mijn school worden we een half uurtje uit de klas gehaald en vervangen door een ouder. We worden door de ouders getrakteerd op een verrassing. Geen idee wat het wordt. In den namiddag volgt dan ook nog een extra lange koffiepauze. Ik ben benieuwd.

Bij deze dan ook een fijne dag van de leerkracht gewenst aan lesgevend blogland: Henk, Ilse, Smetty, de papa en al wie ik maar vergeet.

Labels:

De muzieksmaak van kinderen

Een deel van mijn lesopdracht is het geven van muziek in de tussenbouw en de bovenbouw. Dat is Montessoriaans voor graadsklassen derde en vierde leerjaar (tussenbouw) en vijfde en zesde leerjaar (bovenbouw).

Om een beetje te weten welk vlees ik in de kuip heb - en ook wel omdat het mij immens interesseerde, heb ik alle kinderen een vragenlijstje voorgeschoteld. Hieronder volgen de antwoorden op de vraag naar welk liedje, welke groep of welke muzieksoort hun voorkeur uitging. Sommige resultaten stemmen mij gelukkig, andere vermeldingen in de top 10 brengen de rillingen op mijn rug, maar allé how, het valt wel behoorlijk mee.

Sommige dingen ken ik absoluut niet, zoals de Turkse groepen. Er zullen dan ook behoorlijk wat fouten in staan. Van andere dingen ben ik heel verwonderd en blij ze aan te treffen in het lijstje. Ik dank dan ook de ouders of oudere broers en zussen om mijn leerlingetjes met zo'n goede smaak te besmetten. Ik denk dan aan: A Brand, Doe Maar, Boudewijn de Groot, ACDC (huh?), Kraftwerk (HUH?)

Denk er ook aan dat buren, bij gebrek aan inspiratie, al eens hetzelfde antwoorden, waardoor bijvoorbeeld 50 Cent en de soundtrack van Dirty Dancing 2 verdacht hoog scoren. Denk er ook aan dat de leeftijd varieert tussen 7 en 11 jaar. Een wereld van verschil.

Het is trouwens opvallend hoe divers de lijst is. Gemiddeld heeft elk kind twee antwoorden gegeven. Het aantal verschillende antwoorden is ongeveer gelijk aan het aantal kinderen.

klik om de lijst te zien.

De lijst:

Mika (Relax) 8
rock 8
jump 7
Dirty Dancing 2 (Soundtrack) 5
Fixkes 5
Kids top 20 5
Linkin Park 5
Lordi (Hard rock hallelujah) 5
50 Cent (candyshop) 4
Hiphop 4
4 yuz 3
Akon 3
Belle Perez 3
Marco Borsato 3
Mozart 3
Rihana 3
Xink 3
Chronicles of Narnia (Soundtrack) 2
DJ Tiësto 2
Green Day 2
Het huis Anubis (soundtrack) 2
Hit Club 2
Ismail Yk 2
Justin Timberlake 2
Lord of the Rings (Soundtrack) 2
Mermaid melody (Japanse serie) 2
Milow (You don't know) 2
Nelly Furtado 2
Queen 2
R&B 2
Ramstein 2
Samson en Gert 2
Spring 2
Step Up 2
Thor 2
A Brand 1
ACDC 1
Arabian 2 1
Asaim 1
Avril Lavigne 1
Bach 1
Beethoven 1
Beyonce 1
Black Eyed Peas 1
Bob Sinclar 1
Boudewijn de groot 1
Candyman 1
Cascada 1
Ceza 1
Ch!pz 1
Clouseau (Vonken en vuur) 1
dance 1
David Guetta 1
DJ Frudoie 1
DJ Mango 1
Doe Maar 1
elektro 1
Eminem 1
Eurosong for kids 1
Flip Kowlier 1
Halloween 1
Harry Potter (soundtrack) 1
Herman van Veen 1
High School Musical 1
Hillary Duff 1
Jeff Buckley (Hallelujah) 1
Jesse McCartney 1
Jumping Jacks 1
K3 1
Kaiser Chiefs (Ruby) 1
Kanye West 1
Kardesler 1
Kezi frak 1
klassieke muziek 1
Kraftwerk 1
Laïs 1
Louis Neefs 1
Metal 1
Muse 1
Nirvana 1
Ozan 1
PCD 1
Pim 1
Pink 1
Placebo 1
Red Hot Chillipeppers 1
rustig 1
Shakira 1
Snoop Dogg 1
Spongebob the movie (soundtrack) 1
techno 1
The Monkeys 1
The Neverending Story 1
The Simpsons (soundtrack) 1
The Sound of Music (musical) 1
Tikla 1
Timberland 1
Urbanus 1
Vivaldi 1
Yutseven 1

Haha, kezi frak, dat moet Crazy Frog zijn, allicht. Ik kon maar niet bedenken wat dat kind ermee bedoelde.

Labels: ,

Vakantie

Jaha. Sinds gisteren. Twee maand. En slapend op beide oren dan nog wel want ik mag volgend jaar weer op dezelfde school aan de slag. Een halftime tot februari in de klas waar ik nu stond plus een halftime ambulante zorgleerkracht (jawadde) voor heel het jaar.

Ambulante wat? Dat wil zeggen dat ik in verschillende klassen les geef terwijl de klasleerkracht enkele leerlingen apart neemt om bij te werken. En dan nog iets dat te ingewikkeld is om uit te leggen maar dat er op neer komt dat ik vijf uur les geef in het vijfde leerjaar. Dat zal dan metend rekenen, frans en spelling zijn, als ik het goed begrepen heb.

Zo, dan bent u ook weer mee.

Verder heeft dat vakantie hebben wel een goed effect op mijn humeur en mijn activiteitsgraad. Al bij al. Op de mailinglijst van de gentse feesten (voor gentblogt) zullen ze het ook wel geweten hebben.

Labels:

DJ meester Hans

Het is even om te zeggen dat het zaterdag schoolfeest was op mijn school en dat ik, afwisselend met meester ICT, op de kinderdisco heb gedraaid en dat kinderen behoorlijk kritisch zijn op hun muziek en dat dat mij maar weinig kon schelen want dat ze zich toch allemaal goed geamuseerd hebben, zelfs de ouders zeiden het. *adem* Maar nu ga ik verder schrijven aan de rapporten.

Trouwens, Ruby van Kaiser Chiefs en het recente oeuvre van Red Hot Chili Peppers is heel populair bij de oudere lageschoolkinderen. Daar was ik toch even wat van onder de indruk.

Labels: ,

Slaap zacht prinsesje

Van Nessun Dorma (dat wat Paul Potts in de vorige post indrukwekkend zong) bestaat er natuurlijk wel simpelweg een Nederlandse vertaling. Ik heb mij een oneindigheid gezocht naar dat Wiegenlied dat niet eens van Mozart is maar wel van Friedrich Wilhelm Gotter, maar niets meer gevonden. In de bib ben ik niet geraakt, dus heb ik zelf maar een strofe uit mijn duim gezogen. Wat moet een mens anders. Ik wil achttien kindjes voor de wieg van de baby van de juf die ik vervang zien staan en hen dit liedje horen zingen. En gebeuren zal het. Omdat de mensheid er ook nog iets zou aan hebben, hierbij mijn Nederlandstalige versie van "Schlafe, mein Prinzchen":

Slaap zacht prinsesje slaap zacht
De engelen houden de wacht
Vogeltjes zijn al gerust
Schaapjes al in slaap gesust
De maan schijnt haar zilveren schijn
De sterretjes fonkelen fijn
Slaap in de rustige nacht
Slaap zacht prinsesje slaap zacht
Slaap zacht, slaap zacht.

And now for something completely different:

Dienen Paul Potts. Die heeft een deftige opera-opleiding genoten en dan is het natuurlijk niet meer zo moeilijk. Ik denk dat de euforische reactie van het publiek (en van mij dus ook wel een beetje slik) vooral het gevolg was van de verwondering. Iedereen verwacht de zoveelste zieligaard die zich belachelijk gaat maken. Ik vind dan ook dat Paul dat slim heeft aangepakt. Geen Pavarotti-operakostuum en gebrillantineerd haar maar een oud kostuum, slecht kapsel, beetje dom uit de ogen kijken, jezelf introduceren met "ik ga een beetje opera zingen" om dan iedereen met een uppercut te verrassen. Het heeft gewerkt. Het filmpje zal via verschillende bronnen wel al zo'n miljoen keren bekeken zijn op het internet (de uitzending was vier dagen geleden). Hij heeft al zijn eigen pagina op Wikipedia (in het Engels en in het Noors).

Labels: ,

Mozart - Wiegelied

We zijn al zover: het is het Wiegelied van Mozart waarnaar ik op zoek ben. (danku mama). Maar de tekst is nog steeds onvindbaar. Behalve dan int Zuid-Afrikaans, of wat het ook mag wezen.

Labels:

Slaapliedje (Dringend!)

Ik heb ooit, in de tijd dat de dieren nog praatten, een slaapliedje geleerd dat bijzonder mooi klinkt. De melodie zit nog steeds in mijn hoofd, maar van de tekst zijn slechts enkele woorden overgebleven. Google heeft me geen stap verder gebracht dus gebruik ik dit kanaal om hulp te vragen. Ik heb het heel dringend nodig, zoals in morgen of overmorgen ten laatste. Wie andere slaapliedjes kent die tekstueel en melodieus iets meer te bieden hebben dan 'daarbuiten loopt een schaap' mag mij dat ook altijd laten weten.

De tekst gaat van:

Slaap zacht klein (kindje?) slaap zacht
de (engelkens, herdertjes?) houden de wacht

Gevolgd door nog een hoop regels tekst. Het was geen kerstliedje (schrap de herdertjes dan toch maar) en het vervolg was iets minder typisch. Ik was wel maar 8 jaar toen ik het geleerd heb, dus zelfs in het weinige dat ik nog weet kunnen veel vervormingen zitten.

Shoot.

Labels:

Paasvakantie is de vakantie waar Pasen in zit


foto: Ratzingerfanclub.com

Een broodtrommel is een trommel met brood in.
Een vogelveer is een veer van een vogel.

Enfin, zo weet u ook eens waarmee ik de kindjes ledig moet houden.
Jawel, u kan het zo al een beetje bevroeden: Dit wordt een persoonlijk bericht.
Daaruitvolgend wordt het ook een kort bericht. (Of dat was toch althans de bedoeling.)

Vijf weken heb ik al doorgebracht op mijn nieuwe school. Nu is het vakantie. Daar mag een mens al eens blij om zijn.
(Juich!).

Het waren namelijk zware weken. Vooral omwille van het tijdsgebrek om zaken iet of wat op voorhand aan te pakken waardoor elke dag weer een stressvolle dag was, met gerace naar kopieerapparaten en snijmachines, het doorworstelen van werkboeken en handleidingen en het hopeloos in orde willen houden van agenda's en weekroosters.

Paasvakantie wordt de vakantie waar rust in zit.
Hopelijk.

Ouders zijn doorgaans trouwens sympathieke mensen. De ouders van mijn kinderen toch alleszins. Het waren oudercontacten en geeneen heeft mij boos fronsend aangesproken met:
"Ge had ons toch wel wat eerder kunnen laten weten dat ons kind informatie moest meebrengen over het vliegend draakje!"
(Er is trouwens bitter weinig informatie te vinden over het vliegend draakje, héhé.)

Bon, aan u allen een Zalige Pasen.
En let op de lever.

Labels:

Krijt op bord 01

Mjah, een groot beeldend kunstenaar zal ik nooit worden, maar om de kinderen te boeien is het voldoende.

Labels: ,

Allemaal heel boeiend

Ik weet niet hoe het bij u zit, maar op mijn trein gebeurt er nooit iets noemenswaardig. Ik zit nog weinig op het internet, dus daar kom ik ook al niets tegen. Over mijn werk vertellen? Pfff, dat is zo omslachtig en altijd maar vertellen hoe goed en hoe slecht het gelopen is, hoe leuk of hoe saai het wel is... Nee, laat maar.
Ik heb dus niets om over te vertellen. Behalve dan dat de kleine van Wendy Van Wanten niet van Prins Laurent is maar wel van Johnny Logan, en dat wist iedereen al, zelfs Margriet Hermans bevestigt dat. Wie is trouwens de vader van haar kind? Nu, ik wijk af. Kijk, dat komt ervan als je niets te vertellen hebt, dan begin je zo'n zever uit te slaan.
Werkgerelateerd toch even vermelden dat ik vanaf donderdag een vijfde leerjaar overneem in Ertvelde. Nog een vlagje prikken op de kaart van Oost-Vlaanderen.

Labels:

Werk, de start

Vandaag mijn allereerste dag in Evergem. Vanaf morgen minstens drie dagen in Oudenaarde. Ik doe de tour van Oost-Vlaanderen, maar mijn 'carrière' raakt wel op dreef.
Korte vervangingen zijn trouwens geen lachertje. Je komt toe op een school zonder te weten wat je gaat moeten geven. Alle lessen zijn dus improvisatie. Je hebt enkel het vaste materiaal (werkboeken et cetera), kent de klas en de school niet. Vandaag stond een winterwandeling in de agenda ingeschreven. Dat heb ik maar overgeslagen. Met 24 6-jarigen waarvan ik de naam niet ken de straat op trekken in een dorp waar ik nog nooit geweest ben. Yeah right.
Hoe dan ook. Een vliegende start is mijn deel en daar kunnen we niet ontevreden over zijn. Niet waar?

Labels: