Klei & aanverwante

 

Met klei als basis kun je alle kanten uit, je kunt klei boetseren tot een beeld of voorwerp, wat je dan in een oven kunt bakken, zodat het bestendig is tegen weers invloeden. Je kunt van een klei model ook afgietsels maken, dit doe je als volg. Zet je klei model op een plat grondvlak, en smeer het dan met een penseel een 10tal keren in met vloeibare Latex. Nu kun je deze Latex mal in zijn geheel van het kleimodel trekken. Met deze mal kun je nu het origineel model verschillende keren kopiŽren.

Beelden gieten

 

De linkse foto moet het kleimodel voorstellen van de zon die ik toen maakte. Uiteraard heb ik die niet meer want die klei gebruik ik telkenmale opnieuw.

Smeer je klei model in met vloeibare Latex 10tot 15 maal (naargelang hoe dik dat je de Latex mal wil hebben), te zien op de foto rechts.

 

Zet nu een stevig karton in cirkel vorm rond uw kleimodel met Latex mal, en giet dit vol gips. Na uitharding verwijder de karton en neem de gipsen mal en draai deze om. Nu heb je een soort kom met op de bodem een lichte afdruk van de zon.

 

Leg de Latex mal in de gipsen mal, er wel op letten dat de tekening van de zon mooi over elkaar liggen. Giet nu de Latex mal vol met gips of cement, ik heb hier cement gebruikt met rode kleurstof in. Vergeet vooral niet een metaal draad in te steken om de zon later te kunnen ophangen (zie pijl). Zet nu alles op de triltafel en laat een tijdje trillen, dan zie je de luchtbelletjes langs boven verdwijnen.

 

Wanneer nu de gips of cement hard is draai dan het geheel om, neem eerst de gipsen mal weg, dan de Latex mal en bewonder je resultaat.

 

Deze gipsen mal, om een egeltje te gieten, bestaat uit 2 delen omdat ze anders haar inhoud niet loslaat.

 

Nog een mal uit 2 delen, wel oppassen als je het vogeltje uit de Latex mal haalt, dat je het staartje niet breekt.

 

Sommige gipsen mallen zijn iets moeilijker maken omdat ze uit meer stukken moeten bestaan daar anders de Latex mal met het gegoten model niet kan verwijderd worden.

 

Zoals hier te zien bestaat de gipsen mal uit 3 delen.

 

 

Dit zijn ze dan, uiteraard na een verfbeurt.

 

Wanneer je iets gegoten hebt, dan kun je het gewoon ergens plaatsen, ofwel een tafereeltje voor maken. Hier bvb de egelweide.

 

Of dit, bijna zo groot als mama.

 

Beelden boetseren

 

Het linkse beeldje is van brooddeeg gemaakt en dan gekleurd, het rechtse is van klei en dan gebakken, moet nog een kleurtje krijgen.

 

Een sprookjesboek heb ik dit genoemd, een oude boek, de tekst weggemoffeld met het airbrush pistool, Daarna sommige bladen gekruld en stijf gemaakt met papier kol. Met een WC rolletje als basis, met klei een kasteel geboetseerd, laten drogen en verven.

 

Deze kindjes zijn van Fimo gemaakt, Fimo kun je bakken in een gewone huishoud oven.

 

Zo zie je maar, mogelijkheden te over. Wie zich wil bezighouden, die kan dat ook. Ik kan wel geen kunstwerk maken, bij mij zie je altijd wat het voorstelt.