LiNiAal
Culturele Vereniging Nieuwerkerken
LiNiAal gaat vanaf heden de digitale weg op...

LiNiAal gaat vanaf heden 'nog meer' de digitale weg op...

Welkom op de startpagina van LiNiAal

"LiNiAal digitaal" in beeld...


LiNiAal gaat vanaf heden 'nog meer' de digitale weg op...


De welkompagina van onze nieuwe blog 'LiNiAal digitaal': bovenaan steeds de laatste update, de voorstelling van het scanproject van de Provincie Oost-Vlaanderen & 40 jaar LiNiAal in 2017.


ld-welkom.jpg - 257,9 KB

Het digitaal archief van LiNiAal werd opgestart in april 2016. Op 15 april publiceerden we ons eerste bericht met een link naar een scan van de allereerste mededelingen van LiNiAal uit september 1977. Deze eerste berichten waren enkel bestemd voor de bestuursleden en enkele bevriende webmasters die ook hun zegje konden doen.

In juni 2016 spendeerden we de laatste bladzijden van onze mededelingen aan het voorzichtig bekend maken van onze plannen om te starten met een digitaal archief. Onze leden reageerden massaal zodat we wel verder moesten doen...
In december 2016 gebruikten we de twee laatste pagina's van onze mededelingen om onze trouwe leden, die wel over een e-mailadres beschikken, te verwittigen dat we hen geen spam gingen opsturen maar wel de mogelijkheid om onze volledige eerste jaargang te raadplegen.

De gedrukte tijdschriften van december 2016 voor onze leden buiten Nieuwerkerken werden gepost op donderdagvoormiddag 15 december. De exemplaren voor de Nieuwerkerkenaren zouden, naar jarenlange gewoonte, door E. De Nijs tijdens het weekend in de Nieuwerkerkse brievenbussen gedropt worden (deze vereniging is altijd al zeer zuinig geweest...)

Maar... op vrijdag 16 december krijgen we, dankzij een tip van onze penningmeester L. Robijns, ook de steun van de provincie Oost-Vlaanderen en ontvangen we '36' volledige jaargangen, in totaal bijna 5000 pagina's...


Het verschil was echt te groot. We hebben dan ook nog even gewacht om de e-mail te versturen naar onze leden en er het beste van trachten te maken op amper anderhalve dag. Een grote tabel met veel te veel uitleg over browsers en consoorten bracht de voorlopige oplossing: de 10 eerste jaargangen aan onze leden aanbieden in plaats van de volledige eerste jaargang...

We laten momenteel alles even rustig bezinken en hopen dat ook de leden ons verder blijven steunen om dit digitaal archief verder uit te bouwen.

Groeten en dank aan allen die in de voorbije maanden reeds in stilte hebben meegewerkt...
Het bestuur van LiNiAal, culturele vereniging Nieuwerkerken.


PS


Dank aan André Schollaert voor het gebruik van één van zijn foto's uit de inventarisatie van "Nieuwerkerken net op tijd...". De achtergrondafbeelding van onze nieuwe blog is een foto van een woning (met nis, traliewerk en bewerkt glasraam) uit de Bremtstraat in Nieuwerkerken. Onze pagina's verbergen het traliewerk en het glasraam in de nis. Symbolischer kan het niet: een soliede bakstenen muur uit Nieuwerkerken als fundament van ons digitaal archief...


bremtstraat.jpg - 200,0 KB

Nieuwerkerken net op tijd - Bremtstraat (A. Schollaert)


Betekenis van de naam Li Ni Aal

De naam LiNiAal poogt historisch-geografisch het werkgebied van de vereniging samen te vatten. Hij werd gevormd met de beginletters van Liedekerke, de naam van de belangrijkste dorpsheren van Nieuwerkerken, dat steeds een praterij van Aalst was geweest en dat door de fusie opnieuw een deel van Aalst werd. Tegelijk verwees "liniaal" ook naar de houding die de vereniging zou aannemen: we zouden met (het) liniaal op de vingers tikken van al wie aan het Nieuwerkerkse cultuurpatrimonium of aan de Nieuwerkerkse belangen zou raken.


nwkn16.jpg - 57,0 KB Klik op het logo voor de volgende rubriek: "Over LiNiAal"
Li Ni Aal

Gedurende bijna 300 jaar was een telg uit de adellijke familie de Liedekerke de dorpsheer in Nieuwerkerken, één van de drie praterijen van Aalst.

Startpagina