2008

vragen

home

 1. Van welke president loste zijn lijfwacht per ongeluk een schot in een vliegtuig toen dat op punt stond te vertrekken vanuit KaÔro?

 2. In welke Duitse stad stierf een vondeling als gevolg van een verkeerde boodschap op de deur van de vondelingenschuif? In plaats van "duwen" stond er "trekken" op geschreven.

 3. Wat is de naam van het Amerikaanse oorlogsschip dat in de straat van Hormuz benaderd werd door enkele Iraanse speedboten, die er mee dreigden de boot op te blazen?

 4. Van welke vliegtuigmaatschappij slipte een superjumbo op de luchthaven van Singapore?

 5. Welke democratische presidentskandidaat kreeg in zijn race naar het Witte Huis de steun van de Amerikaanse senator John Kerry?

 6. Welke Franse aanvaller ruilde het Engelse Bolton in voor Chelsea? De speler ondertekende er een contract tot juni 2012.

 7. Wat is de naam van de schaaklegende die stierf op 64-jarige leeftijd in 2008? Hij werd vooral bekend om zijn partijen tegen Boris Spasski tijdens de Koude Oorlog.

 8. Welk voorwerp werd in het Australische Outback na 25 jaar teruggebracht door de dief die het voorwerp in 1983 had gestolen uit een museum in Mount Isa?

 9. Hoe heet de piranha-achtige vissoort die in de grachten van de Nederlandse stad Leiden werd gevonden en daar vermoedelijk door een aquariumhouder werd uitgezet?

 10. Hoe heet de vroegere New Yorkse burgemeester die uit de Republikeinse race naar het Witte Huis stapt?

 11. Welke Brit vergelijkt wolkenkrabbers met 'steenpuisten' en heeft daardoor voor opschudding gezorgd onder architecten?

 12. In welke stad wordt er voor het eerst een kunstmatig welriekend parfum in de stations verspreid? Al naargelang het seizoen zal het gaan om de geur van groene appels, thee, honing, kruiden of dennenhout.

 13. In welke zee werden de stoffelijke as-resten van "Mahatma Gandhi" verstrooid? Dit gebeurde ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van zijn overlijden.

 14. Welke acteur overleed plots op 28-jarige leeftijd in zijn appartement op 22/01/2008 en speelde onder andere de rol van een homoseksuele cowboy in de film Brokeback Mountain?

 15. Welke voetballer werd in 2008 door de Afrikaanse Voetbalfederatie op de Africa Cup verkozen tot beste Afrikaanse voetballer van 2007?

 16. Welke Belgische stad werd door de Nederlanders als lelijkste plek van de wereld verkozen?

 17. Welk Europees land blijkt uit een Amerikaans rapport het hoogste percentage druggebruikers te hebben onder hun bevolking?

 18. In Palermo werden 15 personen opgepakt die valse Ferrari's bouwden en verkochten. Welk automerk gebruikte deze bende om deze vervolgens om te bouwen tot Ferrari's?

 19. In Amerika stierven 21 mensen door een allergische reactie op een multidosis bloedverdunnend geneesmiddel dat vooral bij dialyse en tegen trombose gebruikt wordt. Over welk geneesmiddel gaat het? 

 20. Welke Argentijnse middenvelder tekende in 2008 een contract voor 4 jaar bij de Engelse voetbalclub Liverpool?

 21. Hoe heet de anti-koran film die Geert Wilders in 2008 uitbracht?

 22. Een man overleefde een val van 457 m in een vulkaankrater. Over welke vulkaan gaat het?

 23. Welke Russische krant, die het verhaal publiceerde over de relatie van president Poetin met de 24-jarige Alina Kabaeva, is opgedoekt nadat eerder de hoofdredacteur gedwongen werd ontslag te nemen?

 24. Welke zanger was niet te spreken over het transport van zijn nieuwe hybride Lexus? De milieuvriendelijke wagen werd vanuit Japan naar Engeland overgevlogen met een enorme CO2-uitstoot als gevolg.

 25. In welk Afrikaans land konden 36 gevangen ontsnappen door met een lepel een gat te graven doorheen de uit gebakken aarde opgetrokken buitenmuren?

 26. Welke ploeg won op 14 mei 2008 de UEFA Cup ? De ploeg won in de finale met 2-0 van de Glasgow Rangers.

 27. Welke sprinter liep in New York op 1 juni 2008 een nieuw wereldrecord op de 100 meter? 

 28. Welke bijnaam kreeg de wilde Indische olifant die in juni 2008 11 IndiŽrs vertrapelde. Nadien werd hij doodgeschoten.

 29. Welke filmster en Scientology-aanhanger pikte het niet dat Victoria Beckham zijn vrouw tips gaf om wat zwangerschapskilo's af te vallen?

 30. De overleden ontwerper van een bekend chipsmerk wilde dat zijn assen bewaard werden in een  bijzonder doosje. Over welk doosje gaat het?

 31.Eind juni 2008 verscheen het 300ste album van Suske en Wiske. Welk monument staat in dit album centraal?

 32. Hoeveel doelpunten scoorde het Nederlands elftal tijdens hun voetbalmatch van het EK-2008 tegen ItaliŽ, dat geen enkel doelpunt kon maken?

 33. Welke voetballer scoorde het eerste doelpunt voor het Nederlands elftal tijdens hun match tegen Frankrijk op het EK-2008?

 34. Welke wassen pop werd onthoofd door een bezoeker in het Madame Tussauds te Berlijn?

 35. Welke Colombiaanse politica met Franse nationaliteit werd bevrijd, nadat ze 6 jaar gegijzeld werd door de FARC?

 36. Welk Brits fotomodel wilt haar voornaam zien pronken op een privťjet?

 37. Welke voormalige politieke leider van de Bosnische ServiŽrs werd opgepakt nadat hij jarenlang in Belgrado onder een valse identiteit actief was als arts?

 38. Riccardo Ricco werd betrapt op gebruik van epo in de Tour de France. Op welke epovariant werd hij betrapt?

 39. Van welke vliegtuigmaatschappij was het vliegtuig dat crashte in Madrid en het leven kostte aan 154 passagiers?

 40. Welke naam kreeg het verdwaalde walviskalf dat voor de Australische kust afgemaakt moest worden omdat het te zwak was?

 41. Welke Amerikaan zwom 8 gouden medailles bij elkaar op de Olympische Spelen in Peking?

 42. Welke atlete behaalde de enige gouden medaille voor de Belgen op de Olympische Spelen in Peking?

 43. Hoeveel gouden medailles behaalden de Nederlandse atleten op de Olympische Spelen in Peking? 

 44. In China ontstond een schandaal rond chemisch vervuilde melkpoeder, waaraan vele baby's stierven. Met welke giftige stof was het melkpoeder vervuild?

 45. Welk Vlaams parlementslid is in Oostenrijk zwaar gewond geraakt na een val tijdens het bergbeklimmen in Oostenrijk?

 46. Wat is de nationaliteit van de man die in 2007 de zwaartste man ter wereld was en in 2008 trouwde nadat hij maar liefst 230 kg afgevallen was?

 47. Welk toestel nam op Mars de eerste sneeuw waar? De sneeuw verdampte echter vooraleer ze de grond bereikte.

 48. De sjeik en geestelijke Muhammad al-Munajid sprak een fatwa uit over een Westers tekenfilmfiguur. Hij omschrijft het tekenfilmfiguur als een afstotelijke creatuur dat mensen ten gronde richt. Over welk tekenfilmfiguur gaat het?

 49. Presentatoren Jonathan Ross en Russell Brand werden door de BBC geschorst voor een grap die ze uithaalden met een acteur uit een komische serie. Over welke acteur gaat het?

 50. Welke zangeres met de bijnaam "Mama Africa" en bekend van de wereldhit "Pata Pata", overleed op 76-jarige leeftijd na een beroerte in ItaliŽ?

 51. In welke zee gebeurde in 2008 een ongeluk met een Russische kernonderzeeŽr waarbij 20 mensen om het leven kwamen? Het ongeluk vond plaats nadat een brandblussysteem een giftig gas in de ruimte verspreidde.

 52. In welke stad werden de oorspronkelijke bouwplannen van het concentratiekamp Auschwitz in een appartement gevonden?

 53. Welke autopiloot werd op 2 november 2008 de nieuwe Formule 1 - wereldkampioen?

 54. Wat is de naam van de rebellenleider die in 2008 een oorlog uitvoerde in de provincie Noord-Kivu van de Democratische Republiek Congo.

 55. Wie was de grootste Republikeinse concurrent van Barack Obama in de strijd om het presidentschap?

 56. OLPC is de organisatie achter de XO, een goedkope en eenvoudige laptop die specifiek ontwikkeld is voor gebruik in ontwikkelingslanden. Waarvoor staat OLPC?

 57. Hoe heet de astronaute van het ruimteveer Endeavour, die haar gereedschapstas liet vallen in de ruimte?

 58. Tuan Tuan en Yuan Yuan, zo heten de ambassadeurs van China, die door China geschonken werden aan Taiwan. Wat voor dieren zijn dit?

 59. De oudst bekende chimpansee op het ganse Afrikaanse continent overleed in 2008 op 66-jarige leeftijd. Hij leefde veertig jaar lang in een kooi in een zoo in Brazaville waar hij nooit in contact kwam met daglicht en werd op die manier een symbool van de dierenbescherming in Afrika. Hoe heet deze chimpansee?  

 60. Hoe heet de Iraakse journalist die tijdens een afscheidsbezoek van George Bush in Bagdad een schoen wierp naar Bush?

 

antwoorden