wetenschap & techniek

vragen / reeks 1

home  1. DPI is in de computertechniek een eenheid van de resolutie van een invoer- of uitvoereenheid. Waarvoor staat de afkorting dpi?

 2. Hoe heet het effect dat een schijnbare verandering van golflengte en frequentie van geluid of licht (of andere golfverschijnselen) is, als gevolg van een snelheidsverschil tussen de zender en de ontvanger?

 3. Welk scheikundig element heeft atoomnummer 50 en wordt aangeduid met het symbool Sn ?

 4. Welk kreeftachtig diertje dat door kieuwen ademt, vind je in vochtige ruimtes (bv. kelder), onder stenen of dood hout?

 5. Wat is het synoniem voor de schuine zijde van een rechthoekige driehoek?

 6. Wat is de algemene benaming voor gassen die bijdragen aan de opwarming van de atmosfeer?

 7. Hoeveel meter is 1 terameter?

 8. Welke wet beschrijft het stromingsgedrag van vloeistoffen of gassen en relateert de drukveranderingen aan hoogte- en snelheidsveranderingen? De wet is vooral bekend door de consequentie dat hoe hoger de stroomsnelheid, hoe lager de druk.

 9. Wat is een synoniem voor zenuwcel?

 10. Welke darm vormt het begin van de dunne darm en sluit via het maagportier aan op de maag?

 11. Hoeveel ribben heeft een parallellepipedum?

 12. HTML is de taal waarmee je webpaginaĺs maakt. Waarvoor staat de afkorting HTML?

 13. Welke bouwstof die voorkomt in de celwanden van schimmels en in het exoskelet van geleedpotigen, zoals insecten, kreeftachtigen en spinnen, zorgt voor de stevigheid?

 14. Wat is de naam van het RAF gevechtsvliegtuig dat zowel horizontaal als verticaal kan landen en opstijgen. Het toestel werd eerst ontwikkeld bij Hawker Siddeley in Engeland.

 15. Welk model van Toyota is een hybride auto met zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor? Deze auto wordt sinds 1995 geproduceerd voor Japan en sinds 1997 voor de wereldmarkt.

 16. Wat is in de wereld van de ICT de meer populaire benaming voor een ge´ntegreerde schakeling, een elektronische schakeling waarin alle componenten ge´ntegreerd zijn op een plaatje silicium?

 17. Geef een synoniem voor een windmeter, het instrument waarmee men de windsnelheid kan meten.

 18. Hoe heet het onderdeel van een verbrandingsmotor waarin benzine en lucht vermengd en verneveld worden met elkaar, vooraleer het mengsel in de cilinders wordt gezogen?

 

vragen reeks 1
vragen reeks 2
vragen reeks 3
vragen reeks 4
antwoorden reeks 1
antwoorden reeks 2
antwoorden reeks 3
antwoorden reeks 4