web counter

Analoge servosturing

Beladen kolenwagons

Digitale servosturing

Digitale servosturing via Marklin Motorola protocol

S88 Terugmelders


Zelfbouw LocoNet projecten

Contact:
Geert.Giebens(at)gmail.com 

Tussenprojectje, stand van zaken 30 november 2011

 

16 Wissels aansturen met een Marklin Mobiel Station 1 (MS1) en dit met een PIC Microcontroller.

Kan dat wel ?

Normaal niet, maar je kan trucjes gebruiken. Zeer kort samengevat werk dit zo:

Programmeer een microcontroller zo dat deze 4 Marklin Motorola (MM) locomotief adressen kan herkennen bv. MM adres 1,2,3 en 4.

Op je MS1 voeg je 4 locomotieven toe met deze 4 adressen. Als locsymbool kies je niets. Selecteer als zelf te kiezen naam voor deze adressen bv. het volgende: Wissel 1-4; Wissel 5-8; Wissel 9-12 en Wissel 13-16.

Op elk MM adres kan je ook 4 functies mee doorsturen. Deze 4 functies komen overeen met de 4 linkse drukknoppen op je MS1.

Telkens je op een van deze 4 knoppen drukt, zal de desbetreffende wissel 1-4, 5-8, 9-12 of 13-16 door de microcontroller gedecodeerd en omgezet worden. (met omzetten bedoel ik in de andere stand zetten) Dit omzetten gebeurd door een korte puls te zetten van 1s op de wisselspoel. Omdat 16 wissels samen 32 spoelen hebben, heeft de microcontroller 32 uitgangen nodig speciaal daarvoor. Elke uitgang moet nog wel aangepast worden zodat deze meer vermogen kan schakelen. Dit kan bv. via ULN2803 IC's. Deze zijn ideaal voor het aansturen van inductieve belastingen. De stroom is wel beperkt tot 500mA per uitgang.

Meer uitleg over het MM protocol kan je hier ergens lezen.

Het PIC 16F887 microcontroller assembler program vind je  hier.

Nog meer uitleg volgt later

Ho ja, denk er wel aan dat je met een MS1 maar 10 locs kan aansturen. Als je er 4 gebruikt voor je wissels, dan heb je er maar 6 over voor je 'echte' locomotieven.

 

Hieronder een filmpje van de werking op een breadboard. De wisselaandrijving is voor K rails. Ik twijfel of deze schakeling ook werkt voor M rails wisselspoelen? Mogelijk is de stroom door deze spoelen te hoog voor de ULN2803?

Dit is voorlopig hoe zulk printje er kan uitzien op een gaatjesprint (bovenzijde). Best zelf eenvoudig uit te voeren hoor, als je kan solderen... De ideale waarde van de condensators (blauwe cirkels) moet ik nog uitpluizen:

 

Uiteindelijk is het schema verder uitgewerkt zodat deze ook kan dienen voor het aansturen van seinen en andere protocollen zoals DCC:

 

Geert