Borstplaat_blank
 

Ingrediënten:

4 eetlepels water room of melk
Een smaakmaker (vanille, citroen, frambozen, of cacao of oploskoffie
12 eetlepels suiker

Bereiding:

Doe de suiker met het water, de melk of de room heel langzaam aan de kook brengen. Laat dit ca. 5 minuten koken. Om te testen wanneer het goed is laat dan een druppel van het mengsel in koud water vallen als deze hard wordt is het goed. (Voor degene die  cacao of oploskoffie wil gebruiken, deze kun je gelijk met de suiker aan de kook zetten.) Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Gebruik een ingevette bakplaat of figuren en giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snijd kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Banketletter_blank
 

Ingrediënten:

450 gram ontdooid diepvriesbladerdeeg
500 gram amandelspijs
1 losgeklopt ei
een ingevette bakplaat

Bereiding:

Leg de deegplakjes op elkaar en rol ze uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 30 cm. Snijd de deeglap in tweeën en plak ze aan elkaar (tot 15 x 60 cm). Vorm de amandelspijs tot een rol van 55 cm. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de amandelspijs op de deeglap en vouw het deeg rond de amandelspijs. Plak de deegnaad en de zijkanten met water vast en vorm de rol met de deegnaad naar beneden op de bakplaat tot een letter S of een andere letter. Bestrijk het deeg met ei en bak het in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Karamel_blank
 

Ingrediënten:

450 gram suiker
1 zakje vanille suiker 
3 eetlepels water 
50 gram boter 
2 eetlepels stroop 
3 deciliter melk 
1,5 deciliter room

Bereiding:

Suiker, vanillesuiker en water in een steelpannetje onder zachtjes roeren aan de kook brengen. Vervolgens boter en stroop toevoegen. Als de boter gesmolten is ook de room en de melk toevoegen. Op hoog vuur 15 minuten laten doorkoken. Daarna de pan van het vuur nemen en het mengsel opkloppen tot het dikker wordt. Schenk de vloeistof vervolgens in een bakblik met hoge randen waarin de caramel kan afkoelen en opstijven. Eenmaal koud geworden kan de caramel met een mes - in het bakblik - in blokjes worden gesneden.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Sinterklaas Fondue_blank
 

Ingrediënten:

400 gr pure chocolade ( fondant )
2 dl melk
2 dl room
50 gr suiker
1 koffielepel gemalen kaneel
8 mandarijnen
4 sneden peperkoek
50 gr marsepein

Bereiding:

Smelt de chocolade boven een warmtebad, voeg er melk, de  room, de kaneel en de suiker bij en meng dit flink door elkaar.
Giet het chocolademengsel in een elektrisch fonduestel.
Pel de mandarijntjes en verdeel ze in partjes, snij de peperkoek in hapklare stukjes, en vorm de marsepein met de hand tot kleine balletjes.
Prik een stukje fruit, peperkoek of marsepein op een fonduevorkje en dompel in de chocolade.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Gevulde Speculaas_blank
 

Ingrediënten:

Voor de speculaas:
600 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
300 gram bruine basterdsuiker
mestpuntje zout
300 gram koude boter in stukjes gesneden
½ dl melk
3 eetlepels koekkruiden of speculaaskruiden

Voor de vulling:
250 gram amandelspijs
twee eetlepels room
citroenrasp

Voor de garnering:
Amandelen
los geklopt ei
eetlepel water

Bereiding:

Van bovenstaande ingrediënten een soepel deeg kneden en dit een nacht, afgedekt, koel weg zetten.
De helft van het deeg uitrollen tot een vierkante flap van ongeveer driekwart centimeter dikte, en die op een beboterde bakplaat leggen. (alleen dat deel beboteren waarop het deeg ligt)
Voor de vulling 250 gram amandelspijs losroeren met twee eetlepels room, eventueel nog wat citroenrasp.
De spijs over de koek verdelen.
Nu de andere helft van het deeg uitrollen tot een even grote flap en die voorzichtig over de spijs leggen.
Druk amandelen op gelijke afstand in het deeg en bestrijk dit daarna met losgeklopt ei, waaraan een eetlepel water is toegevoegd.
Laat het deeg een uur rusten. 
Verwarm de oven voor op 150°C (gasstand 4) of vraag het aan je ouders. 
Schuif de bakplaat midden in de oven, maar pas op de oven is heet! Je kunt het natuurlijk ook even aan je ouders vragen.
Bak de gevulde speculaas gaar in 40 à 45 minuten. De speculaas is gaar wanneer de amandelen goudbruin zijn. Snij het vrijwel direct in stukken, maar laat de koek op de bakplaat liggen tot het bijna helemaal is afgekoeld.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Marsepein_blank
 

Ingrediënten:

300 gram poedersuiker
4 eetlepels bloem
100 gram boter
4 druppels amandelextract
verschillende kleuren bakkleurstof

Bereiding:

Kneed alles goed door elkaar tot een bal. De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen. Wanneer je geen kleurstof kan vinden of het niet mag eten dan kan je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein.
Je kan er nu leuke dingen van maken zoals poppetjes, diertjes, vruchten e.d.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Taart van Sinterklaas_blank
 

 

Eigendom van  sinterklaas Essen – Heikant www.sinterklaasessen.be  verspreiding verboden zonder toestemming

 

 

Sinterklaas slagroomtaart.

Benodingheden,

 

1 Vol Theeglas Bloem.

1 Vol Theeglas fijne suiker,

5 Eieren,

1 Bakvorm,

 

Bereiding:

De eieren van de dooiers scheiden.

Klop het eiwit zeer stijf met de suiker,

Als het geheel zeer stijf is voeg er de dooiers erdoor, even mengen,

Voeg daarna de gezeefde bloem langzaam  toe.

Doe het geheel in een vorm,en bak in de oven op 175 graden gedurende 35 minuten op de onderste rooster van de oven.

Haal het geheel er onmiddellijk uit de vorm en laat afkoelen, op een platte schotel.

 

Opmaak:

Snij de taart in zijn geheel door en smeer er een dikke laag slagroom ertussen.

Leg de delen terug op elkaar.

Besmeer alles met slagroom, ook de zijkant en rol hem op zijn zijkant door de chocoladehagel.

Bespuit met slagroom, en maak op met sinterklaas figuurtjes en of fruit

 

               Smakelijk Eten ! ! !

 

 

 

 

 

 

 

 
Pepernoten_blank
 

Ingrediënten:

200 g bloem
1/2 theelepel bakpoeder
een snufje zout
150 g stroop
2 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1/2 theelepel gemalen korianderzaad

Bereiding:

Zeeft de bloem met het bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de stroop en de specerijen. Roer alles vanuit het midden goed door elkaar en maak er een stevig deeg van. Daarna smeer je een bakblik in met margarine. Rol knikkers van het deeg en druk ze op de bakplaat. In ongeveer 15 minuten bakt je ze in een matig warme oven (160 graden) lichtbruin en gaar.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Pepernotencake_blank
 

Ingrediënten:

3 eieren
50 gram water
150 gram roomboter
150 gram basterdsuiker
150 gram bloem
snufje zout
speculaaskruiden
100 gram pepernoten

Bereiding:

Klop de boter zacht en roer de basterdsuiker erdoor. Voeg de eieren, het water en de gezeefde bloem met een mespuntje speculaaskruiden toe. Klop dit mengsel tot een glad beslag en spatel de pepernoten erdoor. Giet het beslag in een ingevette cakevorm van ongeveer 800 gram inhoud. Bak de cake in een voorverwarmde oven van 175-180 graden gaar.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Pepernotenkruid_blank
 

Ingrediënten:

125 gram bloem
125 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram boter
90 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels water
mespuntje zout
1 ei
1 theelepel speculaaskruiden
½ theelepel kaneel
1 mespuntje gemalen anijszaad

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175°C, of vraag het aan je ouders.
Splits het ei. Gebruik alleen de dooier.
Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg.
Laat deze bal 1 uur op een koele plaats rusten. (Bijvoorbeeld in de koelkast)
Smeer de bakplaat in met boter.
Draai van je bol deeg allemaal kleine balletjes. (ter grootte van een knikker)
Leg de kleine balletjes op afstand van elkaar op de bakplaat.
Druk elk balletje een beetje plat met je duim.
Doe de bakplaat in het midden van de oven, maar pas op de oven is heet! Je kunt het natuurlijk ook even aan je ouders vragen.
Na ongeveer 20 minuten zijn je zelfgebakken pepernoten klaar!

Smakelijk Eten ! ! !

 
Schuimpjes_blank
 

Ingrediënten:

3 eiwitten
375 gram poedersuiker

Bereiding:

Oven op laagste stand voor verwarmen.
Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier.
Eiwitten stijfkloppen in de schoon gemaakte kom.
Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven.
Daarna nog een minuut mixen.
De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen.
Schep of spuit met een spuitzak, op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim.
Bak die schuimjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand.
Na het bakken schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Schuimtoren_blank
 

Ingrediënten:

spuitbus slagroom
een zak schuimpjes
vruchtenhagel
M&M’s

Bereiding:

Leg een laag schuimpjes op een bord, daarop een laag slagroom, dan weer een laag schuimpjes tot je een mooie toren hebt. Eindig met een laag slagroom en versier de toren met de M&M’s en de vruchtenhagel.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Smulboot_blank
 

Ingrediënten:

cake of ontbijtkoek
boter
hagelslag
cocktailprikker met een vlaggetje
schuimpoppetjes (Sint & Piet)

Werkwijze:

Van een plakje cake of ontbijtkoek, boter en hagelslag maak je een lekkere smulboot. Snij een plakje cake en snij er twee hoekjes af zodat je een boot krijgt. Bewaar de hoekjes wel, want die heb je straks weer nodig. Smeer de zijkanten in met boter. Doe op een bordje hagelslag en rol de boterkant van de boot door de hagelslag. Maak nu van de twee hoekjes, die je op elkar plakt door er wat boter tussen te smeren, het dek van de boot. Prik daar het vlaggetje doorheen en zet er passagiers op van schuimpjes. En smullen maar!

Smakelijk Eten ! ! !

 
Speculaaskoekjes_blank
 

Ingrediënten:

150 gram boter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel zout
10 gram speculaaskruiden
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel melk
50 gram geschaafde amandelen

Bereiding:

De boter met de suiker en het zout romig roeren. Daarna de eetlepel melk er door doen.
Het zelfrijzend bakmeel vermengen met de speculaaskruiden. Boven een kom het zelfrijzend bakmeel en de speculaaskruiden zeven.
Vermeng het bakmeel en de speculaaskruiden met de boter, suiker, zout en de melk door alles goed  kneden.
Nu het deeg minstens 1 uur laten rusten (beter is het nog om het een dag te laten staan).
De oven voorverwarmen op 210°C of gasstand 4½ of vraag het aan je ouders!
Daarna het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot een lap van ca. 1 cm dik. Hieruit met behulp van vormpjes of gewoon met een mesje koekjes uitsteken.
Een bakblik beboteren en de koekjes erop leggen, dik bestrooid (en een klein beetje ingedrukt) met de geschaafde amandelen.
Doe de bakplaat in het midden van de oven, maar pas op de oven is heet! Je kunt het natuurlijk ook even aan je ouders vragen.
De baktijd is ongeveer 20 minuten (in de gaten houden).
Als de koekjes gaar zijn, ze met een pannenkoekmes van de bakplaat nemen en voorzichtig laten afkoelen.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Taai Taai_blank
 

Ingrediënten:

250 gram bloem
100 gram honing
1 eetlepel stroop
½ theelepel  zout
½  theelepel potas (dit wordt ook wel kaliumcarbonaat genoemd)
3 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel gemalen anijs
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelpoeder 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 ºC of vraag het aan je ouders!
Verwarm de honing zachtjes en roer er de stroop door.
Zeef de bloem en meng er de specerijen en het rijsmiddel door.
Voeg er de inmiddels afgekoelde honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Rol het deeg uit, of maak er vormpjes van in een koekplank. Leg het op een met boter ingevette bakplaat.
Doe de bakplaat in het midden van de oven, maar pas op de oven is heet! Je kunt het natuurlijk ook even aan je ouders vragen.
Bak het in de oven in circa 25 minuten lichtbruin. Je kunt controleren of het gaar is door er met een naald/satéstokje in te prikken. Wanneer deze droog blijft, is het gaar.

Smakelijk Eten ! ! !

 
Zwarte Pieten-Koppen_blank
 

Ingrediënten:

4 eierdooiers
30 gram suiker
geraspte schil van 1/2 citroen
2 eetlepels water
6 eiwitten
90 gram suiker
50 gram bloem
60 gram maïzena
100 gram abrikozenjam
100 gram chocolade-vetglazuur
50 gram poedersuiker
1 eetlepel eiwit
voor de bakplaat: vetvrij papier.

Bereiding:

Bekleed de bakplaat met vetvrij papier en verwarm de oven vervolgens voor op 180 graden. Klop de eierdooiers samen met de 30 gram suiker, de citroenschil en het water tot een schuimig geheel. Klop de eiwitten stijf met de 90 gram suiker en schep ze door de dooiermassa. Zeef de bloem met de maïzena boven de eieren en schep alles voorzichtig door elkaar. Doe dit biscuitdeeg in een spuitzak
met een grote, gladde spuitmond. Maak op het vetvrije papier ongeveer even grote, halve bollen. Bak deze bollen op de tweede richel van onderen 12-15 minuten af. Als ze afgekoeld zijn haal je het papier er af en plak je steeds twee halve bollen met wat jam op elkaar, zodat je een kop krijgt.
Verwarm de overgebleven jam (goed roeren) en bestrijk er de zwarte pieten koppen mee. Smelt nu het chocolade-vetglazuur en smeer de kopjes daar mee in. Pak de poedersuiker en roer dit samen met het eiwit tot een glad papje. Vul een papieren spuitzakje met dit mengsel en beschilder de kopjes als zwarte pieten (zie foto).

Smakelijk Eten ! ! !

 
Zwarte Pieten-Cakejes_blank
 

Ingrediënten:

pak cakemix voor kleine cakejes
poedersuiker
water
kleine cake vormpjes
chocoladeglazuur (van Baukje)
kleine snoepjes (mini M&M's)
spuitzak met spuitmonden

Hulpmiddel:

spuitzak met spuitmonden

Bereiding:

Maak en bak de cakejes zoals het beschreven staat op het pak. Terwijl de cakjes worden gebakken kan je vast de chocoladeglazuur maken. Maak nu van poedersuiker en water en papje. Het moet een klein beetje dik worden, want je moet er straks gezichten van maken. Als je de zwarte Pieten een gekleurd gezicht wilt geven doe dan in plaats van het water, limonadesiroop door de poedersuiker. Wanneer de cakejes overgoten zijn met het glazuur kan je er gezichten op maken. Ogen kan je maken door twee mini M&M's erop te plakken.

Smakelijk Eten ! ! !


 
Chocoladeletter_blank
 

Ingrediënten:

500 gram melkchocolade
1/2 eetlepel oploskoffie
150 gram roomboter
1 eetlepel heet water

Werkwijze:

Smelt de chocolade au-bain-marie. Los de oploskoffie op in een eetlepel heet water. Klop de boter op met de mixer zodat het geheel luchtig wordt. Meng de opgeloste koffie en de opgeklopte boter door de gesmolten chocolade. Doe alles in een spuitzak en spuit op wat bakpapier de gewenste letter. Laat afkoelen.

Smakelijk Eten ! ! !