De Geuzen van het Pajottenland

Geuze Boon

Oude Geuze Boon is een monument van smaak en heeft een alcoholvolume van 7%. Het bestaat voor 90% uit malse lambiek van 18 maanden oud, 5% karaktervol bier van 3 jaar en 5% heel jonge lambiek, die zorgt voor vergistbare suikers en levensvatbare gisten. Al onze bieren zijn gerijpt op eikenhouten foeders. We vermengen ze in een mengvat van 25.000 liter en bewaren het mengsel koel. Om te bottelen brengen we de geuze weer op gistingstemperatuur. We plaatsen de flessen in een geklimatiseerde ruimte, zodat de geuze kan nagisten op fles. Na enkele maanden rijping in de flessen krijgt deze geuze zijn fijne smaak. Wilt u de botteldatum kennen? Trek dan van de houdbaarheidsdatum 20 jaar af.

Geuze Cantillon

Lambik, de basis voor de Geuze, is een bier van spontane gisting. Alle bieren op basis van Lambik smaken van nature uit zuur, maar bij sommige zijn de zuurheid, de bitterheid en de zachtheid meer uitgesproken dan bij andere.Geuze is het resultaat van een complexe mengeling van lambikken van verschillende leeftijd en met een verschillende smaak.De Lambik van Brouwerij Cantillon wordt bewaard in eikenhouten vaten. Na een jaar wordt hij " jong " genoemd, na drie jaar komt hij tot volle rijpheid. De jonge bieren bevatten de natuurlijke suikers die nodig zijn voor de tweede gisting op de fles. De bieren van drie jaar zorgen voor de rijke smaak en de fijne aroma’s.

Geuze De Troch

Geuze en Kriek naar aloude traditie op spontane wijze gegist en gerijpt. In de roerkuip wordt een beslag gemaakt van mout, tarwe en water. Hier wordt zetmeel omgezet in voor gisting vatbare suikers. Er worden verschillende beslagen na alkaar gemaakt van het beslag wordt de wort (= toekomstig bier) gefilterd. Men kookt de wort gedurende 4 à 5 uur tot de 5° Belgische densiteit bereikt wordt. Voor het koken voegt men de overjaarse hop toe, na het koken worden de waardeloze hopbellen verwijderd. De koeling gebeurt in grote, open en lage koelbakken waarover de buitenlucht strijkt. Deze lucht is essentieel voor het lambic brouwen. De wort gaat hierdoor spontaan aan het gisten. Het brouwen is daarom seizoengebonden.

Geuze Girardin

De brouwerij "Girardin" startte in 1845 als onderdeel van het landgoed van een edelman; in 1882 werd de boerderij / brouwerij aangekocht door de familie Girardin, die het bedrijf nu reeds vier generaties uitbaat.De brouwerij is vooral bekend als leverancier van lambik aan de geuzestekers ("De Cam", "Drie Fonteinen"), aan talloze cafés en aan particulieren.De ligging van de brouwerij is uniek : reeds van ver ziet u de hoeve liggen op de top van de Lindenberg, te midden van de velden. Niet voor niets spreekt Armand Debelder van Geuzestekerij 'Drie Fonteinen' over het "Château d'Yquem" van de lambikbrouwerijen.

Geuze Hanssens

In 1896 koopt Bartholomé Hanssens, burgemeester van Dworp, een oude boerderij-melkerij en verbouwt ze tot brouwerij die de naam "Sint-Antonius" meekreeg. In tegenstelling tot de andere brouwers in Dworp brouwt hij geen lambik, maar een bruin tafelbier. Het nodige water om te brouwen kwam van een beekje, vlak achter de brouwerij. Naast dat beekje was een gemetste steenput, die als filter dienst deed. Dit putsel werd verloren gewaand, maar de kippen legden het in de lente van 2000 bloot. Zoals in zovele brouwerijen werd tijdens W.O.I al het koperwerk door de Duitse bezetter in beslag genomen. Na de oorlog besliste Bartholomé geen lambik meer te brouwen, maar zich te beperken tot het versnijden van aangekochte wort. De brouwerij werd geuzestekerij, een in die tijd veel voorkomend soort bedrijf dat ondertussen nagenoeg verdwenen is, op De Cam (Gooik) en 3 Fonteinen (Beersel) na.

Geuze Lindemans

Acht generaties geleden, in 1809, exploiteerde de familie Lindemans een boerderij in Vlezenbeek, aan de rand van Brussel. Om tijdens de wintermaanden iedereen aan het werk te houden, werd besloten een klein lambiekbrouwerijtje op de boerderij in te planten. Door het groeiende succes van de lambiek werd het brouwen stilaan belangrijker met als gevolg dat de landbouwactiviteiten werden stopgezet in 1950. Vanaf dat ogenblik begon de familie Lindemans volop Geuze en Kriek te produceren.

Geuze Oud Beersel

Het verhaal van Oud Beersel begint rond 1880. In die tijd was Henri Vandervelden tewerkgesteld als seizoenarbeider in brouwerij "De Kroon" te Ukkel. Het brouwen van lambik speelt zich immers, volgens de weersomstandigheden, af van oktober tot april. Dat brouwen werd afgewisseld met zomer- en najaarsarbeid in de vorm van het kopen en plukken van fruit op gehuurde boomgaarden en het klaarmaken van dat fruit voor de verkoop. Zo kwam hij op het idee zijn beide beroepen te combineren en zelf bier te bewerken. Hij kocht aan de Kasteelstraat te Beersel een stuk grond dat bijzonder geschikt was voor het bakken van kareel en liet steenbakkers uit Vlaanderen de stenen bakken die zouden dienen voor de bouw van zijn brouwerij. Rond 1882 waren het woonhuis, de brouwerij en het karhuis klaar, zodat dit als stichtingsjaar van de brouwerij mag beschouwd worden.

Geuze Tilquin

Pierre Tilquin koopt wort - de vloeistof of moutpap die tijdens het bierbrouwproces verkregen wordt - aan bij de geuzebrouwers Boon, Lindemans, Girardin en Cantillon. Die wort gist dan in een van de 222 eiken vaten in de loods die hij huurt. Na de gisting zorgt Tilquin voor het mengen van de lambiek, van respectievelijk 1, 2 en 3 jaar. Dan voegt hij er een beetje suiker aan toe voor de hergisting op de fles, die 6 maanden duurt. Dan krijg je een sprankelend geuzebier, gekenmerkt door een zure smaak. Het hele productieproces duurt dus ruim 2,5 jaar. Hij brouwt dus geen bier, maar is dus wel een “biersteker”.

Geuze De Cam

Op zaterdag 7 juni 1997 werd De Cam officieel geopend door Karel Goddeau die het eerste vat aansloeg en samen met een 100-tal genodigden de ‘Lambik De Cam’ proefde.De Geuzestekerij De Cam vond een onderkomen in een gebouw dat reeds in 1515 bekend stond als “des Heeres Landcamme”. “Cam” betekent in het oud-Nederlands brouwerij. De wort wordt aangekocht bij lokale lambiekbrouwers. Vervolgens gist en rijpt het in houten tonnen in het tonnenmagazijn van De Cam tot de steker vindt dat het lambiekbier op smaak is. Voor de Oude Geuze worden jonge lambiek, met minimum een jaar rijping, en oude lambiek, met minimum twee jaar rijping, gemengd volgens de smaak van de geuzesteker. Eenmaal op fles volgt de laatste rijpingsfase. Resultaat is een bier van spontane gisting met een typische smaak en mooie schuimkraag.