Residentie Fabiolapark 3

 

 

 

 

 

17/02/2018

 

 

“Huizen zo goed geïsoleerd dat het weer vervuilend wordt”

De isolatienormen zijn zo streng geworden dat ze hun doel voorbijschieten en allesbehalve ecologisch zijn. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw zaterdag in Het Nieuwsblad. Directeur-generaal Marc Dillen vraagt dat de overheid de regels herbekijkt. Begin dit jaar werden de isolatienormen voor nieuwbouwwoningen strenger, waardoor de isolatiepakketten voor muren, vloeren en daken almaar dikker worden en nog beter isoleren.

Volgens de Confederatie Bouw is het risico groot dat een nieuwbouw, dicht geplamuurd met al dat materiaal, zal oververhitten. Dat is goed nieuws voor verkopers van lucht-luchtwarmtepompen, die voor warmte en koeling zorgen, en van airconditioning. Die verkochten op twee jaar tijd een derde meer apparaten.

Goed voor het milieu is het echter niet. “Airco in januari? Dat is ­absurd. Zo’n installatie kost energie”, aldus Marc Dille. En ook het extra isolatiemateriaal dat nu geplaatst moet worden, heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk. “Bij de productie ­komen klimaatgassen vrij. En die vervuiling moet dan weer gecompenseerd worden door energiezuinig te gaan bouwen.”

De Confederatie vraagt dan ook dat de overheid hiermee rekening houdt vooraleer ze de regels verstrengt. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) noemt de nieuwe norm niet onrealistisch. “Energie-effi­ciëntie is heel belangrijk. Als Vlaamse regering willen we een norm die toekomstbestendig is, zodat mensen niet opnieuw moeten renoveren een paar jaar nadat ze gebouwd hebben.”

bron: Belga

 

"In Fabiola 3 zou men zelfs het buitenbalkon laten isoleren "

 

 

 

Mischien saai om lezen maar zeer nuttig voor eigenaars.

Wijziging appartements wet update.2018.pdf

 

  Reservekapitaal opbouwen.pdf

 

 

 

 

 

 

Bewakingscamera's en onze privacy

Filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=-9KkkzAwQd8&sns=em

 

 

 

Bewakingscamera’s zijn nu al een vertrouwd fenomeen. We voelen er ons aan de ene kant veiliger door maar aan de andere kant wordt ons dagelijks doen en laten voortdurend in beeld gebracht. Onze privacy is hierdoor flink aangetast.

Wie een bewakingscamera installeerde, moest vroeger de Privacywet naleven. Met de tijd is echter gebleken dat er een specifieke wet nodig was om de privacy van de burger optimaal te beschermen. Enkel op die manier kon men het best tegemoetkomen aan de belangen van alle partijen: de filmer en de gefilmde. Daarom heeft het Parlement een wet gestemd die de plaatsing en ook het gebruik van bewakingscamera’s regelt, met name de Camerawet. Toch moet ook de Privacywet nog worden nageleefd in alle zaken die de bescherming van persoonsgegevens aanbelangen en die niet door de Camerawet zijn geregeld.

Wie is de verantwoordelijke voor de verwerking?

Het is heel belangrijk te weten wie de Privacywet aanduidt als "verantwoordelijke voor de verwerking". Hij is immers de persoon die bijna alle verplichtingen moet nakomen die de Privacywet oplegt. Als er zich moeilijkheden voordoen is hij dus verantwoordelijk.

 

De verantwoordelijke voor de verwerking  is ook de belangrijkste gesprekspartner voor u als betrokken persoon maar ook voor de instanties die hem moeten controleren.

Hij is tevens de persoon die de doelstellingen en de middelen voor de gegevensverwerking vastlegt. Het kan gaan om een natuurlijk (fysiek) persoon (bv. een dokter) of een rechtspersoon (bv. een bedrijf), een feitelijke vereniging (bv. een vzw) of een openbaar bestuur (bv. een gemeente).

Als een wet, decreet of ordonnantie het doel en de middelen voor een bepaalde gegevensverwerking voorschrijft, dan is de verantwoordelijke voor de verwerking diegene die de wet, dit decreet of die ordonnantie daarvoor specifiek aanduidt.

De verantwoordelijke voor de verwerking hoeft de verwerking niet zelf te verrichten, hij kan daarvoor beroep doen op een zogenaamde verwerker , dit is een vorm van onderaanneming waarbij iemand anders de concrete verwerking in opdracht van de verantwoordelijke verricht. Zo verricht dikwijls een sociaal secretariaat bepaalde verwerkingen in opdracht van een werkgever en houdt een extern boekhoudkantoor zich bezig met de boekhouding van een zelfstandige. Een bewakingsfirma kan van een winkelketen de opdracht krijgen om bewakingscamera’s te installeren en te bekijken. Opgelet: voor de Privacywet is een verwerker niet diegene die onder rechtstreeks gezag staat van een verantwoordelijke voor de verwerking en daardoor gemachtigd is om de gegevens te verwerken (zoals bv. een werknemer van een bedrijf).De verwerker is dus steeds een externe persoon of instantie.

 

 

Traditionele brievenbus moet een pak groter: nieuwe richtlijn op komst.

 

 

 

 

Onze brievenbussen moeten mee met hun tijd. Ze slikken tegenwoordig niet alleen brieven, maar ook steeds meer pakjes. Daarom moeten de 10 jaar oude regels aangepast en zou onze bus er in de toekomst wel eens heel anders kunnen uitzien.

De opening van een brievenbus moet 23 cm lang en 3 cm hoog zijn. Dat wettelijke voorschrift werd in 2007 uitgevaardigd, toen de e-commerce nog in zijn kinderschoenen stond en de postbode vrijwel alleen brieven rondbracht. Sindsdien is er veel veranderd. De webwinkels zijn door het dak gegaan, maar de brievenbus is intussen nog steeds dezelfde. Elke dag levert bpost alleen al 175.000 kleine en grote pakjes in België. 17 tot 19 procent daarvan kan niet afgeleverd worden bij een eerste poging. En daar moet verandering in komen, vindt het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT).

Die instantie, die zelf niets kan beslissen maar wel alle betrokkenen kan aanmanen tot actie, gaat een “voorstel tot eventuele aanpassing” van het tien jaar oude Ministerieel Besluit maken. De bedoeling is dat de regels “tegemoetkomen aan het sterk wijzigende postale landschap, waar naast een dalende volume van brievenpost een significant stijgende trend zichtbaar is bij de postpakketten”. Met andere woorden: het BIPT vindt dat de brievenbus een pakjesbox moet worden. Zo wordt het ook makkelijker voor de postbodes, want dan hoeven ze die bijna één op de vijf pakjes die niet geleverd kunnen worden, niet telkens terug meenemen.

Gaan we onze goeie, ouwe brievenbus in onze voordeur of in onze gevel moeten dichtmaken en onze mooie marmeren brievenbus naast onze oprit afbreken en wegvoeren? Zo ver is het nog niet, benadrukt de woordvoerder van minister van Telecom en Post Alexander De Croo (Open Vld). 

“De denkronde moet nog beginnen. We vinden het wel al heel goed dat het BIPT in overleg gaat met alle betrokkenen: de producenten, de consumenten, de overheden, de aanbieders. De e-commerce heeft het landschap nu eenmaal gewijzigd. Maar het is te voorbarig om nu al te zeggen dat de opening van de brievenbus groter moet. Dat heeft het BIPT niet gezegd. En het is zeker niet zo dat alle brievenbussen binnenkort verplicht vervangen moeten worden”, aldus woordvoerder Tom Meulenbergs.

Bij bpost wordt afwachtend gereageerd. “We wisten hier niet van en hopen dat we voor de consultatieronde worden uitgenodigd”, zegt Barbara Van Speybroeck. Er zijn wel enkele kanttekeningen te maken bij een mogelijke aanpassing van de brievenbus -lees: is het wel echt nodig? “Je kan de opening groter maken, maar de brievenbus moet ook veilig zijn. Je wil geen brievenbus waar je post door iedereen kan uitgehaald worden.”

Bpost doet zelf al heel wat inspanningen om pakjes zo veel mogelijk bij de eerste poging geleverd te krijgen. “Ons netwerk biedt nu al heel wat mogelijkheden: 500 pakjesautomaten, 750 postkantoren, 700 postpunten en het Kariboo!-netwerk. We hebben in oktober vorig jaar ook een project opgestart waarbij elke burger zelf op de website kan bepalen waar zijn pakje geleverd wordt: thuis, bij de buren of op een andere veilige plek in de buurt.”

Cijfercode

“We moeten misschien weg van de klassieke denkpiste waarbij de brievenbus een grotere opening krijgt”, besluit Meulenbergs. Hij verwijst naar andere landen, waar slimme en gekoppelde brievenbussen al ingeburgerd zijn. Zo’n brievenbus kan geopend worden met een cijfercode die de postbode of koerier op het pakje terugvindt. Een andere mogelijkheid is ook dat bewoners van een huizenblok één grote bus delen, waar brieven en pakjes afgeleverd worden. “Zo ver zijn we nog niet. Eerst overleg met alle betrokkenen en dan zal het BIPT de minister een advies geven.”

 

Bron: het Nieuwsblad. 26/01/2018

 

 

 

 

 

 

Dubbel glas wordt 'verplicht' in uw appartement

 

 

 

Heeft u vragen of bent u het niet eens, je bent steeds welkom met suggesties of commentaar.

hheiser@telenet.be