Eva Vermeeren - Viool Eva Vermeeren


Eva concerteerde reeds op jonge leeftijd in orkesten, ook o.a. in Zwitserland, Italië, Japan en Amerika. Zij trad meermaals op als soliste en werd in 1988 laureaat van de Belgische vioolwedstrijd “Jong Talent

Na haar eerste prijs viool en kamermuziek aan het conservatorium van Antwerpen en na een meestergraad aan het Brussels conservatorium bij P.Hirshorn, vervolmaakte Eva haar studies met een “Performance Diploma” in het Amerikaanse Baltimore (Peabody conservatory, John Hopkins University) waar zij zich ook bekwaamde in directie en pedagogie.

In de Verenigde Staten trad Eva op als soliste, in duo met pianist Jésus Gomez, als lid van het kamerorkest van Philadelphia ’Concerto Soloist’s’, de opera company ‘Academy of Vocal Arts’ en het strijkkwartet Elixir (Philadelphia).

Ze concerteerde reeds op verschillende internationale festivals zoals het bekende ‘Princeton Opera Festival’ in New Jersey en kamermuziekfestivals in Vermont (USA), Santander en Lausanne. Ze volgde daarnaast ook masterclasses bij grote persoonlijkheden zoals H. Krebbers, C. Serban, B. Kaplan, P. Vernikov, M. Lubotsky, C. Romano, E. Kawaguti, A. Leon Ara, U. Gorniak, C. Maycomber and M. Fatkulin.
Sinds haar terugkeer naar België in 2001 speelde Eva verschillende jaren met het Kryptos strijkkwartet ( ze concerteerden voor het Festival van Vlaanderen, Radio Klara in het Paleis, Kumo kamermuziek Festival in Finland en behaalde de Semi-Finale op de befaamde Shostakovitch strijkkwartet Competitie te Moskou).Met dit kwartet nam ze deel aan masterclasses van het Alban Berg kwartet, het Keller kwartet, G. Kurtàg, het Borodin kwartet en het Danel kwartet.

Tegenwoordig is Eva voornamelijk actief als eerste violiste van het Kirke Strijkkwartet


www.kirke.be

Ze speelt naast Donnacorda ook in ‘Duo Amabile’ met pianist Kim van den Brempt (concerten in Duitsland, Frankrijk, België waaronder een life-optreden voor Radio-Klara, Cd-opname 2004 en een concert ter ere van Koningin Fabiola in het stadhuis in Brussel), is dirigente van het amateur strijkkorkest de ‘Turnhoutse Snaar’ sinds 2001. Naast haar kamermuziek carrière is Eva vast lid van het kamerorkest de ‘Beethoven Academie’ en speelt regelmatig in orkesten zoals het Vlaams radio orkest, de Filharmonie van Antwerpen ea.
Naast de klassieke muziekwereld vertoeft Eva ook in het popmilieu en werkt(e) met artiesten en groepen als Björk, Toots Tielemans, Kenny Werner, Ozark Henry ea (met orkest); Scala, Zornik, Soulbob, Kenye West (met strijkkwartet) en sinds 2005 als violiste en backingvocal bij de groep ’Les Talons Gitanes’