Fargesia

De sympodiale bamboes zijn ook toevallig die soorten die het wat beter doen in de schaduw of halfschaduw. Ze breiden zich heel langzaam uit in de breedte. De stengels zijn meestal dun, minder dan 2 cm dik, en staan zeer dicht op mekaar. Zelfs na meerdere tientallen jaren zie je nog duidelijk waar afzonderlijke planten geplaatst werden. Fargesia miirielae en Fargesia nitida horen bij de meest bekende vertegenwoordigers. Vaak ook bekend onder de synoniemen Arundinaria murielae of Sinarundinaria murielae, en Sinarundinaria nitida.

De Engelse benamingen "umbrella bamboo" voor Fargesia murielae en "fountain bamboo" voor Fargesia nitida geven een goed idee van de groeivorm, de habitus van de plant. Smal aan de basis, breed bovenaan en overhangend naar buiten. Een onmiskenbare vorm die van ver duidelijk maakt welke bamboe hier staat mooi te zijn. Voor vele kenners en verzamelaars blijft de Fargesia murielae wellicht dé bamboe die ze als enige zouden behouden. F, murielae onderscheidt zich van zijn neef F. nitida door een iets lichter groene blad- en stengelkleur.

Om beide planten op hun beste plaats te zetten in de tuin moeten we even een kijkje nemen naar hun natuurlijke habitat. Ze groeien aan de voet van de Himalaya, tot op een hoogte van 3.000 meter. Daar staan ze soms maandenlang in de wolken; de luchtvochtigheid is er meestal 100%. Dit is de streek van de nevelwouden. De planten zijn dus afhankelijk van schaduwrijke plekken met een hoge luchtvochtigheid. We zetten ze in onze tuin dan ook niet best solitair in het midden van het grasperk. Eén zonovergoten droge maand juli is voldoende om deze bamboes volledig ten gronde te richten, of dan toch een sterke groeiremming op te leggen.

Wat deze twee Fargesia soorten niet kunnen verdagen is een winderige stek. De grote hoeveelheid uiterst kleine blaadjes - die bij het geringste zuchtje wind in beweging komen - verdampen een grote hoeveelheid water. Is dat water niet snel genoeg naar de bladeren gevoerd - zoals tijdens een winderige droge dag - dan reageert een bamboe daar heel typisch op: hij rolt zijn blaadjes op alsof het een sigarettenblaadje was dat rond een plukje tabak gedraaid wordt. Dit fenomeen is een typisch alarmsignaal en een manier om het contactoppervlak en de verdamping te verkleinen. Dit fenomeen is reversibel indien er tijdig wordt ingegrepen. Meestal is de luchtvochtigheid tijdens de nacht voldoende om de plant terug zijn oorspronkelijke "looks" te geven. Krijgt de plant echter niet snel water dan drogen de bladeren verder in en sterven af. Een onvermijdelijke groeistop treedt dan op. Niet de beste manier om een hoogte van 4 meter te bereiken.

Dat schaduweffect is onvoldoende bekend bij tuinaanleggers, tuincentra en tuinarchitecten en zorgt ervoor dat mensen die enkele slechte ervaringen met Fargesia hebben meegemaakte de rug toekeren naar bamboes.

Fargesia murielae en Fargesia nitida zijn zeer winterhard en tevens wintergroen. Toch wordt tijdens de winter een 30% van het bladerpakket afgeworpen. De vergelende bladeren geven gedurende de winter een wat fletse indruk. Mooi groen blijven echter de bamboes die in het geslacht Phyllostachys thuishoren. Zij winnen de laatste tijd enorm aan populariteit.