Solitair of in groep

Dat hangt een beetje af van de beschikbare plaats en eventueel het geduld dat men kan opbrengen. Wenst men een onmiddellijk volwassen ogend effect, dan kiest men voor grote planten die op 60 tot 100 cm van elkaar geplant worden. Heeft men geduld, dan plant men één klein plantje dat op termijn ook groot en breed wordt.

Plant echter liefst niet verschillende soorten Phyllostachys die ongeveer even groot worden in een massief: met de jaren groeien alle soorten doorheen en dat geeft een rommelige indruk. En als men dat toch wil doen, dan plaatst men best wortelbarrières tussen de soorten.

Op een geïsoleerde plaats in de tuin staat een solitaire bamboe zeer mooi. Een goed effect wordt gekregen in een minerale omgeving (tussen rotsen en keien) of op een heldere plek waar de blik naartoe getrokken wordt. In een kleine tuin is een solitaire reuzenbamboe - in tegenstelling tot wat men zou denken - zeer attractief, en beter aangewezen dan een boom waar de groeihoogte en groeikracht minder te controleren valt dan van een bamboe.