Bananenbomen

Kultuur & Groeipatroon:
Bananen worden best in het begin van het groeiseizoen buiten geplant. (ttz in de lente na de ijsheiligen. Desnoods kunt u de jonge plant met wat droge bladeren bedekken;
De bananen hebben vlezige wortels en vereisen dus lichte potgrond of turfgrond, (n'PH of zuurtegraad van 7 of nog beter van 6 is wenselijk.
Deze planten zijn sterke groeiers en hebben dus heel veel meststoffen nodig ,liefst organische bemesting, aangezien ze van 0,5M tot 6 meter in enkele maanden kunnen doorstoten zelfs in ons klimaat.
Een adequate bewatering is tevens aan te raden maar gezien het hier nogal regelmatig regent kan dit tot een minimum herleid worden.
Bemestigstype: is aan te raden 6-6-6 of 12-12-12 =N-P-K (bvb :6 stikstof ,6 phosphor ,6 kalium)
Wil men vlugger bananen krijgen is een typebemesting nodig van 9-3-27.
Een hogere kaliumeoncentratie zal de bloemvorming stimuleren.
NB/ de plant dient minstens 3 jaar in de grond te staan eer men bananen kan verwachten.Ook moet men rekening houden met het feit dat die ene stam die een bloem zal voortbrengen 16 bladeren in het zelfde seizoen moet aanmaken alvorens alvorens de bloem een bananentros zal worden,
Staandwater doet de plant rotten.Dus de grond moet licht en doorlatend zijn.n' Trukje is de plant op een verhoogd bed plaatsen.
Plagen:de voornaamste zijn de klassieke insecten en de schimmels.
Bij jonge planten komt het wel eens voor dat woelratten aan de wortels knagen.Dus de planten nooit inpakken alvorens het reeds gevroren
heeft,zodoende hebben de belagers hun nest reeds elders gemaakt.
De planten worden eind april van hun winterdek ontdaan.U zult dan alleen kale stammen te zien krijgen.maar geen nood, uw planten zullen heel snel herkomen.

Bananen voor koude streken:
Deze planten zijn in ons klimaat steeds een attractie op zichzelf.
Stel je voor een plant van ongeveer 6 meter met roodgekleurde stammen en soms
rode nerven,enorme bladeren en tevens een 1,5 meter lange bananentros.
Het oogt allemaal tropisch,paradijselijk in onze contreien. Ze kunnen bij ons zowel in pot als in volle grond geplant worden. Maar in volle grond bereiken de juiste soorten en mits winterdek hun echte sierwaarde en volume.
Echter kunnen alle soorten ook de tropische niet winterharde in de verwarmde kas gehouden worden en zelfs vruchten opleveren.Maar opgelet voor de verwarmingskosten.
Waarschuwing : Dit is echter alleen bestemd voor liefhebbers die Meise en andere Koninklijke serres willen nadoen en die zeer kapitaalkrachtig zijn.
In de winter is in de wintertuin steeds minimüum 14°C vereist.en in de zomer is 27°C maximum aan te bevelen.Zoals je kunt vaststellen geen gemakkelijke opgave.
Wil je planten in pot houden moet de bewatering stilaan verminderen op het einde van het groeiseizoen.Plaats de banaan dan in een koelere maar niet te donkere veranda.
Eens de plant geacclimateerd is ,volstaat 3°C contant om te overwinteren. Stilaan zal men de bladeren zien verdorren .zonder echter problemen voor later.
In de lente zullen de planten weer uitlopen .
NB: speciaal voor zulke behandeling raden we de volgende tropische variëteiten
aan.
Musa Rajapuri;Ensete ventricosum met prachtige rode nerven.en musa acuminata U wel bekend uit alle tuincentras.
De bananen binnenkamers krijgen gemakkelijk dorre bladeren door de droogte. De musa acuminata Dwarf heeft daar veel minder last van.

Verwekte winterslaap:
Winterharde of bijna winterharde soorten kunnen meer drastische temperaturen verdragen.
Deze soorten worden best als kleine plant in voorjaar in volle grond geplaatst.
De ideale periode is half mei ;na de beruchte ijsheiligen.NB: de bodemwarmte moet ook voldoende hoog zijn om de groei te stimuleren.
De plant moet ook bij het begin van het seizoen voldoende water en bemesting krijgen.
Heel belangrijk is hoe uw gevestigde plant de winter te laten ingaan. Persoonlijk wacht ik de eerste vorst af bvb in december,tot de bladeren beginnen te verdorren.
Dan snijden we alle stammen (met een Stanley-mes ) en bladeren tot op 1,5 meter.De reden is dat de toekomstige vrucht reeds in de stam gevormd is en men deze desnoods wil bewaren.
Dan bouwt men een kooi in kippengaas rondom de plant. Men gooit dennennaalden en de dorre bladeren erin. Daarover best een plastic -zeil en klaar is kees.
De liefhebbers die geen vruchten wensen of heel deze bewerking te omslachtig vinden,kunnen gewoon de bananenstammen tot op grondhoogte afsnijden.
Bij het inpakken van de plant strooi ik telkens een antischimmelmiddel aan de voet van de plant. Of dit nodig is valt te betwijfelen aangezien veel liefhebbers die dat niet meer doen en dezelfde resultaten bekomen.
Eens de lente terug is omstreeks half april, kan men de plant uitpakken. Tevens terug bemesten en bewateren indien regen achterblijft.

Winterharde bananen.
Tot nu toe kennen we 6 soorten voor buiten maar de laatste tijd komen er regelmatig nieuwe varianten bij, uit China en vooral uit Tibet.
In zeer koude streken bvb; zone 6 en lager, liefst de banaan dicht bij het huis aan de zuidkant planten zodanig dat de wortels van de stralingswarmte van de woning kunnen genieten. De basisidee is de ondergrondse rhizoom of wortelstelsel te beschermen.
Deze ondergrondse groeikernen verdragen tot -12°c zonder afdekking,indien de plant tenminste de plant 3 jaar oud is.
Dus met onze laatste milde winters waren al onze afdekkingsmethodes in feite overbodig.Maar wie kan onze toekomstige winters voorspellen.
Hoe meer men echter kan afdekken en hoe minder men van de stam afsnijdt in het najaar des te vlugger uw banaan groot is in t' voorjaar en des vlugger men banaantjes eraan heeft.
Bananen in tuin en landschap:
In de tropen zorgen bananen voor grondbedekking en zullen ze steeds in de
breedte uitdeinen.
Persoonlijk zie ik in onze tuinen deze tendens van uitbreiding in de breedte ook optreden.

De 5 soorten bananen voor de volle grond zullen we even beschrijven:

 1. Musa Basjoo:
  Deze is zeker de oudst bekende variëteit.
  Hij kan in België zeker 6 meter hoogte en meer bereiken op een 16 vierkante meter oppervlakte.Bananen kun je vanaf het derde jaar zien mits je in de winter minimum 1,5 M van de stam behoudt.
  Tot nu toe hebben we de banaantjes nooit zien rijpen..Volgens een Duitse correspondent bestaat er een truc om ze tot maturiteit in ons klimaat te laten komen.
  Heel simpel ,men moet de bloem bestuiven met stuifmeel van een andere bloem!!!!

  NB: Zodra er 16 bladeren aan dezelfde stam gevormd zijn weet men dat de bloem er is en de tros zal gevormd worden .
  Best om de bloemvorming in de hand te werken is ook een type bemesting te geven van 9 (N )-3 (P )-27 (K ).
  Kalium =potassium bevordert bloemzetting.

 2. close-up van de bloem.
 3. musa sakhalin:
  Deze variant zou door de sovjets naar het eiland Sakhalin gebracht zijn? Er is echter twijfel over de naam echtheid van deze plant?
 4. musa glauca:
  Dit is de sneeuwbanaan uit Tibet.( 2500M hoogte)
  Hij heeft een mooie stam.Een nadeel is dat het om een Ensete-variant gaat.
  Dit wil zeggen praktisch nooit uitlopers . Dus voor de vermeerdering moeten we wachten op vruchten, hij zou ook volgens het boek van de American banana society, in zone 7 mits bedekking kunnen overleven.
 5. musa Sikkimensis :
  Ook van op 2500M.ln Sikkim geeft hij gemakkelijk eetbare bananen.Het blad is bij sommige zaailingen aan de onderkant rood gekleurd. Nog in volle testfase,maar ook voor zone 7.!!!!!!
 6. musa Tibet:
  Dit zou wel eens de ontdekking kunnen zijn waar we zolang op wachten. Het is waar dat de plant daar groeit en bananen geeft. Nb de zomers zijn er wel warmer. Een bijkomend voordeel is dat de plant enorm veel uitlopers geeft heel kort bij de stam.
 7. Musella Lasiocarpa :
  Ofte de Gele Reuze-Lotus banaan uit China ( 2500 M ).Men dacht dat de plant uitgestorven was ,maar men heeft op een boerderij nog één Musellaveld ontdekt dat diende als varkensvoeder! Voor Zone 7 of zelfs zone 6 volgens de American Banana Society? Deze plant is een enorme woekeraar.
  Deze plant geeft echter geen bananen maar wel 30 cm grote gele bloemen die 6 a 9 maanden aan de plant blijven ,vandaar onze interesse.
  De plant wordt maar 1 a 2 meter hoog.

 


4 Jaar oude stammen,in Meise Oppem


En dit is het resultaat