16/07/2005

In het kader van 175 jaar BelgiŽ en 25 jaar federalisme namen de Koning en de Koningin te Ieper deel aan de manifestatie ďBelgiŽ danstĒ.

De Koning en Koningin werden door mezelf en Patt'n met de FJR'n veilig geŽscorteerd tot op de Grote Markt alwaar het feest plaats vond onder de aanwezigheid van zo'n 3000 mensen.

 

                          

En neen, onze Koning heeft niet met onze nieuwe FJR'n gereden :)

                                   

 

12/07/2007 : Queen Elizabeth brengt blitzbezoek aan Ieper

 

                                                       

De Britse koningin Elizabeth bracht op 12 Juli 2007 samen met haar echtgenoot prins Philip en koningin Paola een kort bezoek gebracht aan Ieper. Ze woonde de tachtigste verjaardag van de Menenpoort bij. De publieke belangstelling voor het bezoek van de Britse vorstin was, in vergelijking met haar eerdere bezoeken aan de Vredesstad, aan de lage kant.

Last Post
De Ieperse burgemeester Luc Dehaene, West-Vlaams gouverneur Paul Breyne en de ministers Flahaut en Landuyt verwelkomden de koninklijke gasten om 15.00 uur op de Grote Markt. Vandaar wandelde het gevolg naar de Menenpoort voor een speciale Last Post. Die werd geblazen omdat de Menenpoort tachtig jaar oud is. De vorsten legden er kransen neer en tekenden het gulden boek.

Menenpoort
De Menenpoort werd op 24 juli 1927 ingehuldigd in aanwezigheid van koning Albert I. In WOI trokken duizenden Britse soldaten via de Menin Gate, die toen niet meer was dan een gat in de vestingen, naar het front. Na de oorlog werd de plek uitgekozen om een monument voor de vermisten op te bouwen. Op de dag van de inhuldiging in 1927 speelden klaroenblazers van de Somerset Light Infantry voor het eerst de Last Post. Dat maakte sterke indruk op de Ieperse politiecommissaris Vandenbraambussche, die er een dagelijkse ceremonie van maakte.

Half uurtje
Het bezoek van de vorsten aan Ieper nam exact een half uur in beslag. Volgens cijfers van de lokale politie waren er zo'n zevenhonderd tot duizend kijklustigen komen opdagen. Ook op het Tyne Cot Cemetery in Passendale, waar veel Britse soldaten begraven liggen en de Britse koningin een plechtigheid bijwoonde, schatte de politie de opkomst op een kleine duizend.

FJR
Het koninklijk bezoek werd geŽscorteerd door de Motorrijders van de Koninklijke escorte tot aan de afrit A19 . Vandaar werd ik als gids op de FJR opgedragen de gezagsdragers tot op hun bestemmingen te brengen.