Organisatie
De Groep Militaire Politie is uit 188 militairen samengesteld die verspreid zijn over het nationale grondgebied.

De Staff van de Groep Militaire Politie is in het Kwartier Koningin Elisabeth te EVERE gestationeerd en staat onder bevel van Luitenant-kolonel DE VOS.

Het detachement Alpha is in het Kwartier Koningin Elisabeth te Evere gestationeerd en staat onder het bevel van Kapitein DROESSAERT. Zijn verantwoordelijkheidssector omvat de provincies VLAAMS en WAALS BRABANT en de hoofdstad Brussel.

Het detachement Bravo is in het kwartier Cdt Avi DONY te NIJVEL gestationeerd en staat onder het bevel van Kapitein CERNUTA. Zijn verantwoordelijkheidssector omvat de provincies HENEGOUWEN et NAMEN.

Het detachement Charlie is in het Camp Prins ALBERT I te Marche-en-Famenne gestationeerd en staat onder het bevel van Kapitein-commandant LECLERE. Zijn verantwoordelijkheidssector omvat de provincies LUIK en LUXEMBURG.

Het detachement Delta is in het Camp BEVERLO te Leopoldsburg gestationeerd en staat onder het bevel van Kapitein-commandant MELDERS. Zijn verantwoordelijkheidssector omvat de provincies ANTWERPEN en LIMBURG.

Het detachement Echo is in het Kwartier LOMBARDSIJDE te LOMBARDSIJDE gestationeerd en staat onder het bevel van Kapitein-commandant DE CRAEMER. Zijn verantwoordelijkheidssector omvat de provincies WEST en OOST VLAANDEREN.

Rol
De essentiŽle taak van de Groep Militaire Politie tijdens het uitvoeren van de diverse MP opdrachten bestaat er in preventief op te treden vanuit een voorbeeldfunctie. Door een aanwezigheids - en controlepolitiek moet zij voorkomen dat er overtredingen van de reglementen, voorschriften en orders aangaande de tucht, het verkeer en de veiligheid gebeuren. Het repressief karakter van haar interventies komt slechts op de tweede plaats.