Onafhankelijk Radionieuws Oostkust
Radio Paradijs
KNOKKE-HEIST & ZEEBRUGGE BELGIUM
Radio Contact
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
ORO Archief
 NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Email
KustPortaal
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
NIEUWSARCHIEF 2005
Lokaal Nieuwsarchief 2005: 
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
NIEUWSARCHIEF 1998 - 2004
Lokaal Nieuwsarchief 2004:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2003:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2002:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2001:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2000
Lokaal NieuwsArchief 1999
Lokaal NieuwsArchief 1998
Scheepvaart Archief
ARCHIEF 2006 * AUGUSTUS
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 31 augustus 2006
"Zo'n minister is toch nooit nodig geweest" Peter Koelewijn 1974
Vandaag 32 jaar geleden Einde Zeezenders !
Kippeveldag dus op Paradijs 105.1 en Veronica 96.6
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Op Open Monumentendag staat ook in Knokke-Heist erfgoed centraal onder het thema "Import-Export".
° Er is geen draagvlak voor de geplande ontpolderingen bij het Zwin.  Ook de te verwachten resultaten van de ingreep zijn twijfelachtig. 
° Het gemeentebestuur wil extra platforms op het strand tegen de zeedijk aanbrengen om bijkomende fietsrekken te monteren. 
° Binnenkort wil men ook het deel van de Knokkestraat heraanleggen tussen Duinbergen en het verkeersklaverblad in Knokke. 
° Woensdag zijn in onze kustregio weer massaal bruinvissen aangespoeld.
° Donderdag hebben fans uit Vlaanderen en Nederland op zee herdacht dat 32 jaar geleden een nieuwe wet zeezenders Veronica, Noordzee en Atlantis dwong te stoppen met uitzenden.
° Het doorgaande verkeer tussen Knokke-Heist en Blankenberge krijgt tijdelijk af te rekenen met nog meer hinder in Zeebrugge. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Dedecker wil brandstoftoeslag voor vissers
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 21u Vet Safari, BBC2: 22u Extras, KaII: 21.05 Point Break,  Canvas: 22.20 De Wereld van Tarantino, 
OPEN MONUMENTENDAG

Op Open Monumentendag staat ook in Knokke-Heist erfgoed centraal onder het thema "Import-Export". Op 10 september wordt in de badstad van de gelegenheid gebruik gemaakt om de visserij en het werk van binnen- en buitenlandse architecten en kunstenaars te belichten.  Dit gebeurt aan de hand van wandelingen en een fietstocht.  Ook het streekmuseum Sincfala en de beschermde orgels staan die dag in het voetlicht. In Ramskapelle kan men verder terecht in de Molen van Callant.  Bezoek aan de gebouwen en deelname aan de activiteiten is gratis.

Activiteiten

- Geleide wandeling "Heist/Koudekerke en de visserij"
Vertrek: 14.30 uur aan Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140.  Een gids brengt u langs al dan niet beschermde gebouwen in Heist.
- Geleide wandeling "Knokke: architectuur, kunst en toerisme"
Vertrek: 10.30 en 14.30 uur aan gemeentehuis Knokke, Alfred Verweeplein 1.  Een gids loodst u zigzag langs de Lippenslaan en Dumortierlaan.
- Geleide wandeling "Het Zwin en de trekvogels"
Vertrek: 10.30 en 14.30 uur aan de ingang van het Zwin – Inschrijven verplicht op 050 630 872.  Een gids geeft speciale aandacht aan trekvogels en het natuurreservaat als internationale vogelluchthaven.
- Geleide wandeling "Polders aan de grens"
Vertrek: 10.30 uur aan grenspaal 360, bij Hof Ter Muide (weg Knokke - Sluis).  Een gids wandelt met u door de Sint-Donaaspolder met als thema de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).
- Fietstocht "In het spoor van Joseph Stübben"
Vertrek: doorlopend aan Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140.  Een tocht langs beschermde gebouwen en de Beelden in de Stad.

Meer info en brochure:
Sincfala, Museum van de Zwinstreek - Pannenstraat 140 - 050 630 872 - sincfala@knokke-heist.be - www.sincfala.be – Elke dag open: 10 - 12 en 14 - 17.30 uur – 
 

 
DRAAGVLAK ONTBREEKT VOOR ZWINONTPOLDERING 

Deze week ging het natuurreservaat het Zwin in Knokke-Heist officieel over in Vlaamse en West-Vlaamse handen. Maar volgens West-Vlaams provincieraadslid Bernard De Cuyper is het voornemen om de verzanding in het Zwin tegen te gaan door de ontpoldering van de Willem Leopoldpolder een stap te ver. "De effectiviteit is niet gegarandeerd en er is helemaal geen sociaal draagvlak voor deze operatie", zegt hij. Twaalf landbouwers worden er het slachtoffer van terwijl eigenlijk niemand heil ziet in de geplande ingreep. In de ogen van De Cuyper wordt het hele verzandingsprobleem van het Zwin misbruikt. "Niemand kan verzekeren dat met deze ontpoldering de verzanding wordt tegengegaan". Hij hoopt dan ook dat de Vlaamse regering en het Vlaamse parlement het dossier zullen herbekijken na het zomerreces. Bovendien blijkt volgens het provincieraadslid dat men zich kan beperken tot het dieper baggeren van de Zwin-sleuf en het zorgen voor een sterkere stroming in het bekken om het verzandingsprobleem op te lossen.
 

MEER FIETSREKKEN OP STRANDPLATFORMS 

Het gemeentebestuur wil extra platforms op het strand tegen de zeedijk aanbrengen om bijkomende fietsrekken te monteren. In totaal staan er nu 140 fietsrekken, met telkens 8 plaatsen per rek.   Het gebruik van deze fietsrekken was deze zomer echter zo groot dat het aangewezen is om het aantal platforms uit te breiden. Daarom is men van plan om 60 fietsrekken aan te kopen.  Die zullen dan op de nieuw aan te leggen draagplatforms geïnstalleerd worden. Met deze uitbreiding zullen in Knokke-Heist in totaal 1600 fietsen kunnen gestald worden op het strandgedeelte en niet langer op de promenade van de Zeedijk.  Dit zal meteen meer ruimte scheppen voor de wandelaars. Het gaat om een investering van in totaal 63.000 euro. 
 

HERAANLEG KNOKKESTRAAT 

Na afloop van de werkzaamheden in Heist en Duinbergen wil men in de toekomst ook de rest van de Knokkestraat heraanleggen.  Het gaat om het stuk tussen de Duinbergenlaan en het verkeersklaverblad in Knokke. Binnenkort wordt hiervoor een openbare aanbesteding ingeleid. De kosten worden geraamd op ruim 340.000 euro. 
 

MASSALE STERFTE 

Woensdag zijn in onze kustregio weer massaal bruinvissen aangespoeld. Liefst 7 exemplaren werden op de stranden in onze buurprovincie Zeeland aangetroffen. Ook in Middelkerke spoelde woensdag een dode bruinvis aan. De afgelopen week werden ook op het strand van Knokke-Heist twee kadavers van bruinvissen aangetroffen. Momenteel wordt dringend onderzoek gedaan naar de massale sterfte onder bruinvissen voor de Vlaamse en Nederlandse kust.
 

HERDENKING OP ZEE 

Donderdag hebben fans uit Vlaanderen en Nederland herdacht dat 32 geleden een nieuwe wet zeezenders Veronica, Noordzee en Atlantis dwong te stoppen met uitzenden. Internetradiostation Radio Mi Amigo 192 zond donderdag echter de hele dag uit vanaf zee. De finale van de al twee maanden durende Top Tienduizend werd live op antenne gebracht vanaf het 44m lange zendschip M.S. Fortuna, enkele mijlen voor de kust van Scheveningen.  Het Nederlands/Vlaamse Radio Mi Amigo 192 is voortgekomen uit de zeezender Mi Amigo en kabelzender Radio 192. Met de Top Tienduizend wilde het station een record vestigen: het is de langste hitparade die ooit is uitgezonden.
 

VERKEERSHINDER 

Naast de fileproblemen bij de sluisbruggen in Zeebrugge zal het doorgaand verkeer tussen Knokke-Heist en Blankenberge vanaf maandag nog verder gehinderd worden. Dat komt omdat De Lijn in Zeebrugge de tramwissels laat herstellen tussen de Visartsluis en de Tijdokstraat. Om die werken vlot te laten verlopen wordt de linkerrijstrook richting Blankenberge afgezet. Het doorgaand verkeer vanuit de richting Knokke-Heist beschikt vanaf maandag op die plaats dus enkel nog over de rechterrijstrook. De werken zullen twee weken duren. 
 

"Zo'n minister is toch nooit nodig geweest"

Henry Willem (Harry) van Doorn ('s-Gravenhage, 6 oktober 1915 - Amersfoort, 12 januari 1992) was een progressieve katholieke magistraat, die in 1956 als voorzitter van de KVP harde strijd voerde tegen de PvdA, maar later uit onvrede over de koers van zijn partij uit de Kamer trad. Hij was minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk voor de PPR in kabinet-Den Uyl. Dit hooghartige heerschap maakte tijdens zijn ministerschap vanuit Den Haag een einde aan radiopiraten die vanuit de Noordzee uitzonden. Voor hij de politiek inging was hij advocaat-fiscaal bij het Bijzonder Gerechtshof waar hij vele malen de doodstraf eiste tegen 'landverraders' en hij was de voorzitter van de KRO.

 Veronica, sorry
Peter Koelewijn

Het nieuws hoorde ik in juni aan zee
De minister was kort, hij zei nee
Sommigen hadden dat al verwacht
Maar zovelen hadden dat nooit verwacht

Herman stok, jij eerste echte dj
Ben jij daar nou wel zo gelukkig mee
Zo´n minister is toch nooit nodig geweest
Jullie staan al zo sterk, in de race

Refr.:
Veronica, sorry
Is het nu allemaal echt voorbij
Veronica, sorry
Maar het ligt niet aan jou en het ligt niet aan mij
Niet aan Hilversum 3, die zijn ook niet blij
Niet aan Noordzee, en niet aan Caroline
Nee, nee, nee, nee
Die zelf ook het kind van de rekening zijn
Veronica, sorry
Veronica, sorry
Veronica, sorry

En nou denk ik met melancholie
Aan dat schip als ik weer zo´n stikker zie
Met “Veronica blijft, als u dat wilt”
Hebben de fans niet hard genoeg gegild?

En jongens, jullie van Hilversum 3 hebben toch
Vroeger allen naar 1-9-2 gezocht
Waar Joost den Draayer nog geboren is
En Eddie, Klaas, Krijn en Kees, of heb ik het mis?

Refr.

En Theo Ad, en, Hugo en de rest van drie
We zaten allen bij Veronica op de knie
Soms vond je het niks, maar je leerde veel zo
Felix en Edward, is het niet zo

De Cats, Golden Earring, en Bonnie st. Claire
Mouth and McNeill, jullie schopten het ver
Net als de rest hier, in de show-bizz
Maar met hulp van je vrienden en die was niet mis
(got a little help from our friends)

Refr.

Kan er met windkracht 0 een schip vergaan
En wie wil er dan graag bij het zinken staan
Het leven gaat ook zonder Veronica door
Maar het spijt iedereen dat je haar nooit meer hoort:

Veronica sorry, Veronica sorry
 


Dedecker wil brandstoftoeslag voor vissers

Een brandstoftoeslag van 3 procent voor de reders, net zoals er in de reisindustrie een toeslag bestaat op vliegtuigtickets, en de vermindering van zes naar vijf bemanningsleden per schip. Het zijn slechts enkele van de voorstellen die senator Jean-Marie Dedecker (VLD) doet om de visserijsector weer leefbaar te maken.  "Reders hebben 10 procent meer inkomsten nodig om te overleven en dat door de stijging van de brandstofprijzen", aldus de senator. "Een doorsnee visserschip haalt jaarlijks een gemiddelde van 1,25 miljoen euro omzet en verbruikt één miljoen liter brandstof. Eén derde van de opbrengst gaat bijgevolg naar de aankoop van mazout. Daarom moeten er duurzame maatregelen komen". Volgens Dedecker kan een eventuele brandstoftoeslag gezien worden als een solidariteitsbijdrage op de veilingprijs, betaald door de viskopers. "De prijs in de winkel is immers een veelvoud van wat de reder krijgt en 3 procent zal niet voelbaar zijn". De vermindering van het aantal bemanningsleden is volgens hem een oplossing voor het nijpend personeelsprobleem. Voorts vindt Dedecker dat de patronale bijdragen aan de overheid moeten gestort worden. "Nu krijgt het Zeevissersfonds daarvan liefst zes miljoen euro per jaar en zwemt het in het geld, terwijl de reders verdrinken. Een teruggave van 25 procent van die patronale lasten zou 2 procent meer inkomsten opleveren voor een doorsnee reder. Gelijkaardige maatregelen hebben de Belgische baggersector destijds in leven gehouden", luidt het nog.
 

31.08.1880 Geboorteverjaardag van Wilhelmina, koningin van Nederland 
31.08.1945 Geboorteverjaardag van Van Morrison, Iers zanger en componist 
Op 31 augustus 1963 wordt de Hot Line tussen het Kremlin en het Witte Huis in gebruik genomen.
Om middernacht op 31 augustus 1974 wordt in Nederland onder impuls van minister Harry Van Doorn de anti-zeezenderwet van kracht. Door toedoen van deze omhooggevallen blaaskaak van katholieke PPR-signatuur verdwijnen de zeezenders Veronica, Noordzee en Atlantis uit de ether.
31.08.1997 Overlijdensverjaardag van Diana Spencer, Princess of Wales 
31.08.2002 Overlijdensverjaardag van Lionel Hampton, Amerikaans jazzmusicus 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 30 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Niet minder dan 900 triatleten uit 9 verschillende landen bereiden zich voor op de Zwintriatlon van komende woensdag. 
° Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen vormt het Vlaams Belang in Knokke-Heist kartel met de partij Vlott van voormalig VLD'er Hugo Coveliers.
° Komende zaterdag wordt in Ramskapelle voor de tweede keer een ploegentijdrit over 10,5 km georganiseerd.
° Het gemeentebestuur in de badstad doet nogmaals een poging om zelfreinigende openbare toiletten langs de zeedijk te installeren. 
° Dinsdagavond kreeg ook de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist een wind- en waterhoos op bezoek. 
° In het kader van een Markant-actie werd in de badstad ruim 5.000 euro overgemaakt ten behoeve van een basisschool in een van de armste buurten van Dakar. 
° In Zeebrugge wordt volgend jaar gevierd dat de haven een eeuw geleden in gebruik werd genomen. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 20u Comedy Doubles, 21u Rick Stein, 22u Shoot the Messenger, KaII: 21.05 It Takes Two, VT4 22.10 Not another Teen Movie, Canvas: 22.10 Bram Stoker's Dracula

ATLETEN SLOVEN ZICH UIT 

Niet minder dan 900 triatleten uit 9 verschillende landen bereiden zich voor op de Zwintriatlon van komende woensdag. Het is meteen de 8ste keer dat tussen Sluis en Knokke het evenement wordt georganiseerd. Onder de deelnemers heel wat triatleten met naam en faam. Met op kop natuurlijk de meter en de peter van de organisatie, de Sluise Térèse van Lare en Iron Man Luc Van Lierde. Om op het hoogste podium te klimmen zal Van Lierde in de eerste plaats moeten afrekenen met titelverdediger Marino Vanhoenacker. De 2 Brugse tenoren zullen verder ook moeten rekening houden met het jonge geweld: Karel Pardaens, Bert Jammaer en Jim Thijs en vaste waarden Koen Hoeyberghs, Jim Beuselinck en vooral Dennis Looze. Als meest gevaarlijke outsider wordt echter de Spanjaard David Castro Iglesias getipt. Bij de dames voert titelverdedigster Mieke Suys het deelnemersveld van 131 dames aan.
 

BELANG VLOTT NAAR 5 ZETELS??

Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gaat het Vlaams Belang in Knokke-Heist scheep met de partij Vlott. Dat letterwoord staat voor Vlaams Liberaal Onafhankelijk Tolerant Transparant. Deze partij werd vorig jaar opgericht door de voormalige VLD'er Hugo Coveliers. Lijsttrekker Frank De Smet zegt te hopen dat dit kartel het Vlaams Belang in de badstad van 3 op 5 zetels zal brengen in de gemeenteraad. Voor de eerste keer sinds de oprichting heeft het Vlaams Belang in Knokke-Heist 31 kandidaten op de lijst. Frank De Smet trekt de lijst, gevolgd door Leo De Waele. Lijstduwer is Peter-Jan Buytaert. Serge Voordecker en Cecile Vanhamme, ex-VLD'ers, staan op de 30ste en 29ste plaats. Absolute prioriteit voor het Vlaams Belang zijn betaalbare woningen voor jonge gezinnen. Verder wil de partij meer politie in het straatbeeld, zerotelerantie in verband met drugs, gratis buurtparkeren voor inwoners, en volksraadpleging bij grote projecten in de badstad. 
 
 

HET PROGRAMMA

1. De VEILIGHEID van de inwoners van Knokke-Heist moet steeds een prioritaire bekommernis zijn. Heist, Westkapelle en Ramskapelle hebben duidelijk nood aan meer politie in het straatbeeld als preventie voor recente inbraken. Als handelsgemeente worden wij regelmatig geconfronteerd met roofovervallen op handelszaken en op personen. Fietsen en bromfietsen verdwijnen bij de vleet. Zichtbare agenten, ook te voet en per fiets patrouillerend, samen met een permanente bemanning van het camerasysteem moeten van Knokke-Heist een veiliger gemeente maken. In het seizoen wensen wij permanente preventieve politieaanwezigheid in de uitgaansbuurten om agressieve jongeren aan te pakken.

2. Als grensgemeente zijn wij extra blootgesteld aan het probleem van de DRUGS. Al jaren weet de lokale overheid waar drugs gebruikt en verkocht worden, maar laat dit oogluikend toe. Het Vlaams Belang eist ter zake een strenge aanpak en zerotolerantie. Ook het aantal nachtwinkels,waar nog altijd alcohol verkocht wordt aan jongeren onder 16 jaar, mag niet meer uitbreiden. Het Vlaams Belang eist een streng, doeltreffend toezicht op de naleving van de wetten in deze nachtwinkels.

3. Het verkeer in Knokke-Heist wordt voortdurend gestremd door chaotische wegenbouw en wildgroei van BOUWWERVEN. Het Vlaams belang wil een betere coördinatie van de werken, een betere communicatie naar de bevolking toe en inspraak van de bevolking i.v.m. wegenwerken. Wij eisen een doorgedreven controle op de naleving van de bouwvoorschriften op de openbare weg. De veiligheid van voetgangers, fietsers e.a. moet te allen tijde gewaarborgd blijven.

4. Het PARKEERBELEID in Knokke-Heist heeft veel weg van een georganiseerde straatroof. De lokale bevolking betaalt voor een bewonerskaart ongeveer € 180/jaar. De parkeerretributies leveren een gigantische winst op. Het is dus maar normaal dat de Knokke-Heistenaars hiervan kunnen meeprofiteren door in hun buurt gratis te parkeren. Wij zijn ook voorstander van het gratis kortparkeren. Randparkings met pendeldienst moeten het toenemende verkeer uit de binnenstad houden.

5. Het Vlaams Belang is er voorstander van dat grote megalomane projecten via REFERENDA aan de bevolking worden voorgelegd. Een bestuur moet maximaal rekening houden met de wensen van de lokale bevolking en mag zich niet uitleveren aan de wensen van enkele bouwpromotoren. (cfr. Casino, Reserve, centrum Heist, …).

6. Het schandalige “DOSSIER-ZWEMBAD” moet prioriteit krijgen. Onze bevolking begrijpt niet waarom dit dossier nu al 12 jaar blijft aanslepen en dat een groot dossier als bvb. “La Réserve” door de gemeenteraad gejaagd wordt en na één jaar al zal kunnen starten. We kunnen niet anders dan besluiten dat het zwembad voor de meerderheid niet prioritair was en is.

7. Het Vlaams Belang wil meer écht BETAALBARE WONINGEN. Het Gemeentebestuur heeft de laatste jaren honderden miljoenen ontvangen door verkoop van gemeentelijke gronden. Het Vlaams Belang eist dat dit geld in betaalbare gronden hergeïnvesteerd wordt om jongeren de mogelijkheid te geven in Knokke-Heist te blijven wonen.
Wij willen ook concrete projecten realiseren. Waarom niet i.p.v. een grote tweede golf een stuk daarvan voorbehouden voor een nieuw voetbalstadion; dan kunnen we op de gemeentelijke voetbalterreinen in Knokke minstens 300 nieuwe betaalbare huizen laten bouwen.

8. Het OCMW is van plan een SOCIAAL huis te bouwen (begroot op ongeveer 12.500.000 euro). Schandalig duur en gepland op een compleet verkeerde locatie. Het OCMW moet zich bezig houden met armoedepreventie en -bestrijding en moet er ook alles aan doen om zijn centen goed te beheren. Het Vlaams Belang wil dan ook niet dat het OCMW nog kunstmatige bevruchting, fitnessabonnementen, … van asielzoekers betaalt.
9. Het Vlaams Belang wil in Knokke-Heist een actiever MIDDENSTANDSBELEID voeren. Terrastaksen moeten afgeschaft worden en de milieutaks die handelaars betalen moet gelijkgesteld worden aan die van de particulieren.
Knokke-Heist moet zich als toeristische gemeente meer focussen op de winterperiode. Buiten het seizoen moet het bestuur meer organisaties van hoog niveau aantrekken opdat Knokke-Heist een levendige, bruisende gemeente wordt.

10. Het Vlaams Belang zal blijven ijveren voor het behoud en het promoten van het VLAAMS KARAKTER van Knokke-Heist. De gemeente en haar vertegenwoordigers moeten in al hun optredens, zowel binnen als buiten de gemeentelijke grenzen, de Vlaamse identiteit naar buiten brengen. 

Kandidaten Vlaams Belang-Vlott

1. Frank De Smet, 43 jaar Uittredend gemeenteraadslid/fractieleider
2. Leo De Waele, 47 jaar Uittredend gemeenteraadslid
3. Ann Pauwaert, 34 jaar 
4. Piet Vangheluwe, 28 jaar 
5. Luc Masyn, 44 jaar 
6. Natacha Coopman, 35 jaar 
7. Jef Elbers, 58 jaar 
8. Ludwig Van Spitael, 55 jaar 
9. Joyce Vanderhaeghe, 22 jaar 
10. Johan Vanhove, 47 jaar 
11. Marie-Paule Meerschaert, 45 jaar 
12. Esther Stofferis, 65 jaar 
13. Ingrid Osaer, 44 jaar 
14. Eddy D’hondt, 52 jaar 
15. Mario Mesuere, 36 jaar 
16. Marijke De Duytsche, 34 jaar 
17. Nathan De Wever, 33 jaar 
18. Inge Declercq, 26 jaar 
19. Sandra Bataillie, 38 jaar 
20. Marleen Vermeesch, 51 jaar 
21. Francine De Clerck, 43 jaar 
22. Yvette Vande Woestyne, 64 jaar 
23. Kamiel Lampaert, 76 jaar 
24. Cécile Van Hove, 73 jaar 
25. Chris Noreillie, 61 jaar 
26. Tania De Rijcke, 25 jaar 
27. Francis Beuckels, 38 jaar 
28. David Bentein, 18 jaar 
29. Cecile Verhamme, 42 jaar VLOTT-kandidaat
30. Serge Voordecker, 49 jaar VLOTT-kandidaad/OCMW-raadslid VLD
31. Dr. Peter-Jan Buytaert, 59 jaar Uittredend gemeenteraadslid
 

PLOEGENTIJDRIT 

Komende zaterdag wordt in Ramskapelle een ploegentijdrit over 10,5 km georganiseerd. Deze 2de Grote Prijs Knokse Bandencentrale–Le Boudin Sauvage richt zich tot alle inwoners van Damme en Knokke-Heist en renners die aangesloten zijn bij een in die plaatsen erkende wielervereniging. Alleen niet-vergunninghouders mogen deelnemen. Dit jaar is het aantal rijders per ploeg opgetrokken tot 4.  Het deelnemersveld is beperkt tot 200 renners of 50 ploegen dus. De wedstrijd wordt gezien als een unieke gelegenheid om de vorm te testen voor de nakende Zwintriatlon van 6 september, en de ploegentijdrit in Oostkerke op 24 september. De start is zaterdag om 14u ter hoogte van De Vouwte in de Ramskapellestraat. 
 

CHEQUE VOOR DAKAR 

In september 2005 startte Markant "Knokke-Duinbergen-Heist" met de actie "Runnin' for Africa". Een project waarbij Rik Heuzel zich tijdens de jaarlijkse kelnerloop in Blankenberge liet sponsoren ten voordele van een lagere school in een armere wijk van Dakar. Markant nam de ‘meter-verkoop’ op zich.  Het beoogde doel om 5000 m tegen 1 euro per meter te verkopen werd ruimschoots behaald.  Zopas werd dan ook in Duinbergen een cheque van 5.434 € aan Servaas van Belle overhandigd.  Hij is de voorman van het project in Dakar. 
 

WEER WIND- EN WATERHOOS 

Dinsdagavond kreeg ook de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist af te rekenen met een wind- en waterhoos. De voorbije dagen veroorzaakten dergelijke natuurfenomenen heel wat schade aan strandtenten in Het Zoute, Zeebrugge en Blankenberge. De waterhoos die dinsdag tussen Breskens en Vlissingen in de monding van de Schelde ontstond heeft evenwel geen schade aangericht. Als een windhoos het wateroppervlak raakt gebeurt dat met snelheden die lokaal oplopen tot enkele honderden kilometers per uur.  Daarbij worden dan door de trechtervormige slurf grote hoeveelheden water opgezogen zodat het fenomeen dan een 'waterhoos' genoemd wordt. 
 

TOILETTEN ZEEDIJK 

Na diverse eerdere pogingen zal het gemeentebestuur van Knokke-Heist andermaal proberen om zelfreinigende openbare toiletten te plaatsen langs de Zeedijk.  Vooral de SPa in de badstad heeft hier al herhaalde keren op aangedrongen. Bij de vorige uitbestedingen bleken de aangeschreven bedrijven niet geïnteresseerd. De kosten voor het leveren en plaatsen van een reeks openbare toiletten op de Zeedijk wordt geraamd op een klein half miljoen euro. 
 

100 JAAR HAVEN VAN ZEEBRUGGE 

In het Zeestation in Zeebrugge werd woensdagmiddag de sluier gelicht van de feestelijkheden die volgend jaar gehouden worden bij de honderdste verjaardag van de ingebruikname van onze kusthaven. Het was namelijk op 23 juli 1907 dat de haven officiëel werd in gebruik gesteld in aanwezigheid van Koning Leopold 2 en kroonprins Albert.  Bij de feestelijkheden in juli volgend jaar zal dan ook Koning Albert 2 present zijn. Voor de bevolking van de regio zijn onder meer aantrekkelijke bezoeken aan de haveninstallaties gepland.  Ook komt er een klank- en lichtspel op het evenementenplatform aan het strand van Zeebrugge Môle.
 

 Morgen donderdag 31 augustus herdenkt Radio Veronica het einde van de zeezenders op 31.08.1974
In Knokke-Heist te horen op 96.60 MHz (ruk de kabel er wel uit!) of door HIER te klikken.

Op donderdag 31 augustus zendt Radio Veronica 24 uur lang De 70's Top 270 uit!  31 augustus een historische datum voor Radio Veronica. Op deze dag in 1974 moesten de zeezenders Radio Veronica, Noordzee en Atlantis noodgedwongen stoppen met uitzenden. Op 31 augustus 2003 keerde Radio Veronica keihard terug op de Nederlandse radio. Anno 2006 wordt 31 augustus wederom een historische dag: Radio Veronica gaat 24 lang, van 00:00 uur tot 24:00 uur, back to the 70's met de 70's Top 270!  Omdat de 70's ook het tijdperk was van het zendschip Veronica, zullen we op 31 augustus ook wat klassieke zeezender jingles draaien. Een supergezellige dag dus op Veronica!

UITERAARD HERDENKT OOK RADIO PARADIJS KNOKKE-HEIST MORGEN HET FEIT DAT HET DAN 32 JAAR GELEDEN IS DAT DE ZEEZENDERS VERDWENEN VOOR DE KUST VAN DE LAGE LANDEN
 


Geen berichten
 
De strip van Donald Duck verschijnt voor het eerst op 30 augustus 1936.
30.08.1939 Geboorteverjaardag van John Peel, Brits diskjockey 
Bij een aanslag in Teheran komen op 30 augustus 1981 zowel de president van Iran, Ali Radjai, als premier David Bohonar om het leven.
Wim Duisenberg van de Europese Bank presenteert op 30 augustus 2001 de eurobiljetten.
30.08.2003 Overlijdensverjaardag van Charles Bronson, Amerikaans filmacteur 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 29 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Na Blankenberge en Zeebrugge werd nu ook het strand bij de Knokse Lekkerbek geteisterd door een windhoos. 
° Ook in de toekomst blijft de doorgang naar het Zwin en de Zwinstranden voor het publiek verzekerd. 
° Allerhande culturele en sportverenigingen in Knokke-Heist bereiden momenteel hun jaarlijkse Vrijetijdsmarkt voor, die zondag gehouden wordt.
° In Polen zijn oude Sovjetplannen gelekt voor een atoomaanval op ondermeer de haven van Oostende. 
° De leden van de Ooievaarsexpeditie zijn er de voorbije dagen in Spanje in geslaagd om bij de locatie te komen van één van de Vlaamse ooievaars. 
° Ook Zeebrugse vracht kan via de Betuwelijn naar Duitsland meent men bij onze noorderburen. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Plannen voor eertijdse atoomaanval op Oostende uitgelekt (Trouw 29.08.2006)
° Steunmaatregelen Ierse Visserij
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: VT4: 21.05 The Last Boy Scout, KaII 21.05 Lethal Weapon 4, BBC2 22u Volcanoes,  Canvas: 22.15 Nuremberg
WINDHOOS NU OOK IN KNOKKE-HEIST 

Een windhoos heeft maandagavond rond 18u op het strand van de Lekkerbek een dozijn strandtenten zwaar beschadigd. Kleinere brokstukken van de strandhuisjes werden over een vrij grote afstand meegevoerd door het krachtige natuurfenomeen. Een aantal windsurfers, die nog op zee waren, zagen de wervelwind ontstaan. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. Een windhoos ontwikkelt zich meestal als de bovenlucht koud is en het zeewater erg warm. Een hete julimaand gevolgd door een veel koudere augustus zijn blijkbaar het recept. Het was meteen de derde windhoos aan onze oostkust op amper twee weken tijd. 
 

DOORGANG GEVRIJWAARD 

Bij de ondertekening van het verkoopscontract voor het natuurreservaat het Zwin maakte graaf  Maurice Lippens bekend dat de overdracht aan het Vlaams Gewest gebeurt mits twee voorwaarden. De overheid heeft de garantie gegeven dat het Zwin in zijn huidige vorm wordt behouden.  Verder zullen ook de belangen en de toekomst van het personeel gevrijwaard worden. Minister van Leefmilieu Kris Peeters benadrukte dat ook gegarandeerd wordt dat de toegang tot het domein, strand en duinen voor het publiek behouden blijft. Ook de doorgang naar het Nederlandse deel van het strand blijft gevrijwaard. Met de aankoop van het Zwin wordt ook een belangrijke stap gezet voor de oplossing van de problematiek van de verzanding van het Zwin'', aldus Peeters. 
 

VRIJETIJDSMARKT 

Allerhande culturele en sportverenigingen in Knokke-Heist bereiden momenteel hun jaarlijkse Vrijetijdsmarkt voor. Komende zondag kan het publiek aldus op het Verweeplein kennis maken met het aanbod aan activiteiten in Knokke-Heist voor de komende maanden. Meer dan 50 verengingen maken geïnteresseerden op de Vrijetijdsmarkt wegwijs in hun uitgebreide aanbod. Schepen Maxim Willems opent de markt om 10 uur waarna men drie uur lang kan grasduinen in het aanbod van de verschillende organisaties. Gelijktijdig zijn er optredens van de vzw Gym, Bellydance, Westkapels Amateur Theater, Flamenco,…..
 

ATOOMAANVAL

In Polen zijn bewust plannen van het oude Warschaupact uit de jaren 60 gelekt voor een Communistische aanval op West-Europa. Onder meer blijkt uit de plannen dat Brussel en Oostende moesten verwoest worden bij middel van atoombommen met een kracht van 3.200 kiloton. Vermoedelijk zou dat ook het geval geweest zijn met de haven van Zeebrugge. In de documenten staat te lezen hoe Nederland door Poolse troepen bezet had moeten worden, na massale atoombombardementen. Dit ’Zeefront’ of ’Poolse front’ had de taak ook België en Denemarken te veroveren. De Polen moesten volgens de plannen 57 atoomaanvallen uitvoeren op doelwitten in Nederland, België en Duitsland. Moskou is woedend over het met opzet lekken van de aanvalsplannen. Bij het opdoeken van het Warschaupact was namelijk overeengekomen dat de plannen voor eeuwig zouden geheim blijven. 
 

VLAAMSE OOIEVAAR IN SPANJE 

De leden van de Ooievaarsexpeditie met Zwinconservator Struyf zijn er de voorbije dagen in Spanje in geslaagd om bij de locatie te komen van Tia, één van de Vlaamse ooievaars die momenteel bezig is aan de najaarstrek naar het Zuiden. De vogel had zich aangesloten bij een groep van wel 3.500 ooievaars. De groep deed zich tegoed aan afval op een stort op een uur rijden van Toledo. 
 

ZEEBRUGSE VRACHT VIA BETUWELIJN? 

De begin 2007 te openen Betuweroute moet ook worden opengesteld voor doorvoer van goederen uit Belgische havens naar het Europese achterland. Lading uit Antwerpen en Zeebrugge zou bij rangeercomplex in Barendrecht kunnen aansluiten. Dat zegt de projectmanager van de Betuweroute.   De Belgische inbreng zou op jaarbasis kunnen oplopen tot tien miljoen ton. De Betuweroute heeft het grote voordeel dat het 'rechtsRheinisch' is en dat de lading dus niet meer de Rijn hoeft over te steken, zoals andere treinverbindingen die allemaal 'linksRheinisch' zijn." 
 

 

Plannen voor eertijdse atoomaanval op Oostende uitgelekt

Wat zou er zijn gebeurd als Nederland in de jaren zestig door communistische troepen was binnengevallen? De geheime plannen van toen zijn alsnog uitgelekt, in Polen. Het was bedoeld als een afrekening met het communisme. En zo werd het in Moskou ook opgevat, toen Polen onlangs de militaire plannen van het voormalige Warschaupact onthulde. Althans, een deel ervan: alleen de Poolse operaties. „De Russen waren kwaad. Er is bij het opheffen van het Warschaupact in 1991 duidelijk afgesproken dat de documenten geheim zouden blijven”, zegt de Poolse historicus Andrzej Paczkowski, die bij het Instituut voor Nationale Herinnering de archieven van het Warschaupact onderzoekt. 

De militaire geheimen dateren oorspronkelijk uit de jaren zestig, met bijgewerkte versies tot de val van de Muur. Er is in te lezen hoe Nederland door Poolse troepen bezet had moeten worden, na massale atoombombardementen. Dit ’Zeefront’ of ’Poolse front’ had de taak ook België en Denemarken te veroveren. 

De Polen moesten zich doodvechten tot aan de lijn Eindhoven – Brussel. „Dat de plannen daar ophouden, geeft aan dat die soldaten waren afgeschreven, te ziek om te vechten na dagenlang te zijn blootgesteld aan radioactieve straling”, zegt Pawel Piotrowski, verbonden aan hetzelfde onderzoeksintituut.

Op de stafkaarten staan her en der stippen van atoomaanvallen, die Nederlandse steden in puin moeten leggen. „Die stippen zijn een fractie van de geplande atoomaanvallen”, denkt historicus Piotrowski. „De plannen gingen uit van massale atoomaanvallen op spoorwegknooppunten, wegen en steden. Alleen de Polen zelf hadden al 150 à 250 tactische atoomwapens. Daarbij kwamen nog de middellange afstandsrakketten van de Sovjet-Unie. Er was een lijst van potentiële doelen voor kernaanvallen, afhankelijk van de situatie aan het front.” 

Evenmin is duidelijk wat er met het veroverde en verwoeste Nederland en België zou moeten gebeuren. „Moest er een Nederlandse, communistische Volksrepubliek komen of gedwongen neutraliteit? De materialen bevatten geen enkel politiek plan”, zegt historicus Paczkowski. Het politieke en militaire masterplan lag en ligt nog altijd in Moskou. 

„Alles ten zuiden van het zeefront is wit op de Poolse stafkaarten. De Poolse generaals wisten dus niet wat hun bondgenoten gingen doen.” Volgens Piotrowski hadden de Polen echter wel degelijk kennis van de bredere aanvalsplannen. Dankzij de gemeenschappelijke oefeningen van het Warschaupact wisten ze dat totale vernietiging van Europa dreigde. 

Zo ontving het Poolse ’Zeefront’ tijdens oefeningen in 1967 de volgende operationele richtlijnen: 

’Na zeven 7-8 dagen nucleaire oorlog (of 10-11 dagen conventionele oorlog) nemen de oprukkende [Poolse] troepen het noorden van de Bondsrepubliek in en het oosten van Nederland. Binnen 10-13 dagen nucleaire oorlog (of 14-18 dagen conventionele oorlog) veroveren ze heel Nederland, België en Denemarken. Indien er een nucleaire oorlog uitbreekt zal het Gemeenschappelijk Commando het Zeefront [de Polen dus] ondersteunen met 57 nucleaire aanvallen van 3.200 kiloton, op doelen waaronder Hannover, Münster, Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Flensburg, Kopenhagen, Odense, Den Haag en Oostende.” 

Polen ligt op ramkoers met Rusland – en met Duitsland ook 

De Poolse regering heeft bewust Rusland voor het hoofd gestoten met het onthullen van militaire geheimen. De tweelingbroers Kaczynski, die in Polen aan de macht zijn, willen zowel met Rusland als met buurland Duitsland zomin mogelijk te maken hebben. 

De Poolse staatssecretaris van defensie, Antoni Macierewicz, maalt er niet om wat ze er in Moskou van denken. Hij roept openlijk dat „de meeste voormalige Poolse ministers van buitenlandse zaken in het verleden agenten waren van de geheime diensten van de Sovjet-Unie”. 

De Poolse oppositie eiste onmiddellijk bewijzen voor deze bewering en bij gebrek aan bewijs ontslag van de staatssecretaris. Er kwam echter geen bewijs en ook geen ontslag. President Lech Kaczynski liet hooguit weten dat de uitspraken van de staatssecretaris ’niet in zijn competentie’ liggen. Premier Jaroslaw Kaczynski –de tweelingbroer van de president– sprak met de flapuit en ging over tot de orde van de dag. 

„Dit soort uitspraken zijn zeer schadelijk voor het imago van Polen”, zei oud-president Aleksander Kwasniewski. Maar het imago van Polen is voor de tweelingbroers Kaczynski van ondergeschikt belang. Zij varen een koers van Pools ’patriottisme’. De broers strijden tegen het door Moskou opgelegde communisme; de oorlogen tegen Rusland en Duitsland zijn een centraal thema in hun politieke ideologie. Onvermijdelijk veroorzaakt dat de laatste tijd spanningen met de buurlanden, vooral met Rusland en Duitsland. 

Lange tijd had Polen juist goede relaties met de grote buurlanden. In de tien jaar na de val van de Muur, toen Aleksander Kwasniewski president was, voerde Polen ten opzichte van Duitsland een consequente politiek van historische verzoening. In de relatie met Rusland streefde Polen toen naar het op gang houden van de moeizame dialoog. 

De tweelingbroers Kaczynski hebben deze ’politieke correctheid’ overboord gezet. 

De relatie met Duitsland leed de afgelopen maanden onder een serie incidenten: fel protest tegen een museum over Duits oorlogsleed, een juridisch onderzoek naar een satire over de broers Kaczynski’s in een Duitse krant, het afzeggen door president Kaczynski van een ontmoeting met bondskanselier Merkel, ophef over de Duitse schrijver Günter Grass. De irritatie liep in Berlijn zo hoog op dat de bondsregering de Kaczynski’s beschuldigde dat zij bezig zijn om Polen ’gelijk te schakelen’, en alle staats- een maatschappelijke instituties aan hun partij willen onderwerpen. 

In het geval van Rusland is er van een relatie nauwelijks meer sprake. Aanvankelijke leefde de hoop dat president Kaczynski het ijs zou kunnen breken. Hij was nooit communist geweest, en kon met Rusland met een schone lei beginnen. Maar Kaczynski weigerde naar Moskou te komen. Begin dit jaar werd gewerkt aan een ontmoeting met president Poetin op neutraal gebied. De Polen stelden een schip voor op de Oostzee. Maar de Russen deden een ander, voor de Polen onacceptabel, voorstel: Minsk, de zetel van de Wit- Russische dicator Aleksander Loekasjenko. De Poolse pers meldde vrijdag dat er opnieuw wordt onderhandeld over een mogelijke ontmoeting van beide presidenten. Van een ontdooien van de relatie is geen sprake. „Het is een heel klein lichtje in de tunnel”, heet het op het ministerie van buitenlandse zaken. 

Aan stof voor een gedachtewisseling geen gebrek. De Russen gooiden begin dit jaar hun grenzen dicht voor Poolse agrarische producten. Ze sloten een zeearm bij Kaliningrad af, waardoor de Poolse haven Elblag stil ligt. Ondertussen eist Moskou hogere prijzen voor aardgas, waarvan de Polen afhankelijk zijn. Polen doet van zijn kant alles om de afhankelijkheid van Rusland te verkleinen. Met Europees geld moet een kanaal worden gegraven van Elblag naar de zee en een terminal voor vloeibaar –niet-Russisch– gas worden gebouwd. In Litouwen troefde het Poolse olieconcern Orlen de Russen af in de strijd om een grote Litouwse olieraffinaderij. De Russen draaiden de oliekraan naar Litouwen dicht, omdat de pijpleiding aan onderhoud toe zou zijn. 

Ondertussen speurt de Poolse staatssecretaris van defensie Macierewicz, die ook de militaire inlichtingen dienst leidt, naar Sovjet- agenten, oud-collega’s van de KGB- veteranen die Rusland regeren. De enige logica achter deze verdachtmakingen is het creëren van vijanden. Alle door Macierewicz beschuldigde ministers van buitenlandse zaken streefden naar Pools lidmaatschap van de Navo en de Europese Unie. Hoe valt dat te rijmen met de belangen van Moskou? Oppositieleider Donald Tusk trok zijn conclusie: „Als de organisator van de militaire inlichtingendienst gestoord is, zegt dat veel over degenen die hem hebben aangesteld.”

Steunmaatregelen Ierse Visserij

Staatssecretaris John Browne, op het ministerie van Communicatie, Mariene en Natuurlijke Hulpbronnen verantwoordelijk voor de visserij, heeft een pakket steunmaatregelen voor de visserijsector aangekondigd. 

Er komt een regeling om jonge vissers in de sector te krijgen: vissers van 35 jaar en jonger kunnen een subsidie tot een bedrag van 50.000 Euro krijgen om hun eerste schip aan te schaffen. 

Er komt verder steun tot 40% van de investeringssom op de aanschaf van energievriendelijke visserijmaterialen en voor de overschakeling op energievriendelijke visserijmethoden.

Met dit laatste worden visserijschepen op langere termijn minder gevoelig gemaakt voor de enorme toename in de brandstofkosten. 

Een derde onderdeel is een nieuwe saneringsregeling voor de vloot die op witvis vist. Er komt een bedrag van 29 miljoen Euro beschikbaar waarmee 7600 bruto registerton visserijcapaciteit moet worden opgekocht. 

In de eerste ronde van een saneringscampagne voor de witvisvloot zijn dertig schepen uit de vaart genomen. Verder heeft Browne drie ‘wijzen’ geïnstalleerd, die een langetermijnstrategie voor de visserijsector opstellen. De uitkomsten van deze operatie, waarbij nauwgezet wordt overlegd met het bedrijfsleven, worden in het nieuwe National Development Plan 2007-2013 meegenomen. 

Op basis daarvan kan de sector in de toekomst gebruik maken van beschikbare
overheidsmiddelen. Het driemanschap van wijze, grijze mannen bestaat uit Noel Cawley (voormalige eerste man van de Irish Dairy Board), Ruan O’Bric (langdurig eerste man van Udaras na Gaeltachta, een organisatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de gebieden waar Gaelic wordt gesproken) en Joey Martin (voorzitter van de National Salmon Commission). 

Intussen zijn staatssecretaris Browne en zijn politieke baas Noel Dempsey op reis door het land om de scherven van de relatie tussen het ministerie en het bedrijfsleven te lijmen. De verslechterde relatie is het resultaat van het zeer omstreden wetsvoorstel dat minister Dempsey door het parlement heeft gejaagd, waarin het handhavings- en sanctieregime rond de visserij fors zijn aangescherpt. 

De huidige tournee van de bewindslieden wordt in de sector zeer op prijs gesteld, wat overigens geen garantie is dat de toon altijd een vriendelijk karakter heeft. De bewindslieden roepen tijdens de bijeenkomsten de sector op om bijdragen te leveren aan de genoemde strategieontwikkeling.
 

 
29.08.1915 Geboorteverjaardag van Ingrid Bergman, Zweeds actrice 
29.08.1923 Geboorteverjaardag van Richard Attenborough, Engels filmmaker 
29.08.1933 Geboorteverjaardag van Ramses Shaffy, Nederlands acteur, kleinkunstenaar 
29.08.1935 Overlijdensverjaardag van koningin Astrid, echtgenote van koning Leopold van België 
29.08.1958 Geboorteverjaardag van Michael Jackson, Amerikaans popzanger 
Op 29 augustus 1974 om 14.25 licht de MiAmigo (van Radio Caroline en Mi Amigo) het anker bij Scheveningen om later voor de Engelse kust weer voor anker te gaan. 
29.08.1982 Overlijdensverjaardag van Ingrid Bergman, Zweeds actrice
29.08.1987 Overlijdensverjaardag van Lee Marvin, Amerikaans acteur 
In het noorden van de Atlantische Oceaan wordt op 29 augustus 1996 voor het eerst een deel van de Titanic geborgen.
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 28 augustus 2006
I had a dream-day
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Maandag werden het natuurreservaat het Zwin en het Vogelpark verkocht aan respectievelijk aan de Vlaamse en provinciale overheid. 
° Het Zwitserse Bugano AG werd zondagavond uitgeroepen tot winnaar van het Internationaal Vuurwerkfestival in Knokke-Heist. 
° Na bijzonder lange wachttijden vrijdag sleutelde Scharpoord maandag aan een vlottere ticketverkoop voor het nieuwe theaterseizoen. 
° De Post belooft iets te doen aan het probleem van klimaatregeling en verlichting in het postverdeelcentrum Knokke.
° Sommige vishandelaars maken ten onrechte gebruik van het nieuwe Purus-label bij de verkoop van losse garnalen. 
° In het weekend kregen in de badstad de Finishers Triatlon en het derby tussen Knokke en Heist hun beslag. 
° Sluis dingt andermaal mee naar de titel van "Schoonste strand van Nederland". 

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 19u Animal Park, 22u Betjeman door Dan Cruickshank, VT4 21.05 The Bourne Identity, Ka II 21.05 Mrs Doubtfire, Canvas: 23.10 De glorie van de middeleeuwen. 
ZWIN EN VOGELPARK VERKOCHT

Maandagmiddag hebben de Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters en graaf Maurice Lippens de aankoopakte ondertekend waarbij het Vlaamse Gewest het Knokse natuurgebied “Het Zwin” verwerft. Ook de West-Vlaamse gouverneur Paul Breyne en gedeputeerde Jan Durnez hebben de akte ondertekend waardoor de aankoop van het Vogelpark van het Zwin door de Provincie West-Vlaanderen een feit wordt. Hiermee wordt een onderhandelingsproces beëindigd dat een klein jaar in beslag genomen heeft. Feitelijk breidt het Vlaamse Gewest het bestaande reservaat “Zwinduinen en –polders” uit met ruim 179 ha, zodat een domein van ong. 401 ha gecreëerd wordt. Met het aanpalende Vogelpark verwerft de Provincie een belangrijke toeristische en natuureducatieve infrastructuur.
 

ZWITSERLAND WINT VUURWERKFESTIVAL 

Bugano AG uit het Zwitserse Neufdorf werd zondagavond uitgeroepen tot winnaar van het Internationaal Vuurwerkfestival in Knokke-Heist.  De jury was samengesteld uit een 8-tal gemeenteraadsleden (vooral uit de oppositie!). Naast Zwitserland namen ook pyrotechnische bedrijven uit Mexico, Tsjechië en Duitsland deel aan het festival. De reeks vuurwerkavonden werd zondag afgesloten door Pyrovision uit Oostenrijk, als winnaar van vorig jaar. Opvallend dit jaar was het zware kaliber dat de vuurwerkmakers afschoten, herhaaldelijk het maximum van wat toegelaten is.

Het winnende vuurwerk van Bugano, dat vrijdagavond de Knokke-Heistse hemel werd ingeschoten, bekoorde niet alleen de jury maar vooral ook het entoesiaste publiek door een prachtig kleurenspel met veel originele 'bommen'.  "De trouwe bezoekers - sommigen sinds bijna veertig jaar - blijven inderdaad op hun honger zitten als ze niet iets nieuws gezien hebben", zegt toerismedirecteur André Desmidt. Daar zorgde Bugano echter voor. Zwitserland bracht nieuwe figuren en combinaties en wist elk onderdeel behoorlijk op te bouwen waardoor men tot bijzonder geslaagde composities kwam, die behoorlijk indruk maakten. Daar is een reden voor. In de fabriek wordt weliswaar een zogeheten Vulkanmachine ingezet om de basis van een vuurwerkprojectiel te maken.  Maar de eindafwerking van het groot vuurwerk gebeurt nog steeds handmatig wat zowel de variatie als de veiligheid ten goede komt.  Het is trouwens de tweede maal dat het Zwitsers bedrijf laureaat werd van het vuurwerkfestival in Knokke-Heist. De eerste keer gebeurde dat in 1998. 

De voorbije dagen werd op elke vuurwerkavond gemiddeld de tegenwaarde van zo'n 12.400 euro de hemel ingeschoten. Ondanks het minder goede weer heeft het festival andermaal seizoenverlengend gewerkt. "Opnieuw zijn telkens vele duizenden vuurwerkliefhebbers naar Knokke-Heist afgezakt, waardoor de periode na 15 oogst dan toch nog een relatieve drukte kende", aldus nog de Knokke-Heistse toerismedirecteur.
 

SNELLER GRAAG 

Dat Knokke-Heist houdt van Geert Hoste werd vrijdag andermaal bewezen. Op enkele kaarten na werden de drie voorstelling volledig uitverkocht.  In totaal gingen zo'n 1200 kaarten de deur uit. Dat ging echter niet bijster vlot. Vanaf 5.30 in de ochtend hadden echte Hoste-fans reeds post gevat bij het Cultuurcentrum. Sommige mensen moesten echter meer dan 3u in de rij staan voor ze konden worden bediend. Een van de kritieken van de lang-wachtenden was dat volgnummers werden uitgedeeld, maar dat er nergens een scherm stond waarop te zien was welk nummer werd bediend. Maandag werden echter verbeteringen aangebracht in de afhandeling van de kaartenverkoop in Scharpoord. De hoop is dat een en ander in de toekomst vlotter en sneller zal verlopen. 
 

POST LAAT METEN

De post heeft gereageerd op opmerking vanwege het gemeentebestuur van de badstad in verband met het probleem van klimaatregeling en verlichting in het postverdeelcentrum Knokke.  De postbaas antwoordde dat de reglementen op de werkomstandigheden bij De Post strikt worden toegepast. Toch zullen nog dit jaar meer nauwkeurige temperatuurmetingen gebeuren gebaseerd op Europese normen. Wat de verlichting in de postmannenzaal betreft werd aan de preventieadviseur gevraagd een gerichte lichtmeting uit te voeren. De postbaas belooft passende maatregelen mocht dit uit de temperatuur- en lichtmetingen nodig blijken.
 

PURUSPIRATEN 

Het blijkt dat een aantal vishandelaars aan onze kust ten onrechte gebruik maakt van de term "Purusgarnaal". Dat is de nieuwe grijze Vlaamse garnaal die een week geleden werd gelanceerd. Sommige winkeliers prijzen losse garnalen aan met dat label.  Maar volgens het Purus-kwaliteitslabel wordt deze dagverse Vlaamse Grijze Garnaal enkel verkocht in verpakkingen van 250 gram. De Vlaamse vissersvereniging waarschuwt de consument dan ook voor dit bedrog. "Als mensen kiezen voor losse garnalen dan moeten ze begrijpen dat het niet om Vlaamse grijze garnalen gaat," zegt Kurt Deman Voorzitter van de vereniging. "In vele gevallen zijn het Nederlandse of Duitse garnalen waar smaak- en kleurstoffen werden toegevoegd samen met chemische bewaarmiddelen.". Vrijdag werd in de Zeebrugse Visveiling voor het eerst Purusgarnalen verkocht via de veilklok. Dat wordt gezien als het begin van een nieuw tijdperk in de Vlaamse garnaalvisserijgeschiedenis. 
 

SCHOONSTE STRAND 

De gemeenten Sluis, Vlissingen en Texel dingen naar de titel ‘Schoonste strand van Nederland’. Ze zijn genomineerd door inspecteurs van de ANWB. Die bezochten deze zomer drie maal alle 92 Noordzeestranden in de 28 Nederlandse kustgemeenten. De feestelijke prijsuitreiking heeft vrijdag 8 september plaats in Amsterdam. Trendanaliste Justien Marseille geeft daar haar visie op trends op het gebied van stranden en strandtenten. De drie genomineerde gemeenten presenteren daar ook hun maatregelen bij de aanpak van zwerfafval op stranden. 
 

SPORT 

Zondag ging bij de mannen de overwinning in de Finishers Triatlon in de badstad naar Pol Systermans. De eerste over de lijn uit Knokke-Heist was Joseph Vanparys. Bij de dames werd het pleit gewonnen door Inge Floorizone uit de badstad. De wedstrijd omvatte zwemmen, fietsen en lopen. De bedoeling was om iedereen op een niet-competitieve manier te laten kennis maken met triatlon. Daarom ook mochten de deelnemers aan de Zwintriathlon van volgende week niet meedoen.  En er werd afgelopen weekend ook voetbal gespeeld in de badstad. Het ging om een treffen tussen FC Knokke en FC Heist in het kader van de Beker van West-Vlaanderen.  De eerste officiële derby sinds jaren kende weinig spanning. Eersteprovincialer Knokke moest niet echt doordrukken om tegen het twee reeksen lager spelende Heist het verschil te maken. Na 45 minuten was de partij, via doelpunten van Baert en Boey, al zo goed als in Knoks voordeel beslecht. In de tweede helft kwamen er nog goals van Sinnaeve op strafschop en nogmaals Boey bij. In de 1/8ste finale speelt Knokke tegen Oostnieuwkerke. Deze wedstrijd wordt gespeeld op 1 november.
 

WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 25 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Knokke-Heist verzet zich tegen plannen om de Zwingeul in westelijke richting te verplaatsen.
° In de badstad is gestart met een proefopstelling om badgasten te stimuleren om ook hun strandafval te sorteren.
° Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is op zoek naar een nieuwe molenaar voor het bedienen van de Kalfmolen. 
° Een gezin uit de badstad neemt volgende maand z'n intrek bij een vroegere wreedaardige Indianenstam in het nevelwoud van de Amazone. 
° Sluis wil met z'n badplaatsen dichter aansluiten bij evenementen langs de Vlaamse kust. 
° Ruzie tussen twee groepen cafébezoekers in Heist is in het ziekenhuis geëindigd. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Verantwoord schol eten? (De Telegraaf, 25.08.06)
° Blik verf in je netten en alle vis kan overboord (PZC 25.08.06)
° Radio Mi Amigo tijdelijk op 1224 AM (RadioFreak 25.08.06)
° Slechts vijfde van Belgische mosselen geplukt (Trends 24.08.06)
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1:  22u Little Britain, BBC2  20.30 In the Footsteps of Churchill, 21u Gardeners' World, 23u Billy Connolly, KaII: 21.05 City by the Sea, VT4: 20.30 The Untouchables
"ZWINGEUL NIET WESTWAARTS!"

Knokke-Heist verzet zich tegen plannen om de Zwingeul in westelijke richting te verplaatsen. De ontwikkelingsschets voor de monding van de Schelde omvat een plan om de Zwingeul westwaarts op Belgisch grondgebied te verleggen, omdat die nu steeds meer richting Nederland opschuift.  Het gemeentebestuur heeft nu aan de overheid laten weten dat het zich hardnekkig verzet tegen een dergelijke verplaatsing van de Zwingeul. De badstad vreest namelijk dat bij het verleggen van de geul het strand en de duinen vanaf het einde van de zeedijk tot aan de Nederlandse grens niet langer toegankelijk zullen zijn. Meteen zou Knokke-Heist anderhalve kilometer strand voor recreatieve doeleinden verliezen.
 

SORTEREN OP HET STRAND

Alhoewel het weer niet meezit voor een strandbezoek, is in Knokke-Heist vandaag gestart met een proefopstelling om badgasten te stimuleren om ook hun strandafval te sorteren. Daartoe werden op het strand ter hoogte van de Meerlaan in Knokke twee Molok-containers ingegraven.  De proef wordt genomen omdat uit controles van de restafvalzakken die op het strand werden opgehaald bleek dat er heel wat pmd-afval in stak. 

Een groot bord nodigt de strandbezoekers nu uit om hun goede gewoonten van thuis ook op het strand verder te zetten, en afval te sorteren. Bij het terug naar huis gaan kunnen de badgasten de pmd in de ene container deponeren en alle restafval in de andere. De molok-containers zijn zeer geschikt voor dit doel, gezien ze diep worden ingegraven. Restafval wordt dus vele graden koeler opgeslagen dan in vuilniszakken bovenop het strand, zodat geen reukhinder ontstaat. Als het experiment succes heeft zullen ook op andere plaatsen aan het strand van Knokke-Heist dergelijke afvaleilandjes worden gecreëerd. 
 

MOLENAAR GEZOCHT 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is op zoek naar een molenaar. De bediener van de Kalfmolen heeft namelijk na 25 jaar trouwe dienst zijn ontslag gemeld. Na drie maanden zoeken heeft zich evenwel nog geen opvolger aangeboden. Vandaar dat de gemeente meer ruchtbaarheid wil geven aan deze ongebruikelijke vakature.  De verantwoordelijke functie betreft de zorg voor de molen en het draaiend houden een aantal zondagen in het jaar. Kandidaten moeten wel geslaagd zijn in een molenaarscursus, maar mogen zich in afwachting van behalen van dat brevet alvast bij het gemeentebestuur aanmelden.
 

TOAST KANNIBAAL 

In de lente van 2005 lieten drie Vlaamse gezinnen alle luxe en comfort achter om een tijdje bij een authentieke bevolkingsstam aan het andere eind van de wereld te gaan wonen. Dat gebeurde in het kader van het programma "Toast Kannibaal", dat vervolgens genomineerd werd voor de prestigieuze Gouden Roos.  Een vervolg kon dus niet uitblijven. Vanaf maandag 4 september trekken op VTM drie anderee gezinnen naar drie nieuwe stammen. Onder hen de familie Laseure uit Knokke-Heist. De 44-jarige dokwerker Rik Laseure en z'n 42-jarige vrouw Karin trekken naar Ecuador. Ze worden vergezeld van hun kinderen: Jeffrey die 19 is en de 15 jarige Nikky.  De familie zal bij Huaorani-stam onderdak krijg in het regenwoud van de Amazone.  Of de Knokke-Heistse familie het eten zal appreciëren is echter zeer de vraag. De inboorlingen eten namelijk "chicha", dat is de gekookte yuca-wortel die door de vrouwen eerst wordt voorgekauwd, zodat het zich mengt met het speeksel. 
 

ANSCHLUSS

De Sluise Wethouder Johan Provoost heeft andermaal een lans gebroken voor aansluiting op de tramverbinding tussen Knokke en De Panne. Hij deed dat bij de opening van de nieuwe wandelboulevard in Breskens. Inmiddels zijn er over de grens trouwens ook contacten om in de toekomst deel uit te maken van het project Beaufort, het bekende kunstevenement aan onze kust.  Sluis wil met zijn aansluiting op evenementen aan de Vlaamse kust vooral extra toeristen naar de diverse badplaatsen in West-Zeeuws Vlaanderen lokken. 
 

RUZIE EINDIGT IN ZIEKENHUIS 

Ruzie tussen twee groepen cafébezoekers in Heist is in het ziekenhuis geëindigd. Dat gebeurde toen een meisje uit de éne groep werd lastig gevallen door een tweede groep in de herberg. Het kwam tot een vechtpartij waarbij de vriend van het meisje een glas stuksloeg en naar de tegenpartij gooide.  Daarbij werd een man in het oog geraakt. Hij moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd. De werper van het bierglas werd tijdelijk opgepakt, doch is niet aangehouden. 
 

FIN DE SAISON

Her en der in de badstad worden weer de traditionele "fin de saison" parties gehouden. Zondagavond is dat het geval op het Verweeplein in Knokke. Dan krijgt "Ritmo de la Noche" z'n beslag. Vanaf 17u pakt men uit met een Kinderdisco. Daarna is het de beurt aan zogeheten "Foute Muziek" en de Party Band "Cookies & Cream". 
 

 
 

Verantwoord schol eten? (De Telegraaf, 25.08.06)

Het WNF heeft de schol op de rode lijst gezet, dat betekent dat de manier van vissen of kweken te belastend is voor de natuur. In navolging hiervan boycot viswinkel Fishes de schol. Het Nederlands visbureau organiseert echter van 28 augustus tot en met 3 september 2006 de 'Week van de Schol'. Wat nu: kunnen we nog wel verantwoord een scholletje wegprikken of moeten we op zoek naar een vervanger? Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zet zich, in het kader van de bewustwordingscampagne 'Kies voor een Levende Zee', in voor meer duurzame vis op de menukaart van restaurants. Zo ontwierp het WNF i.s.m. Stichting de Noordzee eerder al een viswijzer waarop duidelijk staat aangegeven welke vis je verantwoord kunt eten en welke niet. Een van de vissen op de rode lijst van de viswijzer is schol.  "Door overbevissing en een hoge bijvangst is de hoeveelheid volwassen schol in de Noordzee al tien jaar te klein om voldoende nageslacht te produceren. Als er niet voldoende kleine schol bij komt en als die vis opgevangen blijft worden voordat hij groot is, dan bestaat het risico dat het niet goed komt met de schol", zegt Esther Luiten van Stichting de Noordzee. Het Nederlands visbureau stimuleert met haar campagne 'Week van de schol' echter de verkoop van deze vis. "Wij denken dat we de sector niet helpen als we de schol gaan boycotten. Dan drukken we de vissers in een verdomhoekje, terwijl we juist gebaat zijn bij inkomsten om initiatieven te ontplooien voor duurzaam vissen. Bovendien houdt de visserij zich aan de quota die gesteld zijn."  Clarisse Buma van het WNF benadrukt samen te willen werken met de vissers om een duurzame oplossing te vinden voor dit probleem. "We zijn ons ervan bewust dat de vissers het moeilijk hebben en dat zij ook bezig zijn om duurzame initiatieven te ontplooien. Wij maken ons alleen grote zorgen, dat dit niet voldoende is. De quota die nu gesteld zijn, zijn volgens biologen al veel te hoog. Je moet het zo zien: wij zijn nu het kapitaal aan schol aan het opvissen in plaats van de rente. Op een gegeven moment blijft er niets meer over."  Wij gooien maar even geen schol meer in de pan, een schar is volgens de wijzer op www.goedevis.nl een goede vervanger.

Blik verf in je netten en alle vis kan overboord (PZC 25.08.06)

Op zee zijn geen betere schoonmakers te vinden dan vissers. Bij elk vistrek halen ze wel rommel boven. Van poetslappen tot koelkasten, van oliefilters tot verfblikken. Sinds gisteren nemen zeven viskotters die in Colijnsplaat mijnen, alle troep mee de wal op. Om er voor altijd vanaf te zijn.Of het ooit lukt de zee schoon te krijgen, is voor J. Houtgraaf van Polylink geen vraag, maar een weet. „Nooit“, weet de leverancier van de grote zakken die de vissers aan boord krijgen om de rommel in te verzamelen. „Zolang schepen ver op zee hun tanks gewoon mogen spoelen, gaan ze echt niet op een paar vuilniszakken, verfblikken of poetslappen letten.“ Houtgraaf staat donderdagochtend bij de visafslag van Colijnsplaat, als de Tholen 5 afmeert. Provinciaal bestuurder G. van Heukelom (SGP) mag als belangrijkste subsidiegever de eerste bigbag van het nieuwste vuilvisproject in Nederland op de kade zetten. Schipper J. Bout helpt hem. Hij doet het al jaren, rommel meenemen, al was er niets voor geregeld. „We stopten de rotzooi die we opvisten in een gewone container bij de vismijn. Het is goed dat het nu via een project is geregeld.“ Of het nut heeft, rommel mee te nemen? Bout hoeft niet lang na te denken over het antwoord. „Krijg je een kapotte koelkast verkeerd in je netten, dan scheuren die zo open.“  Het ergste wat een visser kan overkomen, is een blik met verf ’vangen’. Bout heeft dat een keer gehad op de Oosterschelde. „Kan je alle vis teruggooien. De waterpolitie is erbij geweest, maar de vervuiler was onvindbaar.“ Het vuilvisproject in Colijnsplaat is het vierde in Nederland. Kimo, een internationale mililieuorganisatie waarin kustgemeenten samenwerken, is de drijvende kracht erachter. Breskens en Vlissingen gingen Colijnsplaat al voor in 2002. Twee jaar geleden is Vlissingen afgevallen. „Geen animo meer“, laat visser B. Marijs weten, „en met onze vistuigen haal je ook niet zoveel rommel boven.“  In Breskens doen nog twee kotters mee, de Breskens 14 en 43, die in 2005 23.650 kilo afval aan wal zetten. Het vuilvisproject heeft eind vorig jaar wortel geschoten in Stellendam en IJmuiden, waar in totaal acht schepen de eerste zes maanden van dit jaar 42.200 kilo rotzooi uit de Noordzee hebben meegenomen. 

Radio Mi Amigo tijdelijk op 1224 AM (RadioFreak 25.08.06)

Het internetradiostation Mi Amigo 192 zendt op woensdag 31 augustus live uit via de middengolf. Mi Amigo herdenkt op dat op die dag in 1974 de zendschepen van Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal op last van de Nederlandse regering hun uitzendingen moesten staken. De frequentie 1224 AM wordt geleverd door Quality Radio, het bedrijf van Ruud Poeze. Deze waarschuwt wel dat het project alleen door kan gaan bij goed weer. 

Slechts vijfde van Belgische mosselen geplukt (Trends 24.08.06)

De voorbije dagen zijn tussen de 500 en 600 kilo Belgische mosselen geplukt. Dat zegt reder Willy Versluys donderdag. Het gaat om een vijfde van de hele opbrengst. De pluk gebeurt manueel met duikers en is daardoor erg afhankelijk van het weer. "De eerste mosselen zullen vrijdag worden verwerkt en tegen een vaste prijs worden verspreid onder een aantal restaurants", aldus Versluys. Volgens de initiatiefnemers van de eerste Belgische mosselkweek is de opbrengst nog te klein om de mosselen aan particulieren te verkopen. Als het weer meezit, komt er volgende week wel zo'n verkoop.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Thibault De Pover, zoon van Kevin en Tamara Claeyé, O.-L.-Vrouwstraat 10/01, Kn-H
Florence Tourlamain, dochter van Frederik en Geertrui Neyt, Beverhoutsveldstraat 20/A, Beernem
Gilles Vanhyfte, zoon van Christian en Katrijn Cauwels, Zeedijk-Het Zoute 727/11, Kn-H
Antonius Rasker, zoon van Georgius en Elisabeth Heemskerk, Van der Veerelaan 87, Amstelveen (Ned)
Matthias Matthys, zoon van Joeri en Elke Huyghebaert, Aardenburgkalseide 308, Maldegem
Morgane Dhondt, zoon van  Bernard en Vicky Questier, Alfred Verweeplein 4, Kn-H
Floor Corthals, dochter van Mario en Daicka la Gasse, Landstraat 21, Sluis (Ndl)
Bas de Krijger, zoon van Aldus en An Debusschere, J.H. van Dalestraat 7, Sluis (Ndl)
Gian Godijn, zoon van Danny en Saskia Bouwens, van der Sluysstraat 25, Sluis (Ndl)
Violette Stekelinck, dochter van Jeoffrey en Assia Tribak, Jan Devischstraat 72, Kn-H
Bart Vermue, zoon van Lucas en Johanna Roelofs, Statendijk 2/A, Sluis (Ndl)
Anthony Vasseur, zoon van Grégory en Cynthia Verlinde, Doelhofstraat 43, Zuienkerke
Amissa Obreno, dochter van Wesley en Annick De Busscher, Brugse Steenweg 392, Brugge
Joaquin Ide, zoon van Mike en Liesbeth Vandille, Elizabetlaan 218/01, Kn-H
Anaïs Tziolopoulos, dochter van Alain en Nathalie Ponjaert, A. Rodenbachstraat 21, Blankenberge

Aangifte Huwelijk

Bart Kennes en Rosy Demon, Sluisstraat 30, Kn-H 
Paul Convents, Zandstraat 1, De Haan en Rosita De Koninck, Elizabetlaan 102/31, Kn-H
Jacques Marysael en Marie Sameba Kouamen, Boterbloemstraat 4, Kn-H

Huwelijken

Janwillem Naesens, Rederskaai 26/404, Brugge en An Winters, Dumortierlaan 41/21, Kn-H
Stefaan Lemens en Caroline Baeyens, Breed-Veertien 41 , Kn-H 
Stephan Zilder en Jill Lamyns, Wethouder In 't Veldstraat 7, Amsterdam (Ndl) 
Kurt Van Daele en Anouchka Coudeville, Genuastraat 41, Zeebrugge

Overlijdens

René Slabbinck, 82 jaar, echtg. van Christiana Debrabandere, Noorhinder 16, Kn-H 
Felix Demey, 64 jaar, echtg. van Yolanda Vanden Abeele, Knokkestraat 162, Kn-H 
Michel Devos, 67 jaar, echtg. van Lydie Dryepondt, Westkapelse Steenweg 160, Kn-H 
Fritz Muylaert, 82 jaar, echtg. van Josephine Roelants, Zeedijk-Albertstrand 450/21, Kn-H 
Beny Vermeersch, 41 jaar, echtg. van Nancy Janssens, Heistlaan 26/21, Kn-H 
Julia Degraeve, 84 jaar, wed. van Urbanus Deetens, Noordhinder 31, Kn-H 
Alfons Van Arwegen, 70 jaar, echtg. van Joanna Horemans, Goorbergenlaan 56, Vorselaar 
Yvan De Pryck, 61 jaar, echtg. van Patricia Kosman, Oudenaardsestraat 180/B001, Geraardsbergen 
Henriette Vandewalle, 90 jaar, wed. van Roger Goor, Nicolas Mengélaan 14/21, Kn-H
Anna Molitor, 90 jaar, wed. van Georges Clement, Rue Charles Arendt 53, Luxembourg-Centre (Lux) 
Julien Van Lancker, 89 jaar, echtg. van Yvonne Ghys, Dokter Honore Dewolfstraat 21, Oudenaarde 
George Lamote, 67 jaar, echtg. van Yvette Snauwaert, Gladiolenlaan 2, Kn-H 
Willy Dryepondt, 69 jaar, echtg. van Erna Dhondt, Magere Schorre 66, Kn-H 
Lucie Vlietinck, 82 jaar, echtg. van Eugène Christiaens, Bremlaan 5, Kn-H 
Maria Vermander, 95 jaar, wed. van Maurice Vandenberghe, Bremlaan 5, Kn-H 
Pauline Randour, 85 jaar, wed. van Max Rosan, Armand Huysmanslaan 174/5e, Elsene 
Jean Aerts, 73 jaar, wed. van Adolphine Herenthals, Goudsbloemenlaan 20, Kn-H 
Jean Braem, 72 jaar, echtg. van Paula De Vriese, Roggelaan 5, Kn-H
 

25.08.1912  Geboorteverjaardag van Erich Honecker, Oost-Duits partijleider 
25.08.1918 Geboorteverjaardag van Leonard Bernstein, Amerikaans dirigent en componist 
25.08.1955  Geboorteverjaardag van Elvis Costello, Engels popmuzikant 
Op 25.08.1974 worden de Nederlandstalige programma's van Radio Atlantis aan boord van de Jeanine voor de kust van Westkapelle beëindigd door Mr Galaxy. 
In Knokke-Heist daagt op 25 augustus 1981 het kantoor van de Panamese vennootschap Panlieve sa de Nederlandse staat voor de rechter wegens de illegale kaping van het zendschip Magda Maria van Radio Paradijs voor de kust van Noordwijk.
25.08.1984 Overlijdensverjaardag van  Truman Capote, Amerikaans auteur 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 24 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In het aangepast Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de site "Reserve-Zegemeer" wordt rekening gehouden met de vele bezwaren van omwonenden. Het wordt op 7 september voorgelegd aan de gemeenteraad.
° Het havenbestuur onderzoekt de haalbaarheid van een tunnel om het verkeer tussen Knokke-Heist en de rest van de kust vlotter te laten verlopen. 
° Ook in de badstad kopen gebruikers van het openbaar vervoer steeds vaker hun ticket vOOr ze op tram of bus stappen.
° Volgende maand wordt in Heist opnieuw een deel van de Knokkestraat afgesloten voor doorgaand verkeer.
° De Zeebrugse Visveiling zet voorlopig een punt achter het verrekenen van een brandstoftoeslag bovenop de verkoopprijs van de vis. 
° Ook in de aanloop naar de verkiezing van Miss Knokke-Heist lopen de kandidaten de komende paar weken nog volop in de kijker.
° De Rotary Club Knokke-Oostkust heeft woensdag andermaal een succesvolle verwennamiddag georganiseerd voor anders-validen.
° De komende dagen zullen de nog resterende problemen met de Visartsluis in Zeebrugge opgelost worden. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Brussel licht scheepswrakken bij Mauritanië
° A Knokke, les valeurs établies (La Libre Belgique 24/08/06)
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 22u Armageddon, BBC2: 22u Extras, VT4:21.10 The General's Daughter, KaII: 22.40 The Rookie,  Canvas: 22.20 De Wereld van Tarantino, 
UITVOERINGSPLAN RESERVE AANGEPAST AAN BEZWAREN !

In Knokke-Heist wordt een aangepast Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de site "Reserve-Zegemeer" op donderdag 7 september voorgelegd aan de gemeenteraad. Opmerkelijk is dat in het nieuwe plan rekening werd gehouden met een reeks bezwaren van liefst 280 omwonenden.  Het nieuwe RUP is inmiddels unaniem goedgekeurd door de gecoro. Dat is de adviesraad voor ruimtelijke ordening. 

In het uitvoeringsplan wordt de realisatie van een nieuw hotel van minimum 5 sterren ter hoogte van het bestaande gebouw van de Reserve mogelijk gemaakt, evenals het voorzien van woongelegenheden waarvan de bewoners kunnen meegenieten van de hotelfaciliteiten. Hierdoor kan Knokke-Heist opnieuw uitpakken met een luxueus klasse hotel. Dat hotel zal echter geen 9 étages tellen zoals oorspronkelijk was gepland. Een toren van 35m en een verdriedubbeling van het huidige bouwvolume zijn dus ook niet meer in beeld. Het nieuwe RUP voorziet centraal een hotelzone voor een gebouw bestaande uit maximaal 6 bouwlagen. De hoogte van de naastliggende gebouwen wordt trapsgewijze afgebouwd. Op minimum 10 meter van de rand van de site gaat het daarbij om maximum slechts 3 bouwlagen meer.  Het U-vormige complex opent zich volledig naar de Canadasquare en begrenst zuidelijk het Zegemeer. Het meer en de oeverzone worden volledig heraangelegd en daarna kosteloos overgedragen aan de gemeente Knokke-Heist. Bij de presentatie van het oorspronkelijke plan noemden buurtbewoners het een cadeau van Lippens aan de Compagnie het Zoute. Ze dreigden naar de Raad van State te stappen als de plannen niet werden aangepast. Die aanpassing is er nu duidelijk gekomen. 
 

TUNNEL VOOR DOORGAAND VERKEER??

Het Zeebrugse havenbestuur erkent dat er door de verkeersafwikkeling bij de zeesluizen problemen ontstaan in het doorgaand verkeer tussen Knokke-Heist en de rest van onze kust. Voor het eerst heeft havenvoorzitter Joachim Coens bevestigd dat hij voorstander is van de aanleg van een tunnel onder de zeesluizen.  In dat verband wordt een studie voorbereid. De havenvoorzitter stelt echter dat het mogelijk een probleem wordt om daarvoor op korte termijn financiering te vinden.  Coens ziet ook iets in de idee om de kusttram via een ander traject of via een treinspoor naar Knokke-Heist te loodsen. Dat is in grote lijnen trouwens ook de wens van het gemeentebestuur in de badstad. 
 

MEER VERVOERSBEWIJZEN IN VOORVERKOOP

Ook gebruikers van het openbaar vervoer in Knokke-Heist kopen steeds vaker hun ticket vOOr ze op tram of bus stappen. Vijf maanden geleden ging het voorverkoopnet van De Lijn van start en sindsdien is de verkoop van vervoersbewijzen op de voertuigen sterk gedaald. "De biljetreiziger is massaal overgestapt naar de rittenkaart", zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. In voorverkoop zijn de vervoerbewijzen gemiddeld 20 pct goedkoper dan de biljetten op de tram of bus. Door goedkopere vervoerbewijzen in voorverkoop wil De Lijn stipter kunnen rijden. Momenteel zijn er in de badstad 11 verkooppunten waar men vooraf tickets voor tram en bus kan aanschaffen. Dat zijn er 4 in Knokke, 5 in Heist, één in Duinbergen en één in Westkapelle. De Lijn zegt ervoor te blijven ijveren om het netwerk van voorverkooppunten verder te verfijnen zodat de openingstijden voor de reizigers zo ruim mogelijk zijn.
 

KNOKKESTRAAT

Vanaf maandag 11 september wordt in Heist opnieuw een deel van de Knokkestraat afgesloten. Voor de zomer werd het wegdeel tussen de Polderstraat en de Onderwijsstraat heraangelegd, met uitzondering evenwel van het kruispunt met de Polderstraat.  Daar wordt de volgende maand een verkeersplateau aangelegd.  De werken zullen een viertal weken in beslag nemen. Tijdens de werkzaamheden zal dat deel van de Knokkestraat afgesloten
zijn voor het doorgaand verkeer. 
 

EINDE BRANDSTOFTOELAGE

De Zeebrugse visveiling zal niet langer een brandstoftoelage vragen aan de handelaars. Sinds juni vroeg de veiling 2% bovenop de prijs op de veilingklok om de hoge brandstofkosten te betalen. Dit was vooral bedoeld om de aanvoer van 375 ton tongquotum uit de Golf van Biskaje te kunnen verzekeren. Dat lokte vooral protest uit bij Nederlandse kopers. Maar volgens de directie was de toelage noodzakelijk en heeft de omzet er niet onder geleden. Op 28 augustus komt nu een einde aan deze toeslag. Wel onderzoekt de Vismijncommissie de mogelijkheid om deze solidariteitsbijdragen een permanent karakter te geven via nationaal en Europees overleg. 
 

DRUKTE VOOR MISSEN 

Ook in de aanloop naar de verkiezing van Miss Knokke-Heist lopen de kandidaten de komende paar weken nog volop in de kijker. Zaterdag is een delegatie present op het circuit van Zolder en daarna ook op de officiële voorstelling van de voetbalploeg van Royal Knokke FC. Maandag vertrekt een delegatie van de kandidaat-missen voor een week vakantie naar Senegal. Op zaterdag 9 september volgt dan de verkiezingsshow in het Casino Knokke. De jury is die avond samengesteld uit bekende Vlamingen, waaronder ex Miss België Sandra Joine, voormalig wielrenner Johan Museeuw en Mister Belgium Personality 2006, Mike Van de Woestijne. 
 

VERWENNAMIDDAG 

De Rotary Club Knokke-Oostkust heeft woensdag een verwennamiddag georganiseerd voor anders-validen. Het was meteen de 7de keer dat dit gebeure. Op het evenement werden de bewoners van een 50-tal instituten uitgenodigd uit West-, Oost-, en Zeeuws-Vlaanderen.  In totaal hebben 960 anders-validen een onvergetelijke middag meegemaakt. 
 

PROEFPERIODE VOOR VISARTSLUIS 

Op een vergadering bij de Zeebrugse Visveiling, in aanwezigheid van burgemeester Moenaert van Brugge en visserijschepen Hilde Decleer, heeft Joachim Coens voorzitter van het Zeebrugse Havenbestuur vanavond aangekondigd dat het protocolakkoord voor het weer in gebruik nemen van de Visartsluis zo goed als rond is. Ook zullen de nog resterende problemen met de sluis tegen het weekend opgelost zijn.  Vanaf volgende week zal dan kunnen geëxperimenteerd worden met het versassen van vissersvaartuigen en andere schepen met beperkte tonnenmaat, om zo de grote Vandammesluis te ontlasten.  Ook is een studie aan de gang over de haalbaarheid van een tunnel onder de zeesluizen. 

Het is de electromechaniek van de automatische slagbomen voor het treinverkeer over de Straussbrug die momenteel nog voor problemen zorgt. Daaraan wordt gewerkt. De Visartsluis die in 1905 werd gebouwd werd in 1985 voor het laatst op commerciële basis gebruikt, zegt Coens.  Van zohaast het bijzonder complexe protocolakkoord met prioriteiten en verantwoordelijkheden voor de MBZ, het wegverkeer, de Lijn en de NMBS ondertekend is kan vanaf  4 september worden proefgedraaid met de 'oude' zeesluis. Dat zal in eerste instantie 's morgens gebeuren in een tijdvenster van 4u.  Pas later zal dit worden uitgebreid tot tijdstippen die voor het in- en uitvaren van de vissersvaartuigen interessanter zijn. Het gebruik van de Vissartsluis door de vissers zal eveneens gratis zijn en zal meteen de wachttijden voor de visserij fors beperken. 
 

'OUDJES' IN SLUIS

De Middenstandsvereniging Sluis houdt zondag 27 augustus voor de vijfde keer de Belfort Oldtimerrit. Aan de rit nemen auto’s deel van voor 1965. De ‘oudjes’ verzamelen zich om 09.30 uur op de Groote Markt. Een uur later vertrekken ze voor een rondrit door de streek. De deelnemers zijn om 16.00 uur terug in Sluis voor een parade door het centrum. Daarna zijn de auto’s te bewonderen op de parking van restaurant de Lindenhoeve. Daaronder klassiekers van BMW, Citroën, Ford, MG, Volvo en Porsche.
 

 

Brussel licht scheepswrakken bij Mauritanië

De Europese Commissie geeft ruim 26 miljoen euro om scheepswrakken te lichten in de Baai van Nouadhibou bij Mauritanië. De wrakken belemmeren momenteel de scheepvaart en de visserij bij het Afrikaanse land. In het gebied varen veel Europese vissers. De commissie heeft dat woensdag bekendgemaakt.  De Europese Unie kocht vorige maand voor 512 miljoen euro visrechten van Mauritanië. De aankoop betrof de rechten voor de komende zes jaar. 

A Knokke, les valeurs établies (La Libre Belgique 24/08/06)

A Knokke, les galeries d'art contemporain proposent des solos d'artistes confirmés. Des ensembles révèlent des pièces de choix de l'abstraction et de Cobra. Chaque année, Knokke attire un microcosme d'amateurs d'art aoûtiens, entendez surtout de fins collectionneurs branchés généralement sur les valeurs affirmées d'un marché qui ne cesse de prendre de l'ampleur. Raison pour laquelle la plupart des galeristes de la plage la plus huppée recherchent le haut de gamme et misent sur des expositions monographiques dont chacun peut profiter de la belle qualité.

Que cela n'empêche pas les curieux, chineurs et tous ceux qui sont toujours avides de côtoyer des oeuvres contemporaines de qualité de pousser la porte de quelques galeries proposant des ensembles. Chez Van Middelem par exemple, on appréciera notamment l'abstraction lyrique belge avec une très vigoureuse huile de Van Anderlecht, des Dotremont et autres. Chez Benoot, on remarquera les peintures optiques de Darion Perez-Florès, les abstractions construites, dont un Gilbert Decock et un petit diptyque de Francis Dusépulchre, en version plus lyrique, des Robert Brandy ou même une toile de Marc Renard. Enfin chez MDZ on pourra apprécier un salon dédié à Cobra.

Warhol

Quant à la galerie de Samuel Vanhoegaerden spécialisée dans les prints et oeuvres graphiques, elle a réuni un ensemble dédié au Pop'Art américain avec des Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann et Robert Rauschenberg. On signalera aussi l'intervention in situ au White Out Studio, de Peter Downsbrough, selon son habitude, dans un langage minimal de brefs mots et de lignes sévères, visant à situer l'espace.

Chez Serge Maruani & Alain Noirhomme, les oeuvres de Sue Wiliams (1954), une Américaine de Chicago, risquent de surprendre le visiteur qui prendra la peine de fixer son regard sur les détails de peintures qui semblent au premier abord n'être que des réseaux linéaires ou formels, plus ou moins lâches, plus ou moins colorés. La figuration fort libre y est cependant d'une belle vigueur aux résonances franchement érotiques dans une élégante démarche lyrique qui justifie un titre comme «Our Bizarre Relationship», une huile de 2002.

Ils font partie des figures presque mythiques de l'art anglais, les auteurs de sculptures vivantes néanmoins plasticiens photographes qui n'en sont pas à une provocation scatologique ou autre près: Gilbert & George (1943 & 1942), champions des monochromes rouges ou jaunes habités de motifs divers, sont les invités d'André Simoens avec des oeuvres des années 80. De grandes compositions sages, sobres presque mais puissantes, portraits notamment, qui disent la force, la singularité d'une démarche qui attire le regard sur les rouages et dérapages de la société et la place de l'humain.

Daniel Spoerri

C'est une autre figure emblématique des années 60 qui est l'hôte de la galerie Sabine Wachters: Daniel Spoerri (°Roumanie 1930, vit en France), ce Nouveau Réaliste assembleur d'objets sous forme de tableaux-reliefs et auteur des célèbres tableaux-pièges ou «Eaten by» figeant dans la résine les tables d'agapes amicales ou mémorielles et dont un exemplaire est présent. Il montre, à l'exception d'une petite sculpture amusante et colorée, des séries relativement récentes dont celle dédiée au Cabinet Anatomique, inspirée par des planches médicales, associant un portrait à des objets. Son baroquisme désormais tempéré ne manque jamais de sagacité ni d'humour.

Patrick de Brock a choisi de jouer les révélateurs en montrant pour la première fois en Belgique les oeuvres du Londonien Mark Francis (1962). Ce peintre, qui a opté pour l'abstraction et la peinture à l'huile, décline des séries de tableaux réalisés avec une très belle maîtrise offrant aux interventions matiéristes, formelles et chromatiques toutes les vibrations capables d'insuffler la vie à une oeuvre. A la fois linéaires et cellulaires, les peintures évoquent des mondes microcosmiques et organiques ne révélant jamais leur réelle identité devenue en fait pleinement picturale.

A l'étage de sa nouvelle galerie, Guy Pieters expose des oeuvres d'un de nos artistes les plus toniques, Wim Delvoye dont on peut voir, selon une pratique maintenant bien ancrée, quelques peaux de porc tatouées ainsi que des réalisations se référant à des oeuvres plus anciennes, faux motifs peints à la manière des Delft bien connus, ou miniature d'un camion dont une version continue à poser problème à Bruxelles.
 

Op 24 augustus 79 wordt de Romeinse stad Pompeï tijdens een uitbarsting van de Vesuvius onder een dikke laag steen en as bedolven.
24.08.1918 Geboorteverjaardag van Ray McIntire, Amerikaans uitvinder {piepschuim}
24.08.1948 Geboorteverjaardag van Jean-Michel Jarre, Frans synthesizerartiest
24.08.1957 Geboorteverjaardag van Marcel Vanthilt, Belgisch presentator 
Een 24-jarige man wordt op 24 augustus 1961 bij een vluchtpoging doodgeschoten, de eerste dode bij de Berlijnse muur.
24.08.1978 Overlijdensverjaardag van Louis Prima, Amerikaans entertainer 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 23 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Na opmerkingen van Yves Leterme over de bereidheid van franstalige landgenoten om Nederlandse te leren, gaan in Waalse kranten stemmen op om de kust te boycotten.
° Afvalconcessionaris Horizon Net wil niet dat men in Knokke-Heist nog verpakkingen aan de BUITENKANT van de blauwe PMD-zak vastmaakt.
° De jeugdafdeling van de Scharpoord bibliotheek pakt vanaf 1 september uit met een tentoonstelling over top-illustratoren uit onze provincie.
° Zondag wordt in de badstad een zeldzame derby gespeeld tussen Knokke FC en FC Heist. 
° Veel Vlaamse kunstenaars doen mee aan de schilderwedstrijd die werd uitgeschreven in het kader van het 400-jarig bestaan van de legende van Jantje van Sluis.
° Met een geleide avondwandeling vraag Natuurpunt in Knokke-Heist aandacht voor de fauna en flora in de ingedijkte polders.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 20u Comedy Doubles, 21u World of Steam, 22u Blizzard, KaII: 21.05 The Postman, VT4 22.05 Biker Boyz, Canvas: 23.45 Black Adder

WAALSE BOYCOT KUST?? 

Na opmerkingen van Yves Leterme over de bereidheid van franstalige landgenoten om Nederlandse te leren, gaan in Waalse kranten stemmen op om de kust te boycotten. Gewapend met cijfers van Westtoer bewijzen de kranten hoe belangrijk het franstalige segment is voor onze badplaatsen. Volgens die cijfers zijn 10,7 procent van de tweede verblijvers in Knokke-Heist franstalig. In Koksijde is dat precies het dubbele. In Oostende en De Panne bedraagt het aantal franstalige tweedeverblijvers 15,4 procent. En met 11,9 procent Franssprekenden zou het Waalse aandeel zelfs in Blankenberge hoger liggen dan in Knokke-Heist.  Wel is het zo dat veel meer franstalige dagjesmensen en kortverblijvers de badstad aandoen, wat het feit dat men er op straat veel Frans hoort kan verklaren. Hun economisch belang voor de kust is volgens de Waalse kranten makkelijk te bewijzen gezien de franstalige bezoekers in onze badplaatsen dagelijks gemiddeld ruim 35 euro spenderen. In Knokke-Heist telt men trouwens op vandaag 18.317 woningen van tweedeverblijvers. Daarvan wonen 2.392 eigenaars in Brussel en 2.114 in Waalse provincies.  Verder is het ook zo dat heel wat eigenaars hun woning verhuren aan franstalige bezoekers. Hoeveel familieleden dat telkens betekent varieert, zodat een cijfer plakken op het aandeel van de franstalige toeristen in onze badstad niet direct voor de hand ligt. 
 

PMD PROBLEEM 

Afvalconcessionaris Horizon Net stelt vast dat sommige Knokke-Heistenaars verpakkingen aan de buitenkant van de blauwe PMD-zak vastmaken. Dit gebeurt vooral met grote plastic bidons. Dit veroorzaakt echter problemen bij de verwerking van de huishoudelijk afval. Zelfs als het gaat om PMD-verpakkingen die toegelaten zijn. In het sorteercentrum worden de zakken namelijk automatisch opengesneden om de inhoud vrij te maken. De zak en wat er eventueel aanhangt komt echter niet in de recyclage terecht en moet manueel behandeld worden. Horizon Net vraagt dan ook alles keurig IN de PMD-zak te stoppen en grote plastic verpakkingen goed plat te drukken om plaats uit te sparen.
 

ILLUSTERE ILLUSTRATOREN

Bij het begin van het nieuwe schooljaar pakt de jeugdafdeling van de Scharpoord bibliotheek uit met de tentoonstelling ‘Getekend, 12 West-Vlaamse illustratoren’. Sommigen onder hen, zoals Klaas Verplancke, Gerda Dendooven en Carll Cneut, behoren tot de absolute wereldtop. Hun illustraties zijn even vaak te vinden in anderstalige kinderboeken dan in oorspronkelijk Nederlandstalig werk. Voor de lagere schoolkinderen zijn prettige interactiemomenten ingebouwd. Klassen uit het derde en vierde leerjaar kunnen dankzij een speciaal werkboek een "educatief bezoek" brengen aan de tentoonstelling. Meteen maken ze ook kennis met pareltjes uit de hedendaagse jeugdliteratuur.  De twaalf illustratoren die tekenden voor deze tentoonstelling zijn Greet Bosschaert, Sabien Clément, Carll Cneut, Gerda Dendooven, Johan Devrome, Goele Dewanckel, Pieter Gausesaboos, Marjolein Pottie, Katrien Thant, Isabell Vandenabeele, Klaas Verplancke en Anne Westerduin. De tentoonstelling loopt van 1 tot 26 september. 

Voor meer informatie: Bibliotheek Scharpoord, T: 050/630 400, bibliotheek@knokke-heist.be
 

VOETBALDERBY 

Zondag wordt in de badstad een zeldzame derby gespeeld tussen Knokke FC en FC Heist. Het gaat om een wedstrijd voor de 1/16de finales van de Beker van West-Vlaanderen. De aftrap is zondagnamiddag om 17u.  De wedstrijd wordt gespeeld precies zoals gepland, ondanks het feit dat zaterdagavond om 18.30 de jaarlijkse ploegvoorstelling van Royal Knokke FC z'n beslag krijgt op het Olivierstadion. Die voorstelling wordt muzikaal opgeluisterd door Paul Michiels en andere live optredens. Dat 's anderendaags de derby gespeeld wordt "mag voor de ploeg geen probleem zijn" zegt de secretaris van Knokke FC. 
 

SCHILDERIJENWEDSTRIJD

Veel Vlaamse kunstenaars doen mee aan de schilderwedstrijd die werd uitgeschreven in het kader van het 400-jarig bestaan van de legende van Jantje van Sluis. Het aanbod was overweldigend en zeer gevarieerd. De helft van de ingeleverde werken is afkomstig van Vlamingen. De wedstrijd heeft als doel Sluis cultureel op de kaart te zetten. Daarnaast krijgen kunstenaars een podium aangeboden. Van 2 tot 16 september worden de 150 werken in winkels, horecagelegenheden en banken in Sluis getoond. Geïnteresseerde bezoekers kunnen een enquêteformulier invullen en helpen bepalen welke schilderij de publieksprijs van 500 euro krijgt. Daarna gaan de inzendingen naar het multifunctioneel centrum De Keure. Daar zal een deskundige jury een oordeel uitspreken en nog eens een prijs van 500 euro toekennen.
 

AVONDWANDELING 

Natuurpunt in Knokke-Heist vraag aandacht voor de fauna en flora in de ingedijkte polders in de late zomer. Dat gebeurt bij middel van een geleide avondwandeling in de Willem-Leopoldpolder en de Nieuwe Hazegraspolder. De inrichters geven de raad om eventueel een verrekijker en een loep mee te nemen. De start van de avondnatuurwandeling is donderdag om 19.30 bij de bushalte op de parking van het natuurreservaat het Zwin. 
 

 

Geen berichten
 
23.08.1912 Geboorteverjaardag van Gene Kelly, Amerikaans danser en acteur 
23.08.1926 Overlijdensverjaardag van Rudolph Valentino, Italiaans/Amerikaans filmacteur 
23.08.1929 Overlijdensverjaardag van Karel van de Woestijne, Vlaams schrijver 
Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie tekenen op 23 augustus 1939 een niet-aanvalsverdrag.
23.08.1947 Geboorteverjaardag van Keith Moon, Engels drummer {Who} 
23.08.1949 Geboorteverjaardag van Vicky Leandros, Grieks-Duits zangeres 
23.08.1951 Geboorteverjaardag van Noor, koningin van Jordanië {Lisa Najeeb Halaby} 
23.08.1960 Overlijdensverjaardag van Oscar Hammerstein, Amerikaans tekstschrijver 
23.08.1970 Geboorteverjaardag van River Phoenix, Amerikaans acteur 
Zanger Michael Jackson wordt op 23 augustus 1993 beschuldigd van seksueel misbruik van een 13-jarige jongen.
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 22 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Begin september wordt gestart met het afvoeren van vervuilde grond van een vroegere stortplaats aan de Mostaertdijk in Knokke. 
° In de badstad staat het nieuwe theaterseizoen voor de deur. De ticketverkoop gaat binnen een paar dagen reeds van start. 
° Zaterdag organiseert het Stedelijk Sportcentrum in Knokke-Heist voor de vierde keer de Iron Kid triatlon.
° Om de toegang tot het nieuwe Zwembad mogelijk te maken onderhandelt de gemeente over de aankoop van gronden naast het spoorwegstation in Knokke.
° De bevolking van Zeebrugge vreest nog meer files door het weer in gebruik nemen van de oude Visartsluis. 
° De telefonische hulpdienst Tele-Onthaal is ook in Knokke-Heist op zoek naar medewerkers. 
° De komende weken wordt in Westkapelle de renovatie van het laatste deel van de Westkapellestraat afgewerkt.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Garnalenkotter erkend als varend erfgoed
° Erstes Buch des Universalkünstlers Dieter Meier
In het eerste boek van Universeelkunstenaar Dieter Meier vertelt hij over zijn ontmoeting met Yoko Ono in Knokke in de jaren 70, aldus een verslag op de Zwitserse TV.
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: VT4: 21.05 The Wedding Singer, KaII 21.05 Ride with the Devil, 5TV: 22u Grease 2, BBC2 22u Accused,  Canvas: 22.15 La meglio gioventù BBC1: 23.35 Comedy Connections
VERVUILDE GROND WORDT AFGEVOERD

Van een vroegere stortplaats aan de Mostaertdijk in Knokke worden binnenkort 30.000 ton verontreinigde grond afgevoerd.  Daarna wordt het terrein met goede grond heraangelegd. Het werk wordt uitgevoerd door de openbare Afvalstoffenmaatschappij OVAM.  Gevolg is dat niet minder dan 1500 zware aardetransporten door de Roden-Ossenstraat zullen moeten rijden. Na overleg met de gemeentediensten en de lokale politie is overeengekomen dat de transporten zullen gebeuren vanaf de Nederlandse zijde van de straat. Het vervoer betekent een zware belasting voor het wegdek. De gemeente zal zorgen dat de straat regelmatig schoongeveegd wordt.  Aangezien er veel recreatief fietsverkeer is in de buurt, zal het werk zo laat mogelijk beginnen, waarbij de transporten zelf ten vroegste op 1 september zullen van start gaan. 
 

NIEUW THEATERSEIZOEN 

In Knokke-Heist is het einde van het zomerseizoen in zicht. Dat betekent meteen ook dat het nieuwe theaterseizoen voor de deur staat. Het Cultuurcentrum in de badstad heeft alvast een programma uitgewerkt dat voor elk wat wils biedt. Zo is er humor met onder meer Wouter Deprez, Geert Hoste en Gino Sancti.  Voor het muziekaanbod tekenen onder andere Willem Vermandere en De Nieuwe Snaar.  Theater is er uiteraard ook met Chris Lomme in "Mevrouw Appelfeld" en Lucas Van Den Eynde in "Kleine Tony".  De ticketverkoop in Scharpoord start komende maandag om 8.30 uur. De verkoop van de tickets voor Geert Hoste begint zoals gebruikelijk iets vroeger, namelijk nu vrijdag om 8 uur.

Het volledige overzicht vindt u op de website www.ccknokke-heist.be en in de Seizoenskrant. 
 

TOEGANG ZWEMBAD 

Het Gemeentebestuur van Knokke-Heist voert momenteel druk onderhandelingen met de nv’s Sopima en Infrabel om de spoorweggronden naast het station van Knokke aan te kopen.  Dat is nodig om de spoorwegovergang te verplaatsen. Zo kan met straks de toegang naar het nieuwe overdekte Zwembad mogelijk maken vanuit de Knokkestraat. Voor de recreatiesite die bij het zwembad zal worden gerealiseerd heeft het studiebureau Arcas-Artebel inmiddels het voorontwerp volledig uitgetekend. De aankoop van de gronden die nodig zijn voor de vrijetijdsinfrastructuur hoopt de projectontwikkelaar tegen het najaar rond te hebben. 
 

KINDERTRIATLON 

Nu zaterdag organiseert het Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist de 4de editie van de Scapa Sports Iron Kid triatlon. Het is daarbij de bedoeling om jongens en meisjes van 3 tot 13 jaar op een niet-competitieve manier te laten kennis maken met triatlon. Net zoals een echte triatlon is de Iron Kid een combinatie van 3 basissporten: zwemmen, fietsen en lopen. De afstanden van elke discipline verschillen naargelang de leeftijd.  Nieuw dit jaar en uniek in België, is de triatlon voor kids tussen de 3 en 5 jaar. In totaal nemen 410 kinderen deel aan het gebeuren. Daaronder liefst 51 kinderen tussen de 3 en 5 jaar. Alle beschikbare plaatsen voor deze triatlon zijn inmiddels bezet zodat inschrijven niet meer mogelijk is. 
 

NU OOK VISARTFILES 

De inwoners van Zeebrugge zijn maar weinig enthousiast over het opnieuw in gebruik stellen van de oude Visartsluis. Bij het uittesten van het versassen eerder deze week stond, naast de gebruikelijke file bij de nieuwe zeesluis, meteen ook een lange rij wagens aan te schuiven bij de oude zeesluis.  Inwoners merken op dat de gemeente steeds meer onleefbaar wordt. Ook al omdat de lichtensignalisatie en het coördineren van de bruggen veel te wensen blijft overlaten.  De 145m lange Visartsluis werd tegen een kost van 5 miljoen euro weer gebruiksklaar gemaakt. Vooral vissersvaartuigen, binnenschepen en sleepboten zullen er versassen.  Een en ander moet de wachttijden voor de grote zeeschepen bij de nieuwe zeesluis verkleinen. Om het comfort van de containermastodonten verder te vergroten voert de Pearl River momenteel ook baggerwerk uit dat de Pas van het Zand dieper en breder moet maken. 
 

TELE-ONTHAAL 

Ook in Knokke-Heist is Tele-Onthaal op zoek naar vrijwilligers. Tele-Onthaal is de telefonische hulpdienst waar mensen vrijuit en anoniem kunnen praten over hun zorgen, angsten en problemen. Ze moeten enkel het nummer 106 draaien. De dienst wil medewerkers met een luisterend oor aantrekken die op zoek zijn naar een zinvol engagement.  Tele-Onthaal biedt daarbij een degelijke vorming en individuele begeleiding. Mensen die interesse hebben vinden alle nodige informatie op de internetlocatie  tele-onthaal.be
 

AFWERKING WESTKAPELLESTRAAT 

De komende weken wordt de renovatie van het laatste deel van de Westkapellestraat afgewerkt. Het gaat om het stuk tussen de Rustoordstraat en de Dorpsstraat in de deelgemeente. De derde fase van de werken begon op 2 mei en duurt extra lang omdat alle nutsleidingen vernieuwd worden. Het wegdek is nu voorlopig hersteld.  De heraanleg van het straatdeel wordt vanaf nu tot eind september gerealiseerd. Tijdens de werken zal het stuk straat zoveel mogelijk toegankelijk gemaakt worden voor plaatselijk verkeer. 
 

PAS VAN 'T ZAND

In Zeebrugge zijn maandag de werken gestart voor de verdieping van de vaargeul in de haven. De Pearl River, één van de grootste baggerschepen ter wereld wordt hiervoor ingezet. De vaargeul wordt zo met één meter verdiept, waardoor de grootste containerschepen ter wereld zonder problemen de haven kunnen binnenvaren zowel tij-ongebonden als in alle weersomstandigheden. De werken zullen 4 maanden duren en kosten de Vlaamse Regering 15 miljoen euro.
 

 
 

Garnalenkotter erkend als varend erfgoed

Vlaams minister Dirk Van Mechelen heeft de Crangon, een van de laatste houten garnaalvissersboten, voorlopig als varend erfgoed erkend. Hij maakte dit maandag in Oostende bij een bezoek aan de boot bekend. De minister heeft ook een lijst klaar van tien scheepswrakken die een bijzondere bescherming krijgen.

Draaiende motoren
In het verleden werden vooral historische schepen op de wal als monument beschermd. De nieuwe regeling zal schepen die nog varen beschermen. Via budgetten van de Vlaamse overheid zal ook voor restauratie en onderhoud gezorgd kunnen worden. Schepen bevatten machines en die draaiende houden, is volgens de minister beter voor het behoud. 

Slooppremie
Onder meer door tal van slooppremies en de technische evolutie zijn al veel boten die verwijzen naar de Vlaamse scheepsbouwactiviteit, verdwenen. Daarom wil Van Mechelen de overblijvende beschermen als varend erfgoed. De Cragnon is de eerste in een reeks. Het houten schip gaat nu met toeristen op garnalenvangst. 

Scheepswrakken
Uit een grote lijst met maritiem erfgoed die het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed opstelde, werden voorts tien scheepswrakken voor bescherming geselecteerd. De grote lijst omvat 272 scheepswrakken, vijf vliegtuigwrakken, elf andere wrakken als boeien en tanks, 37 maritieme structuren zoals resten van haveninfrastructuur, vuurtorens, 38 maritieme artefacten zoals munten of munitie en 37 maritieme gebeurtenissen.

Paaiplaats
De lijst met tien wrakken wordt overgemaakt aan de federale minister voor de Noordzee, Renaat Landuyt, met het oog op een definitieve bescherming. Ernaar duiken wordt verboden. Meteen kunnen de wrakken ook dienst doen als paaiplaats voor de vissen.

Erstes Buch des Universalkünstlers Dieter Meier
In het eerste boek van Universeelkunstenaar Dieter Meier verteld hij over zijn ontmoeting met Yoko Ono in Knokke in de jaren 70, aldus een verslag op de Zwitserse TV.

Mit «Hermes Baby» legt der 61-jährige Universalkünstler Dieter Meier sein erstes Buch vor. Kurze Texte aus zwei Jahrzehnten, Essays, Betrachtungen bieten dem Leser ein literarisches Feuerwerk. Als «Meier-Luftibus» schreibt er über seine Jugend, als «Meier-Spekulator» über das Arbeitsethos im Alpenraum und als «Meier-Spinoza-rein-in-die-Sosse» über Yello, die Band, die Boris Blank und ihm Weltruhm brachte. Das Feuerwerk schillert, überrascht und begeistert. Es gibt jedoch einen Blindgänger: Christliche Ethik wird knapp abgetan. Sie baue auf einem Fundament von «Schuld, Strafe, Wille, Versagen» und der Erbsünde, behauptet Meier in «La Forza del Destino». An anderer Stelle kommen - zum Vergnügen des Lesers - Prominente schlecht weg. Yoko Ono traf Meier Mitte der Siebziger Jahre im belgischen Seebad Knokke-le-Zoute - «eingenäht in einen schwarzen Stoffsack». Den Filmemachern Carlos Saura und Antonio Gades wünscht er wegen ihrer «räudigen Vermarktung der spanischen Seele Ohrfeigen à discrétion». Unter den 35 Texten, die in «Hermes Baby» abgedruckt sind, finden sich auch Liebeserklärungen, etwa an den Schauspieler Philip Seymour Hoffman im Film «Capote». Vom französischen ModemacherAzzedine Alaïa wird berichtet, dass er «nie über Kleider redet», sondern über die Frauen, für die er arbeitet. «La conquête de l'inutile» bezeichnet Meier auf der DVD, die dem Buch beiliegt, als seinen liebsten Text. Es ist eine Hymne an die Maschinen des Künstlers Jean Tinguely - «befreit vom Zwang nach Bedeutung und Rechtfertigung des Daseins». 
 

 
Op 22 augustus 1864 wordt in Genève het internationale Rode Kruis opgericht.
22.08.1902 Geboorteverjaardag van Leni Riefenstahl, Duits cineaste 
22.08.1937 Geboorteverjaardag van Johan Anthierens, Belgisch journalist 
Na acht jaar afwezig te zijn geweest van concertpodia treedt Elvis Presley op 22 augustus 1969 weer op, in Las Vegas.
22.08.1978 Overlijdensverjaardag van Jomo Kenyatta, president van Kenia 
In de nacht van 21 op 22 augustus 1986 vernietigde in Kameroen een mysterieuze giftige gaswolk uit het kratermeer van een rustende vulkaan ruim 1700 levens.
De meisjes Eefje Lambrecks (19) en An Marchal (17) worden op 22 augustus 1995 in Oostende ontvoerd.
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 21 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Er komt compensatie voor zelfstandigen die vanwege de hinder veroorzaakt door gemeentewerken genoodzaakt zijn om tijdelijk hun zaak te sluiten. 
° Twee vrijwilligers van het Rode Kruis in de badstad die in Cambodia stortkinderen gingen helpen zijn hun bagage gestolen tijdens een rit met een moto-taxi in Phnom Pehn. 
° In het Antique Café won de Miss Knokke-Heist-hype verder aan momentum met de presentatie van de fotokalender door Tien om te Zien-boegbeeld Anne De Baetzelier. 
° Fotolijsten plus gedichten vormen 3 weken lang het voorwerp van een Poëziewandeling tussen Ramskapelle en het Zwin. 
° De komende dagen volgt de definitieve beslissing over het opnemen van Knokke-Heist en Terneuzen in de wielerronde Eneco Tour 2007. 
° Afgelopen weekend is de expeditie vertrokken die de najaarstrek van de Vlaamse ooievaars zal volgen tot in het zuiden van Spanje. 
° In het kader van de voetbalbeker van West-Vlaanderen waren er overwinningen voor FC Knokke en FC Heist, en gelijkspel voor VV Westkapelle. 

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 19u Animal Park, VT4 21.05 Insomnia, Ka II 21.05 Showgirls, Canvas: 23.10 De glorie van de middeleeuwen. 
COMPENSATIE BIJ HINDERLIJKE WERKEN 

Er wordt iets gedaan aan de problematiek van handelszaken die door openbare werken hun zakencijfer zien kelderen, omdat de winkel nauwelijks nog te bereiken is. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist laat nu weten dat er vanaf 1 januari een vergoeding komt voor wie zijn zaak tijdens de werkzaamheden sluit. De maatregel richt zich tot kleine ondernemingen die rechtstreeks contact met de consument nodig hebben om hun waren te verkopen. De inkomenscompensatievergoeding is bestemd voor alle zelfstandigen werkzaam in het bedrijf. De compensatievergoeding bedraagt 44,20 EUR per kalenderdag voor elke zelfstandige van een gehinderde inrichting.  De benodigde formulieren zullen pas vanaf 1 januari 2007 beschikbaar zijn.

Voor meer info: Katleen Huybrechts, tel. 02 227 60 77 of website www.openbarewerken-zelfstandigen.be
 

HELPERS BESTOLEN

Twee vrijwilligers van het Rode Kruis Knokke-Heist die in Cambodia stortkinderen gingen helpen zijn hun bagage gestolen tijdens een rit met een moto-taxi in Phnom Pehn. Dat gebeurde toen ze verhuisden naar een nieuw onderkomen in de Cambodiaanse hoofdstad. Naast hun paspoorten raakten de Knokke-Heistenaars onder meer ook een duur fototoestel kwijt, hun vliegtuigticketten, medicijnen, gsm, en speelgoed voor de weeskinderen. Ondanks deze tegenslag heeft het Rode Kruis duo toch besloten om zich de komende weken ter plaatse verder in te zetten voor het Center for Children's Happiness. Dat is een weeshuis opgericht voor Cambodjaanse kinderen die tot nog toe moesten zien te overleven door het uitpluizen van een vuilnisbelt. In het kindertehuis krijgen ondertussen bijna 100 stortkinderen onderdak.
 

MISS KNOKKE-HEIST KALENDER

Het ruime Antique Café in de Lippenslaan kon vrijdagavond nauwelijks de drukte aan bij de voorstelling van de Miss Knokke-Heist kalender.  De presentatie lag in handen van Tien Om Te Zien-boegbeeld Anne De Baetzelier. Blikvanger van de avond was de voorstelling van de kalender, met de 15 finalistes in de hoofdrol.  Het gaat om een realisatie van fotografe Sarah Verhaeghe. Een deel van het toegangsgeld gaat naar het goede doel Fashion for Africa. De verkiezing van de eerste Miss Knokke-Heist is gepland voor 9 september in het Casino Knokke
 

OOIEVAARSEXPEDITIE VERTROKKEN 

Afgelopen weekend is in het Zwin en in Planckendael de expeditie vertrokken die de najaarstrek van de Vlaamse ooievaars zal volgen tot in het zuiden van Spanje. Meteen werden ook de namen bekend gemaakt die door het publiek gekozen werden voor vier van de ooievaars. Het gaat om de volwassen vogels Tia en Kobe. Twee Zwin-jongen kregen de namen Rune en Franciscus.   De expeditieleden maken gebruik van het Argos locatiesysteem gekoppeld aan een GPS-programma om de Vlaamse ooievaars die onderweg zijn naar het zuiden terug te vinden. Zondagavond concentreerde de zoektocht zich rond het Franse plaatsje Marciennes. 
 

ENECO TOUR 

De komende dagen volgt de definitieve beslissing over het opnemen van Knokke-Heist en Terneuzen in de wielerronde Eneco Tour 2007. Uiteraard is de afstand tussen de badstad en Terneuzen te kort voor een etappe. Er zal dus een traject in het achterland moeten uitgestippeld worden. Informeel is er in dat verband reeds contact geweest met de gemeentes Sluis en Hulst.   De Eneco Tour is een wielerronde die in 2005 voor het eerst is verreden. De wedstrijd is ontstaan als opvolger van de Ronde van Nederland. De Eneco Tour vormt nu een onderdeel van de nieuwe Pro Tour. Dat is de wielercompetitie die de Union Cycliste Internationale heeft opgezet als opvolger van de Wereldbeker wielrennen. 
 

GEDICHTEN HULDIGEN KNOKKE-HEIST 

Fotolijsten plus gedichten over Knokke-Heist vormen 3 weken lang het voorwerp van een Poëziewandeling. Het gaat om een initiatief van 6 creatieve geesten die het idee hebben opgevat om de badstad op een poëtische manier te verkennen. Een anonieme dichter inspireerde zich op gebouwen, mensen en dieren in de gemeente en liet zijn mijmeringen door een kalligraaf optekenen. Van 28 augustus tot 17 september kan men kennis maken met deze gedichten tijdens een poëzietocht die start in Ramskapelle en eindigt in het Zwin. De 35 gedichten brengen hulde aan Knokke-Heist en aan iedereen die zich inzet voor de badstad. Zo is er ook een gedicht om de mensen te bedanken die strand en straat proper houden.  De gedichten worden op 1 oktober als stijlvol kunstboek voorgesteld in Scharpoord. 
 

BEKER VAN WEST-VLAANDEREN

In het weekend werd in het kader van de voetbalbeker van West-Vlaanderen de 4de en laatste wedstrijd van de groepsfase gespeeld.  In reeks C eindigde de wedstrijd tussen SV Jabbeke en Knokke FC op 4-6 cijfers. Boey was met vier goals de man van de match voor Knokke, dat bij de rust nog met 3-2 in het krijt stond. Knokke gaat met het maximum van 12 punten door naar de volgende ronde. In reeks M: versloeg FC Heist – SK Snaaskerke met 3-0. Ook Heist, dat 10 punten behaalde, gaat naar de volgende ronde. In reeks O: speelde VV Westkapelle 2-2 gelijk tegen Hooglede. Westkapelle behaalde 8 punten, maar eindigde niet bij de eerste twee in zijn reeks en is dus uitgebekerd. In reeks M verloor Zeemeeuw Zeebrugge met 4-0 van FC Wakken.
 

WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 18 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De Cultuurraad gaat op het allereerste Cultuurgala in Knokke-Heist mensen huldigen die zich jarenlang hebben ingezet voor het culturele leven in de badstad.
° Tot 27 augustus is de badstad in de ban van het Internationaal Vuurwerkfestival op het strand van Duinbergen.
° Als straks een punt gezet wordt achter de zomervakantie gaat in Knokke-Heist ook weer het Wonderwijs-initiatief van start.
° De NMBS heeft plannen voor de bouw van een nieuwe overdekte fietsenstalling bij het station van Heist.
° Het Rode Kruis start volgende maand in Heist een gratis cursus Eerste Hulp verlenen.
° Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft vrijdag de preventieve schorsing van de gemeentesecretaris bevestigd.
° Zeebrugge Môle en Blankenberge werden donderdagavond erg geteisterd door een hagelonweer. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Krabben treiteren mosselliefhebbers
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1:  22u Little Britain, BBC2  20.30 KEW, 21u Gardeners' World, 23u Billy Connolly, KaII: 21.05 Slackers, VT4: 22.05  Daylight
CULTUURGALA 

Speciaal voor het allereerste Cultuurgala van 23 september heeft de Cultuurraad een nieuwe jaarlijkse prijs in het leven geroepen. De raad wil met het uitreiken van de 'cultuurdrager' personen of verenigingen huldigen voor hun jarenlange inzet in Knokke-Heist.   Er zijn 16 genomineerden. Uit de voorgedragen personen zal gekozen worden bij middel van een schriftelijke stemming. De laureaat ontvangt in het Casino het humoristische beeld dat door kunstenaar Nico Billiau werd vervaardigd. Het gaat om een dame op hoge hakken die in de kleuren van de ondergaande zon, die ze aan de leiband heeft, pootje baadt op het Knokke-Heistse strand. Daarnaast worden op het Cultuurgala ook de Bibliotheekprijs uitgereikt en de prijs voor de Cultuurlevensloop. Voor de lauwering van hun levenswerk werden André Dhondt en Gilbert Decock genomineerd. 
 

VUURWERKFESTIVAL 

Tot 27 augustus krijgt momenteel om de twee dagen het Internationaal Vuurwerkfestival z'n beslag op het strand van Duinbergen. Vuurwerkmakers uit 5 landen laten daarbij weer vele tienduizenden genieten van een pyrotechnisch spektakel. Vuurwerk afschieten is niet alleen een kunst maar ook een wetenschap geworden. Alle ontstekingen gebeuren electronisch, omdat vuurwerk en bijpassende muziek volledig synchroon moeten lopen. De deelnemers uit Mexico, Tsjechië, Duitsland en Zwitserland worden niet enkel op die synchronisatie beoordeeld, maar ook op de kracht van de pijlen en originaliteit. Elke vuurwerkavond wordt de tegenwaarde van zo'n 12.400 euro de hemel ingeschoten. Op zondag 27 augustus wordt het Vuurwerkfestival afgesloten door Pyrovision, het Oostenrijkse bedrijf dat vorig jaar de trofee wegkaapte. 
 

WONDERWIJS 

Als straks een punt gezet wordt achter de zomervakantie gaat in Knokke-Heist ook weer Wonderwijs van start. Het initiatief biedt leerlingen van de basisscholen de kans om na afloop van de lessen, van 4 tot 6, opleidingen te volgen in plastische, sportieve, woord- en muzikale disciplines.  Vorig jaar waren er zo'n 450 leerlingen ingeschreven. Een sterke troef vormt het busvervoer tussen scholen en activiteiten. Het wordt door het gemeentebestuur georganiseerd en betaald.  Naast de administratieve ondersteuning in Scharpoord zet het initiatief halftijds 6 begeleiders aan het werk, en telt 21 lesgevers in deKunstAcademie en 4 in de Sportdienst.
 

FIETSENSTALLING

De NMBS heeft nu ook plannen voor de bouw van een nieuwe overdekte fietsenstalling bij het station van Heist. Het gemeentebestuur heeft alvast gunstig advies gegeven.  De nieuwe stalling zal de oude vervangen en plaats bieden aan 112 tweewielers. Eerder werden de plannen al goedgekeurd voor een gelijkaardige nieuwe fietsenberging aan het Knokse station.
 

HAGELONWEER 

Zeebrugge Môle en Blankenberge werden donderdagavond erg geteisterd door een hagelonweer.  Op het Zeebrugse strand werden strandcabines uit elkaar gereten door zware windstoten en hagelstenen ter grootte van stukken van 2 euro. Ook tientallen kelders liepen onder, waarbij ook de kelder van een hotel. De kustweg tussen Zeebrugge en Blankenberge werd tijdelijk in een absoluut winterlandschap herschapen. Het duurde ruim 2 uur voor de hagelstenen waren weggesmolten. Door de hevige wind ging ook een tent van de Rotary op de parking van de Zeebrugse visveiling tegen de vlakte. De tent werd vrijdag weer opgebouwd en wordt zaterdagavond gebruikt voor het jaarlijkse KreefTdansant van de Rotary Club Knokke-Oostkust. Met de opbrengst organiseert de serviceclub woensdag een verwennamiddag voor honderden andersvaliden. 
 

EHBO 

Het Rode Kruis in Knokke-Heist start volgende maand een cursus Eerste Hulp verlenen. Men wil zoveel mogelijk mensen interesseren omdat het bij een ongeval thuis of elders van levensbelang kan zijn als men in de eerste minuten precies weet wat men moet doen. In de cursus "Helper" leert men stap voor stap hoe men correct moet handelen bij allerlei ongevallen. De gratis lessen worden vanaf 9 september op zaterdagmorgen gegeven in het Rode Kruis lokaal in de de Vrièrestraat boven het postgebouw in Heist. Men kan deelnemen van 16 jaar.

Voor meer info:   Marie-Claude Gheyle  0476 62 36 56  gheyle.mc@gmail.com  Website: www.rodekruisk-h.be 
 

BEVESTIGING TIJDELIJKE SCHORSING 

Het gemeentebestuur heeft vrijdag de preventieve schorsing van de gemeentesecretaris bevestigd. Dat betekent dat deze tot 18 september zijn taken als secretaris niet mag uitoefenen. Omdat het bestuur het zuinigheidsbeginsel moet naleven wordt vanaf 1 september ook de wedde van de secretaris op de helft teruggebracht. De preventieve schorsing kan in principe iedere keer verlengd worden voor een termijn van maximum vier maanden. Deskundigen menen dat dit door de traagheid van gerechtelijke onderzoeken jaren zou kunnen duren. Het gemeentebestuur benadrukt dat de preventieve schorsing absoluut geen oordeel inhoudt over schuld of onschuld. 
 

 
 

Krabben treiteren mosselliefhebbers

Zeeuwse mosselen zitten momenteel vol met kleine krabben. De krabben zorgen voor veel overlast bij mosselliefhebbers. Mosselleveranciers erkennen de krabbenoverlast maar zeggen niets te kunnen doen.  ‘Het is de natuur’, reageert mosselbedrijf Roem van Yerseke in De Telegraaf op de aanwezigheid van de kleine beestjes in de culinaire lekkernij. ‘Het ene jaar meer dan andere jaren. Ze zijn niet schadelijk, hooguit hinderlijk wanneer ze knarsend tussen de kiezen vermalen worden’. De oorzaak van de krabben in de mosselen komt omdat de percelen waar de mosselen in de winter en voorjaar groeien ook worden bewoond door krabben. Wanneer binnenkort nieuwe mosselen komen uit de Waddenzee is hete probleem opgelost. 
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 17 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Vanaf dit weekend zal de politie in de badstad hard optreden tegen groepen vechtende jongeren. 
° Ondanks de regens blijft het zwemwater in Knokke-Heist, Zeebrugge en Blankenberge "zeer goed". Dat is ook het geval vlak over de grens. 
° In de badstad wordt gewerkt aan de voorbereiding van een mountainbikeroute met flinke uitdagingen. 
° Buitenlandse inwoners voelen maar weinig om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist. 
° De toeristische diensten uit de Zwinstreek hebben in Knokke afscheid genomen van de directrice van de VVV-Sluis. 
° De voor vrijdagavond geplande Beachfuif Dancing Vibes op het Heistse evenementenstrand is afgelast.
° Van plannen van het gemeentebestuur om een betere toegang tot Scharpoord te creëren voor voetgangers en fietsers komt waarschijnlijk niks in huis.
° Als alles goed gaat liggen vanaf volgende week de eerste Vlaamse mosselen in de winkel. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Quans Brel brillait à Knokke-le-Zoute
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 22u Enemy of the State, BBC2: 22u Extras, VT4:21.05 Along came a spieder, KaII: 21.05 Total Recall,  Canvas: 22.20 De Wereld van Tarantino, 
STRENG OPTREDEN TEGEN VECHTENDE JONGEREN

Vanaf vrijdagavond zal de politie in Knokke-Heist zeer opvallend in het straatbeeld aanwezig zijn. Dat heeft te maken met het feit dat de ordedienst tijdens de weekends steeds vaker geconfronteerd wordt met groepen vechtlustige tieners. Het gaat voornamelijk om jongeren tussen de 15 en 22. Meestal zijn het kinderen van tweedeverblijvers die zonder hun ouders op weekend komen naar de badstad. Vroeger ging het om kleine groepjes amokmakers. Nu zijn het vaak benden van 30 relschoppers en meer. De voorbije twee weken zijn 6 politiemensen gewond geraakt bij rellen en voor de politie in de badstad is de maat nu vol. Er zal nu preventief en repressief worden opgetreden. Daarbij zullen amokmakers snel geïsoleerd worden en afgevoerd. In september volgt ook een grondige evaluatie van het fenomeen van vechtende weekendjongeren. 
 

ZWEMWATER BLIJFT ZEER GOED 

De meest recente meetresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat in alle 7 de badzones in Knokke-Heist de kwaliteit van het zwemwater "zeer goed" blijft. Dat is ook het geval in Zeebrugge en in beide badzones in Blankenberge. Vervuild zwemwater is er enkel in 8 badzones tussen Wenduine en Oostende.  Dat heeft te maken met de zware regenval van de voorbije dagen. Het strandwater is vooral in de kuststrook Wenduine-Oostende vervuild geraakt omdat ongezuiverd afvalwater uit het binnenland via een paar waterlopen in zee is terecht gekomen. De eigenlijke Oostkust bleef gevrijwaard. Ook de badplaatsen vlak over de grens, zoals Cadzand en Nieuwvliet, hebben nog steeds veilig zwemwater. 
 

MOUNTAINBIKEROUTE 

Er komt dan toch een mountainbike-route in Knokke-Heist. Dat gebeurt op aandringen van de Stedelijke Sportraad. De komende weken zal een werkgroep van gemeentelijke, provinciale en Vlaamse diensten zich buigen over het uitstippelen van een geschikt parcours. Heel wat wijken, straten en paden die in oorspronkelijk duinengebied werden aangelegd beschikken over voldoende reliëf om een uitdaging te betekenen voor de liefhebbers van de mountainbike-sport.  Het is nu aan de werkgroep om te proberen dat sportplezier te verzoenen met de strenge eisen van verkeersveiligheid en natuurbehoud.
 

BUITENLANDERS KIEZEN LIEVER NIET

Ook Knokke-Heistenaars van buiten de Europese Unie mogen in oktober deelnemen aan de stembusgang. Weinigen hebben daar echter zin in. Van de 111 niet-EU-burgers in de badstad hebben zich slechts 3 vrouwen en 1 man opgegeven om te gaan stemmen. Ook Europese ingezetenen voelen weinig om hier hun stem uit te brengen. Van de 941 Europeanen in de badstad willen slechts zo'n 10 procent gaan kiezen.  Knokke-Heistenaars zullen dat wel massaal doen. Vanwege de stemplicht zullen liefst 27.829 personen naar de stembus trekken. 
 

TOERISTISCH AFSCHEID 

In het kader van het Zwinstedenoverleg werd woensdagavond in Ten Bos in Knokke door de toeristische diensten in de regio afscheid genomen van Monique Gijzels. Na 20 jaar inzet als aanspreekpunt voor de toeristen in de regio Cadzand en Sluis zet de directrice van het VVV-kantoor in de grensstad een punt achter haar loopbaan in de Zwinstreek. De bijeenkomst van de toeristische hoofden was een 'afscheid' in de echte zin van het woord. Monique Gijzels en haar man vertrekken namelijk definitief uit onze contreien. Ze gaan in Frankrijk bij de kust aan de voet van de Pyreneeën namelijk een wijnboerderij uitbaten waar ook toeristen terecht kunnen. 
 

NO VIBES 

De voor vrijdagavond geplande Beachfuif Dancing Vibes op het Heistse evenementenstrand is afgelast. Dancing Vibes is een concept met dance, house en andere progressieve muziekstijlen, dat al enkele jaren door de Jeugdraad van Knokke-Heist wordt georganiseerd. Volgens een woordvoerder van het het team bleek het organiseren van nog een strandfuif in de tweede helft van augustus geen haalbare kaart meer voor de Jeugdraad. Ook was er de vrees dat de weergoden het evenement niet gunstig gezind zouden zijn. 
 

GEEN BIJKOMENDE TOEGANGSWEG VOOR SCHARPOORD 

Van plannen van het gemeentebestuur om een betere toegang tot Scharpoord te creëren voor voetgangers en fietsers komt waarschijnlijk niks in huis. De bedoeling was om daartoe een stuk braakliggende grond in de Meerlaan aan te kopen. De eigenaars van het terrein hebben nu laten weten dat ze zelf het perceel in kwestie als bouwgrond wensen te behouden. Ze zeggen verder niet te begrijpen dat een extra toegang naar Scharpoord precies via hun bouwgrond zou moeten lopen. Te meer daar er reeds vier andere toegangswegen bestaan. 
 

VLAAMSE MOSSELEN IN DE PAN 

Na 7 jaar in de planning zijn zopas in Oostende de eerste Vlaamse mosselen aan wal gezet. De reacties zijn positief. De mosselen hebben een mooie kleur en bevatten veel vlees. Als het Federaal Voedselagentschap zijn goedkeuring geeft, liggen de Vlaamse mosselen vanaf volgende week in de winkel. Dit jaar kan er zo'n 3 ton aan mosselen geoogst worden. De prijs van de Vlaamse mossel zou naar verluid een stuk lager liggen dan de Zeeuwse. 

Recept Mosselen op Oud-Heistse Wijze
 

 

quand Brel brillait à Knokke-le-Zoute

9 octobre 1978, le Belge succombe à une syncope. Dix ans plus tard, sa maison de disques sort un magistral coffret que l’on croyait intégral. Erreur : il restait un enregistrement public datant de 1963. Il vient de paraître, couplé à une vidéo.  Tu n’as commis d’autre pêché/Que distiller chaque jour l’ennui et la banalité ». Jacques Brel avait « La Haine » à ses débuts. Il est mort, Jacky, il y a quinze ans. Le temps, pour nous, de nous embourgeoiser. De grossir comme des cochons, de vieillir comme des... Le temps, pour lui, de converser là-bas, là-haut ?, avec d’autres poètes. Point de nostalgie ici : fils du rock, je suis né un an après que Jacques Brel eut fait ses adieux à la scène. Et pourtant quand j’écoute sur laser ses portraits enregistrés en prise directe, j’éprouve les mêmes rires, les mêmes pleurs, que ceux qui l’épiaient il y a trois décénies sur un transistor mono ou un pick-up tuberculeux. Jacques Brel, merci de me reconcilier avec mes Vieux. Bravo Jacko d’être le dernier poète de la chanson. Elle est devenue un supermarché, depuis. Toi qui chantais l’amour et la mort, les filles et les chiens, les amis et la Mère, la tienne et celle du Nord, toi qui secouais les bourgeois et te moquais des bigotes, qui nous apportais des bonbons et nous invitais à manger des moules et puis des frites chez Eugène, toi qui loua les charmes de Mathilde, de Frida la blonde ou du cul de la Madeleine, toi qui créa la valse à mille temps et le tango funèbre, qui magnifiais Paris, Amsterdam, Vesoul et les cabarets de Knokke-le-Zoute, toi, Brel, tu Jacques encore. « Quand on a que l’amour », on a toi. Quand on a plus d’amour, on t’a toujours. Jacques Brel, mon ami, pourquoi ne suis-je pas né plus tôt pour pouvoir t’applaudir là, face à toi, à l’Olympia en 61 ?  Toi qui mitraillais les injustices, tes enregistrements publics sont de bien salopes cruautés. Sans l’image, je suis contraint à imaginer tes grandes mains battantes, tes poings fermés, ta dentition chevaline, ta sueur animale, ta cravate respectueuse, ton élégance du timide qui vomit avant chaque descente dans l’arène, ta gueule de desespéré prêt à tout ou d’amoureux infidèle. « Etre lyrique, c’est tellement fort que si les gens ne sentent pas votre c ?ur, ils voient vos dents ». Homme et ombre (un unique projecteur te suivait à la trace), c’était tout. Et ça suffisait pour que tu sois « une heure rien qu’une heure durant/Beau et con à la fois » (« La chanson de Jacky »). Beau comme un chansonnier qui ne délivrait pas de messages (« il n’y a que les facteurs qui portent les messages ») et con avec tes histoires accroche-c ?ur et tire-larmes. Beau quand tu te produisais (secrètement) dans des hospices et con comme le perfectionniste qui pissa à Remoulins dans un piano mal accordé. Tu brillais chaque soir. 300 galas par an, tu donnais. Théâtral, radical.  De 1952, année de ton premier passage à la radio belge, pistonné que tu étais par la famille associée à ton père (« la chance se viole » diras-tu), à 1967, où tu quittas les planches, tu vivais vite et fort. Après chaque gala, on voyait Monsieur déambuler dans les rues. Jusqu’à 5h du matin, avec tes compères et ton pote Jojo, homme-à-tout-faire avec qui tu partageas tout ce qui est partageable, tu faisais la bringue, buvais, riais, fumais clope sur clope, discutais avec le premier limonadier ou le dernier c ?ur-brisé venus, faisais des conquêtes furtives ou durables (trop amoureux de l’amour pour te contenter d’une femme, tu avoueras dans « La statue » : « moi qui ai trompé mes maîtresses/De printemps jusques en printemps »). Tu te couchais seulement quand, dans la moindre bourgade, le dernier rade fermait ou quand les fûts du buffet de la gare étaient vides. « Je chante et je suis gai/Mai j’ai mal d’être moi/Ami remplis mon verre » (« L’ivrogne »). Tu brûlais d’impatience, îvre de vitesse et de mouvement : « vivre, c’est très mauvais pour la santé », as-tu diagnostiqué. Prémonitoire.  Fiston d’un père francophone de souche flamande et d’une mère bruxelloise, tu transcenderas ta belgitude plate et grise comme ton pays. Une enfance terne, une scolarité foirée, un passage chez des scouts cathos avec qui tu croisas madame la Vocation. Une vie pépère, prévisible et rangée te guettait. Tu devanças l’appel et te planquas durant un service militaire moins éprouvant que tu ne le conteras (« Au suivant », « Le colonel », etc.). En 1949, à 20 ans, tu dirigeas une revue d’amis qui voulait « remplacer le goût bourgeois de confort et de luxe par le désir que la vie soit quand même utile à quelque chose » et c’est pourtant une place de cadre qui t’attend à la cartonnerie de papa. Fils de bourge moyen, tu seras l’artiste de la famille. Branquignole, tu n’as pas supporté « les carreaux de l’usine » (« Il pleut »). Tu ne gratouillais alors que trois accords, gling-pling-glang, et tes textes étaient empreints de religion : à ton arrivée à Paris, en 53, Brassens te surnommera l’ « Abbé Brel ». C’était déjà mieux que la carte de visite que tu t’étais fait imprimer à Bruxelles : « Jacques Bérel : fantaisiste » ! Ça a pris du temps, mais pas trop, pour que les critiques stoppent leurs conseils (« Monsieur Brel, il existe d’excellents trains pour Bruxelles »). Ça a été du rapide, finalement, pour que tu te retrouves en haut de l’affiche, en vedette belge, aprés avoir joué les « vedette américaine » et les levées de rideau.   En 58, tu pleures « Ne me quitte pas » (« ça n’a rien à voir avec une femme, diras-tu. C’est l’histoire d’un con et d’un raté ») pendant que Piaf console un « Milord ». A la porte des Lilas, Gainsbourg fait ses débuts de poinçonneur-chanteur. Grande année. Pendant dix ans, tu parcours le monde, remplis les salles et traques l’ennui. Et puis, il y a la cassure. Fidèle à « La chanson de Jacky », pour éviter de devenir, comme tu le redoutais, « chanteur pour femmes finissantes », tu abandonnes la scène un soir de mai 67 à Roubaix. « Celle-là, on ne la refera plus » glissas-tu à tes musiciens après chaque chanson. Tu refusais le ronron et t’amusais de ce qu’on disait de ta décision : « personne n’a voulu que je débute. Et maintenant personne ne veut que je m’arrête ». A l’aube des années 70, tu es acteur médiocre pour film moyen (« L’emmerdeur », « L’aventure c’est l’aventure », etc.) et réalisateur incompris pour films bizarros (« Frantz » et « Far west »). Tu seras Don Quichotte dans une comédie musicale mise en scène par tes soins. En 74, navigateur et aviateur au long cours, tu vas d’îles en ports, d’océans en aérodromes. Tu t’installes aux Iles Marquises en novembre 75. Tu te sais malade depuis plusieurs mois. Cancer. Alors, une dernière fois, tu enregistres un album. « Les gars, excusez-moi, je n’ai qu’un seul soufflet », lâches-tu pendant les séances. On t’a opéré d’un poumon. Plus que jamais, tes chansons sont autobiographiques : « Mourir face au cancer/Par arrêt de l’arbitre (...) Mourir cela n’est rien/Mais vieillir ô ô vieillir », nous narguais-tu. Condamné à mort, tu te venges de notre obscénité d’avoir le temps. Toi, tu n’iras pas « du lit à la fenêtre/du lit au fauteuil/Et puis du lit au lit » (« Les vieux »). Ça, non. Tu te préparais à rejoindre ton Jojo, disparu avant toi : « Six pieds sous terre/Jojo tu frères encore » (« Jojo »). Alors, depuis ce 9 octobre 1978 où tu as succombé à une syncope, sans toi, on fait ce qu’on peut (« mais y-a la manière », rajoutais-tu dans « Fernand »). Pour célébrer ta disparition - tu voulais une mort joyeuse - une vidéo et un live inédits viennent de sortir [1]. Et moi, et nous, dans tes pas, « ce soir comme tous les soirs/je rentre chez moi/le c ?ur en déroute/Et la bite sous le bras ».
 

17.08.1928 Geboorteverjaardag van Willem Duys, Nederlands presentator 
17.08.1928 Geboorteverjaardag van Robert DeNiro, Amerikaans acteur 
Op 17 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammad Hatta de Republiek Indonesia uit.
Op 17 augustus 1977 bereikt de door kernenergie voortgestuwde Russische ijsbreker Artika als eerste oppervlakteschip de noordpool.
17.08.1983 Overlijdensverjaardag van Ira Gershwin, Amerikaans tekstschrijver 
Op 17 augustus 1987 pleegt Hitlers plaatsvervanger Rudolf Hess zelfmoord in de Berlijnse Spandaugevangenis waar hij nog de enige gevangene was.
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 16 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De schade veroorzaakt door de watersnood van afgelopen weekend wordt in Knokke-Heist geschat op ruim anderhalf miljoen euro. Er zijn meer dan 600 gedupeerden. 
° In de badstad hebben dieven een 76-jarige vrouw in een hotel beroofd van haar juwelen. 
° De verkiezingspropaganda in Knokke-Heist wordt aan strikte regels gebonden. 
° Een evaluatie van de eerste helft van augustus schetst een doemscenario voor strandgebonden activiteiten, maar geeft een meer gevarieerd beeld voor de rest van de toeristische industrie. 
° Garnaalvangers aan onze kust zeggen dat ook 'vervlagde' vaartuigen, die in handen zijn van Nederlanse reders, zich mogen aansluiten bij het initiatief rond de Vlaamse Purusgarnaal. 
° In Scharpoord werd dinsdag de drukbezochte antiekbeurs afgesloten. Domper op het gebeuren was echter een gedurfde roof van een brandkast met juwelen. 
° De nieuwe website van Horizon Net verschaft resultaten en informatie over het recyclagepark en vertelt welk soort afval men op welke manier kan aanbieden in de badstad. 
° Met de dood van Jean Braem verliest Knokke-Heist niet alleen z'n marktconcessionaris maar ook een van de mensen achter het wereldwijde electronicabedrijf Punch International. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Zeehonden steeds vaker slachtoffer van visnetten
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 20u Comedy Doubles, 21u World of Steam, 22u Blizzard, KaII: 23u Good Fellas, VT4 22.05 Girl Fever, Canavas: 22.10 Holy Smoke 0.00 Black Adder

VEEL SCHADE WATERSNOOD 

De schade veroorzaakt door de watersnood van afgelopen weekend wordt in Knokke-Heist geschat op ruim anderhalf miljoen euro. Er zijn meer dan 600 gedupeerden. Het schepencollege zal dan ook bij de hogere overheid een aanvraag indienen om de wateroverlast officieel te laten erkennen als ramp. De gemeente raadt iedereen alvast aan om foto's te nemen van de schade die men heeft geleden.  Slachtoffers van de wateroverlast kunnen hun grof vuil en andere beschadigde materialen afleveren in het containerpark, dat de komende dagen extra lang openblijft.  Volgens schepen Luc Lierman kan de riolering zonder problemen meer dan vijftig liter aan per vierkante meter gespreid over een ganse dag. Maar gigantisch veel regen in een korte periode is een andere zaak. De brandweer kreeg dan ook honderden oproepen binnen over ondergelopen kelders en liftschachten. De dienst was onophoudelijk aan het werk ter hoogte van de Zes Bochten tussen Natiënlaan en Nieuwstraat om met de nieuwe hydraulische dompelpomp (capaciteit 8000 tot 11.000 liter per minuut !) water over te pompen uit het rioleringsnet in de Isabellavaart. Hetzelfde gebeurt met een gelijkaardige pompinstallatie ter hoogte van de villawijk 't Schildeken in Duinbergen om het rioleringsnet van Heist-Duinbergen te ontlasten. 
 

BEROOFD IN HOTEL 

De politie van Knokke-Heist is op zoek naar de drieste daders van een overval in een hotel in de badstad. De overvallers waren een 76-jarige vrouw uit Antwerpen gevolgd toen ze terugging naar haar kamer in het hotel Memlinc. Daar bedreigden ze de vrouw en sloten haar op in de badkamer. De dieven gingen er vandoor met enkele ringen ter waarde van zo'n 70.000 euro. Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor.
 

EVALUATIE EERSTE HELFT AUGUSTUS 

Een evaluatie van de eerste helft van augustus in Knokke-Heist schets een doemscenario voor strandgebonden activiteiten. Ook de dagjesmensen lieten het afweten. Maar er zijn ook meer positieve berichten, zegt de dienst Toerisme in de badstad. Appartementen werden maximaal verhuurd voor die periode en de tweede verblijvers zijn massaal aanwezig.  Ook de hotels draaien bijna op volle toeren. De shopping loopt relatief goed en de wintercollectie krijgt voldoende aandacht.  De horeca biedt een volwaardig alternatief en doet het dus ook goed. Omdat de dagen echter aanzienlijk korter zijn blijven heel wat terrasjes evenwel onbemand. Op jaarbasis zal 2006 allicht een gewone zomer zijn, meent Toerismedirecteur André Desmidt. Het wordt nu uitkijken naar de rest van de vakantie en het najaar om de eindbalans op te maken. 
 

REGELS VERKIEZINGSPROPAGANDA

In Knokke-Heist wordt de verkiezingspropaganda aan strikte regels gebonden. Aanplakken van affiches is alleen toegelaten op de daartoe door de gemeente bestemde borden. Ook op privé-eigendom mag het; op voorwaarde dat men schriftelijke toestemming heeft zowel van de eigenaar als van de huurder van de eigendom.  Het aanplakken en het vervoeren van het aanplakmateriaal is verboden tussen 10 uur 's avonds en 7 uur 's morgens.  Op overtredingen staat inbeslagname en boetes.   Gemotoriseerde optochten zijn eveneens verboden op die tijdstippen.  Daarbuiten mag het, maar de gemeente moet vooraf op de hoogte zijn.  Tenslotte mogen in het kader van de verkiezingen ook geen geschenken of gadgets uitgedeeld worden. 
 

PURUS 

Ook 'vervlagde' vaartuigen, die in handen zijn van Nederlanse reders, mogen zich aansluiten bij het initiatief rond de Vlaamse Purusgarnaal. Dat verklaarde Jan Ackx van de Zeebrugge 63 bij het lanceren van de grijze garnaal als streekproduct.  Een eigen garnalenmerk is volgens de vissers de enige manier om te overleven. De verkochte garnalen in ons land zijn tot nu toe vooral afkomstig van Nederlandse vissers. Ze worden aan boord gewassen en gekookt en daarna getransporteerd naar pelateliers in Marokko. De Vlaamse Purusgarnalen worden gevangen door een Belgisch vissersvaartuig en het vissen mag niet langer dan 24 uur in beslag nemen. Ze moeten meteen aan land gebracht worden en er worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Het koken gebeurt op traditionele wijze aan boord, met zout. De ongepelde garnalen worden na het koken gekoeld. Om de schadelijke invloed van zuurstof tegen te gaan, worden ze verpakt met toevoeging van een soort gas. In die gasverpakking blijven de garnalen vijf dagen vers. Op die manier kan het hele land bediend worden. „Purusgarnalen die 's morgens vroeg de haven worden binnengebracht, kunnen 's anderendaags al op je bord liggen. We hebben gekozen voor een verpakking van 250 gram“, vertelt schipper Kurt Deman, voorzitter van de Vlaamse Visserij Vereniging. „Op de verpakking komt een lachend garnaaltje en dat logo moet een begrip worden.“ Deman verduidelijkte verder dat de garnalen niet meer op de traditionele manier geveild worden. De verenigde garnaalvissers bepalen zelf de prijs voor de afnemers. Als de brandstof stijgt zullen uiteraard ook de prijzen naar omhoog gaan. Momenteel worden nog onderhandeling gevoerd met viskopers. Later deze week zal dan blijken wat de vaste prijs wordt voor de Purus garnaal.
 

ART NOCTURNE AFGESLOTEN 

In het cultuurcentrum Scharpoord is dinsdagavond met succes de 31ste editie van de bekende Kunst- en Antiekbeurs afgesloten. Het unieke aanbod en het minder goede weer hebben er voor gezorgd dat "Art Nocturne Knocke" extra veel belangstellenden over de vloer kreeg. Domper op het gebeuren was de voorbije dagen evenwel de gedurfde inbraak in het cultuurcentrum. Daarbij zijn dieven aan de haal gegaan met een brandkast vol juwelen. De juwelen waren eigendom van een antiekzaak in Kortrijk. De waarde van de buit is niet bekend. Wel waren alle juwelen verzekerd.  De dieven raakten het gebouw binnen via een raam, waarna ze verschillende houten panelen en balken doorzaagden om tot bij de brandkast te raken. Die stond in een afgesloten ruimte. De dieven slaagden er ook in het diefstal-beveiligingssysteem te omzeilen. 
 

NIEUWE HORIZON NET WEBSTEK 

De nieuwe website van afvalbeheerder Horizon Net vertelt onder meer welk soort afval men op welke manier kan aanbieden.  Daarnaast geeft de grondig herwerkte webstek ook afvalresultaten.  Daaruit blijkt dat het totaal te verbranden restafval de voorbije vier jaar met liefst 21 procent gedaald is. Nu bedraagt het volume nog slechts 187 kilo per inwoner. Minder afval zorgt ook voor een nettere badstad. Om die boodschap te helpen uitdragen kunnen horecauitbaters momenteel in de winkel van de afvalbeheerder trouwens gratis bierkaartjes en onderleggers afhalen. Dat kadert in de campagne "Knokke Heist: net zoveel mooier".

http://www.horizonnet.be/
 

MARKTMEESTER OVERLEDEN 

Met de dood van Jean Braem verliest Knokke-Heist niet alleen z'n marktconcessionaris maar ook een van de bestuurders van het wereldwijde electronicabedrijf Punch International. Jean Braem was 72 en was vele tientallen jaren actief als marktmeester in de badstad. Een tijd lang was hij ook voorzitter van de lokale omroep Radio Dynamo. Daarnaast fungeerde Jean Braem ook als bestuurder in heel wat vennootschappen. Onder meer werd hij in 1982 een van de belangrijke krachten achter New Impriver, een componentenbedrijf in het Gentse. Zeven jaar geleden werd het bedrijf omgevormd tot de naamloze vennootschap Punch International dat ondertussen niet alleen verkoops- en productiecapaciteit heeft in België maar ook in de buurlanden en zelfs in de Verenigde Staten, Mexico en inmiddels ook in China. Het bedrijf is leverancier van electronicatoepassingen voor onder andere de televisie- en grafische industrie.
 

 
 

Zeehonden steeds vaker slachtoffer van visnetten

Zeehonden en bruinvissen raken steeds vaker levensgevaarlijk gewond door de netten van vissers. Dat stelt 'zeehondenmoeder' Lenie 't Hart van de zeehondencrèche in Pieterburen. Afgelopen maand zijn er op de Waddenzee vijf dieren gevonden die waren overleden aan de verwondingen die netten hen hadden toegebracht. Volgens 't Hart worden er normaal per jaar niet meer dan tien zeehonden gevonden die op deze manier zijn gestorven. Ook zijn er de afgelopen weken vijf zeehonden bij de crèche binnengebracht die ernstige verwondingen hadden opgelopen nadat ze in visnetten verstrikt waren geraakt. Het nylon van dunne netten schuurt diepe wonden in het vlees van de dieren. De zeehondencrèche inventariseert de situatie. De bevindingen worden binnen een paar weken doorgegeven aan het ministerie. ,,De visserij maakt steeds meer gebruik van nylonnetten'', verzucht 't Hart. ,,En ook sportvissers laten vaker afgedankte lijnen en haken achter op zee.'' Een ander probleem is volgens haar de toename van de zogenaamde 'staandewandvisserij', visserij rondom wrakken. ,,Het is allemaal legaal'', legt de zeehondenmoeder uit. ,,Ze hebben er een vergunning voor. De vissers zijn ook heel welwillend: zij hebben er ook geen belang bij dat dieren in hun netten verstrikt raken.'' De zeehondencrèche is van plan geld aan de overheid te vragen om langs de kust oude en geloosde netten op te ruimen. Dit werk kost de organisatie tienduizenden euro's per jaar.
 

 
16.08.1938 Geboorteverjaardag van Rocco Granata, Italiaans-Belgisch zanger 
16.08.1958 Geboorteverjaardag van Madonna, Amerikaans actrice en zangeres 
Op 16 augustus 1960 wordt de voormalige Britse kolonie Cyprus onafhankelijk.
De Deense politie neemt op 16 augustus 1962 onder dekking van een oorlogsschip het schip van Radio Merkur in beslag.
16.08.1977 Overlijdensverjaardag van Elvis Presley, Amerikaans zanger en filmster
16.08.2003 Overlijdensverjaardag van Idi Amin, Oegandees dictator 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 11 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Duinbergen zijn experimenten aan de gang om de bekende witte watertoren om te toveren in een lichtgevend kunstwerk dat ook het weer voorspelt.
° De VLD in Knokke-Heist wil de haalbaarheid laten onderzoeken voor de creatie van een administratieve zone in Heist-West voor bedrijven uit Zeebrugge.
° De onderzoeksrechter in Brugge heeft een man van 49 uit Knokke aangehouden voor huisjesmelkerij.
° De gemeentelijke website informeert de bevolking in Knokke-Heist nu ook over de raadsverkiezingen die in oktober gehouden worden.
° Ondanks protest van politici en cruisebedrijven blijft het Albert II-dok in de Zeebrugse voorhaven de aangewezen afmeerlocatie voor bezoekende cruiseschepen. 
° In Heist is René Slabbinck overleden. Hij was één van de grote gangmakers van de wielersport in de badstad. 
° In het weekend worden bij het Casino Knokke de finales gehouden van het Belgisch Beachvolleykampioenschap. 
° In Zeebrugge wordt officieel de Vlaamse Garnaal gelanceerd onder de naam Purus. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Nieuw soort krab langs de kust
° Crew’s skill rescues lorry driver
Chauffeur met nierkanker donderdag gered vanop ferry tussen Hull en Zeebrugge.
° The Aura of Porsche within Reach of Mobile Phones in Knokke-le-Zoute (PR.com - Levittown, NY, USA)
Bluetooth experiment in Knokke-Heist haalt de Amerikaanse kranten 
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1:  22u Little Britain, BBC2  20.30 KEW, 21u Gardeners' World, 23u Billy Connolly, KaII: 21.05 Joe Somebody, VT4: 22.05 Spy Kids 2. 
LICHTEXPERIMENT MAAKT BAKEN EN STRAKS WEERSTATION VAN DE DUINBERGSE WATERTOREN

In Duinbergen zijn experimenten aan de gang om de bekende witte watertoren om te toveren in een lichtgevend kunstwerk dat ook het weer voorspelt. Het bedrijf Ledinnovation uit Nevele heeft zopas kleurrijke ledverlichting aangebracht op de ruim 46m hoge toren, die in 1901 werd gebouwd. Dat is een eerste stap voor de realisatie van het project waarbij de Duitse kunstenaar Lothar Baumgarten de watertoren wil bekleden met een artistiek weerstation. 

Een en ander gebeurt in opdracht van het gemeentelijk initiatief "Beelden in de Stad". Momenteel loopt een slijtage-onderzoek. Straks zullen de verschillende lichtelementen echter een lichtkrant vormen die verbonden is met het meteostation van Koksijde.  Op de toren kunnen de voorbijgangers dan weerkundige gegevens aflezen zoals temperatuur, windsterkte, de neerslag en de hoogte van de golfslag.  Het lichtexperiment op de watertoren vormt later deze maand meteen ook een duidelijke oriënteringsbaken voor de mensen die afzakken naar het Internationale Vuurwerkfestival in Duinbergen. 
 

HEADQUARTER ZONE 

De VLD in Knokke-Heist wil de haalbaarheid laten onderzoeken voor de creatie van een administratieve zone in Heist-West. Dat is een locatie waar regionale en zelfs internationale bedrijven die in het Zeebrugse havengebied werkzaam zijn hun hoofdkwartier kunnen vestigen. Door passende maatregelen zou de gemeente ook actief bedrijven kunnen aantrekken zegt raadslid en OCMW-voorzitster Kathleen van der Hooft. Knokke-Heist is vanwege z'n infrastructuur sowieso al een aantrekkelijk gegeven voor grote bedrijven. Een en ander zou uiteraard ook leiden tot de creatie van meer jobs in de badstad. 
 

HUISJESMELKER BROMT 

De onderzoeksrechter in Brugge heeft een man van 49 uit Knokke-Heist aangehouden voor huisjesmelkerij. Op de zolder van zijn huis in de Stacquetstraat lagen matrassen die hij voor vijf euro per nacht verhuurde. Met de huurders ging het in de regel om illegalen uit Luik en Brussel, die het seizoen deden in Knokke-Heist.  Toen de politie binnenviel troffen ze een 10-tal allochtone mannen aan die op de zolder lagen te slapen. Uit de ondervraging bleek dat het er soms dubbel zoveel waren. De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Er was slechts één toilet en één douche beschikbaar. De man zou zijn zolder al enkele jaren op die manier verhuren. Hij is nu aangehouden op basis van de wet op de huisjesmelkerij van september vorig jaar. Het pand werd inmiddels verzegeld.
 

VERKIEZINGSINFO

De gemeentelijke website informeert de bevolking in Knokke-Heist nu ook over de raadsverkiezingen die in oktober gehouden worden. Op de webstek kan men terecht voor allerlei weetjes over stemrecht en stemplicht. Ook kan men zien wat men moet doen als men op de bewuste dag niet in staat is om te gaan stemmen. De gemeente zoekt verder nog steeds een aantal vrijwillige medewerkers als bijzitters of stemmentellers. In september zullen op de website van de gemeente ook de volledige kandidatenlijsten gepubliceerd worden. Op zondag 8 oktober vinden gelijktijdig de 6-jaarlijkse verkiezingen plaats voor provincieraad en gemeenteraad.  Voor Knokke-Heist worden er respectievelijk 20 en 31 kandidaten verkozen.
 

CRUISEKADES

Ondanks protest van politici en cruisebedrijven blijft het Albert II-dok in de Zeebrugse voorhaven de aangewezen afmeerlocatie voor bezoekende cruiseschepen. Dat zijn er jaarlijks een 60-tal. De voorbije dagen vielen regelmatig gigantische luxeschepen te bewonderen aan de Zweedse kaai ter hoogte van de zeewaartse sluisbruggen. Deze cruiseschepen, zoals de Golden Princess, trokken telkens heel wat belangstelling van omwonenden en toeristen. Ook is de Zweedse kaai veel makkelijker en aantrekkelijker voor de opvarenden van het cruiseschip. Maar die kade blijft hoofdzakelijk voorbehouden aan de vrachttrafiek, zegt het havenbestuur. Enkel uitzonderlijk zullen af en toe cruiseschepen met een grote diepgang er afmeren. Inmiddels wordt gewerkt om ook de infrastructuur bij het Albert II-dok te verbeteren, aldus nog de MBZ. 
 

VOORZITTER WSC SPORTIEF OVERLEDEN 

In Heist is René Slabbinck overleden. Hij was 82, en jarenlang voorzitter van WSC Heist Sportief. Slabbinck was onder meer een van de gangmakers die de Ronde van België naar de badstad bracht. Wegens z'n levenslange inzet voor de sport werd hij door de sportraad in het jaar 2000 verkozen tot laureaat van de sportverdienste in Knokke-Heist. René Slabbinck wordt komende woensdag om 10u begraven in de kerk van Heist. 
 

STRANDVOLLEY

In het weekend worden op het strand bij het Casino Knokke de finales gehouden van het Belgische Beachvolleykampioenschap. In totaal worden er niet minder dan 92 wedstrijden gespeeld. Onze provincie heeft vooral de hoop gesteld op de prestatie van het duo Katrien de Decker en Julie Rumes. Dit team is de laatste weken zeer goed in vorm. De hoop is dat ze op het Knokke-Heistse strand een medaille kunnen in de wacht slepen. 
 

PURUS 

Tijdens het lange weekend van half oogst gebeurt in Zeebrugge de langverwacht lancering van de Vlaamse Grijze Garnaal onder de merknaam Purus. Het meterschap wordt daarbij waargenomen door Wendy Van Wanten. Eerder raakte reeds bekend dat sterrenchef Bart Desmidt van Restaurant Bartelomeus uit Knokke-Heist het peterschap van de Purus op zich neemt. Bewijs dat de Vlaamse Garnaalvissers iedereen willen betrekken bij de lancering van hun product. Verder is er een klank en lichtspektakel en een vlootparade onder de naam “Pure Passie".
 

 

Nieuw soort krab langs de kust

De Aziatische blaasjeskrab rukt op langs de Belgische en Nederlandse kust. Amerikaanse biologen hebben onderzoek gedaan naar de gevolgen van de opkomst van de krab voor de mosselpopulatie. De mossel staat bovenaan het menu van de blaasjeskrab, maar blijkt zich goed te kunnen wapenen tegen de krab. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mosselen zich op den duur wapenen met een extra dikke schaal. De weekdieren kunnen aan chemische signalen merken dat de krab in de buurt is en maken dan hun schaal flink zwaarder. Biologen ontdekten het fenomeen door mosselen uit leefgebieden van de krab te vergelijken met gebieden waar de krab niet voorkomt. De door de krab belaagde mosselen bleken binnen drie maanden een dikkere schelp te hebben ontwikkeld. De ontdekking toont volgens het onderzoek aan dat de immigratie van een uitheemse diersoort een versnelde evolutie van inheemse soorten zou uitlokken. Zo zou na de verstoring van het natuurlijk evenwicht, vanzelf een natuurlijk evenwicht ontstaan. 

Crew’s skill rescues lorry driver
Chauffeur met nierkanker donderdag gered vanop ferry tussen Hull en Zeebrugge.

A lifeboat crew was involved in a dramatic rescue off the Norfolk coast yesterday after a lorry driver became ill aboard a fast-moving international ferry. The Gorleston crew rescued the 60-year-old after he became ill aboard the 180m-long Pride of York, a P&O ferry travelling from Hull to Zeebrugge, Belgium. The man, who has kidney cancer and was suffering chest and kidney pain, told crew on board the overnight trip that he could not continue. After advice was taken from doctors he was not deemed in a stable enough condition to cope with an airlift and coastguards were alerted. Lifeboatmen from Gorleston were summoned to the ferry at 12.50am, coming alongside near Sea Palling and synchronising their speed to the ferry's 12 knots. A door was opened just above the waterline and the lorry driver was transferred into the lifeboat in a careful operation involving most of the crew. Des Mallion, an assistant mechanic with the Gorleston team, said: “We had to pull him through the door because he was so scared and out of it.” Mr Mallion also said the rescue had been far from easy.
“It was a heavy, rolling sea and it was a large vessel,” he said. “It was also moving quite fast. But it was also made much worse because he was so scared.  “He had told the ferry's staff that he could not drive his truck any more and was in a very bad way.” Neal Duffield, spokesman for Gorleston lifeboat, said the crew had returned with the lorry driver by 2.30am, when he was transferred by waiting ambulance to the nearby James Paget Hospital. He said that the crew had spent just 15 minutes alongside the ferry and had given the man oxygen and aspirin to keep him calm for the journey back to shore. "Ferries of this size don't slow down easily and it required skill to pace it,” said Mr Duffield.  “We do about two or three medical evacuations a year, though mostly from slow-moving dredgers. But we're well-trained and very good at it.”  The lorry driver was later released from hospital.

The Aura of Porsche within Reach of Mobile Phones in Knokke-le-Zoute (PR.com - Levittown, NY, USA)
Bluetooth experiment in Knokke-Heist haalt de Amerikaanse kranten 

During the summer, the communication agency DDB, the company JCDecaux, specialized in urban furniture, and the company Alterwave specialized in proximity marketing via Bluetooth, have set up the first mupy (standalone advertising panel) allowing the free download of a mobile phone ringtone, especially recorded for the fans of Porsche cars. People passing by the poster within a range of 10 meters are invited to take away in their mobile phone a bit of the aura of the Porsche Cayman S, caught into a ringtone recording the 6 cylinders engine into an acceleration phase. It is as simple as approaching the phone from the poster and accepting the incoming download.  The interactive mupy is installed in Knokke-le-Zoute, where fans of quality cars are numerous, especially at the Knokke-Out, the place to be on the sea side to enjoy a trendy evening. Besides the poster, the Porsche Cayman S is exhibited behind a glass cover, just as collection scaled models. The fans are welcomed to collect this one time durable souvenir within their mobile phones, signed by Porsche. DDB has prefered the Bluetooth technology instead of the traditional download via sms, because Bluetooth is supported by most recent high end mobile phones, selecting naturally the owners of such phones. Also this download medium allows for MP3 ringtone to be transferred, offering a much higher quality than usual mono- or poly-phonic ringtones.  Detailed statistics will be generated about the number of downloads, and also about the number of surrounding Bluetooth enabled mobile phones. In order to avoid harassing the visitors, the download will only happen once per mobile phone and it will be possible to count the number of visitors during the duration of the action.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Jani Roelands, zoon van Stefaan en van Ilse Pintelon, Blankenberge, Talingpad 13 
Noa Decramer, dochter van Nicolas en van Rut Baeten, Brugge, Komvest 56 
Len Blomme, zoon van Paul en van Natacha De Zutter, Sluis (Nl), Jan Steenstraat 13
Annora van Dijke, dochter van Geerard en van Jacoba Reijngoudt, Sluis (Nl), Zuidzandsestraat 61

Aangifte Huwelijk

Huwelijken

Aren Vanhoutte en Karen Janssen, K-H, Kapellaan 19

Overlijdens

Leonardus Gehem, 73 jaar, echtg. van Isa Heinemann, Turnhout, Klein Engeland 6 
Rijkaard Van Hoeymissen, 81 jaar, echtg. van Irène Vansever, K-H, Noordhinder 39/15 
Fanny Vanderheyde, 69 jaar, wed. van Marcel Lonneville, Brugge, Vissersstraat 102 
Lucien Vanhay, 83 jaar, echtg. van Madeleine Van Lierde, Sint-Lambrechts-Woluwe, A.J. Slegerslaan 195 
Joanna Quadens, 83 jaar, echtg. van Gerard Verheecke, K-H, Elizabetlaan 88 
Maria Sys, 106 jaar, wed. van Gaston Devulder, K-H, Bremlaan 5 
Suzanna Maenhout, 90 jaar, wed. van Marcellus Desnyder, K-H, Lippenslaan 276 
Angela Meire, 86 jaar, wed. van Andreas Van Vyve, K-H, Koningslaan 89 
Rudy van der Linde, 45 jaar, K-H, Hendrik Consciencestraat 35
 

11.08.1948  Geboorteverjaardag van Jan Palach, Tsjechisch student en vrijheidsstrijder 
Tijdens de eedaflegging van Koning Boudewijn op 11 augustus 1950 roept de communistenleider Julien Lahaut 'vive la république'.
11.08.1994 Overlijdensverjaardag van Peter Cushing, Brits filmacteur 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 10 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In haar verkiezingsprogramma pleit de VLD voor een grondbank voor betaalbaar wonen, een AX-weg zo ver mogelijk weg van Westkapelle, een referendum over het Casino en polyvalente jeugdinfrastructuur. 
° Komend weekend organiseert de vzw Bevrijding in Ursel een "Wings and Wheels" evenement ten voordele van het For Freedom Bezoekerscentrum dat in Ramskapelle wordt ingericht. 
° Burgemeester Lippens heeft het team gefeliciteerd dat in de badstad in alle vroegte instaat voor het het net houden van het strand en de zeedijk. 
° Overvliegende Nederlandse ooievaars stimuleren in Het Zwin en op andere plaatsen ook de Vlaamse ooievaars om vroegtijdig naar het zuiden te vertrekken. 
° Zelfontbranding van een houtstapel op een bedrijventerrein zorgde woensdag voor een doordringende brandgeur in grote delen van Knokke-Heist. 
° Een schooltje in Senegal zal binnenkort de vruchten plukken van het "Running for Africa" initiatief van Markant in de badstad. 
° Na 5 bijna-verdrinkingen werden bij de Zwingeul zopas borden geplaatst die waarschuwen voor 'gevaarlijk zwemmen'. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Zwaardvis gevangen in de Noordzee
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoopin de badstad
TVVanavond: BBC1: 21u Inspector Lynley, VT4: 21.05 Godzilla, KaII: 20.05 Lazarus and the Hurricane, VT1: 21.55 Striking Distance, Canvas: 22.20 De Wereld van Tarantino, 
VLD PROGRAMMA

In Duinbergen werd woensdagavond het programma van de VLD bekend gemaakt voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Er wordt onder meer gepleit voor het oprichten van een grondbank. Dat moet betaalbaar wonen beter mogelijk maken. De grondbank kan gespijsd worden uit gemeentelijke gronden en onverwachte opbrengsten. Verder dringt de VLD aan op een heroriëntering van het parkeerbeleid met onder meer de eerste 10 minuten gratis parkeren. Ook wil men de AX-weg zo ver mogelijk weg van de dorpskern van Westkapelle. Daarnaast stuurt de partij aan op inspraak voor de burger bij projecten die een grote impact hebben op hun leefomgeving. Ook is de VLD voorstander van het behoud van de nul procent aanvullende personenbelasting. Wat het toerisme betreft breekt de partij een lans voor initiatieven die recreatie bij elk soort weer toelaten, en vraagt men toeristisch evenwicht tussen rust en activiteiten die veel volk trekken. De VLD wil ook een polyvalente infrastructuur voor het houden van fuiven, repeteerruimtes en een overdekte skatepiste. Ten slotte wil men het langer zelfstandig wonen van senioren mogelijk maken en een wijkbudget lanceren. 
 

BEVRIJDINGSMUSEUM

Komend weekend organiseert de vzw Bevrijding een "Wings and Wheels" evenement ten voordele van het For Freedom Bezoekerscentrum dat in Ramskapelle wordt voorbereid. Het is de vijfde keer dat dit gebeurt op het vliegveld van Ursel bij Maldegem. Tijdens het evenement kan men kennis maken met originele legervliegtuigen en liefst 288 militaire voertuigen.  Daarnaast staan ook een re-enactment, een ruilbeurs en een hele reeks randanimatie op het programma. In het Ramskapelse museum zal de strijd om de monding van de Schelde in al zijn facetten worden belicht. Naast de militaire operaties zal ook het wel en wee van de burgerbevolking ruim aan bod komen. Het project van initiatiefnemers Freddy Jones en Patrick Tierssoone is in volle ontwikkeling. Het Wings and Wheels evenement moet zorgen voor extra financiële slagkracht.  De kostprijs van de verbouwings- en uitbreidingswerken bedraagt 1.100.000 euro en wordt gefinancierd door de Gemeente Knokke-Heist in samenwerking met verschillende regionale, nationale en internationale instanties. De binnen- en decorafwerking valt echter ten laste van VZW Bevrijding. Kostenplaatje hiervoor wordt op 250.000 euro geraamd. 

Wenst u een steentje bij te dragen, dan kunt u dat ook letterlijk. Voor 250 euro wordt uw naam en woonplaats vereeuwigd op een tegel. Op die manier hopen wij een Remembrance pad te kunnen aanleggen in het museum te Ramskapelle. Dit pad zal ons leiden naar een vredesmonument.  Men kan het bedrag overschijven op het nummer 748-0174277-71 op naam van VZW Bevrijding/Knokke-Heist met vermelding van de naam en woonplaats die men op de tegel wenst. Een sponsorattest kan geregeld worden. 
 

LOF VOOR STRANDTEAM 

Naar aanleiding van de in gebruik stelling van de uitzwenkende bloembak op de Zeedijk-Albertstrand heeft burgemeester Lippens ook het team van de Technische Uitvoerende Dienst speciaal in het zonnetje gezet. Dat zijn de mensen die er in Knokke-Heist voor zorgen dat het strand en de zeedijk er dag na dag onberispelijk bijliggen. Vanaf 4u 's morgens zorgt het team ervoor dat alle afval verwijderd wordt.  Dat een en ander steeds beter gebeurt bewijst alvast het feit dat ondanks de drukte in de maand juli ook het complete fietspad van de zeedijk zandvrij werd gehouden, zodat fietsers niet langer om de haverklap moesten uitwijken naar de wandeldijk. 
 

VROEGE OOIEVAARSTREK 

Eén van de volwassen Vlaamse ooievaars die een paar dagen geleden pas voorzien werd van een locatieverklikker is onverwacht vroeg naar het zuiden vertrokken. Normaal wordt de trek pas aangevat tussen 20 augustus en 10 september. Het volwassen vrouwtje maakte een enorme snelle vlucht. Ze legde volgens de satellietinformatie de eerste dag liefst 415 km af en belandde in Beaugency aan de Loire.  Gemiddeld vliegen de dieren op hun trekroute in Europa maximaal dagafstanden van 150 km. Ook in Nederland zijn ooievaars reeds aan de najaarstrek naar Afrika begonnen. In Rijkevorsel in de provincie Antwerpen werden een paar dagen geleden een dertigtal van de klepperbekken opgemerkt op doortocht naar het zuiden.   Waarschijnlijk worden de Vlaamse ooievaars uit Het Zwin en het Dierenpark Planckendael door dergelijke overtrekkende Nederlandse ooievaars gestimuleerd om ook te vertrekken.
 

BRANDGEUR

In grote delen van Knokke-Heist was woensdag een doordringende brandgeur merkbaar. Later bleek dat langs de Westkapellestraat door verhitting brand was ontstaan in een grote stapel houtafval. Dat gebeurde op het terrein van een bedrijf dat gespecialiseerd is in bosontginning en grondwerken. Omdat het vuur diep in de houtstapel woedde heeft de brandweer uren moeten blussen.  Om het vuur volledig te kunnen doven diende de brandende houtstapel bij middel van een kraan opengelegd te worden. Nabijgelegen gebouwen konden gevrijwaard worden en liepen geen schade op. 
 

RUNNIN' FOR AFRICA 

Een schooltje in Senegal gaat binnenkort wel varen bij inspanningen van Markant in de badstad. Het was in september vorig jaar dat Markant "Knokke-Duinbergen-Heist" van wal stak met de actie "Runnin' for Africa". Dat is een project waarbij Rik Heuzel zich tijdens de jaarlijkse kelnerloop in Blankenberge liet sponsoren ten voordele van een lagere school in een arme wijk van Dakar. Markant stond in voor het binnenhalen van de sponsoring per gelopen meter. Het initiatief bracht ruim 5.400 euro op. Het bedrag zal eind deze maand tijdens een bijeenkomst in Duinbergen worden overhandigd aan Servaas van Belle, die projectleider is in Dakar. 
 

BORDEN "GEVAARLIJK ZWEMMEN" 

Bij de Zwingeul in Cadzand-Bad zijn gisteren door de gemeente Sluis waarschuwingsborden geplaatst. De gemeente kwam in actie nadat bij de stranden vlak aan de Zwingeul afgelopen weekend 5 mensen in moeilijkheden raakten en van de verdrinkingsdood moesten gered worden. Ze werden verrast door de sterke stroming in combinatie met een forse wind. Nu staan bij de Zwingeul twee waarschuwingsborden met de tekst ’gevaarlijk zwemmen’. Sluis wil nu nog een stap verder gaan en bij alle duinovergangen informatieborden plaatsen met alle regels die op het betreffende strandvak gelden. De borden zullen informatie bevatten in verband met zwemmen, vliegeren, honden en paarden. 
 

 

Zwaardvis gevangen in de Noordzee

Een Engelse visser uit Northumberland, een streek in het Noordoosten van Engeland, heeft een ruim twee meter lange en 26 kilo zware zwaardvis in de Noordzee gevangen.  Normaal gesproken worden deze vissen zo'n vijfduizend kilometer verderop, in het Middellandse Zeegebied, aangetroffen. Visser Peter Dent was geschokt toen de reusachtige vis plotseling in zijn net opdook.  ''Ik heb waarachtig nog nooit eerder zoiets gezien. Ik wist eerst niet wat het was, maar dacht aanvankelijk aan een haai. Toen ik het dier binnenhaalde, realiseerde ik me wat het was. Ik was totaal verbouwereerd.''  De vis werd gevangen in de buurt van New Biggin-by-the-Sea. Peter: ''Deze wateren zijn aan het veranderen en je kan er dezer dagen zomaar verrassingen tegenkomen.'' De visser heeft zijn vangst naar de haven in Blyth gebracht. Het dier is in ijs opgeslagen door handelaar Mark Watson en vervolgens verkocht aan de Black Pearl pub in Newbiggin. Naar verwachting kan deze kroeg zijn klanten nog zeker de komende weken zwaardvissteaks voorzetten. Britten hebben blijkbaar iets met zwaardvissen. Onlangs ging een exotisch exemplaar van deze diersoort nog een rechtstreeks duel aan met een Engelse visser.
 

10.08.1874 Geboorteverjaardag van Herbert Hoover, 31ste president van USA 
Op 10 augustus 1889 wordt in Nebraska het skelet van een mammoet gevonden.
Een ramp in de Parijse metro eist op 10 augustus 1903 77 slachtoffers.
10.08.1930 Geboorteverjaardag van Antoine baron Bekaert, Belgisch ondernemer 
10.08.1988 Overlijdensverjaardag van  Jean Brachet, Belgisch bioloog 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 9 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In het vogelreservaat het Zwin is men op zoek naar geschikte namen voor de ooievaars die men zal volgen op hun trek naar het zuiden, die binnenkort van start gaat. 
° Nu vrijdag wordt in Heist de tweede GB strandloop van deze zomer georganiseerd.
° Burgemeester Lippens heeft woensdagmorgen, in primeur voor België, bij het Albertstrand de eerste straatafsluiting bij middel van 'zwevende bloembakken' in gebruik genomen. 
° Het Cultuurcentrum Knokke-Heist noemt de voorverkoop van de tijdelijk goedkopere Uitpas voor het nieuwe seizoen een groot succes.
° Het havenbeheer in Shangai onderzoekt momenteel de mogelijkheid om in de haven van Zeebrugge te investeren. 
° Fietsers die zich voorbereiden op de Zwintriathlon worden geconfronteerd met het opbreken van een fietspad tussen de grens en Sluis. 
° De kust van Knokke-Heist tot De Panne heeft volgens cijfers van Westtoer een 11 procent betere maand juli achter de rug dan vorig jaar. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° SHANGHAI International Port (Group) Co may invest in Zeebrugge (Shanghai Daily) 
° Shanghai Port Firm Looks to Europe 2006-07-04 (China Daily)
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1:  21u How to imrpove your memory, BBC2: 20u Comedy Doubles, 21u World of Steam, 22u Blizzard, KaII: 21.05 Last of the Mohicans, VT4 22.05 The Craft, Canavas: 22.05 Antonia 0.35 Black Adder

NAMEN GEZOCHT 

In het vogelreservaat het Zwin is men dringend op zoek naar leuke namen voor jonge ooievaars die een paar weken geleden het levenslicht zagen. Het is trouwens geen goed jaar geweest voor de broedende vogels. In sommige nesten overleefden de jongen niet. In het meest opvallende nest op een paal in de ooievaarsweide deden de jongen het wel goed. Ze werden de voorbije weken dan ook de oogappels van het publiek.  Ook elders in het natuurreservaat bereiden jonge vogels zich voor op de grote trek naar het zuiden. Het is in dat verband dat men eerst de jongen wil een naam geven.  Omdat het geslacht  van deze jongen nog niet is bekend, zoekt men 4 uniseksnamen, die dus zowel voor mannetjes als vrouwtjes geschikt zijn.  En ook één naam voor een volwassen ooievaar waarvan men weet dat het om een vrouwtje gaat. Wie inspiratie heeft kan suggesties met wat uitleg per email doorsturen naar:  ooievaarsexpeditie2006@gmail.com  Als je aan de naamkeuze meewerkt, krijg je gedurende de expeditie dagelijks rechtstreeks nieuws toegestuurd naar je email-adres. 
 

STRANDLOOP HEIST

Nu vrijdag wordt in Heist de tweede GB strandloop van deze zomer georganiseerd. Deze massasportklassieker start op het strand voor het Heldenplein. Sporters kunnen kiezen tussen 5 of 10 km lopen langs de laagwaterlijn. De deelnemers aan de 5 km lopen tot het juist voor het Casino Knokke en terug. De deelnemers aan de 10 km lopen door tot aan de zeilclub van Riverwoods. De sportdienst hoopt opnieuw meer dan duizend deelnemers te mogen verwelkomen aan de start, die om 19.30u gegeven wordt. Wie zich niet vooraf via het internet heeft ingeschreven kan dat ook vrijdag nog doen vanaf 17.30u.  Dit jaar wordt bij de strandloop in de badstad voor het eerst gewerkt met elektronische tijdsregistratie.  De GB strandloop Heist is de 7de wedstrijd van het Loopcriterium van de Kust, die uit 10 joggings bestaat.  De strandloop is meteen ook het 6de luikje van het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”. Dit project bundelt 8 sportevents. Wie aan 4 van de 8 events deelneemt, mag rekenen op een getrouwheidspremie ten belope van de helft van het betaalde inschrijvingsgeld. Wie aan alle 8 de sportevents deelneemt, investeert niet alleen in zijn gezondheid, doch krijgt ook volledig betaalde inschrijvingsgeld terug. Kids vanaf 3 jaar die zelf niet meelopen en van wie hun ouders en grootouders meelopen, kunnen vrijdag vanaf 18.30 uur terecht in de kinderanimatie. 
 

ZWEVENDE BLOEMBAKKEN 

Burgemeester Lippens heeft vanmorgen 's lands eerste "zwevende bloembakken" als straatafsluiting in gebruik genomen. Dat gebeurde op de Zeedijk-Albertstrand, bij het einde van de Meerlaan.  Knokke-Heist is meteen de eerste gemeente in Noord-Europa dat op een as draaibare bloembakken inzet om straten en pleinen op een meer aantrekkelijke en veilige manier tijdelijk ontoegankelijk te maken voor het gemotoriseerd verkeer. (Leuven volgt op 1 september).  Tot nog toe werd daarvoor verzinkbare palen gebruikt. Met de zogeheten zwevende bloembakken gaat het om een steunpaal met een stevige zwaaiarm waarop een grote bloembak werd bevestigd. In vergelijking met de verzinkbare palen, biedt dit nieuwe concept heel wat voordelen. Zo hoeft het wegdek nauwelijks opgebroken worden om de mobiele afsluiting te plaatsen. Hierdoor dalen de kosten voor de aankoop en installatie nagenoeg met een derde. Het mechanisme van de verzinkbare palen is sowieso kwetsbaar voor de barre weersomstandigheden aan de kust. De Lokale Politie heeft in de loop van de jaren vastgesteld  dat verzinkbare palen soms defect geraken doordat jongeren op de palen springen terwijl ze nog uit de grond rijzen. Het veiligheidsmechanisme stuurt dan een alarmsignaal waardoor de palen opnieuw in de grond zakken en zichzelf blokkeren. Een stevige bloembak van 350 kg en bijna 1 meter hoog is op dat vlak meer vandalismebestendig. Doordat de "uitzwenkende bloembakken" visueel beter opvallen, zou ook het aantal schadegevallen aan voertuigen van onbedachte chauffeurs moeten verminderen.  Op de vaste tijdstippen dat de straat moet worden afgesloten gebeurt dat automatisch via een kloksysteem. Daarnaast kan het politiekantoor de bloembakafsluiting vanop afstand bedienen. De hulpdiensten kunnen dat ook ter plaatse.
 

UITPAS GOEDKOOP TOT 24.08 !

Het Cultuurcentrum Knokke-Heist noemt de voorverkoop van de nieuwe Uitpas 2006-2007 een groot succes. Op één maand tijd hebben meer dan 500 cultuurliefhebbers de Uitpas aangeschaft. Ze profiteerden daarbij van het zomerse voordeeltarief. Het Cultuurcentrum benadrukt dan ook dat dit tarief van 10 euro per Uitpas slechts loopt tot 24 augustus. Daarna moet men 5 euro meer neertellen voor deze cultuurpas. Als Uitpasser heeft men recht op een korting voor theater-, muziek- en filmvoorstellingen, tentoonstellingen en cursussen die tot de helft van de prijs kan oplopen. Het Cultuurcentrum heeft trouwens berekend dat men na 4 voorstellingen de kosten van de Uitpas reeds heeft terugverdiend.
 

MISSCHIEN CHINESE INVESTERING IN ZEEBRUGGE 

De havenbeheerder in Shangai,  de grootste Chinese containerhaven, overweegt om in Zeebrugge te investeren. Dat schrijft de South China Morning Post. De Shanghai International Port Group voert gesprekken met APM Terminals. Dat is de Deense rederij die sinds enkele maanden actief is in onze kusthaven. Op de terminal van APMT staan nu al zeven van de grootste containerkranen. De terminal kan aan de zuidkant nog uitbreiden en daarvoor zou een extra investeringsbudget welkom zijn. Als het minderheidsbelang in AMPT er komt, betekent dat meteen de eerste Chinese partner in een Europese haven. Volgens de Chinese havensecretaris Wang Qingwei zijn naast Zeebrugge ook havens in Italië, de Verenigde Staten en Zuid-Oost Azië in de running voor een participatie vanuit China. 
 

FIETSPAD OP DE SCHOP 

Tussen Knokke-Heist en Sluis wordt sedert een paar weken steeds drukker gefietst. Vooral racefietsen maken daarbij de dienst uit. Dat heeft te maken met het feit dat honderden gegadigden uit de badstad en omstreken zich voorbereiden op de Zwintriathlon die volgende maand z'n beslag krijgt. Ze rijden daarbij zo getrouw mogelijk langs het parcours van de triathlon. Sedert woensdagmorgen zijn er echter problemen. Een groot deel van het fietsspad in de Sint Annastraat tussen Sluis en Sint Anna ter Muiden wordt momenteel namelijk opgebroken vanwege de vervanging van een rioolpersleiding. Fietsers worden omgeleid.  De leiding wordt vervangen, omdat de capaciteit onvoldoende is. De werkzaamheden zullen zo’n acht weken duren.
 

CIJFERS BEWIJZEN PRIMA JULI 

Het is algemeen bekend, van Knokke-Heist tot De Panne heeft men een uitstekende maand juli achter de rug. Dat blijkt nu ook uit cijfers van Westtoer. De toeristische sector aan de kust zag haar omzet vorige maand met elf procent stijgen in vergelijking met juli 2005. De belangrijkste toename deed zich voor bij de restaurants, bijna 20 procent. De drukte in hotels en campings lag ruim 8 procent hoger.   Dankzij de zon zorgde vooral het dagtoerisme voor de stijging. Er werden namelijk 28 procent meer dagjesmensen geteld. Het verblijfstoerisme steeg amper met 2,2 procent. De attractieparken deden het door het strandweer minder goed. Zij telden ruim 7 procent minder bezoekers.
 

 

SHANGHAI International Port (Group) Co may invest in Zeebrugge (Shanghai Daily) 

SHANGHAI International Port (Group) Co may put funds into a shipping facility in Zeebrugge, Belgium, and is considering terminals in Italy, America and southeast Asia as it seeks its first overseas investment, company officials said yesterday. The Chinese mainland's biggest port operator is still evaluating the Belgian port and other facilities, according to Wang Qingwei, Shanghai International's board secretary. Wang did not say when a decision on the location will be made. "The ports we are looking at are along the major international shipping routes, such as Mediterranean ports in Italy," Wang, adding that the investigation is part of the company's long-term development strategy. Shanghai International said earlier this year that it was looking at opportunities to invest in a European terminal and expected to "make material steps" on the investment within this year, without giving details. The company would become the first Chinese mainland port operator to invest in overseas terminals if a deal is finalized. Shanghai International may buy a stake in a Zeebrugge terminal operated by A.P. Moeller-Maersk A/S, Hong Kong's South China Morning Post reported, citing group President Chen Xuyuan. A.P. Moeller's APM Terminals unit operates a facility capable of handling 1 million 20-foot containers a year, according to its Website. Copenhagen-based A.P. Moeller is the world's largest container shipping line. Zeebrugge handled 1.41 million 20-foot containers last year, an increase of 18 percent, the port authority said. Singapore's PSA International Pte operates a terminal at the port with an annual capacity of 825,000 boxes, according to its Website. Shanghai handled 18 million standard 20-foot containers last year, a 24.3 percent increase, ranking it third in terms of throughput after Singapore and Hong Kong. The group aims to become the world's biggest container port operator on back of the mainland's rapidly growing economy and trade.

Shanghai Port Firm Looks to Europe 2006-07-04 11:13:22 China Daily

Shanghai International Port (Group) Co, operator of China‘s busiest container port, wants to buy stakes in cargo terminals in Europe as it seeks its first investment outside China. The company is considering opportunities in Europe and aims to make investments within the year, Shanghai International said in a statement on its website, without identifying the ports it‘s interested in. Wang Qingwei, a company spokesman, could not be reached for comment. Shanghai International will speed up its expansion by investing outside China as port operators worldwide benefit from trade growth, which is lifting earnings and attracting takeovers. The company plans to merge with a publicly traded unit and seek its own listing, a move that would widen its funding sources in the future. About 90 percent of world trade is carried by sea. China had an estimated trade surplus of 74.1 billion euros (US$94.7 billion) with the European Union last year. The nation‘s 2005 exports rose 28 percent. Shanghai was the world‘s third-busiest container port by cargo volume last year. Three of the world‘s 20 biggest ports are in Europe, according to Containerisation International, which tracks the industry. Shanghai International is an investor in the US$16 billion Yangshan port, which would double Shanghai‘s cargo capacity by 2010. The first phase of Yangshan, comprising five berths, opened in December. The company also has a 4 billion yuan (US$500 million) venture with A.P. Moeller-Maersk A/S, the world‘s biggest container line, and three other companies to run the second phase of Yangshan. Hutchison Whampoa Ltd, the world‘s largest port operator, and Copenhagen-based A.P. Moeller will each have 32 percent of the venture. COSCO Pacific Ltd, the world‘s No 5 container-terminal investor, and China Shipping (Group) Co will own 10 percent each. Shanghai International will have 16 percent. The Chinese port operator handled 18.08 million standard 20-foot containers last year, an increase of 24 percent from 2004. The company said it made a 2005 profit of 2.16 billion yuan (US$270 million), without giving a year-earlier comparison. Shanghai International said last month it would offer 4.5 of its own shares at 3.67 yuan (46 US cents) each, or 16.5 yuan (US$2) in cash, for every Shanghai Port Container Co share in a plan to de-list the unit. The company would then apply for a listing on the Shanghai stock exchange. The plan would cost Shanghai International about 8.7 billion yuan (US$1.1 billion) if all the other owners of Shanghai Port Container opt for cash. (China Daily July 4, 2006)
 

 
09.08.1919 Overlijdensverjaardag van  Joop den Uyl, Nederlands PvdA-politicus
Op 9 augustus 1945 viel de tweede Amerikaanse atoombom, op Nagasaki.
Op 9 augustus 1974 draagt president Richard Nixon van de Verenigde Staten als gevolg van de Watergate-affaire zijn ambt over aan Gerald Ford.
09.08.1978 Overlijdensverjaardag van  Johan Daisne, Belgisch schrijver
Koning Albert II bestijgt op 9 augustus 1993 als zesde koning der Belgen de troon. 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 8 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

 ° In Knokke-Zoute loopt de komende dagen een nieuw soort reclame-experiment waarbij voor het eerst Bluetooth-technologie op een bijzondere originele manier wordt ingezet. 
° In september wordt in Knokke begonnen met de verdere afwerking van de nieuwe Parkrotonde en de onmiddellijke omgeving. 
° De politie in Knokke-Heist wil passende maatregelen om 's zomers het aantal vechtpartijen in de uitgangsbuurt bij de Zeedijk terug te dringen. 
° Maandag is bij hoogtij het gestrande eiland van de Chinese kunstenaar Zhan Wang weer voor de kust ter hoogte van het Zwin verankerd.
° De verkoop van de vracht-en passagiersferry Superfast X doet vraagtekens rijzen over de toekomst van de Schotlandferry tussen Zeebrugge en de haven van Rosyth. (uitspraak: Rosaaith)
° Door het klimaat dat warmer en droger wordt dringt zich ook in onze regio een meer zorgvuldig waterbeheer op. 
° Van Knokke-Heist tot De Panne wordt de komende weken gesleuteld aan het beter coördineren van de diverse instanties die zich inzetten bij reddingsacties op zee.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: VT4: 21.05 Crazy/Beautiful, KaII 21.05 The Final Cut, 5TV: 22u Grease 2, BBC2 22u Excuse my French, 23u Grumpy Old Holidays,  Canvas: 22.15 La meglio gioventù 
MUPI-EXPERIMENT IN HET ZOUTE 

Knokke-Zoute wordt de komende dagen het proefterrein voor een nieuwe vorm van reclame. Stadsmeubilairfabrikant JC Decaux en reclamebureau DDB hebben een campagne opgezet waarin een Porsche Cayman S de hoofdrol speelt. Daarbij worden voor het eerst de mogelijkheden van Bluetooth op een bijzonder originele manier benut. Bluetooth is een draadloze dataverbinding in de GigaHerzband die in steeds meer gsms en andere mobiele apparatuur wordt gebruikt. 

Mensen die in de badstad het mobiele reclamebord van Porsche passeren kunnen het motorgeluid van het nieuwste model sportwagen downloaden op hun GSM en het vervolgens gebruiken als exclusieve ringtone. Geïnteresserden kunnen eveneens via Bluetooth verbinding maken met het reclamebord om meer te vernemen over de campagne. Dat de Porsche-campagne eerst in het Zoute wordt uitgetest zal vermoedelijk geen toeval zijn. Het experiment loopt nog tot 15 augustus. Decaux heeft plannen om de ‘mupi’ (het mobiele reclamebord met ingebouwde Bluetooth) nadien verder te commercialiseren.
 

AFWERKING PARKROTONDE EN OMGEVING

In Knokke wordt volgende maand bij de Margaretakerk begonnen met de verdere afwerking van het kerkplein. Ook de heraanleg van de middenberm aan de Nieuwstraat en het plaatsen van de nodige verkeerssignalisatie staat op het programma. Bij de nieuwe parkrotonde van het Maurice Lippensplein zal verder de nooddoorgang voor de hulpdiensten duidelijk geaccentueerd worden. In oktober worden de Natiënlaan en de rotonde vervolgens beplant met bomen.  De parking naast het station krijgt eveneens een groen kleedje. Bedoeling is een rechtstreekse toegang te creëren vanop de parking naar de perrons. De NMBS zal ook een gloednieuwe fietsenstalling plaatsen.  Op de dagen van het Internationaal Vuurwerkfestival zal de Politie op de parkrotonde extra mankracht inschakelen om de tienduizenden wagens vlot in en uit de badstad te loodsen. 
 

MAATREGELEN VECHTPARTIJEN 

De politie in Knokke-Heist wil de samenwerking van danstentuitbaters om het aantal vechtpartijen in de uitgangsbuurt terug te dringen. Volgens hoofdcommissaris Van Nuffel concentreren de vechtpartijen zich 's zomers vooral rond de Congostraat, het Van Bunnenplein en het casino. De politie wil deze week alvast van de uitbater van de dansinrichting bij het Casino vernemen welke veiligheidsmaatregelen zullen genomen worden om vechtpartijen in de toekomst te vermijden. Zondag raakten op de Zeedijk 4 politieagenten gewond bij een zware vechtpartij tussen voornamelijk Antwerpse jongeren. De vechtersbazen werden gearresteerd. De hoofdcommissaris zegt geen voorstander te zijn van het invoeren van een muziekstop maar passende maatregelen moeten er wel komen. 
 

KUNSTEILAND WEER VERANKERD 

Maandag is bij hoogtij het gestrande eiland van de Chinese kunstenaar Zhan Wang weer voor de kust ter hoogte van het Zwin verankerd. Het kunsteiland was vorige week van z'n anker geslagen. Het kunstwerk draagt de naam "Drijvende Berg van de Onsterfelijken" naar een Chinees gedicht van Po Chu-yi uit het begin van de 9de eeuw. Het werk van Wang is een roestvrij stalen kopie van die legendarische berg. Bovenop staat een kleine tempel. Beneden zitten twee figuren: wijzen die aan het vissen zijn.  Maar ze hebben een laptop en een gsm bij. Met het drijvende eiland slaat de kunstenaar een brug tussen traditie van eeuwen geleden en onze wereld van technische vooruitgang.  Het kunstwerk uit de reeks Beaufort 2006 is nog tot 1 oktober te bekijken voor de kust van de badstad. Dat kan men het best doen gewapend met een verrekijker. 
 

SCHOTLANDFERRY 

Het Londense kantoor van het New-Yorkse zakennieuwsagentschap Forbes heeft meegedeeld dat de Griekse rederij Attica Holdings gisteren een contract heeft getekend voor de verkoop van de ro/ro-passagiersferry SUPERFAST X voor een bedrag van 112 miljoen euro. Het schip is het enige vaartuig dat door dochterrederij Superfast Ferries nog wordt ingezet op de route tussen Zeebrugge en de Schotse Oostkusthaven Rosyth.  De Superfast X zal begin 2007 worden geleverd aan Veolia. Op dat moment ontvangt de Griekse rederij Attica ook de laatste deelbetaling voor de ferry. 

Attica zegt door de verkoop een winst te kunnen boeken van 14 miljoen euro na het betalen van 65 miljoen euro aan allerlei onkosten en schulden die op het schip rusten.  De rederij verklaarde verder dat het van plan is een ander schip te verwerven voor de verbinding tussen Zeebrugge en Rosyth.  De Schotse krant Daily Record merkt vanmorgen op dat de verbinding tussen Zeebrugge en Schotland in 2002 (17 mei) werd opgestart met financiële steun van de Schotse Executieve, maar dat onvoldoende vraag de rederij eerder dit jaar verplicht heeft het aantal afvaarten tot 3 per week te reduceren. Meteen werd dan ook het tweede schip op de route teruggetrokken. Een woordvoerder voor Attica zei evenwel dat het een goede zomer was voor de Schotlandferry. 

Het is voorlopig onbekend waar VEOLIA TRANSPORT het schip gaat inzetten.  Veolia is een grote multinationale onderneming voor openbaar vervoer, die tot 2006 de handelsnaam Connexx gebruikte. Het is onderdeel van een Frans concern dat met een kwart miljoen werknemers actief is op diverse vlakken van de dienstverlening. Veolia Transport België is een van de grootste onderaannemers van de Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn.
 

ZORGVULDIG WATERBEHEER 

Het ziet er naar uit dat onze natuur de komende decennia flink zal veranderen door hittegolven en lange perioden van droogte. Bestaande flora en fauna verdwijnt, terwijl andere planten en dieren juist oprukken. De grens voor allerlei planten en dieren schuift langzaam op naar het noordoosten. De afgelopen twintig jaar zijn er al tientallen nieuwe plantensoorten opgedoken in onze regio, vooral als gevolg van de stijgende temperatuur. Tegelijkertijd worden veel planten en dieren in hun voortbestaan bedreigd. Naast de warmte speelt vooral de verdroging een rol. Onder invloed van hitte, droge perioden en menselijk ingrijpen daalt het waterpeil in beken en sloten. Bepaalde landschappen zoals duinpannen, natte weiden hebben daar zwaar onder te lijden. Universitair onderzoek benadrukt dan ook het belang van natte natuurgebieden en een zorgvuldig waterbeheer. 
 

BETERE REDDINGSCOÖRDINATIE NODIG 

De komende week wordt gesleuteld aan het beter coördineren van de diverse instanties die zich inzetten bij reddingsoefeningen aan zee. Dat komt nadat een oefening die maandag in Zeebrugge werd gehouden niet onmiddellijk een succes kon genoemd worden.  Het bleek dat alles goed ging zolang de reddingsdiensten zich op één incident konden concentreren. Als het op hetzelfde moment nog een tweede interventie nodig was liep het fout bij de communicatie. De strandredders vergaten namelijk om de dienst 100 te verwittigen van een tweede noodsituatie op zee. Daardoor ging kostbare tijd verloren. Volgens de kustreddingsdienst IKWV dringt de noodzaak zich op om ook bij de reddersopleiding voortaan meer aandacht te besteden aan de coördinatie.
 

 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 4 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Vanaf dit weekend kunnen geïnteresseerden in Scharpoord weer terecht op de Kunst-, Antiek- en Life Style beurs Art Nocturne Knocke. 
° Het is opvallen dat in Knokke-Heist in de maand juli veel minder kinderen verloren liepen dan in de meeste andere badplaatsen aan onze kust. 
° De zware windvlagen die donderdagavond de kust teisterden hebben ook in Knokke-Heist problemen bezorgd aan zwemmers, surfers en pleziervaartuigen. 
° Een 60-tal jonge Antwerpenaars gaat op het strand van Knokke gevaarlijk stunten door een put van meer dan drie meter diep te graven. 
° De oude Sovjetduikboot die in Zeebrugge ligt afgemeerd heeft een grote onderhoudsbeurt achter de rug.
° Vrijdagmorgen is het containerschip met het grootste laadvermogen ter wereld de kust van Knokke-Heist gepasseerd op de terugweg naar China. 
° Toeristen in Cadzand zijn kwaad over het verlies van strand door de omvorming van de Zwarte Polder tot natuurgebied.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Nog meer tegenwind voor mosselkwekers. Natuurorganisaties eisen vergunning mosseltransport.
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 20u TRAWLERMEN, Coming home, 22u Little Britain, BBC2  20.30 KEW, 21u Gardeners' World Special, 23u Billy Connolly, KaII: 21.05 Identity, VT4: 22.05 Good Morning Vietnam. 
AVONDLIJKE KUNST EN ANTIEK 

Vanaf dit weekend kunnen antiekliefhebbers in de badstad weer terecht op Art Nocturne Knocke. Het is meteen de 31ste keer dat de Internationale Kunst- en Antiekbeurs wordt gehouden. Art Nocturne is de jongste jaren geëvolueerd van een kunst- en antiekbeurs naar een beurs voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe levensstijl. Toch verloochenen organisatoren  Chris en Gil Tuteleers daarbij hun basisideeën niet.  Verder zijn er ook dit keer weer meer deelnemers. Ze staan in voor liefst 54 stands.  Bijna het volledige cultuurcentrum Scharpoord wordt dan ook ingenomen door de beurs. Ook wie houdt van designmeubelen komt nu aan z'n trekken op de Art Nocturne. Zoals de naam al laat uitschijnen, opent de beurs pas om 16 u. Dat biedt de bezoekers de gelegenheid om volop te genieten van de mogelijkheden tot vertier die de badplaats te bieden heeft. De beurs loopt nog tot 15 augustus.
 

WEINIG KINDEREN VERLOREN

In Knokke-Heist liepen in de drukke julimaand slechts 25 kinderen verloren op het strand. In de meeste andere badplaatsen waren dat er veel meer.  Een en ander blijkt uit cijfers van de reddingsdiensten aan de kust. In totaal raakten op de stranden liefst 1.047 kinderen hun ouders kwijt. Dat is 55 procent meer dan in juli vorig jaar. De stijging is te wijten aan het mooie weer en de daarmee gepaard gaande drukte op het strand. In De Haan-Wenduine liepen het meest kinderen verloren: 127.  Ook De Panne met 126 en Blankenberge met 118 scoorden hoog.
 

NOODWEER 

De zware windvlagen die donderdagavond de kust teisterden hebben ook in Knokke-Heist voor problemen gezorgd. Sufers, zwemmers en een catamaran raakten door het plots opkomende stormweer in de problemen. Bij windsnelheden die piekten bij 70 km per uur werden de golven namelijk in een mum van tijd opgezwiept tot een hoogte van ongeveer 2,5 meter.  De opvarenden van de catamaran slaagden erin heelhuids het strand te bereiken. Ook de andere badgasten konden zich op de valreep in veiligheid stellen.  Verder had ook het drijvende eiland van de Chinese kunstenaar Zhan Wang in de Zwingeul flink te lijden onder het noodweer. Volgens weerdeskundigen is het ongewoon dat onze regio reeds begin augustus een paar dagen na mekaar gesteisterd wordt door stormweer en grote hoeveelheden regen.
 

ILLEGALE PUTGRAVERS? 

Jonge Antwerpenaars gaan proberen een gevaarlijke stunt uit te halen op het strand van Knokke-Heist. Zaterdag willen ze naast het sportstrand in Knokke een put van meer dan 3 meter diep te graven. Daarna gaan ze rond de put een feestje bouwen. Het is de vierde keer dat de jongeren illegaal op het strand zo'n grote put willen graven. Het begon namelijk in 2003 als een studentengrap. Vorig jaar werd een put van 2.89 meter gegraven. Oorspronkelijk waren er 10 deelnemers. Zaterdag hopen ze met 60 gravers het strand te lijf te gaan.  Klachten van de gemeente of van zonnekloppers heeft het gezelschap in het verleden nooit gekregen. Het weer was namelijk steeds minder goed, zodat er weinig mensen op het strand waren. 
 

SOVJETDUIKBOOT IN DE VERF 

De oude Sovjetduikboot uit de Foxtrotklasse, die in de voormalige Zeebrugse vissershaven ligt afgemeerd, heeft net een grote onderhoudsbeurt achter de rug. De duikboot is opnieuw helemaal in het zwart geschilderd, maar kreeg ook een zilverkleurig accent bij de neus van het vaartuig. Om de mastodont in een nieuw kleedje te stoppen was niet minder dan 530 liter verf nodig. Acht jaar geleden kreeg het vaartuig ook onder de waterlijn reeds een herstelbeurt. Dat was nodig omdat de onderzeeër plots slagzij begon te maken. De 2.000 ton metende duikboot ligt al 10 jaar in Zeebrugge als onderdeel van het themapark Seafront. 
 

KOLOS PASSEERDE KNOKKE-HEIST 

Vrijdagmorgen passeerde het containerschip met het grootste laadvermogen ter wereld de kust van Knokke-Heist. De drijvende kolos kwam uit Antwerpen en vaart onder de vlag van Hong Kong. De "Xin Los Angeles", die in Zuid-Korea werd gebouwd kan liefst 9.600 containers aan boord nemen. Daarbij worden de containers onder dek 10 hoog en 16 breed gestapeld. Op dek kunnen de laadkisten maximaal 8 lagen hoog en 18 breed worden gestouwd. De carrier is 337 meter lang en ruim 46 meter breed. Bij een volle lading heeft het schip een diepgang van 15 meter.  Binnenkort komen nog grotere containerschepen in de vaart. De "Xin Los Angeles" wordt berederd door China International Shipmanagement in Shanghai, een joint venture van China Shipping Container Line en V-Ships (Asia) MSI.  CIS werd speciaal voor de beredering van de nieuwe serie schepen opgericht. Bij de constructie is veel rekening gehouden met het leefcomfort van de bemanning. De 31-koppige bemanning bestaat uit Britse officieren en Chinese matrozen. In eerste instantie gaat de Xin Los Angeles tussen China en Europa varen. 
 

CADZAND ZONDER ZAND? 

Toeristen in een deel van de badplaats Cadzand zijn woedend over de omvorming van de Herdijkte Zwarte Polder tot natuurgebied. Daardoor is het strand nabij hun vakantiestek nauwelijks meer bruikbaar voor recreatie.  Het zand op twee strandvlakken werd namelijk afgegraven om nieuwe duinen te vormen in het natuurgebied. Daardoor zit een stuk van het Cadzandse strand zonder zand. Overal wapperen blauwe vlaggen, want Sluis heeft de schoonste stranden van Nederland. Maar op een stukje kustlijn in Cadzand ligt het strand vol met glas, stenen en andere afval, aldus nog de ontevreden vakantiegangers. 
 

 

Nog meer tegenwind voor mosselkwekers. Natuurorganisaties eisen vergunning mosseltransport.

Door het transport van mossels van de Wadden naar de Zeeuwse wateren ontstaat een voedseltekort voor vogels in de Waddenzee. Daarom moet het transport getoetst worden aan de Natuurbeschermingswet. Dit stellen vijf Nederlandse natuurorganisaties, te weten Vogelbescherming Nederland, Waddenvereniging, stichting Wad, Vereniging Natuurmonumenten en De Faunabescherming. Ze overwegen de rechter hierover een uitspraak te vragen.  De organisaties beklemtonen dat het aantal eidereenden in de Waddenzee sterk achteruit is gegaan. In de afgelopen winter zijn er 82.000 vogels geteld, tegen een gemiddelde van 119.000 eidereenden in voorgaande jaren. „Volgens wetenschappers is voedseltekort de meest waarschijnlijke verklaring van deze afname“, aldus de organisaties (de aantallen van eidereenden komen van het Rijksinstituut voor Kust en Zee).  Om de vogels te kunnen beschermen is naar hun oordeel een vergunning nodig voor het transporteren van mossels van de Waddenzee naar de Oosterschelde. De gevolgen van die transporten moeten dan eerst worden nagegaan. Volgens minister Veerman is echter geen vergunning nodig, omdat er sprake is van ’een bestaand gebruik’. Het verplaatsen van in de Wadden opgekweekte mossels om ze (na verwateren in de Oosterschelde) via Yerseke te verhandelen, gebeurt al tientallen jaren. Er is nooit krachtens de Natuurbeschermingswet een vergunning voor nodig geweest. De vijf natuurorganisaties wijzen op recente juridische uitspraken en menen dat de minister wel degelijk ’handhavend’ moet optreden.  LNV wil pas in het beheerplan voor de Waddenzee, dat is voorzien omstreeks 2010, nadere maatregelen nemen voor onder meer het mosseltransport. De natuurorganisaties brengen de geruchtmakende uitspraak van het Europese Hof over de mechanische kokkelvisserij in stelling. Die geeft aan dat ook bestaande visserij-activiteiten aan de natuurbeschermingsregels moeten voldoen.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Colin Wisse, zoon van Marco en Margaretha Freijser, Hullustraat 25, Sluis (Ndl)
Emile Ben Sadik, zoon van Karim en Stephanie Van Daele, Pannenstraat 280/01, Kn-H
Baptiste Martens, zoon van Michel en Sonja Vergotte, Westeindestraat 127/B3, Maldegem
Anouk Wolfs, dochter van Franciscus en Wilhelmina van Gool, Praatvlietweg 5, Sluis (Ndl)
Ari Amys, zoon van Björn en Christa Pieters, Dorpsstraat 17, Sluis (Ndl)
Eliza Kusters, dochter van Jozef en Jennifer Boussen, Bagijnhof 6, Sluis (Ndl)
Luna Wouters, dochter van Patrick en Marleen Degraeve, Egelantierenhof 16, Blankenberge
Keano D'hont, zoon van Christoph en Jessie De Bel, Houthulststraat 21, Blankenberge
Ruth Bral, dochter van Rudy en Liesbeth De Puydt, Poelstraat 9, Assenede
Hannes De Buyser, zoon van Anthony en Tinneke De Leu, Kortrijksestraat 19, Oostkamp
Maïté Bogdan, dochter van Andy en Selena Boone, Meeuwenstraat 1/02, Brugge
Ralph Vanhove, zoon van Bart en Petra Megova, Heistlaan 93, Kn-H
Senna de Meester, zoon van Adrian en Nathalie van Tilburg, Zuiddijkstraat 70, Sluis (Ndl)
Hannah Defoort, dochter van Pieter-Jan en Sandra Vandevelde, Monnikendreef 25, Kn-H

Aangifte Huwelijk

Janwillem Naesens, Rederskaai 26/404, Brugge en An Winters, Dumortierlaan 41/21, Kn-H
David Coorevits en Sabine Meersschout, Bosrankstraat 6, Kn-H 
Filip Denys en Stefanie Neirynck, Hoekestraat 26, Kn-H

Huwelijken

Guy Van Goethem en Lenne Küppar, Esdoornstraat 15, Kn-H

Overlijdens

Georgette Van Ingelgem, 70 jaar, echtg. van Guido Verheecke, Fruithoflaan 27/9, Antwerpen (district Berchem)
Alisa Adriaenssens, 84 jaar, wed. van Jozef De Meyere, Noordhinder 31, Kn-H
Julien Vanden Eynde, 91 jaar, echtg. van Hélène Slabbinck, Elizabetlaan 351/61, Kn-H
Joseph Demaret, 67 jaar, wed. van Annie Laout, Vlamingstraat 50/11, Kn-H
Albert De Doncker, 82 jaar, echtg. van Viviane Steenackers, Zeedijk-Het Zout 843/36, Kn-H
Roger Hollevoet, 77 jaar, echtg. van Elza Fockenier, Rijkswachtlaan 33, Kn-H
Henri Delande, 94 jaar, echtg. van Viviane Voordeckers, Zeemeeuwenpad 1, Kn-H
Marcelle Kelner, 80 jaar, wed. van Raymond Willaerts, Kopsdreef 17/1, Kn-H
Josef Pillen, 80 jaar, echtg. van Jeannine Devinck, Albert I ? Promenade 15/21, Oostende
Albertine Vrielynck, 77 jaar, Pannenstraat 331, Kn-H 
Maria Van Raepenbusch, 85 jaar, wed. van Godefridus Berkers, Noordhinder 31, Kn-H 
Gilberta Rosé, 82 jaar, Bremlaan 5, Kn-H 
Wilfried Muylaert, 77 jaar, echtg. van Simonne Hofman, Dorpsstraat 25, Kn-H 
Francine Brouckaert, 49 jaar, echtg. van Eddie Cattoor, Meeuwenstraat 9, Zeebrugge 
Rose Magy, 84 jaar, echtg. van Arthur Devulder, Rustoordstraat 1, Kn-H
 

04.08.1875 Overlijdensverjaardag vanHans Christian Andersen, Deens schrijver 
04.08.1900 Geboorteverjaardag van Elizabeth Bowes-Lyon, koningin-moeder van Engeland 
04.08.1901Geboorteverjaardag van Louis Armstrong, Amerikaans jazz-trompettist en zanger (zelf zei hij 4 juli 1900)
Op 4 augustus 1914 valt Duitsland België binnen; de VS verklaren zich neutraal; Groot-Brittannië verklaart Duitsland de oorlog.
04.08.1940 Geboorteverjaardag van Timi Yuro, Amerikaans zangeres 
De Afrikaanse republiek Oppervolta verandert op 4 augustus 1984 zijn naam in Burkina Faso. 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 3 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Vanwege de hittegolf en de toeristische drukte lag het waterverbruik in de badstad vorige maand ruim een derde hoger dan in dezelfde zomermaand vorig jaar. 
° Volgens een ontwikkelingsscenario voor onze kust zal Knokke-Heist over duizend jaar een luxe-eiland zijn helemaal omringd door de Noordzee. 
° Hangmosselen gekweekt voor onze Oostkust moeten volgend jaar helpen de Belgische markt veroveren zegt de minister van de Noordzee. 
° In de badstad werd door de politie een kledingdief in de kraag gegrepen. 
° De onweersbuien van woensdagavond veroorzaakten weinig overlast in Knokke-Heist doch lieten delen van Sluis onder water lopen. 
° In de badstad heeft de internationale serviceclub Kiwanis Knokke-Zoute een nieuwe interventiewagen overgedragen aan het Rode Kruis. 
° In het Casino Knokke staan in de publieke speelzaal sedert kort meer slotmachines opgesteld. 
° Na een diefstal in een parfumzaak in Knokke is de politie op zoek naar een welriekende dief.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Eurotunnel krijgt bescherming tegen schuldeisers
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 20u TRAWLERMEN, VT4: 21.05 Godzilla, KaII: 21.05 An American Werewolf in Paris, Canvas: 22.20 De Wereld van Tarantino, 
IN JULI LIEP IN KNOKKE-HEIST EEN DERDE MEER DRINKWATER DOOR DE KRAAN

In de maand juli lag het drinkwaterverbruik in Knokke-Heist een derde hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het gemeentelijk waterbedrijf die donderdag werden vrijgegeven. 

Liefst 437.000 kubieke meter drinkwater liep door de kranen in de badstad, een toename met ruim 34 procent. Het hoge verbruik kwam deels door de hitte in de afgelopen maand en deels door de toeristische drukte.  Het waterbedrijf slaagde erin te voldoen aan de gigantische vraag naar water door de eigen winning aan te vullen met water van Deltan uit de Nederlandse Biesbosch en water van de TMVW. Ook op de drukste dagen kon aan de vraag voldaan worden. Enkel de hoogste appartementen ondervonden op piekmomenten enige drukvermindering.   Juli 2006 was meteen ook de op één na grootste waterverbruiksmaand aller tijden in Knokke-Heist.  Enkel in augustus 2003 was de vraag naar water nog groter. Toen werd 452.000 kubieke meter water verbruikt in de badstad. 

De verhoging van het juliverbruik dit jaar in Knokke-Heist houdt trouwens gelijke tred met het waterverbruik in onze buurprovincie Zeeland. Ook daar is sprake van een toename met een derde zegt een woordvoerder van het Zeeuwse waterbedrijf Evides.
 

KNOKKE-HEIST WORDT LUXE-EILAND

Over duizend jaar ligt de zeespiegel 8 meter hoger, en zal Knokke-Heist beslist niet meer zijn wat het nu is. Het Brusselse architectenbureau FLC heeft, in het licht van de aan de gang zijnde opwarming van de aarde, een ontwikkelingsscenario voor de Belgische kust opgesteld.  FLC is de afkorting van de wat platte naam "Fuck Le Corbusier extended". De hele kust beschermen tegen de stijging van de zeespiegel blijkt op termijn geen haalbare kaart zeggen de architecten. Daarom is er in hun toekomstvisie ruimte voor water op het land in de vorm van uitgestrekte overstromingsgebieden. Tussen de overstromingsgebieden ontstaan 'kustburchtsteden', elk met eigen profiel. Knokke-Heist wordt een toekomst als een luxe-eiland toegedicht, helemaal omringd door de Noordzee. Oostende zou een cultuureiland worden, terwijl Blankenberge zich als een versterkte familiebadplaats zou ontplooien.  Volgens de tentoonstelling Mare Meum in Oostende krijgt Brugge over duizend jaar een strand en zicht op zee. 

Mare Meum tot 27 augustus, Ridderzaal Kursaal, Oostende. Geopend: iedere dag van 11.00-18.00u, toegang gratis.
 

KNOKKE-HEISTSE MOSSELEN? 

De Vlaamse hangmosselen van José Reynaert uit Leffinge zijn klaar om geoogst te worden. Ze zijn voldoende groot, vlezig en smaakvol. Volgens gastronomen hebben de Vlaamse mosselen een krachtige smaak en zijn ze van het jumbokaliber.  Het is enkel nog wachten op het fiat van het Voedselagentschap. Dat heeft de voorbije weken verscheidene tests gedaan. Reynaert is de pionier van de Vlaamse mossel, maar inmiddels is hij niet meer de enige kweker. Op de Thorntonbank voor de kust van Knokke-Heist teelt de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling haar tweejarige mosselen. "Tegen juli volgend jaar kunnen ze geoogst en gecommercialiseerd worden", verwacht het kabinet van minister van de Noordzee Renaat Landuyt. De bedoeling is dat de Leffingse en Knokke-Heistse mosselen de eigen markt veroveren. Het streven is om de helft van de mosselconsumptie in handen te krijgen. Jaarlijks wordt er zo'n 30.000 ton mosselen ingevoerd, waarvan het leeuwendeel uit Nederland.
 

KLEDINGDIEF INGEREKEND

In Knokke-Heist werd in een kledingzaak een dief ingerekend. Een winkelbediende had opgemerkt dat de man de veiligheidslabels in de kleren had kunnen onklaar maken. De vriendin van de man slaagde erin weg te vluchten. De politie heeft later in de wagen van de kledingdief nog meer buit aangetroffen. De man is inmiddels voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brugge. 
 

SLUIS LIEP ONDER

De onweersbuien die woensdagavond onze regio aandeden zijn wel zeer selectief te werk gegaan. Terwijl het hemelwater in Knokke-Heist en Zeebrugge volgens de brandweer nauwelijks enige problemen veroorzaakte, lag dat in Sluis helemaal anders. Hevige regenbuien hebben in het grensstadje voor enorme overlast gezorgd. Een aantal straten stond blank, en tien huizen en een paar winkels liepen onder water. Verder werd ook een woonzorgcentrum getroffen. Daar werden 7 kamers van bewoners door rioolwater geteisterd. Een tijd lang werd gevreesd dat men het centrum zou moeten evacuëren. Een jaar geleden is dat ook al gebeurd. De bewoners konden toen pas na 10 dagen terug naar huis. In Sluis is men woedend over het feit dat de gemeente ondanks aandringen geen maatregelen neemt om wateroverlast te voorkomen. 
 

KIWANIS 

De internationale serviceclub Kiwanis Knokke-Zoute heeft ervoor gezorgd dat het Rode Kruis in de badstad kan beschikken over een nieuwe interventiewagen. Dat werd mogelijk door allerlei wervingsacties zoals de 'Indian Summer' die door Kiwanis in de voorbije periode op het getouw werden gezet. Het is al bijna 32 jaar dat de serviceclub zich in Knokke-Heist inzet voor allerlei sociale doelen. De nieuwe interventiewagen werd donderdag in de toonzaal van Garage Demeyere overhandigd aan vertegenwoordigers van het Rode Kruis in de badstad. 
 

MEER SLOTMACHINES 

In het Casino Knokke werd de speelzaal uitgebreid met een reeks slotmachines. Er staan inmiddels 80 van deze gokrobots opgesteld. Daarop kan men liefst 44 verschillende spellen uitproberen. Zeven daarvan zijn gloednieuw. Vooral het hoge uitbetalingspercentage maakt de slotmachines vrij populair in het Casino.  Dat ligt namelijk gemiddeld bij 96 procent. 
 

WELRIEKENDE DIEF 

Speurneuzen van de politie in Knokke-Heist zijn op zoek naar een welriekende dief. Woensdagnamiddag slaagde een winkeldief er namelijk in te ontkomen na een diefstal in een parfumzaak. De dief werd op heterdaad betrapt in de zaak Planet Parfums in de Kustlaan, doch slaagde erin zich uit de voeten te maken. 
 

 

Eurotunnel krijgt bescherming tegen schuldeisers

Een rechtbank in Parijs heeft woensdag Eurotunnel bescherming tegen zijn schuldeisers verleend. Het bedrijf dat de spoortunnel onder het Kanaal exploiteert kan zich nu ongestoord richten op een herstructurering om de schuldenberg van ongeveer 9 miljard euro terug te dringen.  De tunnelexploitant bereikte in mei een voorlopige overeenkomst over een halvering van de schuld met de grootste schuldeisers Goldman Sachs, Barclays en Macquarie Bank. De kleinere schuldeisers verwierpen dit plan, omdat zij naar eigen zeggen onvoldoende worden gecompenseerd. Drie weken geleden vroeg Eurotunnel bescherming aan tegen de crediteuren omdat het vreesde voor een faillissement. Het Brits-Franse bedrijf liet weten dat het binnen zes maanden een overeenkomst hoopt te bereiken over een herstructurering en vermindering van de schulden. Het treinverkeer op de twee sporen in de tunnel blijft in die periode gewoon rijden. Eurotunnel is overtuigd dat een bankroet kan worden voorkomen. Er werken meer dan 2300 mensen bij het beursgenoteerde bedrijf. De schulden van Eurotunnel zijn ontstaan doordat de kosten voor de aanleg van de onderzeese spoorverbinding in de jaren tachtig en negentig tussen Frankrijk en Groot-Brittannië enorm uit de hand gelopen zijn. Bovendien werd de tunnel met vertraging in gebruik genomen en is het aantal mensen dat er gebruik van maakt altijd bij de verwachtingen achtergebleven.
 

Op 3 augustus 1492 zeilt Columbus met zijn schepen de Spaanse haven Palos uit op zoek naar een zeeweg naar Indië.
03.08.1905 Geboorteverjaardag van Frans Nienhuys, Nederlands radiopresentator (Veronica: Men Vraagt en Wij Draaien)
In augustus 1914 wordt het Panama-kanaal in gebruik genomen.
03.08.1926 Geboorteverjaardag van Tony Bennett, Amerikaans zanger 
03.08.1986 Overlijdensverjaardag van Willem Ruis, Nederlands presentator 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 2 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het minder goede weer in de badstad is nefast voor strandbezoekers en terrashouders, maar mooi meegenomen voor windsurfers en boetieks die hun wintercollectie aan de man brengen.
° Om het volgen van de ooievaars-trek mogelijk te maken worden in het natuurreservaat Het Zwin een aantal van de vogels uitgerust met satellietzenders. 
° Met het project 'Sport, si SenIOR' probeert men ook in pilootstad Knokke-Heist senioren als vrijwilligers in te schakelen bij de vele sportverenigingen die de badplaats rijk is. 
° Het mooie weer heeft er in juli voor gezorgd dat minder mensen gebruik maakten van de kusttram. 
° Rotterdam is bezorgd over de groeiende containercapaciteit in Zeebrugge en vreest het verlies van belangrijke vrachtpaketten aan onze kusthaven. 
° Eind deze week gaat in Zwitserland de jubileumeditie van start van het bergkamp van het Knokse Bernardusinstituut.
° Komende vrijdag zijn de finalisten van de Miss Knokke-Heist verkiezing present op de Nacht van het Zoute.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Russische visverwerking zoekt aansluiting bij Europese markt 
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 20u TRAWLERMEN, 21u Seawatch, 23.40 Under Siege, BBC2: 20u Comedy Doubles, 21u Jimmy's Farm, 22u Three Men in a Boat, KaII: 21.05 Thelma & Louise, VT4 22.05 Waking up in Reno, Canavas: 0.10 Black Adder

WEER OF GEEN WEER?

Het plotse omslaan van het weer is voor badkarhouders, terrasuitbaters, toeristen en evenementorganisatoren een tegenvaller in de badstad.  Woensdag moest op het strand van Zeebrugge Môle de tent van X-beach worden afgevoerd. De tent was dinsdagavond tijdens een zware windvlaag compleet vernield. Bij de organisatoren van het Playa Latina gebeuren op het evenementenstrand in Heist hoopt men op beter weer en vooral minder wind voor komend weekend. Kaarten zijn er nog volop. Maar het is nooit zo slecht of iemand vaart er wel bij. Dat is het geval met de surfers in de diverse strandclubs in Knokke-Heist. Volgens Frank Vanleenhove van Surfers' Paradise is het zeer uitzonderlijk dat men aan onze kust bij windcondities die aan de herfst doen denken in zeewater van 23 graden kan surfen en stunten. Knokke-Heist is momenteel een paradijs voor windsurfers; ook de komende dagen nog. Het niet zo zomerse weer is trouwens ook meegenomen voor heel wat boetieks in de badstad die nu hun nieuwe wintercollectie aan de man brengen. 
 

VOORBEREIDING OOIEVAARSTREK 

In het natuurreservaat Het Zwin zijn de voorbereidingen aan de gang voor de op handen zijnde ooievaarstrek. Vier dieren worden uitgerust met een satellietzendertje van 30 gram. De jonge ooievaars verlaten Het Zwin meestal in de eerste helft van augustus. De oudere vogels doen dat in de tweede helft van de maand. Zwinconservator Kris Struyf gaat de dieren vanaf 20 augustus volgen tijdens hun najaarstrek. Met hulp van de satelliet kan hij precies nagaan bij welke slaapplaatsen ze landen en of ze onderweg beschermde vogelgebieden opzoeken. Struyf volgt de dieren tot aan het Spaanse Tarifa, waar de dieren de Middellandse Zee oversteken naar Afrika. "Bij goed weer doen ze er vanaf Het Zwin een week over. Normaal gesproken sluiten zich onderweg andere ooievaars bij de vogels uit Het Zwin aan. Tijdens de trip hoop ik ook alle gevaren, zoals hoogspanningskabels en jachtgebieden goed in beeld te krijgen“, aldus Struyf.
 

SI SENIOR

Knokke-Heist neemt vanwege z'n vele sportclubs als pilootstad deel aan het project 'Sport, si SenioR'. Met het project tracht men een betere link te leggen tussen de nood aan vrijwilligers in alle sportorganisaties en het enorme potentieel aan senioren-vroeggepensioneerden, die veel vrije tijd hebben.  De sportclubs gaan nu een lijst samenstellen van de openstaande posities in de organisatie. Ze maken daarbij ook duidelijk welke opleiding voor deze plaatsen vereist is. Zo kunnen ze een informatiedag organiseren waarin hun vragen aan de senioren worden voorgesteld. Doel is om de sportdienst, de verenigingen en de senioren samen te brengen en het vrijwilligerswerk te stimuleren. 
 

MINDER TRAMREIZIGERS 

De Kusttram heeft in juli tussen Knokke en De Panne 11 procent minder reizigers vervoerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Toch maakten bijna 1,6 miljoen mensen in juli gebruik van de kusttram. Het is al van in 1997 geleden dat De Lijn nog een reizigersdaling kende. De vervoersmaatschappij wijt de daling aan het mooie zomerweer. "De verblijfstoeristen gingen van hun vakantieverblijf rechtstreeks naar het strand om te genieten van zon en zee. Bij minder mooi weer is het vooral deze doelgroep die de Kusttram gebruikt om de kust te verkennen of om een attractie te bezoeken", aldus De Lijn. De Kusttram wordt trouwens het meest gebruikt op het traject Oostende-Westende. Het inzetten van een Hermelijntram zorgde er voor extra capaciteit. Ondanks de reizigersdaling ten opzichte van juli vorig jaar is De Lijn tevreden. "1.573.000 klanten blijft een goed resultaat. Hiermee zitten we op hetzelfde aantal als in juli 2004", aldus nog De Lijn.
 

R'DAM BEZORGD

Volgens het Financieel Dagblad maakt Rotterdam zich zorgen over de groei van de containeroverslagcapaciteit in Zeebrugge. Dat blijkt bij de bekendmaking van de havencijfers voor de eerste jaarhelft.  De groei van de containeroverslag blijft in Rotterdam voor het eerst ver achter op de havens in ons land. De overname van P&O Nedlloyd door Maersk is daar volgens havendeskundigen niet vreemd aan. Bij capaciteitsproblemen in Rotterdam worden Maersk-schepen namelijk naar Antwerpen of Zeebrugge gedirigeerd. Daar beschikt de Deense containerreus over voldoende overslagcapaciteit op eigen terminals. Het Algemeen Dagblad gaat nog een stap verder en zegt dat men vreest dat Maersk in de toekomst jaarlijks een ladingpakket van liefst 100.000 containers kan verleggen naar Zeebrugge. 
 

BERGKAMP 

Eind deze week gaat de jubileumeditie van start van het bergkamp van het Knokse Bernardusinstituut. Het is namelijk de 25ste keer dat het evenement wordt ingericht. Bestemming is het Zwitserse kanton Wallis waar voor het bergdorp Visperterminen gekozen werd. Zaterdag bij het ochtendkrieken vertrekken 72 jongeren en 13 begeleiders uit de badstad voor een kampperiode van 11 dagen. Naast wandeltochten en excursies zorgen de begeleiders ook voor een hele waaier van ontspanning.  De laatste dag wordt traditioneel doorgebracht op een boot op het meer van Montreux. Voor de thuisblijvers is er opnieuw een kamptelefoon waar men om de paar dagen een nieuwsberichtje kan beluisteren dat wordt ingelezen door de jongeren en begeleiders.
 

MISSEN OP NACHT VAN HET ZOUTE 

Komende vrijdag kleurt het voltallige team van de Miss Knokke-Heist verkiezing de Nacht van het Zoute. De meisjes vertrekken 's avonds om 19u bij het Soleado-strand voor een rondrit door het Zoute. Daarna bezoeken de finalistes verschillende kunstgalerijen en voeren ze campagne in de boetieken voor hun verkiezing op 9 september. De finalistes zullen worden geflankeerd door Stephanie Clerckx, die voor deze gelegenheid het Miss Knokke-Heist Juweel zal dragen. Daarnaast is ook Guy Van Sande present. Hij is de bezieler van Fashion for Africa, het goede doel waarvoor Miss Knokke-Heist zich inzet.
 

 

Russische visverwerking zoekt aansluiting bij Europese markt 

Door Russische vissers gevangen vis wordt, na een eerste bewerking, deels in Nederland verwerkt tot hoogwaardige eindproducten. Oost-Rusland is echter voor de eerste verwerking van vis nog sterk georiënteerd op zijn buurlanden. Voor zowel Rusland als Nederland is het van belang meer greep op deze keten te krijgen, zodat kwaliteit en voedselveiligheid beter gewaarborgd zijn. Dit vergt echter een rigoureuze aanpassing van het Russische kwaliteitscontrolesysteem. Nederland assisteert daarbij. Bij Nederlandse visverwerkende bedrijven is grote behoefte aan voldoende aanvoer van kwalitatief hoogwaardige grondstof. Naast vis afkomstig van de Nederlandse vissersvloot zijn de verwerkers steeds meer aangewezen op vis afkomstig van andere landen. Ook het Russische Verre Oosten, zoals de gebieden Primorsky Krai, Kharbarovsk Krai, Sakhalin en Kamchatka, aan de Bering Zee en de Zee van Ochotsk, zijn aanvoergebieden voor de Nederlandse verwerkers. Na de vangst wordt deze vis gefileerd in onder andere Japan en vooral China. Oost-Rusland is in veel opzichten veel meer gericht op deze landen dan op Europa. Voor de Oost-Russische regio’s is het economisch aantrekkelijker de eerste verwerking van de vis, het fileren, in eigen land uit te voeren. Door deze waardetoevoeging kunnen de middelen beschikbaar komen voor de noodzakelijke investeringen in de sterk verouderde vloot en in de infrastructuur op de wal. Door dit traject in de keten in eigen hand te houden, is bovendien een betere kwaliteitscontrole mogelijk en kan een controlesysteem ontwikkeld worden dat aansluit bij de Europese markt. 

Inhaalslag regelgeving 
Op het oude systeem van kwaliteitscontrole lijken alle vooroordelen die zouden kunnen bestaan over bureaucratische belemmeringen van toepassing: er zijn vijf diensten die zich met de controle op kwaliteit en voedselveiligheid van visverwerking bezighouden. 

Deze diensten hebben alle hun eigen laboratoria en elke dienst geeft haar eigen certificaten uit. Deels voeren zij dezelfde controles uit, maar dan uitsluitend voor de eigen dienst. De standaarden die gehanteerd worden, zijn in veel gevallen verouderd en gebaseerd op methoden die inmiddels ruimschoots zijn ingehaald door nieuwe technologische ontwikkelingen. 

Voor de Russische overheid, het certificeringsinstituut GOS-standard en de visserijsector was dit aanleiding om Nederland te vragen mee te werken aan introductie van HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) als eenduidig systeem voor kwaliteitsborging, afgestemd op de actuele internationale standaarden. 

De eerste stap om de bureaucratische obstakels terug te dringen, werd overigens gezet in 2002, met de goedkeuring door het Russische parlement van de federale wet rond technische regulering. Met deze wet werd de weg vrijgemaakt voor ombuiging van de bestaande controlesystemen naar systemen volgens WTO-richtlijnen. 

In PSOM-verband 
Het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) maakte het mogelijk gehoor te geven aan het Russische verzoek om te helpen bij de implementatie van HACCP als kwaliteitsstandaard en systeem voor voedselveiligheid. “Een groot voordeel is, dat bij hantering van HACCP de bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor kwaliteitsborging en voedselveiligheid,” zo stelt Richard Roemers, die als EVD-medewerker verantwoordelijk is voor PSOM-projecten in Rusland. 

“We merkten een sterke behoefte vanuit de sector om zelf haar zaken goed te kunnen regelen, in plaats van de voortdurende, vaak onverwachte en onlogische controles en regels, zoals die in de oude situatie plaatsvonden. Er is vervolgens een voorstel gepresenteerd aan de betrokkenen

In eerste instantie leken de plannen te ambitieus, want – zo was de reactie – het veranderen van wetten en regels is bijzonder moeilijk. Desondanks is de voortgang van dit implementatieproject tot nu toe bijzonder voorspoedig verlopen en werd het tot op het hoogste niveau gewaardeerd en ondersteund. Het is duidelijk dat er een frisse liberale wind waait. Op hoog niveau wordt er veel aan gedaan om de oude structuren die de dienst uitmaakten in de kwaliteitscontrole van de voedselketen, te vervangen.” 

HACCP wordt standaard 
In eerste instantie voorziet het project ‘Introductie HACCP-richtlijnen als standaard voor visverwerkende industrie’ in een inventarisatie en vergelijking van bestaande wet- en regelgeving, om na te gaan hoe harmonisering gerealiseerd kan worden. Hiermee is begin 2005 een begin gemaakt. De volgende stap is de aanpassing van de HACCP-systematiek aan de situatie in Rusland en de implementatie ervan. De derde stap zal bestaan uit de training van overheden, inspecteurs en visverwerkers om de systematiek ook praktisch toepasbaar te maken. 
Eind 2007 zal het project naar verwachting zijn afgerond. Het uiteindelijke resultaat: implementatie van HACCP-principes voor de visserijketen, van vangst en verwerking tot opslag en distributie, in GOS-standard. HACCP zal dan als standaardwerkwijze worden voorgeschreven en door Russische keuringsdiensten, douane en andere instituten gehanteerd worden. Hiermee wordt een belangrijk knelpunt voor EU-import teruggedrongen. 

Toegang tot de EU-markt 
Het Nederlandse bedrijf Marecon BV is uitvoerder van het project. Dit bedrijf ontwikkelt en realiseert in Rusland al 15 jaar visserijprojecten waarin export van toegevoegde-waardeproducten, toepassing van Westerse technologie en productie-organisatie, en invoering van voedselveiligheid en HACCP centraal staan. Managing Director Irina Spekman over de Russische situatie: “De vissers en verwerkers hebben te maken met een enorme administratieve rompslomp. 

Allerlei instanties houden zich met controles bezig, maar geen van hen voelt zich verantwoordelijk voor een efficiënte uitvoering. Daarbij heeft de sector ook nog eens te maken met sterk verouderde wet- en regelgeving uit de jaren ’60 en ’70. En dat terwijl de Russische visserij sterk exportgericht is. Voor een deel is er wel bekendheid met HACCP, maar dit wordt vooral geassocieerd met kwaliteitsmanagement en het wordt niet in relatie gebracht met voedselveiligheid. Met dit project willen we actief bijdragen aan hervorming van dit systeem naar Europees model.” 

Zij vervolgt: “Exporterende bedrijven zijn wel verplicht om HACCP toe te passen, maar de implementatie ervan vergt investeringen. Dit project helpt bedrijven daarbij, waardoor zij toegang krijgen tot de EU-markt. Ook verlenen we assistentie bij het vermarkten van producten. Onderdeel van het project vormt daarom de organisatie van een seminar tijdens de European Seafood Exhibition in 2007, waar Nederlandse en Russische partners worden gematcht.” 
Invoering van HACCP is echter niet alleen voor exporterende bedrijven van belang. Ook bedrijven met regionale afzet hebben er baat bij, want tegenwoordig zijn veel Europese supermarktketens in Rusland actief. Ook zij vragen om een betrouwbare en transparante kwaliteitsborging. Het HACCP-systeem zoals dat nu in ontwikkeling is, voorziet in toepassing door deze uiteenlopende doelgroepen. 

Grondstof met kwaliteit 
De uniformering en verbreding van in de EU geldende voedselveiligheids- en kwaliteitsrichtlijnen versterken de marktpositie van de Nederlandse visserijsector op internationaal niveau. Kees de Boer, directeur inkoop en productie van P. Baarssen BV in Urk, onderschrijft dit: “In onze fabrieken produceren we filets, gepaneerde visproducten en een groot assortiment luxe visspecialiteiten. Deze producten zijn vooral bestemd voor export. Voor onze grondstoffen worden we steeds meer afhankelijk van het buitenland. De noordelijke witvis, zoals de kabeljauw, is voor een deel afkomstig uit Rusland, uit de Barentsz Zee. Ook platvis betrekken we wel uit Russische regio’s, zij het in beperktere volumes. Betrekken we onze grondstof van Russische verwerkers, dan brengt dat veel onzekerheden met zich mee; de kwaliteit is niet altijd gegarandeerd, de herkomst is vaak onduidelijk. Het is voor ons beslist gunstig als de regelgeving rond Russische afzet helder is. Dit geeft ook rust en stabiliteit in de markt en het geeft ons de mogelijkheid een Russisch halffabrikaat (filet) in te kopen. Zeker nu IJslandse kabeljauw steeds schaarser wordt, omdat deze steeds meer naar het Verenigd Koninkrijk haar weg vindt. Wij verwerken de grondstoffen vervolgens tot verpakte eindproducten. Ons afzetgebied is onder andere de gehele EU, waarbij de nieuwe lidstaten een groeimarkt vormen, maar ook Rusland. Wij hebben er dus alle belang bij dat we voldoende grondstof met een duidelijke herkomst kunnen inkopen en waarvan de kwaliteit gewaarborgd is. 

Visvangst en visverwerking in Rusland 
Van de Russische vangst komt 80% uit het Russische Verre Oosten. De belangrijkste soorten zijn Alaska pollack, roze en rode zalm, krab, waaronder de bekende Kamchatka crab, Sint-Jakobsschelpen, Pacific kabeljauw en platvis. Platvis wordt gedurende een beperkte periode gevangen, maar wordt gezien als bijvangst. De hoeveelheden ten opzicht van zalm en Alaska pollack zijn beperkt en ook de prijs is lager. Er wordt ongeveer 200.000 ton per jaar gevangen. Het grootste deel wordt ingevroren aan boord van vriestrawlers en verkocht voor verwerking in China. Verse vis wordt ook in Japan en Zuid-Korea aangeland, omdat de eigen aanlandinfrastructuur onderontwikkeld is. Douane en sanitairveterinaire controles vergen bovendien veel tijd en brengen hoge kosten met zich mee. Verse platvis wordt in beperkte hoeveelheden aangeland en hoofdzakelijk in Kamchatka en Sakhalin verwerkt. De fabrieken daar zijn verouderd en de vis wordt meestal in platenvriezers ingevroren. Weliswaar probeert men de laatste jaren te fileren, maar dit gebeurt heel kleinschalig. De prijzen van platvis zijn de afgelopen vier jaar stabiel gebleven, terwijl de prijzen voor Alaska pollack stegen. In 2004 bleef in het Russische Verre Oosten ongeveer 30.00-40.000 ton van het platvisquotum onbenut. Er is onvoldoende kennis over de vermarkting van platvisfilets en over prijsniveaus in Europa. Platvis die niet naar China gaat, wordt in Rusland zelf verkocht tegen relatief lage prijzen. 

Ontwikkeling kustgebieden 
Het grootste deel van de Russische vis (90%) wordt niet tot halffabrikaten verwerkt, maar als grondstof – direct of via Japan en Zuid-Korea – naar China geëxporteerd. Het gevolg is dat in deze gebieden weinig geïnvesteerd wordt in de verwerking. Dit in tegenstelling tot Centraal- en West-Rusland, waar wél investeringen plaatsvinden in moderne fabrieken. Deze fabrieken richten zich in eerste instantie op productie van toegevoegde-waardeproducten voor de consumentenmarkt. Het gaat hier om moderne, westers georiënteerde bedrijven, die voornamelijk met geïmporteerde grondstoffen werken, zoals zalm, haring, makreel, garnalen en steeds vaker met gekweekte vis uit Azië. Deze bedrijven beschikken over veel marktkennis, investeren in productinnovatie en vechten voor hun marktaandeel. Omdat de kustgebieden economisch ver achterliggen op Centraal- en West-Rusland en omdat er steeds minder vis van populaire soorten als Alaska pollack, krab en zalm beschikbaar is, komt nu de discussie op gang om meer aandacht te geven aan kustvisserij en om de grondstoffen aan wal te laten brengen. Hiervoor is nu een nieuwe wet in de maak, die voorziet in verplichte aanlanding van verse vis die in de Russische economische wateren gevangen wordt. Voorts zullen de regels versoepeld worden met betrekking tot de visserijmethodes voor platvis, zodat onbenutte quota opgevist kunnen worden.
 

 
02.08.1922 Overlijdensverjaardag van  Alexander Graham Bell, Amerikaans uitvinder 
Conrad Hilton opent in Dallas, Texas op 2 augustus 1925 het eerste Hilton-hotel.
02.08.1932 Geboorteverjaardag van Peter O'Toole, Iers acteur 
02.08.1940 Geboorteverjaardag van Will Tura, Belgisch zanger 
De Beatles spelen op 2 augustus 1961 voor het eerst als huisband in The Cavern Club in Liverpool.
Op 2 augustus 1980 ontploft in een wachtkamer van het station van Bologna een tijdbom.
Op 2 augustus 1990 valt Irak Koeweit binnen; de Verenigde Naties leggen Irak handelssancties op.
02.08.1997 Overlijdensverjaardag van  William Burroughs, Amerikaans schrijver 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 1 augustus 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Volgens recente metingen is het zwemwater in de badstad "zeer goed". Enkel de stranden bij het Casino en Heist Centrum kregen de vermelding "aanvaardbaar goed".
° Ter hoogte van Knokke-Heist wordt te hard gevaren door zeeschepen die snel de Scheldemonding en de haven van Antwerpen willen bereiken.
° Het welkom- en activiteitenbord bij de ingang van Scharpoord wordt volgend jaar digitaal aangepast in plaats van manueel. 
° Vrijdag start de Oostkustacademie in Knokke-Heist met een reeks van 13 toplezingen van bekende Vlamingen.
° Het is op 12 augustus dat de Vlaamse Grijze Garnaal in Zeebrugge officieel als streekproduct gelanceerd wordt onder de naam Purus. 
° De lange hete zomer heeft ervoor gezorgd dat op veel velden in de polders rond Knokke-Heist de graanoogst reeds achter de rug is.
° Aan onze Oostkust duurde de hittegolf een dag langer dan verwacht. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
° Agenda
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 20u TRAWLERMEN The Storm, BBC2 22u Excuse my French, 23u Grumpy Old Holidays, VT4: 21u Patch Adams, KaII 21.05 What Happened to Bobby Earl?, Canvas: 22.15 La meglio gioventù 

 
 
KWALITEIT ZWEMWATER 

Het begin van de nieuwe maand zag meteen ook de start van typisch Belgisch zomerweer. De vrees is dat de afvoer van de regen de komende dagen ook invloed zal hebben op de kwaliteit van het zwemwater aan onze kust. Momenteel is de kwaliteit overal zeer goed tot aanvaardbaar. Het strandwater is gemiddeld wel iets beter aan onze Oostkust. Dàt volgens de meest recente metingen die dateren van vorige vrijdag. In Knokke-Heist is het zwemwater overal "zeer goed". Enkel de stranden bij het Casino en Heist Centrum kregen de vermelding "aanvaardbaar goed". Dat geldt ook voor het zwemwater bij de Môle in Zeebrugge.
 

SNELLE ZEESCHEPEN 

Bewoners van appartementen op de zeedijk in Knokke-Heist zien vaak duidelijk dat grote zeeschepen voor onze kust sprinten op weg naar de Scheldemonding. Kapiteins varen ter hoogte van de badstad extra hard om zo snel mogelijk de riviermond en de haven van Antwerpen te bereiken. Ook op de Schelde zelf wordt veel te snel gevaren. De Nederlandse waterpolitie heeft nu de hulp ingeroepen van de Belgische justitie om gezamenlijk op te treden tegen kapiteins die te hard varen en daardoor soms andere vaartuigen hinderen. Op 25 en 29 juli zijn namelijk twee binnenvaartschepen in de problemen gekomen door hinderlijke vaarbewegingen en de hekgolf van zeeschepen. Tegen de kapiteins en de loodsen van de zeeschepen wordt nu proces-verbaal opgemaakt.
 

DIGITAAL 

Nu zowat alles digitaal wordt kan ook Scharpoord niet achterblijven. Het welkom- en activiteitenbord bij de ingang van het cultuurcentrum staat dan ook op de lijst om te worden vernieuwd. Momenteel moet de informatie nog steeds manueel worden vervangen. Het gemeentebestuur is dan ook van plan om bij de ingang een groot eigentijds digitaal scherm op te stellen. Dat zou volgend jaar gebeuren.  De investering wordt geraamd op zo'n 50.000 euro.
 

TOPLEZINGEN 

Vrijdag start in het kader van de Oostkustacademie een reeks van 13 toplezingen van bekende Vlamingen. Het gaat daarbij in het Pavillon du Zoute om zeer uiteenlopende thema's.  Op 4 augustus begint de serie voordrachten met een lezing door Martine Reynaers over "Maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie". Verder kan men de komende weken ook gewezen assisenvoorzitter Edwin Van Fraechem horen met de voordracht "Een rechter spreekt". Professor Roger Blanpain, van de Leuvense Universiteit, heeft het over "De wereld van het werk in de 21ste eeuw". Ook een aantal journalisten komt aan het woord. Professor Christine Van Broeckhoven houdt ten slotte een opgemerkt betoog onder de titel "Dementie kent geen grenzen".
 

PURUS 

De Universiteit Gent heeft nu officieel het licht op groen gezet voor de lancering van de Purus, de Vlaamse Grijze Garnaal.  Na onderzoek blijkt dat de delicatesse voldoet aan de opgelegde Europese kwaliteitsnormen.  Ook de verpakkingen werden getest en goed bevonden.  De officiêle lancering van het kwaliteitslabel voor onze garnaal is nu vastgelegd op zaterdag 12 augustus. Het evenement krijgt z'n beslag op de kade van de Tijdokstraat in Zeebrugge. Alle visserskernen van Heist tot De Panne zullen bij de feestelijke lancering betrokken worden. Een en ander zal gepaard gaan met een groot dans-, klank- en lichtspektakel waarbij de garnaal uiteraard centraal zal staan. 
 

VROEGE GRAANOOGST 

Op een aantal velden in de polders rond Knokke-Heist is de graanoogst reeds achter de rug. Dat is extreem vroeg. Op sommige plaatsen is het stro zelfs al opgehaald. Dat heeft alles te maken met de lange droge zomer, die per 1 augustus aan z'n eind kwam. De kwaliteit van het graan is volgens deskundigen goed te noemen. Voor een prima vorming van de graankorrel is namelijk droog en warm weer nodig. De boeren verwachten wel dat de hoeveelheid graan zo’n tien procent lager zal liggen dan vorig jaar. Dat heeft te maken met de droogte. Die is funest voor de hoeveelheid graan. Het vroege binnenhalen van de graanoogst heeft verder als voordeel dat het land eerder kan bewerkt worden. 
 

EXTRA DAGJE HITTEGOLF

De hittegolf aan onze Oostkust heeft een dag langer geduurd dan verwacht. Ook maandag kwam de temperatuur in Zeebrugge en Knokke-Heist nog even boven de 25 graden uit. Daarom eindigde de hittegolf pas op dinsdag 1 augustus, na zeventien dagen. Het is uitzonderlijk dat het zo lang achter elkaar boven de 25 graden blijft. Om de benoeming "hittegolf" te krijgen moet het in die periode minstens drie dagen boven de dertig graden zijn. Ook die voorwaarde werd ruimschoots vervuld. In Knokke-Heist begon de hittegolf op 15 juli.
 

 

geen berichten
 

 
01.08.1927 Geboorteverjaardag van André Cools, Belgisch burgemeester en minister 
01.08.1936 Geboorteverjaardag van Yves Saint Laurent, Frans modeontwerper 
Adolf Hitler opent in Berlijn op 1 augustus 1936 de elfde Olympische Spelen.
Op 1 augustus 1971 wordt in New York een door George Harrison georganiseerd benefiet-concert gehouden voor de bevolking van het hongerende Bangladesh.
01.08.1996 Overlijdensverjaardag van Frida Boccara, Frans-Marokkaans zangeres 
Gelukkig Verjaardag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
KustPortaal
NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Yahoo!
ORO Email
ORO Archief
Archief99
Arch.2000-01
Specials
Sport
RadioContact
RadioParadijs
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
boven