Onafhankelijk Radionieuws Oostkust
Radio Paradijs
KNOKKE-HEIST & ZEEBRUGGE BELGIUM
Radio Contact
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
ORO Archief
 NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Email
KustPortaal
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
NIEUWSARCHIEF 2005
Lokaal Nieuwsarchief 2005: 
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
NIEUWSARCHIEF 1998 - 2004
Lokaal Nieuwsarchief 2004:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2003:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2002:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2001:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2000
Lokaal NieuwsArchief 1999
Lokaal NieuwsArchief 1998
Scheepvaart Archief
ARCHIEF 2006 * JUNI
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 29 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

De Lokale Nieuwshoofdpunten: 

° Raadslid Ronny Dhondt is voor de 20ste keer vertrokken met hulpgoederen naar de Roemeense adoptiedorpen. 
° Knokke-Heist gaat opnieuw een reeks verouderde of overbodig geworden politeverordeningen schrappen.
° De paddenoverzetactie van Natuurpunt was afgelopen lente een groot succes in de badstad. 
° Het publiek krijgt zaterdag op een "Inloopdag" in Scharpoord uitleg over de herinrichting van het Zwin en omgeving.
° Met de zon zakken ook oefenbeluste voetbalploegen af naar onze kustregio. 
° Knokke-Heist gaat know-how ter beschikking stellen van het West-Vlaams Natuur- en Milieu Educatie Platform.
° Een beperkte kasprovisie moet het regelen van kleine uitgaven in de gemeentelijke scholen vlotter doen verlopen. 
° Een kok uit Zeebrugge is in Nederland derde geworden op de internationale wedstrijd "Beste Maatjes".  
° UitWuifFuif groot succes

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: ITV: 20.30 Spitting Image, KaII: 21.10 Half past dead, BBC2: 22u Horizon, We Love Cigarettes,  VT4: 21.05 Heavywheights
TWINTIGSTE HULPZENDING 

Donderdagmiddag is gemeenteraadslid Ronny Dhondt van het gemeentelijk hulpcomité Knokke-Heist voor de 20ste maal afgereisd naar de Roemeense adoptiedorpen.  Eerst was in de gemeentelijk bergplaats van 't Walletje een vrachtwagen volgestouwd met hulgoederen. Het blijkt dat de armoede in Vladeni en Dumbravita nog altijd zeer groot is. Naast kleding en medicatie, gaat het met de hulpgoederen ook om fietsen en speelgoed. Tevens heeft het rustoord van Westkapelle een aantal bedden geschonken.  Vorig jaar zijn in Dumbravita de toiletten geopend voor de leerlingen van de plaatselijke basisschool. Inmiddels is ook in de andere scholen gestart met de constructie van toiletblokken. De bouw wordt volledig gefinancierd door het gemeentebestuur van Knokke-Heist. Zo wordt gezorgd dat de leerlingen in de adoptiedorpen van jongs af aan leren omgaan met hygiëne.
 

SANERING POLITIEREGLEMENTEN 

Knokke-Heist gaat opnieuw een reeks verouderde politeverordeningen schrappen. De maatregel kadert in het project dat probeert reglementen te harmoniseren en te vereenvoudigen. Vorig jaar heeft Knokke-Heist door deze projectaanpak trouwens de titel van  "Eenvoudigste Gemeente" gewonnen. De prijs hield in dat de gemeente voor de realisatie van het project kon rekenen op begeleiding van de Kenniscel Wetsmatiging van de Vlaamse overheid. Nu gaan opnieuw een aantal oude of overbodige verordeningen voor de bijl. Onder meer het verbod om mosselen te trekken op het strandhoofd van de Lekkerbek. Verder ook maatregelen omtrent openbare plaatsen waar automatische ontspanningstoestellen staan opgesteld. Met de sanering van de verordeningen wil de gemeente de regelgeving eenvoudiger en duidelijker maken. Nieuwe regelgeving komt er enkel als die echt nodig is. 
 

PADDENOVERZET GROOT SUCCES 

Uit cijfers van Natuurpunt blijkt dat de Paddenoverzetactie afgelopen lente een absoluut succesverhaal was in de badstad. Het voorjaar liet lang op zich wachten. Zodra de nachttemperatuur boven de 5 graden bleef kwam de paddentrek echter in alle hevigheid op gang. Bijna 4.800 padden en kikkers werden overgezet tijdens hun trek van het Blinckaertduinbos naar de poelen in de Kalfduinen.  Dat is meer dan het dubbel van de diertjes die verleden jaar in de strategisch opgestelde opvangemmers duikelden.  Een twintigtal vrijwilligers namen deel aan de actie, waaronder heel wat jongeren.  Het afrasteren van de bosrand door de Provinciale landschapswacht heeft 2.500 euro gekost. De actie zorgde ervoor dat het aantal verkeersslachtoffers onder padden en kikkers fel werd teruggedrongen.
   

INLOOPDAG 

Het grote publiek kan zaterdag naar een "Inloopdag" in Scharpoord om uitleg te krijgen over de herinrichting van het Zwin en omgeving. Het gaat ondermeer over maatregelen om de verzanding van het gebied tegen te gaan. Het adviesbureau ProSes geeft daarbij uitleg over de Ontwikkelingsschets 2010. Dat is de visie op de toekomst van de Schelde. De afdeling Kust van de Vlaamse overheid toont de plannen en alternatieven voor het gebied. Het Vlaamse agentschap Natuur en Bos zal tenslotte de natuurwaarden en gewenste ontwikkelingen van het Zwin toelichten. Overigens hebben 12 boeren in de Willem-Leopoldpolder en burgemeester Lippens al aangekondigd zich fel tegen de ontpoldering te zullen verzetten. De inloopdag duurt zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur.
   

KUSTVOETBAL 

Het begin van de zomer oefent ook dit jaar weer de nodige aantrekkingskracht uit op voetbalploegen om naar onze regio af te zakken. Op woensdag 5 juli trapt Anderlecht het seizoen naar aloude gewoonte af op het veld van FC Knokke. Eersteklasser Lierse SK verblijft vanaf maandag tot volgende week vrijdag in Sluis. Er wordt getraind op het complex van de zondag-vijfdeklasser.  Lierse SK, dat onder leiding staat van de Nederlander René Trost speelt komende dinsdagavond trouwens een oefenwedstrijd tegen SV Sluis. 
   

NME PLATFORM 

Knokke-Heist gaat know-how ter beschikking stellen van het West-Vlaams Natuur- en Milieu Educatie Platform. Dat gebeurt op verzoek van de overheid. Naast bezoekerscentra, natuurverenigingen, gidsen en ambtenaren van de provincie waren namelijk te weinig gemeenten vertegenwoordigd.  Knokke-Heist is samen met Brugge, Ieper en Nieuwpoort één van de weinige gemeenten die een professionele stafmedewerker Natuur en Milieu Educatie hebben. Daardoor kan de badstad een actief NME-beleid voeren met tal van originele projecten. De aldus opgedane kennis zal nu drie keer per jaar gedeeld worden met collega's uit andere delen van de provincie. 
   

PETTY CASH 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist neemt maatregelen om de kleine uitgaven in de gemeentelijk scholen beter onder controle te houden. Meteen wordt het voor de directies ook makkelijker om kleine exploitatie-uitgaven te bekostigen.  De gemeenteraad zet in dat verband het licht op groen om een provisie van 250 euro ter beschikking te stellen van de directies. Het betreft hier de scholen De Vonk, Het Anker en de KunstAcademie. Een en ander moet de vlotte werking van de scholen helpen garanderen. 
   

BESTE MAATJES 

Een kok uit Zeebrugge is in Nederland derde geworden op de internationale wedstrijd "Beste Maatjes".  De kokswedstrijd werd voor het eerst door het Visbureau uitgeschreven om creatieve culinaire mogelijkheden met Hollandse Nieuwe te promoten. Met de Zeebrugse laureaat gaat het om de 30-jarige Marcin Beaufort van het bekende Maison Vandamme. Beaufort volgd eerder de hotelopleiding bij Ter Groene Poorte in Brugge.  Daarna deed hij ervaring op bij verschillende sterrenrestaurants in Nederland, Engeland en Australië. Drie jaar geleden ging hij aan de slag in Zeebrugge. 
   

UITWUIFFUIF  

De tweede UitWuifFuif was een gigantisch succes in de badstad. Het betreft een afstudeerfeest voor kinderen uit de zesde klassen van het lager onderwijs. Maar liefst 224 jongeren uit de scholen van Knokke-Heist hebben zo een feestelijk punt gezet achter dit hoofdstuk uit hun leven. Het was trouwensniet alleen dansen geblazen, er waren ook animatiestandjes voorzien. Zo was er een grote schrijfmuur waarop de jongeren groetjes en bedankingen konden neerpennen.  Verder een fotostand waar ze zich voor de laatste maal konden laten vastleggen op de schoolbanken van het lager onderwijs.  Daarnaast ook een grote schermprojectie met woordjes van de leerlingen, een massagetafel, een bareiland, een infostand voor ouders en nog veel meer! Bovendien was er ook een dieledige show waarin Michael & Thomas in de huid kropen van twee inspecteurs die enkele uitdagingen van de leerlingen aangingen. Michael Muyllaert: “Het doel van dit evenement is tweeledig, eerst en vooral willen we voor deze jongeren een mooi afscheid organiseren van de lagere school; het is ook voor velen hun allereerste, échte, fuif. Daarenboven willen we ook kinderen uit de verschillende onderwijsnetten met elkaar even in contact brengen want na de vakantie komen velen elkaar tegen in het middelbaar.”
    

 
 Geen berichten
29.06.1886 Geboorteverjaardag van Robert Schuman, Frans en Europees politicus
29.06.1911 Geboorteverjaardag van Bernhard zur Lippe-Biesterfeld, Nederlands prins-gemaal
Op 29 juni 1971 komen drie Russische kosmonauten om bij terugkeer van hun Sojoez 11 uit de ruimte.
29.06.2003 Overlijdensverjaardag van Katharine Hepburn, Amerikaans filmactrice 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 28 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het gemeentebestuur onderhandelt met de organisatoren van de Polé Polé Beach over een fors afgeslankt Salsafestival, dat de naam Playa Latina krijgt. 
° Landbouwers in Knokke-Heist verzetten zich tegen de uitbreiding van het Zwin door ontpoldering. 
° De partij Gemeentebelangen heeft woensdag de volledige kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt.
° De Afvalbeheerder Horizon Net zet deze week een nieuwe zomercampagne in voor een nette badstad.
° Het vroegere Belgisch klooster op de weg naar Sluis blijft voorlopig een bouwval. 
° Komende dinsdag gaat in Knokke-Heist de zomerse speelpleinwerking van start.
° Twee redders blijven ook in de winter aan de slag in de badstad. 
° Volgend jaar wordt in Zeebruge het 100-jarig bestaan van de haven uitgebreid gevierd.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Offshoreradio Club conserveert zeezendergeschiedenis
° New tools for Chinese investors in Flanders (China Daily, 28.06.06)
° Gazprom and Fluxys Invest in Gas Storage in Flanders (Houston Chronicle, Texas, 27.06.06) 
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 20u Open All Hours, 21u Judge John Deed, 22.30 My Family, KaII: 21.10 Hackers, 5TV: 21.10 Father of the Bride 2

FORS AFGESLANKTE POLÉ POLÉ WORDT PLAYA LATINA

Door het gemeentebestuur wordt met de organisatoren van de Polé Polé Beach druk onderhandeld over een fors afgeslankt Salsafestival op het evenementenstrand. Eén en ander is een direct gevolg van het in voege treden van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan.  Daardoor is het evenementenstrand bij het Bosje van Heist beperkt tot 5.000 vierkante meter. In het verleden legde het Polé Polé gebeuren beslag op driemaal zoveel terrein. Dat kan momenteel niet meer. Meteen wil Knokke-Heist ook de overlast die het festival veroorzaakt aan banden leggen. 

"Het aantal bezoekers moet voor elk van de twee festivalavonden beperkt blijven tot 5.000 mensen" zegt Schepen Willems. Om dat hard te maken eist de badstad dat de tickets op een controleerbare manier en enkel in voorverkoop verkocht worden.  (De voorbije jaren trok het festival zo'n 23.000 salsero's)  Ook de tijd die nodig is om het festival op te zetten en weer af te breken moet drastisch beperkt worden. Anders worden bezitters van strandkabines namelijk teveel gehinderd. Tenslotte wil de gemeente dat het festival een andere naam krijgt.  Volgens initiatiefnemer Jo Bonte zal het salsafestival zeker op 4 en 5 augustus gehouden worden op het evenementenstrand en wel onder de naam Playa Latina. Volgend jaar wil men wel een grotere locatie zoeken voor het Polé Polé gebeuren, maar ook dan zal het Playa Latina evenement in Knokke-Heist blijven. 

Inmiddels blijft Knokke-Heist echter vragende partij voor het verruimen van de beschikbare oppervlakte voor het evenementenstrand. Er wordt daaromtrent onderhandeld met de provincie. De badstad vindt een terrein van 10.000 vierkante meter redelijker. 
 

LANDBOUWERS TEGEN ONTPOLDEREN

Tijdens twee informatievergaderingen voor landbouwers in Knokke-Heist hebben de Afdeling Kust en Aminal Natuur  de plannen voor de herinrichting en uitbreiding van het Zwin voorgesteld.  Het plan maakt deel uit van de ontwikkelingsschets voor de Schelde die de natuur moet compenseren voor de verdieping van de vaarweg naar Antwerpen. Meteen wil men ook de verzanding van het Zwin tegengaan. Een kwart of de helft van de Willem-Leopoldpolder zal daarbij worden ingenomen voor de aanleg van een groot waterreservoir. De ruimere getijdenwerking zou dan de Zwingeul beter kunnen uitschuren. Volgens het Milieu Effecten Rapport moet de bewuste polder echter COMPLEET worden ingenomen om te komen tot een vermindering van het landwaartse zandtransport in de hoofdgeul. Daarnaast wil men de ZWINGEUL ook westwaarts verleggen naar een punt tussen de duinen.  Volgens het Milieu Effecten Rapport zal de migratie van de geul de duinen afkalven. "Het geërodeerde zand zal waarschijnlijk voor een groot gedeelte in het Zwin terechtkomen, en zal de veiligheid  ook  verminderen.  Het verleggen van de geul  naar het westen heeft ook tot gevolg dat er ingrijpende veranderingen zullen  plaatsgrijpen  in  het  Zwin  zelf   :  de  huidige  configuratie  van  meertjes,  eilanden,  slikken  en schorren zal verstoord worden." Niet te verwonderen dat de landbouwers in het gebied het allemaal "een maat voor niets" noemen.  "Desnoods stappen we naar de Raad van State zodat het project wordt uitgesteld" luidt het. Volgens de Vlaams-Nederlandse overeenkomst terzake moet de ontpoldering van het Zwin in 2008 al in uitvoering zijn. Als het aan de landbouwers in Knokke-Heist ligt gaat dàt feest alvast niet door.

Lees zelf het Milieu-effectenrapport
 

LIJST GEMEENTEBELANGEN

Met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen heeft de partij Gemeentebelangen zopas de volledige kandidatenlijst in volgorde bekend gemaakt. Lijsttrekker is uiteraard burgemeester Lippens. Daarna staan op de lijst: Maxim Willems, Ingrid Reubens, Daniel De Vlamynck, Danny Lannoy, Luc Lierman, Danny Despiegelaere, Paul Geerinckx, An Desutter en Anne Vervarcke-Pattyn. Jan Vandepitte vinden we terug op de twaalfde plaats. Met zijn 68 jaar is de dijkgraaf de oudste kandidaat op de lijst. Van de 31 kandidaten zijn er trouwens 15 nieuwe gezichten. Het gaat om negen vrouwen en zes mannen.  Onder de nieuwkomers, de Knokke-Heistse Jong CD&V-voorzitter Thierry Coryn. Hij legt beslag op de 17de plaats. Op 20 staat Julie Verbouw. Ze wordt volgende week 18 en is meteen de jongste kandidaat op de lijst Gemeentebelangen. Lijstduwer is CD&V-voorzitter Philippe Vlietinck.  De volledige lijst staat op onze website. 
 

LIJST GEMEENTEBELANGEN 
IN VOLGORDE

1  Lippens Leopold
2  Willems Maxim
3  Janssen-Reubens Ingrid
4  De Vlamynck Daniel
5  Lannoy Danny
6  Lierman Luc
7  Despiegelaere Danny
8  Geerinckx Paul
9  De Groote-Desutter An
10 Vervarcke-Pattyn Anne
11 Van Ooteghem-Vandenbussche Annie
12 Vandepitte Jan
13 Deceuninck Walter
14 Rombout Marianne
15 Sabbe Linda
16 Vansteenkiste Jan
17 Coryn Thierry
18 D’Hooghe-Pauwaert Carine
19 Van Torre Robin
20 Verbouw Julie
21 Pauwaert Joke
22 Vandierendonck-Van de Sompele Sabine
23 Baeyen Julie
24 Engelrelst Veronique
25 Demeyere Kris
26 De Groote Piet
27 Segaert Greta
28 Gobert Tine
29 Cauwels Franky
30 Obreno Simonne
31 Vlietinck Philippe
 

NETHEIDSCAMPAGNE 

De inwoners van Knokke-Heist krijgen in de loop van deze week een uitgebreide brochure in de bus vanwege Horizon Net. Daarin wordt alle informatie over netheid en afval overzichtelijk toegelicht. Binnenkort volgt ook een viertalige brochure voor de kortverblijvers.  Daarin wordt de essentie van het netheids- en afvalbeleid uit de doeken gedaan. Deze informatie wordt aangevuld met een aantal kaarten, waarop de belangrijkste locaties aangeduid worden, zoals de betaalcontainers, de hondenhoekjes en de glascontainers. Naar de zomer toe wordt ook weer campagne gevoerd om iedereen in de badstad te wijzen op het belang van een doordachte afvalbeheersing. Ook Obi is terug van de partij en zal op evenementen en langs de Zeedijk de toeristen sensibiliseren.
 

SPEELPLEINWERKING WEER IN DE STARTBLOKKEN 

Volgende week gaat in Knokke-Heist ook weer de zomerse speelpleinwerking van start. In totaal zullen een 70-tal speelpleinmonitoren twee maanden lang alles op alles zetten om de jeugd in de badstad een onvergetelijke vakantie te bezorgen. Omdat een en ander ook zo probleemloos mogelijk zou verlopen worden komende maandag eerst de nodige voorbereidingen getroffen. Dan worden alle monitoren namelijk een hele dag klaargestoomd in het Jeugd- en Kunstencentrum de Marge. Naast praktische afspraken geven deskundigen ook uitleg over EHBO-technieken en veiligheid. De eigenlijke Speelpleinwerking begint dan op dinsdag 4 juli.
 

HOOMPJE BLIJFT BOUWVAL 

Het monumentale gebouw ’t Hoompje in Sluis blijft voorlopig een bouwval. Het verloederde pand dat tussen de grens en het centrum van het koopstadje staat dateert uit begin vorige eeuw. Het is al 10 jaar in het bezit van een projectontwikkelaar. Deze liet het voormalige rustoord van de Belgische zusters Domincanessen echter al die tijd verder verkrotten. De gemeente Sluis heeft de exploitatie-overeenkomst met de projectontwikkelaar Ronny van de Putte nu ontbonden en alle verleende bouwvergunningen zijn ingetrokken.  Van de bouw van 120 dure appartementen en de renovatie van het voormalige klooster komt nu niks in huis. 
 

100 JAAR HAVEN ZEEBRUGGE 

Volgend jaar wordt in Zeebruge het 100-jarig bestaan van de haven uitgebreid gevierd. De haven werd in 1907 door de toenmalig koning Leopold 2 in gebruik gesteld. In verband met de geplande evenementen zal een coördinator de activiteiten van de Maatschappij der Brugse Zeevaartinrichtingen, het stadsbestuur en andere organisatoren tot één groot feest samensmeden. Er komt ook een postzegel die de historische verjaardag luister moet bijzetten. Dat had heel wat voeten in de aarde. Postzegels worden steeds minder gebruikt.  Daardoor brengt De Post ook veel minder vaak nieuwe postzegels uit. 
 

WINTERREDDERS 

Knokke-Heist is van plan om in de toekomst het hele jaar door twee leden van de redders in dienst te houden. Het gaat om een hoofdredder en zijn adjudant. Ze zullen zich 's winters vooral bezig houden met het op punt stellen van al het materiaal. Voor hen worden eind dit jaar ook nieuwe lokalen in het gebruik genomen in het Depot in 't Walletje. De investering voor de aankoop van meubilair wordt op zo'n 16.000 euro geraamd. 
 

 

Offshoreradio Club conserveert zeezendergeschiedenis

Om het heden te begrijpen, moet men het verleden kennen. Zoveel is duidelijk. Gelukkig heeft de mens daar heel wat hulpmiddelen voor bedacht. De kleitablet, het perkament, het boek. In de twintigste eeuw ging het plots heel hard vooruit; grammofoon, filmcamera… en bandopnemer. Een onmisbaar attribuut voor de radiofan. De eerste min of meer betaalbare toestellen kwamen merkwaardig genoeg op de markt samen met de eerste commerciële radiostations in West-Europa…. Het succes van onder andere Radio Veronica, Radio Caroline en Radio Mi Amigo leidde er zelfs toe dat de vele fans speciaal bandrecorders en iets later, cassettespelers, kochten om hun muziek op te nemen. Intussen zijn deze radiostations in hun oervorm als… zeezender allemaal weer verdwenen. Om hun erfgoed veilig te stellen werd alweer vijf jaar geleden The Offshoreradio Club opgericht. Een organisatie die zich oorspronkelijk specialiseerde in het opsporen en opnieuw verspreiden van zeezenderopnames, maar intussen ook jacht maakt op foto’s en beeldmateriaal van dit fenomeen. Het werkingsprincipe is uiterst eenvoudig. Daarbij maakt de club handig gebruik van de nieuwste technische hulpmiddelen om dat verleden te bewaren, of (opnieuw) te ontdekken. Het opgesnorde materiaal wordt gedigitaliseerd en aan het internet toevertrouwd, waarna leden van de club via een nieuwsbrief verwittigd worden dat er nieuwigheden online staan die gedownload kunnen worden. Bescheiden gestart met een half dozijn gelijkgestemde zielen, telt The Offshoreradio Club inmiddels ruim vijfhonderd leden. Met z’n allen hebben die al een gigantisch aantal opnames bij elkaar gebracht en via ‘het systeem’ verdeeld. Zeezenders waren populair, hadden miljoenen luisteraars. Het gevolg is dat zowat iedereen, vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw althans, ooit wel eens een bandje of een cassette heeft opgenomen. De - die hard fans - maakten foto’s en filmpjes of tapten de tv-beelden als de zeezenders weer eens in het nieuws waren. Naar al die opnames is The Offshoreradio Club voortdurend op zoek. Heb jij ook geluidsopnames, foto’s, films- en video-opnames of artikelen uit krant en tijdschrift, dan is The Offshoreradio Club heel gelukkig om dat materiaal even te gebruiken. Mocht je zelf niet in staat zijn om die stukjes geschiedenis te digitaliseren, dan doet de club dat zelf. Achteraf krijgt iedereen zijn originele materiaal uiteraard weer netjes terug. The Offshoreradio Club is een uniek initiatief dat op deze manier een uiterst belangrijke periode uit de radiohistorie wil bewaren en verder verspreiden. Dat lukt aardig, maar een geschiedenis is natuurlijk nooit volledig. Ook de medewerking van Radio Paradijs werd in dit verband gevraagd. 

New tools for Chinese investors in Flanders (China Daily, 28.06.06)

A recent attractiveness survey by Ernst & Young indicates that the Flanders region in Belgium has a very good reputation among foreign investors that have invested in the country already, because of its strong assets. But the country's reputation is rather weak among investors who are not yet active in Flanders or Belgium.  By participating in the 10th China International Fair for Investment & Trade (CIFIT) in September 2006, the Investment Promotion Department of Flanders Investment & Trade (FIT) aims to show Chinese companies that Flanders is one of the best locations if they are considering a move into the European market. FIT will hire a large booth highlighting all trumps of a region that has a proven track record for foreign direct investment (FDI). To make investments more easy for Chinese companies, a number of tools were created that will provide practical and in-depth information to potential investors. These tools include: a Chinese website, legal guide and a promotion film (all in Chinese). A special press conference at CIFIT will be dedicated to presenting these new tools.  The central location of Flanders, with 60 per cent of the European Union's purchasing power within a radius of 500 kilometres, is obvious. The highly developed transport and logistics infrastructure includes three major ports (Antwerp, Ghent and Zeebrugge), combined with the highest density of freeways and railroads in Europe and a leading hub airport in Brussels. This allows rapid access to markets and supplies from a central position. It may not come as a surprise that Flanders scored the top spot for the third time running in the latest European Distribution Report by Cushman & Wakefield. 

Gazprom and Fluxys Invest in Gas Storage in Flanders (Houston Chronicle, Texas, 27.06.06) 

Russian natural gas monopoly OAO Gazprom's export arm and Belgian gas transport company Fluxys SA said Tuesday they would work together to explore underground natural gas storage possibilities in northern Belgium. Gazprom's Gasexport was interested in investing in a site in Poederlee where Fluxys holds an exploration permit, Fluxys said in a statement. Both companies will form a joint venture to explore the area, it said.The site is geologically similar to Fluxys' 600-million-cubic-meter storage space in nearby Loenhout where gas can be sealed into a natural aquifer. Belgian Energy Minister Marc Verwilghen said the deal would help open up Belgium's gas market. "Diversifying our energy sources and promoting our liquid natural gas, storage and transmission facilities are our main priorities," he said.  Verwilghen told reporters in March that Gazprom had spoken to the Belgian government about moving into the country's gas sector. He said Gazprom was attracted by Belgium's gas transport links through Zeebrugge port, which would allow it to export to other countries. Highly flammable gas is usually transported by pipeline but recent technology allows it to be turned into a liquid that is easier to transport by road, rail or sea. This could also see more gas traded on the open market for spot prices instead of sold in long-term supply contracts. Belgium has to open its energy markets by July 2007 and has faced EU criticism for not doing enough to meet that deadline because the country's energy sector is still controlled by a few major players.
 

 
28.06.1902 Geboorteverjaardag van John Dillenger, Amerikaans gangster 
De moord op de Oostenrijkse aartshertog Frans Ferdinand door de student Princip op 28 juni 1914 is mede aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog.
28.06.1917 Geboorteverjaardag van Wim Sonneveld, Nederlands cabaretier
Op 28 juni 1948 gooit Stalin het Joegoslavië van Tito uit het communistisch blok.
28.06.1992 Overlijdensverjaardag van Michail Tal, Lets schaakgrootmeester 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 27 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Dinsdagmorgen werd het noorden van onze provincie en de kustregio van Knokke-Heist tot Nieuwpoort getroffen door een zware elektriciteitspanne.
° Jobstudenten van de preventiedienst proberen deze zomer in de badstad opnieuw fuifnummers te sensibiliseren. 
° Komende maandag start in Scharpoord reeds de voorverkoop van de nieuwe Uitpas. 
° Sluis heeft de stedenbouwkundige uitgangspunten voor de ontwikkeling van Cadzand-Bad goedgekeurd.
° Het mosselseizoen gaat volgende maand op tijd van start, maar zonder veel mosselen! 
° Een bijkomend telecommunicatiestation op de verbrandingsoven moet het gsm-verkeer verbeteren in het grensgebied. 
° In de herfst neemt Wittekerke definitief afscheid van het inmiddels afgebroken café De Schorre in Zeebrugge. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Frans strategisch plan voor visserij
° Plan obligatiehouders Eurotunnel afgewezen
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavondBBC2 22u CHINA, Shifting Nature,  VT4: 21.10 Nowhere to Land, Canvas: 22.20 Hornblower
ELEKTRICITEITSPANNE 

Dinsdagmorgen om 8.21 werd het noorden van onze provincie en de kustregio van Knokke-Heist tot Nieuwpoort getroffen door een zware elektriciteitspanne. Dat kwam nadat in Brugge een hoogtewerker te dicht bij een hoogspanningsleiding van netbeheerder Elia kwam en kortsluiting veroorzaakte. De leiding van 150.000 volt voedde de hele regio. Rond half tien was er overal weer stroom. De panne heeft voor enorme overlast gezorgd. Ook in Knokke-Heist kregen brandweer en politie tientallen telefoontjes. Mensen raakten opgesloten in liften, de verkeerslichten werkten niet en ook het treinverkeer lag stil. In de getroffen regio stonden 13 treinen een uur lang stil. Tussen Knokke en Zeebrugge was De Lijn genoodzaakt bussen in te leggen. In de meeste bedrijven kon niet gewerkt worden. Ook de kassa's in de meeste winkels deden het niet.  In de haven van Zeebrugge ontstonden lange files van wachtende vrachtwagens.  Het gemeentelijk waterbedrijf in Knokke-Heist lanceerde ook een oproep aan de bevolking om tijdens de duur van de panne zuinig om te springen met het drinkwater. De waterpompen van het bedrijf werkten namelijk evenmin. Het wegvallen van de elektriciteit gaf heel wat burgers het gevoel plots weer in het stenen tijdperk te zijn beland. Vooral mensen die niet eens de voorzorg hadden genomen om een radio op batterijen in huis te hebben. Velen vergeten ook dat ze timers en heel wat apparaten opnieuw moeten instellen. 
 

SENSIBILISEREN 

Tijdens het seizoen zal de Preventiedienst in Knokke-Heist opnieuw proberen om uitgaanders te sensibiliseren. Het wordt een preventieve actie tegen nachtlawaai, wildplassen, zwerfvuil en agressief gedrag. Het zijn de jobstudenten van de Preventiedienst die vooral de jonge uitgaanders zullen benaderen op fuiven en andere evenementen. Dit jaar speelt de Preventiedienst in op de huidige trend: badges met grappige logo's in hippe tinten.  Deze sensibilisering via gadgets is een onderdeel van de totale preventiecampagne om Knokke-Heist aangenaam, net en veilig te houden. 
 

UITPAS 

In het Cultuurcentrum Scharpoord start de voorverkoop van de Uitpas, seizoen 2006-2007, reeds op maandag 3 juli.  In juli en augustus wordt de Uitpas aangeboden tegen de voordeelprijs van € 10. Vanaf 26 augustus kost de Uitpas echter €15. De pas betaalt zichzelf reeds terug na enkele bezoeken aan het Cultuurcentrum. Voor bepaalde activiteiten kan men namelijk tot 50% korting krijgen! Bij aankoop van een Uitpas-nieuw seizoen-krijgt men ook 30 uitknipbons met voordelen en extra kortingen bij een hele reeks handelaars in Knokke-Heist. 
 

GRENSVERKEER

Het gsm-verkeer voor Proximus abonnees wordt binnenkort een stuk beter in het grensgebied tussen Knokke-Heist en Sluis. De gsm-net uitbater heeft namelijk aan het gemeentebestuur de toelating gevraagd om een bijkomend telecommunicatiestation te plaatsen op de verbrandingsoven in Westkapelle.  De nieuwe steunzender zal er eveneens voor zorgen dat bij een bezoek van Proximus-gebruikers aan Sluis, hun gsm minder snel op een van de Nederlandse providers zal overschakelen.  Dat kan heel wat kosten besparen. 
 

ONTWIKKELING CADZAND-BAD 

De Sluise gemeenteraad heeft de stedenbouwkundige uitgangspunten voor de ontwikkeling van Cadzand-Bad goedgekeurd. Maar volgens velen zijn er nog veel onzekerheden. Het is namelijk nog steeds niet duidelijk hoe het moet met de parkeerinfrastructuur. Ook is onbekend hoeveel appartementen in het grensplaatsje zullen gebouwd worden.  Zelfs over de bouwhoogtes bestaat geen uitsluitsel. Ten slotte blijkt dat ook de klankbordgroep niet optimaal heeft gefunctioneerd. Leden van deze groep hebben uit eigen belang informatie achtergehouden en ondernemers in de strandkern niet degelijk geïnformeerd. 
 

MOSSELEN SCHAARS EN DUUR 

Het Zeeuwse mosselseizoen gaat dit jaar officieel van start op 1 juli. Op dat moment zullen echter nog maar weinig mosselen beschikbaar zijn, meestal uit de hangcultuur. Mogelijk duurt het nog tot augustus voor er voldoende mosselen op de markt zijn. Ook dan zou de prijs wel eens dubbel zo hoog kunnen zijn als vorig jaar. Een en ander kab een zware streep betekenen door de rekening van de typische mosselrestaurants in Knokke-Heist en de andere badplaatsen. Voor hen situeren de piekdagen zich namelijk rond de 21ste juli. Maar door het koude voorjaar is de ontwikkeling van de mosselen laat op gang gekomen.  Volgens mosselkweker Prins en Dingemanse is er een vertraging van drie tot vier weken. De prijs zou straks schommelen tussen 6 euro en 10 euro voor twee kilo. Vorig jaar was dat nog tussen 3,50 en 5,50 euro.
 

EXIT DE SCHORRE 

Met de kaalslag en nieuwbouw bij de Zeebrugse jachthaven is ook een van de laatste oorspronkelijke decors van de VTM-soap Wittekerke gesneuveld.  Het gaat om café De Schorre. In de nieuwe reeks die begin september van start gaat, zullen de kijkers dan ook na enkele weken afscheid moeten nemen van het cafe. De voorbije jaren werden er ruim 4.900 scènes ingeblikt in het overbekende decor. Dat De Schorre moest verdwijnen, is een gevolg van de grote metamorfose die de jachthaven van Zeebrugge heeft ondergaan. Feit is dat het café dat model stond voor De Schorre, al een hele tijd geleden werd afgebroken. Tegenwoordig duikt aan de noordkant namelijk het ene luxe appartementencomplex na het andere op.  In aflevering 954, 7 november op het scherm, zijn de Wittekerkenaren present op de voorstelling van café Anker. De feestelijke openingsscènes werden maandagavond ingeblikt in Studio Manhattan in Leuven.
 

 
 De gemeenteraad in het Stadhuis Heist begint op donderdag 29 juni uitzonderlijk om 20.30u !

Frans strategisch plan voor visserij

De Franse Minister Bussereau van Landbouw en Visserij heeft onlangs het strategisch plan voor de visserij uiteengezet. 
Frankrijk vindt deze sector van belang voor de regionale economie in kustgebieden: Frankrijk telt nog 8000 vissersschepen en 4000 viskweekbedrijven, terwijl de sector werk verschaft aan 24.000 mensen op zee. Het plan legt twaalf doelstellingen vast en behelst nieuwe instrumenten om de sector te steunen in het hoognodige moderniseringsproces. De twaalf doelstellingen zijn zeer uiteenlopend en hebben onder meer betrekking op: een nieuw quotabeheer (‘collectief beheer’), het creëren van een nationale quotareserve ten gunste van jonge vissers en het behoud van evenwicht tussen de regio’s, loskoppeling van de productierechten en het vissersschip om tweedehands schepen goedkoper te maken en de schuldenlast van jonge vissers te beperken.  Het uitrusten van alle schepen groter dan tien meter met een elektronisch dagboek, een certificeringprocedure voor vissersschepen om de controle te verbeteren, het opzetten van een ‘interprofession’ (sectororganisatie), een audit van de financiering van de vissershavens, meer veiligheidsmaatregelen voor de grotere schepen en stimuleringsmaatregelen voor de aquacultuur.  Wat betreft energiebesparing wordt het eerder aangekondigde bedrag van 80 miljoen Euro weer genoemd, bestemd voor het instellen van audits van individuele vissersschepen. 
Regionale commissies worden belast met de herstructurering van de vloot. IFREMER, het onderzoeksinstituut voor de visserij, zal zich samen met de sector meer gaan toeleggen op energiebesparende visserijmethoden en technieken. Het strategisch plan is integraal beschikbaar op de website: www.agriculture.gouv.fr 

Plan obligatiehouders Eurotunnel afgewezen

Eurotunnel, de exploitant van de spoortunnel onder het Kanaal, heeft het alternatieve plan van de obligatiehouders afgekeurd. Deze obligatiehouders hadden een plan gemaakt om de schuld van EUR9,02 miljard van Eurotunnel op te lossen. Voorstanders van dit plan wilden het bedrijf een betere waardering geven en aandeelhouders meer dividend uitkeren dan het plan gesteund door het bedrijf.  Het plan dat de obligatiehouders ontworpen hebben was een alternatief op het voorlopige reorganisatieplan dat wordt gesteund vanuit het bedrijf, samen met investeerders Goldman Sachs, Macquarie Bank en Barclays. Goldman en Macquarie proberen elkaar steeds met een bod te overtreffen, door op dezelfde infrastructuurgoederen te bieden door heel Europa. Maar de obligatiehouders van Eurotunnel willen niet dat het bedrijf goedkoop van de hand wordt gedaan en hadden hun eigen rekapitalisatieplan ontwikkeld om het bedrijf te redden van de financiele ondergang. Eurotunnels reorganisatieplan schat het bedrijf op EUR7,03 miljard, maar volgens het plan van de obligatiehouders is het bedrijf EUR7,99 miljard waard. Hierdoor blijft er minder schuld op de balans achter en krijgen aandeelhouders een groter deel in het bedrijf na de reorganisatie. Volgens dit plan zou Eurotunnel vanaf 2007 ongeveer EUR60 miljoen dividend aan aandeelhouders moeten betalen. De eerste uitbetaling in de geschiedenis van het bedrijf. Het rekapitalisatieplan van de obligatiehouders zou de schuld verminderen naar EUR3,7 miljard van EUR9,1 miljard, een vermindering van 60%. Het reorganisatieplan van het bedrijf zelf stelt een schuldvermindering voor van 54%.
 

 
Op 27 juni 1905 breekt muiterij uit op het Russische oorlogsschip Potemkin.
27.06.1976 Geboorteverjaardag van Sven Nijs, Belgisch veldrijder 
Vier terroristen dwingen op 27 juni 1976 een Airbus van Air France te landen op het Oegandese vliegveld Entebbe.
De VS vuren op 27 juni 1993 kruisraketten af op doelen in Bagdad als vergelding voor een plan om oud-preseident Bush te vermoorden.
27.06.2001 Overlijdensverjaardag van Jack Lemmon, Amerikaans acteur 
Gelukkig Verjaardag: Pieter-Jan (PJ) De Pauw (17)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 26 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Knokke-Heist gaat ruimtelijke uitvoeringsplannen en BPA's opstellen voor de plaatselijke kampeerterreinen. 
° De politie wil strikter controleren op grote groepen Vlaamse wielrenners die 's zondags de wegen in het grensgebied terroriseren.
° Ondanks de regen kozen in Heist naar aanleiding van Oosthoekkermis bijna 800 mensen een nieuwe wijkburgemeester. 
° Handelaars bereiden zich voor op de dertiende editie van het befaamde Straatfeest van de Dumortierlaan-Driehoeksplein in Knokke. 
° De stichting Johan Hendrik van Dale wil in Sluis een Internationaal Woordenboekmuseum opzetten.
° Knokke-Heist trekt geld uit om de openingsuren van het openluchtzwembad De Raan deze zomer uit te breiden. 
° In de badstad mogen oude zaklampen niet meer met het gewone huisvuil worden meegegeven. 
° In Stadion Olivier moest FC Knokke met 0-8 het onderspit delven in een vriendschappelijk treffen tegen Club Brugge. 
° In het weekend was er een invasie van koeien op het strand van Heist. 

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° Fluxys anticipeert op verwachte groei aardgasvraag in België: ruim € 400 miljoen nieuwe investeringen in bijkomende
capaciteit.
° CMA CGM, China Shipping to launch Asia-Europe service (via Zeebrugge) (Business Times Malaysia, June 26 2006)
° Jan de Nul confirms Nigerian contract
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 21u Judge John Deed, 22.30 My Family, Ka II 21.10 Paradise Road (Attack on Singa), Canvas: 23.15 De Barbaren Komen
UITVOERINGSPLANNEN KAMPEERTERREINEN 

Voor de periode 2007-2008 gaat Knokke-Heist ruimtelijke uitvoeringsplannen en BPA's opstellen voor de plaatselijke kampeerterreinen. Dat gebeurt op vraag van Westtoer. De dienst biedt namelijk inhoudelijke en financiële ondersteuning aan gemeenten die hun visie op kampeerbedrijven willen omzetten in ruimtelijke uitvoeringsplannen. Ook de doelstellingen van Westtoer komen wat de kampeerterreinen betreft overeen met die van de badstad. In het goedgekeurde Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan heeft Knokke-Heist eerder reeds geopteerd dat alle kampeerterreinen gevrijwaard moeten blijven van vaste constructies.  Uitzondering daarbij zijn sanitaire installaties, restaurants, cafés en jeugdherbergfaciliteiten. De nieuwe uitvoeringsplannen moeten de ontwikkeling van een hedendaags kampeerfunctie mogelijk maken. 
 

FIETSENDE WEGTERRORISTEN? 

De politie gaat strikter controleren op grote groepen Vlaamse wielrenners die 's zondags de wegen vlak over de grens "terroriseren". Volgens de gemeente Sluis veroorzaken de wielrenners compleet met volgwagens zeer veel overlast.  De wielrenners zijn afkomstig uit Knokke-Heist en andere grensgemeenten. Heel wat recreatieve fietsers en andere weggebruikers ergeren zich mateloos aan het feit dat deze wielrennersgroepen de hele weg voor zich opeisen.  Ze noemen de Vlaamse wielrenners dan ook "wegterroristen". Burgemeester Jaap Sala van Sluis heeft het probleem inmiddels aangekaart bij de politie.  Hij wees daarbij meteen ook op de verschillen in wetgeving terzake tussen België en Nederland.
 

VERKIEZING WIJKBURGEMEESTER OOSTHOEK

Ondanks het regenweer hebben zondag in Heist bijna 800 mensen een nieuwe wijkburgemeester gekozen. Dat gebeurde naar aanleiding van de jaarlijkse Oosthoekkermis.  Nieuwe wijkburgervader is Jeffrey Berton, die 411 bolletjes naast z'n naam verzamelde. De tweede kandidaat, Vivanne Willemkens, kreeg 374 stemmen.  Het minder goede weer was een goeie zaak voor de herbergen in de Heistse Oosthoek en voor het streekmuseum Sincfala. De standhouders op de Prondelmarkt in de Pannenstraat waren niet zo gelukkig. Om de haverklap waren ze in de weer met grote vellen plastic om hun uitgestalde waren af te dekken. 
 

STRAATFEEST DUMORTIERLAAN 

Handelaars bereiden zich momenteel voor op een nieuwe uitgave van het befaamde Straatfeest van de Dumortierlaan en het Driehoeksplein in Knokke. Donderdagavond 13 juli is het meteen de dertiende keer dat inwoners en toeristen mekaar treffen op het zomerse "Rendez-vous".  Vanaf 16u draaien dan de kindermolens. De eigenlijke open-luchtreceptie gaat om 18u van start. En de winkels blijven die avond open tot 22 uur.  Een reeks muziekgroepen zorgt voor de ambiance.  Het gaat onder meer om: Jack in the Box, Ottentico en de Tombstone Country Dancers. Voor de gelegenheid wordt de Dumortierlaan verkeersvrij gemaakt. In de zijstraten is enkel plaatselijk verkeer toegelaten.
 

WOORDENBOEKENMUSEUM 

De stichting Johan Hendrik van Dale wil in Sluis een Internationaal Woordenboekmuseum opzetten. In het museum moeten woordenboeken uit de hele wereld onderdak krijgen. Behalve aandacht voor taal willen de bedenkers van het museum met het initiatief ook nieuwe toeristen aantrekken. De basis van het bekende woordenboek Dikke van Dale werd trouwens in Sluis gelegd door onderwijzer Johan Hendrik Van Dale, die in het grensstadje woonde en werkte. Voor het woordenboekmuseum is er ondertussen reeds interesse vanwege de provincie. 
 

DE RAAN 'S AVONDS LANGER OPEN 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is ook deze zomer van plan om de openingsuren van het openluchtzwembad De Raan uit te breiden. Van 15 juli tot en met 20 augustus zal het zwembad 's avonds verlengd openblijven tot 21 uur. De extra kosten die dat met zich meebrengt worden geraamd op ruim 6.000 euro. De gemeenteraad zal het voorstel donderdag bespreken. 
 

BEBAT 

In de badstad mogen oude zaklampen niet meer met het gewone huisvuil worden meegegeven. Ze worden apart ingezameld, zodat de bestanddelen ervan kunnen worden hergebruikt. De selectieve inzameling gebeurt door Bebat.  Deze vzw staat in het hele land in voor de verzameling en recyclage van accu's en batterijen. Zaklampen van klein formaat kunnen in de Bebat-doos in de winkels worden gedeponeerd.  Met grote zaklampen of lantaarns kan men enkel terecht in de Bebat-ton op het Recyclagepark.
 

FC KNOKKE VS CLUB BRUGGE 

In Stadion Olivier moest FC Knokke afgelopen weekend het onderspit delven in een vriendschappelijk treffen tegen Club Brugge. De nieuwe Club-aanwinst Ibrahim Salou wist zich onmiddellijk in de kijker te spelen. Nadat op hem een penaltyfout werd gemaakt, scoorde de Ghanees nog een opvallende hattrick, 3 doelpunten in één helft met het hoofd.  Na de rust voerde coach Ferrera heel wat wissels door. De overige doelpunten werden gescoord door Vermant, Dufer, nieuwkomer Koen Daerden, en 2 keer Ishiaku in de slotfase van de partij.
De einduitslag: 0-8-verlies voor FC Knokke. 
 

STRANDKOEIEN

Zeedijkbewoners in Heist konden zaterdagochtend hun ogen niet geloven, toen ze richting zee keken. Op het strand, dat in de luwte van de strekdam van Zeebrugge omgevormd is tot een natuurreservaat, stonden acht koeien te grazen. Onderzoek wees uit dat ze afkomstig waren uit een weide aan de overkant van de Kustlaan. Met de hulp van de scheepvaartpolitie en een landbouwer slaagden de agenten er in de dieren terug in hun weide te drijven. Hoe ze op het strand terecht waren gekomen, werd snel duidelijk toen de politie op de Zeedijk in Duinbergen vijf jongeren arresteerde. Het gaat om twintigers uit Antwerpen die, duidelijk boven hun theewater, de omheining hadden doorgeknipt en de dieren hadden opgejaagd. De feiten ontkennen konden ze niet, want met hun gsm hadden ze enkele foto's gemaakt van hun 'heldendaad'. De Antwerpenaars mochten na verhoor beschikken, maar krijgen straks wel een gepeperde rekening in de bus voor de veroorzaakte schade. Een kaar koeien liep immers verwondingen op.
 

 
  Bezoek de nieuwe sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Fluxys anticipeert op verwachte groei aardgasvraag in België: ruim € 400 miljoen nieuwe investeringen in bijkomende capaciteit

Fluxys neemt deel aan de huidige handelsmissie naar Rusland onder leiding van ZKH Prins Filip (de prins kwam vorige week eerst zwembroeken kopen in de Bréartstraat in Knokke en ging vervolgens in een galerij kunst bekijken..). In het kader van de Ruslandreis wil Fluxys de zitting van de raad van bestuur van deze week onder de aandacht brengen. De Raad heeft principieel een budgettaire enveloppe van ruim € 400 miljoen voor nieuwe infrastructuur gevalideerd. Het gaat in een eerste fase om de bouw van een compressorstation voor het ingangspunt Zelzate, in een tweede fase om de aanleg op de as Eynatten-Zeebrugge van een tweede leiding op het stuk tussen Eynatten en Opwijk, en om de uitbreiding van de ondergrondse opslag in Loenhout.   De bijkomende capaciteit dient om de toekomstige vraaggroei op de Belgische markt op te vangen, om de ontsluiting van het vervoersnet naar zoveel mogelijk aardgasbronnen te vergroten, en om de draaischijfrol van Zeebrugge verder te versterken. De nieuwe investeringen kaderen in het indicatief investeringsprogramma 2005-2014 van Fluxys, dat globaal een bedrag van € 1350 miljoen vertegenwoordigt en investeringen omvat in alle activiteiten van de onderneming: aardgasvervoer, aardgasopslag en de terminalling van vloeibaar aardgas.  De kern van Fluxys’ investeringsbeleid bestaat erin om in een zo vroeg mogelijk stadium toekomstige capaciteitsnoden te identificeren en zo nieuwe capaciteit volgens behoefte op de markt te brengen. Dankzij die first-mover aanpak heeft Fluxys zijn net weten uit te bouwen tot één van de best geïnterconnecteerde systemen in West-Europa. Ten behoeve van de Belgische markt, goed voor circa 17 miljard kubieke meter aardgas per jaar, staat het net in verbinding met de aanvoer uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Nederland, Duitsland, de Russische Federatie en wereldwijd uit alle landen die vloeibaar aardgas produceren. Met een transitcapaciteit van circa 50 miljard kubieke meter per jaar is het Fluxys-net tegelijk een centraal kruispunt van de transnationale aardgasstromen in West-Europa.

Grotere vervoerscapaciteit vanaf de ingangspunten Zelzate en Eynatten plus versterking draaischijfrol Zeebrugge

De bouw van een compressorstation voor het ingangspunt Zelzate zal de aanvoercapaciteit vanuit Nederland gevoelig versterken. Tegelijk wordt Zelzate een ingangspunt waarlangs ook aardgas uit Noorwegen en Rusland in België kan worden binnengebracht. 
De aanleg op de as Eynatten-Zeebrugge van een tweede leiding (VTN2) op het stuk tussen Eynatten en Opwijk zal een gevoelige versterking betekenen van de aanvoercapaciteit vanuit Duitsland. Naar gelang van de verdere evolutie van de vraag naar capaciteit voor de bevoorrading van de Belgische markt en voor transit kan in een later stadium worden overwogen om de tweede leiding verder door te trekken in de richting van Zeebrugge.
Met de nieuwe infrastructuur anticipeert Fluxys enerzijds op de verwachte globale vraaggroei op de Belgische markt en anderzijds op de specifieke noden van de industrie in de Antwerpse regio en van nieuwe elektriciteitscentrales op aardgas. De bijkomende capaciteit is bovendien inzetbaar voor de internationale doorvoer van aardgas naar het Verenigd Koninkrijk.
Voor de leveranciers op de Belgische markt zal de nieuwe infrastructuur ook betekenen dat ze meer soepelheid hebben om hun aardgas op het ingangspunt van hun keuze binnen te brengen en dus sterker de concurrentie tussen producenten kunnen doen gelden.
Rekening houdend met de looptijden voor de diverse vergunningsprocedures verwacht Fluxys het nieuwe compressorstation in gebruik te nemen in 2008 en VTN 2 in 2010.

Uitbreiding opslagcapaciteit in Loenhout 
De ondergrondse aardgasopslag in Loenhout wordt bij voorrang ingezet om de winterpiek in de huishoudelijke-verwarmingsvraag op te vangen. De nieuwe investeringen in Loenhout beogen een uitbreiding van de opslagcapaciteit met 15% tot een nuttig volume van 700 miljoen kubieke meter. Voorts wordt de flexibiliteit in het gebruik van de opslag versterkt via een verhoging van zowel de injectie- als de uitzenddebieten. De uitbreiding in Loenhout zou in 2009-2010 in gebruik kunnen worden genomen.

Andere opslagprojecten 
Eerder dit jaar heeft Fluxys een samenwerking opgezet met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) om in de Limburgse Kempen bijkomende ondergrondse-opslagmogelijkheden te onderzoeken. In een eerste fase, die in het najaar begint, wordt de diepe ondergrond in kaart gebracht van een gebied dat zich uitstrekt over 13 gemeenten in het Noordoosten van de provincie Limburg.  ?? Voortbouwend op eerdere exploraties wil Fluxys ook de haalbaarheid onderzoeken van een mogelijke opslag in Poederlee, dat ondergronds tot dezelfde geologische structuur behoort als de bestaande opslag in Loenhout.

LNG-terminalling: capaciteitsuitbreiding LNG-terminal Zeebrugge volop bezig 
Op de LNG-terminal in Zeebrugge lopen de uitbreidingswerken om de aanvoercapaciteit via de terminal te verdubbelen tot 9 miljard kubieke meter per jaar. De werken worden eind 2007 afgerond. De uitbreiding is het resultaat van nieuwe terminalling-contracten die in 2004 werden gesloten en waarvan de eerste leveringen worden verwacht in 2007.

CMA CGM, China Shipping to launch Asia-Europe service (via Zeebrugge) (Business Times Malaysia, June 26 2006)

CMA CGM and China Shipping Container Lines (CSCL) have signed a cooperation agreement for the launch of a new service between Asia and Europe. The new service will allow both companies to rationalise their existing services in both markets. It will replace CMA CGM's existing Sundex service and CSCL's AEX2 service. In a statement issued recently, CMA CGM said from August 22 2006, eight vessels of 9,400 to 9,600 TEUs (20-foot equivalent units) capacity will be deployed on this new weekly service named FAL2/AEX7. Four of the vessels will come from CMA CGM and the other four from CSCL.  The rotation will be from Ningbo, Shanghai, Yantian, Hong Kong, Port Klang, Le Havre, Rotterdam, Hamburg, Zeebrugge, Port Klang and back to Ningbo. With the launch of the FAL2, CMA CGM will provide direct service on the South-East Asian market from Port Klang, and will offer a second weekly departure from Shanghai, Ningbo and Shenzhen. 

Jan de Nul confirms Nigerian contract

Dredging and Reclamation Jan De Nul Limited, part of the Jan De Nul Group, has confirmed that it has signed a contract for the dredging of the downstream section (46-84km of the Calabar River) Cross River, Nigeria.  The client is the Nigerian Port Authority, and the project calls for dredging of the Calabar access channel up to -10m chart datum. The aim is to accommodate larger vessels at Port of Calabar, in order to boost economic activity within the Calabar Export Processing Free Zone. The contract period is 65 weeks. The Jan De Nul Group will use its 3,400m³ trailing suction split hopper dredger Pinta and 3,700m³ trailing suction hopper dredger De Bougainville for the project.
 

 
 
26.06.1909 Geboorteverjaardag van Colonel Tom Parker, Amerikaans manager {Elvis}
26.06.1943 Geboorteverjaardag van Georgie Fame, Brits musicus 
Op 26 juni 1945 tekenen in San Francisco de Grote Vijf het Handvest der Verenigde Naties.
26.06.1961 Geboorteverjaardag van Greg LeMond, Amerikaans wielrenner 
Op 26 juni 1963 bezoekt president Kennedy Berlijn waar hij een beroemde toespraak houdt ('Ich bin ein Berliner')
In Ohio wordt op 26 juni 1974 voor het eerst in een supermarkt de streepjescode van een artikel gescand.
26.06.1998 Overlijdensverjaardag van Alfred Kossmann, Nederlands schrijver 
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 23 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Minister Marino Keulen heeft de Woonwinkel in Knokke-Heist erkend als Sociaal Verhuurkantoor.
° Vrijdag heeft de politie als oefening een overval in scène gezet in de Knokse Dumortierlaan. 
° Met zwarte vlekken beschilderde balen hooi zien er uit als koeien in de Knokke-Heistse polder. 
° De Provincie voert deze zomer aan onze kust opnieuw campagne om de badgasten verstandig te laten zonnen.
° Sluis moet een schilderij dat gestolen werd door nazi-kopstuk Herman Göring teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. 
° Het gemeentebestuur dringt aan om meer gebruik te maken van de glasbollen op het Knokse Abraham Hansplein. 
° Een kelner uit Charleroi is bij verstek veroordeeld tot een jaar cel wegens diefstal in Knokke-Heist.
° Een nieuw woonerf in Westkapelle krijgt de naam Middelhoek. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Europa wil steun visserij vertienvoudigen
° Zoon of dochter gezakt voor Nederlands? 
  Da's toch normaal, zo'n verwarrende taal!
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2 21.00 Garder's World, 22u Kew Palace Revealed, 23u Grumpy Old WOMEN!
KaII: 21.10 Kissing Jessica Stein, BBC1 23.45 Friday Night with Jonathan Ross
WOONWINKEL ERKEND 

Minister van Huisvesting, Marino Keulen, heeft de "Woonwinkel" in Knokke-Heist erkend als Sociaal Verhuurkantoor. De woonwinkel werd 4 jaar geleden opgericht als een bijhuis van het gelijkaardige initiatief in Brugge. Inmiddels staat het kantoor in de badstad op eigen benen. Momenteel beschikt de woonwinkel over 25 wooneenheden. Maar de vraag is groot. Er staan 300 kandidaat-huurders ingeschreven in het register. Zodoende is men voortdurend op zoek naar eigenaars die bereid zijn om een huis of appartement voor langere tijd tegen een redelijke prijs te verhuren aan de Woonwinkel. Het Sociaal Verhuurkantoor staat zélf in voor een stipte betaling van de maandelijkse huur en het correct onderhouden en verzekeren van de woning.  Als de Woonwinkel erin slaagt nog een handvol wooneenheden toe te voegen, dan is dat meteen ook een goeie stap in de richting van de subsidiëring van het initiatief. 
 

NEPOVERVAL 

Vrijdagmorgen werd de Juwelenzaak CULLINAN in de Dumortierlaan in Knokke overvallen door twee mannen. Het bleek echter een overval die als oefening in scène was gezet door de politie van Damme/Knokke-Heist.  De oefening, die zowat een half uur heeft geduurd, kaderde in de campagne tegen rondtrekkende misdadigers die her en der toeslaan. Meteen werd nagegaan of de wegvluchtende overvallers konden gevolgd worden met de bewakingscamera's die op 16 punten in de badstad staan opgesteld.  De politie noemt de oefening geslaagd. De twee nep-daders werden ingerekend. Het bleek om politiemensen te gaan... 
 

BALEN HOOI OGEN ALS KOEIEN IN KNOKKE-HEIST

Steeds meer landbouwers maken bij het voederen van hun dieren gebruik van balen hooi die gewikkeld zijn in plastic folie. Zo blijft de kwaliteit van het voeder beter bewaard en is een dure investering in een hooischuur in principe overbodig.  Nadeel van deze nieuwe tendens is dat de plastic pakketten het landschap visueel storen, zeker wanneer de balen opengescheurd worden en er flarden plastic in de prikkeldraad blijven hangen. Op vraag van het College zoekt de Milieudienst in Knokke-Heist momenteel naar oplossingen om de landbouwers te stimuleren om onnatuurlijke materialen op akkers en weiden zoveel mogelijk  te vermijden of minstens te maskeren. Een van de mogelijkheden is het aanbrengen van een groenscherm. 

MAAR er blijken ook meer creatieve mogelijkheden te zijn.  Dat bewijst artistieke duizendpoot Gerald Muylle. In samenwerking met het landbouwersgezin Lanckriet van de Zoete Polder heeft deze plastische kunstenaar op de witte plastic balen in een weide in de Kavel I-straat zwarte vlekken geschilderd. Uit de verte lijken de witte pakketten dan ook op koeien die in de weide liggen te rusten. Een reusachtig kader nodigt fietsers en wandelaars uit om de nep-koeien in de Hazegraspolder te bewonderen. De lijst die aan de rand van het veld werd opgesteld draagt het opschrift "Landschap met koeien".  Daarmee verwijst Gerald Muylle met een knipoog naar de traditionele schilderijtjes met koeien die nagenoeg in elke landelijke polderwoning boven de schoorsteen prijken.  De plastic koeien zijn nog een tijdje te bewonderen langs de Hazegrasstraat tot ze opgegeten zijn door ... de paarden, echte dit keer ! 
 

VERSTANDIG ZONNEN 

De Provincie voert deze zomer aan onze kust voor de tweede campagne voor ‘Verstandig zonnen’. De zon is immers niet enkel schadelijk op het strand. Alle buitenactiviteiten kunnen schade aan de huid veroorzaken. Daarom heeft de provincie een aantal tips opgesteld. Vermijd buitenactiviteiten tussen 12 uur en 15 uur. Draag een goede zonnebril met UVA- en UVB-bescherming. Neem een zonnecrème met een factor die aangepast is aan je eigen huidtype en smeer je in minstens een kwartier voor je buitengaat. Lig niet te ‘bakken’ in de zon, maar beweeg liever. Zo hoopt de provincie dat men in onze regio op een meer aangename manier van de zon zal kunnen genieten. 
 

SLUIS MOET BUIT VAN HERMAN GÖRING TERUGGEVEN

'Het Portret van een onbekende man' van Anthony van Dijck (1599-1641) is zondag voor het laatst te zien in het belfort van Sluis. Het kunstwerk gaat terug naar de erfgenamen van de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Het schilderij kwam net als 201 andere schilderijen uit de handelscollectie van Goudstikker in de Tweede Wereldoorlog in handen van nazi-kopstuk Herman Göring. Na de oorlog kwam het in Nederlands bezit. De erfgenamen van Goudstikker hebben ruim een decennium strijd gevoerd om de kunstwerken terug te krijgen. (Op 14 mei 1940, de dag van het bombardement op Rotterdam, vluchtte de gerenommeerde joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker met zijn gezin uit Amsterdam. Hij wist in IJmuiden aan boord te komen van het S.S. Bodegraven, die nog diezelfde avond vertrok met bestemming Engeland. Goudstikker kwam evenwel om het leven door een val in het ruim van het verduisterde schip.)

De Nederlandse Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) besloot in februari dat de collectie terug moet. Naast juridische overwegingen hebben bij deze beslissing vooral morele overwegingen een rol gespeeld. De gemeente Sluis had het schilderij van Van Dijck, dat nummer één staat op de lijst van kunstwerken die de erven Goudstikker terugeisen, in bruikleen van het Instituut Collectie Nederland. Behalve de Van Dijck zijn er nog vier schilderijen van de oudheidkundige verzameling in het belfort die vermoedelijk of bijna zeker tot de collectie Goudstikker behoren. De claim op 'Drie mannen in een wijnkelder' van Jacob van Loo (1614-1670) is al afgewezen. Dit werk mag in Sluis blijven. De status van drie andere kunstwerken, Christus aan het kruis van Pieter Paul Rubens (1577-1640) en Portret van mr. Van der Schuer en Portret echtgenote Van der Schuer van Hermannus Cornellius (1650-1723), is nog onduidelijk. De Sluise wethouder Jacky Boogaard had altijd al rekening gehouden met teruggave van het schilderij. Ook hij vindt dit uit morele overwegingen niet meer dan normaal.
 

GLASBOLLEN ORANJE MANNEN 

Door het verplaatsen van 4 ondergrondse glasbollen van het Rubensplein naar het Abraham Hansplein wordt momenteel veel meer glas aangeboden op de parking van de Leopoldlaan. Horizon Net heeft dan ook tijdelijk een bijkomende glasbol geplaatst. Gezien de lage vullingsgraad van de glasbollen op het Abraham Hansplein, hebben blijkbaar nog altijd heel wat inwoners en toeristen de weg naar de glasbollen op de rotonde in kwestie niet gevonden. Het Gemeentebestuur doet dan ook een oproep aan de bevolking om flessen naar de glasbollen bij de twee Oranje Mannen te brengen. Met de wagen kan met het middeneiland makkelijk oprijden om bij de glasbollen te komen.
 

COUPONDIEF VEROORDEELD 

Een kelner uit Charleroi is in Brugge bij verstek veroordeeld tot een jaar cel wegens diefstal. De 32-jarige man vond twee jaar geleden in Knokke-Heist een portefeuille.  In plaats van die bij de politie in te leveren of aan de eigenaar terug te bezorgen probeerde hij een 50-tal coupons uit de brieventas te verzilveren. Hij viel echter door de mand. De man moet ook 550 euro boete betalen. 
 

MIDDELHOEK

Komende donderdag buigt de gemeenteraad in Knokke-Heist zich ondermeer over de naam voor het woonerf bij de hoek van Sacramentsstraat en de Monnikendreef in Westkapelle. Het voorstel is om de naam Middelhoek te geven. Dat is de naam die traditioneel voor de buurt gebruikt wordt. Na het openbaar onderzoek zal het dossier opnieuw worden voorgelegd aan de Gemeenteraad voor een definitieve beslissing.
 

 

Europa wil steun visserij vertienvoudigen

Europees Commissaris Joe Borg (visserij) heeft voorgesteld om de toegestane staatssteun aan individuele commerciële visserijbedrijven te vertienvoudigen tot 30.000 euro per onderneming.  Volgens Borg is het huidige maximale bedrag van 3.000 euro te laag. Voorwaarde is wel dat het geld niet wordt gebruikt voor de aankoop van nieuwe schepen of het uitbreiden van de vangstcapaciteit, met het oog op de overbevissing in Europa. Experts van de EU-lidstaten moeten nog instemmen met het voorstel van Borg. De Maltese Eurocommissaris verbindt aan zijn plan ook de voorwaarde dat de totale steun die een lidstaat aan vissers wil betalen niet meer bedraagt dan 2,5 procent van de totale nationale omzet in de visserijsector. De steunverlening aan individuele bedrijven valt onder de zogeheten 'de minimis'-regeling en vereist niet dat vooraf goedkeuring wordt gevraagd aan Brussel om bedrijfssubsidies te verstrekken. 
 

Zoon of dochter gezakt voor Nederlands? 
Da's toch normaal, zo'n verwarrende taal!

Het meervoud van slot is sloten,
maar toch is het meervoud van pot niet poten.
Evenzo zegt men altijd: één vat en twee vaten,
maar zal men zeggen: één kat, twee katen?
Wie gisteren nog ging vliegen, zegt heden ik vloog,
dus zegt u misschien van wiegen ik woog.
Nee, pardon, want ik woog is afkomstig van wegen,
maar is voog nu een vervoeging van vegen?
Het woord zoeken vervoegt men tot zocht,
dus hoort vloeken misschien bij ik vlocht?
Alweer mis, want dit is een vervoeging van vlechten
en ik hocht is geen vervoeging van hechten.
Bij roepen hoort: ik riep, maar bij snoepen geen sniep.
Bij lopen hoort: ik liep, maar bij kopen geen kiep,
en bij slopen geen sliep.
Want dat woord is afkomstig van het schone woord slapen,
maar zeg nu niet meer: ik riep bij rapen.
Want dit komt van roepen en u ziet het terstond,
zo draaien wij vrolijk in een kringetje rond.
Van raden komt ried, maar van baden geen bied.
Dit komt weer van bieden, ik hoop dat u 't ziet.
Daarvan komt bood, maar van wieden geen wood.
U ziet de verwarring is akelig groot.
Nog talloos veel voorbeelden kan ik u geven,
want gaf hoort bij geven, maar laf niet bij leven.
Men spreekt van: wij drinken, wij hebben gedronken,
maar niet van hinken, wij hebben gehonken.
't Is: ik weet en ik wist,
maar schrijft u niet bij vergeten, vergist.
Het volgend geval is bijna te bont,
want bij slaan hoort ik sloeg,
niet ik sling of ik slond.
Bij gaan hoort ik ging,niet ik gong of ik gond.
En noemt men een mannetjes-rat soms een rater?
Nee, dat gaat alleen bij een kat en een kater.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Luca Boute, zoon van Patrick en Kathleen Nobus, Sint-Jorishof 1, Sluis (Nederland)
Killian Wintein, zoon van Kevin en Stefanie Polen, Mametstraat 49, Blankenberge
Aaron Van Cleemput, zoon van Frederik en Julie Vande Kerckhove, Boterbloemstraat 8, Kn-H
Sander Van Aeldeweereld, zoon van Johnny en Isabelle Van Damme, Krommedijk 70, Kn-H
Emma Maertens, dochter van Johan en Isabelle Macoir, ?t Rivierenhof 21, Maldegem
Lisa Van Damme, dochter van Nick en Gemma Pungitore, Paul Parmentierlaan 88/01, Kn-H
Silke de Meester, dochter van Raoul en Esmeralda Maesen, Havenstraat 48, Sluis (Nederland)
Gijs de Ruijsscher, zoon van Serge en Maureen Rootsaert, Koningin Emmastraat 4, Sluis (Nederland)
Lennert Van Paemele, zoon van Kris en Annelies Van Thillo, Sint-Jozefsstraat 75, Kn-H
Karman Singh, zoon van Surjit en van Raj Kaur, Pannenstraat 131, Kn-H
Annelieke Notenboom, dochter van Christiaan en Saskia van der Leun, Jupiter 14, Sluis (Nederland)
Emiel Gardeyn, zoon van Frederik en Christel Vlamynck, Paul Parmentierlaan 33/21, Kn-H
Clarence Maet, zoon van Johan en Carine Bauwens, Vestingstraat 73/08, Brugge

Aangifte Huwelijk

Huwelijken

Matthias Depoorter en Kelly Pollet, Venetiëstraat 42, Zeebrugge

Overlijdens

Magdalena Talboom, 95 jaar, wed. van Franciscus Bracke, Kopsdreef 17/101, Kn-H 
Marcel De Jonghe, 81 jaar, wed. van Anna De Donder, Serg. De Bruynestraat 2/71, Blankenberge 
Elza Desplancke, 101 jaar, wed. van Achiel Miny, Bremlaan 5, Kn-H 
Eugeen Vandewalle, 80 jaar, echtg. van Marie Chapman, Parkstraat 33, Kn-H 
Paula Zutterman, 75 jaar, echtg. van Gerard Verschoren, Kerkstraat 82/12, Kn-H 
André Anseeuw, 80 jaar, echtg. van Anna Rijckaert, Natiënlaan 279, Kn-H 
Maria Debaere, 75 jaar, echtg. van Florent Caere, Herenweg 20, Kn-H 
Camiel Snauwaert, 95 jaar, wed. van Leonia Dhondt, Elizabetlaan 237, Kn-H 
Jan Van Kerschaver, 67 jaar, echtg. van Maria Somers, Pannenstraat 39, Kn-H 
Susanna Dewulf, 75 jaar, echtg. van Albert Timmerman, Edward Verheyestraat 33, Kn-H 
Bernard Janssens, 45 jaar, echtg. van Martine Devos, Smedenstraat 95, Kn-H 
Maria Pieters, 56 jaar, Jozef Nellenslaan 87/11, Kn-H
 

23.06.1894 Geboorteverjaardag van hertog Edward van Windsor, 10 maanden koning Edward VIII van Groot-Brittannië
Op 23 juni 1971 worden de zes landen van de EEG en Engeland het eens over Engelands aansluiting bij de Euromarkt in 1973.
23.06.1981 Overlijdensverjaardag van Zarah Leander, Zweeds filmactrice en zangeres
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 22 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

De Lokale Nieuwshoofdpunten: 

° Bij wijze van proef laat het gemeentebestuur deze zomer in Knokke een speelstraat inrichten. 
° Sincfala bereidt zich voor op de grote zomertentoonstelling over "Hoeven in de Zwinstreek". 
° Een voormalige kelner uit Knokke-Heist maakt vanuit de gevangenis literair ophef in ons hele taalgebied. 
° Zondag organiseert Natuurpunt een geleide natuurwandeling door de Donaaspolder in Westkapelle.
° Het grensdorpje Retranchement heeft problemen met te snel rijdende Vlaamse badgasten. 
° Als aandenken staat ook de naam van een overleden kandidaat op de wijkkiesbrief in de Heistse Oosthoek. 
° Het nieuwe Knokkestyle 2006 Magazine ligt weer in de krantenwinkel. 
° In Knokke-Heist start vrijdag de jaarlijkse Luxemburgse Veertiendaagse. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° 'Time' populairste Engels zelfstandig naamwoord
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 22u Horizon, Bye Bye Plaent Pluto,  VT4: 21.05 Crocodile Dundee
SPEELSTRAAT 

Knokke-Heist gaat deze zomer experimenteren met een Speelstraat. Dat gebeurt op vraag van de Sportdienst. Bij wijze van proef zal de verbindingsweg tussen de ApolloXI-laan en de Notelarenlaan in Knokke, ter hoogte van het plein ‘de driehoek’, parkeer- en verkeersvrij gemaakt worden.  Het experiment zal duren van 1 juli tot 31 augustus. Het straatdeel wordt afgesloten bij middel van separatoren. Mogelijk komt er ook een mobiele installatie die op proef getest wordt in de badstad. In speelstraten wordt de hele breedte van de openbare weg voorbehouden aan de spelende kinderen. Enkel fietsers en bestuurders van een motorvoertuig die in de straat wonen of er een garage hebben, mogen de speelstraat inrijden.  Dat mag enkel stapvoets gebeuren en fietsers moeten zo nodig afstappen. Spelende kinderen, waaronder ook skaters, hebben steeds voorrang. 
 

HOEVEN IN DE ZWINSTREEK 

In het Heemkundig Museum Sincfala in Heist zijn momenteel de voorbereidingen aan de gang voor de jaarlijkse grote zomertentoonstelling. Onder de titel "Hoeven in de Zwinstreek" zal de komende maanden uitgebreid aandacht besteed worden aan boerenerven en de landbouw in onze regio.  De boeren in de Zwinstreek hebben een belangrijke rol gespeeld bij de inpoldering van het gebied.  Later kwamen veel van de grote hoeven in handen van kloosterorden.  Bekende voorbeelden zijn de boerderijen Grote Keuvel, Kleine Keuvel, Vaucelleshoeve en Jacobinessehoeve.  De godsdienstoorlogen en de vele plunderingen op het einde van de zestiende eeuw, zorgden ervoor dat vele hofsteden werden verlaten.  Tweehonderd jaar geleden telde Knokke-Heist nog een tachtigtal boerderijen. De tentoonstelling "Hoeven in de Zwinstreek" loopt van 2 juli tot 15 oktober. 
 

LITERAIRE KELNER-MOORDENAAR

Een mysterieuze Vlaming maakt momenteel literaire furore in ons taalgebied. Het gaat om een zekere Emmanuel Lipp. Volgens de schaarse biografische gegevens was de man jarenlang in de horeca werkzaam in Knokke-Heist. Hij werd in 1966 in Benidorm geboren uit een Spaanse moeder en een Vlaamse vader. Emmanuel Lipp groeide op aan onze kust en werkte tot z'n 28ste in een feestzalencomplex in Knokke. Het ophefmakende boek heeft als titel "Chinchilla Song" en werd in de gevangenis geschreven. Daar zit Lipp momenteel een celstraf uit voor moord. Critici noemen het een sensationele debuutroman over de beleving van vrijheid als de vrijheid aan banden is gelegd.  Het boek werd uitgegeven bij De Geus. 
 

DONAASPOLDER 

Nu zondag organiseert Natuurpunt in de badstad een geleide natuurwandeling door de Donaaspolder. Dat is een weidevogelgebied aan de rand van de deelgemeente Westkapelle. Het thema van de wandeling is: polder en kleiput in de prille zomer. Deze polder, die aanleunt tegen een vroegere kleiontginning, is een broedgebied van onder andere grutto's, bruine kiekendief en bergeend. In het reservaat komen ook twee bunkers voor die dateren uit de Eerste Wereldoorlog.  Eén ervan werd ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen en salamanders.  De wandeling vertrekt zondag om 14u bij de parking aan de oude grenspost van de Sluisstraat. 
 

GRAAG TRAAG 

Het grensdorpje Retranchement heeft problemen met snelle landgenoten. Heel wat mensen uit onze regio die naar het strand in Retranchement of Cadzand-Bad willen storen zich niet aan de snelheidsbeperkingen in de kleine dorpskern. Zelfs in een doodlopende straat eisen de bewoners nu dringend snelheidsremmers.  Vlaamse strandgasten denken namelijk dat ze via de Noordstraat in Retranchement naar het strand kunnen en razen tegen hoge snelheid door de straat.  Er wonen veel kinderen en vroeg of laat komen er ongelukken van zeggen de bewoners. De gemeente Sluis moet er volgens hen nog voor het zomerseizoen voor zorgen dat automobilisten in hun straat niet meer snel kunnen rijden. 
 

OVERLEDEN KANDIDAAT OP KIESBRIEF

In Heist maakt men zich op voor de jaarlijkse Oosthoekkermis, die dit weekend wordt gehouden. Een van de blikvangers is daarbij de populaire Prondelmarkt die zondag in de Pannenstraat z'n beslag krijgt. Ander hoogtepunt in het kermisgebeuren is de verkiezing van de nieuwe wijkburgemeester. Dat gebeurt eveneens zondag. Er kan van 10 tot 13u gestemd worden in de Ferry Bank. Voor het eerst krijgen de kiezers er een kiesbrief voorgeschoteld met drie namen, waarbij toch slechts voor twee kandidaten kan gestemd worden. Enkel naast Vivanne Willemkens en Jeffrey Berton kan een bolletje zwart gemaakt worden. De derde kandidaat, Jaak Van Pamel, is namelijk een paar weken geleden plots overleden. Hij was 56. Z'n naam werd als herinnering aan deze populaire kandidaat toegevoegd op de kiesbrief. 
 

KNOKKESTYLE

De nieuwe Knokkestyle 2006 noemt zich "een magazine voor gezonde nieuwsgierigen". De vijfde editie van de tweetalige Knokkestyle ligt vanaf nu in de krantenwinkel. In het kleurrijke feestnummer, naast de vaste items “faces & places”, ook een hele reeks boeiende interviews.  Aan het woord onder meer architect Luc de Beir en gocartfabrikant Luc Van Maele.  Daarnaast omvat het magazine reportages over het internationaal vuurwerkfestival, Léon Stynen, de watertoren, de geschiedenis van de fiets, modetrends, en verleidelijke lingerie.  Kortweg massa's gevarieerde informatie over de badstad, op een eigentijds wijze in beeld gebracht. 
 

LUXEMBURGSE 14-DAAGSE 

Het is al jaren een bekend feit dat Luxemburgers graag vakantie houden in de badstad. In het Groot-Hertogdom wordt trouwens flink promotie gemaakt voor de Belgische kust en Knokke-Heist. "Er zijn duizenden schatten te ontdekken" blokletterde de Luxemburgse krant "Le Quotidien" een tijd geleden nog. Niet te verwonderen dat men het de Luxemburgers hier naar de zin probeert te maken. Dit weekend start in Knokke-Heist dan ook de Luxemburgse Veertiendaagse. Die loopt tot 9 juli. Het gaat om een initiatief van het gemeentebestuur en de wijnbouwer Vinsmoselle.  Naar aanleiding van de Luxemburgse Nationale Feestdag van 23 juni wappert in Knokke-Heist ook volop de driekleur van het Groot-Hertogdom. 
 

 

'Time' populairste Engels zelfstandig naamwoord

Mogelijk is de hedendaagse maatschappij inderdaad geobsedeerd door tijd, zoals sommigen claimen. Het meest gebruikte zelfstandig naamwoord in het Engels is time, blijkt uit een donderdag gepubliceerde rangschikking door het Oxford English woordenboek. Ook andere tijdsaanduidingen zoals year (plaats 3), day (5) en week (17) scoren hoog. Op plaats 16 staat work, terwijl money is terug te vinden op de onverwacht (?) lage 65e plaats. Problems staat op nummer 24 - solutions heeft de top honderd niet eens gehaald. Andere woorden in de lijst zijn person (2), man (7) en woman (14), nog na child (12). War (49) verslaat peace, dat niet voorkomt op de lijst. De complete top 25: time, person, year, way, day, thing, man, world, life, hand, part, child, eye, woman, place, work, week, case, point, government, company, number, group, problem, fact. 
 

Op 22 juni 1633 wordt Galileo Galilei door de "onfeilbare" paus veroordeeld tot 
levenslange gevangenisstraf wegens zijn ideeën over de aarde die rond de zon draait.
22.06.1906 Geboorteverjaardag van Billy Wilder, Amerikaans filmregisseur
Op 22 juni 1940 capituleert Frankrijk tegenover Duitsland.
Op 22 juni 1941 valt Duitsland de Sovjet-Unie aan.
22.06.1949 Geboorteverjaardag van Meryl Streep, Amerikaans actrice 
22.06.1953 Geboorteverjaardag van Cyndi Lauper, Amerikaans zangeres en actrice
22.06.1969 Overlijdensverjaardag van Judy Garland, Amerikaans zangeres en filmster 
22.06.1987 Overlijdensverjaardag van Fred Astaire, Amerikaans filmacteur en tapdanser 
Op 22 juni 1990 wordt na 29 jaar de Berlijnse grenspost Checkpoint Charlie opgeheven.
 Happy Birthday: Pedro Van Troye (30)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 21 juni 2006
zomer
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Heist heeft Schepen Luc Lierman bij de oplevering de vernieuwde stationsomgeving in gebruik gesteld. 
° Natuurpunt Knokke-Heist organiseert de komende maanden meer dan 30 geleide natuurwandelingen.
° De Brugse rechtbank heeft de uitspraak in de zaak tegen Surfers' Paradise in het Zoute uitgesteld.
° Over een paar weken moet weer doorgaand verkeer mogelijk zijn in de Knokkestraat in Heist. 
° Als het in Nederland niet lukt wil een Vlissingse ondernemer een middeleeuws themapark in Knokke-Heist. 
° In het kader van de maand van het spannende boek is zondag auteur Luc Deflo te gast in de bibliotheek van Scharpoord.
° Charles Delporte schenkt een kunstwerk aan de Knokse Keuvelhoekschool. 
° Minister Landuyt moderniseert het Wrakkenedict van Keizer Karel uit 1547. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Scheldecontract voor Vlaamse baggeraars 
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII: 21.10 Anywhere but here, 5TV: 21.05 Corrina, Corrina

HEISTSE STATIONSBUURT OPGELEVERD 

Woensdagmorgen heeft Schepen van Openbare Werken Luc Lierman in Heist de vernieuwde stationsomgeving in gebruik gesteld. Dat gebeurde bij de voorlopige oplevering van de werken. De renovatie van de wijk heeft zo'n 8 maanden in beslag genomen. In de Koudekerkelaan werd het trottoir vernieuwd en werden parkeerhavens aangelegd. De Bondgenotenlaan beschikt eveneens over nieuwe voetpaden plus verkeersplateaus. Het stationsplein is omgevormd tot een rotonde met parkeerruimte in het middeneiland. Het blijkt echter dat de directe omgeving van het station op termijn nog een gedaantewissel moet ondergaan.  De in Londen wonende Irakese architecte Zaha Hadid krijgt namelijk de opdracht om de stationsomgeving om te toveren tot een parklandschap. Daarbij moet het bestaande stationsgebouw een nieuwe functie krijgen en moeten de oude pastorie en de caféhoeve Boerenhof in het park worden betrokken. Er komt op die plaats ook ruimte voor cultuur- en jeugdrecreatie.
 

OVERVLOED AAN NATUURWANDELINGEN 

Natuurpunt Knokke-Heist organiseert de komende maanden meer dan 30 geleide natuurwandelingen voor het grote publiek.  De bedoeling is inwoner en toerist te laten kennis maken met de diverse natuurgebieden in de ruime omgeving van de badstad.  Hiertoe werkt de vereniging nauw samen met het Agentschap Natuur en Bos, dat eigenaar is van de Vlaamse natuurreservaten.  Maar zelfs buiten de officiële reservaten is heel wat natuur te vinden.  Zo herbergen ook de binnenduinrandgebieden een ongekende rijkdom.  De gidsen van Natuurpunt brengen de deelnemers naar ongekende hoekjes en geven uitleg over de aanwezige natuur en het landschap.  Voor de leek gaat daarbij vaak een totaal nieuwe wereld open.  Groepen die wensen kennis te maken met de natuur kunnen een speciaal voor hen uitgestippelde geleide wandeling aanvragen. 
 

ZAAK SURFERS' UITGESTELD 

De correctionele rechtbank in Brugge heeft de uitspraak in de zaak tegen Surfers' Paradise in Knokke-Heist uitgesteld. De zaak werd aanhangig gemaakt door de vzw Ter Dijk, dat de surfclub beschuldigt van oneerlijke concurrentie.  Volgens Ter Dijk werd de surfclub illegaal gebouwd en worden er handelsactiviteiten verricht die veel verder gaan dan het verkopen van drankjes aan de leden. Met het uitstel lijkt de rechtbank extra tijd te creëren om mogelijk een politieke oplossing te vinden waardoor de huidige locatie van Surfers' Paradise kan geregulariseerd worden. De handelaars verenigd in de vzw Ter Dijk reageren inmiddels teleurgesteld.  Een uitspraak wordt nu pas op 19 september verwacht. 
 

WERKEN KNOKKESTRAAT 

Over een paar weken moet doorgaand verkeer in de Knokkestraat in Heist weer een feit zijn; tijdelijk althans.  Maandenlang zorgden de werken voor heel wat verkeersoverlast in het centrum van de deelgemeente. Oorzaak was de vernieuwing van de drinkwaterleiding tussen de Polderstraat en de Onderwijsstraat. Meteen werden ook de nutsleidingen vervangen. Tegen 7 juli moeten de werken rond zijn; met uitzondering evenwel van het verkeersplateau op de kruising van de Knokkestraat en de Polderstraat.  Het plateau wordt pas vanaf 15 september aangelegd. Tijdens het werk zal dat deel van de Knokkestraat opnieuw afgesloten zijn voor het doorgaand verkeer.
 

MIDDELEEUWS THEMAPARK? 

Als hij in Nederland geen medewerking krijgt dan trekt hij met z'n idee naar Knokke-Heist. Dat zegt de Vlissingse initiatiefnemer van Haperen. Hij wil aan de kust een historisch themapark uit de grond te stampen over de verdronken dorpen in de wijde regio. En dat zijn er vele tientallen, die in de loop der eeuwen door het water verzwolgen werden.  Van Haperen wil ruimte om een breed opgezet recreatie-themapark te maken met een levend middeleeuws dorp.  Van Haperen die een bedrijfs-, fiscaal en juridisch adviesbureau heeft, schat de investering op 12 à 15 miljoen euro. Benoorden Knokke-Heist stonden destijds een aantal dorpen op het eiland Wulpen, dat door de zee werd weggespoeld. Het ging ondermeer om Schoneveld, Waterdunen en Westend. De stormvloed van 1375 brak de dijken van het eiland. Het raakte overstroomd en komt daarna niet meer in de bronnen voor.
 

HOEREN IN SCHARPOORD 

In het kader van de maand van het spannende boek is zondag auteur Luc Deflo te gast in de bibliotheek van Scharpoord. De 48-jarige Deflo was aanvankelijk vooral actief als toneelauteur. In 1999 debuteerde hij met "Naakte zielen" als misdaadauteur. Hij werd met het boek genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs. Deflo is inmiddels een van de bestverkopende thrillerauteurs in Vlaanderen. Zondag van 10 tot 12 is het boek "Hoeren" van Deflo onderwerp van gesprek. Het is het verhaal van Aline Verbeêck, een vrouw in de marge. (en daarmee bedoelen we niet De Marge in Knokke)
 

KUNSTWERK VOOR KEUVELHOEKSCHOOL 

De Waalse kunstenaar Charles Delporte, die vaak onze regio aandoet, wil naar aanleiding van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs een gebaar stellen. Vorige maand sleepte de Knokse Keuvelhoekschool de prijs in de wacht.  Een delegatie mocht toen op het paleis de prijs ontvangen uit handen van de koningin. Nu dinsdag zal Charles Delporte ook nog een kunstwerk schenken. Het kunstwerk zal overhandigd worden aan de Knokse basisschool, een Waalse school en aan het Koninklijk paleis. Burgemeester Lippens en Toerisme voorzitter Dr Geerinckx zullen dinsdagavond op de plechtigheid aanwezig zijn. 
 

AANPASSING WRAKKENEDICT

Minister van de Noordzee, Renaat Landuyt maakt momenteel werk van een nieuwe wet ter bescherming van de wrakken voor onze kust. Daarbij wordt het Wrakkenedict van Keizer Karel V uit 1547 aangepast aan de noden van de tijd. Elk niet gekend wrak en elk bovengehaald wrakstuk zal voortaan moeten gemeld worden.  De wet biedt een juridische basis waardoor wrakken en wrakstukken met een archeologische waarde beschermd kunnen worden. In de Noordzee zijn nu reeds een 300-tal wrakken geïnventariseerd. Ze hebben een grote wetenschappelijke waarde zowel op archeologisch als op ecologisch vlak. Vanuit ecologisch oogpunt zijn wrakken zeer interessant, omdat ze bijdragen tot het instandhouden van het visbestand en de algemene biodiversiteit. 
 

 

Scheldecontract voor Vlaamse baggeraars 

De Tijdelijke Vereniging Zeeschelde (TVZ) heeft met de Vlaamse regering een overeenkomst ondertekend over de verlenging van het baggercontract voor de Schelde. Het nieuwe contract geldt voor zeven jaar. Daarbij is een jaarlijkse investering van € 94,3 miljoen voorzien. De TVZ verenigt Dredging International, Jan De Nul en Baggerwerken Decloedt. Ook de Nederlandse groepen Boskalis en Van Oort waren kandidaat voor het contract. 
 

 
21.06.1905 Geboorteverjaardag van Jean-Paul Sartre, Frans filosoof, schrijver en activist 
Op 21 juni 1908 demonstreren duizenden vrouwen in Londen voor vrouwenkiesrecht.
21.06.1935 Geboorteverjaardag van Françoise Sagan, Frans schrijfster 
21.06.1944 Geboorteverjaardag van Ray Davies, Brits popmuzikant {Kinks} 
21.06.1982 Geboorteverjaardag van Prince William Windsor, lid van de Britse koninklijke familie 
21.06.2001 Overlijdensverjaardag van Carroll O'Connor, Amerikaans acteur {Archie Bunker}
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 20 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Knokke is het kruispunt van de Natiënlaan met de Nieuwstraat tijdelijk onderbroken. 
° De overheid gaat niet in op de motie van Knokke-Heist om de alcoholhoudende chiller-ijsjes te verbieden. 
° De werken in een deel van de Westkapellestraat zullen doorgaan tot aan het bouwverlof. 
° De voorbije dagen was Knokke-Heist cultureel vertegenwoordigd in Mongolië. 
° Met een wandeling wordt zaterdag herdacht dat Jantje van Sluis 400 jaar geleden het grensstadje behoedde voor een Spaanse aanval. 
° Na de zomer wordt in Knokke ook de Bayauxlaan volledig gerenoveerd. 
° Op 29 juni fietsen de gemeenteraadsleden van Knokke naar Heist in het kader van de actie "Fietsen naar Kyoto". 
° De visserijministers hebben een akkoord bereikt over de Europese subsidies voor de sector. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Slecht nieuws voor Komatsu dat in Zeebrugge gaat investeren
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: Judge John Deed,  BBC2 22u CHINA, Women of the Country,  VT4: 21.05 28 Days, Canvas: 22.20 Hornblower
KRUISPUNT NIEUWSTRAAT TIJDELIJK ONDERBROKEN 

In Knokke is de aannemer maandag gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanpassing van het kruispunt van de Natiënlaan met de Nieuwstraat. De Nieuwstraat zal in dat verband ter hoogte van het Q8-benzinestation tot en met vrijdag gesloten zijn voor het verkeer. Enkel met de fiets aan de hand mag men door de werkzone stappen. Het inkomend en uitgaand verkeer in de Natiënlaan verloopt tijdelijk op 1 rijbaan. Vanaf zaterdag wordt de Nieuwstraat weer opengesteld en zou het verkeer op het kruispunt met de Natiënlaan weer normaal moeten verlopen. 
 

CHILLERS WORDEN NIET VERBODEN 

De overheid zal geen gevolg geven aan de Knokke-Heistse motie om de verkoop van chillers te verbieden. De Chiller is een bevroren versie van de alcopops, de alcoholhoudende limonades die al enkele jaren op de markt zijn. IJsfabrikant De Smet komt deze zomer met ijsjes aanzetten die wodka of rum bevatten. De Chiller zal een alcoholpercentage hebben van 4,8 procent. De preventiedienst in de badstad heeft de motie overgemaakt aan Minister van Consumentenzaken Freya Van Den Bossche, die ze doorspeelde naar Gezondheidsminister Rudy Demotte. Deze heeft nu laten weten dat de vorm waaronder alcoholhoudende producten te koop worden aangeboden niet van belang is. Het bestaand koninklijk besluit moet erover waken dat de producten in kwestie niet worden verkocht aan minderjarigen. Volgens Demotte zullen de chillers niet verboden worden, net zo min als men pralines met alcohol erin verbiedt. 
 

WERKEN FIETSPAD WESTKAPELLESTRAAT 

De huidige werken in een deel van de Westkapellestraat worden verder gezet tot aan het bouwverlof. Het fietspad is inmiddels volledig gebetonneerd. Momenteel worden de opritten heraangelegd. Tussen de Herenweg en de Rustoordstraat wordt de laatste hand gelegd aan de bovenafwerking. De 3de fase, tussen de Rustoordstraat en de Dorpsstraat, is begin mei gestart en zal duren tot aan de vakantie van het bouwbedrijf. De lange duur heeft te maken met het feit dat in dat gedeelte alle nutsleidingen vernieuwd worden. Het wegdek zal in juli voorlopig hersteld worden, waarna vanaf 21 augustus de heraanleg volgt.  Het werk moet af zijn tegen 1 oktober.
 

ROARING HOOVES 

De voorbije dagen was Knokke-Heist cultureel vertegenwoordigd in Mongolië. De musici Hans Vermeersch en Stephan Vermeersch hebben er namelijk deelgenomen aan het "Roaring Hooves Festival".  Dat is het grootste feest van "actuele muziek" in midden Azië.  De Knokke-Heistse vertegenwoordigers zijn allebei leraar aan de Kunstacademie in de badstad. In Ulan Bator en de Gobi woestijn hebben ze 9 concerten vertolkt. Naast muziek van Belgische componisten brachten ze ook eigen composities van Hans Vermeersch. 
 

JANTJE REDT SLUIS 

In onze buurgemeente houdt de VVV zaterdag 24 juni voor de eerste keer de ‘Jantje redt Sluis wandeling’. Het is namelijk uitgerekend dit weekeinde, maar dan vierhonderd jaar geleden, dat klokkenluider Jantje de Sluise kermis bezocht. Daarna oversliep hij zich en vergat de klok te luiden. Dat zou voor de Spaanse troepen het teken geweest zijn om het vestingstadje langs alle kanten aan te vallen. Zo behoedde Jantje Sluis voor een Spaanse aanval. Had hij zich niet overslapen dan is de kans groot dat de Spanjaarden Sluis zouden veroverd hebben, en dat het winkelstadje nu Belgisch grondgebied zou zijn! De eerste Jantje redt Sluis wandeling begint zaterdag om 14 u bij het VVV-kantoor.
 

BAYAUXLAAN

Na de zomer wordt in Knokke ook de Bayauxlaan volledig gerenoveerd. Naast de heraanleg van voetpaden en het wegdek komen er ook nieuwe riolen en nutsleidingen. Met de werken wordt gestart op 15 september.  In een eerste fase wordt het straatdeel tussen de Lippenslaan en de Koningslaan aangepakt. Dat deel moet eind dit jaar klaar zijn.  Halverwege januari begint men dan aan het stuk van de Koningslaan tot aan de Canadasquare. De laan moet helemaal vernieuwd zijn tegen eind juni 2007.
 

GEMEENTERAADSPELETON 

Donderdagavond 29 juni wordt vermoedelijk massaal gefietst tussen Knokke en Heist.   In het kader van de actie "Fietsen naar Kyoto" zijn namelijk alle gemeenteraadsleden uitgenodigd om zich om 19u met de fiets aan te bieden bij het stadhuis van Knokke. Onder leiding van milieuschepen Daniël Despiegelaere rijdt het gemeenteraadspeleton vervolgens naar het stadhuis van Heist. Vorig jaar legden personeelsleden van het Gemeentebestuur 22.368 km af door met hun fiets naar het werk te komen. Omgerekend was dat goed voor een verminderde CO2 uitstoot van bijna 4,5 ton.  Dit jaar hebben 71 werknemers zich ingeschreven. Men hoopt dit keer de kaap van 40.000 km te overschrijden. 
 

AKKOORD OVER VISSERIJSUBSIDIE 

De Europese visserijsector krijgt de komende zeven jaar 3,8 miljard euro aan EU-subsidies uit het Europees Visserijfonds. Het geld is bedoeld voor de modernisering van de sector. Nieuwe motoren in de visserij zullen alleen voor EU-subsidies in aanmerking komen als het vermogen ten minste 20 procent lager ligt dan de oude motor.  Ons land vond de regels te streng en onthield zich daarom op de stemming. De grootste begunstigde is Spanje, dat recht heeft op ongeveer een miljard euro. In de toekomst moeten de lidstaten een nationaal strategisch plan voor hun visserijsector opstellen. Het volledige steunbedrag wordt dan op basis van dat programma toegekend.
 

 De gemeenteraad in het Stadhuis Heist begint op donderdag 29 juni uitzonderlijk om 20.30u !

Slecht nieuws voor Komatsu dat in Zeebrugge gaat investeren

De beurs van Tokio is voor de tweede dag op rij in het rood geeindigd. De Federal Reserve met haar algemeen verwachte renteverhoging was opnieuw de schuldige. Komatsu speelde 3,4% kwijt. Komatsu is de grootste producent van heftrucks en graafmachines na het Amerikaanse Caterpillar. Komatsu kondigde eerder dit jaar aan een logistiek centrum te willen bouwen in de haven van Zeebrugge.
 

 
Rusland verkoopt op 20 juni 1867 Alaska aan de Verenigde Staten; dat was voor de ontdekking van de bodemschatten.
20.06.1909 Geboorteverjaardag van Errol Flynn, Iers-Amerikaans filmacteur
20.06.1942 Geboorteverjaardag van Brian Wilson, Amerikaans popmuzikant {Beach Boys} 
De geallieerden voeren op 20 juni 1948 in West-Duitsland de D-mark in.
20.06.1949 Geboorteverjaardag van Lionel Richie, Amerikaans zanger, producer en componist {Commodores}
20.06.1997 Overlijdensverjaardag van John Akii-Bua, Oegandees atleet 
Gelukkig Verjaardag: Luís Muyllaert (7), Walter Baete (30)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 19 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De prijsuitreiking van 's Werelds Beste Cartoons in Knokke-Heist werd een beschamende afgang voor would-be-presentatrice Brigitte Raskin.
° In Knokke-Heist doen steeds meer 60-plussers beroep op het OCMW voor bijkomende financiële steun.
° Een Westkapellenaar werd aangesteld als nieuwe directeur van de afdeling Stadsontwikkeling in de badstad. 
° Bij de grensoverschrijdende politiecontrole in Knokke-Heist werden zaterdagnacht 3 rijbewijzen ingetrokken, maar geen drugsovertredingen vastgesteld. 
° De bouw van nieuwe ziekenhuizen in Knokke-Heist, Maldegem en Eeklo bezorgt de hospitalen vlak over de grens de nodige kopzorgen. 
° Miss België 2000, gaat de finalistes van de Miss Knokke-Heist verkiezing met professionele hand naar de finale begeleiden.
° Maandagmorgen is gestart met het meten van de broeikasgassen op de Noordzee. 

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° SpeedFerries Attacked by Friendly Pirates in the The Channel
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond
PRESENTATIE CARTOONPRIJZEN ABSOLUTE MISKLEUN

De prijsuitreiking van 's Werelds Beste Cartoons in Scharpoord is zaterdag een megabeschamende afgang geworden voor would-be-presentatrice Brigitte Raskin. Moderatorschap en talenkunde van de 58-jarige schrijfster waren van een dermate laag allooi dat mensen tijdens het pijnlijke gestuntel bij bosjes de zaal verlieten.  Daarmee werd de stelling bewezen dat sommige auteurs gelezen moeten worden maar best niet gehoord. De prijsuitreiking was aldus de totale antipode van de schitterende Cartoontentoonstelling in de Duinbergse Lagunahal. Van de laureaten was enkel Bronzen Hoed Pol Leurs uit Luxemburg aanwezig op de uitreiking. Voor de Gouden en Zilveren Hoed was de afstand voor de Israëlische en Iraanse winnaars te groot. De Davidsfonds-prijs werd dit keer in de wacht gesleept door Bruggeling Ludo Goderis. De ‘Prijs van het Publiek’, verkozen door de bezoekers van de tentoonstelling van 2005, ging naar landgenoot Toon Beuckels.
 

SCHITTERENDE CARTOONALE 

Jaarlijks worden de Gouden, Zilveren en Bronzen Hoed uitgereikt, met een totale prijzenpot van 6.700 euro. Dit jaar kwamen er 3.015 inzendingen binnen, afkomstig van 885 cartoonisten uit 59 verschillende landen. Hieruit selecteerde de jury 230 cartoons voor de tentoonstelling. Na lang en rijp beraad ging de eerste prijs, de Gouden Hoed, naar de Israëlische Rus Yuri Ochakovsky. De Iranees Naroei Khodayar en Pol Leurs uit Luxemburg kregen respectievelijk de Zilveren en de Bronzen Hoed. De ‘Prijs van het Publiek’, verkozen door de bezoekers van de tentoonstelling van 2005, ging naar de Belg Toon Beuckels. De Knack Award gaat dit jaar naar Michael Permyakov. Sinds 2004 kent het Davidsfonds een prijs toe aan opkomend cartoontalent. De Davidsfonds-prijs wordt dit jaar uitgereikt aan Ludo Goderis uit Brugge.

Sedert 2000 wordt ook de ‘Press Cartoon Belgium’ in het cartoongebeuren geïntegreerd. Belgische cartoonisten tonen zich op het festival van hun grappigste kant met hun in de loop van het voorbije jaar verschenen perscartoons. De Franstalige cartoonist Kroll sleepte dit jaar de eerste prijs in de wacht met een cartoon die de toekenning van de Olympische Spelen in 2012 in Londen verbindt met de bomaanslagen van de dag erna. Daarbovenop worden ook nog de beste geselecteerden en de winnaars van de Inktspotprijs Nederland getoond. De Inktspotprijs Nederland is een wedstrijd voor de beste perscartoons uit de Nederlandse kranten en nieuwsbladen. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Pers & Prent. In totaal zullen er 150 perscartoons te zien op het cartoonfestival. Uit die selectie wordt de winnaar van de BeNe-prijs gekozen. 

Nieuw en voor het eerst te gast op het Cartoonfestival zijn de cartoons getoond naar aanleiding van de CJP-wedstrijd Het Jong. Het Jong is CJP’s jaarlijkse zoektocht naar jong talent. Dit jaar is het thema ‘cartoons’ en gaat de zoektocht naar een getalenteerd tekenaar. Brecht Evens kwam als winnaar uit bus en gaat met 4.000 euro aan de haal. Via webvoting werd er ook een speciale publieksprijs van 1.000 euro uitgereikt aan Stijn Cloeters.

Locaties:
- Lagunahal Duinbergen, Krommedijk Duinbergen
Dagelijks open van 10-19 uur 

- Het Zwart Huis, Dumortierlaan 8, 8300 Knokke-Heist
weekends, 14 – 18 uur (juli en augustus: vrijdag tot en met maandag, 14 – 18 uur)
 

 
GEEN DRUGS BIJ GROOTSCHEEPSE GRENSOVERSCHRIJDENDE POLITIECONTROLE IN KNOKKE-HEIST

Bij de grensoverschrijdende politiecontrole in Knokke-Heist werden zaterdagnacht 3 rijbewijzen ingetrokken, maar geen drugsovertredingen vastgesteld.  Tussen 20u zaterdagavond en 4u zondagmorgen werden bij de grensovergang met Sluis en op het kruispunt tussen de Sluisstraat en de Natiënlaan (N49) in  Knokke-Heist in totaal 571 voertuigen gecontroleerd. Dat gebeurde in het kader van de nieuwe WoGo-actie. Dat is de campagne die weekendongevallen moet terugdringen. 

56 voertuigen reden sneller dan het toegelaten maximum, waarvan 32 meer dan 10 km te snel. Drieënvijftig bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen.  Dit leverde de intrekking van drie rijbewijzen op.  Er werd geen enkele drugsovertreding vastgesteld. Wel werden een aantal andere inbreuken geverbaliseerd. Drie voertuigen waren niet in orde met de verzekering bij twee andere waren er problemen met de lichten.  Ook werd één vrachtwagen door de politie in beslag genomen. Bij controle van de tachograaf werden inbreuken tegen de rij- en rusttijdenregeling vastgesteld. 
 

DE VERGRIJZING BEGINT HET OCMW KNOKKE-HEIST PARTEN TE SPELEN

In Knokke-Heist gaat het met de kosten die te maken hebben met de vergrijzing voortdurend in stijgende lijn. Dat blijkt uit de jaarrekening van de dienst voor 2005 die zopas door de OCMW-raad werd goedgekeurd. In de badstad doen steeds meer 60-plussers beroep op het OCMW voor bijkomende financiële steun.  Daarnaast stijgt de bijdrage van de dienst in de rusthuisfacturen.  Verder wordt ook meer beroep gedaan op de diverse aan-huis-diensten zoals de warme maaltijden, poetshulp en de boodschappendienst.

Positief en opmerkelijk in de jaarrekening is de vermindering van het  bedrag dat werd uitbetaald aan leeflonen. Van de 230 leefloners werden er vorig jaar namelijk 89 intensief begeleid wat uitmondde in 39 tewerkstellingen.  Ook moet gezegd dat steeds meer mensen met een klein inkomen de gemeente verlaten wegens de hoge huurprijzen. Tenslotte werd in 2005 ook een afname van de financiële steun aan asielzoekers vastgesteld.  Dat blijft echter niet zo. In de eerste helft van 2006 is opnieuw een stijging waar te nemen. Dat is een gevolg van het nieuwe spreidingsplan van de overheid.
 

NIEUW HOOFD STADSONTWIKKELING 

Knokke-Heist heeft een nieuw hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling. Dat komt na het plots overlijden van directeur Paul Moonen in januari van dit jaar. De nieuwe leidinggevende functie ging naar Jan Van Coillie. Deze 38-jarige Westkapellenaar studeerde architectuur en vervolmaakte zich als planoloog en stedenbouwkundige aan de Universiteit Gent. De voorbije 7 jaar was hij werkzaam bij de West-Vlaamse Intercommunale. Door het Gemeentebestuur van Knokke-Heist werd hij in het verleden reeds als deskundige ingehuurd om diverse BPA's op te stellen.  Ook begeleide hij grote projecten zoals Duinenwater en de internationale wedstrijd voor een nieuw Casino. Verder worden door de badstad nog 2 architect-assistenten aangeworven. Zij worden ingezet voor tekenwerk en om burgers te woord kunnen staan bij het indienen van een bouwaanvraag.
 

ZIEKENHUISCONCURRENTIE 

ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen wil de komende jaren veel klantgerichter gaan werken. Dit vooral om beter te kunnen concurreren met ziekenhuizen in Knokke-Heist en elders in het grensgebied. ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen is een organisatie voor thuiszorg, ouderenzorg en ziekenhuiszorg. Vooral de gepland bouw van nieuwe ziekenhuizen in Knokke-Heist, Maldegem en Eeklo bezorgt de hospitalen vlak over de grens de nodige kopzorgen. Om patiënten aan te trekken wil men nu de wachttijden terugbrengen tot een week.  De wachttijd bij het maken van een afspraak bedraagt nu gemiddeld 3,2 weken. En er komen ook andere maatregelen. Om weerwerk te leveren aan het adres van de materniteit van Ter Linden wordt het Ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen in Terneuzen voorzien van een kraamhotel.
 

MISS BELGIË HELPT MISS KNOKKE-HEIST 

Joke van de Velde, Miss België 2000, zal de finalistes van de Miss Knokke-Heist verkiezing met professionele hand naar de finale begeleiden. Joke gaat hiermee in op het voorstel van de organisator Christoph Trio. Ook raakte bekend dat de finalistes op maandag 28 augustus voor een week naar het exclusieve Domaine des Paletuviers in Senegal vertrekken. Ze zullen er onder meer kennis maken met de plaatselijke bevolking. Ook gaan ze in het gebied de concrete plannen van het liefdadigheidsproject “Fashion for Africa” bezoeken. Onmiddellijk na hun terugkeer strijden de meisje op 9 september in het Casino voor de titel van Miss Knokke-Heist.
 

CO2 METINGEN

Sedert maandagmorgen worden op zee broeikasgassen gemeten. Daaronder ook het belangrijkste broeikasgas: koolstofdioxide (CO2). De metingen gebeuren vanaf een opstelling in de centrale Noordzee. Door de afgelegen positie van het platform kan gemeten worden zonder verstorende invloeden. Om in kaart te brengen hoeveel CO2 wordt opgenomen door de Europese kustzeeën heeft de EU vorig jaar het project CarboOcean gestart. Een groot deel van het CO2 dat in de atmosfeer terecht komt, wordt opgeslagen in vegetatie en in oceanen. De specifieke eigenschappen van de opname van CO2 door de oceanen worden op dit moment over de hele wereld onderzocht. Het platform in de Noordzee is voorzien van alle voorzieningen om langdurig te kunnen controleren.
 

WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
vrijdag 16 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Knokke-Heist staat vanaf nu weer in het teken van het Internationaal Cartoonfestival
° De raadkamer in Brugge heeft de vrijlating bevolen van de Knokke-Heistse gemeentesecretaris. 
° Een omstreden Nederlandse vastgoedspeculant wil burgemeester Lippens een vaatje peperdure maatjes schenken. 
° Een stelende vrouw uit Knokke-Heist moet twee jaar de cel in.
° Dit weekend reeds zijn er in de regio Knokke-Heist grensoverschrijdende politiecontroles om het aantal weekendongevallen terugdringen.
° In het natuurreservaat het Zwin werden de meest makkelijk bereikbare ooievaarsjongen geringd.
° In juli ligt de echte Vlaamse garnaal met het eigen streeklabel als 'Purus' in de winkelrekken. 
° De bevolking in onze buurprovincie Zeeland zou de komende jaren op dramatische wijze teruglopen. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Weinig risico door Ierse mosselen 
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2 20.00 The Queen's Banquet, 21.00 Garder's World Live, 22u Barbarians, 23u Grumpy Old WOMEN!
VT4: 20.30 Police Academy III, 22.10 Locusts, BBC1 23.35 Friday Night with Jonathan Ross
KNOKKE-HEIST IN DE BAN VAN DE CARTOONALE 

Zoals elk jaar staat Knokke-Heist vanaf nu weer in het teken van het Internationaal Cartoonfestival, het zogeheten "feest van de lach". Het festival stelt de beste cartoons van over de hele wereld tentoon en zag in 1962 in Heist het levenslicht als het "Salon van de Humor. Telkens wordt door het Davidsfonds ‘Het Cartoonboek’ uitgegeven, een cataloog van de tekeningen uit de tentoonstelling in de Lagunahal in Duinbergen.  Naast werk uit de internationale cartoonwedstrijd worden dit jaar ook weer 150 perstekeneningen voor het publiek gebracht uit de Press Cartoon Belgium en de Inkspotprijs Nederland.  Daarnaast is het kruim te zien uit de CJP-wedstrijd "Het Jong", bestemd voor aanstormend tekentalent.  In het Zwart Huis kan men deze zomer verder nog cartoons van Karl Meersman bekijken.
 

ZOUTE MAATJES? 

Een Nederlandse vastgoedspeculant die in Knokke-Heist woont wil burgemeester Lippens een vaatje dure maatjes schenken. De man, die bij onze noorderburen op z'n vriendelijkst als huisjesmelker wordt omschreven, heeft op een veiling voor het goede doel in Noordwijk 6.000 euro neergeteld voor het vaatje Hollandse nieuwe. De opbrengst gaat naar het KIKA-fonds. Het fonds speciaal voor de bestijding van kanker bij kinderen. De man verklaarde aan het Leidsch Dagblad:. ,,Ik geef het vaatje aan de burgemeester van Knokke, in België. Ik woon daar. Hij houdt ook van haring en wil vast, als ik hem dat vraag, ook een veiling organiseren voor hetzelfde goede doel." Het is echter onzeker of de burgervader daarop zal ingaan. In het huidige Zoute-gate klimaat kunnen deze maatjes namelijk wat te Zout smaken. Zeker als het met de schenker om een omstreden vastgoedspeculant gaat. 
 

RAADKAMER BEVEELT VRIJLATING

De Raadkamer van Brugge heeft vrijdag de vrijlating bevolen van de gemeentesecretaris van Knokke-Heist.  Z'n aanhouding -bijna vier weken geleden- kwam er toen de voormalige directeur van de Compagnie Het Zoute verklaarde dat hij geld had gegeven aan de gemeentesecretaris voor het vlot verloop van bepaalde bouwdossiers. De secretaris blijft dit echter ten stelligste ontkennen. Drie dagen geleden werd de ex-topman van de Compagnie reeds op vrije voeten gesteld. Het is nu afwachten hoe het parket van Brugge reageert op het besluit van de raadkamer. 
 

TWEE JAAR CEL 

Een 45-jarige vrouw uit Knokke-Heist is vrijdag begonnen aan 2 jaar opsluiting. De rechtbank in Brugge veroordeelde haar voor een hele reeks diefstallen en oplichtingen. De vrouw probeerde herhaald het vertrouwen van mensen te winnen om vervolgens waardevolle voorwerpen uit hun woning te ontvreemden. Vorig jaar sloeg ze ondermeer toe in een appartement waar ze voor de kanarie zou zorgen. Ook deed ze zich voor als werknemer bij een vastgoed kantoor. Ze viel door de mand en werd opgesloten. Toen de raadkamer haar vrijliet werd ze amper 2 weken later opnieuw ingerekend.  Op enkele maanden tijd maakte de stelende vrouw liefst 12.500 euro buit. 
 

GROTE GRENSOVERSCHRIJDENDE POLITIEACTIE TEGEN WEEKENDONGEVALLEN

Dit weekend gaan de politiediensten in Damme/Knokke-Heist en Maldegem grensoverschrijdend samenwerken met de regiopolitie in Zeeland. De bedoeling is het aantal weekendongevallen terugdringen. De controles gebeuren onder de noemer WoGo-actie. Bij de grensactie wordt met name gelet op het drank- en drugsgebruik van de bestuurders. De agenten zullen echter ook kijken naar het gebruik van de veiligheidsgordel, de technische staat van de voertuigen en het bezit van geldige documenten, aldus commissaris Jan Bonneure van de verkeersdienst van de politiezone Damme/Knokke-Heist.

Het is niet de eerste maal dat de Vlaamse politie optrekt met de Zeeuwse. Regelmatig wordt in het grensgebied samen gecontroleerd. De agenten komen deze keer niet op elkaars grondgebied. Het echt samen optrekken, samen patrouilleren in één auto, mag echter nog steeds niet. Dat is wel een grote wens van zowel de leiding van de Zeeuwse politie als van diverse Vlaamse commissarissen. Een verdrag dat zo’n samenwerking mogelijk maakt, is wel getekend maar moet nog nader worden uitgewerkt door Justitie. Tot die tijd worden er wel samen acties opgezet door de korpsen aan de beide kanten van de landsgrens. 

De verkeersactie komend weekend is volgens Bonneure met name bedoeld om het aantal weekendongevallen terug te dringen. De helft van de Belgische verkeersslachtoffers valt in het weekend. Overmatig alcoholgebruik ligt vaak ten grondslag aan die ongevallen. Volgens de Bonneure is het nodig dat gebruik via controles terug te dringen. Hij maakt zich ook zorgen over ongevallen die worden veroorzaakt door overmatig drugsgebruik. Harde cijfers heeft hij niet maar hij krijgt voldoende signalen dat het gebruik van drugs door bestuurders leidt tot fiks wat verkeersongevallen. Volgens hem heeft de politie langere tijd nauwelijks gelet op het druggebruik door automobilisten. „We hebben dat probleem wat laten liggen.“ Die tijd is volgens hem voorbij. Het samen optrekken is volgens Bonneure ook bedoeld om de agenten van de andere kant van de grens en hun werkwijze beter te leren kennen.
 

OOIEVAARSJONGEN 

In het natuurreservaat het Zwin zijn donderdag een reeks ooievaarsjongen geringd. Het gaat om jongen die makkelijk bereikbaar waren met een ladder. Om de andere kleine ooievaars te ringen doet het Zwin een beroep op een speciaal team. Die jongen zitten namelijk gevaarlijk hoog in de grote zeedennen. Door de koude temperaturen in mei zijn er wel minder ooievaars geboren dan normaal. Het extreem natte weer in de tweede helft van de maand is ook een aantal pasgekipte jongen fataal geworden. Jonge ooievaars krijgen een tweede donskleed als ze ongeveer twee weken oud zijn. Dit dons is wat meer waterbestendig dan het eerste dons. Toch is het Zwin tevreden over de voortplanting van de dieren.
 

PURUS 

Vanaf volgende maand ligt de enige echte Vlaamse grijze garnaal in de winkelrekken. Een tiental vissers uit Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort lanceren dan de Purus. Het gaat om een garnaal die volgens het oude recept meteen na de vangst op het schip gekookt wordt. De Purusgarnalen kregen al het streekproduct-label en zullen verkocht worden in zakjes van een kwart kilo. De Purus garnalen zullen geen bewaarmiddelen bevatten en zullen iets duurder zijn dan andere garnalen. Kurt Deman uit Knokke-Heist is voorzitter van de Vlaamse Visserij Vereniging, die de Purus garnalen lanceert. Volgens hem moet de meeropbrengst zorgen voor minder verlies bij de garnaalvangers, die zwaar te lijden hebben onder de dure brandstofprijzen. 
 

GARNALEN KOKEN

De dagverse Vlaamse grijze garnaal dankt haar bijzondere smaak en knapperigheid aan de vangversheid en aan de typische productiewijze. Zo moeten de visserschepen, eens ze de visgronden hebben bereikt, hun vangst binnen de 24 uur in de haven leveren. Ook de wijze waarop de Vlaamse vissers de garnaal bereiden is uniek. Telkens een vangst garnalen aan boord belandt wordt deze zo vlug mogelijk gewassen en gesorteerd onder stromend zeewater. De garnalen worden dan meteen gekookt in 60 liter zeewater waaraan een schep zeezout is toegevoegd. Het koken is een secuur werkje. Smaak en kleur hangen er van af. Per beurt worden 15 kg garnalen gekookt. Dat gaat in twee stadia. Als het pekelwater begint te koken en schuimen wordt het afgekoeld met wat koud zeewater. Als het na enkele minuten opnieuw gaat koken en schuimen worden de garnalen uit de kookketel geschept en opnieuw gesorteerd. Zo worden de laatste restjes van kleine visjes van de garnalen gescheiden. Aan de pekel wordt vervolgens een nieuw schepje zout toegevoegd waarna een volgende portie garnaal kan bereid worden. Door dit koken “à la flamande” krijgt de garnaal haar frisse geur en haar krokante en pittige smaak. Na elke kookbeurt worden de garnalen in een zeefbak te koelen gezet. Ze blijven daar tot ze volledig gekoeld zijn. Dan worden ze in garnaalkisten in het gekoelde visruim bewaard. 
 

 
LOOPT ZEELAND LEEG? 

De bevolking in onze buurprovincie Zeeland loopt zeer snel terug.  De vrees is dat de provincie in 2025 qua inwonertal de kleinste van Nederland zal zijn. Vooral de gemeenten rond de Westerschelde kunnen een afname tegemoet zien. Het inwonertal van Sluis en Terneuzen zal met respectievelijk vier- en vijfduizend dalen, zo blijkt uit een regionale bevolkingsprognose. In andere delen van Nederland zal de bevolking stijgen. Die groei komt uitsluitend voor rekening van westerse en vooral niet-westerse allochtonen. In Sluis heeft men de bui trouwens al lang zien hangen. Het beleid met woningbouw en Sluis-aan-zee is er ondermeer op gericht om snel meer inwoners aan te trekken. 
 

 
Weinig risico door Ierse mosselen 

Het uitzaaien van Ierse mosselen in de Oosterschelde heeft weinig gevolgen voor de flora en fauna van de Oosterschelde. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau voor Kust en Zee Imares. De resultaten van het onderzoek worden door het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gebruikt, bij het verlenen van mogelijk nieuwe vergunningen voor het uitzaaien van Ierse mosselen in de Oosterschelde. 
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Kaylie Donvez, dochter van Alain en Monique Segers, Hermans-Lybaertstraat 60/22, Kn-H
Sarah Decuyper, dochter van Peter en Wendy De Wulf, Heistlaan 79, Kn-H
Tess Louws, dochter van Ronald en Colinda Bontekoe, Bastiaan de Langestraat 15, Veere (Ndl)
Mare Tebes, dochter van Paul en Esther Meeuwsen, Kroonwijksingel 7/A, Sluis (Ndl)
Manou Van Canneyt, dochter van Peter en Nancy Dhont, Kleine Katsweg 21/A, Maldegem
Merel Geeraert, dochter van Geert en Rita Saerens, Mechelsesteenweg 300, Willebroek
Elise Claeys, dochter van John en Stephanie Devos, Rokalseidestraat 3, Maldegem
Camille Timmerman, dochter van Stijn en Elke D?Haese, Noordstraat 159, Maldegem
Elke van de Wijnckel, dochter van Marco en Sabine Van den Bossche, Valeiskreek 7, Sluis (Ndl)
Mathieu Nobus, zoon van Vincent en Els Massin, Pannenstraat 244, Kn-H
Andy Van Herck, zoon van Marc en Debbie Bussens, Lippenslaan 116/31, Kn-H

Aangifte Huwelijk

Huwelijken

Christophe Van Moffaert en Kirsten Van Eycken, 't Vaartje 25, Kn-H
Philip Smet en Annick Reynders, Heliospad 18, Kn-H 
Stephane Maljers en Martine Van Maele, Boomgaarden 6, Kn-H 
Ivo Viaene en Michaela Chochulova, Knokkestraat 423/21, Kn-H

Overlijdens

Prosper Hanegreefs, 79 jaar, echtg. van Elisabeth Evenepoel, Kelbergenstraat 90, Diest 
Marie Tavernier, 79 jaar, wed. van Raphaël Snauwaert, Veerbootstraat 19/101, Brugge 
Luce Van Melckebeke, 89 jaar, echtg. van Alfons Verschueren, Koningin Astridlaan 201/1, Mechelen 
Ferdinand Van der Stocken, 85 jaar, wed. van Maria De Kock, Parkstraat 19/42, Kn-H 
Jacques Deleener, 79 jaar, echtg. van Huguette Fonck, Beukendreef 13, Kn-H 
Auguste Hofmans, 88 jaar, echtg. van Marie Riant, Kopsdreef 17/308, Kn-H 
Rachel De Grande, 84 jaar, wed. van Ferdinand Lannoy, Sint-Jorisstraat 23, Kn-H 
Renée Dautzenberg, 91 jaar, wed. van Fernand De Langhe, Kopsdreef 17/402, Kn-H
 

16.06.1890 Geboorteverjaardag van Stan Laurel, Brits komiek en regisseur
Op 16 juni 1903 richt Henry Ford I de Ford Motor Company op in Detroit.
16 Juni 1904 is de dag die James Joyce beschrijft in zijn dikke boek Ulysses.
16.06.1932 Overlijdensverjaardag van Frederik van Eeden, Nederlands schrijver en psychiater 
16.06.1957 Geboorteverjaardag van Erik de Zwart, Nederlands radioman (Mmm was Paul de Wit bij Radio Caroline)
Op 16 juni 1963 is de Russin Valentina Teresjkova de eerste vrouw in de ruimte.
Op 16 juni 1976 breken hevige onlusten uit in de satellietstad van Johannesburg, Seweto; het begin van steeds feller oplaaiend zwart verzet tegen de blanke minderheid in Zuid-Afrika.
16.06.1977 Overlijdensverjaardag van Wernher von Braun, Amerikaans raketspecialist van Duitse afkomst 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 15 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

De Lokale Nieuwshoofdpunten: 

° Eind deze maand buigt de gemeenteraad in Knokke-Heist zich over het voorontwerp van het nieuwe zwembad. 
° Georges Jacobs, de voormalige topman van de Compagnie Het Zoute, is onder voorwaarden weer vrijgelaten. 
° De politiediensten in Damme/Knokke-Heist, Maldegem en Zeeland gaan grensoverschrijdend samenwerken om de weekendongevallen terug te dringen.
° De wegeniswerken in de Steenstraat in Heist zullen tegen het einde van de maand helemaal klaar zijn. 
° Op het Sterneneiland zijn nu ook de visdiefjes gestart met de nestenbouw. 
° Knokke-Heist maant de burgers aan ongebruikte gasflessen niet in huis te laten. 
° Luc Callier is de nieuwe wijkburgemeester in Duinbergen. 
° Het Brugse college geeft namen van 16de eeuwse Bruggelingen aan straten in de Zeebrugse voorhaven. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 20u Holiday Hit Squad, 21.30u New Street Law BBC2/ 21u SPRINGWATCH met Bill Oddie, 22u Horizon, Genius Sperm Bank,  KaII: 21.10 New Best Friend
NIEUW ZWEMBAD 

Het Studiebureau Arcas-Artabel is klaar met het voorontwerp voor het nieuwe zwembad achter het station van Knokke. Het wordt een 25-meterbad met 6 zwembanen en een apart instructiebad.  Het recreatieve complex omvat een golfslagbad en een wildwaterbaan met stroomversnellingen. De pompinstallatie van de wildwaterbaan drijft ook twee surfinstallaties aan. Verder zijn er kleuter- en peuterbaden, een warme lagune met water- en luchtmassage en een wellnesscorner.  Daar treft men onder meer sauna, hammam, plus voet- en kruidenbaden aan . Buiten is er voor zonnebaders een ligweide, die wordt afgeboord door een zwemvijver, gevoed met het natuurlijke water van de ernaast liggende put De Cloedt. Het voorontwerp wordt eind deze maand voorgelegd aan de Gemeenteraad. Op basis van de opmerkingen van de raadsleden zal het studiebureau vervolgens het definitieve plan voor het nieuwe zwembad uittekenen.
 

ZOUTE TOPMAN WEER VRIJ

Georges Jacobs, de op non-actief gestelde algemeen directeur van de Compagnie Het Zoute, mocht woensdag na een beslissing van de onderzoekstrechter in Brugge, de gevangenis verlaten. Aan de vrijlating zijn voorwaarden verbonden. Zo mag hij geen contact hebben met leden van de Compagnie. De voormalige topman van het Knokke-Heistse vastgoedbedrijf werd eind vorige maand aangehouden op verdenking van actieve corruptie. Jacobs heeft de voorbije weken belastende verklaringen afgelegd tijdens het onderzoek. Hij zegt dat hij de gemeentesecretaris omkocht om bouwdossiers gunstig te beïnvloeden. De gemeentesecretaris ontkent dit. Hij blijft wel nog aangehouden en verschijnt vrijdag voor de raadkamer.
 

WOGO-ACTIE 

Binnenkort gaan de politiediensten in Damme/Knokke-Heist en Maldegem grensoverschrijden samenwerken met de regiopolitie in Zeeland. De bedoeling is het aantal weekendongevallen terugdringen. De controles gebeuren onder de noemer Wogo-actie. Volgens de nationale statistiek blijkt dat men tijdens de weekends een verhoogd risico loopt op een ernstig verkeersongeval. In de maand februari stierven tijdens het weekend 34 mensen op de Belgische wegen. Ook bij onze noorderburen kijkt men tegen dezelfde problematiek aan. In ons land zal het accent voor de verkeerscampagne voor de rest van het jaar dan ook bij de weekendongevallen liggen. In radiospots spoort God de weekendchauffeurs daarbij aan voorzichtig te zijn als ze zich na het restaurant, café of cinema op de openbare weg begeven.
 

STEENSTRAAT 

De wegeniswerken in de Steenstraat in Heist zullen nog voor het seizoen worden afgerond. De voorbije maanden werd onder meer de waterleiding in de straat heraangelegd. Momenteel wordt door de aannemer de laatste hand gelegd aan het voetpad langs de straatkant met de even huisnummers. Daarna volgt nog de opkuis. Tijdens de rest van de werken blijft plaatselijk verkeer mogelijk. 
 

STERNENEILAND

Ook de visdiefjes, die in de volksmond 'zeezwaluwen' heten, hebben het sterneneiland op de grens van Zeebrugge en Heist ontdekt. Vorige week zijn de eerste visdiefjes er namelijk begonnen met de nestenbouw.  De vogels maakten van het toen nog mooie weer gebruik om nestkuiltjes te draaien.  Visdieven broeden in kolonies op zandplaten, opgespoten terreinen en zelfs op daken met grind. Ze leggen twee of drie eieren. Indien een legsel verloren gaat door een zware storm wordt vaak een nieuwe broedpoging ondernomen. De visdief zoekt zijn jonge haring, spiering en sprot tot op 10 km van de nestplaats. Bij ons zie je ze dan ook vaak foerageren in de voorhaven, de havengeul en voor de kust van Knokke-Heist. Vlaamse visdieven overwinteren vooral in West-Afrika langs de kusten van Mauretanië tot Nigeria.
 

GASFLESSEN 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist maant inwoners en tweede verblijvers aan ongebruikte gasflessen niet in huis te laten. Het advies is om de gasflessen in kwestie zo snel mogelijk terug te brengen naar de verdeler waar ze gekocht werden. Is dat niet praktisch dan kan men ook terecht bij de recuperatiecampagne van de Federatie Butaan en Propaan.  Ongeacht het type gasfles voor butaan of propaan, de ouderdom of het merk, kan men gasflessen inleveren bij een verdeler die deelneemt aan de actie. In geen geval mag men de gasflessen afgeven op het Containerpark of bij een lokale schroothandelaar.  De adressen waar het wel mag staan op onze website. 
 

Dichtstbijzijnde deelnemende gasverdeler:

• Garage Deleyn, Kragendijk 33, tel. 050 60 88 94
• De Bree, Smedenstraat 142, tel. 050 60 13 84
• Brandstoffen Slabbinck, 't Walletje 66, tel. 050 51 19 10
Neem contact op met FeBuPro op het nummer 02 581 09 34 of kijk op www.febupro.be om te vernemen op welke andere gasverdelers u een beroep kunt doen. U kunt ook bellen naar de gemeentelijke Milieudienst: 050 630 198.
 

 
WIJKBURGEMEESTER DUINBERGEN 

Het seizoen van de verkiezingen van de wijkburgemeesters is aangebroken. Binnenkort zijn Ramskapelle en de Heistse Oosthoek aan de beurt. In Duinbergen zijn de verkiezingen voor het wijkburgemeesterschap inmiddels achter de rug. Het driekleurig lint ging naar de 56-jarige Luc Callier.  Eerder was de nieuwe feestburgervader van Duinbergen reeds twee jaar wijkschepen in Heist.  Callier versloeg in Duinbergen uittredend burgemeester Stephane Claeys met een ruime meerderheid.  Het was meteen de vijfde keer dat in de deelgemeente een wijkburgemeester werd verkozen. 
 

NAMEN NOEMEN

Het Brugse College heeft in de Zeebrugse voorhaven een aantal nieuwe straatnamen toegekend.  De noordwaartse weg die aansluit op de rotonde van de Albert II-laan krijgt de naam Craneveltweg. Cranevelt was in de 16de eeuw stadspensionaris in Brugge. Hij ontving er toen Thomas More en Erasmus.  Het straatdeel dat zuidwaarts loopt vanaf de rotonde aan de Engelandstraat krijgt de benaming Goltziusweg. Hubrecht Goltzius, was destijds humanist, archeoloog en drukker in Brugge.
 

 

Geen berichten
15.06.1843 Geboorteverjaardag van Edvard Grieg, Noors componist 
15.06.1943 Geboorteverjaardag van Johnny Halliday, Belgisch rock en roll zanger 
15.06.1946 Geboorteverjaardag van Demis Roussos, Grieks zanger 
Op 15 juni 1977 houdt Spanje de eerste vrije parlementsverkiezingen na ruim vertig jaar Franco-bewind.
De Amerikaanse vice-president Dan Quayle wordt mikpunt van spot als hij op 15 juni 1992 bij een bezoek aan een lagere school beweert dat 'potatoe' de juiste spelling is
15.06.1996 Overlijdensverjaardag van Ella Fitzgerald, Amerikaans jazz-zangeres 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 14 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Een kleine expeditie zal eind augustus de trek van de Zwinooievaars volgen tot in Zuid-Spanje. 
° Uit de cijfers blijkt dat de jeugdvakanties in Knokke-Heist ook in het krokus- en paasverlof bijzonder populair waren.
° 2000 jaar Zwinstreek en een nieuwe zomertentoonstelling moeten meer bezoekers naar het Heemkundig museum Sincfala brengen. 
° In Knokke wordt koortsachtig gewerkt om de weginfrastructuur bij het Maurice Lippensplein klaar te hebben tegen het einde van de maand. 
° Het grootste containerschip dat ooit Zeebrugge aandeed heeft onze kusthaven weer verlaten.
° Volgens Dexia gaat het financieel beter met de gemeenten in onze provincie. 
° In Knokke-Heist zetten scholieren met de UitWuifFuif een punt achter het lager onderwijs. 
° Reders aan onze kust beraden zich over het compromis in het verband met het Visserijfonds waarover maandag gestemd wordt. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Compromis over visserijsubsidie EU
° Sloop REM-eiland in Vlissingen-Oost
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2 20u The Soweto Uprising, 21u Springwatch, KaII: 21.10 Things you can tell just by looking at her, VT4 23.45 Crazy in Alabama, BBC1 1.40 Doomwatch (SF)

OOIEVAAREXPEDITIE 

In de tweede helft van augustus gaat een 4-koppig expeditieteam vanuit het Zwin en het dierenpark Planckendael gedurende 14 dagen de ooievaarstrek volgen naar Tarifa. Dat is het zuidpunt van Spanje waar de trekkende ooievaars de oversteek maken naar Afrika. De expeditieleden zullen tijdens de tocht ook een kijkje nemen op de plaatsen waar de ooievaars de voorbije jaren tijdens de trek gingen overnachten of voedsel zochten. Verder worden de beschermde en niet-beschermde bergpassen in de Pyrenneeën, waar de ooievaars doortrekken, met elkaar vergeleken.  Daarnaast zullen ook enkele ooievaars, die voorzien zijn van een zender, met behulp van de satellietverbinding gevolgd worden. De expeditie start rond 20 augustus. 
 

JEUGDOPVANG POPULAIR 

Uit de cijfers blijkt dat de jeugdvakanties in Knokke-Heist ook in het krokus- en paasverlof bijzonder populair waren. Tijdens de krokus onthaalde het gemeentelijke initiatief 186 kinderen op de speelpleinen en 274 in de verschillende activiteiten van Vakantieplus.  In de paasvakantie waren dat 415 en 533 deelnemers respectievelijk.  Voor de activiteiten bij Vakantieplus waren 62 % van de kinderen van inwoners, tegen 19 % uit de regio en evenveel tweedeverblijvers. De influx uit de regio heeft onder meer te maken met het feit dat een gemeente als Brugge geen bal doet voor de kinderen in haar kolonie Zeebrugge. Uit de cijfers blijkt in de badstad verder de duidelijke nood aan ochtend-, middag- en avondopvang; buiten de activiteitsuren dus. 
 

SINCFALA 

Uit het jaarverslag van Sincfala in Heist blijkt dat met vijf en een half duizend bezoekers de belangstelling voor het Heemkundig Museum de voorbije paar jaar licht gedaald is. Topjaar was 2003 toen meer dan 7.000 bezoekers hun licht kwamen opsteken in het museum. Dat buitengewone resultaat had onder meer te maken met initiatieven zoals de museumavonden en uiteraard de zeer druk bezochte tentoonstelling over de watersnood van 1953.  Voor dit jaar wordt echter veel verwacht van de nieuwe museumvleugel die eind maart werd ingehuldigd. Dat gebeurde met de opening van de tentoonstelling over de geschiedenis van 2.000 jaar Zwinstreek. 
 

MAURICE LIPPENSPLEIN 

Bij het Maurice Lippensplein in Knokke wordt koortsachtig verder gewerkt om de weginfrastructuur op die plaats in orde te krijgen tegen het einde van deze maand. Op 22 en 23 juni zal het kruispunt met de Nieuwstraat kant Q8 volledig onderbroken worden. Vanaf 26 wordt de toplaag gelegd op het oostelijk deel van de werkzaamheden, van de Parmentierlaan tot voorbij de aansluiting met de Lippenslaan, die 3 dagen onderbroken zal zijn.  Het restverkeer van de Lippenslaan zal omgeleid worden via de Smedenstraat en de Nieuwstraat naar de Natiënlaan.  Er komt ook een tijdelijke rotonde op het kruispunt Koningslaan/Meerlaan/Boudewijnlaan. Op vrijdagavond 30 juni moet het Maurice Lippensplein volledig opengesteld worden.
 

MEDEA WEER VERTROKKEN 

Amper een dag na aankomst heeft het grootste containerschip dat ooit de Zeebrugse haven aandeed de kusthaven weer verlaten. De CMA CGM Medea is meteen ook grootste schip dat onder Franse vlag vaart. Het Frans-Chinees containerschip is 349 meter lang en bijna 43 meter breed. Het heeft een capaciteit van 9.400 containers. In Zeebrugge werden bij kaai 207 in totaal 1.596 containers gelost en geladen.  Het schip is nu onderweg naar Malta.   De Medea behoort tot een reeks van acht identieke schepen die voor de Franse rederij werden gebouwd door de Zuid-Koreaanse werf Hyundai.
 

DEXIA-ONDERZOEK

De meerderheid in Knokke-Heist zegt dat het financieel goed gaat met de gemeente, ondanks de grote investeringen. Sommige oppositiepartijen steken echter al jaren een waarschuwende vinger op. Dat gebeurt trouwens ook in andere badplaatsen. Volgens een nieuwe studie van de Dexia-bank zijn de West-Vlaamse gemeenten financieel beter af dan zes jaar geleden.  Het is trouwens de enige provincie in Vlaanderen waar het resultaat van alle begrotingen samen een overschot vertoont. De studie waarschuwt evenwel voor onaangename verrassingen in de toekomst. Zo zal de vergrijzing in West-Vlaanderen - die veel groter is dan in de rest van Vlaanderen - geld kosten. Onder meer is dat het geval op het vlak van pensioenlasten en de normen voor rust- en verzorgingstehuizen. Verder dreigen ook de waterzuivering en een definitieve financieringswet van de politiezones een fikse stijging van de uitgaven te veroorzaken. 
 

UITWUIFFUIF 

Voor het tweede jaar na mekaar nemen alle leerlingen uit het zesde leerjaar van de scholen in Knokke-Heist samen afscheid van het lager onderwijs.  Dat gebeurt tijdens de uitwuiffuif die op woensdag 28 juni van stapel loopt in De Marge in Knokke. De fuif die om 18.30u reeds van start gaat draait trouwens niet enkel rond dansen. Het gebeuren omvat een ludieke show over uiteraard... de lagere scholen. Er is een presentatie op groot scherm van klasfoto's en allerlei herinneringen. En op een schrijfmuur kunnen allerlei anekdotes worden neergepend. Met in totaal 328 leerlingen en 19 leerkrachten in de lagere scholen lijkt de UitWuifFuif opnieuw een schot in de roos te worden.  De leerkrachten worden de avond in kwestie trouwens verwezen naar een speciaal voor hen ingerichte "teachers' room".
 

COMPROMIS VISSERIJFONDS 

Reders in Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende beraden zich momenteel over het compromis dat dinsdag bereikt werd over de omstreden Europese subsidie voor vernieuwing van visserschepen. Hierdoor komt de komende zeven jaar 3,8 miljard euro beschikbaar voor Europese vissers. Volgens het voorstel moeten nieuwe scheepsmotoren 20 procent kleiner zijn dan de oude om subsidie te krijgen uit het Europese Visserijfonds. Voor schepen korter dan twaalf meter geldt de eis echter niet.  Het compromis over het visserijfonds staat maandag in Luxemburg als hamerstuk op de vergadering van de Visserijministers. Naar verwachting zullen België en Polen het compromis niet steunen. 
 

 

Compromis over visserijsubsidie EU

In Brussel is een compromis bereikt over de omstreden Europese subsidie voor vernieuwing van visserschepen. Hierdoor komt de komende zeven jaar 3,8 miljard euro beschikbaar voor Europese vissers.  De EU-landen ruzieden ruim een jaar lang over de criteria. Nederland en veel andere Noordwest-Europese landen vinden dat vissers alleen subsidie mogen krijgen voor een nieuwe scheepsmotor als die kleiner is dan de oude. Dit omdat de vis steeds schaarser wordt. Vooral Zuid-Europese landen vonden dat onzin en vroegen ruimere mogelijkheden.  Ambassadeurs in Brussel bereikten gisteren een compromis dat nieuwe motoren 20 procent kleiner moeten zijn dan de oude om EU-subsidie te krijgen. Voor schepen korter dan twaalf meter geldt de eis niet, aldus een Brusselse woordvoerder.  Het zogeheten Europese Visserijfonds met 3,8 miljard euro is ook bedoeld voor steun aan jonge vissers en maatregelen voor efficiëntere visserij. Nederland krijgt de komende zeven jaar totaal 48 miljoen euro uit het fonds. Minister Cees Veerman (Visserij) heeft de subsidie in voorgaande jaren vooral gebruikt om vissersschepen uit de vaart te nemen. Een deel is ook gebruikt voor de ontwikkeling van de pulskor: een efficiëntere en selectievere vorm van vissen met elektriciteit. Het Wereld Natuur Fonds had steeds aangedrongen op beperking van het motorvermogen van vissersschepen. De natuurorganisatie vindt reductie van de vlootcapaciteit cruciaal om de vissen beter te beschermen. Het compromis over het visserijfonds staat als hamerstuk op de vergadering van Visserijministers maandag in Luxemburg. Naar verwachting steunen België en Polen het compromis niet. 

Sloop REM-eiland in Vlissingen-Oost

Het REM-eiland, waarop de Nederlandse commerciële televisie begon, wordt gedeeltelijk gesloopt in Vlissingen-Oost. Vanaf het kunstmatige eiland voor de kust van Noordwijk begon de Reclame Exploitatie Maatschappij REM in 1964 met commerciële uitzendingen onder de naam Radio en TV Noordzee. Het station moest echter stoppen na de goedkeuring van de anti-REM-wet en een inval door de overheid. Rijkswaterstaat gebruikte het REM-eiland sinds 1974 als meetpost, maar onderhoud is te duur. Ook zijn er inmiddels andere manieren om aan de meetgegevens over weer en water te komen 
 

 
14.06.1928 Geboorteverjaardag van Che Guevara, Latijns-Amerikaans revolutionair 
14.06.1931 Geboorteverjaardag van Junior Walker, Amerikaans altsaxofonist 
14.06.1934 Geboorteverjaardag van Mieke Telkamp, Nederlands zangeres 
Op 14 juni 1958 trouwen Nelson en Winnie Mandela.
14.06.1961 Geboorteverjaardag van Boy George, Engels zanger 
Op 14 juni 1982 capituleren de Argentijnen op de Falklandeilanden na de minioorlog met de Britten.
Op 14 juni 1991 gaan de Zwitserse vrouwen massaal in staking tegen de achtergestelde positie van vrouwen in hun land.
14.06.1994 Overlijdensverjaardag van Henry Mancini, Amerikaans filmcomponist 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 13 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De burgemeester bestuurt Knokke-Heist als een verlicht despoot zegt Maurice Lippens tegen Trends. 
° Donderdag worden in het Zwin de overlevende ooievaarsjongen geringd. 
° De Post doet onderzoek naar de werkomstandigheden van de postbedelers in Knokke-Heist. 
° Sluis pakt uit met een starterslening voor kopers van een eerste huis. 
° Naar aanleiding van het warme weer roept de gouverneur op tot veilig en verantwoord zwemmen in zee. 
° Nu zaterdag start de reddingsdienst met de zomerse strandbewaking in Knokke-Heist. 
° In de maand van de misdaad nodigt de bibliotheek van Scharpoord zondag misdaadauteur Bavo Dhooge uit. 
° Vanaf woensdag kunnen weer officieel maatjesparties gehouden worden.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Over de Graafjansijk en verdwenen kustplaatsjes
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  BBC2 21u Springwatch, 22u China The Power and the People,  KaII: 21.10 Swept Away, Canvas: 22.20 Hornblower
"VERLICHT DESPOOT"

In het kader van de Zoutegate-affaire verklaarde Fortis-baas Maurice Lippens donderdag aan Trends dat hij meer gewend is aan crisissen dan zijn broer. Als burgemeester van Knokke-Heist heeft hij veel minder het hoofd moeten bieden aan dergelijke stormen, want hij bestuurt zijn gemeente als een verlicht despoot; aldus Maurice Lippens.  De aantijgingen rond de Compagnie Het Zoute komen echter wel bijzonder ongelegen vanwege de naderende gemeenteraadsverkiezingen, zegt de topman van Fortis.  Verder verklaarde Lippens nog dat hij zich niet verantwoordelijk zou voelen als zou blijken dat vastgoedmakelaar Georges Jacobs schuldig is aan corruptie.  Dat zou betekenen dat hij misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van de bestuurders van de Compagnie. 
 

RINGEN OVERLEVENDE OOIEVAARSJONGEN

Ondanks de sterfte van een groot aantal kleine ooievaarsjongen, zijn er in het vogelreservaat van het Zwin toch een reeks grotere exemplaren die de koude en natte mei-weken hebben overleefd. Nu donderdagmorgen zal het team van conservator Kris Struyf zoveel mogelijk van deze jonge ooievaars voorzien van een ring.  Het gaat om de jongen waar het personeel met de ladder bijkan. Over het aantal jongen dat uiteindelijk overleefd heeft kan men momenteel echter nog niks zeggen. Vanop de grond is het namelijk niet na te gaan hoeveel jongen zich in sommige nesten bevinden. Pas in de loop van donderdag weten de vogelverzorgers daarover meer. 
 

WERKOMSTANDIGHEDEN POST 

De Post doet onderzoek naar de werkomstandigheden van de postbedelers in Knokke-Heist.  Dat komt nadat de burgemeester klachten had aangekaart met gedelegeerd Postbestuurder Johnny Thijs.  Het betrof opmerkingen over warmteoverlast en een gebrekkige verlichting in het nieuwe postbedelingscentrum in de Smedenstraat.  Volgens de preventieadviseur blijkt dat de luchtkwaliteit op warme dagen bevredigend is, maar de afkoeling onvoldoende.  Binnenkort komt er dan ook een nieuwe, wetenschappelijk gefundeerde, regelmatige temperatuurmeting in diverse "probleemkantoren" in het land.  Op basis daarvan zal berekend worden welke kantoren voorrang zullen krijgen voor het installeren van een luchtkoelingsysteem. 
 

STARTERSLENINGEN IN SLUIS 

Mensen die voor het eerst een woning kopen in Sluis kunnen goedkoop geld lenen bij de gemeente.  De eerste drie jaar betalen ze geen rente en hoeven ze niet af te lossen. De gemeente bepaalt wie in aanmerking komt voor deze starterslening. Het college hanteert derhalve een aantal spelregels. Zo mag het aankoopbedrag van een woning niet hoger zijn dan 200.000 euro en mag maximaal 25.000 euro bij de gemeente worden geleend.  Met het verstrekken van een starterslening wil het dagelijks gemeentebestuur het ook aan starters met een krappe beurs mogelijk maken een nieuwe of bestaande woning te kopen.  Op die manier wil men verder verhinderen dat jongeren in de gemeente naar elders verhuizen. 
 

GOUVERNEUR PLEIT VOOR VEILIG ZWEMMEN

Het warme zomerweer heeft voor gevolg dat van Knokke-Heist tot De Panne tienduizenden inwoners en toeristen verkoeling zoeken in zee.  Gouverneur Paul Breune heeft in dat verband dinsdag alle baders opgeroepen om op een verantwoorde manier in zee te zwemmen.  "Niet alleen de overheid dient de nodige inspanningen te leveren, ook de burger dient hierin zijn verantwoordelijkheid op te nemen" aldus Breyne. Kort samengevat moet men volgens de gouverneur steeds de richtlijnen van de redders volgen, golfbrekers vermijden en enkel zwemmen als er bewaking is. Verder moeten ouders hun kinderen nauwlettend in het oog houden. 
 

Regels

1. Volg de richtlijnen en raadgevingen van de redders aan zee op. Die zijn er niet om de baders te pesten, maar op basis van hun opleiding en ervaring weten zij beter wat de gevaren zijn van de zee dan de doorsneebader. Zij zijn bekommerd om uw veiligheid zodat u onbekommerd kunt genieten.

2. Vermijd golfbrekers, het zijn de gevaarlijkste plaatsen aan onze stranden. Ze zijn glibberig en de zeestromingen er rond zijn levensgevaarlijk. Speel niet op of rond de golfbreker, want je speelt met je leven.

3. Wees er bewust van dat de zee geen zwembad is. In een zwembad mag er niet gezwommen worden als er geen redders aanwezig zijn. Waarom zou je dan het risico nemen om in de zo veel gevaarlijker Noordzee te gaan zwemmen in onbewaakte zones? Wat men niet zou aanvaarden in een zwembad, wordt door sommigen als evident beschouwd in zee. Een consequente houding vereist dat de bader slechts in bewaakte zones gedurende de openingstijden van de badzone zwemt.

4. Ouders, hou je peuters en kleuters in de gaten. Voor hen is het strand een onoverzichtelijke ruimte waarin ze hun weg verliezen. Leer hen de verdwaalpalen kennen en hou hen in het oog. Teveel kinderen lopen nog verloren op het strand met de nodige traumatische ervaringen voor kind en ouder.
 

 
STRANDREDDINGSDIENST

Nu zaterdag gaat in Knokke-Heist de strandbewaking van start van de reddingsdienst.  Vanaf dat ogenblik zal er bewaking zijn in 5 strandzones. Dat geld ook voor de periode van 1 tot 10 september en de twee weekends erna. Vanaf 1 juli tot 31 augustus is de reddingsdienst present in alle 11 de bewaakte zones. De grote wijziging met vorige jaren is dus dat de Reddingsdienst van Knokke-Heist in september 2 weekends langer openblijft. Dat betekent meteen dat de Reddingsdienst in die maand het langst in actie blijft van alle badplaatsen aan onze kust. Ook het feit dat de Knokke-Heistse reddingsdienst in het voor- en naseizoen toezicht houdt met 20 redders verdeeld over 5 bewaakte zones is uniek. De andere kustgemeenten moeten het op dat moment met aanzienlijk minder zones en redders stellen.
 

MAAND VAN DE MISDAAD 

Naar aanleiding van de maand van de misdaad heeft de bibliotheek van Scharpoord in juni ook enkele thrillerauteurs uitgenodigd. Onder de titel "Showtime" interviewt recensent Jooris Vanhulle nu zondagmorgen Bavo Dhooge. Deze 33-jarige Gentenaar werd in 2002 met zijn roman "Smak" genomineerd voor de Diamanten Kogel, prijs voor het Beste Misdaadboek in Vlaanderen. Nadien kreeg hij de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige debuut. Zondag van 10 tot 12 voert hij alle geïnteresseerden in de badstad mee in de spannende wereld van intrige, mysterie en moord. 
 

MAATJESSEIZOEN BEGINT WOENSDAG 

Vanaf woensdag kunnen weer maatjesparties gehouden worden. Dat is twee weken later dan oorspronkelijk gepland.   De maatjes zijn nu vet genoeg.  Dit betekent dat de haring minimaal 16% vet bevat.   Op een aantal plaatsen zoals Oostende, Hulst en Den Haag werden illegale maatjesparties gehouden. Ook in New York  heeft men zich  niet gehouden aan het verbod van het Nederlands Visbureau.  New Yorkers konden maandag al ‘Hollandse Nieuwe’ kopen. De luxe Oyster Bar in Grand Central Station stoorde zich niet aan het door de exporteur opgelegde embargo.  De maatjes kosten in New York 4,72 euro per stuk. In Knokke-Heist gaan ze de komende dagen beslist voor heel wat minder van de hand. In totaal worden jaarlijks 85 miljoen haringen verkocht. 
 

 

Over de Graafjansijk en verdwenen kustplaatsjes

Rond 1300 zien we aan de Noordzeekust een diepe inham, het Zwin en ten noorden daarvan een viertal eilanden: Zuutzande, Kaedsant, Wulpen en Coesant. Naar het oosten ligt dan een wat groter gebied met kustplaatsjes als Gaternisse en Boterzande; dieper het land in de stadjes Oostburg en Aardenburg. Het is een aaneengesloten gebied met het Vlaamse achterland. Op hetzelfde stukje ‘vasteland’, maar nog meer naar het oosten, ligt Biervliet.

Dat is een havenplaatsje aan een inham van de Honte, de Breckeme. Weer oostelijk daarvan lagen de dorpjes Wevelswale en Vroondijc. Zaemslach ligt op een eiland met aan de westzijde de Blide, die eerst zuidwaarts stroomt, maar een eindje van de kust vandaan ombuigt naar het noorden om zich bij Campen te verenigen met de Saxhaven, de verbinding tussen de Honte en Hulst.

Van al de namen die we tot nu toe noemden, is niets meer over, tenminste de eilanden of plaatsen die erbij hoorden. Wulpen en Coesant zijn in zee verdwenen, Kaedsant, Cadzand, en Zuutzande zijn er nog wel, maar niet meer als eiland. Gaternisse, Boterzande, Wevelswale en Vroondijc zijn als woonkernen van de aarde verdwenen. Waar zijn zij gebleven of liever: hoe lang heeft de hiervoor beschreven toestand bestaan? Ook daar is geen direct antwoord op te geven. Wel op wat er zo'n vijfenzeventig jaar later gebeurde: dat inhammetje dat Breckeme, Braakman, heette werd als gevolg van zware stormvloeden een diepe inham. Tussen 1375 en 1394 werden daar grote stukken land weggeslagen. Omdat de Vlaamse plaatsen Bentille en Boekhoute op een langgerekte zandrug, De Heerst, lagen, kon het water daar niet verder naar het zuiden opdringen, maar zowel naar het oosten als naar het westen heeft de Braakman, ook Zuudzee of Dullaert genaamd, zich zeer sterk uitgebreid.

Om Vlaanderen te beschermen moest er een dijk gelegd worden vanaf Knokke -of misschien wel vanaf Veurne- over Boekhoute en de plekken waar later Philippine en Hoek zouden ontstaan, naar de Honte, zo ongeveer waar nu het fabriekscomplex van DOW Benelux ligt.

Dat was de Dijk van Artois of de Graafjansdijk, naar de Vlaamse graaf die het werk liet uitvoeren. Dat was Jan zonder Vrees, hertog van Bourgondië, graaf van Vlaanderen en nog zo het een en ander, die in 1404 aan de macht kwam en die behield tot 1419, het jaar waarin hij werd vermoord.

Temidden van die uitgestrekte watervlakte lag een piepklein eilandje: Biervliet. Ten zuiden van Oostburg stonden Zwin en Braakman met elkaar in verbinding. Maar zowel rond het Eiland van Cadzand, rond Zuidzande en rond Biervliet vonden bedijkingen plaats, waardoor de gebiedsdelen naar elkaar toegroeiden. Zo werden de kleine poldertjes Kleine en Groote Zoute aan de westzijde van Biervliet al in 1619 bedijkt, de verder van het dorp gelegen Sint-Pieterspolder in 1699. Ook vanuit de richting Oostburg en Schoondijke gebeurde dat, maar dan in oostelijke richting. De Oranjepolder werd al in 1618 een feit. Tussen de twee eilanden bleef echter een geul liggen met een breedte van ongeveer een kilometer. Omdat daarin zowel vanuit het zuiden als vanuit het noorden de vloedstroom binnenkwam, ontstond er op het punt waar die twee op elkaar botsten, een wantij. Op zulke plaatsen vindt een sterke aanslibbing plaats en in 1700 kon er een dam gelegd worden, waardoor het Eiland van Biervliet verbonden werd met IJzendijke. Ten zuiden van die dam werd in 1702 de Groote Jonkvrouwpolder bedijkt, ten noorden ervan lagen de Schorren van IJzendijke. In dat gebied werd rond 1740 de Zachariaspolder 1e deel gewonnen en in 1774 de Zachariaspolder 2e deel. Later volgde nog een derde deel. Deze polders zijn genoemd naar Zacharias Paspoort. Die was advocaat in Vlissingen en Middelburg en hij was betrokken bij een aantal bedijkingen in (Zeeuws-)Vlaanderen, onder meer bij die van de in 1691 bedijkte 
 

 
13.06.1865 Geboorteverjaardag van William Butler Yeats, Iers-Engels auteur en criticus
Op 13 juni 1900 breekt in China de 'bokseropstand' uit; geweldplegingen die zich richten tegen buitenlanders.
Op 13 juni 1981 overlijdt de 6-jarige Alfredo Rampi die al drie dagen bekneld zit in een 80 meter diepe schacht nabij Rome.
De Pioneer 10 is op 13 juni 1983 het eerste ruimteschip dat het zonnestelsel verlaat.
13.06.2004 Overlijdensverjaardag van John de Slegte, bekende Nederlands boekhandelaar 
Gelukkig Verjaardag: Bart Legein (18) Yvonne Vantorre (94)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 12 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De VLD in Knokke-Heist trekt naar de verkiezingen met 24 nieuwkomers en 16 vrouwen op een lijst van 31. 
° Volgens Eerste Schepen Maxim Willems blijft de badstad hopen op de spoedige aanleg van een tweede golfterrein. 
° De zon zorgde in Knokke-Heist voor het drukste week van het jaar tot nog toe.
° De eerste 800 deelnames aan de Zwintriathlon zijn afgelopen weekend toegekend. 
° In de Scheldemonding duiken steeds meer zeehonden op. 
° Komende zaterdag opent het Internationaal Cartoonfestival in de Lagunahal in Duinbergen. 
° Pompen die duizend liter water per seconde overhevelen moeten de Zwinpolder droog houden.
° Ford Genk laat ook de onderdelen voor de nieuwe modellen S-Max en Galaxy overvaren via Zeebrugge. 
° Het mooie barbequeweer lokt zelfs een minister naar een sauzenfabriekje in Knokke-Heist.

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° Port operator will continue to use P&O's brand name 
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2 20u Matt Monro: The man with the golden voice, 21u Springwatch, 22u Dead Ringers, 23u Have I got news for you!,  CANVAS 23.05 In the footsteps of Alexander The Great
JONGE VLD-LIJST

De VLD in Knokke-Heist trekt naar de verkiezingen met 24 nieuwkomers en 16 vrouwen op een lijst van 31. Een derde van de kandidaten zijn jongeren. De jongste vrouw op de lijst is 18, de jongste man is 20. Met een derde van de VLD-kandidaten gaat het om zelfstandigen. De anderen zijn student, bediende, ambtenaar, staan in het onderwijs, zijn politieker of jong gepensioneerde. De gekende gezichten zijn lijsttrekker Kathleen van der Hooft, Hugo De Plecker, Anne Bosschaerts, Geert Deman, Dorine Maes, Frank Naert en lijstduwer Marc Verwilghen. De belangrijkste specifieke accenten die de VLD wil nastreven zijn onder meer betaalbaar wonen, werkgelegenheid en het bestrijden van kleine en grote overlast. Dit houdt ook de evaluatie in van het huidige parkeerbeleid en het evenementenbeleid.  De rangorde van de VLD-lijst zal op 20 juni worden bekend gemaakt. De namen van de nieuwkomers vind je alfabetisch op onze website: radioparadijs.be
 

De nieuwkomers op de VLD-lijst zijn alfabetisch :

Mounia Ben Haddou - Olivier Bonnet - Olivier Bodyn  - Michel Demillie - Sylvie Devlieger -  Brigitte De Vos - Isabelle Goeminne  - Marleen Ide - Philippe Marijns - Christiane Maes-Meirsman - Mado Pauwels - Jean Pourveur - Bob Roosenboom - Daniël Serie - Max Szechtman - Nicky Van Belleghem - Gregory Vanbuynderen - Martine Van Thillo - Ineke Vantorre - Pascale Verburgh - Ann Vermeersch - Tim Visterin - Daniëlle Wijk – Bert Wouters.
 

 
TWEEDE GOLF 

Knokke-Heist blijft hopen op de spoedige aanleg van een tweede golfterrein. Het aantal golfspelers in Vlaanderen is op 10 jaar tijd bijna verdubbeld.  In de badstad kan al lang niet meer aan de vraag van de spelers voldaan worden. De overbezetting is zelfs zo erg dat heel wat inwoners op het huidige golfterrein niet mogen spelen. Ze moeten uitwijken naar Damme en Oostburg.  Maar ook daar zijn er meer aanvragen dan beschikbare plaatsen. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems wil Knokke-Heist een tweede golf omdat dit onder meer congrestoerisme zou aantrekken.  Het nieuwe terrein zou achter het station worden aangelegd. Maar zo ver is het nog niet. Eerst moet de bestendige deputatie van West-Vlaanderen advies geven. Vervolgens is het dan wachten op de toestemming van het Vlaams Gewest. 
 

TOPWEEKEND 

"Het weekend was drukker dan de topdagen in juli" dat is het commentaar van sommige badkarhouders in Knokke-Heist. De warme temperaturen hebben de kust inderdaad voor het eerst dit jaar een absoluut topweekend bezorgd. Zowel het strand, de zeedijk als de terrassen liepen zaterdag en zondag afgeladen vol. De hotels waren voor meer dan negentig procent volzet.  De verhuurders van strandzetels konden massaal uitzetten. Ondanks het typische strandweer deden ook de restaurants en tearooms in de badstad goeie zaken. De meeste moesten al hun beschikbaar personeel inzetten. De weekendtoeristen keken alvast op geen euro zegt men in de horeca. Dagjesmensen die met de wagen gekomen waren klaagden wel over het gebrek aan parkeerplaatsen in de badstad.  Zij die met de trein kwamen hadden het makkelijker maar waren niet happy met de grote vertragingen bij het spoor zondagavond. 
 

ZWINTRIATHLON 

In het hele land, en zelfs daarbuiten, zaten afgelopen weekend sportievelingen die willen deelnemen aan de Zwintriathlon op hete kolen.  Zaterdag morgen stipt om 9u konden ze namelijk via het internet hun inschrijving insturen. Wie bij de deelnemers in de eerste fase wilde behoren moest reeds vooraf het inschrijvingsgeld hebben overgemaakt. In een tijdspanne van 11 uur hebben zich 1.120 personen aangemeld om deel te kunnen nemen aan de achtste editie van de Bear Stearns Zwintriathlon. Daaronder bevonden zich echter ook 343 mensen die nog niet hadden betaald. Achthonderd mensen zagen inmiddels hun naam verschijnen op de website van de Zwintriatlon als definitieve deelnemer aan het evenement. Nu vrijdag worden naar analogie met de Iron Man in Hawai nog 100 deelnemingsplaatsen verloot onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. De 8ste editie van de Zwintriathlon wordt gehouden op woensdag 6 september. Het gaat om een ¼ triatlon bestaande uit 1 km zwemmen, 41 km fietsen en 10 km lopen.
 

MEER ZEEHONDEN 

Het aantal zeehonden dat in de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist wordt opgemerkt neemt voortdurend toe. Afgelopen weekend lagen tientallen van deze dieren bij laagwater te zonnen op de drooggevallen zandplaten. Dat was onder meer op de Hooge Platen vlakbij Breskens het geval. Voor het eerst zijn er op de platen ook drie grijze zeehonden waargenomen, een grotere robbensoort. Begin juli werpen de gewone zeehondvrouwtjes hun pups. Voor de hoogzwangere dieren is het mooie weer momenteel ideaal om wat extra vitamines op te doen. Nadat ze de jongen een maand lang hebben verzorgd, moeten de kleine dieren het zelf zien te rooien.  Dat zorgt dan steeds weer voor heel wat strandingen van pups op onze kust. 
 

ZATERDAG OPENT CARTOONALE 

Komende zaterdag opent in Knokke-Heist het 45ste Internationaal Cartoonfestival z'n deuren. Dat gebeurt na de presentatie van de prijzen in de schouwburg van Scharpoord. Om 20.30u zijn de prijswinnaars en de genodigden vervolgens present in de Lagunahal in Duinbergen voor de opening van de eigenlijke tentoonstelling. Eerder werd al bekend gegeven dat de cartoonale dit keer werd gewonnen door de 54-jarige Yuri Ochakovsky. Deze Israëlische cartoonist van Russische afkomst krijgt de GOUDEN HOED met een cartoon waarin een van elkaar weggekeerd ouder echtpaar in bed ligt te lezen. Een gapende Christus aan de muur kan z'n verveling moeilijk bedwingen in een slaapkamer waarin blijkbaar nooit iets gebeurt... Van de meer dan 3.000 ingezonden cartoons kwamen er 230 in aanmerking voor de tentoonstelling in de Humorhal. De Cartoonale loopt van 18 juni tot 3 september.
 

POMPEN TEGEN OVERSTROMING 

De mobiele superpompen die dinsdag in Knokke-Heist in gebruik genomen worden moeten de Zwinregio afdoend beschermen tegen overstroming.  De badstad vreest namelijk dat structurele veranderingen door de hogere overheid, om overstromingen te vermijden, nog enkele jaren zullen uitblijven. Daarom werd door het bestuur van de Zwinpolder alvast 9.000 euro geïnvesteerd in de aankoop van twee krachtige superpompen. Elk van deze pompen kan liefst duizend liter water per seconde overhevelen. De eerste pomp staat bij de monding van de Zuidwatergang. Voor de tweede pomp werden voorzieningen gemaakt bij de Noordwatergang. De inrichtingswerkzaamheden bij die uitwateringspunten werden gefinancierd door het gemeentebestuur voor een totaal bedrag van bijna 53.000 euro. 
 

GENK-ZEEBRUGGE 

Ford Genk laat ook de onderdelen voor de nieuwe modellen S-Max en Galaxy overvaren via Zeebrugge. Dat is niet alleen een pluspunt voor de kusthaven.  Ook de binnenvaart en de Limburgse haven van Genk zien dit als een goede ontwikkeling. De haven gaat de komende jaren dan ook aanzienlijk investeren in nieuwe infrastructuur. In zijn businessplan maakt het Limburgse havenbestuur onder meer acht miljoen euro vrij om de bulk- en stukgoedterminal volledig te renoveren. Daarnaast verwacht de Limburgse binnenvaarthaven veel van de grote rederijen die zich in Zeebrugge hebben gevestigd. In afwachting dat de nieuwe spelers op kruissnelheid komen, heeft Genk de wekelijkse binnenvaartverbinding met Zeebrugge van één naar twee keer per week opgetrokken.
 

MINISTRIEEL BEZOEK AAN SAUZENPRODUCENT 

Het warme barbequeweer van de laatste dagen zorgt ondermeer bij de makers van allerlei sauzen voor extra drukte. Dat is ook het geval bij Delino nv op het bedrijventerrein 't Walletje in Westkapelle. Het bedrijf kreeg maandag namiddag het bezoek van Minister Marc Verwilghen.  Delino is eind de jaren 60 opgericht onder een andere naam en is gegroeid uit een Keurslagerij aan de kust.  Dit bedrijf dat door twee ambitieuze zussen, Stefanie en Evelyn Denys, wordt geleid is gespecialiseerd in het produceren en distribueren van hoogwaardige sauzen. Volgens de minister stelt een dergelijk werkbezoek hem in staat om contact te onderhouden met de ondernemers die de basis vormen van onze economie. 
 

 
WEEKEND SPORT 10-11 JUNI 2006

ZWINTRIATHLON 

In het hele land, en zelfs daarbuiten, zaten afgelopen weekend sportievelingen die willen deelnemen aan de Zwintriathlon op hete kolen.  Zaterdag morgen stipt om 9u konden ze namelijk via het internet hun inschrijving insturen. Wie bij de deelnemers in de eerste fase wilde behoren moest reeds vooraf het inschrijvingsgeld hebben overgemaakt. In een tijdspanne van 11 uur hebben zich 1.120 personen aangemeld om deel te kunnen nemen aan de achtste editie van de Bear Stearns Zwintriathlon. Daaronder bevonden zich echter ook 343 mensen die nog niet hadden betaald. Achthonderd mensen zagen inmiddels hun naam verschijnen op de website van de Zwintriatlon als definitieve deelnemer aan het evenement. Nu vrijdag worden naar analogie met de Iron Man in Hawai nog 100 deelnemingsplaatsen verloot onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. De 8ste editie van de Zwintriathlon wordt gehouden op woensdag 6 september. Het gaat om een ¼ triatlon bestaande uit 1 km zwemmen, 41 km fietsen en 10 km lopen.
 

 
  Bezoek de nieuwe sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Port operator will continue to use P&O's brand name 

Ho Chi Minh City: DP World, which became the world's third largest port operator earlier this year after acquiring 165-year British group P&O, has integrated the company's business to its own but it will continue to use P&O's brand name, Dubai officials told Gulf News in this Vietnamese city.  "P&O is a very important name. We bought the company, we bought the ports, but the trade name is important. We should not lose it," said DP World chairman Sultan Ahmad Bin Sulayem, who was in Vietnam to launch the building of a container port facility outside Ho Chi Minh City. DP World is investing $200 million in the Saigon Premier Container Terminal facility, an 80:20 joint venture between P&O Ports and 
Vietnamese state-owned Tan Thuan Industrial Promotion Company (IPC).  Bin Sulayem said P&O's names will continue to be used in regions where the former British-owned firm has had a strong presence. To reinforce the company's British origins, the new port's ground breaking ceremony on Wednesday was led by Prince Andrew, the Duke of York. From July 1 a new umbrella company, known as Ports & Free Zone World, will come into existence in Dubai that will manage DP World, P&O and Jafza. "Under Ports & Free Zone World you will see all the port activities taking place domestically, regionally and internationally," Jamal Majid Bin Thaniah, group chief executive officer of the new entity told Gulf News. The Ports, Customs and Free Zone Corporation (PCFC), which managed the DP World and Jafza earlier, will act as a regulatory body, Bin Thaniah said.  He said both DP World and P&O had their brand values, but Dubai has to capitalise on the historic P&O logo. "We are in the process of deciding how we can continue to use the P&O logo commercially, "he added. Bin Thaniah said the Vietnam venture was part of DP World's strategic expansion in Asia. "Vietnam is a fast-growing country. It is going to be a country that will host major manufacturing bases. There is a lot of business 
potential and we have come at the right time to invest and to add a new port to our network," he said.  The 1.5 million TEU (20-foot equivalent unit) capacity Saigon terminal will be ready in 2008 and will be equipped with 10 post-Panamax cranes. A new industrial zone will be linked to the new port complex. "We will be exploring the opportunities with Vietnamese officials to see whether we can bring in our sister company Jafza to manage the free zone," he said.
 

 
 
12.06.1924 Geboorteverjaardag van George Bush, Amerikaans president 
Op 12 juni 1942 krijgt Anne Frank voor haar dertiende verjaardag een dagboek.
Op 12 juni 1964 wordt Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.
Jacques Herb stuift met zijn hit Manuela in juni 1971 de top-40 van Radio Veronica binnen.
Op 12 juni 1991 kiezen 105 miljoen Russen Boris Jetsin als president.
12.06.2003 Overlijdensverjaardag van Gregory Peck, Amerikaans acteur 
Gelukkig Verjaardag:
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
vrijdag 9 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De zon neemt het de komende dagen op tegen de voetbalgekte in Knokke-Heist. 
° Bij de scholen in de badstad komen er binnenkort groene zebrapaden om de veiligheid van scholieren nog te verbeteren. 
° Deze zomer wordt de rijweg van de Zeedijk in Knokke-Heist vanaf 3 juli verkeersvrij. 
° Art Nocturne Knocke pakt deze zomer in primeur uit met de eerste werken van Professor Dr. Walter de Sy.
° Zwerfwagens zijn een waar probleem geworden in de Zeebrugse strandwijk.
° In Scharpoord wordt dit weekend de Kimo-conferentie gehouden over een propere zee en strand. 
° De tweejaarlijkse Blinckaertprijs wordt in de wacht gesleept door Jacques Maertens. 
° In het Bezoekerscentrum 't Zwin in Retranchement wordt gezorgd voor de nakomelingen van een nachtpauwoogvlinder. 
° Komende vrijdag wordt in Scharpoord het 20 jarig bestaan gevierd van de vzws R.O.E.R. en Vrij Atelier.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Wilde Orchideeënwandeling in Zeebrugge op zaterdag 10 juni om 14.30 uur.
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2 20.30 A year at Kew, 21.00 How to be a gardener, 21.30 Garder's World, 22u Barbarians, 23u Grumpy Old WOMEN!
VT4: 22.35 Meatballs3 Summer Job
ZON vs VOETBALGEKTE 

Badkarhouders en recreatieondernemers in Knokke-Heist verwachten een megadruk weekend. De meeste middenstanders in de badstad zijn ervan overtuigd dat de zon het als publiekstrekker zal halen van het wereldkampioenschap voetbal.  Ook in Sluis is men dezelfde mening toegedaan. "Ook dit weekend zullen de Belgen blijven komen" zegt men.  "Ze liggen niet bepaald wakker van het feit dat Oranje speelt". In Knokke-Heist verwacht men zondag echter wel wat minder Nederlandse dagjesmens precies vanwege de oranjegekte.  De badkarhouders zijn echter overtuigd dat die leemte meer dan zal worden goedgemaakt door een extra influx van zonnekloppers. 
 

GROENE ZEBRAPADEN 

Vanaf volgend schooljaar wordt het oversteken van de straat in de schoolomgevingen in Knokke-Heist nog een stuk veiliger. Op die punten komen er namelijk "groene oversteekplaatsen".  De laatste jaren wordt de groene kleur als wegmarkering in verband gebracht met de schoolomgeving.  In Knokke-Heist zijn zo ook de knuffelstroken groen gemarkeerd.  Volgend schooljaar zullen de stroken van de zebrapaden in de omgeving van de Knokke-Heistse scholen eveneens op een groene ondergrond worden geschilderd. Zo worden de chauffeurs extra attent gemaakt op overstekende scholieren.
 

ZEEDIJK VERKEERSVRIJ 

De rijweg van de zeedijk in Knokke-Heist wordt tijdens de zomervakantie opnieuw verkeersvrij. Het parkeerverbod geldt elke dag van 10.30u tot 22 uur.  Tijdens het weekend van 1 en 2 juli zijn alle zones echter nog vrij bereikbaar.  Vanaf 3 juli uur treden de verzinkbare palen in werking en is de toegang tot de verkeersvrije zones enkel nog toegelaten voor hulpdiensten en houders van een badge.  Met deze zones gaat het om de Zeedijk-Heist tussen de Elizabetlaan en de Parkstraat, de Zeedijk-Duinbergen tussen de Anemonenlaan en de Majoor Quaillestraat en de Zeedijk-Albertstrand.  Verder ook de Zeedijk-Knokke tussen de Meerlaan en de Oosthinderstraat.  Vanwege de maandwissel is het op 31 juli, 1 en 31 augustus en op 1 september wel mogelijk om overdag op de zeedijk te rijden. 
 

UROLOOG IN DE BAN VAN DE SCHILDERKUNST

Op de 31ste Internationale Kunst- en Antiekbeurs Art Nocturne Knocke is deze zomer ook kunst in primeur te zien. Het gaat om werk van  Professor Dr. Walter de Sy. Deze uroloog is deskundige op het vlak van ondermeer porstaatkanker. Bij z'n pensionering ging hij zich een paar jaar geleden echter toeleggen op de schilderkunst. Hij noemt het z'n tweede leven. Walter de Sy komt tijdens Art Nocturne Knocke van 5 tot 15 augustus voor het eerst met zijn kunst naar buiten.  De Sy schept vooral erotisch getinte landschappen.
 

PROBLEEM ZWERFWAGENS 

Mobilhomes zijn een waar probleem geworden in delen van Zeebrugge. Vooral de Londenstraat in de strandwijk krijgt het zwaar te verduren. Sedert de politie optreedt tegen zwerfwagens die op de zeedijk parkeren, is de overlast van deze wagens in de Londenstraat zo erg geworden, dat de bewoners er zelf hun wagen niet meer kwijt kunnen. Ook het uitzicht op het natuurgebied De Fonteintjes is helemaal verstoord. Gezien er slechts 8 parkeerplaatsen voor zwerfwagens voorzien zijn op de Mole, is er nu een voorstel om een stuk van parking D langs de Kustlaan, in te richten voor een 20 tal zwerfwagens.  Elders moet het parkeren voor mobilhomes dan verboden worden. 
 

PROPERE ZEE EN STRAND

Dit weekend komen tijdens een conferentie in  Scharpoord de grote uitdagingen voor de kust de komende decennia aan bod. Dat gebeurt op initiatief van Kimo en Het Vlaamse Instituut voor de Zee. KIMO is een Europese milieuorganisatie voor lokale overheden rond de noordelijke zeeën. Knokke-Heist en Brugge zijn er lid van. Op de tweedaagse conferentie worden actuele thema’s binnen het kustbeheer besproken met een brede groep betrokkenen. Ook het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft medewerkers afgevaardigd. De belangrijkste onderwerpen op de conferentie: 'propere stranden', een 'propere zee' en de 'grote uitdagingen voor het kustbeheer'. Verder wordt ook ingegaan op het opvissen van afval uit de Noordzee door onze vissers.
 

BLINCKAERTPRIJS 

In Scharpoord ontvangt Jacques Maertens vrijdag de Blinckaertprijs.  Met de prijs gaat het om een 15 cm hoog kunstwerk gegoten in vubonite en afgewerkt met bronspoeder.  Het werd ontworpen door Jeff Geboers.  De Blinckaertprijs is een 2-jaarlijkse grensoverschrijdende cultuurprijs die afwisselend wordt uitgereikt aan een Vlamingen of een Nederlander. De laureaat is steeds iemand die zich in de regio heeft ingezet voor het bevorderen van de Nederlandse taal en cultuur. De 73-jarige Jacques Maertens krijgt de prijs voor zijn werk als componist, dirigent en stichter-directeur van de Muziekacademie in Knokke-Heist. 
 

NACHTPAUWOOGVLINDER

Het personeel van het bezoekerscentrum Het Zwin in Retranchement heeft er een extra taak bijgekregen. Ze moeten zich namelijk plots ontfermen over de nakomelingen van een nachtpauwoogvlinder.  Het zieke diertje werd in mei aangetroffen en heeft met haar laatste krachten nog 30 eitjes gelegd. Dat zijn nu evenveel zwartbehaarde kleine rupsen geworden. Het is de bedoeling dat het personeel de piepkleine diertjes gaat verzorgen tot er op termijn weer vlinders uit tevoorschijn komen. De onverwachte aanwinst is meteen al een attractie geworden in het bezoekerscentrum. De nachtpauwoog is een zeer grote nachtvlinder die normaal voorkomt in Midden-Europa en Azië. 
 

20 JAAR ROER EN VRIJ ATELIER

Komende vrijdag wordt in Scharpoord het jaarlijkse zomerfeest van vzw R.O.E.R. en vzw Vrij Atelier gehouden. Het is meteen de viering van het 20-jarig bestaan. De aanwezigen ontvangen dan als eersten de nieuwe brochure met alle activiteiten voor het najaar 2006. Zaterdagnamiddag 17 juni kunnen geïnteresseerden vervolgens terecht op allerlei workshops en demonstraties die verband houden met de cursussen van de vzws. Met het geven van cursussen, trainingen, lezingen, creatieve workshops en uitstappen creëren Roer en Vrij Atelier een individuele en maatschappelijke meerwaarde en dragen bij tot verspreiding van kennis.
 

 

Wilde Orchideeënwandeling in Zeebrugge op zaterdag 10 juni om 14.30 uur.

Wilde orchideeënwandeling in het prachtige natuurgebied De Fonteintjes tussen Zeebrugge en Blankenberge.  Een wandeling door een van de enige plekjes aan onze kust waar strand, duin en polder nog een aaneengesloten geheel vormen.  Midden in dit gebied, gelegen langs een 4 km lange strook tussen de duinengordel en de kustbaan van Zeebrugge tot Blankenberge liggen De Fonteintjes.  Samen met een zeer deskundige gids gaan we op zoek naar prachtige orchideeën.  Een stukje natuurbeleving van de bovenste plank.  Zorg dat je erbij bent.  Praktisch: voor de fietsers vertrek aan de kerk van Westkapelle om 13.20 uur zeer stipt.  Voor wie per wagen komt om 14.30 uur aan speelplein Nordic langs de kustweg.  Deelname 4 EUR voor de leden en 5 EUR voor de niet-leden, kinderen gratis.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Lars Peeters, zoon van Hans en Birgit Van Dierendont, Uitkerkestraat 36, Blankenberge
Jules Demeyere, zoon van Kris en Caroline Evers, Ramskapellestraat 74, Kn-H
Kay Basting, zoon van Christian en Carla Dieleman, Magdalenehof 12, Sluis (Ndl)
Ruben Van Loo, zoon van Filip en Sabine Mervillie, Bremlaan 18, Kn-H
Louise Lemahieu, dochter van Valentijn en Stefanie Desmet, Elizabetlaan 178/21, Kn-H
Charlotte Praet, dochter van Robby en Klaassien Fransbergen, Ghistelkerke 227, Sluis (Ndl)
Largo Mortier, zoon van Frederiek en Kelly De Groote, Brugse Steenweg 172, Maldegem
Maiko en Nando  Boekhout, zonen van Riny en Sandra Scherbeijn, Gouverneurstraat 41, Sluis (Ndl)
Stijn Vergouwe, zoon van Michaël en Cindy Lammens, Poolster 86, Sluis (Ndl)

Aangifte Huwelijk

Huwelijken

Giuseppe Barbaduomo en Vinciane Derumier, Piers de Raveschootlaan 31/11, Kn-H 
Yves Cools en Brenda Coghe, Meerlaan 58, Kn-H 
Walter Haerinck en Marleen Vanockerhout, Jozef Nellenslaan 109/42, Kn-H 
Tom Jorissen en Kristina Lams, Visserskapelstraat 401, Kn-H

Overlijdens

René Cumps, 91 jaar, echtg. van Louise Schepens, Eeuwfeestlaan 29, Kn-H 
Maria De Seck, 83 jaar, wed. van Camiel Vandenberghe, Piers de Raveschootlaan 6/1, Kn-H 
Dimitri De Spae, 36 jaar, ongehuwd, Westkapellestraat 480, Kn-H 
Marie Jacob, 94 jaar, Bremlaan 5, Kn-H 
Rachel Vanaudenaerde, 75 jaar, wed. van Leon Cobbaert, Lippenslaan 160/11, Kn-H 
Edgard Vannieuwenhuyse, 90 jaar, echtg. van Arlette Bulcaen, Vindictivelaan 20/3, Oostende
 

09.06.1870 Overlijdensverjaardag van Charles Dickens, romanschrijver 
09.06.1916 Geboorteverjaardag van Robert McNamara, Amerikaans democratisch politicus en bankier 
09.06.1951 Geboorteverjaardag van Benny Neyman, Nederlands zanger
Op 9 juni 1960 wordt de 200-miljoenste plaat van Bing Crosby verkocht.
09.06.1963 Geboorteverjaardag van Johnny Depp, Amerikaans acteur
09.06.2002 Overlijdensverjaardag van Hans Janmaat, Nederlands politicus
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 8 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Een vermeende gruwelijke moord in Westkapelle blijkt zelfmoord onder invloed te zijn. 
° De uitbater van de helihaven in Knokke-Heist heeft plannen voor een vaste lijndienst voor zakenmensen. 
° Een roze geschilderde tram tussen Knokke-Heist en De Panne moet de Belgen leren een nieuw soort appel eten.
° Jonge scholieren in de badstad kijken momenteel al voorbije de examens naar de Roefel. 
° De tentoonstelling "Van Kykhill tot Zwin" vertelt de geschiedenis van het kusttoerisme. 
° Volgens onderzoek van het magazine Trends gaat het de Compagnie Het Zoute goed voor de wind.
° De rechtbank veroordeelde een heler en een winkeldief die in januari werd ingerekend in de Lippenslaan.
° De Europese Commissie wil een bestemmingsplan voor de zee. 
° In Knokke-Heist is ook Solide voorstander van beperking van de duur van de werkloosheidsuitkering. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Australian Pink Lady is conquering Europe from Knokke to De Panne
° Séisme majeur chez les Lippens (Trends) 
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 20u Holiday Hit Squad, 21u New Street Law BBC2/ 21u SPRINGWATCH met Bill Oddie, VT4 21.05  Blue Crush, KaII: 22.45 Species (SF)
MOORD BLIJKT ZELFMOORD

Een vermeende gruwelijke moord in Knokke-Heist blijkt zelfmoord te zijn.  De feiten dateren van een week geleden en gebeurden in een woning in Westkapelle. Het parket heeft echter het stilzwijgen bewaard tot er duidelijkheid was in deze zaak. Het blijkt nu dat het slachtoffer zich onder invloed van alcohol en medicatie op afschuwelijke van het leven heeft beroofd. Met een zwaard sneed hij zichzelf de buik open. In de hele woning waren bloedsporen te vinden. Een wetsdokter kon uiteindelijk kwaad opzet uitsluiten. In het bloed van het slachtoffer werd een hoge concentratie alcohol en medicatie aangetroffen. De man, midden de dertig, stond bij het gerecht bekend wegens z'n drugsgebruik.
 

HELIKOPTERPILOOT WORDEN? 

Danny Croon, de uitbater van de Helihaven in Westkapelle, heeft plannen voor het opzetten van een vaste lijndienst tussen Gent, Brussel, Antwerpen en Knokke-Heist.  Vooral zakenmensen zijn geïnteresseerd. Er zou 's morgens en 's avonds een vlucht zijn. In september wordt op de helihaven ook een nieuwe cursus helikopterpiloot gestart. Crown Heliservice is namelijk door het Vlaams Gewest erkend als opleidingsverstrekker. In verband met de cursus wordt op 8 september een infoavond gehouden in Scharpoord. Inmiddels worden de helikopters vanuit Westkapelle ook regelmatig ingezet voor het optillen van lasten op ontoegankelijke plaatsen.  Daarnaast organiseert Crown Heliservice nog luchtdopen, alhoewel dit volgens Eerste Schepen Maxim Willems door de gemeenteraad strikt verboden werd. 
 

PINK LADY 

Deze zomer moet een pinkpanterroze geschilderde tram tussen Knokke-Heist en De Panne alle Belgen leren appelen eten. Het gaat daarbij om de "Pink Lady" een nieuwe appelsoort die oorspronkelijk in Australië werd ontwikkeld. De "Pink Lady" is een van de meest geslaagde kruisingen tussen de Golden Delicious en de Lady William appels.  Voor het lanceren van de "Pink Lady" werd voor een tram aan onze kust gekozen omdat men hoopt deze zomer op die manier 3,5 miljoen potentiële consumenten te kunnen bereiken. 
 

ROEFEL 

Jonge scholieren in Knokke-Heist bereiden zich momenteel niet alleen voor op de examens. Kinderen van 6 tot 12 jaar kijken immers nu al uit naar de Roefel. De Dag van het Kind wordt op zaterdag 24 juni gehouden in het Roefeldorp Ramskapelle en bij de Laguna Beach. Volgens de vzw Cultuurcentrum-Jeugdcultuur wordt het een dag met de meest uiteenlopende belevenissen van creativiteit, sportieve prestaties en avontuur.  Dit jaar staat de Roefel in het teken van “Superhelden”. Inschrijven gebeurt op vrijdag 9 juni om 18 uur in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge.
 

GESCHIEDENIS KUSTTOERISME 

De geschiedenis van het kusttoerisme komt binnenkort aan bod in een nieuwe tentoonstelling "Van Kykhill tot Zwin".  In 100 documenten wordt het verhaal van het ontstaan van het kusttoerisme, het vakantieleven aan zee en de opkomst van het massatoerisme aanschouwelijk gemaakt.  Dat gebeurt aan de hand van prenten, foto’s, reisgidsen, affiches en folders waarmee de kustgemeenten van Knokke-Heist tot De Panne zich van hun fraaiste kant lieten zien.   De gratis tentoonstelling is te bezoeken van 13 juni tot 7 juli. Plaats van het gebeuren is de Provinciale Bibliotheek op het Jan van Eyckplein in Brugge.  Het verhaal kan men ook lezen in de pocket ‘Van Kykhill tot Zwin, 67 km kusterfgoed’. Het boekwerkje kost amper 2 euro. 
 

ZOUTE WINST 

Volgens onderzoek van het magazine Trends gaat het de Compagnie Het Zoute goed voor de wind. Vorig jaar boekte het bedrijf namelijk 11 keer zoveel winst dan het jaar ervoor. In geld betekent dit een sprong van 5,6 miljoen euro winst in 2004 naar liefst 60,5 miljoen euro winst in 2005.  Volgens directeur Filip Muylle was deze gigantische winsttoename vooral te danken aan het project Finisterrae bij de vroegere Lekkerbek in Knokke.  Sommige appartementen in het complex gingen van de hand tegen 3 miljoen euro. Niet te verwonderen dat het met de bewoners van het gebouw gaat om top-zakenmensen en andere megarijken. 
 

RUSSISCHE DIEVEN VEROORDEELD 

Een Russische winkeldief die in januari werd ingerekend in de Lippenslaan werd door de rechtbank samen met zijn heler veroordeeld. De 36-jarige man stond terecht voor een hele reeks winkeldiefstallen in Knokke-Heist, Antwerpen en Brussel. Hij had het daarbij vooral gemunt op merkkledij.  De man moet 8 maanden de cel in. Een trawant, eveneens een Rus, werd geklist toen hij in Brussel een stationskluis van de winkeldief probeerde leeg te halen. Hij werd nu tot 6 maanden veroordeeld wegens heling.
 

EUROPEES BESTEMMINGSPLAN VOOR DE ZEE 

In de toekomst zullen voor de kust geen windmolenparken mogen ingericht worden zonder internationaal overleg. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie wil dat er een soort bestemmingsplan komt voor de Europese zeeën. Dit houdt in dat EU-landen voortaan moeten gaan overleggen, voordat ze windmolens, pijplijnen en visgronden mogen aanleggen. Ook plannen die voor onze kustlijn zijn opgesteld, zullen op Europees niveau moeten worden ingepast. Vissers in onze regio vragen zich af of eventueel traditionele visgronden kunnen in het gedrang komen. Tot het eind van de maand mogen alle Europeanen nog reageren op het plan van Barroso.
 

SOLIDE WIL UITKERINGSBEPERKING 

De partij Solide in Knokke-Heist zegt zich te verheugen over het voorstel van VLD-boegbeeld Bart Somers om de duur van de werkloosheidsuitkering te beperken. De partij gaat zelfs een stap verder en wil de belangenvermenging van de vakbonden bij de uitkering verbreken. Solide wil dat alleen de Hulpkas van de Staat in de toekomst nog de werklozen mag uitbetalen.  Woordvoerder Bernard Busschaert stelt verder dat Solide zich verzet tegen het plan om de winkels in het binnenland meer zondagen open te laten. 
 

 

Pink Lady is conquering Europe

Throughout the 2006 spring and summer season Pink Lady will be promoting their fine apples in many European countries, including Germany, Belgium, the Netherlands, Luxembourg, France, Norway, Denmark, and Ireland. Using magazine advertisements, billboards, and other media, Pink Lady wants to improve people’s acquaintance with their apples. This summer, a very attractive tram will transport Belgian beach fans. The Belgian coast consists of a 67 km long beach, visited by Belgians of all ages in the summer. Completely covered with pink paint, the tram will be running the length of the Belgian coast from Knokke to De Panne, transporting 3.500.000 passengers. Passengers are invited to try their luck on www.pinklady-europe.com, where they could win a week-long trip for two to a beach on the Costa del Luz in Andalusia. Every Sunday between 5pm and 7pm, the Dutch commercial channel RTL4 broadcasts the lifestyle programme ‘Live & Cooking’. With around 800.00 viewers per show, it is the most watched lifestyle programme in the Netherlands. The aim of this 2-hour programme is to enjoy the very best things in life. On Sunday June 4, Irene, Carlo and Vincent introduced the Pink Lady apple to the Dutch audience. Vincent, the show's chef, prepared a menu inspired by the summer and by Pink Lady. After the show, an information page dedicated to Pink Lady will be present on the Life & Cooking website for 1 month.  Pink Lady is looking for a charming and glamorous personality to act as an ambassador for their charming apples. Using an announcement in Ireland’s no. 1 newspaper, the “Sunday Independent LIFE Magazine”, the quest for ‘the face of Pink Lady Apples Summer 2006’ is started. The ambassador for Pink Lady apples will be selected from the candidates who best personify the qualities and values of the Pink Lady apple. The jury will consist of fashion, beauty and modelling professionals. The winner will be invited for a photo session by a famous fashion photographer. The photos will be sent in a press release to many publications in the daily, weekly, women's and regional press. 

Séisme majeur chez les Lippens (Trends) 

La Compagnie du Zoute enregistre de bons résultats. D'excellents résultats même. L'an dernier, le chiffre d'affaires a été multiplié par 11. Il est passé de € 5,6 millions à € 60,5 millions. Le bénéfice net s'élève à € 24 millions, soit 20 fois plus qu'en 2004. «Grâce au projet Finisterrae principalement », explique le directeur Philippe Muylle, n°2 de la Compagnie jusqu'à il y a peu et qui remplace aujourd'hui le directeur général Georges Jacobs (en détention).  Finisterrae est un superbe complexe d'appartements de € 3 millions. Le comité des occupants devrait devenir une society event. Des hommes d'affaires aussi connus que Marc Coucke (Omega Pharma), Jan Coene (ex-Picanol), Bart Van Malderen (Ontex) et Christian Dumolin (ex-Koramic) seront voisins dans ces immeubles d'appartements au bout de la digue.  Finisterrae rapporte quelque € 65 millions à la Compagnie du Zoute et son action monte en flèche. Elle valait € 82 euros en 1983, elle affiche € 4.000 aujourd'hui, ce qui porte la valeur totale des actions à € 120 millions. Pour le président de la Compagnie Maurice Lippens, la valorisation boursière est de €14,3 millions (via son holding privé Alcastar qui contrôle 12% de la Compagnie), soit environ deux tiers de la valeur de ses actions Fortis. Du fait de sa participation knokkoise, les avoirs du N°1 de Fortis auraient augmenté de € 5,7 millions ces trois dernières années.  Le deuxième plus grand actionnaire s'appelle Wulfsdonck Investment (6,8%), la branche de la famille active dans le sucre. Sur les treize sièges du conseil d'administration, cinq sont occupés par la famille Lippens. Avec cinq comtes au conseil d'administration, la Compagnie du Zoute est l'entreprise belge qui peut s'enorgueillir d'avoir le plus de sang bleu.  Petit rappel: il y a cinq ans, les projets immobiliers de la Compagnie du Zoute étaient dans l'impasse. Cette branche de l'entreprise a dégringolé de € 6,5 millions (1999) à € 0,8 million en 2001. L'essentiel des recettes provenait des activités de divertissement (le terrain de golf, le club de tennis, le Zwin). Finisterrae et le projet immobilier autour de La Réserve sont les derniers gros dossiers de la Compagnie. «Les terrains se raréfient à Knokke, précise Philippe Muylle. Nous sommes donc obligés de chercher ailleurs. »  Philippe Muylle ne tient pas à s'exprimer sur l'enquête judiciaire mais précise que Georges Jacobs, actuellement en détention, travaillait comme indépendant via sa société Belimco. Qui réalisait, d'après les publications officielles, un chiffre d'affaires d'environ un demi-million ces dernières années. La société gantoise Sousbois, dont Jacobs est administrateur délégué, n'atteint pas les € 25.000 de chiffre d'affaires et affiche par conséquent des résultats d'exploitation négatifs.
 

08.06.1921 Geboorteverjaardag van Soeharto, president van Indonesië
08.06.1925 Geboorteverjaardag van Barbara Bush, Amerikaans first lady
08.06.1940 Geboorteverjaardag van Nancy Sinatra, Amerikaans zangeres 
In Vietnam maakt Fotograaf Nick Ut op 8 juni 1972 de beroemde foto van het meisje Kim Phuc dat na een moordend Amerikaans napalmbomabardement gillend wegrent.
08.06.1983 Geboorteverjaardag van Kim Clijsters, Belgisch tennisster
08.06.1993 Overlijdensverjaardag van René Bousquet, Frans oorlogsmisdadiger
 Happy Birthday

 
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
vrijdag 2 juni 2006
110 JAAR SEDERT PATENT OP RADIO
VOLGEND NIEUWS 06.06.06
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De provincie heeft geld uitgetrokken voor de aankoop van het Vogelpark van Het Zwin in Knokke-Heist. 
° In het weekend staat op het strand bij het Casino de "Scapa Sports Beach Polo" centraal. 
° Er komt snel een einde aan de overlast door zandtransporten naar het strand van Knokke.
° In de bibliotheek van Scharpoord maakt de jeugd kennis met “Detectives in jeugdstrips”. 
° Een nieuwe initiatief organiseert werk- en speelvakanties voor honden in Cadzand. 
° In Knokke-Heist bereiden sportievelingen zich voor op de recreatieve triatlonwedstrijd van eind augustus. 
° De gemeenteraad heeft de subsidieaanvraag van het Heemkundig Museum Sincfala goedgekeurd. 
° De Afdeling Kust kwijt zich niet naar behoren van haar onderhoudsverantwoordelijkheden.
° Met een uiteenzetting probeert men in de badstad het taboe rond het OCMW te doorbreken. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Sethu Samudram Project: Dredging to resume in October 
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: 5TV 20.30 Sleepwalker, VT4 20.30 American Wedding, 22.40 Spetters, KaII 21.10 Enough, BBC1 21.30 Home Again, 22u Have I got news for you, BBC2 21.00 How to be a gardener, 22u Barbarians, 23u Grumpy Old WOMEN!
PROVINCIE WIL VOGELPARK VAN HET ZWIN KOPEN 

De provincie heeft bij middel van een begrotingswijziging anderhalf miljoen euro vrijgemaakt voor de aankoop van het vogelpark in het Zwin. Net als het natuurreservaat, dat 125 hectare beslaat, is het 5 hectare grote vogelpark eigendom van de Compagnie de Zoute van de familie Lippens.  De Vlaamse Regering onderhandelt reeds over de aankoop van het natuurgebied met z'n duinen, schorren en slikken. Het vogelpark maakt geen deel uit van die besprekingen. Milieu- en natuureducatie behoort namelijk niet langer tot de kerntaken van de Vlaamse overheid. Daarom wil de provincie het vogelpark kopen en de 10 personeelsleden overnemen. Volgens gedeputeerde Jan Durnez wil de provincie het park voorlopig laten zoals het nu is. De VLD-oppositie in de provincieraad is van oordeel dat de Compagnie het voorbije jaar zoveel winst maakte dat ze het vogelpark voor een symbolisch bedrag zou moeten schenken aan de provincie. Ook maakt de partij zich zorgen over de toekomstige exploitatiekosten van het vogelpark. 
 

POLO WORLD CUP

In het weekend staat op het strand ter hoogte van het Casino Knokke de Scapa Sports Beach Polo centraal.   De inrichters willen met het evenement deze spectaculaire bal- en paardensport dichter bij het grote publiek brengen. Het is meteen de 8ste editie van het gebeuren.  Vier internationale mannenteams nemen deel aan deze Polo World Cup.  Op een zandterrein van 200 meter lang en 100 meter breed hanteren zij stick & ball in de richting van het doel, dat aan weerszijden is opgesteld.  Elke ploeg bestaat uit 3 volleerde ruiters en per wedstrijd worden per ploeg liefst 12 paarden ingezet.  Die paarden worden trouwens na elke sperperiode van 7 en een halve minuut gewisseld.  Er worden opnieuw méér dan 10 000 mensen verwacht op deze tweedaagse.
 

MOET ER NOG ZAND ZIJN?

Er komt snel een einde aan de vele zandtransporten door de Elizabetlaan en de Meerlaan in Knokke. In opdracht van het Vlaams Gewest wordt het strand ter hoogte van het Rubensplein momenteel opgehoogd. Door de recente winter- en voorjaarsstormen zijn er namelijk opnieuw tonnen zand weggewaaid of in zee verdwenen. Een aantal badkarhouders kwam hierdoor met hun uitbating in de problemen. Verder moet de ophoging van het strand de veiligheid van de kustbewoners weer veilig stellen. Sinds enkele weken voeren daarom vrachtwagens vanuit Zeebrugge het nodige zand aan. De Afdeling Waterwegen Kust heeft nu laten weten dat de aanvoer van zand nog 2 weken zal duren. Voor de bewoners van de Meerlaan die dagelijks een 20-tal transporten zien voorbijrijden, is het einde van de verkeers- en geluidshinder dus in zicht !
 

SPEURDERS IN STRIPVERHALEN 

Juni geldt in de bibliotheek van Scharpoord als de maand van het spannende boek. Blikvanger is daarbij de fototentoonstelling "Verboden schuin te schieten" met historisch beeldmateriaal over de misdaad in Antwerpen. De jeugd in de badstad voelt zich echter beslist meer aangetrokken tot “ Detectives in jeugdstrips”. Dat is een meer lichtvoetige tentoonstelling met een overzicht van de Vlaamse speurders in stripverhalen.  Deze verhalen waren ooit op school verboden lectuur. Het laatste decennium hebben stripverhalen echter bestaansrecht verworven in de bibliotheken. Ondertussen zijn er zoveel hoogwaardige reeksen bijgekomen dat de Negende Kunst als een volwaardig genre kan worden beschouwd. Vandaar een tentoonstelling met stripverhalen samen met informatie over de stripauteurs. 
 

DE HOND IS AAN VAKANTIE TOE 

Een nieuwe initiatief wil honden uit alle windstreken naar Cadzand halen voor een sportvakantie. Het idee komt van de Belg Koen Van der Perre van Happy Dog Holidays. De honden die in Cadzand op vakantie gaan, kunnen zich uitleven op een hindernisbaan, het spelen van balsporten, of gewoon door een stuk genadeloos hard te rennen. Volgens Van der Perre draagt zo'n vakantie bij tot de geestelijke gezondheid van de hond. De viervoeters komen inmiddels uit diverse Europese landen naar onze buurgemeente. Vooral mensen die lang op reis gaan, zoeken blijkbaar contact met Happy Dog Holidays.
 

3ATLON 4 FUN

Momenteel bereiden kandidaat-triatleten zich in Knokke-Heist voor op de recreatieve triatlon die eind augustus z'n beslag krijgt in de badstad. In het kader van "3atlon 4 fun" worden ze klaargestoomd voor deelname aan 1/16 of 1/8 triatlon die op zondag 27 augustus wordt gehouden in en rond het zwembad De Raan. De voorbereiding bestaat uit 1 groepstraining en 2 individuele trainingen per week.  De cursus staat open voor iedereen, jong of minder jong.  De leden van de lokale triatlonclub staan in voor de deskundige begeleiding. Volgens Schepen van Sport Daniël De Vlamynck beantwoordt dit initiatief perfect aan de doelstellingen van de Sportdienst, namelijk meer mensen op een regelmatige basis aan meer sport laten doen.  Bovendien is triatlon als combinatie van 3 basisdisciplines een zeer complete sport. Een en ander is meteen ook een goede voorbereiding voor de Zwintriatlon. 
 

SINCFALA 

De gemeenteraad heeft de subsidieaanvraag van het Heemkundig Museum Sincfala voor het lopende dienstjaar goedgekeurd. Het gaat om een bedrag van ruim 41.000 euro.  Met het aanvaarden van de toelage verbindt het museum er zich toe om alle regels in verband met het vrijwilligerswerk, taalgebruik in publicaties, en de wet op de overheidsopdrachten strikt na te leven. 
 

AFDELING KUST KLOOIT

Er worden vragen gesteld over de manier waarop de Afdeling Kust omgaat met haar onderhoudsverantwoordelijkheden.  Jarenlang was het Bosje van Heist een chaos omdat de dienst het onderhoud achterwege liet. Momenteel zijn er ook in Zeebrugge klachten. Het onderhoud van de heraangelegde Rederskaai en het park bij het Visserskruis zijn de verantwoordelijkheid van de Afdeling Kust.  Beide sites liggen er echter zeer slecht onderhouden bij. Stad Brugge gaat nu aandringen bij de dienst om zo snel mogelijk werk te maken van de opkuis. 
 

OCMW-TABOE 

"Het toeboe rond het OCMW moet doorbroken worden. De dienst is er voor iedereen die hulp nodig heeft". Dat zegt OCMW-raadslid Dorine Maes in Knokke-Heist. Het raadslid dat beroepsmatig "commercieel manager" is zal nu dinsdag een uiteenzetting geven over dienstverlening van het OCMW aan hulpbehoevenden in de badstad. De dienst is namelijk op veel meer vlakken bedrijvig dan de meeste mensen zich realiseren. De uiteenzetting wordt dinsdagnamiddag om 13.30u gehouden in het Choufke op het einde van de Kursaalstraat in Heist. Er is ook gelegenheid om nadien vragen te stellen. 
 

 "Hopelijk maakt de Provincie van het Vogelpark niet zo'n zootje
als van het Visserijonderwijs", denkt Baziel.

Sethu Samudram Project: Dredging to resume in October 

Dredging works on the Adams Bridge and in South of Palk Strait under the Sethusamudram Shipping Channel Project (SSCP) would begin on October 1 this year, Union Shipping, Road Transport and Highways Minister, T R Baalu, said on Thursday. Addressing a press conference here, he said four companies - Hyundai, Kan-De Nul, a joint venture of Dredging Interntional and Dredging Corporation of India and Vanoord - have pre-qualified for the bidding. The pre-bid meeting was being held in Tuticorin Port Trust on Thursday and the tenders would be filed by June 15. The Letter of Intent would be issued on August 1 and the company should start dredging work on October 1 this year and should complete it before November one next year, he added. He said fresh bids were being called for dredging as the previous conditional bid by Hyundai was cancelled. The company had put forth certain conditions and sought a mobilisation advance of Rs 200 crore from the government. Baalu said of the total 13.5 million cubic metres of dredging works in the North of Palk Strait, 5.34 million cubic metres were completed as on date. "We have completed about 35 per cent of dredging works, which started on July 2 last year. By July next year, the remaining dredging works in the north of Palk Straits will be completed," he said, and added that the SSCP would be completed ahead of schedule. 
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Amber Jonckheere, dochter van Nico en Evelyne Brusselle, Vlienderhaag 10, Damme
Amélie De Maesschalck, dochter van Kristof en Sandra Vandenbon, Lambrecht Bovijnstraat 5, Damme
Liv Steenbeek, dochter van Willem en Nancy Vinke, Ringdijk-Noord 20/a, Sluis (Ndl)
Wout Vanhoenacker, zoon van Stéphane en Tamara Vanhee, J. Van Paemelstraat 2, Blge
Camille Diericx, dochter van Bart en Carine Engelen, Anemonenlaan 9, Kn-H
Amber Termote, dochter van Wim en Bouchra Hamdouch, Aardenburgkalseide 335, Maldegem
Victor Casselman, zoon van Didier en Nathalie Vermeille, Knoksebaan 4, Damme
Noa De Pover, dochter van Joseph en Ingeborg Maertens, Vissersstraat 26/01, Kn-H
Lotte Pauwaert, dochter van Dennis en Christel Van Rumst, Westkapellestraat 128, Kn-H
Charlotte Clement, dochter van Dominique Clement, Maurice Devriendtlaan 8/01, Blankenberge
Lowie Lefevre, zoon van Dimitri en An Uyttenhove, Meerlaan 57/01, Kn-H
Ella Declercq, dochter van Kristof en Kim Bursens, Vestingstraat 38/04, Brugge
Arnoud van der Schans, zoon van Martin en Esther van Hoeve, Sint-Jacobstraat 18, Sluis (Ndl)

Aangifte Huwelijk

Stephane Maljers en Martine Van Maele, Boomgaarden 6, Kn-H 
Lode De Waele en Christel De Roo, Heistlaan 105/1, Kn-H
Stefaan Lemens en Caroline Baeyens, Anemonenlaan 10, Kn-H 
David Tilleman, Damse Vaart-Noord 46, Damme en Inge Vercruysse, Dennendreef 26, Kn-H

Huwelijken

Robin Demey en Ingrid Mobouck, Leopoldlaan 67/51, Kn-H 
Michel Allemeersch en Chantal Bonne, Lippenslaan 134/51, Kn-H 
Frederik De Ruyter en Nathalie Van Kerrebrouck, Dampoortstraat 40/5, Brugge 
Patrick Roels en Brigitte Maenhout, Kustlaan 194/11, Kn-H
Philip Van Eeghem en Mieke Remmerie, Kardinaal Mercierstraat 20/11, Kn-H 
Patrick Lefebvre en Myriam Peeters, Ooststraat 29/11, Kn-H 
Frank Saen en Inge Nobus, Oostkerkestraat 28, Kn-H

Overlijdens

Palma Dewandel, 84 jaar, weduwe van Maurice Rotsaert, Boudewijnlaan 88, Kn-H 
Helena Deklerck, 94 jaar, weduwe van Henri Beernaert, Bremlaan 5, Kn-H 
Rosa Brusselle, 80 jaar, echtg. van Jerôme Devisch, Magere Schorre 74, Kn-H 
Alice Verplancke, 84 jaar, wed. van Michel Aptekers, Rustoordstraat 1, Kn-H 
Germana Vanmaerke, 82 jaar, echtg. van Jaak De Meyer, Elizabetlaan 347/32, Kn-H 
Jaak Van Pamel, 56 jaar, echtg. van Viviane Strubbe, Hermans-Lybaertstr. 88/14, Kn-H
Simonne Gryson, 83 jaar, wed. van Raymundus Vanden Abeele, Koninklijke Baan 90, De Haan 
Rosa Bonte, 74 jaar, wed. van Marcel Dryepondt, Graaf Jansdijk 182, Kn-H 
Dirk De Clercq, 56 jaar, echtg. van Ann Belpaire, Oosthinderstraat 2, Kn-H
Willy Van Holm, 59 jaar, echtg. van Edith Gheleyns, Zeetrapper 20, Kn-H 
Didier Meire, 55 jaar, echtg. van Christiane Casier, Knokkestraat 66, Kn-H 
Liliane Godfirnon, 76 jaar, wed. van Marcel Defeld, Piers de Raveschootlaan 52/22, Kn-H 
Jean Messiaen, 61 jaar, echtg. van Christiane Hauspie, Lichttorenplein 20/4B, Kn-H 
Karel Depover, 73 jaar, echtg. van Liliane Couwyzer, Vlamingstraat 49/13, Kn-H 
Bertha Fockenier, 94 jaar, wed. van Augustinus Stockx, Paulusstraat 2, Kn-H 
Georges Deboeck, 86 jaar, echtg. van Margriet De Kerck, Krommedijk 47/772, Kn-H 
Gilbert Monteville, 69 jaar, echtg. van Claudine Vercoutter, Spaanselaan 7, Kn-H 
Yvonne Strubbe, 76 jaar, wed. van Gerard Aeben, Meerlaan 1, Kn-H
 

02.06.1857 Geboorteverjaardag van Edward Elgar, Engels componist 
Op 2 juni 1896 ontvangt de in Engeland werkende Italiaanse ingenieur Guglielmo Marconi patent voor zijn uitvinding 'draadloze telegrafie'.
02.06.1904 Geboorteverjaardag van Johnny Weissmüller, Amerikaans filmacteur {Tarzan} 
02.06.1940 Geboorteverjaardag van Konstantijn, ex-koning van Griekenland 
2 juni 1953 wordt Elizabeth II gekroond als koningin van het Gemenebest.
02.06.1958 Geboorteverjaardag van Hans de Booy, Nederlands zanger, acteur en liedjesschrijver 
02.06.1990 Overlijdensverjaardag van Rex Harrison, Engels filmacteur 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 1 juni 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De Prijs Knokke-Heist 2006 voor het Beste Jeugdboek werd uitgereikt aan Frank Adam voor "De passie van de Puber". 
° In Knokke wordt tegen verhoogd tempo verder gewerkt aan de afwerking van het Maurice Lippensplein. 
° In de badstad maakt men zich klaar voor een nieuw seizoen "Jeugdvakanties".
° In Luik wordt een autopsie uitgevoerd op een bruinvis die in Knokke-Heist aanspoelde. 
° De badstad scoort goed bij een onderzoek naar gemeentebelastingen in onze provincie. 
° Door het overlijden van een wijkburgemeesterskandidaat verloopt de aanloop naar Oosthoekkermis onder een somber gesternte. 
° Van vrijdag tot maandag pakt Lions Knokke-Zoute uit met een TenTUINstelling van sculpturen. 
° Storm en het koude voorjaar zorgden in mei voor een extreem lage aanvoer van garnaal. 
° De finalisten van de Miss Knokke-Heist-wedstrijd zullen dit weekend ook de Scapa Beach Polo opfleuren. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Eurotunnel sluit akkoord over schulden
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 20u Holiday Hit Squad, 21u New Street Law, 22u Are we changing planet Earth? BBC2 21u SPRINGWATCH met Bill Oddie, VT4 21.10 Peking Express, KaII 22.25 American pSycho
FRANK ADAM WINT PRIJS KNOKKE-HEIST BESTE JEUGDBOEK

Om 11u vanmorgen werd in Antwerpen de winnaar bekend gemaakt van de Prijs Knokke-Heist 2006 voor het Beste Jeugdboek, die voor de 36ste keer werd uitgereikt.  De Prijs is bestemd voor een nog onuitgegeven verhalend jeugdboek voor jongeren van 12 tot 16 jaar. De prestigieuze prijs en een bedrag van 12.500 euro gaan dit keer naar Frank Adam voor zijn boek "De passie van de Puber". Het boek wordt vandaag gepubliceerd bij Davidsfonds/Infodok. De 42-jarige auteur werd in Brugge geboren en woont in Oedelem-Beernem. 

De Prijs Knokke-Heist is de oudste en belangrijkste manuscriptenprijs voor jeugdboeken in het Nederlands taalgebied. De jurering van de manuscripten gebeurt onder volstrekte anonimiteit: de omslagen met de namen van de auteurs worden slechts geopend als alle besprekingen afgelopen zijn. Debutanten krijgen op die manier evenveel kansen als gevestigde namen. Dit jaar waren er niet minder dan 50 inzendingen, onder meer van bekende auteurs. Verschillende daarvan zullen later worden gepubliceerd.

Het boek "De passie van de Puber" vertelt het verhaal van de zestienjarige Jos, die het opneemt voor zijn gepeste zusje Judith, zichzelf uitroept tot de 666 ste reïncarnatie van Jezus, en verkondigt dat hij de hele wereld zal redden van het Kwaad.  Frank Adam won de met een buitengewoon hilarische lijdensgeschiedenis van de tragikomische tiener Jos. Spanning, humor, spitse dialogen en een onvergetelijke antiheld op sandalen maken volgens de juryleden van dit boek een klassieker voor pubers én volwassenen.

Frank Adam werd geboren op 18 augustus 1963 in Brugge. Hij studeerde Germaanse taal- en letterkunde. In 1994 verscheen 'Wakitchaga' (De Geus), zijn eerste toneeltekst voor adolescenten en volwassenen. In 1999 schreef hij 'Sjirk, Boek aan de Hebreeuwen', een roman voor volwassenen. In de kinderliteratuur debuteerde hij opvallend met 'Waarom ik altijd nee zeg' en 'Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet'. Naast het schrijven van romans, teksten voor theater, opera, liedjes en poëzie voor kinderen en volwassenen, is hij redacteur bij het literaire tijdschrift 'De Brakke Hond'. Ook geeft hij les aan de Schrijfacademie Moritoen in Brugge.
 

MAURICE LIPPENSPLEIN

Volgens Schepen Luc Lierman wordt in Knokke tegen verhoogd tempo verder gewerkt aan de afwerking van het Maurice Lippensplein.  Er worden ook meer manschappen ingezet. Dit is nodig omdat het nieuwe verkeerskluwen tegen eind deze maand volledig af moet zijn. Momenteel wordt gewerkt aan de nieuwe bovenlaag van de Natiënlaan-west en de Koningslaan.  Verkeer komende uit de richting van de Koningslaan en de Meerlaan wordt nu tijdelijk vóór de rotonde omgeleid via een alternatieve geasfalteerde weg.   Op 1 juli om 6 uur 's morgens moet alle leed geleden zijn en kan het verkeer bij het Maurice Lippensplein weer normaal verlopen.  Ook de randparking achter het station zal vanaf die ochtend klaar zijn. 
 

JEUGDVAKANTIES 

Knokke-Heist maakt zich klaar voor een nieuw seizoen "Jeugdvakanties". Dat seizoen loopt van dinsdag 4 juli tot maandag 28 augustus.  Op een viertal speelpleinen zijn deskundige en kindvriendelijke monitoren een hele zomer in de weer om het de jeugd van kleuter tot 16 jaar naar de zin te maken.  Zowel groepsactiviteiten als het aanscherpen van individuele creativiteit komen aan bod. Vanaf deze zomer worden de inschrijvingen geregeld via een badge die het kind steeds bij zich draagt. De KOM!PAS badge bevat alle persoonlijke gegevens en moet vóór aanvang van het speelplein gekocht worden. Dit kan in het Cultuurcentrum en in De Marge vanaf maandag 26 juni.  De badge kost 2 euro en zal later ook kunnen gebruikt worden voor alle gemeentelijke vrijetijdsinitiatieven. Verder biedt Vakantieplus een gevarieerd aanbod vakantiestages in verschillende disciplines zoals: sport, koken, talen, natuur en dans. 
 

BRUINVIS 

Momenteel gebeurt aan de Universiteit van Luik een autopsie op een bruinvis die op het strand van Knokke-Heist werd aangetroffen. Het gaat om een volwassen vrouwtje, die zich in verregaande staat van ontbinding bevond.   Het was meteen de tweede bruinvis die dit jaar op het strand van de badstad aanspoelde. Langs de hele kust telde men de voorbije 5 maanden echter reeds 38 strandingen van bruinvissen.  De voorbije twee weken spoelden ook bruinvissen aan in Oostende, De Panne en op het Sterneneiland in Zeebrugge. 
 

GEMEENTEBELASTINGEN 

De Kamer van Koophandel heeft een analyse gemaakt van de gemeentebelastingen in de provincie West-Vlaanderen.  Daaruit blijkt  dat in de voorbije legislatuur over de hele provincie die belastingen gemiddeld met 33,8 % zijn toegenomen.  Dat is boven het Vlaams gemiddelde dat een stijging van 31,1 % vertoont. Ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn in onze provincie behoorlijk gestegen.  Allerlei gemeentelijke bedrijfsbelastingen gingen eveneens omhoog.  De Kamer dringt er dan ook bij de gemeentepolitiek op aan om een rem te zetten op deze tendens, die nefast kan zijn voor een tewerkstellingsklimaat in onze provincie.  Wat Knokke-Heist betreft kan alvast gezegd worden dat het fiscaal allesbehalve die tendens heeft gevolgd.  De onroerende opcentiemen bleven al sinds 1996 ongewijzigd op 1500, waar het West-Vlaams gemiddelde 1667 bedraagt.  En: er is nog altijd geen aanvullende personenbelasting op komst!
 

TENTUINSTELLING 

Onder de noemer "TenTUINstelling" zijn in de badstad van vrijdag 2 juni tot en met maandag 5 juni beelden in tuinen te zien. De sculpturen staan opgesteld in de intimiteit van een vijftiental privé-tuinen van leden van de Lions Club Knokke-Zoute.  Een bijkomende troef is de aanwezigheid van de meeste kunstenaars ter plaatse. Bij het uitkiezen van de kunstwerken werd gestreefd naar een grote variatie van gekende en minder gekende artiesten in verscheidene stijlvormen. De locaties maken deel uit van een route die de bezoekers onder meer per fiets kunnen afleggen en die start bij Scharpoord. Daar kunnen ook fietsen gehuurd worden.  Alle kunstwerken worden ter plaatse te koop aangeboden. De kunstenaars schenken een deel van de opbrengst aan de sociale werken van de Lions Club in de regio.
 

WIJKBURGEMEESTERKANDIDAAT PLOTS OVERLEDEN 

Door het plotse overlijden van één van de kandidaten voor wijkburgemeester in de Heistse Oosthoek verloopt de voorbereiding van de plaatselijke kermis onder een bijzonder somber gesternte.  Vorige week overleed namelijk Jaak Van Pamel.  Hij was 56. Het was voor het eerst dat hij een gooi deed naar het wijkburgemeesterschap nadat hij 4 jaar geleden in Heist was komen wonen. Tevoren baatte deze Oostkerkenaar jarenlang het Wapen van Damme uit. Momenteel zijn er nog twee kandidaten voor de positie van wijkburgemeester in de Heistse Oosthoek: Vivanne Willemkens en Jeffrey Berton.  Ook zij proberen op zondag 25 juni voor het eerst de begeerde sjerp binnen te halen. Naar aanleiding van het gebeuren en de bijhorende Prondelmarkt wordt een groot deel van de Pannenstraat op die dag verkeers- en parkeervrij gemaakt. 
 

MINDER GARNAAL 

In de voorbije maand mei lag de aanvoer van garnaal aan onze kust 65 procent lager. Er werd amper 19 ton verkocht in de diverse vismijnen. Het slechte weer heeft er namelijk voor gezorgd dat de garnaalvangers minder konden uitvaren dan normaal het geval is. Verder groeide de garnaal minder snel en bleef verder uit de kust vanwege het koude voorjaarsweer. De hoop is nu dat hogere temperaturen de garnaalstand voor onze kust snel weer zullen herstellen. 
 

NIET TE MISSEN

Na geslaagde optredens tijdens de Eccentric Lifestylebeurs zullen de finalisten voor de Miss Knokke-Heist verkiezing komende zondag opnieuw te gast zijn op twee hoogstaande evenementen aan onze kust.  Ze zullen zich laten opmerking bij de Belgian Offshore Challenge die in Blankenberge en Zeebrugge z'n beslag krijgt, en uiteraard ook op de Scapa Sports Beach Polo Night in Knokke-Heist zèlf.  Onder de 15 finalisten van deze Missen-wedstrijd bevinden zich ook Stefanie Deprez en Vicky Viaene, de enige deelnemers die afkomstig zijn uit de badstad. 
 

 In Knokke-Heist krijgen we vandaag 20 graden; 10 in Knokke en 10 in Heist

Eurotunnel sluit akkoord over schulden

Eurotunnel, de exploitant van de treinverbinding onder het Kanaal, zegt woensdag een overeenkomst te hebben gesloten met banken en crediteuren om een nieuw concern te creëren waarbij de schulden zijn geherstructureerd. Dit zei Eurotunnel tijdens een persconferentie in Parijs. De deal is mede ondertekend door Macquarie Bank, Goldman Sachs en Barclays. Met de nieuwe overeenkomst wordt de schuld van GBP6,18 miljard (EUR9,1 miljard) verlaagd naar GBP2,9 miljard. De naam veranderd van Eurotunnel naar Hold Co. en krijgt net als nu een notering aan de beurs van Parijs en Londen. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd op de aandeelhoudersvergadering die op 12 juli wordt gehouden. Zonder een herstructureringsplan om de schuld te verkleinen, zou Eurotunnel begin 2007 geen geld meer in kas hebben. Het bedrijf zou ook niet meer de rentelasten kunnen voldoen. Er waren zorgen Eurotunnel-aandeelhouders dat er een grote verwatering van de aandelen plaats zou vinden bij de herstructurering. Dit was een risico omdat zowel de obligatiehouders als de aandeelhouders met de overeenkomst akkoord moeten gaan. Op de persconferentie zei cief executive Jacques Gounon: "Dit plan probeert niet de verwatering van aandelen te verbergen, want deze is terug te draaien." Als onderdeel van het proces zal het nieuwe concern Hold een tenderbod uitbrengen op de aandelen Eurotunnel in september. Aandeelhouders krijgen een aandeel Hold een gratis warrant die in 2011 kunnen uitgeoefend. De houders van obligaties Eurotunnel van GBP1,8 miljard, waaronder Deutsche Bank, Fidelity, ING Groep en Elliott, zullen waarschijnlijk een aanbod van tussen de GBP100 miljoen en GBP150 miljoen krijgen, gebaseerd op de gemiddelde koers van de obligaties in 2005. De gesprekken met de obligatiehouders zijn nog in volle gang. Een alternatief voor de obligatiehouders is er eigenlijk niet, want bij een faillissement van Eurotunnel zouden de obligatiehouders bijna niet terugzien van hun investering, zei Gounon. Eurotunnel gaf aan dat het plan is goedgekeurd door een ad hoc comité waarin de meerderheid van de schuldeisers zitten. 
 

01.06.1921 Geboorteverjaardag van Nelson Riddle, Amerikaans bandleider 
01.06.1926 Geboorteverjaardag van Marilyn Monroe, Amerikaans filmactrice 
01.06.1934 Geboorteverjaardag van Pat Boone, Amerikaans zanger 
De Griekse pemier George Papadopoulos schaft op 1 juni 1973 de monarchie in Griekenland af en benoemt zichzelf tot president.
01.06.1982 Geboorteverjaardag van Justine Henin, Belgisch tennisspeelster 
Op 1 juni 1987 wordt de Libanese premier Rachid Karame in zijn helikopter opgeblazen.
01.06.1996 Overlijdensverjaardag van Carel Enkelaar, Nederlands omroepbons 
Kroonprins Dipendra opent op 1 juni 2001 het vuur in het koninklijk paleis van Nepal, waardoor onder meer de koning en de koningin omkomen.
 Happy Birthday
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
KustPortaal
NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Yahoo!
ORO Email
ORO Archief
Archief99
Arch.2000-01
Specials
Sport
RadioContact
RadioParadijs
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
boven