Onafhankelijk Radionieuws Oostkust
Radio Paradijs
KNOKKE-HEIST & ZEEBRUGGE BELGIUM
Radio Contact
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
ORO Archief
 NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Email
KustPortaal
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
NIEUWSARCHIEF 2005
Lokaal Nieuwsarchief 2005: 
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
NIEUWSARCHIEF 1998 - 2004
Lokaal Nieuwsarchief 2004:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2003:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2002:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2001:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2000
Lokaal NieuwsArchief 1999
Lokaal NieuwsArchief 1998
Scheepvaart Archief
ARCHIEF 2006 * MEI
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 31 mei 2006
internationale niet-roken-dag
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Heist werd de tweede fase van de heraangelegde Pannenstraat officieel opgeleverd.
° Ook in de badstad markeren activiteiten de maand juni als compostmaand. 
° In Knokke-Heist staan de komende maanden nog drie grote tentoonstellingen op het programma. 
° Komende maandag gooit de Kunstacademie in Knokke-Heist de deuren open.
° Zeesterren hebben ervoor gezorgd dat mosselen bij ons de komende jaren zeer schaars worden. 
° De parkeerplaatsen rond de Margaretakerk in Knokke worden Blauwe Zone. 
° Duinbergen maakt zich momenteel klaar voor de jaarlijkse verkiezing van een wijkburgemeester.
° Het particuliere oorlogsmuseum Switchback ontvangt de cultuurprijs van de gemeente Sluis.
° De spoorwegen zetten vanaf 1 juli weer extra zomertreinen in naar Knokke-Heist, Blankenberge en Oostende.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Echte maatjes gearriveerd. Maar wel van vorig jaar...
° Greenpeace: Champagne nucleair besmet?
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 20u Open all hours, 21u Ocean Odyssey, VT4 21.10 Outbreak, BBC2 22u The Line of Beauty, VT4 22.10: The Hunted

PANNESLAG OPGELEVERD 

Woensdag werd in Heist de tweede fase van de heraangelegde Pannenstraat officieel in gebruik gesteld. Dat gebeurde in de Panneslag ter hoogte van stadion De Taeye. De openingshandeling werd verricht door schepen Luc Lierman.  Ondanks de vertraagde oplevering noemde de schepen de heraanleg van de straat bijzonder geslaagd. "Wat vroeger een vrij doodse weg was is nu helemaal opgefleurd".  De afwerking van het laatste stuk van de straat gebeurde zo'n 3 maanden later dan oorspronkelijk gepland. Dit had te maken met een timingsfout bij de aannemer en aanhoudend slecht weer. Ook extra werk bij de aanleg van een middendruk-gasleiding door Imewo zorgde voor vertraging.  De straat beschikt nu over een functionele wegbedekking voor voetgangers en verkeer, plus een compleet vernieuwd leidingenstelsel. De kosten voor de tweede fase zullen iets onder de raming van 969.000 euro blijven. 
 

COMPOSTMAAND 

Juni is ook in Knokke-Heist "Compostmaand". Het thema dit jaar is 'Composteren da's een feest'.  Alle keuken -en tuinrestjes composteren, is immers een festijn voor bodemdiertjes en een vitaminekuur voor de tuin. De compostmeesters in de badstad nodigen alle geïnteresseerden uit naar 2 activiteiten.  Op 3 juni organiseren ze van 10 tot 12 uur een plantenbabbel in de demonstratieruimte in de Noordhinder.  Johan Deblaere is opgeleid als spreker bij OVAM en biedt dan oplossingen voor de massa grasafval die tuinen produceren.  Op 10 juni kun sportievelingen 's namiddags deelnemen aan een open-tuinen-fietstocht.  De start is in één van de vier deelnemende tuinen in Ramskapelle, Heist of Duinbergen. 
 

CARTOONS, TROUWKLEREN EN VROEMTUIGEN

Na het bijzonder geslaagde Internationaal Fotofestival staan dit jaar in de badstad nog drie grote tentoonstellingen op stapel. Vanaf 18 juni laat het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist in de Lagunahal de beste cartoons van over de hele wereld zien.  Van 10 september tot 4 november kan men tijdens de tentoonstelling 'Getrouwd" in het Cultuurcentrum trouwkledij bewonderen van verschillende nationale en internationale topontwerpers. Van 9 december tot 7 januari tenslotte loopt de traditionele eindejaarstentoonstelling onder de noemer ‘Kunst op Wielen’: een selectie van de mooiste en meest imposante Custom Bikes. Het gaat om volledig met de hand gemaakte motoren. Er worden kunstwerken verwacht vanuit de Verenigde Staten, Polen, Rusland, Duitsland, Frankrijk en ons land. 
 

OPEN DAG IN DE KUNSTACADEMIE 

Komende maandag gooit de Kunstacademie in Knokke-Heist de deuren open. Het grote publiek kan dan op alle mogelijke manieren kennis maken met een hele waaier aan mogelijkheden.  Tussen 11 en 13u zetten de afdelingen jazz, lichte muziek en musical elk een workshop op touw!  In de namiddag staan nog een reeks andere activiteiten op het programma. Het gaat om workshops muziek, woord en beeldende kunsten. Verder zijn er initiatieklassen MuzeDoze en LetterDoze; open lessen; uiteenlopende optredens en een unieke fotoreportage over het reilen en zeilen in de academie. 

Wie gebeten is door jazz of droomt van de hoofdrol in een musical, kan zich inschrijven op www.dekunstacademie.be of via 050/630 850. 
 

ZEESTERREN VRETEN MOSSELZAAD WEG 

Zeesterren hebben onze toekomstige mosselen opgevreten! Het veelarmige diertje heeft de voorbije maanden in de Waddenzee zoveel mosselzaad verslonden dat de mosselkwekers zich genoodzaakt zien zelf minder mosselzaad op te vissen.  Ze gaan de huidige vangst beperken tot twee miljoen kilo in plaats van de eerder vergunde vijf miljoen kilo.  Dat is veel te weinig om de jaarlijkse streefproductie van honderd miljoen kilo consumptiemosselen te halen. Vijfenzestig miljoen kilo mosselzaad is daarvoor nodig. Dat is al jaren niet meer gehaald. Een en ander betekent dat de schaarsheid van de mosselen de prijs de komende jaren verder zal omhoog duwen. 
 

BLAUWE ZONE 

De gemeenteraad heeft een aanvullende politieverordening goedgekeurd in verband met het parkeren rond de Margaretakerk in Knokke. Het gebied wordt ingericht als Blauwe Zone. De parkeertijd zal er elke dag beperkt worden tot maximaal 2 uur. Het gebruik van een parkeerschijf is er verplicht. De maatregel kadert in de herschikking van de zones voor betalend parkeren in de deelgemeente. 
 

DUINBERGEN KIEST WIJKBURGEMEESTER

Duinbergen maakt zich momenteel klaar voor de jaarlijkse verkiezing van een wijkburgemeester. Die verkiezing wordt gehouden in de Belle-Vue op zondag 11 juni.  Er kan dan door iedereen gestemd worden tussen 9 en 14u. Er zijn dit keer vier kandidaten. De verkiezing van de wijkburgemeester kadert in het plaatselijke kermisgebeuren. Op de verkiezingszondag is er ook een parcours van volksspelen voorzien.  Daarnaast komen ook de Duinbergse Visbakkers in actie en zijn er live optredens gepland; onder meer door Peter Baervoets. Naar aanleiding van het wijkfeest wordt het stuk van de Duinbergenlaan tussen de Elizabetlaan en de Knokkestraat parkeer- en verkeersvrij gehouden. 
 

SWITCHBACK 

Het particuliere oorlogsmuseum Switchback ontvangt dit jaar de cultuurprijs van de gemeente Sluis. De prijs wordt zaterdag uitgereikt. Volgens de gemeente krijgt het museum de prijs voor het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het Oorlogsmuseum Switchback is een puur particulier initiatief van Erik Adriaansen. Al jaren laat hij zijn verzameling oorlogsherinneringen zien aan een groter publiek. Inmiddels wordt in Ramskapelle verder gewerkt aan de voorbereiding van een vergelijkbaar doch veel ruimer initiatief. Het "Bezoekerscentrum Bevrijding" wordt ingericht in het oud schoolgebouw in de deelgemeente. Daartoe werd eerder 1,1 miljoen euro uitgetrokken. Het is de bedoeling de bevrijding te belichten vanaf de landing van de Canadezen in Normandië tot hun aankomst in de badstad. 
 

ZOMERTREINEN 

Net als vorige jaren zet de NMBS ook deze zomer extra treinen in naar en van de kuststations Knokke-Heist, Blankenberge, Oostende en De Panne. Vanaf 1 juli zullen er op weekdagen meer dan 210 treinen ingezet worden, in het weekend zo'n 180. Ook de capaciteit wordt verhoogd zodat er meer zitplaatsen beschikbaar zijn. Wie lang aan zee wil blijven, kan ' s avonds nog rond elf uur vanuit Knokke, Blankenberge of Oostende een trein richting Brugge, Gent of Brussel nemen. Parallel met de kustlijn loopt ook een nieuwe fietsas tussen De Panne en Blankenberge/Knokke-Heist. De NMBS zet daarom voor de fietsers treinen in met extra fietsruimte, zowel tijdens de week als in het weekend.
 

 

 Echte maatjes gearriveerd. Maar wel van vorig jaar...

In Oostende zijn gisteren de eerste Hollandse maatjes aangekomen. Dit wordt evenwel ontkend in Nederland. ,,Dat zijn ingevroren maatjes van een jaar oud'', reageert het Nederlandse visbureau. Het officiële maatjesseizoen begint pas over twee weken omdat het vetpercentage van de maatjes nog te laag is, maar daar ligt het Oostendse Maatjescomité niet wakker van. 

Greenpeace: Champagne nucleair besmet?

Radioactief afval van een opslagplaats in de Franse Champagne heeft grondwater besmet en bedreigt wijngaarden. De milieuorganisatie Greenpeace heeft hier dinsdag in een rapport aan de Franse Senaat alarm over geslagen. Greenpeace nam monsters waaruit blijkt dat grondwater in de Champagne radioactief is. De monsters werden genomen op tien kilometer van de opslagplaats in Soulaines, in het departement Aube, waar het afval wordt gestort in betonnen containers. Volgens Greenpeace ontstonden in april 2005 scheuren in een van de containers toen werknemers bezig waren afval op te slaan. Het Franse bureau voor nucleaire veiligheid gelastte dat de container in kwestie moest worden hersteld. Het incident werd vervolgens door het bureau als 'nul' gerangschikt op een risicoschaal van nul tot zeven, aldus Greenpeace. De organisatie zegt ook monsters te hebben genomen van grondwater in het departement Manche aan Het Kanaal, waar eveneens radioactief afval wordt opgeslagen. De monsters zouden aantonen dat het grondwater er 170 maal zo radioactief is als volgens EU-bepalingen is toegestaan. De Senaat debatteerde dinsdag over een wetsvoorstel voor de opslag van de 1,05 miljard kubieke meter radioactief afval die Frankrijk heeft. De Assemblée Nationale nam het voorstel in maart aan. Het voorstel voorziet in de opslag van kernafval in containers op grote diepte. 
 

Woord ter overdenking:
 Wat gebeurt er als een man tot zijn navel in het water staat? ...Dat gaat zijn verstand te boven.
31.05.1923 Geboorteverjaardag van Rainier III, prins van Monaco 
31.05.1930 Geboorteverjaardag van Clint Eastwood, Amerikaans acteur en filmregisseur
Het sprookjesbos De Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel gaat op 31 mei 1952 open.
31 mei is door de wereldgezondheidorganisatie uitgeroepen tot jaarlijkse niet-roken-dag.
31.05.1960 Overlijdensverjaardag van Willem Elsschot, Vlaams schrijver 
31.05.1962 Overlijdensverjaardag van Adolf Eichmann, Duits ss-officier
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 30 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Twee Rode Kruisvrijwilligers uit Knokke-Heist ontfermen zich over het lot van vuilnisbeltkinderen in Cambodja. 
° Het natte koude voorjaarsweer zorgt voor een grote sterfte onder de jonge ooievaars in het Zwin. 
° De Knokke-Heistse kunstenares Lieve Goeminne stelt vanaf het weekend tentoon in New-York. 
° Het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist heeft een record aantal bezoekers getrokken.
° Het nieuwe maatjesseizoen is met 14 dagen uitgesteld. 
° Een grensoverschijdend onderzoek moet duidelijkheid verschaffen over het koopgedrag in onze regio. 
° Drie pientere Knokke-Heistenaars hebben de finale gewonnen van de tv-quiz “De Thuisploeg”
° De Zeebrugse Visveiling gaat een toeslag betalen voor tong die in de verre Golf van Biskaje gevangen wordt. 
° Het Vlaams Belang wil dat Knokke-Heist strikter optreedt tegen het verhandelen van drugs. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° RasGas capacity at Zeebrugge terminal to supply Europe (Gulf Times Doha)
° Belgian Jan de Nul wins large project on Australia's West Coast
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  KaII: 21.10 Pandora's Clock, BBC2 21u Springwatch, 22u Dan Cruickshank's Marvels of the Modern Age
VUILNISBELTKINDEREN

Twee Rode Kruisvrijwilligers uit Knokke-Heist trekken zich de komende maanden het lot aan van de zogeheten vuilnisbeltkinderen in Cambodja.  Bij middel van een benefietparty op 17 juni in de parochiezaal van Westkapelle wil Heistenaar Tom De Ketelaere het nodige geld bijeenbrengen om het  Center for Children's Happiness te steunen in de hoofdstad Phnom Penh.  Dat is een weeshuis opgericht voor Cambodjaanse kinderen die tot nog toe door het uitpluizen van een vuilnisbelt moesten zien te overleven. In het kindertehuis krijgen ondertussen bijna 100 stortkinderen onderdak. Dat betekent ook: 3 volwaardige maaltijden per dag, een eigen bed, onderwijs en opleiding tot ze volwassen zijn. De benefietavond in Westkapelle moet het Cambodjaanse tehuis helpen draaiend houden. 

Zaterdag 17 juni 20.30u Benefietparty Parochiezaal Westkapelle. Inkom 2 euro  Meer info: tom.de.ketelaere@telenet.be 
 

WEER FATAAL VOOR JONGE OOIEVAARS 

Het natte en koude voorjaarsweer heeft de voorbije dagen gezorgd voor een grote sterfte onder de jonge ooievaars in het Zwin.  Minstens 9 ooievaarsjongen hebben reeds het loodje gelegd.  Bij aanhoudende regen beschermen de ooievaars hun jongen continu tegen onderkoeling. Omdat de jongen dan niet kunnen opstaan en klepperen worden de ouders echter niet langer aangespoord om eten aan te voeren. Als het blijft regen worden vocht en ondervoeding de jongen uiteindelijk fataal.  Zwinconservator Kris Struyf heeft z'n hoop inmiddels gesteld op de ooievaarsjongen in nieuwe nesten. Of die hoop terecht is zal moeten blijken bij het ringen. Op het sterneneiland in de haven van Zeebrugge hebben de visdiefjes inmiddels ook hun broedpogingen onderbroken wegens het slechte weer. 
 

LIEVE GOEMINNE 

De Knokke-Heistse kunstenares Lieve Goeminne stelt vanaf het weekend een selectie van haar werk tentoon in Chelsea. Het gaat daarbij niet om Londen maar om de bekende New-Yorkse kunstbuurt.  De tentoonstelling "The Path to Abstraction" laat 10 van haar abstracte werken zien en kwam er op vraag van galeriehouder Angelo di Bello.  Hij was namelijk aangenaam verrast door de eenvoud en de structuur van de minimalistische schilderijen van Lieve Goeminne. Onlangs werd ze trouwens ook geselecteerd voor de Chelsea International Fine Art Competition. Sinds een tiental jaar schildert de 47-jarige Knokke-Heistse kunstenares semi-professioneel. In de badstad geeft ze bovendien Nederlands en Engels aan volwassen anderstaligen.

The Path to Abstraction vindt plaats van 3 tot 23 juni, aan 530 West 25th street, Chelsea, New York 10001. www.agora-gallery.com
 

KWART MEER BEZOEKERS

Het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist heeft een record aantal bezoekers getrokken. Bijna 11.400 mensen hebben tussen 2 april en 28 mei de expositie bezocht. Vooral tijdens de weekends was het zeer druk in Scharpoord en in de Lagunahal. In vergelijking met vorig jaar is het aantal bezoekers aan het Fotofestival met een kwart gestegen. Vooral de prachtige paardenportretten van Yann-Arthus Bertrand en de imponerende foto’s van de World Press Photo bleken de bezoekers meer dan te bekoren. Het fotofestival stond dit jaar trouwens volledig in het teken van de natuurfotografie. 
 

MAATJES 2 WEKEN LATER 

Het maatjesseizoen gaat twee weken later van start dan gepland. Pas vanaf woensdag 14 juni kan men in onze contreien de eerste Hollandse Nieuwe naar binnen laten glijden.  Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de start van het maatjesseizoen werd uitgesteld. Dat was onvermijdelijk omdat de haring door onvoldoende voedsel niet vet genoeg was. Het koude lenteweer was dit jaar de grote spelbreker. Momenteel bevinden de Nederlandse spanvissers Wiron 5 en Wiron 6 zich op een geheime locatie op de Noordzee. Maar de eerste volvette haringen zijn nog steeds niet gevonden. De haring die momenteel gevangen wordt is enkel goed voor verwerking tot voer voor tonijnen.  Men hoopt dat het de komende dagen beter wordt. Dan trekken onmiddellijk ook Noorse en Deense vaartuigen op haringvangst. 
 

KOOPGEDRAG 

Waarom komen onze noorderburen in Knokke-Heist flaneren en inkopen doen? En waarom struinen onze streekgenoten de winkelstraten van Sluis af? Het antwoord op deze vragen moet er komen door een grootschalig onderzoek naar het grensoverschrijdend koopgedrag.  De komende weken zullen enquêteurs 18.000 mensen in West- en Oost-Vlaanderen en 4.000 Zeeuws-Vlamingen ondervragen over hun koopgewoontes.   De enquête is opgezet door de provincie Zeeland, de Kamer van Koophandel en een aantal ondernemingsverenigingen. De bedoeling is om de regio nog aantrekkelijker te maken voor kooptoeristen.
 

THUISPLOEG HAALT SLAG THUIS 

Drie pientere Knokke-Heistenaars hebben de finale gewonnen van de tv-quiz “De Thuisploeg” op Eén.  Het gaat om Judith Vanosmael, Peter Waeghe en Rik De Bree. De interactieve quiz werd gestreden tussen de thuisploeg en 12 studioploegen. Onder leiding van Evy Gruyaert werd het programma uitgezonden vanuit de woonkamer van het Knokke-Heistse team. In de eerste drie rondes sprokkelden ze met 15 goede antwoorden een speelpot van 17.500 euro samen. In de finale kwamen ze uit tegen drie Aalsterse voetbalsupporters. Een foutief antwoord van de tegenstanders omtrent de afkorting van het letterwoord NASA leverde de thuisploeg uiteindelijk de fel begeerde overwinning op. 
 

TONGTOESLAG 

De Zeebrugse Visveiling voert momenteel onderhandelingen met de reders en hun afnemers in verband met de 375 ton tong die de Belgische vissers vanaf 8 juni mogen vangen in de Golf van Gascogne. De Zuidwestkust van Frankrijk ligt duidelijk niet bij de deur. Voor de Belgische reders gaat het om een dure reis als gevolg van de hoge brandstofprijzen. Daarom is de Zeebrugse Visveiling bereid een toeslag van één euro per kilo verkochte tong te betalen. Het niet aanvoeren van die tong zou immers zware gevolgen kunnen hebben voor de visveiling. In Frankrijk is zo'n veilingtoeslag trouwens algemeen. De vissers krijgen er tien eurocent per verkochte kilogram vis. De euro veilingtoeslag die de reders hier krijgen, betekent een prijsstijging met tien procent, want de tong wordt gemiddeld geveild aan 10 euro per kilo.
 

CHILLERS EN DRUGS 

Het Vlaams Belang heeft bij het gemeentebestuur aangedrongen om serieuze stappen te ondernemen tegen het verhandelen van verdovende middelen in de badstad. "Men moet verder gaan dan nu het geval is" zegt het Belang.  De opmerking kwam er naar aanleiding van de goedkeuring van een motie tegen de verkoop van chillers. Dat zijn ijslolly's op basis van alcohol.  Knokke-Heist wil dat minister van consumentenzaken Freya Van Den Bossche de verkoop van chillers nog voor de zomer verbiedt. 
 

 

RasGas capacity at Zeebrugge terminal to supply Europe (Gulf Times Doha)

RasGas now owns 5mn tonnes LNG capacity at Zeebrugge terminal in Belgium, RasGas vice-chairman Dr Ibrahim B Ibrahim has said.  “We don’t own the terminal, but 5mn tonnes capacity at Zeebrugge terminal we do”. RasGas-II has a sale and purchase agreement (SPA) with Distrigas for the annual supply of about 2.05mn tonnes of LNG to the Zeebrugge Terminal in Belgium for 20 years from 2007.  During the SPA signing, Distrigas had said it would market the Qatari LNG in the UK and elsewhere in Europe where there was a heavy demand for liquefied natural gas. RasGas-II would make available the LNG required for Distrigas either from Train 4 or Train 5 and deliver it to the Zeebrugge Terminal. RasGas-II comprises of three trains (Train 3, 4 and 5) with a 4.7mn tonnes annual capacity each. “We have begun dispatching LNG cargoes to Zeebrugge from Train 4. With Train 5 it will be even more,” Dr Ibrahim, also economic advisor to the Emiri Diwan, said. “We are innovative in the sense we have owned capacity at Zeebrugge. We can use the capacity or rent it. But we need to pay for the capacity we own,” he said. 

Belgian Jan de Nul wins large project on Australia's West Coast

Jan De Nul has been awarded a dredging and reclamation contract for the proposed iron ore export terminal of Fortescue Metals Group on the north coast of Western Australia. The port is the largest Australian port by tonnage and Australia’s first port to breach 100 million tonnes per annum. The contract involves the dredging of a berth pocket and associated departure channel for the iron ore export jetty and will require the removal of 4.7 million m³. All dredged material will be pumped onshore over distances of up to 5km. Jan De Nul plans to mobilise the cutter suction dredger Leonardo da Vinci. The project will take 10 months to complete.
 

 Een woord ter overdenking
Waarom nam Noë slechts twee exemplaren mee van elke soort? Omdat zijn ark niet verzekerd was voor derden..
30.05.1885 Geboorteverjaardag van Arthur Andersen, Amerikaans consultant 
30.05.1909 Geboorteverjaardag van Benny Goodman, Amerikaans jazz-klarinettist en orkestleider 
30.05.1912 Overlijdensverjaardag van Wilbur Wright, Amerikaans luchtvaartpionier 
30.05.1912 Overlijdensverjaardag van Boris Pasternak, Russisch schrijver (1960)
Het mandement dat de bemoeizieke Nederlandse bisschoppen op 30 mei 1954 in de kerken laten voorlezen verbiedt katholieken lid te worden van het NVV of te luisteren naar de VARA.
Op 30 mei 1981 wordt president Zia-Ur Rahman van Bangladesh in Dhaka vermoord.
Gelukkig Verjaardag: Georgette Van Den Broucke (67), Ida Dewinter (79), Fabien Deneve, Hans Dewispelare
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 29 mei 2006
Haven Zeebrugge 101 jaar oud
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Groen! is verontwaardigd over de voortijdige verhuis van de Speelman naar het nieuwe Laguna Sportcomplex. 
° Vlaams Belang wil geen grote bouwprojecten tot er duidelijkheid is in de Zoutegate-affaire. 
° deKunstAcademie Knokke-Heist gaat de gangen van rusthuis De Noordhinder opfleuren met beeldende kunst. 
° In Knokke-Heist werd de Sociale Prijs André Rosseel uitgereikt aan Walter Ruttens voor z'n vele vrijwilligerswerk.
° Zondag zorgde een douanecontrole op de Natiënlaan voor extra verkeersoverlast. 
° De organisatoren van het jaarlijkse Vis-tival in Heist zijn op zoek naar kandidaten voor de garnaalpelwedstrijd.
° De OCMW in Knokke-Heist heeft het startschot gegeven voor het nieuwe project "arbeidszorg".
° Sluis gaat twee jaar lang experimenteren met kleine windmolens. 
° In Heist is er onvrede over ONevenredig en arrogant optreden van jonge politiemensen. 

En verder:

Weekend Sport 
° Na wielerhoogdag in Knokke-Heist eindigt Ronde van België met volksfeest in Putte / Beerzel

ORO Nieuwsmagazine:

° Commissie wil meer tijd voor bespreking visquota 
° Familiespecial in Knokke-Heist nu op dvd
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 20u Holy Grail, BBC2 21u Springwatch, 22u Dead Ringers, 23u Have I got news for you!,  VT4 21.10 Sings, 23u Invasion CANVAS 23.05 In the footsteps of Alexander The Great
"TE VROEG NAAR LAGUNA"

Groen!-gemeenteraadslid Ann Croeckaert is verontwaardigd over de voortijdige verhuis van de Speelman naar het nieuwe Laguna Sportcomplex. De partij voerde tijdens een interpellatie aan dat het nieuwe centrum nog een gevaarlijke bouwwerf was op het moment dat de omschakeling gebeurde. Het personeel werd daarbij aangespoord om alles op alles te zetten om de Laguna speelklaar te krijgen voor twee belangrijke finalewedstrijden.  Groen! klaagt verder over het gebruik van metaalverf in het bijzijn van jonge kinderen, het niet afgewerkt sanitair en de zeer onveilige toegansweg.  Door een communicatiefout werden ook Sportclubs niet tijdig verwittigd van de omschakeling.  Volgens de Schepen voor Sport werd de snelle verhuis naar de Laguna uitgevoerd vanwege chronische legionella-problemen in de Speelman. Ook had de veiligheidscoördinator groen licht gegeven voor het in gebruik nemen van de nieuwe Laguna, op voorwaarde dat de niet afgewerkte delen werden afgesloten voor het publiek. 
 

"WE ZULLEN DOORGAAN" 

Tijdens de gemeenteraad formuleerde het Vlaams Belang een voorstel om alle geplande grote bouwprojecten in Knokke-Heist in de koelkast te stoppen. Dat zou moeten gebeuren tot er duidelijkheid is in de Zoutegate-affaire. Burgemeester Lippens zei echter geen enkele reden te zien om daar op in te gaan. Vervolgens werd dan ook een krediet van zo'n 98.000 euro voorzien voor de kosten van Steven Holl in New-York, de hoofdarchitect van het nieuwe Casino Knokke.  In het kader van de discussie rond dit punt dankte SPa-fractieleider Ronny Dhondt het gemeentepersoneel voor hun ononderbroken professionele inzet na het bekend worden van de vermeende smeergeldaffaire in de badstad. 
 

DOUANECONTROLE Z-PLATEN 

Zondag in de late namiddag zorgde een douanecontrole op de Natiënlaan voor extra verkeersoverlast. Ambtenaren van de motorbrigade van de douane voerde namelijk onverwacht een inspectieronde uit gericht op het gebruik van de Z-platen en voertuigverzekeringen. De Z-kentekenplaten zijn voorbehouden aan handelaars in motorvoertuigen en aanhangwagens. Het is een bekend feit dat heel wat mensen in het binnenland een chique luxewagen huren om er in Knokke-Heist mee te flaneren. Door het lenen van Z-kentekenplaten bij een bevriende garage ontsnappen ze aan een dure verkeersbelasting en verzekeringskosten. De controle gebeurde ter hoogte van het tijdelijk rond punt op de Natiënlaan. Een en ander zorgde in de wijde buurt voor files. In de chaos kwamen niet alleen personenwagens maar ook een aantal bussen vast te zitten. 
 

PRIJS ANDRÉ ROSSEEL

Zondag heeft Volksvertegenwoordiger Luc Goutry in Knokke-Heist de Sociale Prijs André Rosseel uitgereikt.   De prijs draagt de naam van het raadslid dat vier jaar geleden plots overleed na een leven ten dienste van de gemeenschap. Aan diverse organisaties werd gevraagd om kandidaturen in te dienen. In een geheime stemming werd vervolgens de winnaar gekozen. Het werd de 62-jarige Walter Ruttens.  Hij was genomineerd vanwege z'n vele vrijwilligerswerk, onder meer in het kader van Nyamasheke. De gelauwerde kreeg een schilderij van de hand van de plaatselijke kunstenares Gilberte Verschaeve. 
 

RUSTHUISKUNST 

deKunstAcademie Knokke-Heist fleurt momenteel de gangen van rusthuis De Noordhinder op met beeldende kunst. Komende woensdag wordt het resultaat officieel in gebruik genomen. De bedoeling is om via diverse warme kunstvormen een huiselijke sfeer te creëren in het rusthuis. Door de jonge kunstenaars werden 7 verschillende thema's uitgewerkt, telkens volgens een andere techniek. Ook het contact tussen 'jong' en 'oud' wordt op deze manier gestimuleerd. De leerlingen zullen namelijk hun werken presenteren en toelichten aan de bewoners van het rusthuis.
 

VISTIVAL 

Komende zondag wordt rond de verkeersvrije Graaf d'Ursellaan in Heist het Vis-tival gehouden.  Het is meteen de tiende editie van het gebeuren. Dit jaar wordt ook voor de tweede keer een garnaalpelwedstrijd georganiseerd. De inrichter Unizo Heist-Duinbergen is nog op zoek naar een aantal kandidaten. Ze dienen zich vooraf in te schrijven. De deelnemers krijgen elk één kilo garnalen en een half uur tijd om er zoveel mogelijk van te pellen. Langs de Graaf d'Ursellaan komt een tentoonstelling van miniatuurboten, en ook antiek en brokante in verband met de zee en de visserij. Op het Heldenplein staat een reuze bassin met varende miniatuurboten. Naast allerlei optredens kunnen de bezoekers verder genieten van onder meer demonstraties visfileren en nettenbreien.  Traditioneel is tenslotte het proeven van gebakken pladijs, maatjes, oesters, wulken, droogvis, paella en 2000 liter vissoep.

Deelnemers aan de garnaalpelwedstrijd kunnen zich inschrijven bij Jackie Vlietinck op 050 51 30 32. Start omstreeks 10.30 uur.
 

ARBEIDSZORG 

De OCMW-raad van Knokke-Heist heeft het startschot gegeven voor het "project arbeidszorg". De tewerkstellingscel van het OCMW stelde namelijk vast dat er nood is aan begeleiding van mensen voor wie een effectieve tewerkstelling te hoog gegrepen is. Via "arbeidszorg" kunnen zij nu enkele uren per week aan de slag in kleinschalige projecten. Dankzij intensieve begeleiding kunnen zij via deze tussenstap dan eventueel doorstromen naar beschermde tewerkstelling. Het OCMW zal nu contacten leggen met diverse organisaties zoals rusthuizen en de kringloopwinkel om hieraan mee te werken.
 

PROEF KLEINE WINDMOLENS 

Op Techno Park Zeeland in de fusiegemeente Sluis zullen twee jaar lang elf kleine windmolens van verschillende types worden getest. De molens worden allemaal op één proefveld geplaatst en komen niet hoger dan de boomgrens: 15 meter. Kleine windmolens zijn ontwikkeld voor toepassing bij particulieren en kleine bedrijven om zelf duurzame energie op te wekken. Met het proefproject wordt bekeken of de kleine molens economisch, technisch en planologisch aantrekkelijk zijn. De gemeente Sluis stelt de grond gratis ter beschikking voor het experiment. Het Bedrijvencentrum krijgt gedurende de proefperiode de opgewekte stroom aangeleverd. Voor het project is een bedrag van ruim 100.000 euro uitgetrokken.
 

"ARROGANT EN ONEVENREDIG POLITIEOPTREDEN" 

Tijdens het lange weekend was er in Heist heel wat onvrede over politie-optreden. Met name reageert men in de Heistse Oosthoek boos over de "arrogante manier" waarop jonge politiemensen rond middernacht een domper kwamen zetten op het feestgebeuren na de plaatselijke wielerwedstrijd van donderdag. Vooral ook het ONevenredig optreden van de politie kan volgens de feestvierders niet door de beugel. Terwijl in Heist de decibels direct in toom moeten gehouden worden na drie klachten, hoefde dat rond het Casino in Knokke helemaal niet. De gedupeerden zeggen dan ook, dat ze het niet nemen dat de politie feestelijkheden in Heist anders aanpakt dan in Knokke. 
 

 
WEEKEND SPORT 25-28MEI 2006

Na wielerhoogdag in Knokke-Heist eindigt Ronde van België met volksfeest in Putte/Beerzel

PUTTE - Maar liefst 40.000 toeschouwers zakten gisteren af naar Putte om er de slotrit van de Ronde van België te volgen. Het was de tweede keer dat de slotrit eindigde in de gemeente aan het gemeenschapscentrum Klein Boom. De slotrit liep vanuit het Waalse Hoei naar Putte, waar de renners nog vier lokale rondes maakten over hetzelfde parcours als vorig jaar. Er was een enorme volkstoeloop op Beerzelberg en rondom de aankomstplaats, het gemeenschapscentrum Klein Boom. 
Het slotevenement startte iets voor de middag met een VIP-lunch waaraan zo'n 440 genodigden deelnamen, onder hen Eddy Merckx, Jan Jansen en Freddy Maertens. Een uur voor de eerste passage van de renners opende het tour-café de deuren. Naast het tour-café, dat mocht rekenen op zo'n duizend bezoekers, baatten vier Putse verenigingen een drankstandje uit. Ook rondom de omloop liep het in de loop van de wedstrijd goed vol. Dat was een goeie zaak voor de zes verenigingen die daar eet- of drankstandjes uitbaatten. Om ouders een speurtocht naar hun kinderen te besparen, was een gratis kinderopvang voorzien aan de aankomst. Frituur Paula en Sam Gooris zetten na de finish van de renners het publiek in vuur en vlam waarna het feest doorging tot in de vroege uurtjes. Voor burgemeester Peter Gysbrechts was het een geslaagde tweede editie. Vorig jaar waren er zo'n 15.000 aanwezigen. ,,Dit jaar zijn naar schatting 40.000 toeschouwers aanwezig", aldus de burger. ,,We hebben dit jaar geopteerd voor het systeem van vorig jaar. Het grote draaiboek bleef hetzelfde. Je ziet hier nu hoe het wielrennen leeft bij de mensen. Dit is meer dan een wedstrijd, dit is een volksfeest. De kosten voor dit geheel worden grotendeels terugbetaald door de verkoop van VIP-arrangementen. Dan rest natuurlijk nog de inzet van ons personeel en materieel. Maar dit zet Putte op de kaart. Het evenement is er voor en door de mensen." 
 

 
  Bezoek de nieuwe sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Commissie wil meer tijd voor bespreking visquota 

Eind december is traditioneel het ogenblik dat de Europese lidstaten de knoop doorhakken over de totaal toegestane vangsten en quota in de visserij. Dat gebeurt op basis van wetenschappelijk advies dat pas eind oktober wordt verstrekt. De Commissie lanceerde woensdag een voorstel om de besprekingen vroeger op het jaar op te starten. "Een ruimer tijdschema moet het mogelijk maken besluiten voor te bereiden die voordeliger uitvallen voor zowel vissers als visbestanden", zegt eurocommissaris Joe Borg.  In de toekomst zal de Commissie in april een jaarlijkse beleidsverklaring bekendmaken. Daarin zullen de belangrijkste "oogstvoorschriften" vervat zitten, ook voor visbestanden waarvoor meerjarenplannen voor herstel en beheer gelden. Door een vroegtijdig akkoord worden de toegestane vangsten voor alle partijen aanvaardbaar en kunnen de afspraken beter gehandhaafd worden, luidt de redenering.  Voor de bestanden waarvoor wetenschappelijk advies in juni beschikbaar is, zal de Commissie in september vangstvoorstellen bekendmaken. Die zouden dan in oktober door de ministerraad moeten goedgekeurd worden. Het aantal soorten waarvoor vroeg in het jaar advies kan worden uitgebracht, kan volgens de Commissie worden opgedreven. Voor een aantal zeer kwetsbare visbestanden blijft het "oktoberadvies" echter cruciaal. Het gaat om visbestanden die erg afhankelijk zijn van de jaarlijkse aangroei van de populatie.  De Commissie hoopt dit jaar het tijdschema al wat te kunnen bijsturen, maar de nieuwe timing zou pas in 2007 volledig in voege treden. Over dit voorstel werd voorafgaandelijk uitgebreid overleg gepleegd met de lidstaten en andere belanghebbenden.

Familiespecial in Knokke-Heist nu op dvd

Na de succesvolle release van volume 1 en 2 ligt er sinds vorige week “Familie, volume 3” in de winkels van Kruidvat. Op de dubbel-dvd “Familie, volume 3” kan je opnieuw genieten van enkele historische momenten. Zo vind je op de eerste disk de hoogtepunten van seizoen 4 en 5, ingeleid door Rita (Jacky Lafon) en Marie-Rose (Martien Jonckhere). Op disk 2 kan je de hoogtepunten van seizoen 6 bekijken. Net als bij de twee vorige “Familie” dvd´s krijg je als kijker weer heel wat exclusief extra materiaal. Je kan kijken naar “Familie” in het Russisch en in het Frans. Je kan zelf meespelen met de interactieve kwis en als klap op de vuurpijl krijg je beelden van de “Familie” special in Knokke en “Familie in Medialaan 1” nog eens opnieuw aangeboden. De slotafleveringen van de seizoenen 4 tot en met 6 (1994 - 1997) zijn integraal te bekijken op “Familie, volume 3”. Je kan “Familie, Volume 3” samen met de twee vorige dubbel-dvd´s aankopen in de filialen van Kruidvat. 
 

 Een woord ter overdenking
Als het leven geen zin meer heeft, hoe kan men er dan een punt achter zetten?
 
29.05.1903 Geboorteverjaardag van Bob Hope, Amerikaans komiek 
29.05.1903 Geboorteverjaardag van John F. Kennedy, Amerikaans president 
Op 29 mei 1905 lopen de eerste schepen binnen in de nieuw-aangelegde zeehaven in Zeebrugge.
Op 29 mei 1913 gaat het omstreden ballet Le sacre du printemps van Igor Strawinsky in première.
Op 29 mei 1919 levert een algehele zonsverduistering een indirect bewijs voor de juistheid van de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein.
Op 29 mei 1942 neemt Bing Crosby 'White Christmas' op.
Op 29 mei 1953 bereiken Edmund Hillary en Tensing Norgay als eersten de top van de Mount Everest.
Op 29 mei 1985 zorgt paniek in het Brusselse Heizel-stadion voor 40 doden en vele gewonden.
29.05.1994 Overlijdensverjaardag van Erich Honecker, Oost-Duits partijleider 
Gelukkig Verjaardag:
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 24 mei 2006
We maken de brug (net als in Zeebrugge). Volgende nieuws op 29.05
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De autonome vereniging ‘Het Dak' heeft plannen klaar voor de uitbreiding van het rusthuis in Westkapelle. 
° Een idee van een 15-jarige jongen doet Knokke-Heist drie skateterreinen uitrusten. 
° Als gevolg van vermeende smeergeldaantijgingen heeft de Compagnie Het Zoute de samenwerking met de NV Belimco van Georges Jacobs opgeschort. 
° Op 1 juni wordt de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2006 uitgereikt.
° Vanaf volgend jaar moeten hoteliers niet langer de omslachtige gastenfiches invullen voor de politie. 
° In Knokke zijn de ondergrondse glasbollen op het einde van de Koningslaan overgebracht naar het Abraham Hansplein.
° Komende zaterdag bevinden zich drie Knokke-Heistenaars onder de hoofdrolspelers in de TV-quiz "De thuisploeg". 
° Infrabel investeert zwaar in de Zeebrugse spoorinfrastructuur. 
° In Knokke moest de brandweer een dame ter hulp komen die door een windvlaag op haar balkon zat opgesloten. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Compagnie Het Zoute schort samenwerking  met Georges Jacobs op 
° Fundamentele analyse voor vastgoed. Duurste huizen niet in Knokke-Heist...
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 20u Open all hours, 21u Ocean Odyssey, 5TV 21.10 Big Daddy, BBC2 22u The Line of Beauty, VT4 22.10: The Secret of my Success, Eén 23.25 Hyacinth

UITBREIDING RUSTHUIS WESTKAPELLE 

Dinsdagavond heeft de autonome vereniging ‘Het Dak' in Knokke-Heist de uitbreiding aangekondigd van het rusthuis in Westkapelle. Vijf jaar geleden vracht de vereniging het rusthuis in een overkoepelende entiteit samen met het rusthuis De Noordhinder in Heist en de aanpalende serviceflats Mardyck. In theorie staat de vereniging "Het Dak" volledig lost van het OCMW in de gemeente, maar in feite is er een sterke bestuurlijke binding. OCMW-voorzitster Kathleen van der Hooft is tevens voorzitster van 'Het Dak'.  Het is nu de bedoeling om het voormalig kloosterdeel van het Weskapelse rusthuis om te bouwen en ook een uitbreiding te realiseren.  Daardoor krijgt het rusthuis 22 nieuwe kamers bij, wat het totaal aantal kamers op 136 zal brengen. De ingrijpende uitbreiding zal 2,7 miljoen euro kosten.  De vereniging zal dit uit eigen middelen financieren.  Men is van plan met de werken te starten van zohaast de bouwvergunning is goedgekeurd...   In 2008 wil Het Dak ook een nieuwbouw toevoegen aan het rusthuis De Noordhinder in Heist.
 

JONGEN ZORGT VOOR SKATEPARKEN EN TEWERKSTELLING

Een idee van een (net) 15-jarige jongen uit Knokke-Heist levert de Kortrijkse vzw Speel-o-kee een fors contract op.  Belangrijk, gezien dit sociaal economisch project jongeren tussen de 18 en de 35 aan werk helpt. De vzw uit de van den Elzaslaan in Kortrijk, keurt speelterreinen en speeltoestellen goed en zet die in orde. Speel-o-kee werkt al voor 120 scholen en een aantal steden en gemeenten. Daar komt nu ook Knokke-Heist bij. 

Volgens de Knokke-Heiste Jeugdconsulent Stefaan Lagrou heeft de skater en bmx-er Benoit Van De Geuchte in diverse mails suggesties gedaan omtrent de skateinfrastructuur in de badstad. Als gevolg daarvan komen er nu drie aparte skateterreinen in de badstad, met telkens andere toestellen en "leute rampen".  Op die manier kunnen skatende jongeren hun kunsten op verschillende skateterreinen botvieren.  Het helpt ook om jongeren meer vertrouwd te maken met de diverse deelgemeenten. Het gemeentebestuur heeft volgens Eerste Schepen Maxim Willems ingepikt op het idee van de jongeman en gaat nu drie skaterreinen laten inrichten of herinrichten. Dat zal gebeuren bij Stadion Olivier in Knokke, bij het afgelopen weekend in gebruik genomen nieuwe Sportcomplex Laguna op de grens van Heist en Duinbergen en in het bijna afgewerkte nieuwe Sportcentrum Molenhoek in Westkapelle. De wens van de jongen voor een overdekt skatepark kon evenwel niet in vervulling gaan omdat het te moeilijk was om bouwvergunningen te bekomen... Door de gemeenteraad wordt vanavond een bedrag van ruim 94.000 euro uitgetrokken voor de realisatie van het project. 
 

SAMENWERKING OPGESCHORT 

Als gevolg van vermeende smeergeldaantijgingen heeft de Compagnie Het Zoute dinsdagnamiddag de samenwerking met de NV Belimco van Georges Jacobs opgeschort.  In de samenwerkingsovereenkomst tussen beide vennootschappen staat uitdrukkelijk dat Belimco dient te voldoen aan alle  wettelijke verplichtingen.  Voor Compagnie  Het Zoute is het duidelijk dat corruptie daarmee in strijd is. Inmiddels herhaalde de Compagnie ook dat zij vol vertrouwen het verder verloop van het gerechtelijk onderzoek afwacht. 
 

BESTE JEUGDBOEK

Volgende week donderdag wordt in Antwerpen en in de badstad de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2006 uitgereikt. De Prijs Knokke-Heist is de oudste en belangrijkste manuscriptenprijs voor jeugdboeken in het Nederlands taalgebied. Het is een bijzonder prestigieuze prijs waarbij de gemeente een pioniersrol vervult in haar keuze voor literatuur en jongerencultuur. Wie de winnaar is blijft voorlopig geheim. Wel is inmiddels uitgelekt dat de winnende auteur uit Brugge afkomstig is. Hij of zij mag straks een geldprijs van 12.500 euro in ontvangst nemen. Het boek zelf verschijnt bij uitgeverij Davidsfonds/Infodok. 
 

EXIT GASTENFICHES

Overal aan de kust slaken de hoteliers een zucht van opluchting. Vanaf 1 januari moeten ze niet langer de omslachtige fiches over hun gasten invullen en aan de politie bezorgen.  Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne heeft namelijk een wetsontwerp klaar om die personengegevens langs electronische weg te bezorgen. Dat bespaart hoteliers én politie een pak werk. Elk jaar vullen hoteliers circa 5 miljoen fiches in voor zowat 11 miljoen gasten. De verplichting gaat terug op een wet van begin de jaren '60 om geseinde personen te kunnen opsporen.
 

GLASBOLLEN 

De ondergrondse glasbollen op het einde van de Koningslaan zijn verwijderd en overgebracht naar het Abraham Hansplein. De horeca-uitbaters , particulieren en toeristen maakten dankbaar gebruik van de glasbollen vlakbij het Rubensplein. Door het grote succes was de ophaalfirma echter verplicht om de frequentie van de ophalingen aanzienlijk op te drijven. Reeds geruime tijd kloegen de omwonenden over de veelvuldige geluidsoverlast die het ledigen nu eenmaal met zich meebrengt. In overleg met de horeca-sector is dan ook beslist om de locatie te verplaatsen naar de rotonde op het Abraham Hansplein.  Op de vroegere locatie zal eerstdaags een informatiebord komen met aanduiding van de nieuwe locatie. Op deze manier hoopt het Gemeentebestuur sluikstorten te vermijden. Wie toch afval achterlaat, moet zich realiseren dat de bewakingscamera's op het Rubensplein 24 uur op 24 uur een oogje in het zeil houden. Sluikstorters zijn dus gewaarschuwd !
 

DE THUISPLOEG 

Komende zaterdag bevinden zich drie Knokke-Heistenaars onder de hoofdrolspelers in "De thuisploeg", het quizprogramma met Marcel Van Thilt op Eén. Daarin strijden 12 ploegen tegen elkaar om uit te maken wie uiteindelijk in de finale mag uitkomen tegen de thuisploeg, die vanuit de huiskamer meespeelt. Met de drie stadsgenoten die zaterdag hun kans wagen in "De Thuisploeg" gaat het om Judith Vanosmael, Peter Waeghe en Rik De Bree. Ze plaatsten zich voor de selecties door vorige week goed te scoren in de quiz. Daarna werden ze uitgenodigd voor een bijkomende proef en een gesprek. Uit de 60 geselecteerde ploegen werden zij uiteindelijk verkozen tot "thuisploeg". De opnames gebeuren vrijdagavond in de Knokkestraat. De uitzending is te zien nu zaterdag om 21.15u op Eén.
 

SPOORWERKEN 

Infrabel, de beheerder van de Belgische spoorinfrastructuur, wil in 7 jaar ruim 183 miljoen euro spoorwerken uitvoeren in het Zeebrugse havengebied. Eind dit jaar al wordt gestart met de bouw van een nieuw seinhuis bij het station Zeebrugge-Vorming. Havenvoorzitter Joachim Coens stelde zopas dat een mooie haventoekomst samengaat met een vlotte ontsluiting via het spoor. ,,In de komende drie jaar moet de capaciteit minstens verdubbelen om de verwachte stijging met een miljoen extra containers op te vangen." Ook voor de roro-trafiek en de 120 hectare maritiem logistieke zone, verwacht de haven een druk spoorverkeer.
 

DAME MET TEVEEL WIND 

Soms hoort men wel eens zeggen "die dame heeft wel veel wind bij zich". Dat het ook letterlijk zo kan heeft een vrouw uit Knokke-Heist dinsdag aan den lijve ondervonden. Het gebeurde in het appartementsgebouw op de hoek van de Lippenslaan en de Dumortierlaan. Dinsdagnamiddag was een dame op haar balkon bezig met het lappen van de ramen. Door de wind sloeg het raam dicht en in het slot. Resultaat, de dame zat geruime tijd op haar balkon buitengesloten. Na het waarschuwen van een voorbijganger kwam vervolgens de brandweer eraan te pas om de vrouw uit haar benarde positie te bevrijden. 
 

 Vanavond Gemeenteraad Stadhuis Heist 19.30

Compagnie Het Zoute schort samenwerking  met Georges Jacobs op 

Knokke, 23  mei 2006.   Compagnie Het Zoute heeft besloten om,  met onmiddellijke ingang, de samenwerking  met dhr. Walter Georges Jacobs op te schorten. Compagnie Het Zoute herhaalt haar verklaring van vorige week dat zij vol vertrouwen het verder verloop van het gerechtelijk onderzoek afwacht. NV Compagnie  het Zoute heeft kennis genomen van het feit dat dhr. Walter Georges Jacobs in voorlopige hechtenis is genomen en door de gerechtelijke autoriteiten blijkbaar in verdenking is gesteld  egens actieve corruptie. Compagnie  het Zoute is contractueel verbonden met de NV Belimco, die  ordt vertegen oordigd door dhr. Walter Georges Jacobs. Belimco heeft zich daarbij verbonden tot de bemiddeling en adviesverlening bij de aan- en verkoop van onroerende goederen inzake vastgoedprojecten, alsmede de coördinatie, commercialisering en opvolging van deze vastgoedprojecten.  In de samen erkingsovereenkomst tussen deze beide vennootschappen  ordt aan Belimco uitdrukkelijk opgelegd dat deze dient te voldoen aan alle  wettelijke verplichtingen. Letterlijk bepaalt deze overeenkomst: “NV Belimco maakt zich sterk dat ook haar aangestelden zullen voldoen aan hun  ettelijke verplichtingen verbonden aan hun  werkzaamheden voor NV Belimco”.  Voor Compagnie het Zoute is het duidelijk dat corruptie niet beant oordt aan de wettelijke verplichtingen en dus evenmin aan de verwachtingen die zij heeft ten aanzien van Belimco en van haar gedelegeerd bestuurder, dhr. Walter Georges Jacobs. Tegelijkertijd stelt Compagnie  het Zoute dat zij tot op heden geen officiële bevestiging heeft ontvangen, noch van de corruptie, noch van eventuele bekentenissen terzake van dhr. Jacobs. Dit is ook logisch, gelet op het geheim van het gerechtelijk onderzoek. Bovendien geldt het vermoeden van onschuld, tot het tegendeel bewezen is. In de gegeven omstandigheden heeft het directiecomité van de Compagnie  het Zoute besloten om met onmiddellijke ingang de samenwerking met Belimco en bijgevolg met dhr. Walter Georges Jacobs op te schorten. Compagnie  het Zoute herhaalt haar verklaring van vorige  week dat zij vol vertrouwen het verder verloop van het gerechtelijk onderzoek afwacht. 

(Einde persbericht) 

Fundamentele analyse voor vastgoed. Duurste huizen niet in Knokke-Heist...

Technische analyse voor vastgoed en zeker voor residentieel vastgoed is ondenkbaar. Technische analyse is gebaseerd op mark tendensen. Aangezien er niet elke 2 minuten iemand een bod doet op uw woning, is het dus vrij moeilijk om hierop T.A. los te laten.  Fundamentele analyse werkt uiteraard wel. Eigenlijk is het terug te brengen tot gezond boerenverstand. Huizen stijgen eigenlijk niet in waarde, zeker niet in reële termen, na inflatie. Met huizen bedoel ik dan de stenen.  Vooraleer iets kan stijgen in waarde, moet er eerst sprake zijn van schaarste. Er is nog steeds geen gebrek aan stenen. Een tweede punt is ook dat een huis met zijn volledige structuur (elektriciteit, leidingen, verwarming) enkel maar verslijt en dus daalt in waarde.  Het enige aspect van uw woning die stijgt in waarde is het grondaandeel. Het is dus nuttig om als potentiële koper/verkoper eens de berekening te maken, nl.  Een huis bouwen kost in gans België ongeveer hetzelfde. Indien u rekent op ongeveer 800€ per bebouwde vierkante meter, zal u een richtlijn hebben van de nieuwbouwkostprijs van uw woning. Vervolgens zou u ongeveer 1% per jaar kunnen aftrekken voor slijtage. Deze cijfers zijn uiteraard indicatief. Het resultaat zal dan ongeveer overeenstemmen met de actuele waarde van uw woning.  Het verschil in vraagprijs/verkoopprijs kunt u dan beschouwen als de kostprijs van de bouwgrond dat u koopt.  Wanneer ik voor sommige woningen deze redenering toepassing, bekom ik een prijs per m² voor het grondaandeel, die ver boven de prijzen in Knokke-Heist uitkomen.  Is er dan sprake van overdrijving in de markt? Ik zal u het antwoord schuldig blijven.  Parallel tussen het vastgoed en de aandelen?  Eind 99 begin 2000 stond er op de cover van Cash een aankondiging van de internetbubbel. Jammer genoeg is het artikel bevestigd geweest. Sinds kort merk ik een gelijkaardige cover in Cash over het vastgoed. Het thema wordt ook meer en meer besproken. Is er vuur waar er rook is? Ook hier blijf ik u het antwoord schuldig.  Jessy Nauwelaers is onafhankelijk en zelfstandig estate consultant (www.estate-consultant.be). Hij treedt zowel op als adviseur waarbij hij vergoed wordt op basis van een vast uurtarief, als op basis van onafhankelijk financieel tussenpersoon, waarbij hij vergoedingen ontvangt van de financiële instellingen. 
 

Woord ter overdenking:
 Toppunt van discriminatie: alle plantjes water geven behalve de afrikaantjes
24.05.1819 Geboorteverjaardag van Victoria, koningin van Engeland 
24.05.1941 Geboorteverjaardag van Bob Dylan, Amerikaans zanger 
Op 24 mei 1956 wordt voor het eerst het Eurovisie Songfestival gehouden; slechts zeven landen nemen eraan deel.
24.05.1974 Overlijdensverjaardag van Duke Ellington, Amerikaans jazz-musicus en componist 
24.05.1995 Overlijdensverjaardag van Harold Wilson, Brits Labour-politicus 
Happy Birthday: Maarten Devinck (18)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 23 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Een Knokke-Heistse bio-ingenieur start een ontwikkelingsproject voor bijtelers in Ethiopië.
° De scheidsrechters voor het WK in Duitsland hebben maandag hun stage in Knokke-Heist afgesloten.
° Reders in Knokke-Heist stellen zich vragen bij de Europese onderhandelingen rond de motorensubsidies voor de visserij.
° Op woensdag 31 mei opent in de Bibliotheek van Scharpoord de fototentoonstelling: “Verboden schuin te schieten”. 
° De start van het haringseizoen wordt verdaagd en dat heeft gevolgen voor de maatjesparties. 
° In de badstad wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe infogids. 
° De Vlaamse kunstschilder Roger Raveel is de centrale vedette tijdens de Eccentric lifestylebeurs in Knokke. 
° De verkeersoverlast in het centrum van Sluis moet eind deze maand van de baan zijn. 
° Door twee wielerwedstrijden zullen donderdag omleidingen schering en inslag zijn in Knokke-Heist.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Gewonden op Britse veerboot door extreme golf
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  KaII: 21.15 Supernova, BBC2 20u No time for tea at Taj TV, 21u Chelsea Flower Show, 22u Dan Cruickshank's Marvels of the Modern Age, Eén: 23.30 Schone Schijn
STEUN AAN ETHIOPISCHE BIJENTELERS

De Knokke-Heistse bio-ingenieur Bert Reubens start samen met vier andere landgenoten een ontwikkelingsproject rond het winnen en verkopen van honing in Ethiopië. Het idee is om in de noordelijke etnische regio Tigray tien tot twintig boeren te verzamelen die binnen een coöperatieve structuur een aantal korven aankopen. Om te vermijden dat slechts de meest innoverende en kapitaalkrachtige landbouwers deelnemen, is steun nodig. Zo krijgen ook landloze boeren en alleenstaande vrouwen een kans. De investeringskost is immers redelijk groot.  Een moderne bijenkorf kost zo'n 55 euro. Dit komt ongeveer overeen met drie maanden loon voor een dagloner of huishoudster in Ethiopië. Knokke-Heist heeft alvast beslist om 2500 euro steun te verlenen aan het project. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de coöperatieve op termijn zichzelf financiert met de opbrengsten uit de honingproductie. De witte honing uit het Ethiopische landbouwersdorp Hagere Selam wordt algemeen beschouwd als een lekkernij van zeer hoge kwaliteit. De bijenhouderij kan dan ook als nevenactiviteit een belangrijke inkomensstijging voor de plaatselijke bevolking betekenen. 
 

WK SCHEIDSRECHTERS BEËINDIGEN STAGE

Scheidsrechter Frank De Bleeckere en zijn assistenten Peter Hermans en Walter Vromans hebben maandag hun 5-daagse stage in Knokke-Heist beëindigd. Voor z'n vertrek vertelde de bekende arbiter dat hij zelfs gratis naar het Wereldkampioenschap in Duitsland zou gegaan zijn. "We hebben alle testen herdaan en onze theorieën en onze manier van fluiten herzien. We hebben ook veel gepraat. De automatismen moeten optimaal zijn, want als je tijdens de wedstrijd moet beginnen nadenken is het vaak te laat." Geselecteeerd worden om op het WK te fluiten noemde hij een eer en het orgelpunt van heel z'n carrière. De Bleeckere heeft ook geen last meer van de dijblessure die hem nog even van het WK dreigde te houden. Vrijdag vertrekt het drietal naar Frankfurt in de aanloop naar de start van het Wereldkampioenschap voetbal. Hij hoopt er een goed beeld van de Belgische arbitrage te kunnen tonen.
 

EU MOTORENTOELAGE 

Reders in Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende stellen zich vragen bij de huidige onderhandelingen rond de Europese visserijsubsidies. Zuid- en Oost-Europese landen willen ruimere mogelijkheden in de steunregeling voor visserschepen met nieuwe zwaardere motoren. Daarmee is in totaal 3,8 miljard euro voor de komende zeven jaar is gemoeid! Daarentegen willen België en andere landen aan de Noordzee de vernieuwing van scheepsmotoren aangrijpen om tegelijk de capaciteit te verkleinen.  Ons land heeft ook tégen een compromis gestemd dat Frankrijk en Spanje zou toestaan om compleet nieuwe vissersvaartuigen met groot vermogen te betoelagen. De ministers gaan in september verder onderhandelen. De tijdsdruk is dan echter hoger, omdat de subsidieregeling op 1 januari moet ingaan.
 

VERBODEN SCHUIN TE SCHIETEN 

Op woensdagavond 31 mei opent in de Bibliotheek van Scharpoord de fototentoonstelling: “Verboden schuin te schieten”.  De tentoonstelling schetst een beeld van het onderwerp "Misdaad in Antwerpen" in de periode van 1930 tot 1960. Een en ander kadert in de maand van het spannende boek.  Forensische beelden tonen nooit het misdrijf zelf, enkel het decor en de sporen ervan. Ze dienden oorspronkelijk als bewijslast voor criminele feiten. In een tentoonstelling boeten ze in aan juridische relevantie, maar winnen aan suggestief vermogen. Het is aan de bezoeker om het verhaal achter het beeld te reconstrueren. De unieke tentoonstelling wordt volgende week toegelicht door Ronald Demartelaere, diensthoofd recherche in Knokke-Heist.
 

BEGIN HARINGSEIZOEN VERDAAGD 

De haringparties die eind deze maand in Knokke-Heist en elders gepland zijn worden afgelast. Parties die toch doorgaan zullen noodgedwongen diepvriesmaatjes van vorig jaar serveren.  De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, die gepland was voor dinsdag 30 mei, wordt namelijk tot een later te bepalen tijdstip verschoven. Dat komt omdat de haringen door het koude voorjaar nog niet vet genoeg zijn, zegt het Nederlands Visbureau. Deense en Noorse vissers varen dan ook niet uit om haring te vangen voor de Nederlandse visbedrijven. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het haringseizoen later begint. Het visbureau verwacht dat er begin volgende week meer duidelijk is over de nieuwe aftrap van het haringseizoen.
 

NIEUWE INFOGIDS 

In Knokke-Heist legt de gemeente momenteel de laatste hand aan de infogids 2006-2007. Dat gebeurt in samenwerking met de firma Publi-Touch. De brochure bevat een overzichtelijk organigram van de nieuwe structuur van de gemeentelijke diensten. Ook alle contactadressen van de OCMW- en gemeenteraadsleden vind men in dit vademecum terug. In een 50-tal redactionele pagina's komen verder de belangrijkste dienstverlenende instanties aan bod . De uitgave die begin juli in alle bussen verspreid wordt, bevat ook een geactualiseerd stratenplan. 
 

ECCENTRIC

De Vlaamse kunstschilder Roger Raveel is de centrale vedette tijdens de 4de editie van Eccentric.  Dat is de exclusieve lifestyle beurs die van 25 tot 28 mei op de dijk voor het Casino Knokke plaatsvindt.  Op de beurs zullen een vijftiental schilderijen van Raveel uit privé-collecties tentoongesteld worden. Rondom het tentencomplex komt een 5 meter hoge en 200 meter lange wand in canvas waarop de tentoongestelde werken gereproduceerd worden. Andere primeur op deze Eccentric is de nieuwste collectie van de Belgische modeontwerper Armando de Vincentis.  Daarnaast nog een tentoonstelling met het werk van glamourfotograaf Frank De Mulder en de wereldpremière van The Egg. Zo heet de nieuwe module voor individuele licht- en aromatherapie.
 

CENTRUM SLUIS STRAKS WEER VLOT BEREIKBAAR

De erge verkeersoverlast in het centrum van Sluis moet eind deze maand van de baan zijn. De renovatie van de Ridderstraat zal namelijk onder normale omstandigheden voor 1 juli zijn afgerond. Momenteel zorgen de wegeniswerken er ondermeer voor dat bezoekende landgenoten extra veel moeite hebben bij het vinden van een parkeerplaats in het grensstadje. De verkeersproblemen worden trouwens nog extra voelbaar omdat ook de Provinciale Weg tussen Sluis en het rondpunt de Potjes bij Nieuwvliet onderbroken is door werkzaamheden. 
 

MOEIZAAM VERKEER DOOR WIELERWEDSTRIJDEN 

Nu donderdag zullen omleidingen schering en inslag zijn in Knokke-Heist. Dat is een gevolg van het verrijden van twee wielerwedstrijden op het grondgebied van de badstad. Bij de Albatros in de Knokkestraat in Heist start rond de middag "De Kustpijl". Dat is een wedstrijd voor elite zonder contract en beloften. In de straten van Heist en Duinbergen worden 9 rondes gereden over een totale afstand van 85 km. Vanaf 14.30 uur wordt in de badstad ook de doortocht en aankomst verwacht van de rit Oostende - Knokke-Heist van de Ronde van België. Het verkeer tussen Knokke en Heist zal donderdag derhalve vrij moeilijk verlopen tussen 12 en 16 uur.  Automobilisten wordt aangeraden de aanwijzingen van politie en seingevers langs het parcours strikt op te volgen. 
 

 Heet dat programma nu Telefacts of Telefiction?

Gewonden op Britse veerboot door extreme golf

Een uitzonderlijke golf van zo'n twaalf meter hoog heeft in het Kanaal een Britse veerboot geraakt. Daardoor werden vijf passagiers en een bemanningslid verwond en moest het schip in een Franse haven een veilig heenkomen zoeken. Dat hebben de Franse hulpdiensten maandag gemeld. Het schip Pont-Aven, onderweg van het Engelse Plymouth naar het Spaanse Santander, had 1149 personen aan boord toen de golf zondagavond op het zesde dek een kabineraampje kapotsloeg. De kabine was op dat moment leeg. 
 

 Een woord ter overdenking
Het voordeel van een bezoek aan de huidarts is, dat je de uitslag hebt voor het onderzoek.
23.05.1888 Geboorteverjaardag van Adriaan Roland Holst, Nederlands dichter 
23.05.1906 Overlijdensverjaardag van Hendrik Ibsen, Noors toneelschrijver
23.05.1933 Geboorteverjaardag van Joan Collins, Engels actrice 
Op 23 mei 1934 lopen Bonnie Parker en Clyde Barrow in een hinderlaag van de politie en worden ze doodgeschoten.
23.05.1972 Geboorteverjaardag van Guus Meeuwis, Nederlands zanger 
Op 23 mei 1992 wordt de bekendste strijder tegen de mafia in Italië, rechter Giovanni Falcone, vermoord bij een bomaanslag op Sicilië.
23.05.2003 Overlijdensverjaardag van Hermien Timmerman, Nederlands zangeres {Gert en Hermien} 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 22 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In het licht van de Zoute-gate affaire fungeert de Directeur Beleids- en Projectmanagement van Knokke-Heist sedert maandagmorgen als waarnemend secretaris. 
° Onder grote belangstelling werd afgelopen weekend het nieuwe Laguna Sportcentrum in gebruik genomen. 
° Knokke-Heist hoopt dit jaar de kaap van 500 zwaluwnesten te passeren in de badstad. 
° Na jaren verzamelen en onderzoek is in Heist een geschiedenis van de families Vantorre-Teetaert gepubliceerd. 
° Het Boomkikkerfonds hoopt op een snelle verbinding tussen de kikkerpoelen in Knokke en Retranchement.
° Door de zware storm van de voorbije dagen sneuvelden bomen en veel tijdelijke verkeersborden. 
° In Knokke-Heist feliciteerde het Schepencollege maandag een 103-jarige met haar verjaardag. 
° Politici in Sluis willen dat werk gemaakt wordt van de bouw van starterwoningen voor jongeren. 
° In de openingswedstrijd in de Laguna greep Electro Raes naast de Beker van West-Vlaanderen Zaalvoetbal. 

En verder:

Weekend Sport 

ORO Nieuwsmagazine:

° Rusland en VS kibbelen over energie. Tijd dus voor West-Europa om zelf voor energie te zorgen. 
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 20u Chelsea Flower Show, BBC2 22u Dead Ringers, 23u Have I got news for you!, CANVAS 22.05 The Real Da Vinci Code, 23u Little Britain, VT4 23u Invasion
WAARNEMEND SECRETARIS AANGESTELD 

Als gevolg van de Zoute-gate affaire fungeert de 46-jarige Miet Gobert sedert maandagmorgen als waarnemend secretaris in Knokke-Heist. Zij is de dochter van de voormalige en vroegtijdig overleden gemeentesecretaris Huib Gobert en is in de badstad werkzaam als Directeur Beleids- en Projectmanagement. De aanstelling heeft te maken met het preventief schorsen van de huidige gemeentesecretaris tot het gerechtelijk onderzoek duidelijkheid verschaft omtrent de aantijging in verband met bouwdossierfraude. Met de preventieve schorsing wil het Gemeentebestuur vermijden dat de reputatie van de organisatie in een slecht daglicht komt te staan. 
 

NIEUWE LAGUNA IN GEBRUIK 

In het weekend werd op de grens van Heist en Duinbergen het nieuwe gemeentelijk Sportcomplex Laguna in gebruik genomen.  Het meer dan 20 jaar oude zieltogende tenniscentrum, dat dreigde te verloederen, werd twee jaar geleden aangekocht door de gemeente.  Dat gebeurde omdat eerder beslist was om het verouderde sportcentrum De Speelman in Heist-West af te breken en de site her in te richten als hoofdinkom voor de nieuwe wijk Heulebrug. 

Alle zaalsporten kunnen in het ingrijpend omgebouwde sportcentrum beoefend worden; zoals zaalvoetbal, basket, volley, tennis, badminton, judo, karate, ju-jitsu, budokaido, handbal en turnen.   Het complex omvat een (groene) Omnisportzaal, een (rode) Tennishal, een judozaal, een polyvalente sport- en aërobicszaal en een squashcourt. In totaal zijn er 10 groepskleedkamers met douches. Daarnaast ook een ruim cafétaria met drie toeschouwerruimtes en een vergaderzaal. Buiten worden momenteel nog 2 omnisporterreinen gerealiseerd, een skatekuil en een ruime parking. De herbouw van het centrum heeft 5,3 miljoen euro gekost.  Het resultaat is een sportcomplex dat volgens Sportschepen Daniël De Vlamynck klaar is voor de 21ste eeuw. 

Inmiddels zijn gesprekken met de NMBS aan de gang voor een doorsteek onder de spoorweg tussen de Laguna en het voetbalstadion De Taeye in Heist. Dat moet over twee een feit zijn. Op die manier zullen De Taeye, Sportcomplex Laguna en de aanpalende privé Tennisclub Duinbergen een aaneengesloten  as van sportsites vormen op de grens van Heist en Duinbergen. 
 

MEER ZWALUWEN 

Het gemeentebestuur hoopt dat dit jaar de kaap van de 500 zwaluwnesten zal gepasseerd worden in de badstad. Vorig jaar telden vrijwilligers 478 nesten in Knokke-Heist. De stijging is onder meer te danken aan de subsidies die inwoners krijgen die huis- en boerenzwaluwen 'onderdak' verlenen. Dit is het gevolg van een voorstel van Natuurpunt in 2002. Boerenzwaluwen nestelen zich heel graag in boerderijen en stallingen. De huiszwaluw voelt zich meer aangetrokken tot plekken midden in de bebouwde kom. Dus naast de landbouwers komen ook eigenaars of huurders van huizen in woonwijken in aanmerking voor deze subsidie. Voor een grote kolonie van meer dan 3 nesten kan de toelage mits bepaalde voorwaarden oplopen tot een jaarlijks bedrag van 260 euro. Met de subsidie wil de gemeente  de mensen aanmoedigen om na het vertrek van de zwaluwen, in september, de nestjes overal te laten hangen.
 

BOEK BRENGT FAMILIES SAMEN 

Onder zeer grote belangstelling is in Sincfala een nieuw boek voorgesteld: "Heden en Verleden: Heyst, 300 jaar geschiedenis van de visserij en het toerisme".  Auteur Annie Teetaert brengt in woord en beeld een overzicht van 3 eeuwen geschiedenis van de Vantorres, één van de grootste vissersfamilies. Schepen Danny Lannoy, tevens voorzitter van het museum, ontving het eerste exemplaar uit handen van de auteur. Hij zei onder meer onder de indruk te zijn van het jarenlange opzoekingswerk van Annie Teetaert over een belangrijk facet in de geschiedenis van de badstad. In het boek is de auteur is op zoek gegaan naar de eerste Vantorre (Van Torre).  Hij werd in Dudzele geboren rond de jaren 1665 -1670 – en vestigde zich in 1706 in onze streek. Vantorre staat synoniem voor visserij. Het leven van een vissersfamilie was niet zo romantisch zoals beschreven in veel andere boeken. Visser zijn is een hard en bijzonder risicovol beroep. Vissersvrouwen die thuis op hun echtgenoot wachtten, hadden de moeilijke taak zich ten volle over een groot aantal kinderen te ontfermen, zich in te zetten voor het huishouden, de geldzaken, de dagelijkse beslommeringen zoals leuren met vis, garnalen pellen en het breien van netten. Als er storm opstak waren ze nooit zeker hun man, zoon of familielid terug te zien. Teetaert heeft het in haar boek ook over de zeevisserij van toen en de evolutie, over de scheepsrampen die iedereen nauw aan het hart liggen. Het boek omvat 320 pagina's en 180 foto's en illustraties.  De boekpresentatie was meteen ook de grootste bijeenkomst van de hedendaagse kernfiguren van de families Vantorre en Teetaert.
 

BOOMKIKKERDAG 

Het Boomkikkerfonds hoopt op een snelle grensoverschrijdende verbinding tussen de boomkikkerpoelen in onze regio.  Dat bleek zaterdag op de boomkikkervrijwilligersdag in het dorpshuis van Retranchement. Verspreid in de streek liggen momenteel een kleine honderd poelen die als mogelijk woongebied voor de boomkikker in aanmerking komen. Het grootste aantal boomkikkers, tussen de vijf - en zeshonderd, bevindt zich in Retranchement. Daar is de stijgende lijn het grootst. Aan onze kant van de grens is er één populatie. Die bevindt zich in het Zwingebied in de Oude Hazegraspolder nabij de Oosthoek in Knokke.  In Damme en Knokke-Heist werden de voorbije jaren al heel wat poelen aangelegd bij landbouwers en particulieren. Tom Vermeersch, gebiedswerker bij de provincie West-Vlaanderen, hoopt op termijn een verbinding te kunnen realiseren tussen de boomkikkerpopulaties van Retranchement en Knokke. 
 

OVERLAST STORMWEER 

Door de zware storm van de voorbije dagen sneuvelden in de regio her en der bomen en veel tijdelijke verkeersborden. In Knokke-Heist moest de brandweer driemaal uitrukken voor omgewaaide bomen. Het onstuimige weer zorgde hier en daar ook voor het wegwaaien van de signalisatie en veiligheidsafschermingen bij wegeniswerken. Met name in Zeebrugge leidde dit in de Ploegstraat tot een zeer gevaarlijk situatie.  Een 2 meter diepe put in het wegdek was daarbij voor automobilisten een tijdlang nauwelijks te zien. 
 

103-JARIGE GEVIERD 

Het Knokke-Heistse Schepencollege heeft maandag de 103-jarige Zoë Depoorter gefeliciteerd met haar verjaardag. Dat gebeurde in het rusthuis in Westkapelle. De jarige werd in Leke geboren. Ze heeft 2 kinderen, waarvan één nog in leven. Daarnaast ook twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Haar man overleed in 1969. Een jaar later is Zoë Depoorter dan in Knokke-Heist komen wonen. Tot 1994 zorgde ze zelfstandig voor zichzelf.  Toen ze de 90 voorbij was besloot haar intrek in het rusthuis te nemen. Ook daar probeert ze nog zoveel mogelijk zelf dingen te doen. Volgens de verzorgers vraagt de kranige oude dame niet graag hulp. De verjaardag werd verder in intieme kring gevierd. 
 

STARTERWONINGEN 

Politici in Sluis willen dat werk gemaakt wordt van de bouw van starterwoningen voor jongeren.  De grensgemeente wil in tien jaar 1550 woningen realiseren, maar een aantal politiekers dringt erop aan dat de gemeente zich vooral inzet op het bouwen in de kleine kernen. Op die manier wil men voorkomen dat de jeugd uit West-Zeeuws Vlaanderen wegtrekt naar grote steden en dat de kleinere dorpen straks zonder jonge inwoners gaan zitten. 
 

ZAALVOETBAL 

In de openingswedstrijd in het nieuwe Laguna Sportcentrum moest Zaalvoetbalploeg Electro Raes vrijdagavond z'n hoop op de Beker van West-Vlaanderen laten varen. De Lisseweegse ploeg met Zeebrugse spelers en Duinbergse roots stond even voor, maar moest uiteindelijk de duimen leggen tegen de Oostendse Putters. De eindstand van het treffen 7-4.  Tevoren waren in de Laguna ook de zaalvoetbaldames aangetreden in de strijd om de Beker van West-Vlaanderen.  De Rapid Ladies uit Oedelem versloegen daarbij de Oostendse Opex Dames met 5-4 in een spannende wedstrijd met verlengingen. 
 

 
WEEKEND SPORT 20-21 MEI 2006

Geen berichten
 

 
  Bezoek de nieuwe sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Rusland en VS kibbelen over energie. Tijd dus voor West-Europa om zelf voor energie te zorgen. 

Het schiet niet erg op met het reusachtige gasveld Sjtokman. De licentiehouder, het Russische staatsgasconcern Gazprom, zou in april na tien jaar één of meer buitenlandse partners kiezen. Deze week volgde opnieuw uitstel. „Deze zomer”, belooft de Russische minister van Energie Christjenko. ‘Technische analyse’ kost meer tijd dan verwacht. Er lijkt iets anders aan de hand. In de aanloop naar de G8-top in St Petersburg over energieveiligheid maakt het Kremlin Washington duidelijk zich zijn ‘energiewapen’ niet uit handen te laten slaan. Onlangs waarschuwde de Amerikaanse vice-president Dick Cheney in de Litouwse hoofdstad Vilnius Rusland op ongewoon grimmige toon zijn rijkdom aan olie en gas niet te misbruiken voor ‘intimidatie en chantage’. Deze week kreeg Cheney repliek. Een Kremlinwoordvoerder citeerde de Russische onderhandelaar Igor Sjoevalov, die een Amerikaanse rol in de exploratie van gasveld Sjtokman laat afhangen van Amerikaanse soepelheid in de vastgelopen besprekingen over toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO. 
Sjoevalov zei dit achter gesloten deuren, het Kremlin wil nu dat de wereld het ook hoort. Zeker nadat Amerikaanse senatoren op bezoek in Moskou stelden dat de Russische WTO-toetreding afhangt van goed gedrag en volgzaamheid inzake Iran. Het Kremlin heeft Amerika momenteel iets zeer aantrekkelijks te bieden: 49 procent deelname in de exploratie van Sjtokman, een gasveld diep in de Barentszee dat in 1988 werd ontdekt. Met 3,2 biljoen kuub gas en 310 miljoen ton gascondensaat is het een van de grootste velden ter wereld. Licentiehouder Gazprom zoekt al ruim een decennium naar buitenlandse partners: zelf heeft het noch de financiële armslag, noch de offshore technologie. Het project voorziet in vier boorplatforms en 156 boorgaten, een gaspijp van ruim vijfhonderd kilometer over de ongelijke bodem van de Barentszee naar een fabriek voor LNG, door koeling vloeibaar gemaakt aardgas. De kosten van dit complexe project worden op bijna 16 miljard euro geraamd. In september kwam Gazprom met een shortlist van potentiële partners. Daarop staan, naast Hydro en Statoil uit Noorwegen en het Franse Total, twee Amerikaanse kandidaten: ConocoPhillips en Chevron. Amerikaanse deelname leek een uitgemaakte zaak. Gazprom wil expanderen op de Noord-Amerikaanse importmarkt voor LNG, die de komende twintig jaar verdubbelt tot 200 miljard kuub. Een LNG-tanker uit Moermansk bereikt in negen dagen de Oostkust; vanuit de Golf doet hij daar ruim een maand over. Maar nu impliceert het Kremlin dat de Amerikaanse kansen op Sjtokman slinken naarmate de gesprekken over toetreding tot de WTO stagneren. „Als de VS steeds nieuwe eisen stellen aan de Russische toetreding – eisen die ze aan andere landen niet stellen – dan valt niet uit te sluiten dat wij nieuwe eisen stellen aan Amerikaanse bedrijven die wensen deel te nemen aan het Sjtokman-project”, zou WTO-onderhandelaar Sjoevalov hebben gedreigd. Gazprom en het Kremlin hebben die woorden inmiddels licht afgezwakt: er zou geen directe band zijn tussen Sjtokman en de WTO. „Maar in het algemeen: wanneer u ons discrimineert in de WTO, kunt u niet verwachten dat we uw bedrijven met open armen ontvangen”, aldus het Kremlin. Wie oren heeft, hore. De Russische openhartigheid is mogelijk een poging de Amerikaanse energielobby voor toetreding te mobiliseren. Ook zette Rusland druk met de dreiging van Aeroflot een vliegtuigorder van drie miljard dollar uit te stellen, waarin zowel Airbus als Boeing zeer zijn geïnteresseerd. De vraag is wel wat het Russische powerplay oplevert, want elke Amerikaanse concessie lijkt nu op wijken voor economische chantage. En dat zou nogal een vernedering zijn na Cheney’s harde woorden in Vilnius.  Voor West-Europa is er maar een oplossing: grijpen naar veilige kernenergie! 
 

 Een woord ter overdenking
Van sommige mensen kan men niet begrijpen dat ze van miljoenen zaadjes de snelste zijn geweest.
 
22.05.1813 Geboorteverjaardag van Richard Wagner, Duits componist 
22.05.1859 Geboorteverjaardag van Arthur Conan Doyle, Brits detective-schrijver {Sherlock Holmes}
22.05.1907 Geboorteverjaardag van Hergé, Belgisch striptekenaar 
22.05.1907 Geboorteverjaardag van Laurence Olivier, Brits acteur en regisseur 
22.05.1919 Geboorteverjaardag van Paul vanden Boeynants, Belgisch politicus en industrieel 
22.05.1924 Geboorteverjaardag van Charles Aznavour, Frans zanger 
Per ongeluk droppen de Amerikanen op 22 mei 1957 een waterstofbom boven onbewoond gebied in Nieuw-Mexico.
Op 22 mei 1967 kost een brand in het Brusselse warenhuis 'l'Innovation' minstens 325 slachtoffers.
Op 22 mei 1981 veroordeelt een Londense rechtbank de 'Yorkshire Ripper', die 13 vrouwen op gruwelijke wijze om het leven bracht, tot levenslang.
22.05.1997 Overlijdensverjaardag van Herman de Coninck, Vlaams dichter 
Gelukkig Verjaardag:
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
vrijdag 19 mei 2006
66 jaar sedert de vlucht van de vissers
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De raadkamer heeft de aanhouding bevestigd van de gemeentesecretaris van Knokke-Heist en de directeur-generaal van Compagnie du Zoute.
° Burgemeester Lippens is vervroegd uit het buitenland teruggekeerd en heeft vrijdagmiddag een mededeling gedaan in verband met de Zoute-Gate-affaire. 
° Knokke-Heist verdedigt zich tegen een aanval die in de buurt van het Zegemeer werd ingezet door konijnen. 
° In het gemeentelijk Depot 't Walletje worden binnenkort nieuwe kantoren en een leslokaal in gebruik genomen. 
° De Knokke-Heistse architecten willen Sluis aan Zee vooral slijten aan Vlaamse klanten. 
° De ouderraad van de school bij de Dumortierlaan schenkt aan alle leerlingen een fietshelm. 
° Omdat de nieuwe haring te mager is komen eind deze maand de maatjesparties in Knokke-Heist in het gedrang. 
° In de Zeebrugse voorhaven werden werken plots stilgelegd om broedende meeuwen niet te storen. 
° Het bedrijf Eandis gaat in de toekomst de opname van de energiemeters op zich nemen.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Zoom sur la Compagnie du Zoute (La Libre Belgique)
° Hollandse Nieuwe in de problemen door kou
° De Nul contract in Tunisia
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: 5TV 20.20 The Good Teacher, VT4 20.30 Kiss the Girls, 22.40 Spetters, KaII 21.15 The Sweetest Thing, BBC1 21.30 Home Again, 22u Have I got news for you, BBC2 20.30 A Year at Kew, 21u Gardening, 22u Timewatch, 23u Grumpy Old Men
ZOUTEGATE 1 - RAADKAMER BEVESTIGT AANHOUDING

In Brugge heeft de raadkamer de aanhouding bevestigd van de gemeentesecretaris van Knokke-Heist en de directeur-generaal van Compagnie du Zoute. De twee waren eerder deze week aangehouden op verdenking van corruptie. De topman van het vastgoedbedrijf Compagnie du Zoute heeft bekend dat hij de gemeentesecretaris heeft omgekocht.  Deze laatste ontkent echter de aantijging omtrent het aannemen van smeergeld en privé-reisjes. De beschuldigingen zijn volgens de advocaat mogelijk een afrekening onder oude vrienden of een tactiek om een 'zwarte piet' door te spelen. Op aanraden van z'n advocaat gaat de gemeentesecretaris niet in beroep tegen z'n verdere insluiting.  De aanhoudingen zijn een uitloper van een onderzoek naar omkoping van ambtenaren bij de Brugse dienst Stedenbouw en Milieu. Verschillende ambtenaren en tussenpersonen werden eerder al aangehouden in de zaak, maar zijn voorlopig weer op vrije voeten.
 

 ZOUTEGATE 2 - LIPPENS GEEFT UITLEG

Vrijdagmiddag heeft burgemeester Lippens een verklaring afgelegd in verband met de Zoute-gate affaire. Hij had daarvoor vroegtijdig een zakenreis in zuidelijk Afrika afgebroken.  De burgervader zegt dat de Directeur-Generaal van de Compagnie op zelfstandige basis werkte, en dat hij geen weet heeft van mogelijk omkoping. Volgens burgemeester Lippens heeft men bij zijn weten nooit enige actie ondernomen om dossiers te versnellen of te beïnvloeden.  Hij betreurt dat de huidige aantijgingen de naam van de Compagnie en de familie Lippens in een slecht daglicht stellen. Inmiddels heeft de Brugse procureur Jean-Marie Berkvens meegedeeld dan nóg enkele leden van het Knokke-Heistse gemeentebestuur  en de Compagnie het Zoute zullen worden ondervraagd. Daarbij zal ook burgemeester Leopold Lippens zijn. Wanneer de ondervragingen zullen plaatsvinden wordt beslist door de onderzoeksrechter.
 

KNOKKE-HEIST VERWEERT ZICH TEGEN AANVAL 

Knokke-Heist wordt momenteel ook ondergronds aangevallen. Het gaat om een grote konijnenplaag. Vooral in de riante omgeving van het Zegemeer (buurt van de Reserve en waar minister Verwilghen woont) veroorzaken een paar honderd wilde konijnen heel wat graaf- en vraatschade. De leerlingen van het Sint-Bernardusinstituut hebben hun voetbalveld de voorbije weken zien veranderen in een hindernisterrein met konijnenpijpen.

Het gemeentebestuur heeft inmiddels de Wild Beheers Eenheid Damme-Oostkust gecontacteerd om passende maatregelen te nemen. De WBE bestrijdt konijnen met afgerichte fretten die de konijnenlegers tot 3 meter onder de grond opzoeken en de knaagdieren uit hun schuilplaats drijven. De medewerkers van de WBE vangen de vluchtende konijnen in netten die opgesteld worden aan de uitgang van de konijnenholen. De dieren worden dan opnieuw uitgezet in de vrije natuur op voldoende afstand van bewoond gebied.  Op maandag 29 mei zal het WBE-team in het geteisterde gebied  de schuil- en kweekplaatsen opsporen en in kaart brengen. Het gaat om de zone rond het Zegemeer tussen Elizabetlaan, Koningslaan, Meerlaan en Eeuwfeestlaan. Op basis van deze informatie kan dan een strategie ontwikkeld worden om tot een vlotte vangst te komen.  Eigenaars die in hun privé-tuin een konijnenleger herbergen, kunnen dit melden aan de dienst Milieu, tel. 050 630 198.
 

UITBREIDING DEPOT 

Momenteel zijn in het gemeentelijk Depot in 't Walletje uitbreidingswerken aan de gang. Binnenkort worden daar twee nieuwe kantoren, een leslokaal en een nieuwe refter in gebruik genomen. Het leslokaal is bestemd voor de personeelsleden van de Technisch Uitvoerende Dienst.  Hierdoor kunnen intern opleidingen gegeven worden door eigen diensten.  Daarnaast wordt het ook mogelijk voor externen om in het depot les geven i.p.v. op verplaatsing te gaan. De refter wordt uitgebreid omdat de bestaande ruimte te klein is.  In verband met dit alles worden een paar bureaus aangekocht plus een 40-tal tafels en 130 stoelen. De kosten van het nieuwe meubilair worden geraamd op 36.000 euro. 
 

"PUBLIEK VOOR PROJECT SLUIS AAN ZEE ZIT IN VLAANDEREN"

De mensen achter het project Sluis aan Zee moeten hun dure villa's straks vooral slijten aan een Vlaams publiek. Dat zei planontwerper Bart Chielens van het architectenbureau Arcas uit Knokke-Heist op de presentatie van de plannen tijdens de jaarvergadering van de stadsraad in Sluis. 

"Nergens in Vlaanderen kan men nog terecht op een plaats waar op een dergelijke manier wonen en recreëren hand in hand gaan" zei Chielens. De verbinding van Sluis naar zee wordt een soort estuarium met een aantal eilanden waar villa's kunnen gebouwd worden op percelen van 1.000 tot 2.000 vierkante meter.  Het gaat om 400 villa's en 100 appartementen. De woningen zijn hoofdzakelijk tweede woningen. Naast bebouwing is meer dan de helft van het gebied voorzien voor natuur en een golfterrein. Voor verdere studies wordt nog gerekend op twee jaar. De realisatie  zal ongeveer tien jaar duren. Volgens de Sluise wethouder Johan Provoost levert het project gedurende tien jaar werk aan ongeveer 400 mensen.
 

GRATIS FIETSHELM 

De ouderraad van de school bij de Dumortierlaan gaat binnenkort aan alle leerlingen een fietshelm schenken. Dankzij de aanleg van steeds meer fietspaden in de badstad rijden voortdurend meer kinderen met de fiets naar school. De ouderraad stelde echter vast dat nog heel wat kinderen zonder helm fietsen.  De raad vindt het trouwens jammer dat sommige ouders het nut van een helm niet voldoende inzien; vandaar de actie. Alle kinderen van het 1ste tot het 6de leerjaar zullen aldus eenzelfde fietshelm krijgen.  Het schoolreglement wordt meteen ook aangepast zodat het dragen van een fietshelm verplicht wordt.  De veilige fietshelmen zullen op vrijdag 2 juni aan de leerlingen worden overhandigd als apotheose van de sportdag. 
 

MAATJESPARTIES IN GEDRANG 

Voorlopig wordt een vraagteken geplaatst bij de maatjesparties die straks in Knokke-Heist en elders in het land op de agenda staan. Traditiegetrouw begint het haringseizoen op 31 mei met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. Of dat ook dit jaar op de laatste dag van mei kan gebeuren is nog even afwachten. De tot nu toe gevangen haringen voldoen namelijk niet aan de kwaliteit. Ze zijn nog niet vet genoeg om als echte Hollandse Nieuwe over de tong te gaan. Door het koude voorjaar is er te weinig voedsel voor de haringen in de Noordzee. Mocht de vangst van de haringvissers dit weekeinde opnieuw tegenvallen, dan overweegt het Nederlandse Visbureau een opschorting van de start van het maatjesseizoen.
 

MEEUWEN-POWER 

In Zeebrugse voorhaven zijn werken aan een nieuwe containerterminal plots stopgezet. Dat komt omdat zich op die plaats honderden broedende meeuwen hebben geïnstalleerd. ,,Om de vogels niet te storen, heeft de directie van de containerterminal APMT samen met de Vlaamse milieuadministratie Aminal beslist de werken stil te leggen. Ze zullen worden hervat van zohaast de broedperiode voorbij is'', aldus havenvoorzitter Joachim Coens.
 

ENERGIEOPNAME

Klanten die in Knokke-Heist een meteropnemer op bezoek krijgen om hun verbruiken van elektriciteit en aardgas te registreren, zullen binnenkort een gedaanteverandering vaststellen. De vroeger in rood en zwart uitgedoste meteropnemer (van Indexis) stapt in Vlaanderen over naar Eandis, het nieuwe bedrijf dat exploitatietaken uitvoert voor de diverse Vlaamse distributienetbeheerders. Ze kregen allemaal een blauw en groen uniform aangemeten. Om zich te legitimeren beschikken de medewerkers op dit ogenblik al over een badge met het logo van Eandis, hun foto en hun naam. Het telefoonnummer van Indexis (078 789 789) zal in Vlaanderen volledig verdwijnen en worden vervangen door het algemeen nummer: 078 35 35 34.  Op dit nummer kunnen klanten bellen bij twijfel over de identiteit van de meteropnemer. Wie afwezig is, krijgt een kaartje in de bus. Daarop staat een gratis telefoonnummer vermeld om de meterstanden door te geven. Dat kan ook gratis via de website (www.eandis.be). Het telefoonnummer en de website zijn 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 bereikbaar.
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp

Zoom sur la Compagnie du Zoute (La Libre Belgique)

En raison de l'inculpation de son directeur général, la société, propriété de la famille Lippens, est sous le feu des projecteurs. Comment est-elle gérée? Jusqu'à preuve du contraire, la Compagnie du Zoute n'est pas directement impliquée dans le dossier de corruption qui a conduit à l'arrestation mercredi du secrétaire communal et ancien chef de service de l'Urbanisme de Knokke-Heist, Marc Verhaeghe, et du directeur général de la Compagnie du Zoute, Georges Jacobs. Mais elle ne s'en trouve pas moins sous le feu des projecteurs. De quoi s'intéresser de plus près à ses activités.

Diversification

La compagnie du Zoute, société immobilière aux mains de 300 actionnaires apparentés aux Lippens (dont notamment des Hemptinne, des Kerckhove, des t'Serstevens si l'on se réfère aux présences aux dernières assemblées) a été fondée en 1904. Au fil des ans, elle s'est diversifiée dans les activités de divertissement (elle est propriétaire du golf du Zoute et du club de tennis). Elle a aussi investi en dehors de la Belgique. A Hardelot, dans le nord de la France, elle s'est lancée dans le développement d'une nouvelle zone avec un golf, dans le style du Zoute; un projet qui s'étendra sur 20 ans. Elle vise aussi les Pays-Bas, expliquait son président, Maurice Lippens, dans une interview.

L'année dernière, elle a donné son accord pour la cession de la réserve du Zwin à la Région flamande et à la province de Flandre occidentale. Une évolution qui répondait aux aspirations du Parlement flamand: en novembre 2003, les élus avaient voté une résolution dans ce sens.

La Compagnie pouvait ainsi se concentrer sur ses projets immobiliers tels que la construction de somptueux appartements au bout de la digue. En 2004, son chiffre d'affaires s'élevait à 5,5 millions d'euros. En 2005, il a grimpé à 60,5 millions grâce, précisément, à la vente des appartements construits à l'emplacement de l'ancienne piscine. Ce qui lui a donné l'opportunité de racheter, début 2005, «La Réserve» dans le but d'y reconstruire un hôtel cinq étoiles (avec 120 chambres) et d'y ajouter des appartements de luxe.

Hommes clés

Cette société est présidée par Maurice Lippens qui est aussi (et surtout) président de Fortis et membre de plusieurs conseils d'administration (dont Total et GBL). Un des administrateurs clés est bien sûr le bouillant Léopold Lippens (frère aîné de Maurice), qui est aussi bourgmestre de Knokke-Heist. Le conseil compte d'autres membres de la famille, mais aussi quelques administrateurs indépendants.

Placé sous mandat d'arrêt et inculpé pour corruption active, Walter Georges Jacobs est le directeur général de la Compagnie du Zoute pour laquelle il travaille depuis 18 ans. Il fut d'abord directeur avant de devenir directeur général. Il est responsable de la promotion immobilière. Il travaille en tant qu'indépendant via sa propre société Belimco.

Hollandse Nieuwe in de problemen door kou

Traditiegetrouw begint het Nederlandse haringseizoen op 31 mei met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Of dat eerste vaatje ook dit jaar op de laatste dag van mei onder de hamer gaat is nog even afwachten. De tot nu toe gevangen haringen voldoen niet aan de kwaliteit. Ze zijn nog niet vet genoeg om als echte Hollandse Nieuwe over de tong te gaan. Het Nederlands Visbureau en de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maken zich ernstig zorgen over de kwaliteit van de haring in de Noordzee, zo bleek donderdag. In de Noorse en Deense havens is nog geen vis aangetroffen die geschikt is als Hollandse Nieuwe. De kou lijkt daarvan de oorzaak. Volgens Nico de Jong, voorzitter van de Haringgroothandelsvereniging, loopt de natuur enkele weken achter. ,,Het voedselaanbod in zee blijft achter door de temperatuur van het water.'' Bij het Nederlandse Visbureau is nog geen sprake van paniek. Komend weekeinde varen de meeste schepen uit, de brancheorganisatie heeft goede hoop dat die terugkomen met de perfecte haring. ,,We gaan er vooralsnog van uit dat het seizoen op tijd begint. De situatie kan met de dag veranderen'', aldus een woordvoerster. Mocht de vangst van de vissers dit weekeinde toch tegenvallen, dan sluit het Visbureau een opschorting van de traditionele veiling niet uit. ,,Daarover beslissen we begin volgende week.'' In 2005 ging het eerste vaatje Hollandse Nieuwe voor 60.000 euro van de hand. De opbrengst gaat ieder jaar naar een goeddoel, dit jaar is dat het Diabetes Fonds.

De Nul contract in Tunisia

A Joint Venture of Jan De Nul and Envisan-Somatra was awarded a contract for the remediation of an old phosphoric gypsum dumping-ground on the North Coastline of Sfax in Tunisia. The JV was awarded a contract based on its competitive price and ability to start work at short notice.  Jan De Nul Group's role in the project will be executed through its Belgian subsidiary Jan De Nul nv and its environmental subsidiary Envisan. The project involves teh remediation of an area on the north coast of Sfax. Approximately 2.8 million m³ of material on land and approximately 1.3 million m³ below sea level needs to be excavated. The polluted sediment will be stockpiled in a designated area confined by a PHDE screen and a bentonite wall, while the cleaned area on land will be restored by reclamation of around 6.15 million m³ of sand dredged by the trailer Alexander von Humboldt in the Channel of Kerkennah. The spoil deposit will be covered by land-based material.
The contract is due to take 2.5 years to complete.
 

 
Geboorten

Lotte Pauwaert, dochter van Dennis en Christel Van Rumst, Westkapellestraat 128, Kn-H
Charlotte Clement, dochter van Dominique Clement, Maurice Devriendtlaan 8/01, Blankenberge
Lowie Lefevre, zoon van Dimitri en An Uyttenhove, Meerlaan 57/01, Kn-H
Ella Declercq, dochter van Kristof en Kim Bursens, Vestingstraat 38/04, Brugge
Arnoud van der Schans, zoon van Martin en Esther van Hoeve, Sint-Jacobstraat 18, Sluis (Ndl)

Aangifte Huwelijk

Stefaan Lemens en Caroline Baeyens, Anemonenlaan 10, Kn-H 
David Tilleman, Damse Vaart-Noord 46, Damme en Inge Vercruysse, Dennendreef 26, Kn-H 

Huwelijken

Philip Van Eeghem en Mieke Remmerie, Kardinaal Mercierstraat 20/11, Kn-H 
Patrick Lefebvre en Myriam Peeters, Ooststraat 29/11, Kn-H 
Frank Saen en Inge Nobus, Oostkerkestraat 28, Kn-H

Overlijdens

Willy Van Holm, 59 jaar, echtg. van Edith Gheleyns, Zeetrapper 20, Kn-H 
Didier Meire, 55 jaar, echtg. van Christiane Casier, Knokkestraat 66, Kn-H 
Liliane Godfirnon, 76 jaar, wed. van Marcel Defeld, Piers de Raveschootlaan 52/22, Kn-H 
Jean Messiaen, 61 jaar, echtg. van Christiane Hauspie, Lichttorenplein 20/4B, Kn-H 
Karel Depover, 73 jaar, echtg. van Liliane Couwyzer, Vlamingstraat 49/13, Kn-H 
Bertha Fockenier, 94 jaar, wed. van Augustinus Stockx, Paulusstraat 2, Kn-H 
Georges Deboeck, 86 jaar, echtg. van Margriet De Kerck, Krommedijk 47/772, Kn-H 
Gilbert Monteville, 69 jaar, echtg. van Claudine Vercoutter, Spaanselaan 7, Kn-H 
Yvonne Strubbe, 76 jaar, wed. van Gerard Aeben, Meerlaan 1, Kn-H
 

19.05.1890 Geboorteverjaardag van Ho Tsi-minh, Vietnamees onafhankelijkheidsstrijder
Op 19 mei 1906 wordt de 19,7 km lange Simplon-tunnel tussen Zwisterland en Italië feestelijk geopend.
19.05.1928 Geboorteverjaardag van Pol Pot, Cambodjaans oorlogsmisdadiger 
19.05.1935 Overlijdensverjaardag van Thomas Lawrence, Brits legerofficier {Lawrence of Arabia}
19.05.1940 Heistse en Oostendse vissers vluchten met hun vaartuigen naar Frankrijk en Engeland
19.05.1994 Overlijdensverjaardag van Jacqueline Kennedy, Amerikaanse first lady 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 18 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Vrijdag beslist de raadkamer in Brugge over de verdere aanhouding van de ingesloten betichten in de affaire Zoute-Gate. 
° Oppositiepartij Raak vindt dat burgemeester Lippens momenteel de gemeenteraad en het college niet mag voorzitten. 
° De Keuvelhoekschool in Knokke heeft de Koningin Paolaprijs voor het onderwijs gewonnen.
° Door de politie in Knokke-Heist wordt gewerkt aan een 'alcoholverbod op de openbare weg'.
° In het Vogelpark van het Zwin wemelt het van de piepjonge vogels. 
° Er zijn twijfels over het verplicht ontpolderen van landbouwgrond als compensatie voor het verdiepen van de Schelde. 
° Ondanks het afsluiten van het speelseizoen is voor de spelers van FC Knokke maar weinig rust weggelegd. 
° De mosselkwekers zijn gestart met het opvissen van een deel van het vergunde mosselzaad.
° In de Bibliotheek Scharpoord werd de volwassenafdeling met succes gereorganiseerd. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Albert Frère, toujours en actions (Knokke-Heistse tweedeverblijver-miljardair en golfer wordt nog een stuk rijker) (L'Express, Paris)
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 20u Holiday Hit Squad, 21u New Street Law, 22u The Street, VT4 21.10 Peking Express, KaII 22.50 Critical Assembly, Eén: 23.35 Hyacinth
ZOUTEGATE-AFFAIRE

De Directeur-Generaal van de Compagnie Het Zoute heeft bekend dat hij steekpenningen heeft betaald aan de Gemeentesecretaris van Knokke-Heist. Deze ontkent echter en benadrukt dat hij geen bedragen ontvangen heeft van de directeur.  Beiden zijn aangehouden in het onderzoek rond het geven van bouwvergunningen in ruil voor geld en gunsten. De ene wordt verdacht van actieve, de andere van passieve corruptie.   In de loop van vrijdag beslist de raadkamer over hun verdere aanhouding. In de zaak zou het onder meer gaan om het verruimen van een bouwperceel in de Prins Karellaan en het verbreden van voetwegen zodat auto's er kunnen rijden, met als gevolg dat de grond in waarde stijgt. Een en ander ging aan het rollen na een klacht van een notaris uit de badstad. In het stadhuis van Knokke was er ondertussen een spoedvergadering van de fractieleiders uit de gemeenteraad. Daarop werd beslist voorlopig geen sancties te nemen tegen de gemeentesecretaris. Het bestuur wacht het gerechtelijk onderzoek af. Burgemeester Lippens zit momenteel in het buitenland. De verwachting is dat ook hij begin volgende week zal gehoord worden in deze Zoutegate-affaire. 

Le scandale à Knokke! La Dernière Heure (18/05/2006)

Le directeur général de la Cie du Zoute(famille Lippens) et le secrétaire communal du bourgmestre Lippens arrêtés pour corruption!  Seule l'enquête répondra à la question sur toutes les lèvres hier soir à Knokke: l'affaire ne concernera-t-elle que les deux hommes ou le scandale ira-t-il plus loin... et, à Knokke, qui dit «plus loin» dit forcément «Lippens». Contacté en Afrique, le bourgmestre de Knokke, le très médiatique Léopold Lippens, recommande à chacun la prudence, affirme tomber des nues et exprime le souhait que l'enquête de la police fédérale se poursuive dans la sérénité. Mais quel coup de tonnerre à 4 mois des élections!

L'affaire est dénoncée par un homme de loi, un notaire qui apporte des éléments de preuve aux faits de corruption qu'il avance. Elle met en cause un certain M. Georges Jacobs, directeur général à Knokke de la s.a. Compagnie du Zoute, une agence immobilière propriétaire depuis ses débuts de la remarquable Réserve du Zwin. Mais ne voilons pas les faits: à Knokke, qui dit Compagnie du Zoute dit Lippens. Maurice Lippens, Paul Lippens, Léopold Lippens, Nadine Lippens apparaissent dans les statuts de la société qui possède aussi plusieurs hôtels et complexes d'appartements et dont les affaires immobilières s'étendent au moins jusqu'au Touquet et Deauville, stations balnéaires normandes de standing comparables à Knokke, en Belgique. L'affaire, ensuite, concerne le secrétaire communal de Knokke, M. Marc Verhaeghe, bras droit du bourgmestre de Knokke, M. Léopold Lippens. Le premier, Marc Verhaeghe, 52 ans, a été interpellé et entendu d'abord comme témoin mardi soir. M. Verhaeghe «n'était au courant de rien». Le secrétaire communal a donc été libéré. Par la suite, Georges Jacobs, 60 ans, actif depuis les années 1980 dans la Compagnie du Zoute dont il est le directeur général, a été entendu par le SJA de Bruges. Ses déclarations, à 2 h du matin, ont provoqué la réinterpellation mercredi matin du secrétaire communal Verhaeghe. Selon nos infos, le directeur géréral de la Compagnie Het Zoute est en aveux non pas sur un dossier - projet immobilier -, mais plusieurs. Des dossiers ont été saisis en quantité au siège de l'agence, l'équivalent d'une camionnette. Certains dossiers datent de 15 à 20 ans. Les aveux portent sur des avantages en nature ou financiers versés au secrétaire communal pour le bon aboutissement de projets, des travaux de construction et des permis de bâtir au niveau local. Hier soir, la Compagnie du Zoute, qui confirmait la perquisition et sa volonté sincère de collaborer à l'enquête, disait n'avoir pas connaissance de faits répréhensibles commis par la société ou des employés. Si nous maintenons que son directeur général, M. Georges Jacobs, est en aveux de faits qualifiés de corruption active, nous ignorons en revanche ce qu'il en est du secrétaire communal. Mais les deux ont rejoint la prison de Bruges.De toute évidence, les prochains jours seront décisifs.
 

 
"LIPPENS MAG GEMEENTERAAD NIET VOORZITTEN"

Fractieleider Stefaan Van De Wal van de oppositiepartij Raak stelt dat burgemeester Lippens als bestuurder van de Compagnie Het Zoute verantwoordelijk is voor de daden van de maatschappij. "Als hij niet op de hoogte was, getuigt dit van slecht beheer". Het is in de huidige omstandigheden volgens Van De Wal dan ook aangewezen dat de burgemeester momenteel de vergaderingen van het College en de Gemeenteraad niet voorzit. "Hij kan best wegblijven" verklaarde de fractieleider. De eerstvolgende gemeenteraad is komende woensdag in het stadhuis van Heist. 
 

PAOLA PRIJST KEUVELHOEKSCHOOL

De Keuvelhoekschool in de badstad heeft de Koningin Paolaprijs voor het onderwijs gewonnen. De Zonnebloem uit Hooglede werd samen met een migrantenschool uit Schaarbeek tweede laureaat. Elk jaar reikt de koningin prijzen uit aan basisscholen voor hun vindingrijke en bijzondere pedagogische projecten.  De school in de Knokse Keuvelhoekstraat kreeg de eerste prijs voor haar pestactieplan. Leerlingen leren onderling pestproblemen oplossen door erover te babbelen in een speciaal peper- en zouthuisje. Het project werd twee jaar geleden gestart onder impuls van directrice Annie Poissonier, die inmiddels op rust is. Tijdens een plechtigheid in Laken kregen de leerlingen hun prijs en diploma uit handen van koningin Paola. De directie ontvangt later een cheque van 6.500 euro.
 

ZWINVOGELS 

In het natuurreservaat en het vogelpark van het Zwin wemelt het momenteel van piepjonge vogels. Op tal van ooievaarsnesten kan men reeds jongen over de rand zien kijken. In de steltlopervolière lopen de eerste 3 kieviten rond. Kieviten broeden op de grond en de jongen zijn 'nestvlieders'. Dat betekent dat ze meteen na het uitkippen al kunnen rondlopen en op zoek gaan naar voedsel. Bij de oehoes zijn nog 3 jongen in leven; dat zijn 'nestblijvers'. De kerkuilen hebben eveneens 3 jongen, maar daarvan kan het publiek nog niets zien. Ze zitten namelijk in een holle boom. Bij de nachtreigers of kwakken zijn er ook enkele nesten met jongen. Verder zitten de scholeksters, de kluten en de lepelaars nog te broeden. "Eigenlijk zijn al deze broedsuccessen opmerkelijk" zegt Zwinconservator Struyf. "In maart en april werden deze vogels namelijk nog allemaal opgevangen voor de vaccinatie tegen de vogelgriep". 
 

ALCOHOLVERBOD? 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft zopas overleg gepleegd met omwonenden in verband met de overlast rond het Van Bunnenplein. Vooral in de weekends en tijdens de zomer zijn er 's avonds veel problemen met jongeren die de omgeving als hang- en plasplek gebruiken. Naast cameratoezicht, politiecontrole en strandbewaking wil men ook vooral preventief tewerk gaan.  Belangrijke nieuwigheid op dat vlak is een nieuw politiereglement. Tegen de zomer moet een alcoholverbod op de openbare weg van kracht worden in de badstad. In heel wat gemeenten in Nederland is een dergelijk verbod al in voege om de overlast van drinkende jongeren in te perken. 
 

ONTPOLDEREN

Bij het Zwin in Knokke-Heist en ook langs de Westerschelde staat ontpolderen op de agenda. Tegenstanders daarvan hebben nu de hulp ingeroepen van deskundigen om het verdrag tussen Vlaanderen en Nederland terzake uit te pluizen. Oud-hoogleraar Jaap Schijve stelt na onderzoek dat er in het verdrag niets te vinden is wat erop wijst dat ontpolderen verplicht is. De natuurcompensatie voor de verdieping van de Schelde, kan volgens hem ook buitendijks, of binnendijks zonder het prijsgeven van landbouwgrond.
 

FC KNOKKE

Ondanks het feit dat FC Knokke niet mocht doorstoten naar nationale, heeft de ploeg al met al toch een goed speeljaar achter de rug. Trainer Luc Noë merkt terecht op dat FC Knokke het de voorbije maanden van degradatiekandidaat tot promotieploeg heeft geschopt. Trouwens voor de Knokse spelers is na het afsluiten van het seizoen maar weinig rust weggelegd. Op zaterdag 24 juni ontvangt Knokke namelijk Club Brugge op het Olivier-stadion. Daarna is landskampioen Anderlecht te gast in de badstad. Dat evenement is gepland voor woensdag 5 juli. De aftrap is telkens om 19u. 
 

MOSSELZAAD

Bij onze noorderburen zijn de mosselkwekers zopas begonnen met het opvissen van de eerste portie van tien miljoen kilo mosselzaad. Het is echter nog onzeker of de mosselproducenten ook de overige vergunde 5 miljoen kilo zullen mogen bovenhalen. Die zijn volgens de producenten absoluut nodig wil men in de toekomst kunnen blijven voldoen aan de vraag vanuit 'vooral' Vlaanderen. Er ligt trouwens genoeg mosselzaad in de Waddenzee want de mossellarven zijn de winter beter doorgekomen dan verwacht.
 

REORGANISATIE BIBLIOTHEEK 

In de Bibliotheek van Scharpoord is de reorganisatie van de volwassenenafdeling met succes afgerond. Ten einde de ongemakken voor de bibliotheekbezoekers zo kort mogelijk te houden is er gedurende 2 weken met man en macht aan gewerkt. Een en ander is daarbij een stuk logischer ingedeeld.  De romans, zowel Nederlandstalig als anderstalig, werden nu helemaal vooraan opgesteld. De grootletterboeken staan centraal. Na de romans volgen de informatieve boeken, met helemaal op het einde de reisgidsen en de computerliteratuur. Binnenkort worden ook de begeleidende plaatsaanduiding aangebracht, zodat het nog makkelijker zoeken wordt naar het gewenste boek. 
 

 

Albert Frère, toujours en actions (Knokke-Heistse tweedeverblijver-miljardair wordt nog een stuk rijker) (L'Express, Paris)

Il s'apprête à céder sa participation dans Bertelsmann. Déjà présent dans le capital de nombreuses sociétés, le milliardaire belge multiplie les coups Bonne nouvelle. Albert Frère, l'un des deux seuls multimilliardaires de Belgique - le magazine Forbes estime sa fortune à 3 milliards de dollars - va devenir encore plus riche. Dans quelques jours, il sera en droit de céder sa participation (25,1%) dans le n° 1 européen des médias, l'allemand Bertelsmann. L'opération, valorisée couramment de 4 à 4,5 milliards d'euros, pourrait avoir lieu en 2007 et lui rapporter une plus-value de l'ordre de 1,8 à 2,3 milliards. Au bas mot. «A partager pour moitié avec son associé, le Canadien Paul Desmarais», soulignent quelques pisse-vinaigre. Certes. La communauté des affaires, elle, applaudit l'artiste. Une fois encore, le Baron belge montre qu'il n'a pas perdu la main.

Success story

Albert Frère est né le 4 février 1926, à Fontaine-l'Evêque (Hainaut), de l'autre côté de la Sambre. Ses parents dirigent alors une modeste fabrique d'articles de ferronnerie - la maison Frère- Bourgeois. Peu après le décès prématuré de son père, le jeune Albert relance la firme familiale et bâtit une société de commercialisation de l'acier, alors même que la demande explose sur fond de guerre de Corée. Dès 1954, le commerçant se fait aussi industriel. A 28 ans, il entre dans le cercle très fermé des maîtres de forges en rachetant les Laminoirs du Ruau à l'Arbed - l'un des plus puissants groupes luxembourgeois. C'est son premier investissement en Bourse! Vingt-cinq ans plus tard, Albert Frère dominera toute la sidérurgie wallonne. Déjà riche et célèbre, jeune quinquagénaire, il aurait pu prendre du champ. Loin s'en faut! Il se reconvertit dans la finance et, depuis, cet «actionnaire professionnel», comme il se définit, n'en finit pas de multiplier les coups. 

A 80 ans - il a fêté, le 4 février, son anniversaire dans sa propriété de Knokke-le-Zoute (le Deauville belge), entouré de ses amis, parmi lesquels Patrick Ricard et les héritiers Guerrand-Hermès - «le plus Français des Belges» apparaît en pleine forme. Redoutablement habile. Alors qu'il donnait l'impression, ces dernières années, de vouloir mettre de l'ordre dans ses affaires, ce capitaliste, l'un des financiers européens les plus influents, fait aujourd'hui preuve d'un activisme débordant. «Albert carbure aux deals», ironise un banquier parisien.

«Nul ne sait où il va frapper»

Il faut suivre ce diable d'homme! Décembre 2005: il rachète le groupe Flo (propriétaire notamment de la chaîne de restauration Hippopotamus et de la Coupole, à Paris). Janvier 2006: il prend 6,5% du capital de Lafarge - le leader mondial des matériaux de construction - dont il détient à présent 9,2% … Investissement: près de 1,3 milliard d'euros. Mars: il s'offre 6,1% d'Eiffage, le groupe français de BTP menacé par l'espagnol Sacyr Vallehermoso. Avril: le voici en Italie. Il acquiert 20% de la Banca Leonardo, la banque d'affaires milanaise désormais conduite par Gerardo Braggiotti, l'ancien patron de Lazard dans la péninsule. Entre-temps, Frère - premier actionnaire de Suez - aura apporté son soutien au rapprochement projeté du groupe français avec GDF et mené à bien une augmentation de capital de plus de 700 millions d'euros de l'un de ses holdings, GBL. Histoire de se détendre sans doute, ce bon vivant au teint fleuri aura aussi déboursé 6 millions d'euros à parité avec son ami (et voisin à Saint-Tropez) Bernard Arnault - le patron de LVMH - pour reprendre un vignoble de Saint-Emilion, La Tour du Pin Figeac.

Le jackpot Bertelsmann

Le 22 mai, les médias auront le regard tourné vers Gütersloh, ville proche de Hanovre, fief de la famille Mohn - les héritiers de Bertelsmann, le n° 1 européen de la communication (en France: M 6, RTL, Prisma Presse…). Ce jour-là, l'assemblée des actionnaires mettra fin à près de dix ans d'histoire commune avec le groupe d'Albert Frère. En 1997, associé de la Compagnie luxembourgeoise de télédiffusion (CLT), le Belge s'était alors rapproché de la filiale de production (UFA) du géant allemand. Aujourd'hui deuxième actionnaire du groupe, il a décidé de céder sa participation (25,1%). Reste à débattre des modalités de sortie. Toutes les options sont ouvertes. 1. Une introduction en Bourse. La famille Mohn y est hostile, mais ne peut s'y opposer. 2. Le rachat par Bertelsmann. Cette solution obligerait l'allemand à s'endetter davantage et sans doute à se séparer de ses activités musicales. 3. Un échange contre un autre actif. Mais Albert veut du cash. 

Fort - dans l'absolu - d'un trésor de guerre que son entourage évalue à «environ 18 milliards d'euros» à travers des positions de premier plan dans Bertelsmann, Suez et Lafarge donc, mais aussi Total ou Imérys (valorisation des minéraux), Frère n'a pas fini de faire parler de lui. Chaque année, de multiples dossiers lui passent entre les mains. A l'été 2005, il aurait ainsi approché les actionnaires d'Hermès dans l'espoir de s'installer dans la célèbre maison de luxe. «En réalité, confie un analyste, nul ne sait où il va frapper.» Seule certitude: l'annonce de son intrusion dans une société entraîne automatiquement une hausse de ses cours. A l'image d'un Warren Buffett aux Etats-Unis, Frère est l'un des rares financiers à provoquer de tels mouvements.

Au sommet de son art, le Baron peut compter sur son - exceptionnel - réseau de relations pour être au courant de tout et à l'affût des opportunités. Son carnet d'adresses, ce mondain le cultive avec un soin tout particulier. Il n'hésite pas à mêler affaires et amitiés en recevant dans l'une de ses nombreuses propriétés comme à Marrakech, sa dernière acquisition. C'est un «homme d'habitudes et de méthode», dixit un proche, qui a su s'adapter à la mondialisation. Ses premiers «tickets» dans la Compagnie luxembourgeoise de télédiffusion (CLT), PetroFina, Tractebel ou encore la compagnie d'assurances Royale belge l'ont conduit, au gré des fusions et de son flair, à devenir le partenaire incontournable et, souvent, le premier actionnaire des plus beaux fleurons industriels et financiers. Il ne procède pas autrement, aujourd'hui, en se hissant dans le capital de Lafarge. Son espoir? Que ce groupe s'allie un jour avec Saint-Gobain . En échange de ses titres dans le cimentier, Frère deviendrait ainsi un partenaire de poids du nouveau mastodonte.

«Une neutralité attentive»

Ni chef d'entreprise ni bâtisseur, il ne lui reste plus alors - si l'on ose dire - qu'à défendre sa «galette». Dès l'annonce, fin février, du rapprochement de Suez avec GDF, Frère - on le sait - a apporté publiquement son soutien au projet. Il n'en demeure pas moins, selon la formule d'un banquier d'affaires, d'une «neutralité attentive». Autrement dit, extrêmement sensible au sort de sa participation et des parités qui seront retenues lors de la fusion. Gérard Mestrallet et Jean-François Cirelli, les patrons de Suez et de GDF, ont été avertis. Interrogé à ce propos, le 2 mai, par notre confrère belge L'Echo, Albert Frère expliquait: «Le pourcentage de participation n'est pas en soi capital. Ce qui importe, c'est d'être pris en compte en tant qu'actionnaire important ayant voix au chapitre.» Manifestement, l'homme d'affaires espère bien - longtemps encore - faire entendre sa petite musique.
 

18.05.1872 Geboorteverjaardag van Bertrand Russell, Brits filosoof en wiskundige
18.05.1913 Geboorteverjaardag van Charles Trenet, Frans zanger 
Een uitbarsting van de vulkaan Mount Saint Helens kost op 18 mei 1980 57 mensen het leven.
Op 18 mei 1993 stemt 57% van de Denen voor toetreding tot de EU.
18.05.1975 Overlijdensverjaardag van  Leroy Anderson, Amerikaans componist 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 17 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Brasschaat werd de Directeur-Generaal van de Compagnie Het Zoute aangehouden op verdenking van actieve corruptie. 
° Voor het eerst in ons land werden dunbekmeeuwen waargenomen in het natuurreservaat het Zwin. 
° Voor de étappe naar Knokke-Heist van de Ronde van België zijn er seingevers te kort. 
° Knokke-Heist is van plan om de staantribune van Stadion Olivier te restaureren.
° De Scheepvaartbegeleiders aan de kust gaan in de loop van donderdag opnieuw aan het werk. 
° Door een strafzaak bevindt het bedreigde Surfers' Paradise zich plots in nog meer woelig water. 
° In Heist is er veel belangstelling voor een nieuw boek over de families Vantorre en Teetaert. 
° In Sluis krijgt de vader van Tom Poes een kamer in Hotel De Dikke van Dale. 
° Knokke-Heist wil fors geld uittrekken voor het beter uitrusten van de skateparken. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Ronde van België start in Oostende, doet Knokke-Heist aan, en eindigt in Putte/Beerzel. 
° Wandelende zandplaat bedreigt vaarroute
° Nieuwe websites voor tochten langs Noordzeekust 
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: 5TV 21.10 The Concierge, VT4 22.10: 100 Girls, KaII: 21.15 A Walk in the Clouds, Eén 23.30 Hyacinth

AANHOUDING COMPAGNIE HET ZOUTE

In de vroege uren van woensdag is de Directeur-Generaal van de Compagnie het Zoute aangehouden. Het gaat om een man uit Brasschaat. Hij wordt beticht van actieve corruptie. De aanhouding kwam er nadat dinsdag ook de gemeentesecretaris van Knokke-Heist werd verhoord. Dat gebeurde naar aanleiding van een klacht van een notaris over het vermeend ontvangen van steekpenningen in verband met het BPA Zoute. Meer bepaald ging het om een dossier in de Prins Karellaan. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems werd het betreffende dossier door het Brugse gerecht meegenomen.  Ook vielen onderzoekers dinsdag binnen in de kantoren van de Compagnie in Knokke. Daar werden dossiers meegenomen over een periode van 15 tot 20 jaar. De aanhouding van de Directeur-Generaal is een uitvloeisel van het onderzoek naar het corruptiedossier over bouwvergunningen.  In die zaak zaten in onze provincie eerder al zes ambtenaren van de milieudienst en van de dienst voor ruimtelijke ordening vast. Het gerecht onderzoekt of ze zich lieten omkopen in ruil voor gunstige bouwadviezen. 
 

RONDE VAN BELGIË 

Donderdag 25 mei doet de Ronde van België Knokke-Heist aan. Het wielerevenement mag opnieuw rekenen op de deelname van Tom Boonen, eindlaureaat van de editie 2005. De nationale rittenkoers begint komende woensdag in Oostende, waar de renners die dag zowel starten en aankomen. Daags nadien trekt het peloton naar Knokke-Heist. Bij de aankomst in de badstad zullen de sprinters waarschijnlijk opnieuw mogen in actie komen. 's Anderdaags volgen tijdritten in Buggenhout. Daarna komen ritten naar Londerzeel en Hoei. Op de slotdag, 28 mei wordt gereden naar Putte, waar op de Mechelbaan zal beslist worden of Tom Boonen zichzelf opvolgt of niet. Inmiddels zoeken de organisatoren van de Ronde van België voor 24 en 25 mei nog seingevers. Met name voor de rit naar Knokke-Heist zijn er momenteel nog seingevers te kort. 
 

DUNBEKMEEUWEN IN HET ZWIN

Bij de bezoekersdijk in het Zwin werd de voorbije dagen een koppel dunbekmeeuwen (Larus genei) waargenomen. Het was de eerste keer dat deze vogelsoort werd opgemerkt in ons land. De dunbekmeeuw is een slanke meeuw waarvan de dichtst bijgelegen populaties zich bevinden langs de kusten van Middellandse Zee. Aan de hand van de kleurring van één van de twee vogels kon men afleiden dat deze zogeheten 'dwaalgasten' uit een kolonie in de Camargue, Bouches-du-Rhône (Frankrijk) komen. De dunbekmeeuwen zijn een drietal dagen in het Knokke-Heistse natuurreservaat gebleven. Het ronddolende paartje werd een paar dagen tevoren ook vlak over de grens in Groede waargenomen.   We zien in ons land jaarlijks gemiddeld één nieuwe vogelsoort. De oorzaken voor de verschijning van nieuwe soorten variëren, maar enkele factoren spelen een zeer belangrijke rol: Steeds meer vogelwaarnemers zoeken naar vogels en hoe meer mensen er naar vogels kijken, hoe meer ongewone dingen ze ontdekken. 
 

RESTAURATIE STAANTRIBUNE 

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is van plan om de staantribune van Stadion Olivier te restaureren. Enige tijd geleden werd in het sportstadion zware slijtage vastgesteld aan het beton van de tribune en de dakafwerking. De staantribune is nodig om toeschouwers de activiteiten op het hoofdterrein en de atletiekpiste te laten volgen bij slecht weer. Herstel en renovatie van deze tribune worden geraamd op ruim 33.000 euro. De gemeenteraad zal zich hierover komende woensdag uitspreken. 
 

SCHEEPVAARTBEGELEIDERS 

In de loop van donderdag komt er in Zeebrugge en Oostende waarschijnlijk een einde aan de staking van de scheepvaartbegeleiders aangesloten bij het VSOA. De begeleiders willen meer loon, meer personeel en bijkomende vorming. Ze vragen ook twee nieuwe werkplaatsen in Zeebrugge. De regering wil er maar één oprichten. De taken van de begeleiders in Zeebrugge zijn intussen overgenomen door de haven van Vlissingen. Vrijdag is er opnieuw overleg tussen de liberale vakbond en de kabinetten van ministers Kris Peeters en Geert Bourgeois. De christelijke en de socialistische vakbond doen niet mee aan de actie.
 

DE SURFERS SAGA 

Volgende maand moet er duidelijkheid komen over de toekomst van Surfers' Paradise op z'n huidige locatie. De overheid is in het bezit van een petitie met 50.000 handtekening voor het behoud van de surfclub. De chalet van de club werd destijds zonder bouwvergunning gezet en ligt volgens het nieuwe Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan net binnen een natuurgebied. Alsof die problemen nog niet genoeg waren loopt er nu ook een zaak voor de strafrechter. De vzw Ter Dijk, die de belangen verdedigt van een aantal horeca-uitbaters in Knokke-Heist, eist 10.000 euro wegens oneerlijke concurrentie. Volgens de vereniging lijden ze schade door de illegale uitbating van surfclub. 
 

BELANGSTELLING NIEUW BOEK 

In Heist lopen de voorintekeningen voor het heemkundig boek over de families Vantorre en Teetaert als een trein.  Het werk "Heden en Verleden: Heyst, 300 jaar geschiedenis van de visserij en het toerisme" van Annie Teetaert is zopas van de persen gerold.  Het boek wordt nu vrijdag in Sincfala voorgesteld aan het publiek. Daarbij worden meer dan 200 mensen verwacht, waaronder uiteraard veel leden van de families Vantorre en Teetaert. Uit het boek blijkt onder meer dat de eerste Vantorre in Dudzele geboren werd rond 1665 en zich in 1706 in Heist vestigde.
 

STRIPFESTIVALS 

Hotel De Dikke van Dale in Sluis vernoemt een hotelkamer naar Marten Toonder. De zoon van de overleden striptekenaar neemt de kamer officieel in gebruik op zaterdag 27 mei. Dat gebeurt op de vooravond van het vierde Stripfestival Sluis, dat draait rond de figuur Jantje van Sluis. De opening van de Marten Toonder Room wordt bijgewoond door 23 striptekenaars uit België en Nederland. Marten Toonder is vooral bekend als geestelijke vader van de strips Tom Poes en Heer Ollie B. Bommel. Toonder overleed midden vorig jaar op 93-jarige leeftijd.  Nu zondag krijgt trouwens ook het Stripfestival Knokke-Heist z'n beslag.  Het heeft plaats in overdekte locaties op het Van Bunnenplein en de Zeedijk. De toegang is gratis en het thema is dit keer 'voetbal' naar aanleiding van het WK dat in juni in Duitsland wordt gehouden. 
 

SKATETOESTELLEN

Het ziet er naar uit dat het gemeentebestuur van Knokke-Heist de komende weken zeer in de gunst zal komen van jeugdige skaters. De gemeente is namelijk van plan om een hele reeks nieuwe skatetoestellen aan te kopen. Die zullen geplaatst worden op diverse pleinen en sportterreinen in de badstad. Het gaat om een investering van zo'n kleine 95.000 euro. 
 

 

 

Ronde van België start in Oostende, doet Knokke-Heist aan, en eindigt in Putte/Beerzel. 

De vijfde Ronde van België mag opnieuw rekenen op de deelname van Tom Boonen, eindlaureaat van de editie 2005. Onze nationale rittenkoers wordt op woensdag 24 mei op gang geschoten in Oostende, waar de renners zowel starten en aankomen. Daags nadien trekt het peloton naar Knokke-Heist, waar waarschijnlijk de sprinters opnieuw aan de bak mogen. Een dag later staan ritten op het programma, eerst een tijdrit over bijna 16 kilometer en vervolgens een rit van Buggenhout naar Londerzeel. Op 27 mei staat de koninginnerit op het programma, onderweg wordt tijdens de langste rit in deze ronde (203,6 km) onder andere de Muur van Huy aangedaan. De Ronde van België wordt daags daarna afgesloten met een rit van Hoei naar Putte, waar de renners na 186,1 km op de Mechelbaan zullen finishen. Net als vorig jaar gaf Johan Museeuw zijn goedkeuring en advies over het parcours. "Op onze vraag werden er zelfs bestaande rotondes weggehaald. Het kan de veiligheid van de renners enkel maar ten goede komen", verduidelijkte Johan Museeuw. Naast Tom Boonen prijken ook de namen van Peter Van Petegem, Nico Mattan, Leif Hoste, Niko Eeckhout, Aart Vierhouten, Fabio Baldato en oude krijger Dmitri Konyshev op de voorlopige deelnemerslijst. De organisatoren van de Ronde van België hebben duidelijke plannen voor wat de toekomst van de rittenkoers betreft. Rob Discart en zijn team willen volgend jaar graag het statuut 'Buiten Categorie' toegewezen krijgen, en mogen alvast rekenen op de steun van de Belgische wielerbond. 

De ritten: 
24/05, rit 1: Oostende - Oostende (176,2 km)
25/05, rit 2: Oostende - Knokke-Heist (180,5 km) 
26/05, rit 3a: Buggenhout - Buggenhout (15,9 km, tijdrit)
26/05, rit 3b: Buggenhout - Londerzeel (109,8 km)
27/05, rit 4: Londerzeel - Hoei (198 km) 
28/05, rit 5: Hoei - Putte (186,1 km) 

Wandelende zandplaat bedreigt vaarroute

Het is uitkijken geblazen voor de Vlaamse vissers die af en toe met hun vangst de Noord-Nederlandse haven van Lauwersoog aandoen. Een wandelende zandplaat bedreigt namelijk de vaarroute tussen Lauwersoog en de Noordzee. Twee viskotters liepen onlangs vast op de zandplaat Gronden van het Plaatgat.  Deze zandplaat was aan de wandel gegaan in oostwaartse verrichting, ook tot verrassing van de Nederlandse Rijkswaterstaat die toezicht houdt op de vaarroutes. In maart had Rijkswaterstaat de diepte van de route nog gemeten, maar twee maanden later bleek deze te zijn dichtgeslibd. Inmiddels wordt de juiste vaarroute weer aangegeven.

Nieuwe websites voor tochten langs Noordzeekust 

Twee nieuwe internationale websites laten sinds vandaag fietsers en wandelaars de fascinerende fiets- en wandelmogelijkheden langs de Noordzee ontdekken. De websites http://www.northsea-cycle.com/ en http://www.northseatrail.org/ bieden beiden een enorme hoeveelheid informatie en inspiratie, kaarten en advies bij het voorbereiden van een tocht door Engeland, Schotland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Nederland en/of België. 
Trail: De North Sea Trail biedt wandelaars meer dan 5000 kilometer aan gemarkeerde paden door diverse kustgebieden - van de Noorse fjorden en bergen tot de duinen in Nederland en van de windmolens in Zweden tot de kliffen in Schotland.
Cycle Route: De North Sea Cycle Route is 's werelds langste doorgaande fietsroute: 6000 kilometer aan bewegwijzerde wegen en paden door dezelfde landen en regio's als de North Sea Trail, aangevuld met België.

De websites zijn (grotendeels) beschikbaar in verschillende Europese talen en bieden interactieve digitale kaarten om fietsers en wandelaars te helpen bij de planning van hun route. Ook worden bezoekers geïnformeerd over de fantastische natuur en het cultureel erfgoed dat onderweg te ontdekken is, waaronder oude tradities & gebruiken en architectuur. De websites zijn ontwikkeld vanuit een samenwerking tussen de twee projecten, NAVE Nortrail, begeleid vanuit Aberdeen, Schotland en North Sea Cycle route Cycling On, begeleid vanuit Rogaland, Noorwegen. Beide projecten zijn deels gesubsidieerd door het EU Interreg IIIb North Sea programma.  Informatie over het Nederlandse deel van de North Sea Trail of wel Noordzee Kustpad, tussen Nieuweschans en Sluis, biedt de website www.northseatrail.nl. Deze website is onlangs aangevuld met een planner. Hiermee worden aan de hand van 31 kaarten achtergrondverhalen verteld die het landschap en de geschiedenis langs het Kustpad blootleggen. Ook informatie over speciaal ontwikkelde arrangementen is op de Nederlandse website te vinden.
 

 
17.05.1904 Geboorteverjaardag van Jean Gabin, Frans filmacteur
Op 17 mei 1954 verbiedt het Amerikaanse Hooggerechtshof de scheiding tussen blank en zwart op scholen.
17.05.1971 Geboorteverjaardag van Máxima Zorreguieta, Nederlands prinses 
In Peking demonstreren op 17 mei 1989 een miljoen mensen voor democratische hervormingen.
17.05.1992 Overlijdensverjaardag van Len del Ferro, Amerikaans stottertherapeut
Happy Birthday: Bert Braeckman (18)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 16 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Knokke-Heist wil alcoholhoudende ijsjes laten verbieden door de overheid.
° In de badstad opent vrijdag het eerste non-chirurgisch esthetisch centrum van België zijn deuren.
° Een drugverslaafde autodief uit Knokke-Heist moet een jaar de cel in. 
° In de badplaats vinden steeds meer mensen de weg naar de Openbare Bibliotheek. 
° Europa gaat de dominante positie van aardgasleverancier Distrigas aanpakken. 
° De Sportdienst organiseert op woensdag 31 mei een alternatieve sprinttriatlon voor jongeren. 
° Knokke-Heist gaat donderdag op een informatieavond de aanleg van ecologische siertuinen promoten. 
° De afdeling van de Deme baggergroep die vervuilde grond behandelt heeft een megacontract binnengehaald. 
° Oxfam Knokke-Heist is op zoek naar extra medewerkers. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Nederlandse Raad van State zet rem op mosselvisserij
° Eurotunnel in onderhandeling over schulden
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  KaII: 21.15 Aftershock: Earthquake in New York, BBC2 21.30 It's Not Easy Being Green, 22u Dan Cruickshank's Marvels of the Modern Age, Eén: 23.35 Schone Schijn, BBC1:23.35 50 Years of Eurovision 
KNOKKE-HEIST WIL CHILLERS LATEN VERBIEDEN

Op initiatief van de Preventiedienst wil het college in Knokke-Heist volgende week een motie ter goedkeuring voorleggen aan de gemeenteraad. De motie is gericht aan Minister van Consumentenzaken Freya Van Den Bossche. De Preventiedienst wil dat de minister maatregelen neemt om de verkoop van chillers te verbieden. 

De Chiller is een bevroren versie van de alcopops, de alcoholhoudende limonades die al enkele jaren op de markt zijn. In het kielzog van de alcoholpops komt ijsfabrikant De Smet deze zomer namelijk met ijsjes aanzetten die wodka of rum bevatten. Tegen de zomer zijn er twee smaken op de markt: wodka-citroen en rum-sinaasappel. Het wordt een sorbetachtig waterijsje, in een kartonnen knijpverpakking. De Chiller zal een alcoholpercentage hebben van 4,8 procent. Volgens de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen dreigt de drempel voor jongeren om naar alcohol  te grijpen hierdoor opnieuw lager te worden. Dat wil Knokke-Heist nu helpen voorkomen bij middel van een dringende motie aan het adres van de overheid. Volgens Preventieschepen Hugo De Plecker is het standpunt van de fabrikant, dat het met doelgroep van de chillers enkel om volwassenen gaat, niet realistisch. 
 

ESTHETISCH CENTRUM 

In de Zoutelaan in Knokke opent vrijdag het eerste non-chirurgisch esthetisch centrum van België zijn deuren. Doel van het centrum: mensen mooier maken zonder ingrijpende of pijnlijke handelingen. Volgens de initiatiefnemers gaat om een totaal nieuw concept met behulp van hypermoderne technologieën. “We werken met specifieke innovatieve technieken”, zegt Marie-Paule Corijn die samen met Jo Pannecoucke het nieuwe concept in de wereld van esthetiek ontwikkelde. Er is bijvoorbeeld de jet peel 3 waarmee water tegen een snelheid van 230 m/sec pijnloos op de huid geprojecteerd wordt.  Daardoor kunnen natuurlijke actieve werkstoffen diep in de huid dringen en er met hun werking beginnen. 
Het centrum biedt lifting aan, anti verouderingsbehandelingen, borstverstevigingen en behandelingen voor of na een chirurgische ingreep.  Na Knokke-Heist worden de komende maanden nog meer dergelijke centra opgezet in zowat alle delen van het land.

Non-Chirurgisch Esthetisch Centrum, Zoutelaan, 37, 8300 KNOKKE-HEIST Tel. 0495-51.0715
 

VERSLAAFDE DIEF VEROORDEELD 

Een 25-jarige man uit Knokke-Heist met een zwaar drugsprobleem werd in Brugge veroordeeld tot een jaar cel en 5.500 euro boete. De 25-jarige stal een hoeveelheid methadon in het Ter Linden ziekenhuis en pleegde midden 2004 een reeks diefstallen in auto's. Soms ging hij ook met de wagen aan de haal.  Met die gestolen auto's pleegde hij bovendien heel wat verkeersinbreuken.  Een 26-jarige mededader eveneens uit Knokke-Heist, gaf verstek. Hij kreeg acht maanden cel opgelegd. Voor enkele verkeersovertredingen moet hij daarenboven vier maanden de gevangenis in en kreeg hij drie maand rijverbod. Ook een derde betichte werd veroordeeld voor verkeersinbreuken met een gestolen auto. Zijn straf is een maand cel met uitstel. 
 

EUROPA PAKT DISTRIGAS AAN 

De Europese Commissie gaat de Belgische aardgasleverancier Distrigas aanpakken. Het bedrijf behoort tot de Franse Suez-groep. Distrigas wordt ervan beschuldigd misbruik te maken van haar dominante positie op de Belgische gasmarkt. Het bedrijf zou onder meer industriële klanten aan zich binden bij middel van langlopende contracten die concurrenten uitsluiten. Ook zet men vraagtekens bij de sterke controle die Distrigas heeft op de pijplijncapaciteit voor de levering van gas voor de Interconnector tussen Zeebrugge en Groot-Brittannië. Bij een veroordeling kan de boete oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf. 
 

ECOLOGISCHE SIERTUIN 

Meer zangvogels in de tuin, weinig snoeiwerk, niet sproeien of schoffelen, dat willen de meeste tuinbezitters. En dat kan met een ecologische siertuin.  Daarom organiseert het Gemeentebestuur nu donderdag een informatieavond in Scharpoord over het onderwerp. De avond kadert in de campagne "Zonder is gezonder" van de Provincie West-Vlaanderen rond pesticidenvrij tuinieren.  Een speciaal opgeleide lesgever zal bij middel van dia's uiteenzetten hoe men zelf met relatief weinig moeite een ecologische siertuin kan opzetten. Daarbij wordt ook benadrukt dat een dergelijke tuin géén synoniem is voor een "groene wildernis".  Ook de vormgeving van een ecologische siertuin houdt men dus zélf in de hand.

De ecologische siertuin op 18 mei om 20 uur in Scharpoord, zaal 101 en 102.
Meer info over deze infoavond bij de Milieudienst op het nummer 050 630 198.
 

TRIO-SPRINT 

In Knokke-Heist organiseert de Sportdienst op woensdag 31 mei een Trio-sprint. Dat is een alternatieve sprinttriatlon voor jongeren tussen 12 en 18 jaar.  Als locatie werd gekozen voor de Lac van Heist en de landelijke wegen tussen de Put van Decloedt en de Nieuwstraat.  De ploegen, die telkens uit drie deelnemers bestaan, moeten drie proeven afleggen.  De eerste proef bestaat uit surfpeddelen op de Lac van Heist, over een afstand 1500 m.  Voor de tweede proef moeten de deelnemers 5km fietsen met een mountainbike.  Om af te sluiten is er een loopproef over 2,5 km rondom het meer. Tussen 14 en 16 u zal het verkeer in de buurt af en toe worden stilgehouden om de trio-sprinters door te laten. 
 

BIBLIOTHEEK GROEIT 

Uit het werkingsverslag blijkt dat het ledenaantal van de bibliotheek in Knokke-Heist blijft groeien. Vorig jaar ging het om een toename met 4,4 procent. Dit betekent dat liefst een derde van het totaal aantal inwoners regelmatig in de bibliotheek komt, dat is een stuk hoger dan het Vlaams gemiddelde. Vooral de mediatheek noteerde een forse stijging in het ledental; meer dan 11 procent!  Dit had vooral te maken met de snelle uitbouw van de dvd-collectie. Het aantal dvd's groeide vorig jaar namelijk met liefst 41 procent. 
 

DEME 

De DEME-groep, waar Baggerwerken Decloedt en Zoon deel van uitmaakt, heeft een gigantisch contract binnengehaald. De afdeling Environmental Contractors heeft zopas een klus met een waarde van 70 tot 100 miljoen euro op het orderboek geplaatst. Het contract is te danken aan de expertise die het bedrijf in huis heeft wat betreft de behandeling van vervuilde grond. Het nieuwe project is goed voor ongeveer 10 % van de omzet van DEME. Dergelijke contracten bewijzen het succes van het bedrijf, niet alleen in de baggerwereld maar ook daarbuiten.
 

OXFAM ZOEKT MEDEWERKERS

Oxfam in Knokke-Heist is op zoek naar extra medewerkers. Momenteel zijn er een 20-tal in de badstad. Om de goede werking te verzekeren en nóg meer gewicht in de schaal te kunnen werpen moeten dat er meer worden. De organisatie zoekt kandidaten die enkele uren per week de Wereldwinkel willen openhouden.  Daarnaast zijn ook helpers welkom om kledij te sorteren, voor promotie, vorming en de scholenwerking. Oxfam Wereldwinkels gelooft dat eerlijke handel de kloof tussen Noord en Zuid kan dichten.   Oxfam Solidariteit zet zich in voor het bestrijden van de onrechtvaardigheid die aan de basis ligt van armoede. 
 

 

Nederlandse Raad van State zet rem op mosselvisserij

Mosselvissers mogen minder mosselzaad uit de Waddenzee halen dan aanvankelijk gepland. De Nederlandse Raad van State geeft toestemming om voorlopig maximaal 100.000 mosselton (10 miljoen kilogram) op te vissen. Het ministerie van Landbouw had de vissers een vergunning gegeven voor 150.000 mosselton. De Zeeuwse mosselvloot vaart morgen woensdag uit om mosselzaad op te vissen. Dit zaad halen ze uit de Waddenzee en zaaien dit vervolgens op percelen onder water elders in het Waddengebied weer uit om op te groeien. Vijf natuurbeschermingsorganisaties vroegen Raad van State vorige week de vergunning, die minister Cees Veerman (Landbouw) aan de mosselvissers gaf, terug te draaien. In een mondelinge uitspraak heeft de hoogste bestuursrechter maandag besloten een deel van de vergunning voorlopig te schorsen. 
De Raad van State zet met de schorsing een rem op de mosselvisserij. De vissers mogen het mosselzaad uitsluitend in de weken 20 (deze week) tot en met 23 (tot 11 juni) ophalen. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 30 mei, aldus een woordvoerster van de raad. Tot die tijd staat zonder verzoek van de sector om opheffing van de schorsing de afgekondigde vangstbeperking vast. Volgens de natuurorganisaties heeft Veerman bij de afgifte van de mosselzaadvergunning onvoldoende rekening gehouden met de effecten van de visserij voor natuur en milieu in de Waddenzee. De voorlopige uitspraak is een tweede tegenvaller voor de mosselvissers in korte tijd. Pas nog haalde de Raad van State een streep door de vergunning, die de minister de mosselsector had verstrekt voor het uitzaaien van Ierse mosselen in de Oosterschelde. 

Eurotunnel in onderhandeling over schulden

Eurotunnel, de exploitant van de treinverbinding onder het Kanaal, heeft maandag bevestigd dat het in vergevorderde onderhandelingen is met de banken Goldman Sachs en de Macquarie Bank samen met een groep van 50% van de crediteuren. "Eurotunnel zal de markt op de hoogte houden rond de progressie van deze discussies en een mogelijke overeenkomst", zegt Eurotunnel in een persbericht. Het met schulden overladen bedrijf werkt aan een overeenkomst over een uitgang voor de schuldeisers van GBP1 miljard (EUR1,468 miljard). Met een eventuele deal zouden de banken een belang in het bedrijf nemen. De banken hebben ook het Franse bouwbedrijf Vinci benaderd om te participeren in de herstructureringen van het bedrijf. Vinci bevestigde dit vorige week, maar heeft nog geen uitsluitsel gegeven over daadwerkelijk participatie. Eurotunnel heeft een schuld van GBP6,18 miljard (EUR9,057 miljard). Daarnaast moet het nog overleggen met de houders van obligaties, goed voor GBP1,8 miljard (EUR 2,6384 miljard). Eurotunnel gaf geen verdere details over de gesprekken en zei ook niets over Vinci. De aandelen Eurotunnel werden door beursorganisatie Euronext geschorst. Ook op de beurs van Londen werd de handel geschorst omdat het Eurotunnel niet in staat was de cijfers over het laatste kwartaal te publiceren vanwege de onzekere situatie van het concern. Voor 20 mei wordt er nog een persbericht van Eurotunnel verwacht om aan te geven hoe de herstructurering van het concern eruit gaat zien, aldus een bron met kennis van de situatie maandag tegen Dow Jones Newswires. Iedere overeenkomst met de schuldeisers zal nog wel goedgekeurd moeten worden op de aandeelhoudersvergadering van 30 juni aanstaande. Een overeenkomst met Goldman Sachs en Macquarie zal naar verwachting helpen om grootschalige verwatering van de aandelen te voorkomen. Eurotunnel heeft nog steeds de cijfers over 2005 niet voorgelegd. De verwachting is dat het bedrijf dit pas zal doen als er een definitief akkoord is over de herstructureringen met de crediteuren. Het concern heeft tot 24 juni, aldus Franse marktregulatoren. Zonder de plannen om ongeveer de schuld met de helft te verminderen, zal Eurotunnel begin 2007 geen geld meer in kas hebben. Eurotunnel-topman Jacques Gounon zei in april dat hij de rentelast wil verlagen naar GBP157 miljoen per jaar, tegen de bijna GBP200 miljoen die het dit jaar verwacht te moeten betalen.
 

 
16.05.1905 Geboorteverjaardag van Henry Fonda, Amerikaans filmacteur 
16.05.1966 Geboorteverjaardag van Janet Jackson, Amerikaans zangeres 
De Japanse Junko Tabei bereikt op 16 mei 1975 als eerste vrouw de top van de Mount Everest.
16.05.1990 Overlijdensverjaardag van Jim Henson, Amerikaans poppenspeler {Sesamstraat, Muppets}
16.05.1990 Overlijdensverjaardag van Sammy Davis Jr., Amerikaans entertainer
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 15 mei 2006
35 jaar geleden: de bom op de Mebo2
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Knokke-Heist zetten een 50-tal mensen zich in voor zorghulp in zo'n 400 gezinnen. 
° Onder grote belangstelling werd in Knokke het boek "Klasfoto's van de Gemeenteschool" gepresenteerd.
° De namen van de meisjes zijn bekend die in het casino zullen strijden voor de titel Miss Knokke-Heist.
° Reders aan onze kust dreigen met actie als de eigen beroepsorganisaties de 'grijze garnaal' niet steunen.
° De Nederlandse kroonprins bekeek de kustverdedigingen vanaf het Zwin. 
° In de toekomst wil men in Knokke-Heist nog meer kleuters in contact brengen met bejaarden. 
° Architectuurstudenten hebben Student Glass Awards gewonnen met projecten voor het Casino Knokke. 
° Er was in het weekend in Zeebrugge heel wat belangstelling voor het Cruiseschip "Jewel of the Seas". 
° Wielsbeke en niét FC Knokke gaat naar de interprovinciale eindronde. Ook was er zondag verlies voor FC Heist en gelijkspel voor VVWestkapelle.

En verder:

Weekend Sport 

ORO Nieuwsmagazine:

° Vlaamse primeur met aan land gekweekte zeetong
° Vanavond voorlopig laatste aflevering van Lost (zijn de makers zelf het noorden kwijt?) 
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: VT4 21.10 LOST 22.55 INVASION, BBC1 20u Open All Hours, 23.35 One foot in the Grave, 0.05 Men behaving badly, BBC2 22u Dead Ringers, 23u Have I got news for you!, CANVAS 22.05 The Real Da Vinci Code, 23u Little Britain
ZORG ONMISBAAR 

Naar aanleiding van de Dag van de Verzorgenden werden in de badstad enkele cijfers bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat in het jaar 2004 door alle diensten samen ruim 83.000 uren zorghulp gepresteerd werden in 385 gezinnen.  Er zijn in Knokke-Heist 47 medewerkers bij de thuiszorg. De zorgtaken gaan van het bereiden van maaltijden, onderhouden van de woning, en boodschappen doen tot persoonsverzorging, en wassen en strijken.  Voor vele zieke, bejaarde of gehandicapte personen is deze hulp onmisbaar om verder in het eigen huis te kunnen blijven.  In bepaalde situaties bieden de Diensten voor Gezinszorg ook gespecialiseerde hulp zoals kraamzorg, thuiszorg voor dementerende personen, zorg voor psychisch zieken, aangepaste zorg na ontslag uit het ziekenhuis, terminale thuiszorg (vaak in samenwerking met palliatieve zorg), enz.  De Diensten voor Gezinszorg zijn erkend en worden gedeeltelijk gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.  Ook het OCMW in Knokke-Heist zorgt echter voor een jaarlijkse betoelaging. 

Inwoners kunnen terecht bij de volgende Diensten voor Gezinszorg. 
·        Familiehulp: 051 26 49 20
·        Familiezorg West-Vlaanderen: 050 33 02 70
·        Solidariteit voor het Gezin: 050 40 66 90
·        Thuiszorg Bond Moyson: 056 23 02 11.
 

KLASFOTO'S 

Onder grote belangstelling werd in De Vonck in Knokke het boek "Klasfoto's van de Gemeenteschool" gepresenteerd. Dat kon bijna niet anders, na het succes van de gelijknamige tentoonstelling, die rond de jaarwissel werd gehouden. Het boek schetst de geschiedenis van het gemeentelijk onderwijs in de deelgemeente sedert 1814.  Daarnaast omvat het werk ook de namen van het onderwijzend personeel door de jaren heen, en meer dan 350 foto's. Sommige klasfoto's dateren van zowat een eeuw geleden. Schepen Danny Lannoy en Frieda Devinck hebben twee jaar aan het boek gewerkt. Deze speciale editie van de heemkring Cnoc Is Ier telt 160 bladzijden, is uitgegeven bij Drukkerij Matthys in Knokke en kost 24 euro.  Het gigantische archief dat voor het samenstellen van het boek werd gebruikt gaat nu integraal naar het Sincfala Streekmuseum in Heist. 
 

15 MISSEN ZIJN NIET TE MISSEN 

Zopas hebben organisatoren Yves De Prins en Christoph Trio de 15 meisjes voorgesteld die op 9 september in het casino zullen strijden voor de titel van Miss Knokke-Heist.  Elf van de deelneemsters zijn afkomstig uit West-Vlaanderen, twee uit Oost-Vlaanderen, een uit Antwerpen en een uit Limburg.  Met de miss-verkiezing wil men de badstad extra uitstraling geven. De komende maanden zullen de kandidaten zowat overal op de evenementen in Knokke-Heist te zien zijn. Wie uiteindelijk het kroontje draagt moet iemand zijn met klasse die past bij een prestigieuze badstad, aldus de organisatoren. Er is een grote prijzenpot voorzien met onder meer een wagen en een juweel van ontwerper Frank De Maere. De opbrengst van de verkiezings-sms'jes gaat naar "Fashion for Africa". Dat is een project om een bestaand hospitaal in Senegal te vernieuwen. 
 

GRIJZE GARNAAL TWISTAPPEL 

Reders uit Knokke-Heist en Oostende dreigen met actie als de eigen beroepsorganisaties de 'grijze garnaal' niet steunen. De garnalen die door onze vissers gevangen worden kregen onlangs het label van Streekproduct.be   Op een vergadering zou nu echter door de Rederscentrale en de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling beslist zijn om geen steun of medewerking te verlenen. De reders wachten nu op bevestiging. Blijkt inderdaad dat steun wordt weerhouden, dan wil men optreden. Men overweegt onder meer een oproep naar alle reders van het kleine vlootsegment om uit de Rederscentrale te treden. 
 

KROONPRINS BESTUDEERT KUSTVERDEDIGING 

De Nederlandse kroonprins Willem-Alexander heeft de voorbije dagen de zwakke schakels in de kustverdediging bestudeerd. Daarbij deed hij ook de kuststrook tussen het Zwin en Breskens aan.  Vanuit de lucht bekeek hij de zeewering en de gevolgen die de verhoging van de zeespiegel en de zwaardere golfslag kunnen hebben op de kustregio.  Bij onze noorderburen wordt nu reeds aan een nieuwe aanpak van de kustverdediging gewerkt. Plaatsen zoals het Zwin vervullen daarbij een voordbeeldfunctie. In de toekomst wil men namelijk meer gaan vertrouwen op een bredere waterkering en niet op één enkele dijk om de zee af te schermen.  Bij de nieuwe aanpak voor de kustverdediging wil men meteen ook natuur en recreatie een plaats geven; ook weer net als bij het Zwin. 
 

GENERATIEOVERSCHRIJDEND KNUTSELEN

In de toekomst wil men in Knokke-Heist nog meer kleuters in contact brengen met bejaarden.  Een en ander is het gevolg van een succesvol bezoek van kleuters uit de Heistse gemeenteschool "Het Anker" aan het rusthuis De Noordhinder. Samen met de bejaarden hebben de kinderen gedurende twee ochtenden geknutseld. Voor zowel de bejaarden als de kleuters bleek dat een meevaller te zijn. 
 

GLASPRIJZEN CASINO 

Het nieuwe casino inspireert blijkbaar. Vijf Architectuurstudenten van de Universiteit Gent hebben de Student Glass Awards 2005 gewonnen voor hun eindwerk. Hierin worden projecten voor het nieuwe Casino Knokke voorgesteld. Het Verbond van de Glasindustrie bekroont jaarlijks één werk dat de architecturale waarde van glas illustreert en één werk voor glas in zijn architecturale toepassingen. Het is hoogst uitzonderlijk dat één instituut beide awards kan wegkapen. De prijs wordt op 30 mei uitgereikt op de Algemene Vergadering van het Verbond van de Glasindustrie.
 

JEWEL OF THE SEAS

Bij de zeewaartse sluisbruggen was er in het weekend heel wat belangstelling voor het Cruiseschip "Jewel of the Seas" van de rederij Royal Caribbean. Het zeekasteel meet bijna 300 meter en heeft een capaciteit van 2500 passagiers. Het cruiseschip maakte in onze kusthaven een korte tussenstop op weg van Le Havre naar Harwich.  Het afmeren van het exclusieve passagiersvaartuig heeft in Zeebrugge de discussie weer aangewakkerd over het inrichten van een volwaardige cruiseterminal langs de kades 704/705 vlakbij de nieuwe zeesluis.
 

SPORT IN 'T KORT 

Wielsbeke en niét FC Knokke gaat naar de interprovinciale eindronde. Zondag verloor Knokke namelijk op eigen terrein met 1-2 van de meer solide tegenstander. Eveneens op eigen veld was er zondag ook verlies voor FC Heist.  Het bezoekende elftal uit Beernem speelde een stuk agressiever dan de plaatselijken. Eindstand 1-2.  Voor Heist is de nacompetitie meteen afgelopen. De wedstrijd tussen Torhout en VVWestkapelle eindigde in een 0-0 gelijkspel.   Die cijfers bezorgden Torhout een plaats in de finale.
 

 
WEEKEND SPORT 13-14 MEI 2006

Alle Knokke-Heistse voetbalploegen uitgeschakeld in de eindronde.

Voetbal    Finale eindronde promotie eerste provinciale 

Knokke FC – Wielsbeke 1-2
Knokke FC kwam in de eerste helft 0-2 achter. Het tweede doelpunt werd gescoord op strafschop na een fout van Andy De Spiegelaere. In de tweede helft nam Knokke het meest initiatief maar het was wachten tot in de slotfase vooraleer er ook effectief iets gebeurde. Tien minuten voor tijd mocht Knokke ook een strafschop nemen na een handsbal maar Sinnaeve trapte de bal binnen het bereik van de doelman. In de slotminuut scoorde Jan Decru nog voor Knokke. Wielsbeke gaat door naar de interprovinciale eindronde.

3de provinciale B  Halve finale eindronde promotie 3de provinciale - terugwedstrijd

SK Torhout - VV Westkapelle 0-0. 
In de eerste helft kregen beide ploegen een paar mogelijkheden. Na de rust slaagde Westkapelle er niet in zich door te zetten zodat Torhout zich dankzij de op verplaatsing gescoorde doelpunten in de heenwedstrijd plaatst voor de finale. 

FC Heist - Beernem 1-2
Heist kwam in de eerste helft op achterstand en kende tegenslag toen een goede poging op de lat belandde. Het was pas na de 0-2 in de tweede helft dat Bogaert kon tegenscoren. 

Hockey
Heren
Eindronde 4de nationale

Knokke – Louvain-la-Neuve 1-3
 

 
  Bezoek de nieuwe sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Vlaamse primeur met aan land gekweekte zeetong 

,,De smaak van onze gekweekte tong is perfect. Je proeft het verschil met wilde tong niet.'' Kris Cooreman van het Vlaams Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ilvo) is er gerust op: als iedereen meewil, kan het Oostendse proefproject voor het kweken van zeetong op land dit jaar van start gaan. Het grote probleem bij het kweken van tong was altijd dat de tong zelf een fijnproever is'', zegt Cooreman. ,,Je hebt specifiek voedsel nodig om die vis te kunnen kweken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de tarbot, een echte vuilnisbak . Die vis eet alles.'' Ook de zoektocht naar een geschikte locatie voor het proefproject ging niet van een leien dakje. ,,Je hebt de aanvoer van vers zeewater nodig. We hebben zes maanden gezocht. De optie die nu open staat, is een complex van oude scheepswerven in Oostende. Pas op, niet dat al het water uit zee moet komen, want 98 procent ervan kan gerecycleerd worden.'' ,,Aquacultuur is historisch gezien weinig ontwikkeld in Vlaanderen. In Nederland heeft de overheid in Zeeland een zeewaterpijplijn over een industrieel terrein heen aangelegd om water aan te voeren. Dat hebben wij niet. Bij ons wordt het door de overheid nog te weinig gestimuleerd.'' Maar men zal wel overstag moéten gaan, want de zeeën raken hoe langer hoe leger. ,,De visserijsector is altijd koppig geweest als het ging om innovaties. Aquicultuur staat recht tegenover visserij. Ondertussen zien ook zij in dat het zo niet langer kan.'' Het proefproject biedt tal van mogelijkheden. Naast het kweken van tong voor vetmesterijen kan de jonge tong (de zogenaamde pootvis) ook gebruikt worden voor restocking . Daarbij wordt de vis weer uitgezet in zee om er de teruggelopen bestanden mee aan te vullen. Maar daarin ziet Cooreman niet zoveel heil. ,,Ieder Europees land mag vrij vissen in de Noordzee. Dit zou ons zelf niet al te veel opbrengen.'' Bij Ilvo werken ze niet alleen aan het kweken van tong. Ze doen ook onderzoek naar andere teelten. ,,Bijvoorbeeld de blauwe kreeft, die veel beter is dan de Canadese kreeft die we hier nu meestal op ons bord geserveerd krijgen.'' Maar ook aan de garnaal wordt gedacht. 

Vanavond voorlopig laatste aflevering van Lost (zijn de makers zelf het noorden kwijt?) 

Misschien is het geen slecht idee dat VT4 na vanavond even een adempauze voor Lost inlast. Doordat steeds meer mysteries opduiken beginnen verwarde kijkers te vermoeden dat ook de makers het spoor bijster zijn. Is dat zo? Binnenkort krijgen ook de Amerikaanse kijkers hun voorlopig laatste portie Lost , want op 24 mei eindigt bij hen het tweede seizoen. VT4 last bij ons na vanavond al een pauze in. Doordat de Vlaamse zender iedere week twee afleveringen na elkaar uitzendt, zit ze de Amerikanen te dicht op de hielen. De laatste acht, of in VT4-termen laatste vier afleveringen zijn pas voor komend najaar.  Maar wie hoopt uit z'n lijden verlost te worden, wanneer VT4 de laatste afleveringen van het tweede seizoen hervat, is er aan voor de moeite. De scenario's voor de lopende reeks zijn ondanks alle geruchten rond, en de makers broeden al volop op het derde seizoen. Wie een beetje vertrouwd is met Lost , weet dat het einde van een seizoen meer nieuwe vragen oproept dan antwoorden biedt. Je zou bijna beginnen denken dat de makers dit doen omdat ze zelf niet meer weten waarheen hun verhaal leidt.  ,,Toch niet, wij weten wel degelijk waar ze zijn en wat er aan de hand is'', zegt Damon Lindelof, die de reeks samen met JJ Abrams bedacht. ,,Maar die kennis komt niet neer op één allesomvattende theorie. Verscheidene vragen monden uit in een meervoud van antwoorden.'' De kijkers zouden het trouwens niet anders willen, is de overtuiging van de makers. Mocht alles te verklaren zijn met en éénduidig antwoord dan zouden heel wat kijkers teleurgesteld achterblijven.  ,,Het succes van Lost is net dat je jezelf kan verliezen in het bedenken van theorieën. Die pret willen we niet bederven, we willen enkel zeggen welke theorieën zeker niet kloppen'', aldus Lindelof. ,,De personages zijn niet dood, ze zitten dus niet in een soort vagevuur. En het klopt evenmin dat ze in iemands droomwereld leven.''  Zonder ook maar iets te verklappen, beloven de makers dat de kijker dankzij de laatste aflevering van het tweede seizoen wijzer zal worden over wat er met de kleine Walt gebeurd is, of er een confrontatie komt met The Others, wat de bunker op het eiland doet en waarom het vliegtuig is neergestort. Maar dat is iets waar Vlaanderen nog een half jaar op moet wachten.  De makers zitten ondertussen met zovele hints dat zelfs de afleveringen te kort zijn om ze er allemaal in te verwerken. Naast het boek Bad Twin , dat even in de eerste reeks opdook, is er sinds kort www.thehansofoundation.org. Zogezegd de website van de Hanso Foundation, de wetenschappelijke stichting die de bunker op het eiland zou hebben neergezet. In de VS zat er onlangs zelfs een reclamespot voor de Hanso Foundation in een onderbreking tijdens een aflevering van Lost .  En uiteraard wordt het internet ook gretig gebruikt om op allerhande forums de best gevonden, meest doordachte en gekste theorieën over Lost uiteen te zetten. Hoewel medewerkers van Lost al deze websites en theorieën op de voet te volgen, houden de makers zich bewust op een afstand. Al die hersenspinsel mogen namelijk geen invloed hebben op het verloop van de serie, al wordt het tegendeel wel eens beweerd. ,,Sommige fans zitten wel verrassend dicht bij de waarheid'', zegt Lindelof. ,,Alleen hebben ze nog niet genoeg informatie om hun theorie helemaal rond te krijgen.'' 
 

 
 
15.05.1859 Geboorteverjaardag van Pierre Curie, Frans fysicus en chemicus 
15.05.1937 Geboorteverjaardag van Trini Lopez, Amerikaans zanger 
Op 15 mei 1971 voeren handlangers van radio Veronica een bomaanslag uit op het zendschip Mebo 2 van concurrent Radio Noordzee.
Op 15 mei 1988 beginnen Sovjet-troepen Afghanistan te verlaten.
Het 100-jarig bestaan van Philips gaat op 15 mei 1991 wegens de omvangrijke saneringsoperatie die aan de gang is, stilletjes voorbij.
15.05.2003 Overlijdensverjaardag van Rik van Steenbergen, Belgisch wielrenner 
Gelukkig Verjaardag:
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
vrijdag 12 mei 2006
Dag van de Verpleging
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Knokke-Heist neemt maatregelen om bergen afgedankte banden te verwijderen bij landbouwbedrijven. 
° Kimo houdt in Scharpoord een conferentie over de grote uitdagingen voor de kust in de toekomst.
° Voetballer Bertrand Crasson die z'n vriendin in Knokke een gebroken arm sloeg stuurt nu dreig-smssen. 
° Her en der in Knokke-Heist worden tegen de zomer Blauwe Zones uitgebreid. 
° Het gele stof dat over ons neerdaalde is berkenstuifmeel afkomstig uit Scandinavië. 
° Oude schoolbanken uit Westkapelle en Duinbergen doen straks weer dienst in Suriname.
° Dit weekend zijn in de badstad en elders in de regio een aantal verkeerscontroles gepland.
° Een Nederlandse regisseur gaat een film maken over de Watersnoodramp van 1953.
° Komende maand pakt de Art Gallery van La Réserve uit met een nieuwe tentoonstelling. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° De 5 meest exclusieve party's ter wereld 
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: Eén 20.50 Carluccio!  5TV 20.20 Return to Paradise, VT4 20.30 The Tuxedo, KaII 21.15 Cellular, BBC1 21.30 Home Again, 22u Have I got news for you, BBC2 20u The Good Life, 20.30 A Year at Kew, 21u Gardening, 22u The SF Quake, 23u Grumpy Old Men
BANDEN UITBANNEN 

De stapels afgedankte auto- en tractorbanden op de landbouwbedrijven worden hier en daar in Knokke-Heist veel te hoog.  Ze ontsieren het landschap. Het Gemeentebestuur is daarom van plan om bij de komende landbouwtelling ook het aantal banden per landbouwbedrijf op te nemen.  Vanaf 2007 zal de organisatie voor bandenrecyclage Recytyre samen met OVAM dan geleidelijk de boerderijen van hun bandenafval verlossen.  De kosten worden gedragen door het recyclagebedrijf.  Het gaat om een langlopend project.  Alleen geregistreerde landbouwbedrijven komen in aanmerking.  Momenteel kan ook geen garantie worden gegeven dat alle bedrijven aan de beurt zullen komen. 
 

KIMO-CONFERENTIE 

Volgende maand houdt Kimo in Scharpoord een conferentie over de grote uitdagingen voor de kust de komende decennia. Dat gebeurt in aanwezigheid van ondermeer de gouverneur van West-Vlaanderen. KIMO is een Europese milieuorganisatie voor lokale overheden rond de noordelijke zeeën. Knokke-Heist en Brugge zijn er lid van. Op de tweedaagse conferentie worden actuele thema’s binnen het kustbeheer besproken met een brede groep betrokkenen aan de hand van concrete voorbeelden. De belangrijkste onderwerpen worden daarbij 'propere stranden', een 'propere zee' en de 'grote uitdagingen voor het kustbeheer'. Onder andere komt het opvissen van afval uit de Noordzee door onze vissers aan bod. 
 

DREIG SMS

De voormalige Anderlecht-verdediger Bertrand Crasson die afgelopen weekend z'n vriendin Sophie in Knokke een gebroken arm sloeg blijft het nieuws halen.  Omdat Crasson de vader van het kind van z'n vriendin verdenkt de pers te hebben ingelicht, krijgt deze nu dreig-smssen toegestuurd.  Daarin maant de ex-Anderlecht speler de vader van het kind aan maar snel van adres te veranderen. Daarna volgde ook nog een scheld-sms.  De familie is nu zeer bezorgd over het 6-jarig meisje dat bij Crasson en haar moeder inwoont en getuige is van de ruzies die zich niet alleen in Knokke maar regelmatig ook in een villa in Waterloo afspelen. 
 

Le P.-V. qui accable Crasson 

Bertrand Crasson, homme brutal? Ce qui préoccupe, dans les révélations que nous rapportions hier d'une plainte déposée dans la nuit de samedi à dimanche à Knokke par la compagne de l'ancien Diable Rouge, c'est la problématique de la violence intrafamiliale dont Laurette Onkelinx comme ministre de la Justice a fait une des priorités absolues. C'est surtout l'intérêt d'une petite fille de 6 ans qui vit chez Crasson et que son père, Thierry Vanderborght, tient par-dessus tout à protéger.

Mercredi soir, Bertrand Crasson a su que des journaux parleraient des événements survenus samedi soir à Knokke: sa compagne de 29 ans envoyée à l'hôpital. Il a soupçonné Vanderborght d'être à l'origine de la fuite. Sa réaction? À minuit 22, il lui envoyait ce premier SMS qui sent la menace: «Tu rêves d'être célèbre. Eh bien, change vite d'adresse, faillitteman. Et si t'as besoin de 2 euros pour acheter les journaux demain, appelle-moi. À très bientôt». À 0 h 34, Crasson envoyait ce second SMS au père de la petite fille dont il a boxé la mère et cassé son bras samedi soir: «Pas grave. Après, tu feras pizzaiolo. Ça te va bien, finalement.»

Bertrand Crasson aime visiblement les SMS. Dans sa plainte de samedi soir, Sophie a marqué son accord pour que la police en charge de l'enquête prenne connaissance de ceux qu'il lui envoyait ces derniers temps. Sophie est entendue par la police à sa sortie d'hôpital. Il est alors 1 h 10 du matin. L'audition s'achève à 1 h 40.

«Il me frappe régulièrement»

Premier sujet d'étonnement: dans sa plainte, Sophie déclare avoir déjà déposé plainte trois fois à Waterloo, mais elle dit que rien n'y a fait et d'ailleurs le porte-parole du parquet de Nivelles explique à un collègue du Het Laatste Nieuws que M. Crasson ne fait l'objet d'aucun dossier à Nivelles.

Voilà, selon la compagne de Crasson, écrit de sa main dans le P.-V. acté par l'inspecteur Frédéric De Groote, ce qui s'est passé samedi soir: «Nous avions dîné dans un restaurant. Nous sommes rentrés vers 20 h 45. Là, il (Bertrand Crasson, NdlR) a commencé à crier, à me menacer et à me bousculer. Il m'a frappé avec de violents coups de pied notamment dans le bras. Ce n'est pas la première fois. Je tiens à dire que j'ai le bras cassé et que je dois me faire opérer demain d'urgence». (Sophie a été hospitalisée lundi à Bruxelles à la Clinique du Parc Léopold qu'elle a quittée mardi, NdlR). «Je pense que la situation est désespérée car monsieur Crasson nie toujours faire quoi que ce soit. On vit ensemble depuis deux ans, de manière continue. Il me frappe régulièrement. J'ai porté plainte trois fois.»Je marchais dans la pièce quand il m'a shooté très fort sur le bras. Sa fille a entendu et a assisté à une partie de la scène ( NdlR, suivent des considérations: oui, vous pouvez prendre des photos; non, il n'a pas d'arme; je voudrais me séparer, je vais aller chez le juge de paix, etc.). La violence a commencé il y a six mois ou un peu plus. J'ai déjà porté plainte à la police. J'ai le bras cassé. J'ai peur.»

Le soir des faits, Bertrand Crasson n'a pas accompagné sa compagne aux urgences. Il a quitté Knokke la nuit pour rentrer sur Waterloo.

Sa compagne restée seule avec sa petite fille a dû faire appel à son ancien mari, Thierry Vanderborght, dont le seul souci, dans cette affaire, est de veiller au bien-être de la petite. Une enfant de 6 ans n'a pas à vivre dans un climat de violences et encore moins de voir un homme costaud comme Crasson battre sa mère.

Accessoirement, Thierry Vanderborght précise que le P.-V. n'a pas été volé, mais lui a été remis en double exemplaire par les parents de Sophie.
 

 
UITBREIDING BLAUWE ZONES

In Knokke-Heist wordt het aantal blauwe zones uitgebreid tegen het zomerseizoen. Dat gebeurt hoofdzakelijk om te voorkomen dat in bepaalde wijken alle parkeerruimte door langparkeerders wordt ingenomen. Vanaf 1 juli zal in Heist het parkeren tot 2 uur beperkt worden in de straten rond kerk. Dezelfde beperking zal gelden in de rest van de voormalige Tuinwijk.   In Duinbergen zal bij wijze van test het parkeren in de hele zone tussen Zeedijk-Duinbergen, Anemonenlaan, Elizabetlaan en Duinbergenlaan beperkt worden tot 2 uur.  Er komt bovendien betalend parkeren op het Europaplein en het Michielsplein.  In Knokke wordt vanaf 1 juli de blauwe zone van 1 uur rond het ziekenhuis uitgebreid met een deel van de Graaf Jansdijk.  De nieuwe regeling wordt aan de gemeenteraad van 24 mei voorgelegd. Na goedkeuring zullen de vaste bewoners in de nieuwe blauwe zones een brief ontvangen waarin de voorwaarden voor het verkrijgen van een bewonerskaart uitgelegd worden. Met deze bewonerskaart kunnen de gebruikers gratis en onbeperkt parkeren. 
 

INVASIE GEEL STOF

Langs heel onze kust verschenen de voorbije dagen in de droogranden van plassen, op tuinmeubels en op geparkeerde wagens, lijnen met geel stof. Oorspronkelijk werd gedacht dat het zoals in het verleden ging om Saharazand dat in de opperste luchtlagen tot in onze regio was doorgedrongen. De okergele film blijkt nu echter te bestaan uit zeer fijn stuifmeel afkomstig van berkenbomen. 

Het fijne stof is de voorbije dagen door de noordoostelijke luchtstroom uit Scandinavië aangevoerd tot in onze regio. Donderdag begon het gele stof ook het oosten van Engeland te teisteren.  Daar werd het gele goedje onmiddellijk onderzocht door de National Pollen and Aerobiology Research Unit.  Die stelden vast dat het om berkenstuifmeel ging; geen goede zaak voor hooikoortspatiënten.  Het koude voorjaar heeft er voor gezorgd dat de berken in het noorden later zijn gaan bloeien. De bomen hebben nu de voorbije dagen hun stuifmeel massaal de lucht ingegooid. Satellietfoto's tonen de voorbije twee dagen een grote geelgroene pluim die over de Noordzee naar de kusten van Nederland, België en Oost-Engeland strekt. 
 

SCHOOLBANKEN NAAR SURINAME 

Binnenkort vertrekt uit Antwerpen een container met aan boord 157 schoolbanken met bestemming Paramaribo.  Deze banken werden door de scholen van Westkapelle en Duinbergen ter beschikking gesteld aan een scholenproject in Suriname, dat momenteel door overstromingen geteisterd wordt.  Drie Belgische medewerkers staan in dat land trouwens in voor het begeleiden van 15 pilootscholen.  De klassen tellen er gemiddeld 40 kinderen.  In de scholen Windekind en Polderkind in Westkapelle en Duinenkind in Duinbergen werden inmiddels nieuwe ergonomische schoolbanken van Zweedse makelij aangeschaft.  Het belang van een correcte schrijf- en werkhouding was een belangrijk argument bij de keuze.
 

VERKEERSCONTROLES 

Dit weekend zijn in onze regio een aantal verkeerscontroles gepland. In de politiezone Knokke-Heist/Damme staan snelheidscontroles met onderschepping en alcoholcontroles op de agenda. Ook in Blankenberge worden snelheidscontroles gehouden.  Daar gebeuren ze evenwel zonder onderschepping van de overtreders. 
 

DE STORM 

De Nederlandse regisseur Ben Sombogaart gaat een film maken over de Watersnoodramp van 1953. De film krijgt als titel "De Storm".  Het wordt een geromantiseerde versie van de rampnacht die ook langs onze kust mensenlevens eiste en heel wat schade aanrichtte.  De film vertelt over een onmogelijke liefdesrelatie van een visserszoon, die nog gecompliceerder wordt wanneer op 1 februari 1953 de Noordzee de Nederlandse en Vlaamse kusten overspoelt. De opnamen van De Storm zouden eind dit jaar moeten beginnen. Het project gaat ongeveer 6 miljoen euro kosten. Acteurs zijn nog niet bekend. De bedoeling is dat De Storm eind 2007 in de Nederlandse en Vlaamse bioscopen te zien is.
 

ART GALLERY LA RESERVE 

Komende maand pakt de Art Gallery van La Réserve in Knokke uit met een nieuwe tentoonstelling.  Er is dan werk te bewonderen van drie kunstenaars.  Het gaat om schilderijen van Laurent Reypens en beeldhouwwerk van Antoon Rooryck. Daarnaast is er ook een collectie gouden sieraden te zien van de hand van Simonne Muylaert-Hofman.  De tentoonstelling loopt tot eind juli en is elke dag open van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. 
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp

De 5 meest exclusieve party's ter wereld 

Kon U niet aanwezig zijn op de nacht van Exclusief in Knokke dan zijn hier een aantal alternatieven. Forbes heeft namelijk een lijst gemaakt met de 10 meest exclusieve party’s ter wereld.  We kijken naar de top 5. De exclusiefste party is “The Frick Collection Young Fellows Ball” in New York. Er waren 7000 gasten aanwezig die 275.000 dollar in het laatje brachten voor het opleidingsprogramma van het museum. 

Op de tweede plaats het inaugratie bal van de Amerikaanse president. Dit bal heeft over de generaties heen wat van zijn pluimen verloren. Sommige presidenten schaften het zelfs af ten voordele van liefdadigheidswerken. Maar onder Bush is het bal weer in ere hersteld

Op de derde plaats “Le Bal Des Débutantes” in Parijs. Elke “debutant” is gekleed door een verschillend modehuis. Het evenement heeft plaats in november en is gratis. Het enige probleem, het is enkel toegankelijk op uitnodiging. 

Het Metropolitan Museum of Art Costume Institute Gala in New York staat op de vierde plaats. Het bal werd gelanceerd door Eleanor Lambert in 1948 om fondsen te werven voor het “Custom Institute" van het museum. Het gala bracht 4.5 miljoen dollar op. 

Het rode kruis gala in Monte Carlo sluit de top 5 af. De prijs voor een ticket bedraagt 1000 euro per persoon, eten inbegrepen maar geen drank. Het evenement neemt plaats op 4 augustus. 

Hoewel we ons beperken tot de 5 meest exclusieve bals willen we je deze niet onthouden. Op plaats zes staat namelijk de “Playboy’s Midsummer Night’s Party" in Los Angeles. De party heeft plaats op 5 augustus en er is geen officiële dresscode.
 

 
Geboorten

Emile Eeckman, zoon van Frank en Florence Honorez, Kerkstraat 55/101, De Haan
Kayleigh Matthys, dochter van Pieter-Jan en Cindy Oosterlynck, Kalvekeetdijk 159, Kn-H
Elien Lamote, dochter van Dimitri en Kelly De Baets, Gildenhofstraat 33, Brugge
Amelie Frens, dochter van Patrick en Anja Dendooven, Hoekestraat 24, Kn-H
Rune De Reviere, dochter van Steven en Annemie De Ruyter, Graaf Jansdijk 167, Kn-H
Bente Vergauwe, dochter van Henk en Desiree Heijens, Heirweg 16, Sluis (Ndl)
Frederik Wytgeers, zoon van Anthony en Virginie Dewolf, Heiststraat 167/1, Brugge
Kitana Dejaeghere, dochter van David en Kelly Dournez, Oudstrijdersstraat 15, Blankenberge
Alex Velghe, zoon van Jo en Jill Desmidt, IJzerstraat 19, Kn-H

Aangifte Huwelijk

Aren Vanhoutte, Schildeken 18, Kn-H en Karen Janssen, Kapellaan 19, Kn-H 
Patrick Schoonooghe en Benedikte Vandenberghe, Fochlaan 2, Kn-H 
David Decuyper, Jakob Reyvaertstraat 68, Brugge en Leen De Soete, Boudewijnlaan 83, Kn-H 
Philip Smet en Annick Reynders, Heliospad 18, Kn-H 
Michel Allemeersch en Chantal Bonne, Lippenslaan 134/51, Kn-H 
Ivo Viaene en Michaela Chochulova, Knokkestraat 423/21, Kn-H

Huwelijken

Frank Janssens en Linda Eeckhaut, Groenestraat 44, De Haan 
Graaf Félix de Liedekerke en Gravin Ariane Lippens, Rue de Vieux Marché aux Grains 63, Brussel 
Chris Demunter en Nathalie Serreyn, Loopplank 11, Kn-H 
Christophe Corion en Sylvie Strubbe, Albertlaan 51/12, Kn-H 
Johannes Bosteels en Machtelt De Vriese, Rue Bukembe 74, Bujumbura (Burundi) 

Overlijdens

Frans De Keyser, 85 jaar, echtg. van Andréa Vanneste, Julius Sabbelaan 20/14, Kn-H 
Benedictus Coopman, 84 jaar, echtg. van Madeleine Doossche, Bevrijdingslaan 11/21, Kn-H 
Erik Vermeersch, 64 jaar, echtg. van Josée Roels, Pacificatielaan 37, Gent 
Josephus Schillebeeckx, 86 jaar, echtg. van Christiane Meynen, Canadasquare 4/51, Kn-H 
Jerome Mouton, 73 jaar, echtg. van Georgette Baussy, Heistlaan 179, Kn-H 
Rita Sanders, 67 jaar, echtg. van Eric Goeminne, Noordstraat 181, Maldegem
 

12.05.1820 Geboorteverjaardag van Florence Nightingale, Engels verpleegster 
12.05.1907 Geboorteverjaardag van Katharine Hepburn, Amerikaans filmactrice
Op 12 mei 1932 wordt in New Jersey de ontvoerde baby van oceaanvlieger Charles Lindbergh dood teruggevonden.
In Engeland wordt op 12 mei 1937 koning George VI gekroond.
Op 12 mei 1940 vluchten prinses Juliana en prins Bernhard met hun kinderen naar Engeland.
Sinds 12 mei 1974 is de geboortedag van Florence Nightingale de 'dag van de verpleging'.
12.05.2001 Overlijdensverjaardag van Perry Como, Amerikaans zanger
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 11 mei 2006
25 jaar sedert dood van Bob Marley
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Heist wordt vrijdag een avontuurlijke zeehond nog maar eens vrijgelaten. 
° JCI viert zaterdag uitgebreid z'n dertigjarig bestaan in de badstad.
° Een voormalige Anderlecht-speler sloeg in Knokke z'n vriendin het ziekenhuis in. 
° Minister Vervotte spreekt vrijdagavond in Heist over de toekomst van de Zorg in onze regio.
° Het kasteel van Sluis is "monument van de maand" bij onze noorderburen.
° Natuurpunt pakt zondag uit met een geleide vroegemorgenwandeling in de Zwinduinen. 
° Op 23 mei wordt in Scharpoord de nieuwe Vrijwilligerswetgeving zorgvuldig uit de doeken gedaan.
° Het visverwerkend bedrijf Fjordseafood Pieters valt in de prijzen op de European Seafood Exposition in Brussel. 
° Een surfkitster van VVWHeist neemt het op aan de baar in "Vlaanderen Sportland" op Eén. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Windurbines voor de kust?  Zet liever een veilige kerncentrale neer. 
° De geschiedenis van moederdag
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 20u Holiday Hit Squad, 21u New Street Law, 22u The Street, VT4 21.10 Peking Express, Eén: 23.35 Hyacinth
EIGENWIJZE ZEEHOND 

In de Baai van Heist wordt vrijdag een eigenwijze zeehond nog maar eens vrijgelaten. Enkele weken geleden lieten de mensen van Sea Life 5 zeehonden los op het Heistse strand. Vier van de zeehonden keerden terug naar hun kolonie voor de kust van Groot-Brittannië. De éénoogige zeehond Thor sloeg echter benoorden Knokke rechtsaf en zwom de Schelde op tot in Antwerpen. Daar werd het dier vorige week aangetroffen toen het op een binnenschip wat ging uitrusten. De kerngezonde zeehond werd vervolgens weer teruggebracht naar het Sea Life in Blankenberge. Vrijdagmiddag kiest het dier echter in Heist opnieuw het ruime sop. Volgens het Sea Life moet men er rekening mee houden dat sommige zeehonden er de voorkeur aan geven om rivieren en havens op te zoeken in plaats van de open zee. 
 

30 JAAR JCI

JCI Knokke-Heist bestaat zaterdag dertig jaar. Al die tijd heeft deze vereniging van jonge ondernemers zich geëngageerd voor de gemeenschap. JCI telt momenteel 23 leden in de badstad, plus twee kandidaatleden en zes leden voor het leven. Om de verjaardag wat luister bij te zetten organiseert de jonge kamer zaterdagnamiddag een avontuurlijke ontdekkingstocht per belletax door Knokke-Heist. 's avonds vindt in Hof ter Mude een ‘3D-gala’ plaats. Het moet volgens JCI een duizelingwekkend interactief multimediaspektakel worden. Naast een lustrumviering is de vereniging de komende maanden ook in de weer met diverse projecten.  Zo wordt momenteel een enquête gehouden over de tewerkstelling in de badstad. Er komt ook een politiek debat over de toekomst van Knokke-Heist. Daarnaast staat nog het sprotief project "Longjump" op de agenda.
 

VOETBALLER MET LOSSE HANDJES 

Volgens La Dernière Heure heeft de voormalige Anderlecht-verdediger Bertrand Crasson afgelopen weekend z'n vriendin Sophie in Knokke het ziekenhuis in geslagen. De vriendin van de 34-jarige ex-Rode Duivel hield er een gebroken arm aan over en diende onmiddellijk geopereerd. Bij de politie van Knokke-Heist is een klacht ingediend wegens slagen en verwondingen. Uit de verklaring blijkt dat het niet de eerste keer is dat de voetballer gewelddadig te keer gaat. De laatste zes maanden moest de vrouw al drie keer klacht indienen omdat ze slaag kreeg van haar vriend. Het koppel woont al twee jaar samen. De nieuwe feiten deden zich voor toen het koppel zaterdagavond even voor 9 terug op hun appartement kwam na een etentje en een hoogoplopende ruzie kreeg. 
 
 

L'ancien défenseur anderlechtois envoie sa petite amie à l'hôpital

La petite amie de Bertrand Crasson (34 ans) a, dimanche dernier, déposé plainte contre l'ancien défenseur d'Anderlecht auprès de la police de Knokke-Heist pour coups et blessures. L'ancien Diable rouge, lors d'une querelle qui a mal tourné, a brisé le bras de sa compagne. La plainte a été reçue par le parquet de Bruges. La victime a par ailleurs expliqué que ce n'était pas la première fois qu'elle subissait les foudres de son compagnon. Bertrand Crasson et son amie reconnaissaient, hier, qu'il «y avait eu un problème...» mais refusaient de commenter plus avant, se contentant d'expliquer: «Nous réglons cela entre nous.»

Bertrand Crasson et Sophie V. étaient sortis, samedi soir, pour dîner. Un peu avant 9 heures, ils étaient de retour dans leur appartement de Knokke où la violente querelle éclata. Des coups qui obligèrent Sophie à se rendre à l'hôpital où elle fut immédiatement opérée du bras. «Ce n'est pas la première fois que je suis battue. Je pense que ma situation est sans espoir. Monsieur Crasson nie qu'il m'ait fait quoique ce soit», déclarait la victime, dimanche sur le coup d'une heure du matin dans sa déposition à la police. La jeune femme poursuivait en expliquant qu'elle avait déjà déposé plainte à trois reprises pour de tels faits de violence et que la première plainte remontait approximativement à six mois... Bertrand Crasson et Sophie V. habitent ensemble depuis deux ans. L'ex-joueur a deux enfants d'un premier mariage. Sophie, elle, est la maman d'une petite fille née d'une précédente relation.

Ces précédentes plaintes ont été déposées à la police de Waterloo où vit le couple. Aucune suite n'y a été donnée jusqu'ici. «Nous ne disposons pas de dossier à l'encontre de M. Crasson», a affirmé hier Bernard Goethals, porte-parole du parquet de Nivelles, dont dépend Waterloo. Et le porte-parole d'ajouter: «Nous n'avons reçu aucun dossier sur l'éventuel incident qui se serait produit à Knokke. Nous pouvons décider de poursuivre M. Crasson si le dossier nous est transmis.» Bertrand Crasson et Sophie V., le bras dans le plâtre, étaient ensemble, hier, dans leur villa de Waterloo.
Ils ne niaient pas l'incident. «Oui, il s'est passé quelque chose, mais c'est notre vie privée. C'était un accident. On règle nos problèmes entre nous. Mieux, ils sont réglés», ont-ils déclaré de concert.
 

 
MINISTER VERVOTTE IN HEIST 

Vlaams minister van Welzijn, Volkgezondheid en Gezin, Inge Vervotte komt vrijdagavond naar Heist. Dat gebeurt op uitnodiging van de plaatselijk CD&V.  De minister zal in het Heistse CM-lokaal een gesprek hebben met een aantal zorgorganisaties uit de badstad. De komende jaren zal de zorgsector in de regio immers grondige veranderingen ondergaan. Onder meer gaat het om een nieuwbouw voor het rust en verzorgingstehuis ‘de Noordhinder’ en de geplande verhuis van het Ter Linden ziekenhuis. Aansluitend zal de minister voor alle geïnteresseerden om 20u ook een toelichting geven over “De toekomst van de zorg in Vlaanderen en onze regio.”
 

KASTEEL VAN SLUIS 

De Nederlandse Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek heeft het kasteel van Sluis uitgeroepen tot "Monument van de maand". Het kasteel werd in 1385 gebouwd aan de oever van het Zwin in opdracht van Philips de Stoute. Dit kasteel overtrof in grootte alle vestingwerken aan de kust van Frankrijk en Vlaanderen. Het kasteel moest de haven en het Zwin bewaken. Tegenover dit kasteel werd aan het begin van de vijftiende eeuw op de noordwestoever van de haven nog een tweede kasteel gebouwd: de Toren van Bourgondië of het Klein Kasteel. Tussen beide kastelen werd in het Zwin een houten paalwerk aangebracht waartussen een ketting over het water kon worden gespannen om het Zwin af te sluiten. Zo kon de handel tussen Brugge en Engeland gecontroleerd worden. Na het verzanden van het Zwin raakte het in onbruik. Eind de 18de eeuw werd het kasteel, dat op de weg naar Groede stond, in puin geschoten. De funderingen bleven in de bodem achter en het gebied is inmiddels beschermd. De Rijksdienst brengt het terrein nu extra onder de aandacht vanwege zijn grote belang voor de geschiedenis van het grensgebied
 

VROEGEMORGENWANDELING 

Natuurpunt pakt zondag uit met een geleide vroegemorgenwandeling in de Zwinduinen. Het natuurreservaat is met z'n 222 ha het grootste en het soortenrijkste natuurgebied in Knokke-Heist.  Het duingebied bestaat uit een uitzonderlijk afwisselend landschap met vochtige duinweiden, duinbos, duinstruweel en schrale duingraslanden.  Elk van deze biotopen heeft zijn eigen specifieke flora en fauna. Tijdens deze wandeling maken geïnteresseerden kennis met de talrijke zangvogels die dit gevarieerde duingebied bevolken. De tocht kadert in de Week van de Zee en heeft als thema "Van nachtegaal tot graspieper". Het vertrek is zondagmorgen om kwart over vijf op het Oosthoekplein.
 

VRIJWILLIGERSWETGEVING 

Op dinsdag 23 mei wordt in Scharpoord de nieuwe Vrijwilligerswetgeving zorgvuldig uit de doeken gedaan. De nieuwe wet legt een verzekeringsplicht op voor organisaties en verplicht de inrichters om een organisatienota voor te leggen aan alle vrijwilligers. Verder regelt het decreet de fiscale en sociaal-rechterlijke aspecten van onkostenvergoedingen voor vrijwilligers. De nieuwe wet werd op 1 februari van kracht. Het is voor iedereen die met vrijwilligers werkt dan ook van het grootste belang goed geïnformeerd te zijn. De stipulaties van de wet worden dinsdagavond uiteegezet door Sven Germonpré, medewerker bij Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen.
 

GEZONDSTE VISGERECHTEN 

Het visverwerkend bedrijf Fjordseafood Pieters heeft als enige Belgische bedrijf een award gewonnen op de European Seafood Exposition op de Heizel in Brussel. Het won de prijs in de categorie "gezondste gerechten". Bij Pieters werken 400 mensen. De European Seafood Exposition is de grootste beurs voor de visverwerkende sector in de wereld. Relatiebeheer en de introductie van nieuwe producten zijn voor veel bedrijven de belangrijkste motieven om present te zijn op deze vakbeurs.
 

HEISTSE BAARHANGSTER OP EEN

In het programma "Vlaanderen Sportland" op Eén nemen elke week twee vertegenwoordigers van sportclubs het tegen elkaar op aan “De Baar”. Komende zondag om 17.30 u hangen zo de 23-jarige kitesurfster Isabel Stal van VVW Heist en de 31-jarige Oostendse Els Lobbedey samen aan de baar. Het uitgangspunt is heel simpel: wie het langst blijft hangen, die wint. De twee langste “Baarhangers” nemen het in de laatste aflevering van het seizoen tegen elkaar op, in een ultieme strijd.
 

 

Windurbines voor de kust?  Zet liever een veilige kerncentrale neer. 

Pakweg 15 kilometer uit de kust bij Egmond bouwen Shell en Nuon het eerste Nederlandse offshore windmolenpark. Zesendertig mega zwaaipalen gaan 100.000 huishoudens van natuurstroom voorzien. Fossiele energiedragers, zoals olie, worden schaars en duur. Ze laten bovendien door de uitstoot van broeikasgassen ijskappen smelten en zeespiegels rijzen. Dijken moeten omhoog, polders worden weer waterplassen. Het roer moet dus om, en windenergie draagt aan de overgang naar een duurzame energiehuishouding een steentje bij. Of je voor of tegen bent, die bijdrage zal tamelijk marginaal blijven. Zelfs als offshore opwekking de belofte enigszins inlost, en er op de Noordzee in de toekomst vele honderden turbines hun rondjes draaien: het blijft procentenwerk. Ook in vergelijking met de prognoses van andere duurzame energiebronnen. Bovendien zijn het dure rondjes. Want windenergie kan nog steeds niet op eigen benen staan. Er moet flink subsidiegeld bij. En terwijl windenergie op zee nog in de couveuse ligt, lijkt deze energiebron plaatsing op het land al ontgroeid. Er zullen nauwelijks nog windparken bij komen. Wie wil er turbinereuzen van 3 megawatt of meer in zijn achtertuin? In ons land wordt voor elke vierkante meter grond fel gestreden. Huizen, bedrijven, infrastructuur. Bovendien willen we ons laatste groen niet kwijt. Uitwijken naar zee lijkt daarom voor de hand te liggen. Die is immers groot en leeg, leent zich bij uitstek voor grootschalige turbineparken. Projectontwikkelaars ontketenden niet voor niets een ware goldrush door tientallen bouwlocaties te claimen. Echter, ook op de Noordzee zijn de eerste bordjes ’vol’ verschenen. Er liggen talloze leidingen, er zijn superdrukke scheepvaartroutes, militaire oefengebieden, visgronden, er wordt volop zand, olie, en gas gewonnen, er leven massa’s vogels, zeezoogdieren, enzovoorts. Het is vloeken in de kerk. Maar met een flinke kerncentrale wek je meer CO2-vrije energie op dan met vijftien grote windparken op de Noordzee. En voordeliger. 

De geschiedenis van moederdag

Alhoewel men in Engeland reeds in de 15de eeuw begon met een "mothering Sunday" is moederdag bij ons in België en Nederland een regelrechte Amerikaanse import. Het grootste deel van de wereld dankt die dag aan de liefde van Anna Jarvis uit Grafton, West-Virginia, voor haar eigen moeder, Ann Reevers Jarvis.  Moeder Ann, echtgenote van een methodistische dominee, had zeven van haar elf kinderen zien overlijden en had desondanks haar leven gewijd aan volksontwikkeling. Om 'better mothers, better homes, better men and women' te krijgen had moeder Ann zelf al de suggestie gedaan een dag voor alle levende en dode moeders in te stellen. Dochter Anna maakte hiervan haar levenswerk, waarbij zij als datum de tweede zondag in mei koos, de zondag na het overlijden van moeder Ann op 9 mei 1905. Twee jaar later werd in de Episcopale Kerk van Grafton de eerste moederdag gevierd. In 1914 schaarde het Amerikaanse Congres zich achter een nationale moederdag. De internationale opmars begon direct na de Eerste Wereldoorlog, toen ideologen van uiteenlopende snit de dag oppikten. In Nederland behoorde het Leger des Heils tot de eerste propagandisten, zo ook de Nederlandsche R.K. Bond voor Groote Gezinnen, die door pleitbezorgers van geboortebeperking het moederschap bedreigd zag. In 1931 verklaarde deze Bond het 'initiatief' tot een 'Dag der Moeder' te nemen. Katholieken werden enigszins in verwarring gebracht, doordat in hetzelfde jaar paus Pius XI op 11 oktober Maria Moederschap invoerde (omdat een godsdienst toch ook een godin moest hebben), maar zij sloten zich uiteindelijk bij de internationale moederdag aan. Intussen begonnen ook winkeliers zich te roeren. Bloemisten deelden in de jaren twintig en dertig gratis tulpen uit, banketbakkers fabriceerden opzichtige taarten. Befaamd is ook de immense taart die de banketbakkersschool jaarlijks op moederdag aan de Nederlandse koningin ging aanbieden. In twintig jaar verspreidde het festijn zich van de stad over het platteland. Hoewel de feitelijke viering niet veel voorstelde: een ontbijt op bed, verzorgd door de kinderen, plus een bloemetje van de echtgenoot, was de boodschap achter deze rolomkering duidelijk. Moeder werd op een voetstuk gezet. Vooral moeders op het platteland konden hierdoor versneld 'stadse' manieren aannemen. Het feminisme van de jaren zeventig van de vorige eeuw leek even roet in het eten te gooien. Geëmancipeerde vrouwen zagen in moederdag een poging hen in hun traditionele rol terug te drukken, maar de meeste moeders lieten zich deze dag niet meer afpakken. Het ontbijt op bed is volgens de berichten een brunch geworden en niet alleen bloemisten maar ook handelaren in elektrische apparaten melden tegenwoordig recordomzetten met moederdag. Niet overal wordt moederdag op dezelfde dag gevierd. Zelfs in België zijn er verschillen, want in het Antwerpse wordt moeder vaak op 15 augustus gevierd. En in Engeland is het Moederdag op de 4de zondag van de lente, een traditie die teruggaat tot in de 15de eeuw.
 

11.05.1904 Geboorteverjaardag van Salvador Dali, Spaans kunstschilder 
11.05.1926 Geboorteverjaardag van Teddy Scholten, Nederlands zangeres 
Op 11 mei 1981 gaat de musical Cats in London in première.
11.05.1981 Overlijdensverjaardag van Bob Marley, Jamaicaans reggae-musicus 
11.05.1988 Overlijdensverjaardag van Kim Philby, Brits meesterspion 
 Happy Birthday
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 10 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De diverse strandvormen aan onze kust zijn vastgelegd in uniek boek dat dinsdag verschijnt.
° Er is een waterkansje dat het Polé Polé evenement deze zomer toch wordt gehouden in Knokke-Heist. 
° De 3 komende weekends maken van mei de meest spectaculaire watersportmaand in Heist. 
° Zaterdag organiseert de Oxfam Wereldwinkel de Dag van de Fair Trade. 
° In Zeebrugge starten nieuwe vrachtverbindingen per schip en per spoor. 
° Volgend jaar kunnen meisjes uit Knokke-Heist deelnemen aan de mannequinswedstrijd "Elite Model Look". 
° Een 48-jarige man afkomstig uit de badstad is door de rechtbank veroordeeld wegens incest.
° In het Grensmuseum Agrimuda komen Molens uit de Zwinstreek aan bod. 
° Donderdag viert de liberale vrouwenbond "Hoger Leven" haar 80ste verjaardag in Knokke-Heist.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Keurmerk voor Nederlandse haringvissers
° Concurrent voor sleepdiensten op Westerschelde
° Hotmail blijft gratis
° Rente sneller op spaarboekje
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 21u Pearl Harbour, 5TV 21.10 The Life of David Gale, VT4 22.10: Evolution, Eén 23.30 Hyacinth

STRAND TE BOEK 

De diverse strandvormen van de kust van Knokke-Heist tot De Panne zijn zopas vastgelegd in uniek boek. Met het nieuwe academische werk ‘Het Vlaamse strand – Geomorfologie en dynamiek’ is niet alleen een unieke beschrijving en fotoreportage gemaakt van deze strandvormen. Het is ook een eerbetoon geworden aan de auteur, professor dr. em. Guy De Moor. Hij verrichtte in zijn rijkgevulde carrière als geomorfoloog, namelijk heel wat doorgedreven studies over de evolutie van onze stranden. Het boek telt 154 bladzijden, met 129 foto’s en 48 grafieken/tabellen,  en wordt komende dinsdag voorgesteld door Het Vlaams Instituut voor de Zee. 
 

POLÉ POLÉ

Er is een waterkansje dat het Polé Polé evenement deze zomer toch wordt gehouden op het evenementenstrand bij het Bosje van Heist. Het zou dan wel gaan om een afgeslankte versie. Eerst had de organisatie geopteerd om het salsafestival niet te houden omdat ze door het in voege treden van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan slechts 5.000 vierkante meter ter beschikking kregen. Nu wordt echter geprobeerd om een kleiner festival in elkaar te steken. Of dat lukt moet zeer binnenkort duidelijk worden. Ook voor de gemeente Knokke-Heist is een snelle beslissing van belang.  Immers het al of niet houden van Polé Polé in de badstad heeft grote gevolgen voor het toekennen van verloven aan politie en brandweer. 
 

SPECTACULAIRE WATERSPORTMAAND 

De 3 komende weekends maken van deze meimaand de meest originele en spectaculaire watersportmaand in de Beachclub VVW Heist.  In die periode worden er namelijk 3 Belgisch Kampioenschappen met 3 primeurs en een World Cup gehouden. Komend weekend is het de beurt aan het Open Belgisch Kampioenschap catamaran.  Daarbij wordt voor het eerst ook een afzonderlijke strijd gevaren onder de klasse kleinere catamarans. Het weekend erna staat een manche van het Belgisch Kampioenschap kite- en windsurfen op het programma. Ook hier een Belgische primeur: “slider.  Dat is  de nieuwste spectaculaire rage onder topkiters. Er wordt gesprongen over speciaal ontworpen obstakels. Van 24 tot 28 mei wordt vervolgens de World Cup Kitesurfen gehouden. De wereldtop is reeds effectief ingeschreven en verblijft dan 5 dagen lang in Heist. 
 

FAIR TRADE 

Zaterdag houdt de Oxfam Wereldwinkel in de badstad de Internationale Dag van de Fair Trade. Dan wordt de "Ik ben verkocht"-campagne onder de aandacht gebracht. Via deze campagne eist Oxfam een rechtvaardig inkomen voor alle boeren in Zuid en Noord. De organisatie vraagt die dag ook allerlei zolderschatten te schenken aan Oxfam-Solidariteit.  Men kan dan diverse snuisterijen, kleding, boeken en speelgoed naar de winkel in de Kerkstraat in Heist brengen. Op die manier neemt men deel aan méér dan 100 solidariteitsprojecten in de hele wereld. 
 

NIEUWE LIJNEN 

In Zeebrugge komt er een nieuwe vaste verbinding met Noorwegen. Een Noorse rederij zal wekelijks rollen papier aanvoeren. Er beginnen deze week trouwens ook twee nieuwe vrachtlijnen per spoor vanuit onze kusthaven. De ene gaat naar Duitsland, de andere naar Polen. Die laatste dient vooral voor het vervoer van auto's van Toyota. 
 

MANNEQUINS 

Volgend jaar zullen België en Luxemburg voor het eerst deelnemen aan de bekende internationale mannequinswedstrijd "Elite Model Look".  Van april tot september zullen in dat verband voorselecties worden gehouden in een handvol steden waaronder ook Knokke-Heist.  Vijftien mannequins zullen vervolgens hun kans kunnen wagen in de Benelux-finale in Brussel. De internationale finale wordt in november in Bangkok gehouden. Meisjes die willen deelnemen moeten tussen de 14 en 21 jaar oud zijn. Elite Model werd in 1971 opgericht en is tegenwoordig één van de grootste modellenbureaus in de wereld, met ongeveer 750 modellen in 40 landen.
 

INCEST

Een 48-jarige man afkomstig uit Knokke-Heist is door de rechtbank in Brugge veroordeeld tot drie jaar cel wegens incest. Het slachtoffer was op het ogenblik van de feiten nog geen 15 jaar. De veroordeelde, die momenteel geen gekende woonplaats heeft, kreeg de straf voor aanranding met geweld en de verkrachting van zijn bloedverwante. Dat gebeurde vier jaar geleden.  Bovendien stond de man nog terecht voor telefonische stalking. Aan zijn slachtoffer moet hij ruim 2.600 euro schadevergoeding betalen.
 

MOLENS UIT DE ZWINSTREEK 

Vanaf 13 mei is vlak op de grens in het Streeklandbouwmuseum te Sint-Anna ter Muiden de tentoonstelling te zien: 'Molens zonder grenzen, Molens inventief bekijken, Molens van de Zwinstreek".  De tentoonstelling toont het fascinerende maalwerktuig uit de polder als een gangmaker van arbeid en vrije tijd. Het accent ligt op de molens uit de gemeenten die rond de vroegere Zwingeul zijn ontstaan en gegroeid: Sluis, Knokke-Heist, Damme en Brugge. De tentoonstelling loopt tot 28 juli. 
 

VROUWENBOND 80 JAAR 

Donderdag viert de liberale vrouwenbond "Hoger Leven" haar 80ste verjaardag in Knokke-Heist. Dat gebeurt in Hof ter Mude. De vereniging werd in 1926 opgericht. Het eerste verslag van de werkzaamheden van het bestuur dateert van 26 oktober. Een paar maanden later aanvaardde Mevrouw Hippolite Lippens-de Kerckhove het beschermschap van de bond. De vereniging was op allerlei vlakken heel actief in de badstad. Er werden niet alleen zangavonden, taallessen en wandeltochten ingericht. Er kwamen ook inzamelacties voor de minderbedeelden in de gemeente. De Liberale vrouwenbond kende sedert haar ontstaan slechts 3 voorzitsters. De laatste 15 jaar was dat Kathleen van der Hooft. 
 

 

Keurmerk voor Nederlandse haringvissers

Vier Nederlandse haringvissers krijgen een MSC-keurmerk voor natuurvriendelijke vangstmethoden. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) woensdag bevestigd. Het keurmerk houdt in dat de vissers geen bodemschade veroorzaken en de bijvangst minimaliseren. Deze duurzame vorm van visserij, waaraan in totaal acht bedrijven (ook uit Denemarken, Frankrijk en Groot-Brittannië) meedoen, is goed voor het 40 procent van het Europese haringquotum. De bedrijven hebben achttien grote diepvriesharingtreilers in de vaart. De Marine Stewardship Council (MSC), gevestigd in Londen, is in 1997 opgezet door het WNF en het Unileverconcern, als een van de grootste visinkopers ter wereld. MSC is tegenwoordig zelfstandig maar wordt nog wel gespekt door de twee oprichters. 

Concurrent voor sleepdiensten op Westerschelde

De sleep- en bergingsbedrijven op de Westerschelde krijgen concurrentie. De grootste speler in de haven van Antwerpen, Port of Singapore Authority/HesseNoordNatie, brengt begin volgend jaar vier sleepboten in de vaart. Ze krijgen de Westerschelde en de haven van Antwerpen (voor de sluizen) als werkgebied. De sleepdienst van PSA/Hesse- NoordNatie wordt een directe concurrent van de Unie van Reddings- en Sleepdienst (Union) in Antwerpen. Maar PSA, dat wereldwijd achttien containerterminals exploiteert, waaronder verschillende in Antwerpen sluit ook de inzet bij bergingen niet uit. Dat werd gisteren nog eens door een woordvoerder in Antwerpen bevestigd. Het bergingswerk op de Westerschelde is nu in handen van de Union, Multraship in Terneuzen en Polderman in Hansweert. Woordvoerders van de Union en Multraship hielden zich gisteren op de vlakte. Ze wachten meer informatie af, maar maken zich vooralsnog niet al te veel zorgen over de nieuwkomer. PSA beschikt met name in Azië over een vloot van een kleine zestig moderne slepers. Daarnaast worden ook alle mogelijke andere activiteiten ontplooid, zoals beloodsing, bestrijding van milieuverontreining, de inzet van schepen in de off-shorebranche en wereldwijde transporten. Binnenkort wordt begonnen met het werven van personeel voor de vier slepers. Het gaat om zestig man. PSA/Hesse- NoordNatie is ook in de markt voor exploitatie van de Westerschelde Container Terminal. 

Hotmail blijft gratis

In tegenstelling tot wat verschillende online kettingmails beweren, blijven de bestaande gratis diensten van Hotmail gratis. Dit heeft een woordvoerder van Microsoft België verklaard. De jongste dagen sturen gebruikers van Hotmail aan al hun kennissen de melding door dat de dienst - vanaf november - betalend zou worden. Maar Microsoft België ontkent dit ten stelligste.

Rente sneller op spaarboekje

De spaarrekeningen worden vanaf 1 januari 2007 aantrekkelijker. De ministerraad heeft de voorbije week een nieuwe regeling bijna geruisloos goedgekeurd.  Dat bericht de krant De Tijd vandaag. Vanaf volgend jaar begint de berekeningsperiode voor de aangroeipremie te lopen vanaf de dag van de storting van het geld, tot de dag van de afhaling. Tot nu was dat slechts na vijftien dagen na storting, en zeven dagen voor afhaling.  De nieuwe regeling zou de banken in ons land 35 miljoen euro op jaarbasis kosten. Minister Van den Bossche van Consumentenzaken gaat nog met de banken samenzitten om te praten over het verplicht kosteloos maken van de bankrekeningen.
 

 
10.05.1899 Geboorteverjaardag van Fred Astaire, Amerikaans danser, acteur en zanger 
10.05.1904 Overlijdensverjaardag van Henry Morton Stanley, Brits ontdekkingsreiziger
Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen op vele punten Nederland en België binnen.
10.05.1946 Geboorteverjaardag van Donovan, Schots folkzanger, gitarist en componist 
10.05.1955 Geboorteverjaardag van Mark David Chapman, Amerikaans gevangene {moordenaar John Lennon}
10.05.1979 Overlijdensverjaardag van Louis Paul Boon, Belgisch schrijver en schilder 
Op 10 mei 1994 wordt Nelson Mandela beëdigd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika.
Happy Birthday:
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 9 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In verband met de omstreden AX-weg wil minister Peeters rekening houden met kritiek uit Knokke-Heist. 
° Minister Marc Verwilghen laat momenteel een enquête busbedelen in de badstad.
° De rechtbank in Gent heeft een man uit Knokke-Heist veroordeeld wegens huisjesmelkerij. 
° Twee finalisten van de scholenwedstrijd scientists@work komen uit de badstad. 
° Dinsdagmorgen is in Zeebrugge het eerste schip afgemeerd aan de nieuwe APM Terminal. 
° De Belgische scheidsrechters voor het WK in Duitsland komen eerst op stage in Knokke-Heist.
° Komende zaterdag organiseert Surfers Paradise de jaarlijkse “Ladies Day”. 
° Zeebrugge heeft nog een flinke hap LNG-capaciteit beschikbaar. 
° Er wordt minder zomergerst verwacht dan normaal het geval is. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Nederlandse publieke zenders niet meer via antenne
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  VijfTV: 21.05 An Unexpected Love, BBC2 21.30 It's Not Easy Being Green, KaII 22.20 Three to Tango, Canvas 21.45: Sex Traffic, Eén: 23.30 Schone Schijn
AX

De Vlaamse regering wil tegen 2009 werk maken van een nieuwe verbinding tussen de Expresweg van Brugge naar Zeebrugge en de autoweg tussen Antwerpen en Knokke. Dat is maandag bevestigd op een studiedag. De weg is nodig om het toenemend verkeer naar de kusthaven op te vangen. De transport sector zegt dat ze elk jaar 50 miljoen euro verliest op het traject van en naar Zeebrugge. Knokke-Heist wil alvast geen extra verkeer. Vlaams minister Peeters heeft inmiddels gezegd dat hij rekening wil houden met de kritiek vanuit de badstad.  Dat men de tracées bij Westkapelle zal opgeven lijkt echter zeer onwaarschijnlijk. 
 

MARC LUISTERT

Minister Marc Verwilghen, lijstduwer van de VLD in Knokke-Heist, laat momenteel een enquête busbedelen in de badstad. Via 15 vragen en vrije suggesties polst hij daarbij naar de  noden en behoeften van de inwoners. In de enquête "Marc Luistert" wordt onder meer gevraagd of het organiseren van mega-evenementen zoals Polé Pole belangrijk zijn voor de uitstraling van de gemeente. Moet de gemeente zorgen voor een grondbank met bouwgrond voor jonge inwoners?  Moet het openbare strandgedeelte wijken voor grotere beschermde natuurzones? Moet de bouw van het nieuwe zwembad versneld worden? Bij middel van de vragenlijst wil de partij onderzoeken wat de belangrijkste aandachtspunten moeten zijn voor de volgende legislatuur.
 

HUISJESMELKER VEROORDEELD 

De rechtbank in Gent heeft een man uit Knokke-Heist veroordeeld wegens huisjesmelkerij. De 61-jarige man kreeg vier maanden voorwaardelijk en een effectieve boete van 5.000 euro. De rechter heeft verder 72.000 euro aan illegale huurinkomsten verbeurd verklaard.  De Knokke-Heistenaar verhuurde in Gent panden die eigenlijk onbewoonbaar waren aan vreemdelingen. De woninginspectie stelde in de woningen een hele reeks veiligheids- en gezondheidsrisico's vast.  Volgens de aanklager bracht de man mensenlevens in gevaar om zoveel mogelijk huurgeld te innen. 
 

KNOKKE-HEISTSE SCIENTISTS@WORK

Twee van de 10 finalisten van de wedstrijd scientists@work van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie, komen uit Knokke-Heist. Het 5de jaar wetenschappen-wiskunde van het lyceum in Knokke en de 3de graad techniek-wetenschappen van de Ter Duinen Campus Heist zijn beide geselecteerd voor de eindronde.  Ze werden gekozen uit 175 deelnemende Vlaamse scholen. Scientists@work is een jaarlijkse wedstrijd voor toekomstige wetenschappers.  De ‘jonge onderzoekers’ van Ter Duinen Heist werkten een project uit rond DNA-analyse voor het opsporen van (Chlamydia) een seksueel overdraagbare aandoening. De wetenschappers in spe van het Knokse lyceum bestudeerden de giftigheid van stoffen op organismen via eco-toxicologische testen. De twee scholen uit Knokke-Heist kunnen nu op 24 mei in een groep van 10 finalisten deelnemen aan een slothappening in de Aula van de Universiteit Gent.
 

TERMINAL IN GEBRUIK 

Dinsdagmorgen is in Zeebrugge het eerste schip afgemeerd aan de nieuwe APM Terminal in de voorhaven. Het gaat om het Deense vaartuig Olga Maersk.  Het schip heeft een draagvermogen van 41.000 ton en een lengte van 237m. Het is inmiddels opnieuw vertrokken met bestemming Kingston. Vanaf de nieuwe Terminal starten de komende weken nieuwe vaste verbindingen op onder meer Zuid-Amerika, India en China. De jaarcapaciteit van de nieuwe terminal ligt rond het miljoen containers. Dat volume wil men over zo'n drie jaar kunnen halen. Dat zou dan neerkomen op een verdubbeling van het aantal containers dat tegenwooordig wordt behandeld in onze kusthaven. 
 

WK SCHEIDSRECHTERS 

De Belgische scheidsrechters die op het WK in Duitsland de dienst zullen uitmaken komen eerst nog naar Knokke-Heist. In de badstad zullen ze gedurende vijf dagen een stage doorlopen. Het gaat om Frank De Bleeckere en zijn twee assistent-scheidsrechters Peter Hermans en Walter Vromans. Vrijdag wordt De Bleeckere gehuldigd in zijn stad Oudenaarde. Van 18 tot 22 mei bereidt hij zich met zijn assistenten voor in de badstad. Op 26 mei vertrekken ze dan naar Frankfurt, waar alle scheidsrechters en assistenten verzamelen met het oog op het wereldkampioenschap.
 

LADIES DAY 

Komende zaterdag organiseert Surfers Paradise de jaarlijkse “Ladies Day”. Alle dames kunnen dan een dagje gratis sporten op de surfsite in Knokke. Dat gebeurt onder leiding van de bekende fitness-begeleidster Katia Pauwels. De sportdag voor dames omvat onder meer een moutainbike rit, een power walk en power yoga.    Op voorhand inschrijven is wel noodzakelijk.  Via telefoon 050/615960 of via mail : info@surfersparadise.be
 

LNG-CAPACITEIT 

Minister Verwilghen heeft er Algerije en Egypte attent op gemaakt dat er op de Zeebrugse LNG-terminal nog capaciteit beschikbaar is. De minister sprak met zijn Algerijnse en Egyptische collega in Doha op het Internationaal Energy Forum.  Dat is een tweejaarlijkse ministeriële vergadering tussen producenten en consumenten van energie. "Er is nog ongeveer twee miljard m3 capaciteit beschikbaar op de LNG-terminal. De beschikbare capaciteit moet volledig benut worden, met daarbij gelijke toegang voor alle spelers. We hebben belang bij een verdere diversificatie van de gasaanvoer en dus van onze bevoorradingszekerheid" aldus de minister. 
 

MINDER ZOMERGERST 

De oogstverwachting van zomergerst moet naar beneden worden bijgesteld. Ook in onze regio is veel van de zomergerst zo laat gezaaid dat de oogst kleiner zal worden. Gevolg daarvan is onder meer het feit de kwaliteit van de brouwgerst onzeker is. Mogelijk vallen korrelgrootte en eiwitgehalten lager uit dan normaal. Brouwgerst wordt in het gebied langs de kusten van de Noordzee tot de Oostzee geteeld.
 

 

Nederlandse publieke zenders niet meer via antenne

De Nederlandse publieke zenders zijn vanaf oktober niet meer via de antenne te ontvangen. Het televisiesignaal is dan alleen nog digitaal te krijgen. Alle huishoudens die daarvan gebruik willen maken moeten eenmalig een decoder en smartcard aanschaffen. Dat heeft het kabinet vrijdag op voorstel van minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) besloten. Op korte termijn kunnen ook de commerciële Nederlandse zenders via de digitale ether worden ontvangen. De regering denkt dat de digitale ether een volwaardige concurrent wordt voor de kabel, satelliet en televisie via internet. Ook hoopt de regering op meer keuzevrijheid voor de kijker. Het aantal huishoudens dat nog gebruik maakt van analoge signalen is sinds 2002 meer dan gehalveerd van 520 duizend naar 220 duizend. Deze huishoudens zullen via een uitgebreide voorlichtingscampagne worden geïnformeerd over de omschakeling. Nederland is het eerste Europese land dat volledig overschakelt naar digitale televisie.
 

 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 8 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Volgens de VLD heeft burgemeester Lippens te lang gewacht met het voorstellen van een alternatief voor de AX-weg.
° De Internationale Kunst- en Antiekbeurs Art Nocturne Knocke wordt deze zomer verder uitgebreid.
° Het korps van Knokke-Heist neemt deel aan het Belgisch kampioenschap survival voor brandweerlieden. 
° In de badstad wordt binnenkort de hoogste woontoren ter wereld voorgesteld. 
° Er vielen geen gewonden bij een brand aan boord van het cruiseschip Calypso na het aandoen van Zeebrugge
° Knokke-Heistse oudstrijders ontvingen hun eretekens uit handen van de burgemeester. 
° Door werken in Knokke zijn onderbrekingen mogelijk bij Telenet.
° Dinsdagavond doet Constant Devroe in Scharpoord z'n verhaal in de film "Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch!".
° In het voetbal was er zondag spectaculaire winst voor FC Knokke en gelijkspel voor Heist en Westkapelle. 

En verder:

Weekend Sport 

ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: VT4 21.10 LOST 22.55 INVASION, BBC1 23.35 Comedy Connections 0.15 One foot in the Grave, BBC2 22.00u Dead Ringers, CANVAS 22.05 Hotel Babylon, 23.05 Little Britain
AX-ALTERNATIEF TE LAAT? 

De VLD stelt dat burgemeester Lippens te lang gewacht heeft met een alternatief voor de AX-weg. De scheidende coalitiepartner had volgens lijsttrekker Kathleen van der Hooft al veel vroeger willen reageren. Voor de nieuwe verbinding tussen de N49 en Zeebrugge zijn momenteel drie tracés geselecteerd. Die lopen allemaal over het grondgebied van Knokke-Heist en dreigen voor heel wat hinder te zorgen in Westkapelle. Bovendien lopen de drie tracés door vogelrichtlijngebieden die binnen de gemeente zullen moeten worden gecompenseerd. Lippens heeft nu voorgesteld dat het vrachtverkeer komende uit de richting Antwerpen in Zelzate de R4 opgaat.  Vervolgens kan het via de E40 Gent-Brugge en de N31 Brugge-Zeebrugge de kusthaven bereiken. Knokke-Heist heeft de AX-weg niet nodig, zegt burgemeester Lippens. 

ZWAAR ONGEVAL 

Maandag kort voor de middag heeft zich op het kruispunt van de Natiënlaan met de weg van Sluis naar Zeebrugge andermaal een zwaar ongeval voorgedaan. Bij het afslaan is een oudere dame uit de deelgemeente Knokke met haar Renault Clio acherop een vrachtwagen gereden. Ze werd met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. 

De verkeersproblemen in de buurt van Westkapelle zijn trouwens niet nieuw, die waren er blijkbaar 243 jaar geleden ook reeds... 

Overdreven snelheid en roekeloos rijgedrag ten jare 1763

Burgemeesters ende schepenen 's Lands van de Vryen doen te weten, dat sy uyt verscheyde rapporten en klagten aen hun gedaen, geïnformeert ende versekert zyn, hoe dat differente Peerde knechten, voerende de wagens van de Landslieden, woonende op de Prochien gelegen langst ofte ontrent den nieuwen kalsyde-weg leedende van de Stad Brugge naer de Parochie van Westcappelle, dikwyls ende namentlyk op de Saterdagen, van voorseide Stad Brugge naer huiskeerende, hun soo verre vervoorderen, van met de selve wagens ten volle halse te loopen ende om 's eerst te ryden, daer door niet alleenelyk hun selven ende hunne Meesters Peerden ende Wagens exponerende aen droeve ongelucken ende ruinen, nemaer bovendien overryden de jonge Boomen aldaer geplant, Barieren ende andere weiren aldaer staende, welke baldadigheden ende strafbaren handel willende voorkomen ende daerin kragtelyk voorsien. Verbieden Burgemeesters ende Schepenen voornoemt by desen, aen alle ende een yder, soo Meesters als knechten voerende eenige wagens langst den voormelden kalsydeweg, van nog te loopen, gelyk men segt, te viervoete, malkanderen op soo eene wyse te passeeren ofte voor-te-steken, immers van anders te ryden als gelyk aen voorsigtige Voerlieden betaemt, op peyne van t' elker reyse te verbeuren eene boete van 50 ponden pareseyse by elken Voerman ofte Peerdeknegt, ende waervoren den Meester responsabel zal zyn . De boete zal alderstond wesen betaeld. 

Uit het parochieboekje van Dudzele( anno 1875) geschreven door K. De Vos (toenmalig onderpastoor) 
 

 
ART NOCTURNE KNOCKE 

Van zaterdag 5 tot en met dinsdag 15 augustus vindt in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist de 31ste Internationale Kunst- en Antiekbeurs Art Nocturne Knocke plaats. De beurs wordt deze zomer nog een stuk groter dan in het verleden. De naam Art Nocturne verwijst naar de openingsuren van de beurs; dagelijks van 16 tot 22 uur.  Vorig jaar kwamen liefst 9.000 kooplustigen opdagen. Mede daardoor is de beurs uitgegroeid tot de belangrijkste internationale zomerkunst- en antiekbeurs van Europa. Bij de kooplustigen zit verder heel wat kapitaalkrachtig publiek.  Dit jaar zullen de bezoekers terecht kunnen bij meer dan 50 standen. Om aan de stijgende belangstelling te beantwoorden, wordt de beurs uitgebreid. De vleugel met vergaderzalen in Scharpoord wordt namelijk in het kunstgebeuren geïntegreerd.
 

BRANDWEERWEDSTRIJD 

Komend weekend nemen spuitgasten uit Knokke-Heist deel aan het Belgisch kampioenschap survival voor brandweerlieden.  Het kampioenschap wordt gehouden in Blaarmeersen. Het is meteen de zesde editie van de survivalwedstrijd. Niet minder dan 23 brandweerkorpsen uit alle hoeken van het land zijn ingeschreven voor deze spectaculaire wedstrijd. Uit onze provincie doen enkel de korpsen van Knokke-Heist, Leke en Nieuwpoort mee aan het gebeuren. Er zijn 120 deelnemers geregistreerd. De wedstrijd is uniek in zijn soort omdat hij wordt gehouden in volledige brandweerkledij met helm en voor sommige onderdelen ook met masker en persluchttoestel. Als voorbereiding houdt de brandweer van Knokke-Heist dinsdagavond een oefening in de ondergrondse garage van het Rubensplein.  Daarbij zal de werking van het rook- en warmteafvoersysteem worden uitgetest. 
 

RUIMTEKRABBER 

Een vastgoedbedrijf uit Dubai zal in de tweede helft van mei proberen rijke inwoners van Knokke-Heist te lijmen voor een peperdure woning in het Golfstaatje. Het gaat om appartementen in de Burj Dubai, de hoogste woontoren ter wereld. Nu wordt de ruimtekrabber nog gebouwd. Tegen volgend jaar zal de woontoren de fenomenale hoogte van 800m bereikt hebben. Van op die hoogte heeft men een uitzicht tot 90 km ver. Vanaf woensdag 24 tot zondag 28 mei wordt het project in de badstad voorgesteld tijdens de 4e editie van Eccentric op het strand bij het Casino. AA Properties Dubai zal de bezoekers daar informeren over de prijzen en condities. Ook andere projecten in Dubai komen aan bod. Ondermeer de Palmeilanden, die door Vlaamse baggeraars werden gerealiseerd. 
 

CRUISEPASSAGIERS ONGEDEERD

Alle opvarenden van het cruiseschip Calypso zijn zaterdag ongedeerd gebleven nadat in de ochtend brand was uitgebroken in Het Kanaal. De 462 passagiers, meestal Nederlanders, waren twee dagen tevoren in Zeebrugge aan boord gegaan. Volgens de reder brak de brand uit in het omhulsel van de motor. Bemanningsleden wisten het vuur tot de machinekamer te beperken en kregen de brand uiteindelijk onder controle. Op geen enkel moment was er sprake van paniek onder de passagiers, aldus reisorganisator.  De Nederlandse passagiers waren in Zeebrugge aan boord gegaan omdat het vaartuig vertraging had opgelopen en niet meer tijdig in Rotterdam kon afmeren. Het beschadigde vaartuig is inmiddels naar Southampton gesleept.  De teleurgestelde passagiers zijn terug naar huis gevlogen. 
 

ERETEKENS 

Twee Knokke-Heistse oudstrijders ontvingen eretekens uit handen van burgemeester Lippens. Koning Albert kende aan stadsgenoten Fernand Delcourt en Paul Soetens het burgerlijk ereteken toe van respectievelijk Ridder in de Kroonorde en Officier in de Leopoldsorde. Dat gebeurde op voordracht van de Minister van Landsverdediging. 
 

TELENET 

De hele week zal Telenet verbeteringswerkzaamheden uitvoeren in een deel van Knokke.  Dat werk zal mogelijk hinder veroorzaken op het vlak van telefonie, internet en kabel-tv.  Gedurende enkele werkdagen zijn namelijk onderbrekingen in de dienst mogelijk tussen 7.30 en 16 uur.  Telenet zegt de werken uit te voeren om het netwerk nog beter en sneller te maken. 
 

ZEEUWS-VLAANDEREN NEDERLANDS?

Dinsdagavond doet Constant Devroe in Scharpoord z'n verhaal in de film "Zeeuwsch-Vlaanderen Nederlandsch!" De documentaire van filmmaker Wesley Vermeere geeft het unieke verhaal van de Belgische annexatieplannen van Zeeuws-Vlaanderen tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Constant Devroe uit de Knokse Oosthoek samen met zijn familie naar Nederland gevlucht. Na de oorlog trachtte België de grens van Vlaanderen te verleggen tot aan de Schelde. In de film wordt nu aangetoond dat Zeeuws-Vlaanderen onherroepelijk Nederlands is, maar toch ook wel een beetje Belgisch …  Deze boeiende productie wordt ingeleid door Caroline De Candt, juriste en specialiste rechtsgeschiedenis.
 

SPORT IN'T KORT 

In het provinciale voetbal was er zondag spectaculaire winst voor FC Knokke. De ploeg versloeg Sassport Boezingen met 4-6. Zo mag Knokke alsnog naar de finale van de eindronde. In de eindronde in derde provinciale speelde VVWestkapelle op eigen veld 2-2 gelijk tegen Torhout.  Ook voor FC Heist was gelijkspel weggelegd. Het werd 1-1 op verplaatsing tegen SC Beernem. Verder waren spelers en supporters het zondagavond in het Casino Knokke roerend eens: Mbark Boussoufa is de beste speler. De 21-jarige balartiest van AA Gent werd met een verpletterende voorsprong tot Profvoetballer van het Jaar uitgeroepen. 
 

 
WEEKEND SPORT 6-7 MEI 2006
Knokke FC zorgt voor nooit geziene stunt 
VV Westkapelle en FC Heist houden kansen gaaf in de eindronde.

Voetbal  Halve finale eindronde promotie eerste provinciale – terugwedstrijd 

Boezinge - Knokke FC 4-6

Knokke FC had de heenwedstrijd op eigen veld verloren met 2-4 en leek dus kansloos. Het beterde er niet op nadat Boezinge in de eerste tien minuten 2-0 voorop kwam. Daarna zette Knokke echter een heropstanding zonder weerga in: bij rust had Knokke drie keer raak getroffen via tweemaal Matthijs en éénmaal Kim Van den Bergh. In de tweede helft deed Knokke dat nog eens over via opnieuw Kim Van den Bergh, Demon en Vlaminck. Op zijn beurt leek Knokke nu op rozen te zitten omdat Boezinge nu driemaal moest scoren om zich te plaatsen. Maar in de laatste vijf minuten deed de thuisploeg dat ei zo na. Uiteindelijk gaat Knokke door omdat het meer doelpunten scoorde op verplaatsing.

Volgende zondag speelt Knokke thuis de finale van de West-Vlaamse eindronde tegen Wielsbeke. 

3de provinciale B
Halve finale eindronde promotie 3de provinciale - heenwedstrijd

VV Westkapelle – SK Torhout 2-2.

Westkapelle kwam op achterstand en zag in een dol vierde kwartier Torhout tot 0-2 uitlopen, maar Delheye en Steve De Vlieghe herstelden in een oogwenk het evenwicht. 

Beernem – FC Heist 1-1

Heist kwam ietwat fortuinlijk op voorsprong toen Bogaert een fout van de doelman uitbuitte. Nog in de eerste helft stelde Beernem gelijk.

Hockey  Heren
Eindronde 4de nationale A

Hyllos - Knokke 2-2
 

 
  Bezoek de nieuwe sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Geen berichten
 
 
 
08.05.1884 Geboorteverjaardag van Harry Truman, Amerikaans president 
08.05.1903 Overlijdensverjaardag van Paul Gauguin, Frans schilder 
08.05.1934 Geboorteverjaardag van Sonny Liston, Amerikaans bokser 
8 mei 1939 is 'una giornata particolare': Hitler ontmoet Mussolini in Rome.
08.05.1940 Geboorteverjaardag van Ricky Nelson, Amerikaans tieneridool
De space shuttle Discovery lanceert op 8 mei 1989 het ruimsteschip Magellan voor onderzoek aan het oppervlakte van Venus.
08.05.1999 Overlijdensverjaardag van Dirk Bogarde, Engels acteur 
Gelukkig Verjaardag:
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
vrijdag 5 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De eerste Speelplaatstuin in de badstad werd in Heist officieel in gebruik genomen. 
° In Knokke is Gravin Ariane Lippens in het huwelijk getreden met Graaf Félix de Liederkerke. 
° Vermoedelijk start eind dit jaar pas de bouw van de fietsers- en voetgangersbrug in Heist-West.
° Bouwwerken moeten het Recyclagepark in orde stellen met de nieuwe milieuvergunning. 
° Er lijkt een oplossing in zicht voor het verkrotte Belgisch klooster in Sluis. 
° Het Jeugdkoor Rondinella kaapte de eerste plaats weg op het Europees Muziekfestival voor de jeugd.
° In Westkapelle wordt binnenkort de capaciteit van de centrale begraafplaats uitgebreid.
° Fjord Seafood, het vroegere Visbedrijf Pieters, heeft 2 Franse visverwerkende bedrijven overgenomen. 
° David Dehenauw maakt op 13 mei het mooie weer tijdens een causerie in Duinbergen. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Inspectie jaagt op ondermaatse vis in Nederlandse havens
° Niets staat export Brits vee en vlees nog in de weg na opheffen dolle-koeien-verbod
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: VT4 20.30 Runaway Bride, KaII 21.15 Terminator 3, BBC1 21.30 Home Again, 22u Have I got news for you, BBC2 21u Gardening 22u The Iron Coffin 
EERSTE SPEELPLAATSTUIN 

Vrijdag werd de "speelplaatstuin" van de middelbare school op de Ter Duinen Campus Heist officieel in gebruik genomen. Het is het eerste dergelijk initiatief in de badstad. De leerlingenraden in de school hadden vorig jaar een gezelliger speelplaats op hun verlangenlijst gezet. De directie heeft vervolgens geld uitgetrokken en een tuinaannemer aangesteld.  Die ging in de paasvakantie aan de slag. De schooltuin voldoet alleszins aan een nood. De leerlingen die niet sporten vindt men tegenwoordig zo goed als allemaal in de schooltuin terug. De bedoeling is dat de leerlingen zich goed gaan voelen op school, en dat wordt door een tuin mee in de hand gewerkt. Vooral bij onze noorderburen vinden schooltuinen steeds meer ingang, ook als binding tot de natuur en sommige zelfs als schoolvlindertuin. 
 

GRAFELIJK HUWELIJK 

Een jaar na broer Alexandre is vrijdagmorgen in Knokke-Heist ook gravin Ariane Lippens in het huwelijk getreden. Zij is de dochter van Fortis-baas Graaf Maurice Lippens. Het  is meteen het grootste society huwelijk van het jaar in de badstad. Net als haar broer is de 32-jarige Ariane Lippens professioneel betrokken bij het maken van films. Met de bruidegom gaat het om de 30-jarige Graaf Félix de Liederkerke uit Elsene. Hij maakt in de hoofdstad deel uit van een team jonge designarchitecten.  Het was 'nonkel' burgemeester Lippens die de twee gravenkinderen in de echt verbond.  Nadien volgde een fotoshoot. Over het verloop van de feestelijkheden worden weinig details vrijgegeven. Wel staat bij het domein van Maurice Lippens een aantal feesttenten opgesteld. 
 

BRUG HEIST-WEST

Vermoedelijk kan pas eind dit jaar gestart worden met de bouw van de fietsers- en voetgangersbrug in Heist-West. Door de bouw van deze brug wordt vermeden dat de zwakke weggebruikers de drukke kustbaan moeten kruisen. Via de nieuwe brug zullen ook de natuurreservaten ‘De Baai van Heist’ en ‘Sashul/Vuurtorenweiden’ met elkaar verbonden worden. De groenzone tussen de Zeedijk en de Elizabetlaan wordt eveneens aangepakt. Het is de bedoeling om er een pleintje te creëren waar de recreant even kan uitrusten na een fiets- of wandeltocht. Via de brug wordt trouwens ook de verbinding gelegd met het fietsnetwerk van het Brugse Ommeland. Het Vlaams Gewest, afdeling Waterwegen Kust investeert bijna 2 miljoen euro in dit project.  Ruim 10 procent daarvan is ten laste van Europa.
 

WERKEN RECYCLAGEPARK 

Het gemeentebestuur gaat een architect aanstellen met het oog op bouwwerkzaamheden die op het recyclagepark in de Sluisstraat zullen worden uitgevoerd. Dat werk is nodig om te kunnen voldoen aan de voorwaarden van de nieuwe milieuvergunning.  De kostprijs van de studie van de architect en het uitvoeren van de bouwwerken zelf wordt geraamd op een totaal bedrag van 42.000 euro. 
 

OPLOSSING BELGISCH KLOOSTER IN SLUIS 

De gemeente Sluis hoopt binnen een maand duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van het monumentale gebouw ’t Hoompje in Sluis. Het verloederde gebouw dat tussen de grens en het centrum van het koopstadje staat dateert uit begin vorige eeuw.  Het is al jaren in het bezit van een projectontwikkelaar. Deze liet het voormalige rustoord van de Belgische zusters Domincanessen echter al die tijd verder verkrotten. De gemeente Sluis dreigde daarom haar bouwvergunning in te trekken.  Nu is er een plan voor de bouw van 100 duurdere appartementen met sportvoorzieningen. Over vier weken wordt duidelijk of alles ook juridisch in kannen en kruiken is. Dan kan met de bouw worden begonnen. 
 

RONDINELLA 

Het Knokke-Heistse jeugdkoor Roninella behoort tot de top van de Gelijkstemmige Koren. Dat bleek in Neerpelt op het 54ste Europees Muziekfestival voor de jeugd.  Dit festival heeft in Europa een stevige reputatie opgebouwd.  Meer dan 4000 zangers uit 26 landen waren er van de partij.  Rondinella behaalde er de Eerste Prijs.  Het jeugdkoor van deKunstAcademie is al bijna dertig jaar een gevestigde waarde in de badstad en is ook niet meer weg te denken uit het Vlaamse koorlandschap.  Op 22 oktober is het koor ook present op het Provinciaal Koorfestival in het Brugse Concertgebouw. Rondinella is trouwens het enige jeugdkoor dat een plaats heeft bemachtigd voor deelname aan deze finale. 
 

UITBREIDING GRAVENCAPACITEIT

In Westkapelle zal binnenkort een nieuw deel van de Centrale Begraafplaats worden ingericht. Het gaat om deelstuk 8 dat een capaciteit zal hebben van 270 grafkelders en 75 zandgraven.  Een ander deel van het kerkhof wordt héringericht voor het accommoderen van 160 zandgraven.  De kosten voor het uitbreiden van de grafcapaciteit op de begraafplaats worden geschat op ruim 900.000 euro. 
 

FJORD SEAFOOD 

Fjord Seafood Europa, het vroegere Pieters Visbedrijf, neemt twee Franse visverwerkende bedrijven over.  Het gaat om de vestigingen van Ultra Fresh in Lorient en in Boulogne.  Fjord Seafood Europe is in België en Nederland marktleider op het gebied van voorverpakte visproducten. Door de overname van de bedrijven wil de groep zich ook in Frankrijk sterker op de markt laten gelden. Fjord Seafood Europe is een tak van het Noorse visbedrijf Fjord Seafood en wordt bestuurd vanuit het hoofdkwartier op de Blauwe Toren. Eerder werden in Frankrijk al drie andere vestigingen uitgebouwd door het bedrijf.
 

KLIMAAT IN HEDEN EN VERLEDEN 

Vanwege het zomerse weer van de voorbije paar dagen zijn weermannen weer in de gratie. Misschien daarom dat weerman David Dehenauw zich liet strikken voor een luncauserie in Duinbergen. Op zaterdag 13 mei spreekt hij in het Centrum De Schakel in de deelgemeente over "Ons klimaat in verleden en heden". David Dehenauw is metereoloog bij het KMI en ondermeer bekend als weerman van VTM. Bovendien was hij onlangs nog wetenschappelijk begeleider van de bekende ballonvaarder Steve Fossett. Dehenauw is afkomstig uit onze kustregio. Hij is de zoon van de Blankenbergse schepen Nadine Benoot. De Lunchcauserie start komende zaterdag om 12u 's middags. 
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp

Inspectie jaagt op ondermaatse vis in Nederlandse havens

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit controleert de komende maanden extra op de vangst van ondermaatse vis. AID-inspecteurs voeren een aantal grote acties uit in aanvoerhavens en visafslagen. Om te zorgen dat de visstand in Nederlandse en Europese wateren gezond blijft, heeft de EU regels gesteld aan de vangst en handel in zeevis. Per vissoort zijn minimale lengtematen bepaald, waaraan vissers zich dienen te houden. Ondermaatse vis moet weer overboord worden gezet. Volgens de AID is vorig jaar meer vis aangeland die niet voldeed aan het minimumformaat. Het ging daarbij vooral om tong, schol, kabeljauw en wijting. Dat zijn de soorten waar de dienst naar zal speuren. 

Niets staat export Brits vee en vlees nog in de weg na opheffen dolle-koeien-verbod

De uitvoer van levende kalveren vanuit Groot-Brittannië naar België en Nederland komt naar alle waarschijnlijkheid vandaag op gang. De EU heeft de export van Brits vee en vlees naar andere EU-landen met ingang van woensdag vrijgegeven en de Anglo European Farmers-coöperatie (AEF) die de handel in levend vee organiseert wil daar zo snel mogelijk op inspelen. De coöperatie heeft veewagens ingehuurd bij gespecialiseerde transportbedrijven uit andere Europese landen. Ook de veerboot die de wagens vanuit Dover naar Calais of Duinkerken gaat vervoeren is gecharterd. Het vervoer naar de Belgische en Nederlandse veehouders kan via deze Franse havens binnen de door de EU voorgeschreven tijdsduur plaatsvinden. De Britse organisatie hoopt direct na de start met reguliere scheepsladingen te kunnen beginnen en stelt dat zowel het aanbod als de vraag goed zijn. Volgens de AEF zal het bij de export vooral gaan om Holstein stierkalveren. De dieren moeten minstens 15 dagen oud zijn en worden verzameld op enkele speciale verzamelplaatsen in het hele land. Diergeneeskundige inspecteurs zullen de dieren testen en ook het vervoer controleren. Inmiddels komen ook de dierenrechtenactivisten in actie. Actrice Joanne Lumley heeft dinsdag bij de ambtswoning van de Britse premier Blair een petitie aangeboden.
 

 
Geboorten

Laura Ackaert, dochter van Bart en Vanessa Couhysder, Peter Benoitlaan 33, Kn-H
Nigel Vandersnickt, zoon van Steve en Evelyn Ikpetha, Londenstraat 5, Brugge
Jacobus Scheele, zoon van Bartel en Pieternella Fieret, Galjoen 34, Sluis (Ndl)
Mylo Callaerts, zoon van Peter en Rebecca Devisch, Spaanselaan 9, Kn-H
Jason Wong, zoon van Kok en Bee Lim, Gouverneurstraat 12, Sluis (Ndl)
Briek Decuypere, zoon van Paul en Cindy Van Mullem, Gildenhofstraat 16, Brugge
Mauro De Brabander, zoon van Dirk en Tamara Bonte, Schoolstraat 4/B005, Maldegem
Toni Jansen, zoon van Sancho en Vivian Govers, Nieuwstraat 20/22, Sluis (Ndl)
Eline Pollet, dochter van Henk en Veronique Van Houtte, Schildeken 17, Kn-H

Aangifte Huwelijk

Pieter Balcaen en Kelly De Dijcker, Sylvain Dupuisstraat 37/41, Kn-H

Huwelijken

Erwin Deschryver en Natacha De Wulf, Felix Timmermansstraat 31/21, Kn-H

Overlijdens

Maria Monte, 96 jaar, wed. van Julius Viaene, Rustoordstraat 1, Kn-H 
Karel Bogaert, 93 jaar, echtg. van Edithe Decuypere, Kalfduinen 3, Kn-H 
Gerard Van de Sompele, 79 jaar, echtg. van Rosa Cherlet, Kalvekeetdijk 33, Kn-H 
Maria Vantorre, 93 jaar, wed. van Jerome Van Eeghem, Bremlaan 5, Kn-H 
Augusta Vlietinck, 78 jaar, wed. van Jacques Vanhalewyn, Noordhinder 31, Kn-H 
Alina Daveloose, 88 jaar, wed. van Godefriedus Doumen, Hermans-Lybaertstraat 36, Kn-H 
Gaston De Graeve, 77 jaar, echtg. van Germaine Desmedt, Peter Benoitlaan 9, Kn-H 
Astrid Hoorelbeke, 73 jaar, echtg. van Frans Vanderplaetse, Dorpsstraat 50, Kn-H 
Achille De Soete, 88 jaar, echtg. van Simonne Ranson, Natiënlaan 135, Kn-H
 

05.05.1818 Geboorteverjaardag van Karl Marx, Duits revolutionair 
05.05.1821 Overlijdensverjaardag vanNapoleon Bonaparte, Frans keizer 
05.05.1956 Geboorteverjaardag van Luc Zeebroek, Belgisch humorist en cartoonist {Kamagurka}
Op 5 mei 1961 is Alan Shepard de eerste Amerikaan in de ruimte.
Op 5 mei 1981 overlijdt IRA-hongerstaker Bobby Sands in de Maze-gevangenis in Belfast.
05.05.2000 Overlijdensverjaardag van Gino Bartali, Italiaans wielrenner 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 4 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In de badstad werd de alfabetische kandidatenlijst van de partij Gemeentebelangen voorgesteld.
° Burgemeester Lippens opteert plots tegen verdere hoogbouw en tegen nog meer verkavelingen in Knokke-Heist. 
° In het Zwin werd in alle stilte een fatale schietpartij van 35 jaar geleden herdacht. 
° Sportievelingen bereiden zich voor op het afscheid aan De Speelman en de opening van het Sportcentrum Laguna. 
° Nederlanders rijden per bus naar Zeebrugge om aan boord te gaan van een cruiseschip met motorproblemen. 
° Vanaf zondag stelt Saar De Buysere tentoon in de experimentele ruimte van Scharpoord.
° Er komt een straalverbinding voor de politie tussen de Zeedijk in Duinbergen en het politiecommissariaat. 
° In Zeebrugge is het aantal havenarbeiders flink gestegen. 
° In Knokke worden maatregelen genomen voor een vlotter verkeer op marktdagen. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Aanhoudingen na spelevaren met een vissersvaartuig.
° Milieubeweging roept ministers op om af te rekenen met de dreiging van scheepvaart en visserij in de Noordzee
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel: Flavie op de Lijst van Lippens!
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 20u Open All Hours, 21u New Street Law, 22u The Street, VT4 21.10 Peking Express, KaII 22.45 Dead Man's Curve, Eén: 23.30 Hyacinth
LIJST GEMEENTEBELANGEN VOORGESTELD

Woensdagavond heeft burgemeester Lippens in Knokke-Heist z'n lijst Gemeentebelangen voor de komende verkiezingen voorgesteld. Het is zoals verwacht een volledige lijst met 31 kandidaten, waarvan 15 vrouwen. Een schalkse Lippens "acht de kans zeer groot" dat hij de lijst zal trekken... Over de juiste volgorde waarop de kandidaten op de uiteindelijke kiezerslijst zullen verschijnen wordt de komende weken nog verder gepraat. Er werd derhalve een lijst bekend gemaakt met de volgorde volgens leeftijd... Met de helft van de kandidaten gaat het om nieuwe mensen die er de vorige keer in 2000 niet bijwaren.  De lijst Gemeentebelangen bevat ook opnieuw leden van de CD&V. Die partij komt niet apart op bij raadsverkiezingen in de badstad. De VLD doet dat dit keer echter wèl.  Dat gaf Lippens de kans om z'n lijst een verjongingskuur te laten ondergaan. De gemiddelde leeftijd van de lijst is nu 46 jaar.  Slechts drie kandidaten zijn boven de 60 (waaronder Lippens), vijf mensen op de lijst zijn jonger dan 30 jaar, en één kandidate wordt komende zondag pas 18.  Er was niet alleen belangstelling vanwege de plaatselijke pers voor de presentatie van de lijst van Lippens.  Een Brussels magazine had een reporter afgevaardigd voor de rubriek "Lettres de Flandre".
 

LIPPENS PLOTS TEGEN VERDERE HOOGBOUW

Burgemeester Lippens wil in de toekomst een halt toeroepen aan hoogbouw en verdere verkavelingen. Hij opteert nu enkel nog voor goed geregiseerde inbreiding. Dat staat in het voorlopig programma van de partij Gemeentebelangen. Deze plotse ommegooi van het beleid komt nadat de burgemeester hyper-hoogbouw voor het nieuwe Casino en de nieuwe Reserve actief steunde. Andere belangrijke accenten in het partijprogramma zijn absolute prioriteit voor de veiligheid in de badstad en het niet verhogen van de belastingen. Verder wil Lippens dat alle initiatieven en infrastructuur voor de jeugd tijdens de week kan gebruikt worden voor de senioren. Daarnaast moet naast het investeren in toerisme ook werk gemaakt worden van een nieuw bedrijvencomplex.  De grootste uitdaging voor de nabije toekomst is volgens Lippens de AX en de verbinding met de snelweg. Hij wil daarom maximale inspraak om te zorgen dat de hinder voor de deelgemeente Westkapelle tot een minimum herleid wordt. 
 

SCHIETPARTIJ HERDACHT 

In het Zwin hebben woensdag in alle stilte op eigen initiatief een handvol nabestaanden een fatale schietpartij van 35 jaar geleden herdacht. Het was amper een maand na het ontstaan van de fusiegemeente Knokke-Heist dat op 3 mei 1971 een politiepatrouille kort na middernacht bij een routinecontrole op de parking bij de inkom van het vogelreservaat zwaar onder vuur kwam. De uit Curaçao afkomstige gedeserteerde Nederlander Norbert Van Sprang (foto) schoot er plots z'n hele magazijn stengunpatronen uit een Uzi pistoolmitrallieur leeg op de politiemensen. De 40-jarige Willy Debree, vader van 3 kinderen, en de 24-jarige Paul Dumare overleden ter plaatse. Twee andere agenten Rigobert Devoogt en André Maenhout werden ernstig gewond. De 22-jarige dader raakte gewond aan de linkerhand doch vluchtte door de Zwinvlakte naar Nederland. Hij werd er 5 dagen later aangehouden in de Arthur Kool kazerne in het Gelderse Ede. In zijn zakken zaten nog 2 granaten. Het bleek dat Van Sprang van plan was om een hele reeks overvallen te plegen in ons land en Nederland; vooral op benzinestations en warenhuizen. In zijn gestolen wagen, een grijze Corvair uit 1968, lagen inbrekersmateriaal, vijf laders met kogels en nog meer granaten. Bij het proces voor de krijgsraad in Arnhem eiste het openbaar ministerie slechts acht jaar cel. Na Belgisch protest tegen deze milde eis kreeg Van Sprang er uiteindelijk twaalf. De man pleegde later zelfmoord in zijn cel. De begrafenis van de omgekomen agenten zorgde destijds voor de grootste en meest ontroerende optocht in de geschiedenis van badstad. De lijken lagen opgebaard in het stadhuis van Knokke. Stoetsgewijs ging het vervolgens naar de Margaretakerk en nadien naar het kerkhof van de Decelerkstraat in Knokke. Langs het parours stonden vele honderden inwoners en alle schoolkinderen. De begrafenisdienst werd opgedragen door pastoor Cools samen met Mgr. De Smet. Burgemeester Mattelaer had een treurgedicht geschreven dat stond afgedrukt op het doodsprentje. Er waren bloemen en kransen van over het hele land.  De gewonde agenten kregen in het ziekenhuis bezoek van koning Leopold 3. De koning kende één van de agenten omdat hij in de badstad regelmatig golf speelde met de Knokkenaars.  Tijdens zijn bezoek kregen de agenten golfballen met het logo van de koning  (een grote hoofdletter L). Later werd op de binnenkoer van het voormalige politiebureau in de Stacquetstraat ook een gedenkplaat onthuld. De plaat hangt nu in de inkomhal van het nieuwe politiekantoor. 
 

GOODBYE SPEELMAN, HELLO LAGUNA 

Op zaterdag 13 mei nemen sportievelingen in Knokke-Heist 's avonds definitief afscheid van Sporthal De Speelman in Heist. Een kleine week later, op vrijdag 19 mei, volgt dan de officiële in gebruik name van het vernieuwde Sportcentrum Laguna langs de Krommedijk. Op de feestelijke openingsavond worden in de nieuwe sporttempel meteen al de finales zaalvoetbal voor de Beker van West-Vlaanderen gespeeld. 
 

CALYPSO

Vijfhonderd Nederlandse cruisereizigers zijn in de loop van donderdag per bus uit Rotterdam naar Zeebrugge overgebracht. De bedoeling is dat ze in onze kusthaven aan boord gaan van het cruiseschip Calypso.  Het 136m lange zeekasteel van een Cypriotische rederij heeft te kampen met technische problemen en is daardoor flink vertraagd. De mankementen deden zich voor kort na het vertrek van het kleine cruiseschip uit Barcelona. Het vaartuig zal nu pas zondag Rotterdam aandoen, maar zal tegen dan reeds z'n passagiers aan boord hebben. 
 

SEAS 

Vanaf komende zondag stelt Saar De Buysere tentoon in de experimentele ruimte van Scharpoord. De jonge kunstenares verkent zoals geen ander de grenzen van de beeldende kunsten. Ze studeerde aan de Hogeschool Gent maar verdiepte zich nog verder in multimedia, webdesign, houtbewerking en grafiek. Dit resulteerde in een eigentijdse aanpak. Ze combineert mixed media, illustratie, zeefdruk, schilderen, beeldhouwen en "ander gepruts", zoals ze zelf zegt. In het Cultuurcentrum reikt ze aan de hand van de installaties 'Schaalmodellen en Dakwerk' gedachten aan over zin en onzin, over het belang van praktisch nut. De tentoonstelling loopt tot en met 29 juni en is dagelijks gratis te bezichtigen.
 

STRAALVERBINDING 

De politie van Knokke-Heist is van plan om binnenkort een straalverbinding op te zetten tussen de Zeedijk in Duinbergen en het politiecommissariaat in de Van Steenestraat in Knokke. Daartoe zal vanwege de hoge locatie, voor het plaatsen van het materiaal, een kleine ruimte worden afgehuurd in een flatgebouw aan De Wielingen. In dat verband zal met de mede-eigenaars van de residentie in kwestie een overeenkomst worden afgesloten. 
 

TOENAME HAVENARBEIDERS 

De stijging van de haventrafiek de voorbije maanden in Zeebrugge heeft gezorgd voor een verdere toename van de havenarbeid.  Het aantal erkende havenarbeiders steeg met liefst 17,7 procent. Momenteel zijn in Zeebrugge 1.281 dokwerkers aan de slag. Dat worden er in de toekomst nog meer.  Onder andere heeft dit te maken met de nakende ingebruikname van de APMT terminal. 
 

VERKEER OP MARKTDAGEN 

Er komen verkeersmaatregelen in de buurt van het Verweeplein om 's zomers de verkeersstroom vlotter te laten verlopen op de marktdagen. Vooral in de Raveschootlaan verloopt het verkeer dan zeer stroef. Door de invoering van eenrichtingsverkeer op de noordelijke rijbaan van het Verweeplein hoopt men de circulatie te bevorderen. Meteen zal ook voor de hulpdiensten de doorgang naar Knokke-noord via de Raveschootlaan een stuk makkelijker worden. 
 

 

Aanhoudingen na spelevaren met een vissersvaartuig.

Een 23-jarige inwoner van Oostburg en een 17-jarige jongen uit Breskens hebben in de nacht van dinsdag op woensdag voor minstens 100.000 euro schade aangericht in de haven van Breskens tijdens het spelevaren met de viskotter BR-39. De twee werden gisteren in Breskens aangehouden door de waterpolitie, omdat zij zonder toestemming met de kotter aan de haal waren gegaan. „Tijdens een avondje stappen hadden ze aardig wat alcoholische dranken genuttigd. Daarna kwamen ze op het idee op de boot een hapje te eten.  De Oostburger vond het toen wel leuk om ook nog een stukje te gaan varen. De Bressiaander ging mee, een derde aanwezige vond de tocht niet verstandig en verliet het schip“, vertelt woordvoerder E. Kraszewski van het Korps Landelijke Politiediensten. De 23-jarige joyvaarder veroorzaakte met zijn tocht forse schade aan de kade, een golfbreker en een havenpaviljoen. Ook het schip kwam flink gehavend uit de strijd. Bemanningsleden van een ander vissersvaartuig hielpen de beschonken vaarders het schip in de haven af te meren. Familie van de eigenaar van het schip waarschuwde gisterochtend de waterpolitie. De twee werden vervolgens na enig speurwerk van hun bed gelicht en aangehouden. Kraszewski: „De hoofdverdachte was werkzaam op de bewuste kotter. Hij is in verzekerde bewaring gesteld. De zeventienjarige jongen had verder geen relatie met het schip. Hij is na verhoor naar huis gestuurd.“ 

Noordzeeconferentie 2006: ‘Milieubeweging roept ministers op om af te rekenen met de dreiging van scheepvaart en visserij in de Noordzee'

 “De Noordzeeconferentie in Göteborg dreigt een slag in het water te worden.” Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt aan de vooravond van de ontmoeting van de ministers van Visserij, Scheepvaart & Milieu van de landen die grenzen aan de Noordzee. Het doel van hun ontmoeting is de bescherming van de Noordzee tegen de negatieve impact van de scheepvaart- en visserij. “Het belang van die ontmoeting is moeilijk te onderschatten,” vinden Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt. “De toekomst van één van de meest productieve en ecologisch belangrijke watergebieden op aarde ligt in hun handen. Maar de ontwerpverklaring die de ministers gevraagd zal worden vrijdag te ondertekenen, suggereert echter dat ze de politieke moed missen om op een treffende manier te handelen.” Ondanks drie jaar voorbereidingen, een overweldigend bewijs van ernstige milieuverstoring en duidelijke adviezen over de weg voorwaarts, hebben de landen rond de Noordzee tot hier toe het probleem nog niet kunnen counteren. In 2002 stond België nog met rode kaken op de Noordzeeconferentie. Ons land slaagde er niet in om de stikstofvervuiling van de Noordzee terug te dringen. Dat is in de voorbije jaren niet veranderd.  “Dat is heel erg ontgoochelend”, vinden BBL en Natuurpunt. “De ontwerpverklaring is onverantwoord optimistisch, bevat veel te veel zijsprongetjes en rapportages en omzeilt de belangrijkste thema’s”. BBL en Natuurpunt hebben samen met de Europese organisatie ‘Seas At Risk’ de ministers geschreven over initiatieven van een aantal van deze onderwerpen: 
• Adoptie en realisatie van een Ecosysteemplan voor visserijen in de Noordzee
• Een beweging naar Effort Based Fisheries in alle gemengde demersale Noordzeevisserijen
• Het verzekeren dat scheepsvoorschriften alle voordeel genieten van bestaande Clean Ship technologieën en toepassingen; de huidige voorschriften hinken ver achter op wat mogelijk en praktisch is.
• Het dumpen van scheepsafval in zee stoppen; expliciete belastingen voor het gebruik van Port Waste Reception Facilities zijn een stimulans om te dumpen in zee en zouden vervangen moeten worden door een indirect belastingssysteem over de hele Noordzee dat schepen ertoe aantzet gebruik te maken van ontvangstfaciliteiten.
• Een versterkte controle en behoud van dubbelwandige tankers; dit is essentieel als het verminderen van de enkelwandige olietankervloot wil resulteren in een verhoogde veiligheid.
• De nood aan een sterk Europees richtsnoer voor Mariene Strategie, en haar gebruik als een basis voor het geplande EU Maritieme 

“Het is niet te laat voor de ministers om in te grijpen, voor de ontwerpverklaring om grondig te worden verstevigd en voor de vergadering in Göteborg om een plaats in te nemen in de geschiedenis van de Noordzee”, gaan BBL en Natuurpunt verder, “maar de ministers moeten de thema’s serieuzer nemen en ingrijpend handelen om de nodige nieuwe maatregelen goed te keuren. 
 

04.05.1929 Geboorteverjaardag van Audrey Hepburn, Brits filmactrice
04.05.1958 Geboorteverjaardag van Keith Haring, graffiti-schilder die regelmatig in Knokke werkte.
Op 4 mei 1970 schiet de Amerikaanse Nationale Garde tijdens een demonstratie tegen de Vietnam-oorlog vier studenten dood op de campus van Kent State University.
04.05.1980 Overlijdensverjaardag van  Maarschalk Tito, leider van Joegoslavië
 Happy Birthday: Rosa Ceulemans (60) Alain & Olivier Bonnet (33)
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 3 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Het programma van het zomerse Kneistival is compleet. 
° Vier ex-Joegoslaven zijn tot celstraffen veroordeeld voor een overval op een juwelenzaak in Knokke.
° Zondag wordt in het Casino Knokke voor de 23ste keer het 'Gala Profvoetballer van het Jaar' georganiseerd. 
° Een strippenkaart maakt het administreren van de speelpleinwerking een stuk makkelijker. 
° Maart was een recordmaand voor de haven van Zeebrugge. 
° Donderdagavond worden in Scharpoord alle vragen beantwoord over de afbouw van onkruidverdelgers. 
° Komende zondag houdt de stichting Nyamasheke voor de vijfde maal een rommelmarkt op De Krinkel in Heist.
° Op de gewestwegen in onze provincie werkt geen enkele van de gewone snelheidscamera's.
° Het Vlaams Radio Koor en Laïs brengen in Knokke-Heist een programma rond volksmuziek.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1 21u Seaside Rescue, KaII 21.15 Atomic Train, VT4 21.10: Vanilla Sky, Eén 23.30 Hyacinth

PROGRAMMA KNEISTIVAL COMPLEET 

Het programma van de 21ste editie van ons Kneistival is kompleet.  De organisatie heeft zopas meegedeeld dat ook Sweet Coffee, Leki, Mint en Lalalover deze zomer het populaire festival zullen aandoen. Eerder was reeds de komst van Absynthe Minded, Krezip en Gorki aangekondigd. Plus de aanwezigheid van Kisstory, Action in DC, Yevgueni, Metal Molly en The Nits. Naar goede gewoonte zijn alle optredens op het Heldenplein gratis. Voor de afsluitingsfuif met Hermanos Inglesos en Sven van Hees op het Heistse evenementenstrand moet 5 euro worden neergeteld. Het Kneistival lokte in het verleden dagelijks zo'n 5.000 toeschouwers. 
 

PROGRAMMA KNEISTIVAL

ZO 23/7 Heldenplein Kisstory
ZO 23/7 Heldenplein ACtion in DC
MA 24/7 Heldenplein Absynthe minded 
MA 24/7 Heldenplein Metal Molly
DI 25/7 Heldenplein Yevgueni
DI 25/7 Heldenplein Gorki
WO 26/7 Heldenplein Sweet Coffee
WO 26/7 Heldenplein Leki
DO 27/7 Heldenplein Mint
DO 27/7 Heldenplein Krezip
VR 28/7 Heldenplein Lalalover 
VR 28/7 Heldenplein The Nits 
ZA 29/7 Evenementenstrand Hermanos Inglesos
ZA 29/7 Evenementenstrand Sven van Hees

 
OVERVALLERS VEROORDEELD 

Vier ex-Joegoslaven zijn dinsdag tot celstraffen veroordeeld voor een gewapende overval op een juwelenzaak in Knokke. De vier moeten tussen de drie en de zes jaar achter de tralies. Op 24 juni vorig jaar belde één van hen aan bij de juwelierszaak Fort Knock's in de Dumortierlaan. Toen hij de winkel binnenmocht, bedreigde hij de uitbater met een wapen en opende de deur voor zijn kompanen. Onder bedreiging van het wapen werd een sporttas gevuld met een horloges en juwelen. In oktober werden drie van de betichten opnieuw in Knokke-Heist opgemerkt en opgepakt. Later volgde ook de vierde beklaagde. Het slachtoffer werd één euro voorlopige morele en materiële schadevergoeding toegekend. De vier daders werden onmiddellijk aangehouden en opgesloten. 
 

PROFVOETBALLER VAN HET JAAR 

Wie volgt Vincent Kompany op en wordt verkozen tot Profvoetballer van het Jaar? Dat wordt zondag duidelijk in het Casino Knokke.  Daar wordt voor de 23ste keer het 'Gala Profvoetballer van het Jaar' georganiseerd.  De spelers uit de Jupiler League en de Belgische spelers die actief zijn in de hoogste reeks van de buitenlandse competities brachten hun stem uit. Dat kwam neer op liefst 404 stemgerechtigden. In de categorie Profvoetballer van het Jaar kregen Mbark Boussoufa, Christian Wilhelmsson en Pär Zetterberg de meeste stemmen. Zondag wordt de grote laureaat bekendgemaakt. Daarnaast worden ook de Jonge Profvoetballer, de Trainer, de Keeper en de Scheidsrechter van het voetbaljaar verkozen. 

De genomineerden
Profvoetballer van het Jaar:Mbark Boussoufa (AA Gent)Christian Wilhelmsson (RSC Anderlecht)Pär Zetterberg (RSC Anderlecht)
Jonge Profvoetballer van het Jaar:Mbark Boussoufa (AA Gent)Steven Defour (KRC Genk)Vincent Kompany (RSC Anderlecht)
Keeper van het Jaar:Bertrand Laquait (Charleroi)Silvio Proto (RSC Anderlecht)Vedran Runje (Standard Luik)
Trainer van het Jaar:Dominique D'Onofrio (Standard Luik)Francky Dury (Zulte Waregem)Georges Leekens (AA Gent)
Scheidsrechter van het Jaar:Paul AllaertsFrank De BleeckereJohny Ver Eecke 
Fairplay:Mbark Boussoufa (AA Gent)Fréderic Herpoel (AA Gent)Pär Zetterberg (RSC Anderlecht) 
 

STRIPPENKAART VOOR SPEELPLEINWERKING 

De gemeenteraad heeft de tavieven voor de vakantiespeelpleinwerking opnieuw vastgesteld. De prijzen werden hier en daar geharmoniseerd, maar er zijn geen noemenswaardige veranderingen. Het meer rechtlijnig maken van de prijzen en kortingen maakt het administreren van de speelpleinwerking een stuk eenvoudiger. Er zal namelijk in de toekomst kunnen gewerkt worden met een strippenkaart die per halve dag gevalideerd wordt. Op die manier moet op de speelpleinen geen toegangsgeld meer worden ingezameld. Verder zorgt een barcode op de strippenkaart ervoor dat facturen en attesten automatisch kunnen worden afgeleverd. 
 

RECORDMAAND VOOR ZEEBRUGGE

Voor de haven van Zeebrugge was maart een recordmaand. Liefst 3,4 miljoen ton werd overgeslagen. Het vorige record dateert van maart 1999. Ondertussen is de haven marktleider in de autotrafiek en ook de containertrafiek is opnieuw met bijna twaalf procent gestegen. Als de cijfers in deze lijn verder blijven evolueren, stevent de zeehaven af op een absoluut recordjaar. De totale trafiek zat in het eerste kwartaal van dit jaar met 11,9 procent in de lift. Vooral de containers waren daar debet aan. Ook de vaste en vloeibare bulk groeiden sterk. Dat was het geval door het afmeren van een derde meer LNG-schepen en een grotere aanvoer van zand en grint. 
 

INFORMATIEAVOND AFBOUW PESTICIDEN 

Donderdagavond worden alle vragen beantwoord in verband met de afbouw van het gebruik van onkruidverdelgers in de badstad. Dat gebeurt tijdens een informatievergadering in het Cultuurcentrum. Professor Steurbaut van de Universiteit Gent houdt er een bevattelijke uiteenzetting over de niet te onderschatten gevaren van pesticiden.  De gemeentelijke Groen-  en Milieudienst zullen vervolgens het Pesticidenreductieplan van Knokke-Heist op een aanschouwelijke manier uit de doeken doen.  Er zal ook volop kans zijn om vragen te stellen.   Donderdag 18 mei volgt dan nog een avond over hoe de burger zelf in zijn eigen tuin het gebruik van pesticiden kan verminderen. 
 

NYAMASHEKE 

Komende zondag houdt de stichting Nyamasheke voor de vijfde maal een rommelmarkt op het Domein De Krinkel langs de Heistlaan in Heist. Met de opbrengst van de 2 jaarlijkse markten plus Vlaamse Kermis worden elk jaar door de organisatie plaatselijke ontwikkelingshelpers gesteund. Vorig jaar was dit goed voor 22.000 € verdeeld onder 21 projecten over de hele wereld. Ook plaatselijke mensen in nood worden materieel geholpen.  De rommelmarkt krijgt zondag z'n beslag van 10 tot 17u in  grote tenten op het terrein. Men kan er terecht voor de aankoop van tweedehands boeken, fonoplaten, elektrisch materiaal en allerlei kleine en grote rommel.
 

VALLENDE STERREN 

Op de gewestwegen in onze provincie werkt geen enkele van de gewone snelheidscamera's. Dat blijkt uit een antwoord op een parlementaire vraag. Het gaat om precies 22 camera's die er werkloos bijstaan. De foto's die genomen worden zijn namelijk niet betrouwbaar. Tegen eind juni moeten de problemen van de baan zijn, zegt minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt. Dan zullen er telkens twee foto's van de hardrijders genomen worden. De snelheid in het oog houden blijft echter aangeraden.  In de provincie staan er namelijk ook 61 roodlicht camera's. Die registreren de bestuurders die het rood licht negeren en die te snel rijden. 44 daarvan werken wel degelijk. 
 

VOLKSMUZIEK 

Het Vlaams Radio Koor en Laïs slaan straks in Knokke-Heist de handen in elkaar voor een programma rond volksmuziek. Het zijn twee ensembles die hun strepen al verdiend hebben op de Vlaamse concertpodia. Het verhaal dat het Vlaams Radio Koor en Laïs in Scarpoord gaan vertellen is eenvoudig: "muziek is universeel en kent geen grenzen". Ze laten horen hoe de volksmuziek door de eeuwen heen werd overgeleverd en tot vandaag nog componisten en uitvoerders inspireert.  De geschiedenis van de volksmuziek vanaf de troubadours, via Poulenc en Britten tot ... Laïs. Het optreden is geprogrammeerd voor zaterdag 13 mei om 20.30u. 
 

 

GEEN BERICHTEN
 
03.05.1928 Geboorteverjaardag van James Brown, Amerikaans soulzanger
03.05.1934 Geboorteverjaardag van Georges Moustaki, Frans zanger en componist 
03.05.1938 Geboorteverjaardag van Louis Tobback, Belgisch politicus 
Op 3 mei 1966 (40 jaar geleden) gingen de zeezenders Swinging Radio England en Britain Radio van start vanop het Amerikaanse dodentransportschip Olga Patricia dat werd omgedoopt tot "Laissez Faire".
Op 3 mei 1979 behaalt Margaret Thatcher een klinkende verkiezingsoverwinning, waardoor zij de eerste Britse vrouwelijke premier wordt.
03.05.1987 Overlijdensverjaardag van Dalida, Frans zangeres
Happy Birthday:
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 2 mei 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Ondanks het gure weer kwamen voor de stratenlopen in Knokke-Heist toch zo'n 3.000 lopers opdagen. 
° In het Cultuurcentrum opende de prestigieuze World Press Photo tentoonstelling z'n deuren. 
° De horeca en vooral de badkarhouders zijn niet erg te spreken over het verlengde 1 mei weekend. 
° De gemeenteraad heeft de bestemming van de gevonden fietsen in de badstad vastgelegd. 
° Buitenrecreatie over de grens verhoogt de kans op besmetting met de ziekte van Lyme. 
° Inpakkunstenaar Christo wierf in de badstad steun voor het project om in Colorado een rivier te overspannen. 
° Horecazaken proberen met optredens van Latin-jazz tot dixieland Knokke-Heist "in the mood" te brengen.
° Op het Sterneneiland voor de kust van Zeebrugge zijn gesofistikeerde webcams in gebruik genomen. 
° In de eindronde van het provinciaal voetbal was er verlies voor zowel FC Knokke als VVWestkapelle. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° Willem Van Hoof en Nathalie De Vos winnen met voorsprong in Knokke-Heist
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond:  VijfTV: 21.05 Cries from the heart, KaII 22.35 Salem's Lot, Canvas 21.40: Sex Traffic, Eén: 23.30 Schone Schijn
STRATENLOPEN 

Maandag was het ondanks het koude regenweer druk in Knokke-Heist. Dat kwam vooral vanwege de stratenlopen. Daaronder de tweede manche van de Partena Run Classics: de zogeheten Scapa Sports Knokke 10K. De favorieten op de affiche lostten de verwachtingen ook volledig in. Willem Van Hoof bleek ongenaakbaar. Het langst in zijn spoor bleven Compernolle en Ceulemans. Die twee ondernamen nog een poging om het kloofje dat hen van de leider scheidde te dichten, maar Ceulemans schoof jammerlijk uit op een gladde stoep en was al blij dat hij heelhuids het einde haalde. Bij de vrouwen bleef Sylvie Verthé ruim 7 km in het gezelschap van Nathalie De Vos, van kortbij gevolgd door Nathalie Tijtgat en Ludmilla Afonjuskina. Toen ging ook De Vos even harder op het gaspedaal duwen zodat ze freewheelend de meet haalde.

Zie ook details en uitslagen hieronder
 

AANDACHT VOOR PERSFOTO'S 

Onder ruime belangstelling opende afgelopen weekend de prestigieuze World Press Photo tentoonstelling in het Cultuurcentrum.  Deze reizende tentoonstelling is het resultaat van een jaarlijkse wereldwijde wedstrijd voor persfotografie. Het aantal foto´s dat de jury dit jaar kreeg aangeboden oversteeg het recordaantal inzendingen van vorig jaar. De jury moest ruim 83.000 foto´s van 4.448 fotografen uit 122 landen beoordelen voor de belangrijkste onderscheiding in de internationale fotojournalistiek. Dit jaar ging de World Press Photo of the Year naar de Canadees Finnbarr O´Reilly. Zijn kleurenfoto van uitgemergelde vingers van een éénjarig kind gedrukt tegen de lippen van zijn moeder in een voedselkamp in Niger is verkozen tot beste foto van het jaar. O´Reilly, werkzaam bij persbureau Reuters, maakte de foto op 1 augustus 2005 in Tahoua in het noordwesten van Niger. Het land wordt geteisterd door de ergste droogte in tijden, waardoor miljoenen inwoners van het Afrikaanse land honger lijden. De tentoonstelling van winnende foto´s reis nu de wereld rond en is in exclusiviteit voor België nog tot 28 mei te zien in Scharpoord. 
 

MATIG 1-MEI WEEKEND 

Winkels en horeca in Knokke-Heist zijn matig tevreden over het verlengde 1 mei weekend. De badkarhouders zijn dat niet. Ze vallen vooral over het feit dat de weersvoorspelling voor zaterdag en zondag nog maar eens goed fout was. Ook het regenweer op maandag was een grote spelbreker. Maar gedane zaken nemen geen keer. De recreatiehouders op het strand en de horeca kijken nu vooral uit naar het volgende weekend. Dan wordt droog en warmer weer voorspeld. Volgens Toerisme Knokke-Heist begonnen de boekingen voor het weekend van 6 en 7 mei binnen te lopen van zohaast de zon dinsdag z'n gezicht liet zien. 
 

GEEN FIETSEN VOOR STUDENTEN

De gemeenteraad heeft de bestemming van de vorig jaar in de badstad gevonden fietsen vastgelegd. Uit de fietsen die in het depot liggen opgestapeld hebben eerst de gemeentelijke diensten de kans gekregen om de beste fietsen uit te kiezen voor gebruik door de respectieve afdelingen. De rest wordt nu op vraag van raadslid Ronny Dhondt ter beschikking gesteld van de Roemeense adoptiedorpen Vladeni en Dumbravita. De oppositiepartij Raak zei het feit te betreuren dat studenten niet meer de gelegenheid krijgen om een nog werkende fiets voor weinig geld op de kop te tikken, zoals vroeger het geval was. 
 

OPPASSEN VOOR TEKENBETEN 

De ziekte van Lyme, die veroorzaakt wordt door tekenbeten neemt dramatisch toe in onze buurprovincie Zeeland. Het gebied wordt nu tot de hoogrisicogebieden gerekend.  Reden is de stijging van het aantal teken door de toename van reeën en knaagdieren. In het grensgebied is de verspreiding van Lyme het hoogst in de regio rond Sluis en Terneuzen. Dat komt volgens deskundigen omdat daar meer recreatie is.  Het gaat om een besmettelijke ziekte die achtereenvolgens de huid, de grote gewrichten en uiteindelijk het hart en het centraal zenuwsysteem aantast.  Het wordt aangeraden in de natuur beschermende kleding te dragen. 
 

INPAKKUNST 

Afgelopen weekend heeft het Amerikaanse kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne-Claude hun nieuwste project voorgesteld onder de titel OVER THE RIVER. Dat gebeurde in de Guy Pieters Gallery in Knokke-Heist.  Dit keer willen de 'inpakkunstenaars" in de staat Colorado een stuk van een rivier bedekken. Elf kilometer waterloop wordt daarbij met zeildoekpanelen overspannen. Het kunstwerk is op 20 miljoen dollar begroot. De presentatie in de badstad kaderde in een poging van het kunstenaarsduo om geld in te zamelen voor hun project.
 

JAZZPAARDENTRAM 

Samen met 5 horeca-uitbaters organiseert de tijdelijke vereniging ‘Knokke-Heist in the Mood’ een Palm Jazz Tour. Dat gebeurt op zaterdag 13 mei. Met de deelnemende zaken gaat het om Yssi’s, Tracks & Tr@vellers, Antique Café, Nieuw Westkapelle en Pousse Café. In de  horecazaken in kwestie zullen vijf jazz-bands optreden van Latin-jazz tot blues en dixieland.  De bedoeling is een cultuuractiviteit te organiseren voor elke leeftijd. Immers jazz is tijdloos en generatie-overschrijdend. In Knokke worden tussen de verschillende jazzlocaties in de Lippenslaan huifkarren ingezet om publiek weg en weer te pendelen.  Het betreft de zogeheten Palm-Paarden-Tram. 
 

CAMERA'S OP STERNENEILAND 

Volgens Natuurpunt zijn momenteel webcamera's in gebruik op het Sterneneiland voor de kust van Zeebrugge. Het gaat volgens de natuurvereniging om bijzonder gevoelige apparatuur die alle kanten kan opdraaien en inzoomen. Zo verkrijgt men een perfect beeld van het reilen en zeilen van de diverse soorten zeevogels op het eiland. Het publiek kan de beelden van de webcams bekijken via een website. Daar kan men ook allerlei randinformatie terugvinden. De deskundigen die het wel en het wee van de vogels op de voet volgen publiceren er namelijk een dagboek. Het digitaal ontsluiten van het sterneneiland werd mogelijk dankzij een overheidssubsidie. 
 

PROVINCIAAL VOETBAL 

In het weekend kregen in onze regio nog een paar wedstrijden in het provinciale voetbal hun beslag. Het zat de ploegen uit Knokke-Heist daarbij alvast niet mee. FC Knokke moest op eigen veld het onderspit delven tegen Boezinge. De uitslag 2-4. Vooral in de tweede helft kreeg de plaatselijke ploeg het moeilijk. In de wedstrijd tussen VVWestkapelle en Zedelgem kwamen er twee verlengingen aan te pas om het pleit te beslechten. In de 118de minuut scoorde Zedelgem in extremis het verlossende doelpunt.  De 0-1 eindstand bezorgde de "Zillegemnaars" meteen een vrijgeleide naar tweede provinciale. 
 

 
VV Westkapelle naar eindronde verwezen
Knokke FC ziet kansen op promotie slinken.

Voetbal  Eindronde promotie eerste provinciale – heenwedstrijd halve finale

Knokke FC – Boezinge 2-4

Knokke FC heeft een slechte zaak gedaan door thuis te verliezen. Het moet nu minstens drie keer scoren in de terugwedstrijd volgende zondag. Knokke kwam in de eerste helft wel op voorsprong via Sinnaeve maar Boezinge stelde nog voor de rust gelijk. De tweede helft begon rampzalig voor Knokke met een owngoal van Decru. Boezinge liep daarna uit tot 1-3. Diezelfde Decru deed de Knokse hoop weer opleven, maar het vierde bezoekende doelpunt was er teveel aan. 

3de provinciale B

Testwedstrijd voor de titel 

Excelsior Zedelgem - VV Westkapelle 1-0 (na verlengingen). 

De Caluwé zag in de eerste helft zijn strafschop gestopt en dat zou Westkapelle zich beklagen. Westkapelle verdiende niet te verliezen maar twee minuten voor het einde van de tweede verlenging wist Demuynck voor Zedelgem de titel binnen te halen. Westkapelle wordt nu verwezen naar de eindronde waarin het volgende zondag eerst thuis mag aantreden tegen Torhout.

Hockey
Heren
Eindronde 4de nationale A

Knokke – Verviers 2-3

Knokke-Elsene 4-3
 

Willem Van Hoof en Nathalie De Vos winnen met voorsprong in Knokke-Heist

Willem Van Hoof en Nathalie De Vos, de voorlopige leiders in de klassering van de Partena Run Classics Vlaanderen, hebben hun positie zondag verstevigd. Ze wonnen de Scapa Sports 10 K in een koud, winderig en nat Knokke met voorsprong. Ondanks het gure weer kwamen voor de loopdag in Knokke toch nog plusminus 3.000 lopers opdagen. Onder hen zowat 1.000 kinderen tussen 6 en 12 die in drie categorieën in de Scapa Kids Run (1 km) startten.  De Knokke Jogging lokte meer dan 500 deelnemers. Hier ging al heel snel Thijs Blondeel uit Westkapelle aan de haal. Zijn clubmaats van Olympic Brugge, Jonas Van Landschoot en de piepjonge Thibaut De Jaeger volgden op enige afstand en zouden in die volgorde finishen. Bij de vrouwen kregen we een volledig Knoks podium: Margot Pauwels, vorig jaar tweede in dezelfde race, haalde het van haar vriendinnen Winny De Loof en Tiffany Delcroix.

Sterke Van Hoof

De affiche van de Scapa Sports Knokke 10 K oogde mooi en loste volledig de verwachtingen in. Van de eerste zes in de tussenstand van de Partena Run Classics Vlaanderen ontbrak alleen Guy Fays, alle anderen - waaronder vier zondag nog hadden deelgenomen aan de ING Brussels Ekiden - meldden present. Het was dus geen verrassing dat de meest frisse man aan de start het zou halen. Willem Van Hoof, die de voorbije dagen zijn handen vol had gehad met zijn verhuizing, bleek in Knokke ongenaakbaar. Uit de kopgroep vielen onder impuls van Stefan Van Den Broek eerst, Willem Van Hoof vervolgens, één voor één alle kanshebbers weg: Van Rie, Moernaut, Colpaert, Ligneel, wat later ook Ndayikeza, Caby en Collignon.

Tegen een ontketende Van Hoof moesten halfweg ook de anderen passen. Het langst in zijn spoor bleven Compernolle en Ceulemans. Die twee ondernamen nog een poging om het kloofje dat hen van de leider scheidde te dichten, maar Ceulemans schoof jammerlijk uit op een gladde stoep en was al blij dat hij heelhuids het einde haalde.

Bij de vrouwen bleef Sylvie Verthé ruim 7 km in het gezelschap van Nathalie De Vos, van kortbij gevolgd door Nathalie Tijtgat en Ludmilla Afonjuskina. Toen ging ook De Vos even harder op het gaspedaal duwen zodat ze freewheelend de meet haalde. 

Uitslag Scapa Sports Knokke 10 K 
Mannen:
1. Willem Van Hoof 28.17; 
2. Tom Compernolle 28.39; 
3. Stefan Van Den Broek 28.50; 
4. Rik Ceulemans 29.01; 
5. Frédéric Collignon 29.15.
Vrouwen: 
1. Nathalie De Vos 32.47; 
2. Sylvie Verthé 32.55; 
3. Nathalie Tijtgat 34.51; 
4. Ludmilla Afonjuskina 35.27; 
5. Annemarie Danneels 35.28. 

Willem van Hoof: 'ik was berensterk'

Willem Van Hoof was blij met zijn zege. Hij wil nu het EK minimum halen op de 5 en 10 kilometer. Willem Van Hoof:"Dit brengt me afgetekend aan de leiding van de Partena Run Classics Vlaanderen" zei hij. "Ik heb nu twee races met het maximum der punten, ik plan de volgende twee in Tessenderlo en Hasselt. Tussenin mik ik op de piste. Ik wil het EK minimum halen op de 5 en 10 km. Vandaag voelde ik me berensterk en dat ondanks twee zware verhuisdagen."

Tom Compernolle en Stefan Van Den Broeck: "Ekiden niet verteerd"

Tom Compernolle en Stefan Van Den Broek moesten erkennen dat ze nog niet helemaal gerecupereerd waren van de ING Brussels Ekiden van zondag. "Dat parcours is niet van de poes. Ik zat niet honderd procent fris", zei Tom Compernolle. Dat gold nog meer voor Stefan Van Den Broek, die zondag een voortreffelijke indruk had gelaten en liefst 10 km voor zijn rekening had genomen. "Tegen Van Hoof viel niets te beginnen", was hun besluit eensluidend. 

Nathalie De Vos: "op harstlag gelopen" 

Nathalie De Vos had weinig moeite om haar tweede zege van het wegseizoen binnen te halen. "Ik liep op harstslag, dus nooit voluit" zei ze na afloop. "Ik wist dat Sylvie Verthé me gezelschap zou houden. Maar na 7 km hield ik het voor bekeken en versnelde ik. Ik heb de wedstrijd gecontroleerd." 

Knokke 10k - 1Mei 2006
Mannen uit Knokke-Heist
rang startnummer tijd naam voornaam

1 410 00:34:37 DEVRIESE JIMMY
2 49 00:3 :3 VANPARYS JOSEPH
3 1001 00:36: 1 DEPOORTER YVES
4 491 00:37:28 BOUSSY FREDERIK
446 00:37:29 SAVELS MARIO
6 1666 00:37:44 BRAKEL YANNICK
7 932 00:38:27 TRENSON MARNIX
8 4 9 00:38:49 MORBEE JAN
9 466 00:39:30 DE LANGHE MARC
10 742 00:39:43 VAN LAEKEN VITO
11 7 4 00:39: 8 VANTORRE ROBIN
12 411 00:39: 8 DANNEELS JACQUES
13 473 00:40:01 PROVOOST GEERT
14 77 3 00:40:32 LANTSOGHT MATHIAS
15 16 8 00:40:37 TRENSON SANDER
16 1606 00:40:39 KINTS SAMMY
17 867 00:40:42 HARRAK SAID
18 1 91 00:40:49 BRAGARD DIEGO
19 1308 00:40: DELEENER BERNARD
20 1603 00:40:56 THAI THUC YANN
21 1 8 00:41:0 DE MAESSCHALCK JAN
22 16 7 00:41:07 VAN TORRE JOHAN
23 1111 00:41:24 DECEUNINCK GINO
24 68 00:41:2 BRUSSELLE JOHN
25 4 0 00:41:27 DELANNOY ALBERT
26 861 00:41:29 VAN LAEKEN LOIC
27 147 00:41:33 GOETHALS EDDY
28 7991 00:41:34 D'HOOGHE DANNY
29 16 9 00:41:38 PAUWAERT CLIVE
30 1 98 00:41: 4 DECORTE FRANK
31 421 00:41: 8 ADRIANSENS FREDERIQUE
32 1 8 00:42:07 GIULIANI RECKINGER ADRIANO
33 1 86 00:42:13 MEYER RECKINGER ALAN
34 419 00:42:17 VANTORRE RIK
3 7802 00:42:18 BRUSSELLE CLAUS
36 860 00:42:24 SLABBINCK WOUTER
37 1713 00:42:26 MARCHAL PATRICK
38 494 00:42:48 DELEERSNEYDER PHILIPPE
39 80 00:42: 0 DEPAUW PIETER JAN
40 699 00:42: 1 BAEKELANDT KRIS
41 1672 00:42: SOUMILLION KRIS
42 1 84 00:42: 9 GOETHALS RUDY
43 1610 00:43:02 DEVLIEGHE DIRK
44 791 00:43:08 VANELSLANDE SAM
45 1689 00:43:10 HENORICKX FRANCIS
46 17 00:43:11 VANLEENHOVE FRANK
47 797 00:43:16 LANTSOGHT FREDERIK
48 16 0 00:43:19 DE VLIEGHERE PIETER
49 12 3 00:43:29 DESLOOVERE TOM
50 1872 00:43:30 PROOT JOHAN
51 493 00:43:37 DE VOOGT FREDDY
52 1972 00:43:44 DE COCK KEN
53 793 00:43: DE CLERCQ TOMAS
54 1609 00:44:09 MUS YVES
55 802 00:44:13 DHONDT SVEN
56 1249 00:44:17 VANDE LANGERIJT PIERRE
57 806 00:44:18 DE BEER SERVAAS
58 973 00:44:23 VAN MALDEGHEM CHRIS
59 966 00:44:24 ZUTTERMAN PATRICK
60 1690 00:44:2 DEVLIEGER STEVE
61 1 32 00:44:28 STEFFEN ALEXANDRE
62 1871 00:44:29 TANGHE DAMIAAN
63 838 00:44:32 VLIETINCK JENS
64 1801 00:44:43 SYS OLIVIER
6 1 24 00:44:48 VERFAILLE JURGEN
66 173 00:44: TANGHE KEVIN
67 79 00:44: 8 DE GROOTE JAN
68 669 00:45 :08 JODTS KURT
69 1634 00:45 :13 VAN RAEPENBUSH JACKIE
70 1670 00:45 :19 GOVAERT PHILIPPE
71 767 00:45 :30 MERGAERT MAXIM
72 1 47 00:45 :32 DECORTE MARC
73 1916 00:45 :3 VANDIERENDONCK JACKIE
74 942 00:4 5: 3 DE WISPELAERE KURT
7 943 00:4 : 45 SAELAERT MICHEL
76 1401 00:45 : 6 MAREYDT DANNY
77 1897 00:46:01 VAN DE LUIJSTER PETER
78 18 00:46:02 VANHONSEBROUCK JO
79 7834 00:46:04 KESTELION ROEL
80 962 00:46:12 VAN DEN BROUCKE THIERRY
81 12 7 00:46:12 REUBENS DAVID
82 808 00:46:1 LECLUYSE BRECHT
83 800 00:46:16 DE LANGHE DAVID
84 1636 00:46:23 MADON JURGEN
8 90 00:46:2 BLONDEEL EDDY
86 7773 00:46:28 GUSSE STIJN
87 1718 00:46:32 SOL CHIEL
88 19 6 00:46:39 BAETSLE ALAIN
89 1890 00:46:43 BLOEMEN JACKY
90 12 8 00:46:44 REUBENS PHILIPPE
91 1421 00:46:47 VERBURGH ERIK
92 606 00:46:47 BOUWENS GUY
93 794 00:46: 47 REUBENS SAM
94 12 1 00:47:01 FINCIOEN RONNY
95 801 00:47:12 VERHEECKE MATHIEU
96 712 00:47:21 DE SMEDT KURT
97 789 00:47:2 SOETE LORENS
98 772 00:47:27 CAESTECKER GAETAN
99 1719 00:47:37 GOETHALS FREDERIK
100 1960 00:47:39 DELODDERE JEAN
101 1891 00:47:40 DE NEVE FABIEN
102 1386 00:47:42 TOMMELEIN DIDIER
103 1602 00:47:48 ARNAUW GUY
104 798 00:47: 0 ARNAUW MAURITS
10 993 00:47: 9 MAERTENS JAN
106 74 00:48:08 BRACKMAN PASCAL
107 1390 00:48:20 CLAEYS KAREL
108 171 00:48:31 TAFFEIREN PETER
109 18 6 00:48:3 DEDECKER ESTEBAN
110 1944 00:48:46 VANDIERENDONCK PHILIPPE
111 1639 00:48: 4 VERHEECKE RUDI
112 773 00:48: CAESTECKER AXEL
113 7692 00:48: LYBAERT PETER
114 78 4 00:49:01 LAMEIRE DENNIS
11 7683 00:49:01 DEWAELE DIDIER
116 1 63 00:49:02 VAN ISACKER FREDERIK
117 7934 00:49:03 THIERIE LUC
118 729 00:49:11 BERGAMINI ENNIO
119 1 97 00:49:20 HELSLOOT ERIC
120 822 00:49:26 VAN REYBROECK KURT
121 1843 00:49:33 DENOLF KURT
122 1849 00:49:43 DE CLERCK FRANKY
123 1122 00:49:4 DEJAEGHERE ALAIN
124 1913 00:49:48 DECLERCK LUC
12 7971 00:49: 1 BAILYU BERT
126 1441 00:49: 8 PAUWAERT ANTHONY
127 1196 00: 0:04 WILLEMARCK PATRICK
128 1242 00: 0:11 DE CRAEMER JARNO
129 1661 00: 0:12 VANDERKEILEN PETER
130 1241 00: 0:1 DE VLEESCHAUWER JEAN
131 1383 00: 0:21 LOEFFEN MARC
132 1206 00: 0:26 DEGROOTE PETER
133 1663 00: 0:31 DE CRAEMER HANS
134 170 00: 0:31 VERBURGH JACQUES
13 1968 00: 0:3 MATTHEEUWS GILBERT
136 1723 00: 0:41 VERHEYE STEPHANE
137 166 00: 0:43 HANSEN BART
138 116 00: 0: 2 DUFOUR PHILIPPE
139 736 00: 0: 6 DEPUYT PAUL
140 1 7 00: 0: 9 BOHNE SVEN
141 1346 00: 1:0 DE GROOTE LUC
142 803 00: 1:06 AXTERS JAN
143 1700 00: 1:32 BAILYU PATRICK
144 7997 00: 1:48 UYTTENHOVE MARC
14 1 80 00: 1: 1 LAMPAERT JOS
146 1261 00: 1: 6 DEVINCK PHILIP
147 12 00: 1: 6 VANHESTE LEO
148 9 0 00: 1: 7 VIAENE GEERT
149 804 00: 2:00 DE GROOTE JOACHIM
1 0 63 00: 2:01 SCHOLLAERT PETER
1 1 7860 00: 2:02 DE LILLE TOM
1 2 790 00: 2:02 DANESE STEFANO
1 3 164 00: 2:06 WARNIER HENK
1 4 1868 00: 2:06 DEPUYT FILIP
1 79 2 00: 2:11 VERLEYE FRANK
1 6 823 00: 2:17 BLANCKAERT JASPER
1 7 72 00: 2:19 SCHAEPDRIJVER WILLY
1 8 1982 00: 2:28 MARTENS JOHAN
1 9 1910 00: 2:42 BAES CONSTANT
160 7960 00: 2:48 HUNGENAERT BART
161 949 00: 3:04 VIAENE YOERI
162 1301 00: 3:13 DIERCKX FILIP
163 1912 00: 3:14 ROSSEEL JAN
164 11 9 00: 3:1 VAN PETEGHEM RIK
16 1128 00: 3:19 BAEYENS VINCENT
166 1 99 00: 3:26 MARTONY PETER
167 1 31 00: 3:28 CLAEYS FANGIO
168 1332 00: 3:29 DHONDT FREDERIK
169 788 00: 3:3 VAN QUATHEM ROB

Knokke 10k - 1 mei 2006
Vrouwen uit Knokke-Heist
rang startnummer tijd naam voornaam

1 1789 00:41:50 BOES ODETTE
2 1352 00:42:33 THOMAS ANN
3 602 00:44:21 ROSSEEL ARTINE
4 1858 00:44:47 VERNAET ASTRID
5 818 00:46:03 MONBALIU BERDIEN
6 1110 00:46:11 ALLEMEERSCH GREET
7 1263 00:46:31 OTS ERNA
8 1306 00:47:55 BOUSSY TANIA
9 761 00:48:18 VER EERSCH ISABELLE
10 1701 00:48:26 DE PREITERE ANNE  IE
11 974 00:49:25 GOETHALS ANN
12 1979 00:49:30 VISSERS NATHALIE
13 681 00:49:31 AAS DO INIQUE
14 516 00:49:33 CA ERLYNCK NATALIE
15 7961 00:49:46 BRONDEEL JESSY
16 1031 00:50:03 DEVINCK ARTINE
17 1034 00:50:11 FLORIZOONE INGE
18 1033 00:50:18 VANDAEL CARINE
19 1605 00:50:24 DEPREZ A ICK
20 1302 00:50:45 VAN HUFFELEN DO INIQUE
21 1536 00:50:54 NERINCKX CHRISTEL
22 1250 00:51:51 VLIETINCK RENATA
23 1368 00:51:52 DHONDT ANN
24 588 00:51:59 GOOSSENS LEEN
25 958 00:52:03 VERHELST CATHERINE
26 586 00:52:08 SERBRUYNS CLAIRE
27 7784 00:52:10 BEKAERT CELINE
28 948 00:52:11 PECKELBEEN RITA
29 1590 00:52:21 JACXSENS AN
30 1463 00:52:21 VANSTEENKISTE ANNICK
31 768 00:52:37 VEREECKE ARGAUX
32 1688 00:52:37 VANLA PSCHOOT HILDE
33 972 00:52:59 POPPE SYLVIE
34 1427 00:53:00 VERHELST PASCALE
35 1252 00:53:05 RIE AECKER CATHARINA
36 1426 00:53:17 VER EIRE SABINE
37 1245 00:54:00 SPEYTEBROODT CHRISTEL
38 810 00:54:02 VERBURGH LEEN
39 965 00:54:10 ZUTTER AN TINE
40 814 00:54:12 ZUTTER AN LIEN
41 1530 00:55:22 DE GROOTE VICKY
42 1449 00:55:42 DE  EERS AN HELGA
43 1268 00:55:51 VANDIERENDONCK SABRINA
44 903 00:55:55 VAN VOOREN CARINE
45 770 00:56:09 WARNIER DELPHINE
46 821 00:56:09 ANHAEVE SARAH
47 1722 00:56:15 DE DUYTSCHE SABINE
48 895 00:56:16 AERTENS KATHLEEN
49 1220 00:56:18 VER EERSCH ARLEEN
50 1481 00:56:23 VERBURGH AN
51 1473 00:56:25 VERBURGH IEKE
52 1098 00:56:28 LION DORINE
53 7772 00:56:46 VERTONGEN ROSY
54 508 00:56:50 NEIRINCKX ARLEEN
55 1218 00:57:07 DONCKERS KATRIEN
56 1130 00:57:45 DELANOTE HELEN
57 1243 00:57:51 LARIDON KRISTA
58 1704 00:58:22 STANDAERT KATHLEEN
59 967 00:58:37 SLABBINCK CHRISTINE
60 1262 00:58:38 SAVELS CARINE
61 1503 00:58:40 CHIELENS CISKA
62 771 00:58:54 VERHEYE ELIS
63 813 00:59:09 DE WILDE LIESBET
64 1213 00:59:17 VLIETINCK KATHLEEN
65 1281 00:59:41 STAELENS RENEE
66 1279 00:59:45 BIXHAIN CHRISTINE
67 7880 00:59:55 DELVANOGE DAISY
68 1052 01:00:59 KONZOG DANIELA
69 1051 01:02:24 PEETERS KARIN
70 1588 01:02:41 NEYTS SARAH
71 1318 01:02:49 VERBANCK E ILIE
72 1747 01:03:13 LU PS PATRICIA
73 1433 01:03:22 DE GROOTE ARIAN
74 1899 01:05:39 VAN LAEKEN BRIGITTE
75 7742 01:07:52 DE VOOGT VICKY
76 1693 01:09:16 SWINNEN CATHY
77 1191 01:09:19 SWINNEN ANNE
78 1008 01:13:29 COUDEVILLE ARTINE

Klik hier voor volledige uitslag 
 

 

Geen berichten
 
02.05.1904 Geboorteverjaardag van Bing Crosby, Amerikaans zanger en filmacteur 
02.05.1935 Geboorteverjaardag van Faisal II, koning van Irak 
02.05.1950 Geboorteverjaardag van Bianca Jagger, Nicaraguaans actrice en activiste
02.05.1972 Overlijdensverjaardag van J. Edgar Hoover, Amerikaans hoofd van de FBI 
Op 2 mei 1982 brengen twee Britse torpedo's bij de Falkland-eilanden de Argentijnse kruiser General Belgrano tot zinken.
Gelukkig Verjaardag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
KustPortaal
NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Yahoo!
ORO Email
ORO Archief
Archief99
Arch.2000-01
Specials
Sport
RadioContact
RadioParadijs
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
boven