Onafhankelijk Radionieuws Oostkust
Radio Paradijs
KNOKKE-HEIST & ZEEBRUGGE BELGIUM
Radio Contact
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
ORO Archief
 NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Email
KustPortaal
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
NIEUWSARCHIEF 2005-2006
Lokaal Nieuwsarchief 2006:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal Nieuwsarchief 2005: 
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
NIEUWSARCHIEF 1998 - 2004
Lokaal Nieuwsarchief 2004:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2003:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2002:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2001:
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUNI
JULI
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Lokaal NieuwsArchief 2000
Lokaal NieuwsArchief 1999
Lokaal NieuwsArchief 1998
Scheepvaart Archief
ARCHIEF 2006 * OKTOBER
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 20 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Burgemeester Lippens heeft z'n waardering uitgesproken voor het werk van de raadsleden van SP.a en Groen! die niet werden herkozen. 
° De mooiste handgemaakte moto's ter wereld zijn binnenkort te zien in Knokke-Heist.
° De badstad wil de mogelijkheid onderzoeken om tussen te komen in de schoolabonnementen van De Lijn. 
° De eindbalans van het toeristische zomerseizoen aan onze kust is volgens berekeningen van Westtoer positief.
° Cadzand-Bad moet over een paar jaar een Normandische sfeer uitstralen. 
° In Duinbergen zijn de natuurbehoudswerken in Park 58 met succes afgerond.  
° De badstad investeert in een nieuwe stratenveegmachine die ook onkruid kan verwijderen. 
° Het water dat benoorden Knokke-Heist uit de Scheldemonding in zee stroomt is sedert kort een stuk schoner.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Garnalenbedrijf Heiploeg zegt contracten vissers op. 
° De Vlaamse en andere mosselen van Mytilus
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 20.30 Open All Hours, 22u Have I got news for you, BBC2: 21u Exmoor, 21.30 Gardeners' World, 22u Galapagos, 23u QI, VT4: 20.35 The Sixth Sense, Canvas: 20.50 Journeys into the ring of fire
LIPPENS BLIKT TERUG OP VERKIEZINGEN 

Een nostalgisch gestemde burgemeester Lippens heeft donderdagavond bij het begin van de gemeenteraad teruggeblikt naar de voorbije verkiezingen. Hij zei gelukkig te zijn met het goede resultaat van zowel z'n partij Gemeentebelangen als de VLD.  Geëmotioneerd drukte hij z'n spijt uit over het feit dat de SP.a-raadsleden Ronny Dhondt en Hélène Monbaliu niet werken herkozen. Hij noemde ze "mensen die zich jarenlang enorm veel voor de gemeenschap hebben ingezet".  Ook was er lof voor Groen!-fractieleider Ann Croackaert, die volgens de burgemeester de "groene ideeën steeds op een charmante en zeer positieve manier vertolkte". Lippens stelde dat hij deze vertrekkende raadleden beschouwt als vrienden en dat hij ook in de toekomst hun opmerkingen "met veel respect zal aanhoren". Ook zei de burgemeester dat het hem plezier doet dat Leo De Waele van het Vlaams Belang toch in de gemeenteraad blijft.  Ten slotte was er nog dank aan de gemeentelijke diensten die de verkiezingen vlot hebben doen verlopen en de avond zelf nog gezorgd hebben voor "een propere gemeente door de aanplakborden onmiddellijk weg te nemen".  
     

'S WERELDS MOOISTE MOTO'S 

De mooiste handgemaakte moto's zijn binnenkort te zien in Knokke-Heist. In Scharpoord worden van 9 december tot 7 januari namelijk de orgineelste en meest imposante Custom bikes ter wereld tentoongesteld.  Volgens de organisatie is het voor het eerst dat voor de tentoonstelling "Kunst op Wielen" de wereldtop wordt samengebracht. Er worden tweewielige kunstwerken verwacht uit de Verenigde Staten, Polen, Rusland, Duitsland,  Frankrijk en ons land. Motorbouwer Ralf Dodt bouwt speciaal voor deze tentoonstelling de zwarte bike ‘Spirit of Darkness’. Deze motorfiets is volledig bekleed met chromen onderdelen.  Bezoekers zien straks ook airbrush-artiest Ingo Kruse live aan het werk. Hij won al eerder prijzen op shows in Daytona en Sturgis.
   

TUSSENKOMST IN LIJNABONNEMENTEN? 

Naar aanleiding van een vraag van Groen-gemeenteraadslid Ann Croeckaert wil burgemeester Lippens de mogelijkheid bekijken om in te stappen in het derdebetalersysteem van De Lijn voor scholieren. Via dit systeem kan de gemeente als derde tussenkomen in de vervoerskosten. De minimale bijdrage die van de derdebetaler verwacht wordt bedraagt  25 % van de kostprijs. Het zou een belangrijke beslissing betekenen gezien veel jongeren uit Knokke-Heist gebruik maken van de tram om scholen te bereiken in Zeebrugge en Blankenberge. Lippens zegt dat hij zich bewust is van het belang van het Openbaar Vervoer en dat hij in deze zaak wil "een oplossing vinden". In het verleden zijn pogingen in verband met het derdebetalersysteem echter steeds gestrand op een weigering van het schepencollege. 
    

POSITIEVE ZOMERBALANS  

De eindbalans van het toeristische zomerseizoen aan de Belgische kust is volgens berekeningen van Westtoer positief. In vergelijking met 2005 is er in de periode juni-september een omzetgroei van 1,7 % gerealiseerd. Die groei is vooral te danken aan de stijging van het dagtoerisme met 5,5 %. Het was vooral het mooie weer in juni, juli en september, dat een positief effect had op het weergevoelige dagtoerisme. Het verblijfstoerisme daalde met 0,6 %. Verder blikken de restaurants in onze regio terug op een zomerseizoen dat ruim 3 procent beter was dan dezelfde periode vorig jaar. 
    

OMZETGROEI IN CIJFERS

De stijging van de omzetgroei oefende een positieve invloed uit op de omzet van de attractiepunten (+4,9 %) en de restaurants (+3,1 %), terwijl de daling van het verblijfstoerisme vooral te wijten is aan de lichte achteruitgang (-1,4 %) van de markt van de huurvakantiewoningen. Een lichte groei is er wel in de sector van de hotels (+1,5 %) en de vakantiedorpen (+1,5 %). De campings (-0,8 %) en de vakantiecentra voor sociaal toerisme (+0,4p) bleven status-quo, aldus Westtoer. 
Het mooie weer in juni en juli had een positief effect op het weergevoelige dagtoerisme ( 15,1 p in juni, 18,8 p in juli). Op het verblijfstoerisme was dat effect minder groot ( 3,5 p in juni, 2,2 p in juli). De attracties profiteerden in juni ( 19,5 p) mee van de vele dagtoeristen. In juli hadden de attracties enigszins te lijden onder het ideale strandweer (-5,6 p). De restaurants en terrassen deden vooral in juli goede zaken ( 19,6p), maar de sombere augustusmaand zorgde voor een sterke achteruitgang van zowel dagtoerisme (- 16,8 p) als verblijfstoerisme (-7,5 p). 
Het mooie weer in september zorgde opnieuw voor een vooruitgang van zowel dagtoerisme ( 19,7 p) als verblijfstoerisme ( 4,4 p), met positieve gevolgen voor de attractiepunten ( 23,0 p) en in mindere mate voor de restaurants ( 3,9 p). Opvallend is dat binnen het verblijfstoerisme de sector van de huurvakantiewoningen er in september het sterkst op vooruit ging ( 6,3 p), aldus Westtoer in zijn mededeling.
    

    
NORMANDISCH CADZAND-BAD 

Het nieuwe Cadzand-Bad moet de sfeer en uitstraling krijgen van De Haan en van Franse badplaatsen als Deauville en Trouville.  Dat blijkt uit het beeldkwaliteitsplan dat zopas door het stedenbouwkundig bureau van Kees Stegenga uit Tilburg is gepresenteerd. Stegenga is een liefhebber van de Belle Epoque en de Art Deco stijl zoals die in Normandië nog veel te vinden is in de architectuur. Blikvanger in het nieuwe Cadzand wordt onder meer hotel De Schelde dat een vuurtorenachtige ’uitschieter’ krijgt van 32 meter hoog. Uitvoering van het nieuwe ontwikkelingsplan voor deze badplaats vlak over de grens duurt zeker tien tot vijftien jaar.
   

PARK 58 

Volgens Patrick Demaecker, conservator van Park 58 in Duinbergen, zijn de natuurbehoudswerken in het duingebied met succes afgerond.  Een kleine groep vrijwilligers van Natuurpunt heeft zich daarvoor ingezet. Naast het maaien van de graslanden werd voor het eerst ook een oude duingang, die volledig verstruweeld was, opnieuw opengemaakt. Daardoor kreeg niet alleen de groeiplaats van het zeldzame Zeepkruid meer ruimte, maar ook is een vergeten zitbank opnieuw bereikbaar geworden. De conservator vraagt aan de bezoekers te genieten van het park- en duinlandschap, maar geen afval achter te laten; ook geen hondenpoep. Verder mag men evenmin duinplanten plukken. De meeste soorten zijn trouwens beschermd. 
   

MEER DAN VEGEN ALLEEN
  
Het gemeentebestuur in Knokke-Heist gaat investeren in een veegmachine om de straten in de badstad net te houden.  Het gaat om de dringende vervanging van een apparaat dat reeds sedert 10 jaar in dienst is. Naast het gewoon vegen van straten en paden zal de nieuwe machine ook in staat zijn om onkruid te verwijderen. Met de aankoop is een bedrag van 175.000 euro gemoeid. 
    
SCHONER WATER 

Het water dat benoorden Knokke-Heist uit de Scheldemonding in zee stroom is sedert kort een stuk schoner. De zuiverheid van dat water speelt 's zomers mee een rol bij het bepalen van de kwaliteit van het zwemwater in de badstad.  Het Scheldewater is properder omdat de riolering van 15.000 huishoudens op de Antwerpse linkeroever voortaan aangesloten is op een zuiveringsstation. Tot voor kort werd dat rioolwater ongezuiverd op de Schelde geloosd. Begin volgend jaar worden nog meer rioleringen in Antwerpen aangeloten op de zuivering. Het lozen van onbehandeld afvalwater is al jaren een van de oorzaken van vervuiling in de Schelde en de Noordzee. 
    

KRINGWINKEL 

Zoals elk jaar organiseert De Kringwinkel opnieuw een ‘Dag van De Kringwinkel’ op zaterdag 21 oktober. Ook het kringloopcentrum ’t Rad in de badstad neemt deel aan de feestelijkheden met een uitverkoop van huisraad. De voorkant van de winkel werd helemaal ‘meubelvrij’ gemaakt en een gigantische hoeveelheid decoratie, keukenmateriaal, kaders, boeken en platen worden er aan spotprijzen verkocht.
   
http://www.trad.kringloop.net/
    

 

Heiploeg zegt contracten vissers op 
 
Het Nederlandse bedrijf Heiploeg in het Groningse Zoutkamp heeft alle 60 contracten met Nederlandse garnalenvissers opgezegd. Dat meldt Visserijnieuws. Het bedrijf reageert daarmee op de toetreding van Roem van Yerseke tot de garnalenmarkt. Omdat het Zeeuwse mosselbedrijf hogere prijzen biedt zegde een handjevol vissers zelf al hun contracten op. Dat was voor Heiploeg aanleiding om alle contracten op te zeggen. Roem van Yerseke wil binnen enkele jaren een marktaandeel van 30 tot 40% hebben. 

De Vlaamse en andere mosselen van Mytilus
Nederlandse 'Groenen' tekenen doodsvonnis Zeeuwse mossel

Hoe reageert een ondernemer als een monopolie de prijs van een gegeerd product opdrijft? Alternatieven zoeken. Dat doet ook Mytilus, dat vanuit Oostende het Zeeuwse mosselmonopoly wil aanpakken met de verwerking en distributie van buitenlandse én Vlaamse mosselen.
 
In september kopten de kranten dat de Vlaamse mosselen eindelijk gearriveerd waren. Dat is wat overdreven. Amper 2,5 ton bereikte de consument, die in de kleinhandel tot 6 euro per kilo betaalde. Leendert 'Leen' Sies, zaakvoerder van Mytilus bvba, dat de mosselen verdeelde: "Er is slecht gecommuniceerd. Eerst suggereerde een producent dat de Vlaamse mosselen de positie van de Zeeuwse zullen ondermijnen. 
 
Het aanbod is echter te klein. Vergeet niet dat die mosselen werden opgehaald door een ploeg duikers. Ook dat verklaart waarom Vlaamse mosselen de Zeeuwse niet kunnen beconcurreren op prijs. Ik heb altijd geleerd dat je pas reclame maakt als je voldoende aanbod hebt en je de beloofde prijs kan waarmaken."
 
Vlaamse kweek in verre toekomst
De eerste Vlaamse mosselen werden gekweekt door één Vlaams bedrijf, Ship Technics van José Reynant. Toch verwacht Sies dat er concurrenten zullen opdoemen. Hij verwijst naar de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling in Oostende, die gesubsidieerd met Vlaamse en Europese middelen (540.000 euro) de grootschalige kweek van Vlaamse mosselen onderzoekt. 
 
Voor de kust van Nieuwpoort laat de stichting dertien metalen constructies te water, waarop mossellarven spontaan zaad aanbrengen. Volgend jaar kunnen de mosselen geteeld worden. "Het is niet de bedoeling dat we de privésector beconcurreren, want dit project duurt nog ten hoogste twee jaar," aldus Luc Mellaerts van de stichting. "Dan is het aan de reders."
 
Ooit lanceerde Ivan Victor, directeur van de stichting, dat de Vlaamse kweek 14.000 ton zou halen, of zowat de helft van de import. Sies' vennoot Peter Blok, zelf actief in de kweek van hangmosselen, acht dat fel overdreven. "Om dat aantal te halen, moet je de kustlijn van Knokke tot Nieuwpoort volhangen met kweekconstructies."
 
Toch geloven beide Zeeuwen in de toekomst van de Vlaamse mossel. "Die heeft kansen dankzij de lamentabele toestand van de Nederlandse kwekers," klinkt het bij Sies. Als de prijs van een monopolistisch product stijgt, worden alternatieve aanvoerbronnen aangeboord, zelfs tegen een kostprijs die vroeger niet haalbaar was. Op enkele jaren steeg de prijs van de Zeeuwse mossel met twee. "Tijd voor alternatieven," aldus Sies.
 
Nieuwpoort of Oostende?
Mytilus heeft geïnvesteerd in een verwateringsinstallatie, waarin de mosselen tot een maand (in plaats van drie tot vijf dagen) bewaard kunnen worden (op voorwaarde dat de vismijn, zoals beloofd, ervoor zorgt dat zout zeewater wordt aangevoerd). Zo'n installatie is noodzakelijk om te stockeren en dus efficiënt te verhandelen. Momenteel is Mytilus het enige bedrijf in België met een vergunning (van het Federale Voedselagentschap) om mosselen te verwateren.
 
Ook kan het de mosselen, die in dikke kluwens aangeleverd worden, machinaal verwerken tot een verhandelbaar product. Er werd al zo'n half miljoen euro geïnvesteerd. "Gezien de relatief hoge investering en de geringe aanvoer, zie ik niet zo snel een concurrent opstaan," aldus Sies. "Eenmaal de omzet in Vlaamse mosselen draait, kan dat snel veranderen."
 
Er is wel onenigheid over de plaats van bestemming van de Vlaamse mosselen. Mellaerts stelt dat de naar schatting 800 ton van de Nieuwpoortbank naar de vismijn van Nieuwpoort gebracht worden: "Het zijn klasse A-mosselen, die onmiddellijk de pan in kunnen." Volgens Sies klopt dat niet. Bovendien zal hij binnen twee jaar - eens er voldoende aanbod is - over de levering van mosselen moeten onderhandelen met de vissers, en niet met de stichting. "Tenzij je de sector wil verstaatsen. Hoe dan ook zullen we in Oostende mosselen behandelen, desnoods buitenlandse."
 
Canadese mosselen
Aanvankelijk waren de plannen van Mytilus bijzonder ambitieus. Sies maakte een deal met Freddy Pollet, topman van de vismijn. Pollet werd aandeelhouder van Mytilus en engageerde de vismijn voor zware investeringen in de verwerking en opslag van mosselen. Via Bloks contacten kon Oostende de spil van de handel van Canadese mosselen worden.
 
"In zes uur zouden ze op de luchthaven van Oostende worden aangevlogen vanuit Newfoundland," aldus Peter Blok. "Dat zou de Nederlanders serieus concurrentie kunnen aandoen. Vergeet niet dat een Canadese mossel - beter van kwaliteit dan de Zeeuwse - amper een halve euro per kilo kost. Met alle kosten erbij, komen ze in de handel terecht tegen 4 euro per kilo. Of een derde minder dan de Zeeuwse."
 
Tot dusver kwam van dat verhaal niets terecht. Pollet werd door zijn voogdijschepen verplicht uit Mytilus te stappen en heeft een conflict met Sies (zie Is er iets aan het rotten in de staat Oostende'? in Trends, 5 oktober 2006, blz. 18). Blok: "Pollet investeerde geen euro en kwam geen enkele belofte na. Dat verhaal is afgesloten. Ik hoop dat we vandaag, na de verkiezingen, met een frisse start onze relaties met de vismijn kunnen herbekijken."
 
De aanvoer van de Vlaamse producten is in volume en tijd beperkt. Dus zal Mytilus Canadese, Ierse, Deense en andere mosselen verwerken, verwateren en distribueren. De totale capaciteit van het Vlaamse verwerkingsbedrijf bedraagt 3000 ton. "Ons aandeel is weliswaar een fractie van de totale consumptie in België (28.000 ton)," weet Sies. "Maar de Nederlandse producenten houden ons in het oog. Zeker als we ooit de Canadese plannen kunnen heractiveren, vormen we een bedreiging."
 
Moeilijke start
Dat zal nog wel even duren. De moeilijke start van Mytilus blijkt ook uit de cijfers. Volgens de meest recente cijfers (gepubliceerd in maart 2005) heeft Mytilus een negatieve cashflow van 55.000 euro, een negatief eigen vermogen van 42.000 euro en een overgedragen verlies van 72.000 euro. Sies, tot voor enkele jaren verkoopmanager van een Zeeuws mosselbedrijf: "Heb je al ooit een onderneming gezien die meteen winst maakt met een totaal nieuwe activiteit op een onbestaande markt? In 2007 halen we 12 miljoen euro omzet en we streven naar break-even. We hebben een gezond en realistisch businessplan. En een bankier die in het project gelooft."    (Hans Brockmans)  Bron : Trends.be
 
'Groenen' tekenen doodsvonnis Zeeuwse mossel
 
'Het moment is rijp om met Vlaamse en ingevoerde mosselen de belangrijkste afzetmarkt van mijn mede-Zeeuwen aan te pakken: België." Dat zegt Zeeuws-Vlaming Peter Blok, die investeert in het Oostendse bedrijf Mytilus , dat vanuit Oostende het Zeeuwse mosselmonopolie wil aanpakken met de verwerking en distributie van buitenlandse én Vlaamse mosselen. 
 
Volgens Blok is de sector van de Zeeuwse mosselen kapotgemaakt door het monopolie van Delta Mossel, Roem van Yerseke, Prins en Dingemanse. Dat trio heeft ooit zelf de import van buitenlandse mosselen onmogelijk gemaakt door te eisen dat ze niet mochten verwerkt worden in Nederlands water. 
 
Volgens Wim van de Plasse, topman van mosselhandelaar Delta Mossel, stevenen we af op het einde van de Zeeuwse mossel omdat de 'groenen' willen dat hij dient als vogelvoer.
 
 'De Vlaamse mossel in spe zal kunnen profiteren van dat drama', zegt hij. De houding van de natuurjongens heeft de prijs van de mosselen de hoogte in gekatapulteerd: een kilo mosselen kost vandaag 6 euro, een verdubbeling tegenover vroeger, omdat het aanbod met de helft afnam. 

Van de Plasse: "We zijn verplicht 100 miljoen kilo op de droge platen te laten liggen voor de vogels. Maar als ze niet worden bewerkt, vallen mosselgronden in slaap en sterven ze uit."      Bron: Trends
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Kayah Van Landschoot, dochter van Jason en Karen De Rycke, Staatsbaan 74/bus4, Maldegem
Viggo Copman, zoon van Gregory en Melissa Neyts, Lobbrechtstraat 26, Brugge
Melissa Haerens, dochter van Peter en Patricia Pielaet, Burgemeester Gratamastraat 15, Sluis (Ndl)
Ziete Bekaert, dochter van Peter en Sara Pluquet, Molenstraat 3, Zedelgem
Djuly Martens, dochter van Johannes en Stella Jongema, Zuidlangeweg 2, Sluis (Ndl)
Annefleur Hoogesteger, dochter van Robert en Jenneke van Duuren, Nieuwstraat 37, Sluis (Ndl)
Seppe Le Bacq, zoon van Nick en Veerle De Sterck, Olieslagerijstraat 50, Oostkamp
Thomas en Maxim Goethals, zonen van Tom en Sabine Depauw, Gemeenteplein 44/A/12, Kn-H
Kytana Dalle, dochter van Jonathan en Nena De Veirman, Van Maerlantstraat 6/01, Blankenberge
Rica Denon, dochter van Kristoffel en Anneke Van Troyen, Gildenhofstraat 15, Brugge

Aangifte Huwelijk

Karim Kerkeni en Priscilla Stevelinck-Waterschoot, Sluisstraat 36/21, Kn-H

Huwelijken

Lode De Waele en Christel De Roo, Heistlaan 105/1, Kn-H 
Wim Vandierendonck en Jaimie Daelman, Blankenbergse Steenweg 58/202, Zuienkerke

Overlijdens

Gabriella Verstichelen, 88 jaar, echtg. van André Devriese, Koningslaan 102, Kn-H 
Rosaline Joyeux, 65 jaar, wed. van Robert Vico, Magere Schorre 81, Kn-H 
Roberte Hanskens, 64 jaar, echtg. van Dirk Van De Voorde, Lessensestraat 35, Geraardsbergen 
Wolf Hasler, 66 jaar, Heldenplein 14/51, KN-H 
Henri Verstraet, 69 jaar, echtg. van Georgette Copman, Schuttershof 5, Sluis (Ndl) 
Paul Van Lerberghe, 86 jaar, wed. van Irène Asselberghs, Swolfsstraat 11/AP2N, Kn-H
       

20.10.1899  Geboorteverjaardag van Marnix Gijsen, Vlaams schrijver 
20.10.1950  Geboorteverjaardag van Tom Petty, Amerikaans rockmuzikant 
Op 20 oktober 1968 trouwt Jacqueline Kennedy (39) met Aristoteles Onassis (62) op zijn privé-eiland Skorpios.
20.10.1994 Overlijdensverjaardag van Burt Lancaster, Amerikaans filmacteur
Als gevolg van de Agusta-smeergeld-affaire neemt Willy Claes op 20 oktober 1995 ontslag als secretaris-generaal van de NAVO.
Zo'n 300.000 mensen lopen op 20 oktober 1996 mee een Witte Mars en tonen zo hun ongerustheid over de affaire Dutroux.
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 19 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Knokke-Heist werkt aan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor alle hotels in de badstad. 
° Het ziet er naar uit dat de laagwaterlijn in Heist West op den duur zo goed als onbereikbaar zal worden voor toeristen die de badstad aandoen. 
° De leerlingen van de gemeentelijke basisschool Het Anker in Heist kunnen binnenkort al spelend experimenteren met allerlei nuttige technieken. 
° Op 20 november start de bouw van de overkapping voor de IJspiste op het Verweeplein in Knokke. 
° Volgende maand beschikt de fusiegemeente Sluis over een eigen TV-station.
° Tot begin volgend jaar kan men in Knokke-Heist de fantasierijke schilderijen bewonderen van de Peruviaanse kunstenaar Jose Alfaro. 
Op 28 oktober wordt in zaal Ravelingen in Heist voor de vijfde keer het "Falloutfest" gehouden.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Zaak mosselzaad voor Europees Hof 
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII: 22.50 Elephant, BBC1: 22u Ancient Rome,  BBC2: 20u Seven wonders of the industrial world, 
HOTEL-RUP

Knokke-Heist werkt aan een nieuw toeristisch strategisch plan dat speciale hotelzones zal bevatten. Daartoe wil het gemeentebestuur een Ruimtelijke Uitvoeringsplan opmaken. Het nieuwe RUP is specifiek voor alle bestaande hotels. Het zal ook de site van het Casino, La Réserve en een stuk van Duinenwater omvatten. De bedoeling is om minstens het huidige hotelbestand te behouden en de hotels de nodige uitbreidingsmogelijkheden te geven. De opdracht om het nieuwe plan uit te werken wordt geraamd op 65.000 euro.  De hotel-rup zal de komende maanden worden opgesteld in samenspraak met de hotelsector in de badstad. 
 

KLETSKOP WORDT NIET AFGEGRAVEN 

Het ziet er naar uit dat de laagwaterlijn in Heist West op den duur zo goed als onbereikbaar zal worden voor toeristen die de badstad aandoen.  Het is namelijk zo goed als zeker dat de steeds verder aanwassende zandbank "De Kletskop" niet zal kunnen worden afgegraven. Dat komt omdat men onzeker is hoever de inhoud van het munitiedump voor de kust in westelijke richting is verschoven.  Het dump in kwestie bevat zo'n 35.000 ton oorlogstuig dat na de Eerste Wereldoorlog boven de zandbank "De Paardenmarkt" werd in zee gestort.  Volgens Natuurpunt zorgt de zandbank "Paardenmarkt" voor een mooi zeezicht met winst voor de natuur en een meerwaarde voor de veiligheid. 
 
 
Klik hier voor het dossier Paardenmarkt 
 
 

"Heist moet niet beschermd worden tegen de zandbank. 
Heist wórdt beschermd door de zandbank ! 

Natuurpunt reageert zeer verbaasd op de voorstellen van Minister Verwilghen om de zandbank voor het natuurgebied de Baai van Heist af te graven. Niet alleen is dit in tegenstrijd met de visie op het marien reservaat dat op exact dezelfde plaats is afgebakend in de zomer van 2006 door Minister voor Noordzee Landuyt. Dit zal ook betekenen dat het munitiestort van de Paardenmarkt terug blootgelegd wordt, of erger zelfs: mee opgegraven wordt. Uit eerdere studies bleek immers dat door zeestromingen de (nog vrij intacte) gifgranaten verschoven zijn. De visie van Natuurpunt: De zandbank “Paardenmarkt” zorgt voor een mooi zeezicht met winst voor de natuur en een meerwaarde voor de veiligheid.In de ondiepe zee voor het strand van Heist-West bevindt zich al sinds mensenheugenis de ‘Paardenmarkt’, een zandbank die na WO I is gebruikt als chemisch munitiestort voor 35.000 ton giftige granaten en patronen. Met de aanleg van de oostelijke strekdam van de Zeebrugse voorhaven ontstond niet alleen het Vlaams natuurreservaat ‘De Baai van Heist’, de gewijzigde zeedynamiek zorgde er ook voor dat de ‘Paardenmarkt’ geleidelijk aangroeide. Sinds 2003 is het zeezicht verrijkt met een periodiek droogvallende zandbank, die snel is ontdekt door zeevogels en zelfs zeehonden. De nieuw afgezette lagen slib en zand vormen ook een bijkomende bescherming tegen het vrijkomen van de giftige erfenis van de ‘Paardenmarkt’.Het idee van Minister Verwilghen om de zandbank af te graven zou dan ook betekenen dat er mogelijk terug munitie bloot komt te liggen (of zelf opgeschept zou worden). Munitie die bovendien (zo blijkt uit recente wetenschappelijke studies) nog zeer actief is zowel naar ontsteking als naar toxiciteit. Bovendien biedt de zandbank extra bescherming tegen storm(vloed)en. De zandbank kan ook een meerwaarde bieden voor het toerisme aan de Vlaamse kust dankzij een breed strand. De Kustwerkgroep van Natuurpunt vraagt een afdoende bescherming van deze nieuwe kustnatuur in volle ontwikkeling, dit in conformiteit met de visie van Minister van Noordzee Renaat Landuyt op het recent afgebakende mariene reservaat “Baai van Heist”. 
 

ONTDEKKASTEEL

De leerlingen van de gemeentelijke basisschool Het Anker in Heist kunnen binnenkort al spelend experimenteren met allerlei nuttige technieken.  De aankoop van een zogeheten "Ontdekkasteel" moet dit mogelijk maken.  Dat is een veelkleurig meubel met 5 los te koppelen torens en kasten gevuld met zo’n 80 techniekopdrachten. Kinderen van de derde kleuterklas tot het zesde leerjaar kunnen elk op hun eigen niveau kennis maken met het boeiende van de techniek. Ze leren bijvoorbeeld: metselen met kleine baksteentjes en metaal en hout bewerken. Verder maken ze kennis met energie en energiebesparing. Zelfs wordt ze bijgebracht hoe ze autootjes kunnen bouwen, banden plakken, en hun eigen tandpasta of badzout maken.  Zo ontdekken de kinderen dat techniek leuk, uitdagend, boeiend en afwisselend is. De Ontdekkastelen moeten kinderen, vaker kennis laten maken met de vele aspecten van techniek. Het uiteindelijke doel is dat kinderen in een vroeg stadium enthousiast worden en later vaker doorstromen naar technische opleidingen. Het Ontdekkasteel betekent een investering van zo'n 6.500 euro. 
 

IJSPISTE 

Volgende maand begint op het Verweeplein in Knokke de bouw van de overkapping voor de traditionele IJspiste en Kerstdorp.  De technische uitrusting komt deels op de rijbaan van de Piers de Raveschootlaan. Uit veiligheidsoverwegingen zal in de laan ter hoogte van het Verweeplein enkel verkeer in de richting van de Elizabetlaan toegelaten worden.  Verder komt er een parkeervrije zone bij de ingang van de kerstmarkt, om vlotte interventies van de hulpdiensten mogelijk te maken. Tijdens de periode van de IJspiste is er ook een alternatieve schikking voor de woensdagmarkt. Deze wordt dan gehouden op de oostelijke rijbaan van de Lippenslaan tussen het Verweeplein en de zuidelijke rijbaan van de Elizabetlaan. De opbouw van de overkapping begint op 20 november.  De IJspiste opent z'n deuren op 9 december en schaatsers kunnen er tot 7 januari hun hart ophalen. 
 

TV-STATION VOOR SLUIS

De fusiegemeente Sluis krijgt een eigen TV-station. De lokale radiozender Scheldemond FM begint op woensdag 1 november met televisieuitzendingen in onze buurgemeente. In eerste instantie betreft het hoofdzakelijk het doorzenden van een teletekstkrant. Later wordt ook uitgepakt met TV-nieuws uit de regio.  De nieuwe televisie-omroep wordt op de West-Zeeuwse kabel verdeeld maar heeft geen etherfrequentie. Derhalve zijn de programma's straks niet in Knokke-Heist te ontvangen.  Scheldemond TV wordt volledig bekostigd met sponsorgeld en eigen middelen.
 

JOSE ALFARO 

Vanaf 1 november stelt een Zuid-Amerikaanse kunstenaar tentoon in Knokke-Heist. De 41-jarige Jose Alfaro is afkomstig uit het noorden van Peru en heeft al zo'n 20 jaar allerlei prijzen in de wacht gesleept. Vele werken van Alfaro zijn in het bezit van Noord-Amerikaanse kunstverzamelaars. Zijn werk brengt de toeschouwer terug naar de onbezorgde kinderjaren toen in de fantasie alles mogelijk was.  Die fantastische bedenksels vinden we terug in de schilderijen van Alfaro.  De tentoonstelling wordt gehouden in de Newman Art Gallery in de Dumortierlaan en loopt tot 7 januari. 
 

FALLOUTFEST-LUSTRUM 

Op zaterdag 28 oktober wordt in zaal Ravelingen in Heist voor de vijfde keer het "Falloutfest" gehouden. Dit festival werd oorspronkelijk georganiseerd door en voor jongeren uit Knokke-Heist, maar trekt ondertussen internationale artiesten en een internationaal publiek! Vorig jaar waren er 500 bezoekers.  Dit keer verwacht men nog meer mensen. Op de affiche staan namelijk grote publiekstrekkers zoals Venerea uit Zweden, de Britse formatie "Hell is for Heroes" en uit Duitsland "Waterdown" en "Fear my Thoughts".  Het "Falloutfest" gaat op de laatste zaterdag van oktober reeds om 18u van start. 
 

VENEREA (SWE) 
Hell Is For Heroes (UK) 
Waterdown (GER) 
Fear My Thoughts (GER) 
Morda - Lost In Rhone 
Maudlin - Hangin' Out 
The Boss - The JD Theory 
 

Zaak mosselzaad voor Europees Hof 

De Europese Commissie sleept Nederland voor het Europees Hof van Justitie omdat het mossel- en oesterzaad uit andere landen van de EU weert. Eerder dit jaar verbood de Raad van State het uitzaaien van Iers mosselzaad in de Oosterschelde om het kwetsbare leefgebied te beschermen. Brussel is het niet eens met die boycot. Volgens de Europese Commissie is het risico op een verstoring van het leefgebied niet zo groot dat daarvoor de Europese vrijhandel beperkt moet worden. 
 

19.10.1862 Geboorteverjaardag van Auguste Lumière, Frans uitvinder van de film 
19.10.1944 Geboorteverjaardag van Peter Tosh, Jamaïcaans reggaezanger 
19.10.1963 Geboorteverjaardag van Laurent, BeLgisch prins 
Op 19 oktober 1989 worden de Guilford Four, vier vermeende IRA-terroristen, vrijgelaten die 15 jaar onschuldig in de gevangenis hebben gezeten.
Petra Kelly, een van de oprichters van de Duitse Groenen en Gert Bastian worden op 19 oktober 1992 dood aangetroffen in hun flat in Bonn.
19.10.2003 Overlijdensverjaardag van Alija Izetbegovic, president Bosnië 
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 18 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Bepaalde Ruimtelijke Uitvoeringsplannen in de badstad worden aangepast om het exclusieve karakter van de villawijken te behouden. 
° Op 6 en 7 november wordt in Knokke-Heist het tweejaarlijkse Feest van de Senioren gehouden. 
° Wie wil meedoen aan de traditionele Canadese Bevrijdingsmars dient zich nog voor het einde van de maand in te schrijven. 
° Als afsluiting van de bibliotheekweek worden zaterdag in Scharpoord tweedhandsboeken te koop aangeboden. 
° In het kader van "Buren bij kunstenaars" stellen komend weekend kunstenaars in heel de provincie hun atelierdeuren open. 
° Knokke-Heist treedt toe tot de Interlokale Vereniging voor Archeologie "Brugge en Ommeland". 
° Bij de heraanleg van de trottoirs in de Engelsestraat komen de bomen niet in het gedrang. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Opvarende Katwijks vissersschip vermist op Noordzee
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 20u Architecture, 21u Natural World, BBC1 22u Who Do You Think You Are (Jeremy Irons), Canvas: 20.50 The Shining, 22.50 Witness to Victory, VijfTv: 22.20 The Whistle-Blower

EXCLUSIEVE VILLAWIJKEN

Burgemeester Lippens heeft aangekondigd dat hij door aanpassingen in bepaalde Ruimtelijke Uitvoeringsplannen van de gemeente "het specifieke karakter van de exclusieve villawijken" in Knokke-Heist wil bewaren. Zo komt er een verbod op het splitsen van grote percelen in te kleine bouwkavels. De gemeente wil meteen ook paal en perk stellen aan een trend waarbij gebouwen worden opgetrokken met zoveel mogelijk ondergrondse garages.  Twee bouwlagen garages onder een gebouw zullen in de toekomst dan ook verboden worden. Te kleine bouwkavels in villawijken gaat "steeds ten koste van bomen en groen" verduidelijkte de burgemeester. Het ontwerp van het eerste Ruimtelijke Uitvoeringsplan dat in die zin werd her-opgesteld betreft de Wijk Prins Karellaan.  Het RUP in kwestie wordt begrensd door ondermeer de Kustlaan, de Golf en de Churchilllaan.  Deze ontwerp RUP zal donderdagavond door de gemeenteraad worden aanvaard.  Daarna volgt het wettelijk voorgeschreven openbaar onderzoek. 
 

FEEST VAN DE SENIOREN 

Naar tweejaarlijkse gewoonte organiseert het gemeentebestuur van Knokke-Heist andermaal het Feest van de Senioren. De bijeenkomst is bedoeld voor alle 70-plussers en hun partner die in de badstad wonen. Iedereen krijgt een uitnodiging per brief.  Wegens het grote aantal gegadigden wordt één groep uitgenodigd op maandag 6, en een andere op dinsdag 7 november.  Er is wèl altijd keuze tussen een namiddag- en avondvoorstelling. Op het programma onder meer Connie Neefs, Bart Kaëll en cabaretier Hugo Symons. Het showballet Generation Next o.l.v. Bart Rogier van de Parijse Lido zorgt voor een bijzondere sfeer en het Trio Coppejans voor de muzikale begeleiding.  Tickets dient men vooraf af te halen in Scharpoord. 
 

CANADESE BEVRIJDINGSMARS 

Wie wil meedoen aan de traditionele Canadese Bevrijdingsmars dient zich nog voor het einde van de maand in te schrijven.  Ook dit jaar wordt de Canadaweek in Knokke-Heist op sportieve wijze afgesloten met een uitgebreid Wandelweekend.  Op zaterdag 4 november wordt de Monumententocht gehouden. Dat is een omloop van 6, 10, 15 of 21 km langs de monumenten die werden opgericht ter nagedachtenis aan de beide wereldoorlogen. Op zondag 5 november wordt de eigenlijke Bevrijdingsmars gewandeld. Dat gebeurt meteen al voor de 33ste keer. Vanaf 7.30 's morgens vertrekken de bussen naar Hoofdplaat, waar een uur later de start plaatsheeft.  De aankomst is 33km verder op het Verweeplein in Knokke. Er kan trouwens ook gewandeld worden van Knokke naar Retranchement en terug over een afstand van 18km. 
 

BOEKENVERKOOP

Ook dit keer worden bij het einde van de Bibliotheekweek in de badstad tweedehandsboeken van de hand gedaan. De boekenverkoop wordt nu zaterdag gehouden in de hal van het cultuurcentrum Scharpoord, vlakbij de ingang van de bibliotheek. Jeugdboeken en volwassenenromans worden samen met informatieve boeken en tijdschriften aangeboden tegen interessante prijzen. Men kan er zaterdag terecht van 10 tot 17 uur. 
 

BUREN BIJ KUNSTENAARS 

In het kader van "Buren bij kunstenaars" stellen vrijdag, zaterdag en zondag, kunstenaars in heel de provincie hun atelierdeuren open.  Amateurs en professionelen uit heel diverse disciplines participeren in het project. Geïnteresseerden kunnen zo nader kennis maken met grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst en allerlei kunstambachten. Door de ateliers ook al op vrijdag open te stellen, wordt ook aan scholen de kans geboden een kunstenaar aan het werk te zien in zijn atelier. Zo bezoeken sommige klassen van de Ter Duinen Campus Heist het atelier van de Lisseweegse kunstenaar Marnix Deman. 
 

RAAKVLAK 

Vanaf 1 januari treedt Knokke-Heist toe tot de Intergemeentelijke Vereniging voor Archeologie "Brugge en Ommeland", beter bekend als "Raakvlak".  De vereniging zal onder meer de zorg voor archeologische vondsten op zich nemen, informatie verstrekken, opgravingen coördineren en de administratieve link met de hogere overheid waarnemen. Raakvlak zal ook samenwerken met heemkundige kringen en het Museum Sincfala, en de toeristische uitbating van archologische sites mogelijk maken. Komende donderdag zal de gemeenteraad ook een vertegenwoordiger aanduiden in deze interlokale archeologische vereniging. 
 

ENGELSESTRAAT 

Naar aanleiding van de heraanleg van de trottoirs in de Engelsestraat tussen de Brieshelling en de Wandelaar worden momenteel ook werkzaamheden uitgevoerd door de nutsmaatschappijen. Tijdens het werk zijn het deze bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de toegankelijkheid van woningen en garages.  Bij het herleggen van de voetpaden zullen de bomen in de straat behouden blijven. Dat is ook het geval wat de werken in de Noordzeelaan en de Herfststraat betreft. De afwerking van de trottoirs in de Engelsestraat is voorzien op 13 november.
 

 
Opvarende Katwijks vissersschip vermist op Noordzee

Een 30-jarige matroos op de Katwijkse hektrawler KW172 Dirk Diedrik uit Katwijk wordt sinds zaterdag 14 oktober vermist op de Noordzee. De man is omstreeks 13.00 uur voor het laatst aan boord gezien. Het schip bevond zich op dat moment op ongeveer 80 kilometer ten noordoosten van de Engelse plaats Hull. De man is lid van de zogeheten achteropploeg van het schip die verantwoordelijk is voor het zetten en halen van de netten. Hij was op het moment van vermissing niet met werkzaamheden belast.
 

 
18.10.1920 Geboorteverjaardag van Melina Mercouri, Grieks zangeres en politica 
18.10.1926 Geboorteverjaardag van Chuck Berry, Amerikaans rock en roll musicus 
18.10.1931 Overlijdensverjaardag van Thomas Alva Edison, Amerikaans uitvinder
18.10.1939 Geboorteverjaardag van Lee Harvey Oswald, onwaarschijnlijke moordenaar van president Kennedy
Op 18 oktober 1943 wordt de schrijver A M de Jong door de SS vermoord.
18.10.1960 Geboorteverjaardag van Jean-Claude Van Damme, Belgisch acteur 
18.10.1982 Overlijdensverjaardag van Pierre Mendès-France, Frans politicus 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 17 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Er komt een nieuw proces in de zaak van de Namibische bokser die toeristen uit Knokke-Heist en Zwijnaarde doodreed en verwondde. 
° Na onderzoek over de telefonische bereikbaarheid van alle gemeentelijke diensten komen er nieuwe telefooncentrales in Knokke-Heist. 
° Reders aan de kust zijn bezorgd over het feit dat de visserijbiologen andermaal lagere vangstquota eisen. 
° In de Ter Duinen Campus Heist wordt aandacht besteed aan de "Dag van de Verzorgende". 
° Voorbereidingen voor de verdieping van de Schelde blijven doorgaan ondanks het gebrek aan draagvlak voor ontpolderen. 
° Naar aanleiding van de Bibliotheekweek wordt in Scharpoord ook aandacht besteed aan de Filmtop. 
° De brandweer van Knokke-Heist verleende assistentie bij brandweerproeven in Cadzand. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° SPORT: 
° New trial for Namibian Boxer
  Namibië wil zwaardere straf voor Bokskampioen die Vlaamse toeristen van de weg maaide.
° CMA CGM christens mega container ship 
  Nieuwste CMA CGM containerschip doet ook Zeebrugge aan.
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2 20u Who Do You Think You Are, 21u How to watch Wildlife, 22u Horizon, BBC1: 22u THE AMAZING MRS PRITCHARD, Canvas: 20.50 Allergic to life, 0.00 Marconi/Concorde
ZAAK NAMIBISCHE BOKSKAMPIOEN 

Er komt een nieuw proces voor bokskampioen Harry Simon die 4 jaar geleden in Namibië Vlaamse toeristen doodreed en verwondde.  Bij het ongeval vonden Michelle De Clerck uit Knokke-Heist, dokter Frederic De Winter uit Zwijnaarde en z'n 22 maanden oude baby de dood. Dokter Bert Coene uit Knokke-Heist raakte samen met z'n kinderen Pepijn en Ruth en Carol Cornelis uit Zwijnaarde zwaar gewond. De bokskampioen, die zaterdag 34 wordt, werd vorig jaar veroordeeld tot 2 jaar cel wegens doodslag door schuld. Hij bleef echter op vrije voeten door in beroep te gaan tegen het vonnis. Het hooggerechtshof heeft nu ook voor de Staat het licht op groen gezet om een nieuw proces aan te vatten met als doel een zwaardere straf voor de bokskampioen. Inmiddels heeft het "Motorvoertuigongelukfonds" nog steeds de 31 miljoen Namibische dollar schadevergoeding niet uitbetaald aan de Vlaamse gedupeerden. Dat komt overeen met 3,3 miljoen euro. Het fonds wacht momenteel op een verslag van deskundigen dat in Heist en in Zwijnaarde wordt opgesteld over de huidige gezondheidstoestand van de overlevenden van het ongeval. Met de uitbetaling zal echter gewacht worden tot ook het beroep in deze zaak is afgehandeld. 
 

Staat terug in Simon-kryt
(Namibische Staat terug in de ring tegen Harry Simon)

DIE staat is terug in die kryt nadat sy aansoek om verlof tot appèl teen die ligte vonnis wat die oudbokskampioen Harry Simon opgelê is vir sy roekelose optrede in die grubotsing vier jaar gelede wat drie lewens geëis het, Vrydag in die Hoërhof geslaag het. Regter Sylvester Mainga het nadat hy die staat se aansoek in kamers aangehoor het, bevel uitgereik wat aan die staat verlof gee om teen die Simon-vonnis te appelleer. Simon is op 4 Augustus verlede jaar deur streeklanddros Gert Retief in Walvisbaai skuldig bevind aan strafbare manslag. Dit volg nadat drie Belgiese toeriste op 21 November 2002 by die afdraai na Langstrand dood is in motorongeluk wat deur hom veroorsaak is.
Simon is tot vier jaar tronkstraf gevonnis waarvan twee jaar voorwaardelik opgeskort is. Die staat het kort hierna aangedui dat hy dié ligte vonnis nie gelate gaan aanvaar nie, maar daarteen gaan geappelleer. Die staat meen die vonnis weeg nie op teen die erns van die misdryf nie. Simon se regspan het ook kort na vonnisoplegging verlede jaar appèl aangeteken en die hof het sy borg van N$10 000 verleng in afwagting van die uitslag daarvan. 
Intussen het die Motorvoertuigongelukfonds (MVAF) nog nie die eis om skadevergoeding van meer as N$31 miljoen aan die vier Belge betaal wat die Simon-botsing oorleef het nie. Hulle is dr. Bert Coene, sy twee minderjarige kinders, Ruud en Pepijn, en me. Carol Cornelis. Dr. Coene se vrou, Michele de Clerck, is in die botsing dood, asook me. Cornelis se man, dr. Frederic de Winter en hul babadogtertjie van 22 maande, Ibe. Die rede vir die versuim is dat die fonds nog wag op die verslae van kundiges, onder wie mediese spesialis, wat onlangs ondersoek na die vier oorlewendes se omstandighede en gesondheidstoestand in België gedoen het. Regter Chris Greenland, korporatiewe raadgewer by die MVAF, het vroeër gesê hoewel die fonds onlangs span kundiges na België gestuur het om die geldigheid van die vier oorlewendes se eise te ondersoek, die eis nie afgehandel kan word alvorens die hof nie uitspraak in die appèlsake gelewer het nie. “As Simon se appèl misluk en dié van die staat slaag, word die eisers se saak uiteraard versterk,” sê Regter Greenland. “Intussen behoort ons binnekort die kundiges se verslae te hê. Daaruit sal ons kan vasstel of die eise regverdig is of nie.” Volgens Regter Greenland is dit nie in die MVAF se aard om oor eisbedrae te kibbel nie. “Ons laat ons deur die toepaslike wetgewing lei.” “Die feit dat twee mediese dokters in die ongeluk betrokke was, dra by tot die hoë eissom,” het me. Inonge Mainga, regsadviseur by die MVAF, vroeër aan Republikein gesê.  Die ongeluk het plaasgevind enkele maande voordat wetgewing op 2 Januarie 2003 in werking getree het wat perk van N$730 000 op die fonds se aanspreeklikheid geplaas het.
 

NIEUWE TELEFOONCENTRALES 

Een gespecialiseerd bedrijf heeft afgelopen zomer onderzoek gedaan naar de telefonische bereikbaarheid van alle gemeentelijke diensten in Knokke-Heist.  Hieruit bleek dat burgers toch nog te vaak niet bij de gewenste dienst terechtkwamen.  Dat bleek te liggen aan de technische beperkingen van het huidige Centrexsysteem.  In de tweede week van november neemt het bestuur daarom een gloednieuwe telefooncentrale in gebruik in het Stadhuis Knokke en in het Cultuurcentrum Scharpoord.   Een week later zijn ook de Onderhoudsdiensten van 't Walletje aan de beurt.  De nieuwe centrales beschikken over alle technische snufjes om de oproepen op te vangen zoals het hoort. Waar nodig zal ook een wachttekst te horen zijn.  Verder is er een goed overwogen schakelsysteem, zodat een oproepen bij afwezigheid automatisch worden omgeleid naar de persoon die het best kan helpen.  Ten slotte krijgt ook het personeel een opleiding om telefoontjes nog professioneler te beantwoorden. 
 

BEZORGD OM NIEUWE QUOTA 

Reders en vissers in Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende reageren teleurgesteld op nieuwe eisen van de internationale visserijbiologen. Die stellen in hun jaarlijkse adviezen voor om veel minder tong en schol te gaan vangen. Voor tong en schol (de belangrijkste soorten voor de Vlaamse vissers) wordt bijna een halvering van de vangst gevraagd. De biologen beweren dat de aanwas van jonge schol en tong achterblijft. Ook de kabeljauwvangst zou minder moeten. Eurocommissaris voor Visserij Joe Borg steunt de wetenschappers in hun oordeel dat strenge beheersplannen voor het herstel van de visbestanden kunnen zorgen. De definitieve vangstquota voor volgend jaar worden in december vastgesteld door de Europese Visserijraad. Ze zijn echter meestal minder ingrijpend dan de voorstellen van de biologen.
 

DAG VAN DE VERZORGENDE 

Naar aanleiding van de "Dag van de Verzorgende" worden woensdag in de Ter Duinen Campus Heist stagementoren en leerlingen Verzorging verwend.  Dat gebeurt bij middel van een speciaal en gezond ontbijt.  Nadien overhandigen de leerlingen van het 5de jaar Verzorging een zelfgemaakt kunstwerk als dank voor de begeleiding die ze op hun stageplaatsen krijgen. De Vlaamse Federatie van Verzorgenden heeft 6 jaar geleden de Dag van de Verzorgenden in het leven geroepen. Naast een colloquium waarop thema’s aan bod komen die verzorgenden en de zorgsector aanbelangen, vraagt de federatie ook om in instellingen en scholen aandacht te schenken aan dit initiatief.
 

VERDIEPING SCHELDE 

De voorbereidingen voor de derde verdieping van de Schelde vanaf de monding benoorden Knokke-Heist tot aan Antwerpen gaan gewoon door. Dat zegt de Nederlandse projectleider. Er was onzekerheid ontstaan omdat er geen draagvlak is voor de geplande ontpoldering als compensatie voor de verdieping van de waterloop.  Wel is inmiddels een vertraging van ongeveer een half jaar ontstaan. Het onderzoek naar de milieugevolgen komt pas half volgend jaar uit. Het baggeren begint dan in 2008 en twee jaar later moet de verruiming van de vaarweg klaar zijn.
 

FILMTOP 

Dat de bibliotheek in Knokke-Heist meer is dan boeken alleen bewijzen de vele bezoekers die er onder meer ook Video's en DVD's gaan ontlenen. In het kader van de bibliotheekweek heeft men dus ook aan die klanten gedacht. Sofie Leyns, die docente is aan de Bibliotheekschool, bekijkt donderdagavond namelijk "De filmtop van de bibliotheek".  Dan worden in het cultuurcentrum namelijk films bekeken en besproken. De bedoeling is de filmkeuze van alle bibliotheekbezoekers te vergemakkelijken. 
 

BRANDWEER-HULP 

De brandweer uit Knokke-Heist is bijgesprongen in Cadzand. Dat was niet voor een echte brand, maar om de regionale vaardigheidstoetsen van de Brandweer in onze buurprovincie te ondersteunen. Voor de brandweerproef werden aan de rand van het dorp twee incidenten in scène gezet. Bij het eerste object diende een tweetal slachtoffers te worden gered uit een illegaal naaiatelier dat in brand stond. Daarnaast was er ook een ongeval met beknelling.  De brandweer van Knokke-Heist verleende assistentie met een speciale wagen met grote watertank.
 

 

Eerste nederlaag voor IBS-basketheren – Knokke FC blijft het goed doen. 

 Voetbal

1ste provinciale
Poperinge - Knokke FC 1-2

Knokke heeft een verdiende overwinning behaald bij de leider. In een doelpuntloze eerste helft miste Van Laer voor Knokke een opgelegde kans maar ook de thuisploeg had verschillende malen zicht op een voorsprong. Na de rust scoorden Sinnaeve en Vlerick voor Knokke. In de slotminuut kon Poperinge op strafschop nog de eer redden. Knokke klimt naar de vierde plaats met 14 punten. Ieper staat aan de leiding met 16 punten, Poperinge en Oostnieuwkerke volgen met 15. Volgende week neemt Knokke het thuis op tegen de nieuwe leider, Ieper. 

3de provinciale B
FC Heist – Eendracht Brugge 5-1. Hoewel Brugge op voorsprong kwam won Heist nog afgetekend. Bij rust was het 2-1. Benny Devinck op strafschop, Bautista, Plaetinck en tweemaal Dhont scoorden voor Heist.

VV Westkapelle – Aartrijke 1-1. Westkapelle was op achtervolgen aangewezen. Een kwartier voor tijd lukte Torresan de gelijkmaker. In de slotfase kwam Depauw nog dicht bij de winnende treffer voor Westkapelle. 
Heist staat derde met 14 punten, Westkapelle zevende met 10 punten. Spermalie gaat aan de leiding met het maximum van 21 punten.

4de provinciale B
Lissewege - Zeemeeuw Zeebrugge 2-0. Zeebrugge speelde een verdienstelijke partij tegen de leider maar moest toch puntenloos naar huis. 

Moerkerke – Sint-Joris 1-1.
Lissewege leidt met 18 punten. Moerkerke staat achtste met 9 punten, Zeebrugge tiende met 5 punten.

BASKETBAL

Heren
Eerste landelijke 
Sint-Niklaas – IBS Knokke-Heist 83-45. Fameuze afstraffing voor IBS tegen een ongenaakbare leidersploeg. Bij rust had Sint-Niklaas al 30 punten voorsprong (46-16). Toch scoorde Gunther Depauw nog 18 punten voor IBS.

2de provinciale
VG Oostende – Duinbergse 75-87. Vandeursen werd met 20 punten topschutter voor Duinbergse, dat gedeeld leider blijft met 13 punten uit 5 wedstrijden.

Dames
Eerste landelijke 
Houtem - IBS Knokke-Heist 55-40
Het blijft krasselen voor de dames, die nu twaalfde op veertien staan met 7 punten. 

Volleybal

Heren
2de provinciale B
Olva Brugge - Knokke-Heist 0-3

Knokke-Heist staat na 4 wedstrijden zesde met 6 punten.

Dames
Tweede provinciale B
Knokke-Heist - VT Brugge 3-0. Knokke-Heist staat vijfde met zeven punten uit drie wedstrijden.

Hockey

Heren
3de nationale C
Braxgata - Knokke 3-2

Dames
3de nationale C
Ronse - Knokke 5-0

Krachtbal
Eerste nationale
Sint-Michiels – KBC Heist 44-16. Heist staat tiende op twaalf ploegen met 10 punten uit 4 wedstrijden. 

New Trial for Namibian Boxer

THE High Court on Friday gave permission to the State to pursue an appeal to increase the two-year prison term that former world champion boxer Harry Simon received last year in connection with a car crash in which three Belgian tourists were killed. Simon was sentenced to four years' imprisonment, of which two years were suspended for five years, when his trial in the Walvis Bay Regional Court ended with him being convicted of culpable homicide in early August last year. Simon was prosecuted in connection with the role that he had played in the death of three Belgian visitors to Namibia. The three - a 22-month-old baby, Ibe de Winter, her 31-year-old father, Frederick de Winter, and a 29-year-old mother of two children, Michelle de Clerck - were killed on the evening of November 21 2002 when a car that Simon was driving at great speed crashed head-on into a vehicle carrying a group of Belgian tourists. The collision happened at a turn-off to Langstrand on the road between Swakopmund and Walvis Bay. Since being convicted and sentenced, Simon has remained free on bail of N$10 000 pending an appeal that his lawyer, Slysken Makando, has launched against both the conviction and sentence. The State also filed an application to be given leave to appeal to the High Court against the sentence, which it wants to be increased. This application was considered by Judge Sylvester Mainga on Friday, and the result was that he decided to allow the prosecution to appeal for an increase of the jail term that Simon received. The prosecution's appeal is set to be heard with Simon's appeal against his conviction and sentence. A date for the hearing must still be set. The deadly crash on November 21 2002 was the second fatal car collision that Simon had been involved in within a period of 20 months. In April 2001, two Swakopmund residents died close to Swakopmund on the road to Usakos when a Mercedes-Benz vehicle owned by Simon, and of which he was an occupant, crashed into their vehicle from behind. The Police initially reported that Simon had been the driver of his car, but it was later claimed that another occupant of the vehicle, Hans Hauwanga, had been behind the steering wheel. Hauwanga was eventually convicted of culpable homicide in December 2004, and received a four-year prison term of which two years were suspended. Simon, who will turn 34 on Saturday, won a World Boxing Organisation middleweight world champion title in August 1998. He had to vacate his title when he was put out of action after breaking an arm and a leg in the November 2002 collision, and is yet to make a return to the ring.

CMA CGM christens mega container ship 
Nieuwste CMA CGM containerschip doet ook Zeebrugge aan

CMA CGM Group, the world's third largest container shipping company and the largest in France, christened one of its container ships, the CMA CGM Medea, a 9,415-TEU vessel, at the Terminal de France, Port 2000, in Le Havre on October 2. 'TEU' is twenty-foot equivalent unit, meaning the vessel can transport 9,415 twenty-foot containers (20 ft x 8 ft x 8.5 ft). Under the French flag, the CMA CGM Medea is the group's 86th company-owned vessel in a fleet of 278 and is one of the largest container ships in the world. Also named for an opera, the CMA CGM Medea is a sister ship of the CMA CGM Fidelio, Rigoletto and Norma, all 9,400-TEU vessels. This ocean-going giant is 349 metres long, 43 metres wide with a 15-metre draft for a speed of 24 knots. To christen one of the pearls of its fleet, the group chose Corinne Perben, wife of Dominique Perben, the French Minister of Transportation, Infrastructure, Tourism and Maritime Affairs, as 'godmother'. "Being the godmother of the CMA CGM Medea is both a great honour and a duty that I accept gladly. I take my role seriously and will keep the crew of this ship in my thoughts as they make their long journeys. The sea is a place of dreams. I hope that I will bring them luck," Mrs. Perben said. Deployed on the group's new express service linking Asia and Europe - the French Asia Line 2 - the CMA CGM Medea will call on the ports of Ningbo, Shanghai, Yantian, Hong Kong, Port Kelang, Le Havre, Rotterdam, Hamburg and Zeebrugge. This new service offers CMA CGM customers additional calls from the main ports of Asia, most notably Shanghai and Ningbo as well as Port Kelang for service to all markets in South-east Asia. With this new service, the group reinforces its offers on the Asia-Europe market, one of the most ancient maritime trade routes in the world. Today, there are a total of eight regular weekly lines to keep pace with the booming trade in this constantly growing market (up 15 per cent in 2005). 

Medea fact sheet

Total container capacity: 9,415 TEUs LOA: 
349m 
Beam: 42.80m 
Draft: 15m 
Speed:  24.1 knots 
Flag:  French (RIF) 
Home port:  Marseilles 
Built by:  Hyundai Heavy Industries (Korea) 
 

 
17.10.1898 Geboorteverjaardag van Simon Vestdijk, Nederlands schrijver 
17.10.1920 Geboorteverjaardag van Montgomery Clift, Amerikaans filmspeler
Op 17 oktober 1933 vestigt de Duitse natuurkundige Albert Einstein zich in de Verenigde Staten, op de vlucht voor het Duitse nazisme.
Juan Peron wordt dictator van Argentinië op 17 oktober 1945.
17.10.1991 Overlijdensverjaardag van Tennessee Ernie Ford, Amerikaans country en western-zanger 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 16 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Maandag zijn in de badstad de voorbereidingen gestart voor het plaatsen van gloednieuwe signalisatieborden op de openbare weg. 
° Het zachte zonnige herfstweer heeft ook in Knokke-Heist gezorgd voor een bijzonder druk najaarsweekend. 
° Marnixring “De Blinckaert organiseert andermaal een Poëziewedstrijd voor leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs in de badstad. 
° De werken voor de realisatie van een verkeersplateau op het kruispunt van de Knokkestraat met de Polderstraat worden opnieuw uitgesteld. De start is nu gepland op 6 november. 
° In Sluis wordt bij een gevonden massagraf uit de 17de eeuw onderzocht of het slachtoffers betreft van een gewapend conflict of van een epidemie. 
° De Oudervereniging Voor de Moraal afdeling Knokke-Heist organiseert komende vrijdag de inmiddels traditionele Halloweenstoet. 
° In het zondagvoetbal waren er overwinningen voor FC Knokke en FC Heist. VVWestkapelle moest genoegen nemen met gelijkspel, terwijl een door speleruitval geplaagd Zeebrugge een verlieswedstrijd incasseerde. 

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 20u Holiday 2006, BBC2: 22u Suez, Canvas: 20.50 Keerpunt, Ka II 21.15 Murder at 1600, VT4: 21.10 Stanley's Route, VTM 21.40 Aspe
NIEUW SIGNALISATIEPLAN 

Maandag zijn in Knokke-Heist de voorbereidingen gestart voor het plaatsen van gloednieuwe signalisatieborden op de openbare weg. Dat gebeurt door de buitenreclamespecialisten JC Decaux. Het nieuwe signalisatieplan heeft als voornaamste doel de bezoekers rechtstreeks naar hun bestemming te leiden en zo ook het parkeer-zoek-verkeer binnen de gemeente te vermijden.  De nieuwe signalisatie leidt de automobilisten via gesloten parkeerroutes naar de grote parkeergelegenheden en bovendien ook rechtstreeks naar specifieke attractiepolen en hotels.  De Knokke-Heistse deelkernen krijgen in de signalisatie elk hun eigen kleur.  Zo wordt de signalisatie naar de parkings in Heist in het groen omlijnd, Duinbergen in het geel, het Albertstrand in het oranje, Knokke in het blauw, Het Zoute in het rood, Westkapelle in het bruin en Ramskapelle in het paars.  Een attractie van regionaal belang zoals bv. het Zwin wordt gesignaleerd vanaf een regionaal knooppunt (bv. het Maurice Lippensplein) en een hotel wordt op lokaal niveau gesignaleerd vanaf de dichtstbijzijnde hoofdweg.
 

HERFSTDRUKTE 

Het zachte zonnige herfstweer heeft ook in Knokke-Heist gezorgd voor een bijzonder druk najaarsweekend. Vooral dagtoeristen en tweedeverblijvers zakten af naar de badstad. De hotels profiteren tijdens de maand oktober traditioneel ook van de vroege herfstvakanties in sommige delen van Duitsland en Nederland. De drukte zorgde zondagavond met name bij de Parkrotonde van het Maurice Lippensplein voor lange files.  Op een gegeven moment zag de politie zich genoodzaakt het verkeer uit de Lippenslaan af te leiden via de Smedenstraat, omdat het verkeer op het klaverblad helemaal kwam vast te zitten. 
 

POEZIEWEDSTRIJD 

Na het succes in 2005 organiseert Marnixring “De Blinckaert andermaal een Poëziewedstrijd in de badstad. De wedstrijd is bestemd voor leerlingen van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad middelbaar onderwijs. Beide groepen worden afzonderlijk beoordeeld. Als prijzen zijn boekenbonnen voorzien. Het thema is "Dromen" en deelnemen kan tot 15 december. Vorig jaar mocht de jury meer dan 500 gedichten beoordelen. De geselecteerde gedichten zullen uitgestald worden in Scharpoord. Op de prijsuitreiking, op 31 januari, wordt het werk van de bekroonden voorgedragen. Raymond van het Groenewoud en Frank Degruyter zullen de avond in het Cultuurcentrum verder opluisteren met een gepast programma.

Meer info krijg je in de Gemeentelijke Bibliotheek (tel.050.630400) of via www.bibliotheek.knokke-heist.be
 

VERKEERSPLATEAU 

De werken voor de realisatie van een verkeersplateau op het kruispunt van de Knokkestraat met de Polderstraat worden andermaal uitgesteld. De start is nu gepland op 6 november.  Tegen die datum zal De Lijn namelijk klaar zijn met werkzaamheden op het kruispunt van de Elizabetlaan met de Krommedijk. Verder zal ook het Waterbedrijf dan het werk op het kruispunt Duinbergenlaan/Elizabetlaan beëindigd hebben. Gelijktijdig deze drie werkzaamheden laten doorgaan met 3 en tijdelijk 4 afgesloten kruispunten zou zware verkeersproblemen opleveren. Ook zou het de bereikbaarheid van Heist nog meer in het gedrang brengen dan nu al het geval is. In principe kan het plateau volgens de gemeente nog altijd klaar zijn tegen de eindejaarsvakantie.
 

ONDERZOEK MASSAGRAF 

In Sluis wordt bij een gevonden massagraf uit de 17de eeuw onderzocht of het slachtoffers betreft van een gewapend conflict of van een epidemie. In totaal werden bij werken in de Sluise Van Dalestraat 25 goed bewaarde skeletten gevonden.  Opvallend is dat de mensen erg onzorgvuldig zijn begraven in groepjes van drie of vier personen. Bijzonder is dat enkelen op hun buik zijn begraven. Alle skeletten liggen in dezelfde richting en hebben geen gevouwen handen wat in die tijd wel gebruikelijk was. Een fysisch antropoloog zal de skeletten nu nader onderzoeken en nagaan of ze aan een ziekte zijn gestorven.
 

WICCA'S OP HALLOWEENMARKT 

De Oudervereniging Voor de Moraal afdeling Knokke-Heist organiseert komende vrijdag de inmiddels traditionele Halloweenstoet.  De kleurige optocht voert om 18.30 vanaf de Gemeentelijk Basisschool De Vonk door de dorpskern van Knokke. Nadien volgt in de school een griezelige Halloweenmarkt.  Bijzonder vreemd is in alle geval dat men daar ook een bezoek kan brengen aan een van de mysterieuze Wicca's. 
 

VOETBAL 

Sport. Voetbal. In Eerste Provinciale heeft FC Knokke op verplaatsing de ploeg van Poperinge verslagen met 1-2. Knokke staat vijfde in de rangschikking. In Derde Provinciale B veegde FC Heist op eigen terrein de vloer aan met Eendracht Brugge. Het resultaat 5-1.  VVWestkapelle speelde 1-1 gelijk tegen Aartrijke. In het klassement staat Heist op de derde en Westkapelle op de 7de plaats. En dan nog Vierde Provinciale B. Zeemeeuw Zeebrugge verloor met 2-0 op verplaatsing tegen Lissewege terwijl Moerkerke thuis 1-1 gelijk speelde tegen St. Joris. Moerkerke staat 8ste en Zeebrugge 10de in het klassement. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

geen berichten
 
 
16.10.1854 Geboorteverjaardag van Oscar Wilde, Engels schrijver 
16.10.1863 Geboorteverjaardag van sir Austen Chamberlain, Brits staatsman
Op 16 oktober 1934 beginnen de Chinese communisten onder leiding van Mao Tse Toeng aan de lange mars.
Op 16 oktober 1946 worden in Neurenberg tien Duitse oorlogsmisdadigers opgehangen.
Op 16 oktober 1964 wordt in de Sovjetunie Nikita Kroetsjov door het Centraal Comité ontheven uit al zijn functies.
16.10.1981 Overlijdensverjaardag van Mosje Dajan, Israelisch militair en politicus 
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 13 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Burgemeester Lippens wil de komende 6 tot 12 jaar het energieverbruik in de badstad halveren. 
° Tom Boonen en het kruim van de internationale wielrennerij viert maandag feest in Knokke-Heist.
° Een eerste evaluatie van de verkeersafhandeling op de nieuwe Parkrotonde van het Maurice Lippensplein leidt tot aanpassingen.
° In het kader van de Bibliotheekweek wordt in Scharpoord een cursus gehouden om lezers geschikte boeken te leren kiezen. 
° Het grensgebied met onze buurprovincie Zeeland fungeert volgende week als een oefenterrein voor Afghanistantroepen. 
° Komende vrijdagavond stelt Dirk Blanchart zijn theaterprogramma ‘Wintertales and Fairy Blues’ voor in het Cultuurcentrum Scharpoord.
° Met de aanleg van nieuwe natuurenclaves wil men het Zwin in Knokke-Heist verbinden met de Braakman aan de Schelde. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 20.30 Open All Hours, 22u Have I got news for you, BBC2: 21u Exmoor, 21.30 Gardeners' World, 22u Galapagos, 23u QI, VT4: 20.35 The Sixth Sense, Canvas: 20.50 Journeys into the ring of fire
ENERGIECONSUMPTIE HALVEREN 

Gesterkt door z'n grote verkiezingsoverwinning heeft Leopold Lippens aangekondigd dat hij nog tot 2012 wil aanblijven als burgemeester in Knokke-Heist. Hij is dus van plan om de hele legislatuur uit te dienen. Misschien gaat hij daarna nog door tot in 2018, maar dat is niet zeker. Het grote punt op zijn agenda wordt de komende jaren een poging om het energiegebruik in de badstad te verminderen. Oppositiepartijen hadden daar trouwens in het verleden herhaald op aangedrongen. Studies hebben uitgewezen dat men, met het doorvoeren van 16 verschillende aanpassingen, het energieverbruik in een stad nagenoeg kan halveren. Lippens wil besparingen op energieverbruik door ingrepen in de verwarming en het elektriciteitsverbruik. Ook de waterwinning zal in Knokke-Heist veranderen. De badstad moet er volgens de burgemeester op energievlak de volgende 6 tot 12 jaar heel anders uitzien.
 

QUICK STEP RENNERS

Het kruim van de internationale wielrennerij zakt maandag af naar Knokke-Heist. In de Echiquiér in het Zoute wordt namelijk het eindeseizoensfeest gehouden van de wielerploeg Quick-Step Innergetic.  Meteen worden ook de nieuwe aanwinsten van de ploeg voor 2007 voorgesteld. Onder de genodigden onder meer Tom Boonen, Wereldkampioen Paolo Bettini en oud-wielrenner Musseeuw.  Ook aanwezig wielerfanaat Helmut Lotti en uiteraard team-manager Patrick Lefevere; die vrijdag besliste om dan toch voorlopig Jean-Marie Dedecker niet voor de rechtbank te dagen wegens laster. Maandagavond tonen de renners ook nog hun (Antieke en moderne) danskunsten tijdens een muziekopvoering met Disco Amigo op een geheime locatie in de Lippenslaan. 

Voorstelling Quick Step Wielerploeg 2007 in Knokke-Heist
 

AANPASSINGEN PARKROTONDE 

Een eerste evaluatie van de verkeersafhandeling via de omstreden Parkrotonde van het Maurice Lippensplein zal binnenkort leiden tot een aantal aanpassingen. In eerste instantie wordt alvast gezorgd voor een doorsteek voor voetgangers ter hoogte van het station van Knokke. Daar was door treingebruikers en omwonenden op aangedrongen. Ondertussen wordt aan de andere kant van de Parkrotonde het plein bij de Margaretakerk compleet heraangelegd. In de tweede helft van oktober beginnen verder nog de aanplantingen, op en rond de nieuwe constructies, en ook bij de nieuwe randparking naast de spoorweg. 
 

KIEZEN UIT DE BOEKENBERG 

In het kader van de Bibliotheekweek in Knokke-Heist wordt maandagavond een cursus gehouden om lezers boeken te leren kiezen.  De leersessie onder de titel "Uitgelezen" wordt geleid door auteur en sprookjesvertelster Katrien Van Hecke. Veel mensen vinden het moeilijk om uit de boekenberg in de bibliotheek een geschikt boek te pakken te krijgen.  Het is niet onbelangrijk dat men weet hoe men dat moet doen. Immers in de bibliotheek staan meer boeken dan men in honderd jaar kan uitlezen. Katrien Van Hecke laat zien dat men op amper een paar uur de kunst onder de knie krijgt om met succes 'goede literatuur' te kiezen. 
 

AFGHANISTAN AAN ZEE 

In het grensgebied met onze buurprovincie Zeeland kan volgende week vooral in de avonduren geluidsoverlast optreden. De Nederlandse luchtmacht houdt namelijk een grote oefening in het gebied. De trainingsweek, met de naam "Recovery", moet militairen voorbereiden op hun missie in Afghanistan. Er wordt geoefend in het ophalen van eigen eenheden achter vijandelijke linies. Bij de trainingssessies worden verschillende soorten helikopters alsook F-16 jachtbommenwerpers en Amerikaanse A-10 Thunderbolts ingezet. Doordat de tuigen vaak zeer snel en laag vliegen zullen regelmatig geluidsknallen te horen zijn. 
 

WINTER TALES AND FAIRY BLUES

Komende vrijdagavond stelt Dirk Blanchart zijn theaterprogramma ‘Winter tales and Fairy Blues’ voor in het Cultuurcentrum Scharpoord. Hij is de man die als artiest, songwriter en producer de Belgische popgeschiedenis mee vorm heeft helpen geven. Zopas heeft hij ook een nieuwe CD uit, die wordt omschreven als "een door blues gevoede rockplaat". Met het avondvullende theaterprogramma 'Winter tales and Fairy Blues' trekt de singer-songwriter momenteel door Vlaanderen. Blanchart brengt daarbij intiem en explosief een heel leven in songteksten. 
 

ZWIN TOT AAN DE SCHELDE? 

Men wil gaandeweg met de aanleg van nieuwe natuurenclaves het Zwin in Knokke-Heist verbinden met de Braakman.  Vlak over de grens worden daartoe twee nieuwe natuurgebieden ingericht van samen meer dan 200 hectare. De Plate en Linie West moeten straks een belangrijke schakel vormen in de ecologische verbinding tussen het Zwin en de Braakman aan de Schelde. Hierdoor zal namelijk een aaneengesloten natuurgebied ontstaan.  De hoop is dat zeldzame planten zich in deze natuurregio gaan uitbreiden. Ook verwacht men in het gebied bijzondere weidevogels als grutto en tureluur.
 

 

Geen berichten
 
 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Rachel Rogiers, dochter van Alain en Anne-Sophie Braha, Kapelstraat 303/11, Bredene
Nienke Maenhout, dochter van Arno en Simone Schaal, Noordstraat 7, Sluis (Ndl)
Zita Vereecke, dochter van Tom en Mette Hansen, Urselseweg 88, Knesselare
Nikita Karasev, zoon van Mikhail en Karolien Schiltz, Descampsstraat 50/ver3., Blankenberge
Gabriel Rammeloo, zoon van Werner en Monika Rammeloo, Grote-Edestraat 52, Blankenberge
Beau Nelisse, zoon van Ricky en Brenda Vandaele, Frederik Hendrikstraat 13, Sluis (Ndl)
Breanna  en Laura Schoondermark, dochters van Cornelis en Audrey Fagneray, Evendijk 14, Kn-H
Jarno Beckx, zoon van Benny en Isabel Dobbelaere, Krakkeveld 30, Maldegem
Thomas Vandewalle, zoon van Wim en Kelly Volchiet, Canadezenstraat 172, ZEEbrugge
Gilles Peisker, zoon van Christophe en Valerie Moreau, Vissersstraat 8, ZEEbrugge

Aangifte Huwelijk

Huwelijken

Philip Himschoot en Marie Isabelle Lowet de Wotrenge, Cassiersstraat 7/1, Kn-H 
Frank Verstraete en Cathy Van Acker, Emile Verhaerenlaan 24, Kn-H

Overlijdens

Achiel Vantieghem, 84 jaar, wed. van Paula Demon, Greveningedijk 5, Kn-H 
Yvonne De Kock, 84 jaar, wed. van André Vincke, Koningslaan 158, Kn-H 
Marie-José Boncquet, 95 jaar, wed. van Helmar Putman, Bremlaan 5, Kn-H 
Daniel Devoogdt, 59 jaar, echtg. van Elisabeth Boysen, Vissersstraat 8, Kn-H 
Vivienne Lecomte, 76 jaar, wed. van Joris De Nys, Alfred Verweeplein 16/21, Kn-H 
Rudolf De Groote, 78 jaar, echtg. van Denise Decroos, Graaf Jansdijk 45, Kn-H 
Elza Strubbe, 91 jaar, ongehuwd, Kopsdreef 17/02, Kn-H 
Gaston Naudts, 76 jaar, wed. Jeannine Dejaeghere, Oosthoekplein 14, Kn-H 
Aimé Bonte, 70 jaar, echtg. van Monique Beausaert, Steenbakkersstraat 4, Kn-H
 

In oktober 1897 ontwikkelt Felix Hoffman, werkzaam bij Bayer, een houdbare pijnsteller: aspirine.
13.10.1921  Geboorteverjaardag van Yves Montand, Frans filmacteur en chansonnier 
13.10.1925  Geboorteverjaardag van Margaret Thatcher, Brits premier 
13.10.1936  Geboorteverjaardag van Nana Mouskouri, Grieks zangeres 
Duitsland 'garandeert' België op 13 oktober 1937 onschendbaarheid.
13.10.1941  Geboorteverjaardag van Paul Simon, Amerikaans zanger 
Op 13 oktober 1972 stort een vliegtuig neer op de besneeuwde hellingen van het Andes-gebergte; overlevenden konden alleen in leven blijven door de lijken van omgekomenen te eten.
13.10.1990 Overlijdensverjaardag van Le Duc Tho, Noord-Vietnamees politicus 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 12 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In de badstad heeft burgemeester Lippens donderdagmiddag de samenstelling van het nieuwe Schepencollege bekend gemaakt. 
° Een gewoon woonhuis in Knokke-Heist kostte vorig jaar precies het dubbel van de gemiddelde prijs van woningen in de rest van onze provincie. 
° Een Nederlandse Geschiedkundige Vereniging gaat zich inzetten voor het behoud van een kerkhof in Rockanje waar ook gebleven Vlaamse vissers begraven liggen. 
° Er komen nieuwe gedenkplaten voor de oorlogshelden in het Bosje van Heist. 
° In het uitbreidingsgebied van de Zeebrugse achterhaven werden archeologische vondsten gedaan uit de middeleeuwen en de Romeinse tijd. 
° Twee Georgische winkeldieven die in Knokke-Heist hun slag sloegen werden in Brugge bij verstek veroordeeld.
° De badstad werd woensdag zo goed als onder de voet gelopen door een horde promotiemensen van de nieuwe Coca-Cola Zero.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Nederland blijft achter in visconsumptie
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII: 22.35 Fahrenheit 9/11, BBC1: 22u Ancient Rome,  BBC2: 21u AUTUMNWATCH, 
Op 12 oktober 1492 deed zich 's wereld grootste ramp voor: Colombus ontdekte Amerika. Dit leidde tot het uitmoorden van de autochtone bevolking en later tot een wapenzwaaiende waandemocratie met Bush als presiderende machtswellusteling belust op algehele wereldhegemonie.
Bekijk vanavond dan ook Kanaal II: 22.35u Fahrenheit 9/11, de ophefmakende documentaire van Michael Moore
NIEUW COLLEGE

Twee weken vroeger dan gepland heeft Burgemeester Lippens donderdagmiddag de nieuwe bewindsploeg in Knokke-Heist bekend gemaakt.  Erg veel verandert er niet. Maxim Willems blijft eerst schepen met de uitgebreide bevoegdheden financiën, cultuur, vrije tijd, jeugd en seniorenbeleid. Ingrid Reubens is ook nu weer tweede schepen en behoudt haar bevoegdheden bevolking en burgerlijke stand, onderwijs en sociale zaken. Daniël Devlamynck staat andermaal in voor sport, de lokale economie, en het waterbedrijf.   Danny Lannoy blijft op post als schepen van ruimtelijke ordening en stedenbouw. Ook Luc Lierman kan zich verder bezighouden met openbare werken, groen en milieu.  Deze laatste bevoegdheid deelte hij met de burgemeester.  Nieuw is Piet Degroote die schepen van personeel en tewerkstelling wordt. Tenslotte maakt ook Paul Geerinckx z'n intrede in het college. Hij zal zich bezighouden met patrimonium en concessies.  De stoel van OCMW-voorzitter gaat naar Annie Vandenbussche. Terwijl Danny Despiegelaere per 1 januari voorzitter van de Dienst Toerisme wordt.  Burgemeester Lippens houdt zelf de bevoegdheden veiligheid, landbouw, communicatie en deels milieu. Een paar bevoegdheden moeten nog verdeeld worden. Dat zou zeer binnenkort gebeuren. 
 

DURE GEWONE WOONHUIZEN 

De federale overheid heeft donderdagmorgen de statistieken bekend gemaakt omtrent de verkoop van onroerende goederen in ons land in de loop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat in Knokke-Heist 139 gewone woonhuizen van eigenaar wisselden, en dat voor een totaal bedrag van ruim 34 miljoen euro. De gemiddelde verkoopprijs per woonhuis bereikte in de badstad dan ook op een haar na 245.000 euro.  De gemiddelde prijs van een woning in West-Vlaanderen bedroeg precies de helft. Enkel woningen in de rand van Brussel, zoals in Kraainem, Watermaal-Bosvoorde en Elsene, gingen voor meer geld van de hand dan huizen in Knokke-Heist. 

Bekijk zelf de statistiek voor alle gemeenten in ons land.
 

BEHOUD BEGRAAFPLAATS VLAAMSE VISSERS

In een brief aan nabestaanden heeft de Nederlandse Historische Vereniging Westelijk Voorne aangekondigd zich te zullen inzetten voor het behoud en restauratie van een kerkhof waar ook gebleven Vlaamse vissers hun laatste rustplaats vonden. Het gaat om de begraafplaats 'Maria Rust' in Rockanje. Daar liggen onder meer Heistse en Oostendse bemanningsleden van de scheepsrampen met de Zeebrugge 5 en de Zeebrugge 126 begraven.  Een tijd lang was gedacht dat de oude begraafplaats, waar ook geallieerde piloten liggen, zou geruimd worden.  Dat zal nu blijkbaar niet gebeuren. De Zeebrugge 5 "Yvonne Maurice" van Leopold Mussche Vantorre verging in  oktober 1945 in een zware storm op de Schouwense visgronden.  Alle vijf de opvarenden kwamen daarbij om het leven. De Zeebrugge 126 "René" van de rederij Fernand Viaene liep in september 1945 op een zeemijn 20 mijl ten noorden van Zeebrugge. Ook hier vonden 5 vissers de dood. De schipper spoelde aan in Knokke. Eén van de Oostendse bemanningsleden werd door de stroming meegevoerd naar Rockanje, op het toenmalige eiland Voorne. 
 

HEISTSE HELDEN 

Het gemeentebestuur gaat andermaal speciale straatnaamborden bestellen voor plaatsing in het Bosje van Heist. Het gaat meer bepaald om 7 zogeheten "tricolore borden" ter herdenking van de Heistse oorlogshelden. Vorig jaar werden dergelijke borden al geplaatst maar ze werden korte tijd later reeds gestolen. De gemeente zal ze nu laten vervangen. De nieuwe borden zullen op een meer veilige manier bevestigd worden, zodat ze niet meer kunnen weggenomen worden. Het gaat om een investering van 1.100 euro. 
 

MIDDELEEUWSE VONDSTEN 

In de aanloop naar de geplande uitbreiding van het Zuidelijk dok in achterhaven van Zeebrugge is door archeologen van Raakvlak een 14e eeuwse hoeve opgegraven. Het gaat om een boerderij bestaande uit een rechthoekig woonareaal omgeven door een walgracht. De hoeve dateert uit de 2de helft van de 14de en de eerste helft van de 15de eeuw. Even verderop heeft men ook sporen aangetroffen uit de vroege middeleeuwen. Op een hoger gelegen zandrug werd eveneens een Romeinse site aangesneden.  Deze vindplaats zal in de toekomst nog nader onderzocht worden. 
 

WINKELDIEVEN VEROORDEELD 

Twee Georgische winkeldieven werden door de rechtbank in Brugge veroordeeld tot een jaar cel met uitstel. Het duo kwam in maart vorig jaar afgezakt naar Knokke-Heist en stal in enkele winkels whisky, champagne en T-shirts. De twee Georgiërs van 25 en 27 jaar oud hebben inmiddels geen gekende woonplaats meer in ons land en waren op hun proces niet aanwezig. Ze werden derhalve bij verstek veroordeeld. 
 

DRUKTE VOOR ZERO 

Knokke-Heist werd woensdag zo goed als onder de voet gelopen door Coca-Cola mensen. Het bedrijf heeft namelijk het voltallig personeel op de baan gestuurd om de nieuwe Coca-Cola Zero te promoten. In de badstad konden in één klap all winkels en café's kennis maken met het nieuwe product. Coca-Cola Zero is de grootste lancering door het bedrijf in 22 jaar. Het is meteen het 3de huismerk, na de klassieke Coca-Cola en de Coke light.
 


Nederland blijft achter in visconsumptie

Nederland doet zijn naam als visserijland geen eer aan. Met een gemiddelde visconsumptie van minder dan een keer per week, leggen Nederlanders het af tegen Belgen, Denen en Polen. Spanjaarden eten zelfs gemiddeld ruim 2,5 keer per week vis. Dat is de uitkomst van een visbelevingsonderzoek in vijf Europese landen door de Universiteit van Gent. Het Nederlands Visbureau, opdrachtgever en promoter van het eten van vis, wijt de achterblijvende consumptie aan de ’vleesoriëntatie’ van Nederland. „In Spanje is vis van oudsher een vast onderdeel van het eetpatroon.“ Toch zijn Nederlanders de afgelopen vijf jaar wel 26 procent meer vis gaan eten. Haring is het populairst, gevolgd door gerookte zalm en zalm uit de diepvries. Het Visbureau schrijft die groei toe aan een betere verkrijgbaarheid en bekendheid en meer belangstelling voor vis als gezonde voeding. Van de onderzochte landen eten alleen de Nederlanders minder dan een keer per week vis. Nederlanders zijn er ook minder van overtuigd dat vis gezond is. Als het gaat om veiligheid hebben Nederlanders en Belgen meer vertrouwen in gekweekte dan in gevangen vis. Denen en Spanjaarden eten daarentegen veel liever gevangen vis, ook omdat ze de vangst ethischer vinden dan kweek. De Nederlandse vissector maakte gisteren bekend een meerjarenprogramma Verantwoorde Vis te willen opzetten, met onder meer een jaarlijkse duurzaamheidsrapportage. De Nederlandse haringvloot op de Noordzee mag sinds dit voorjaar al het duurzaamheidskenmerk Stewardship Council (MSC) dragen, als eerste in Europa. Ook de Nederlandse garnalenvissers proberen het label te verkrijgen. 
 

12.10.1855 Geboorteverjaardag van Jacobus van Looy, Nederlands schrijver en schilder 
12.10.1935 Geboorteverjaardag van Luciano Pavarotti, Italiaans tenor 
De gehele maand oktober 1968 staan de Beatles met Hey Jude op nummer 1 van de top-40 van Radio Veronica.
Op 12 oktober 1956 is Marga Klompé de eerste vrouwelijke minister van Nederland (we drukken ze aan ons hart omdat zij als verantwoordelijke minister in 1970 -in het ziekenhuis met een gebroken been- besloot NIET op te treden tegen Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal).
Op 12 oktober 1960 slaat de Russische premier Nikita Kroetsjov tijdens een vergadering van de Verenigde Naties met zijn schoen op zijn lessenaar.
Op 12 oktober 1984 brengt de IRA een bom tot ontploffing in het Grand Hotel in Brighton waar het voltallige kabinet-Thatcher aanwezig was.
12.10.1997 Overlijdensverjaardag van John Denver, Amerikaans zanger 
12.10.2002 Overlijdensverjaardag van Ray Conniff, Amerikaans arrangeur, koor- en orkestleider
 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 11 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Knokke-Heist waren er zondag meer 'geldige' stemmen dan in veel andere gemeenten in ons land. 
° Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd in de badstad relatief weinig op jongeren gestemd.
° Het nieuwe sportcomplex Molenhoek in Westkapelle wordt midden februari officieel ingehuldigd. 
° Een investeringsfonds moet van Cadzand een badplaats maken met Knokke-Zoute allures. 
° Natuurpunt en vrijwilligers doen komend weekend in Duinbergen andermaal een grote inspanning om een rijkere duinflora te herstellen in Park 58. 
° Het Rode Kruis heeft in Zeebrugge onverwacht een bijzonder succesvolle bloedinzameling achter de rug. 
° In Scharpoord worden komende zaterdag bij het begin van de Bibliotheekweek ook de jongste bibliotheekbezoekers verwend. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 20u The Sun, 21u AUTUMNWATCH, 22u Anatomy of a Crime, 23u TWO PINTS OF LAGER AND A PACKET OF CRISPS, BBC1 22u Who Do You Think You Are (Nigella Lawson), Canvas: 20.50 Full metal jacket, 22.45 Witness to Victory

MEER GELDIGE STEMMEN 

Uit het stemgedrag van de bevolking in Knokke-Heist valt onder meer het hoge aantal geldige stemmen op en uiteraard het laag percentage aan blanco en ongeldige stemmen. Ruim 97 procent van de kiezers heeft in de badstad een geldige stem uitgebracht. In veel andere gemeenten ligt dat soms 2 procent lager.  Opmerkelijk is verder dat 2.318 kiesplichtigen niet aan de kiesverichting hebben deelgenomen. Dat heeft te maken met mensen die op reis waren, in het buitenland werkzaam zijn en personen die wegens ziekte niet konden stemmen. Het hoge aantal niet-deelnemers aan de stemronde is trouwens begrijpelijk in een sterk vergrijsde gemeente. 
 

WEINIG JONGEREN

Zoals bekend zijn in Knokke-Heist zondag 31 mensen verkozen om straks zitting te hebben in de nieuwe gemeenteraad. Het gaat om 18 mannen en 13 vrouwen.  Het feit dat er relatief weinig jongeren in de badstad wonen heeft er ook voor gezorgd dat slechts weinig op jonge kandidaten werd gestemd.  Straks zetelt dan ook slechts één gemeenteraadslid dat jonger is dan 26.  Het gaat om Julie Verbouw die bij de GBL 1.148 voorkeurstemmen scoorde en pas 18 is.  Heel wat andere jongeren die zich bij de diverse partijen kandidaat stelden voelen zich teleurgesteld. Het is duidelijk dat de oudere volwassenen regeren in de badstad. Twintig raadsleden in de nieuwe gemeenteraad zijn tussen de 46 en 65 jaar oud. Slechts één gemeenteraadslid is ouder. 
 

CADZAND MET KNOKKE-ZOUTE ALLURES

Cadzand-Bad moet net als het nabijgelegen Knokke-Zoute een "’internationale stijlvolle badplaats met een natuurlijk karakter" worden. Dat moet onder meer welstellende Vlamingen voor wie Knokke-Heist net iets te duur is, naar het kustplaatsje aantrekken. Om Cadzand de nodige Zoute-allures te geven werd het ontwikkelingsplan 'Natuurlijk Stijlvol' ontwikkeld. Ten einde dat te kunnen realiseren legt de fusiegemeente Sluis nu een "investeringsfonds" aan.  In dat fonds worden (Europese) subsidies, de opbrengst van rendabele projecten en bijdragen uit particuliere initiatieven verzameld. Cadzand-Bad moet met het Duinplein een nieuw hart krijgen. Daar komen winkels, horeca, appartementen en het nodige groen. Ook wordt er gewerkt aan een flaneerboulevard De Rode Wielingen bij het haventje. Het investeringsfonds moet er voor zorgen dat ook de ’onrendabele’ delen van de plannen worden uitgevoerd.
 

INHULDIGING MOLENHOEK

Het nieuwe sportcomplex Molenhoek in Westkapelle wordt midden februari volgend jaar officieel ingehuldigd. Dit late tijdstip heeft te maken met het feit dat de werken eerder een fikse vertraging hebben opgelopen. Het was voor VV Westkapelle aanvankelijk de bedoeling om bij de start van het nieuwe voetbalseizoen te verhuizen naar de gloednieuwe terreinen. Dat feest ging echter niet door. Maar, voor de officiële in gebruik stelling is nu wèl een belangrijke datum uitgekozen. Op zondag 18 februari staat namelijk het tweede derby van VVWestkapelle tegen FC Heist op de voetbalkalender. Het gemeentebestuur in de badstad had dit jaar voor het realiseren van het sportcomplex Molenhoek een kleine 1,2 miljoen euro op de begroting ingeschreven. 
 

PARK 58

Leden van Natuurpunt en vrijwilligers doen komend weekend in Duinbergen andermaal een grote inspanning om de duinflora in Park 58 verder te herstellen. Zaterdag en zondag verzamelen de deelnemers 's morgens om 10u aan de ingang langs het Kwelmpad. Op het programma: het uitvoeren van onderhoud om de duingraslanden te verschralen. Park 58 dankt zijn vrij ongewone naam aan de wereldexpo van 1958, waarbij een deel van dit duingebied ingericht werd als park. Zo'n 7 hectare van het duingebied bleef evenwel onaangeroerd en precies deze originele duingedeeltes zijn qua flora het interessantst. Er komen veel zeldzame duinplanten voor. Tijdens de winter fungeert het gebied als overwinteringsbiotoop van onder meer de Houtsnip. Ook Pimpel-, Kool- en Staartmezen trekken er in gemengde groepjes rond op zoek naar voedsel.  Meer informatie bij Park 58-conservator Patrick Demaecker - tel. 050/51.91.01. 
 

ONVERWACHT SUCCES VOOR BLOEDAFNAME 

Het feit dat lokalen in het Gemeenschapshuis in Zeebrugge door eeuwig aanslepende werkzaamheden niet beschikbaar waren voor een bloedafname is een meevaller geworden voor het Rode Kruis. De Ter Duinen Campus in Zeebrugge heeft dinsdag namelijk het schoolrestaurant ter beschikking gesteld. Van die gelegenheid heeft de school ook gebruik gemaakt om alle 18-jarige leerlingen te sensibiliseren om bloed te geven.  Zo werden de jongeren ingelicht over de noodzaak aan voldoende bloedvoorraden.   Zo’n 32 leerlingen hebben zich vervolgens aangeboden.  De medewerkers van het Rode Kruis noemden de bloedinzameling dan ook een onverwacht succes.
 

VERA VLEERMUIS

Zoals eerder reeds gemeld zijn de verwendag en de bibliotheekweek in aantocht in Knokke-Heist. Komende zaterdag worden trouwens ook de jongste bezoekers van de bibliotheek in de literaire watten gelegd. Om 14.30uur komt Marjolein Pottie, illustrator van talrijke prenten- en kinderboeken, namelijk een boeiend verhaal voorlezen. Daarna gaat ze met de jonge bibliotheekbezoekers aan de slag om de eigenwijze Vera Vleermuis uit het gelijknamig prentenboek na te knutselen. Het volledige programma van de verwendag kun je op de site van Knokke-Heist nalezen in de bibkrant
 

 

Geen berichten
 
11.10.1884 Geboorteverjaardag van Eleanor Roosevelt, vrouw van Franklin Roosevelt 
11.10.1963 Overlijdensverjaardag van Edith Piaf, Frans chansonnière 
Op 11 oktober 1965 beginnen de uitzendingen van Hilversum III.
De top-hit van oktober 1966 is Little Man van Sonny en Cher.
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 10 oktober 2006
44 jaar geleden startte Radio Uilenspiegel voor onze kust
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Liefst 27 procent van de kiesgerechtigde Knokke-Heistenaars heeft zondag een voorkeurstem gegeven aan burgemeester Lippens.
° Volgens Marc Verwilghen zal de VLD in oppositie fundamenten leggen voor de toekomst omdat de GBL vroeg of laat toch uiteen zal vallen. 
° Ondanks het verlies van hun twee zetels in de gemeenteraad zeggen Raak-Spirit dat ze niet van de politieke kaart geveegd zijn in de badstad.
° Het uitbreken van de blauwtongziekte bij runderen in de regio is geen reden tot paniek in Knokke-Heist. 
° De scheepvaart voor de kust van de badstad wordt binnenkort een heel stuk drukker.
° Op 22 oktober organiseert de Gezinsbond Westkapelle z'n jaarlijkse Tweedehandsbeurs. 
° Vlak over de grens is in de Sluise deelgemeente Nieuwvliet een nieuw stuk Zwingebied in aanmaak.

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° SPORT: VV Westkapelle wint de derby van FC Heist
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2 20u Who Do You Think You Are, 21u AUTUMNWATCH, 22u Horizon, Chimps are people too, KaII: 21.10 Darkness Falls, BBC1: 22u THE AMAZING MRS PRITCHARD, Canvas: 23.55 Speer & Hitler
VOORKEURSTEMMENPARADE 

Uit de analyse van de cijfers blijkt dat 27 procent van de kiesgerechtigde Knokke-Heistenaars een voorkeurstem heeft gegeven aan burgemeester Lippens. Dat is bijzonder veel, maar nog geen record. In buurgemeente Damme stemden ruim 32 procent van de kiezers voor burgemeester Dirk Bisschop.  In de regio staat Lippens vijfde in de top 10 van de voorkeurstemmen in verhouding tot de bevolking.  Op de 9de plaats in deze stemmenparade prijkt de Zeebrugse havenvoorzitter Joachim Coens, die in Damme 23 procent van de voorkeurstemmen binnenrijfde. 
 

VLD WACHT OP UITEENVALLEN GBL

In VLD kringen in de badstad wordt inmiddels gewezen op de goede score aan voorkeurstemmen voor minister Marc Verwilghen. In totaal kreeg hij van 1.340 kiezers in Knokke-Heist een voorkeurstem. Dat is meer dan de lijsttrekker merkt men op.  Als men deze cijfers echter vergelijkt met de stemmenmakers bij de partij Gemeentebelangen dan ziet de realiteit er echter anders uit. Transponeert men het resultaat van minister Verwilghen naar de GBL-lijst dan blijkt dat hij met z'n stemmenaantal op de 12de plaats belandt, en dus ruim niet in aanmerking zou komen om als schepen te fungeren. Ondertussen zegt Marc Verwilghen tevreden te zijn met het resultaat van de VLD in de badstad. De komende zes jaar wil de partij in de oppositie de fundamenten leggen voor de toekomst. "Want, Gemeentebelangen is een tijdelijke constructie rond burgemeester Lippens die vroeg of laat toch uiteen zal vallen", aldus nog minister Verwilghen. 
 

NIET VAN DE KAART GEVEEGD 

Ondanks het verlies van hun twee zetels in de gemeenteraad zeggen Raak-Spirit dat ze niet van de politieke kaart geveegd zijn in Knokke-Heist. Dat de partij het zondag niet heeft kunnen waarmaken is volgens woordvoerder en OCMW-raadslid Maria De Witte het gevolg van een aantal factoren. Onder meer de 'goed-nieuws-show' van het huidige bestuur, na het verschijnen van schandalen in de pers.  Daarnaast verwijt men de GBL ook een kandidatenlijst te hebben samengesteld door "uit alle mogelijke, totaal verschillende middens mensen te plukken om stemmen te trekken". Ook wordt aangevoerd dat de inspanningen en interpellaties van de Raak-mandatarissen 6 jaar lang 'vermoedelijk in opdracht' in de pers werden doodgezwegen. 
 

BLAUWTONG GEEN PANIEK

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist stelt dat er in verband met de blauwtongziekte bij herkauwers in de regio geen reden is tot paniek. Recent zijn twee gevallen van de ziekte vastgesteld bij schapen van een hobbyveehouder in de Sluise deelgemeente IJzendijke. Knokke-Heist valt daardoor volledig binnen de exclusiviteitszone van 20 km. De ziekte is ongevaarlijk voor de mens en wordt overgedragen door een muggensoort die mensen niet steekt. Van zohaast het kouder wordt zullen de besmettingsgevallen minder worden, gezien de muggen die het virus overbrengen dan verdwijnen. 

Welke maatregelen zijn van toepassing binnen de 20 km-zone?

Mag een herkauwer binnen de 20 km-zone in België verplaatst worden?
Ja, op voorwaarde dat het dier niet afkomstig is van een haard (bedrijf waar blauwtongziekte werd aangetroffen) of een bedrijf onder verdenking.  Het dier en het transportmiddel moeten op een gepaste manier behandeld worden met een insecticide.  Zie voor de lijst met insecticiden/biociden de website van www.favv.be.
Herkauwers bestemd voor het slachthuis en afkomstig van een haard of bedrijf onder verdenking van blauwtong mogen slechts onder bepaalde voorwaarden vervoerd worden. De verantwoordelijken van deze bedrijven dienen hiervoor met hun PCE contact op te nemen.
Er wordt verder aangeraden om de dieren in de 20 km-zone op stal te plaatsen gedurende de nacht.  Dit is verplicht voor dieren die symptomen van blauwtong vertonen.  Indien er mogelijke symptomen van blauwtong worden opgemerkt, dient de verantwoordelijke van de dieren de bedrijfsdierenarts zo snel mogelijk te verwittigen. 
Mag een herkauwer vanuit het beschermingsgebied in België binnen de 20 km zone in België gebracht worden?
Ja, het dier mag vanuit het beschermingsgebied naar een andere veehouderij of een slachthuis in de 20 km-zone gebracht worden.  In dit geval mag het dier de 20 km-zone niet meer verlaten, tenzij om geslacht te worden.  Zie ook volgende vraag.
Mag een herkauwer vanuit de 20 km zone in België naar het beschermingsgebied in België gebracht worden?
Ja, maar enkel onder de volgende voorwaarde:
het transport is toegelaten als het nuchtere kalveren betreft die via een erkend verzamelcentrum voor vleeskalveren naar een geregistreerde vleeskalverhouderij, gelegen in het beschermingsgebied, gevoerd worden. 
Slachtdieren kunnen rechtstreeks naar een slachthuis gelegen in het beschermingsgebied worden gevoerd. 
Voor deze transporten gelden nog bijkomende voorwaarden.  Zie hiervoor de link Maatregelen binnen de zones op de FAVV-website.
Slachtdieren afkomstig van een haard of bedrijf onder verdenking van blauwtong mogen onder bepaalde voorwaarden vanuit de 20 km-zone naar een slachthuis in het beschermingsgebied gevoerd worden. De verantwoordelijken van deze bedrijven dienen hiervoor met hun PCE contact op te nemen.
Zijn markten waarop herkauwers aangeboden worden nog toegelaten in België?
Ja, markten en andere verzamelingen van herkauwers zijn toegelaten in de 20 km-zone en het beschermingsgebied, voorzover het transport van de herkauwers voldoet aan de hierboven beschreven voorwaarden. 
Zo zullen bijvoorbeeld herkauwers afkomstig van het (Belgisch) beschermingsgebied, die aangeboden worden op een markt georganiseerd in de 20 km-zone, in deze zone moeten blijven, of er geslacht worden.
 

 
DRUKKER VOOR DE KUST 

De scheepvaart voor de kust van de badstad wordt binnenkort een heel stuk drukker. Binnenschepen mogen namelijk voortaan vanaf de monding van de Schelde benoorden Knokke-Heist naar Zeebrugge varen, en omgekeerd. De Vlaamse regering heeft dat besloten omdat door de grote hoeveelheid binnenschepen die door de Vlaamse kanalen varen, bruggen vaak open staan. Het wegverkeer heeft daar veel last van. Binnenschepen die in de toekomst van Zeebrugge naar de Schelde willen varen moeten echter wel aangepast worden voor de kustvaart. 
 

TWEEDHANDSBEURS 

Op zondagmorgen 22 oktober wordt in het Parochiaal Centrum in Westkapelle een Tweedehandsbeurs gehouden.  Geïnteresseerden kunnen er van 9 tot 12 terecht voor ondermeer kinderkledij, speelgoed, kinderboeken en kinderfietsen.  Ook babymateriaal is beschikbaar. Het is meteen de 15de keer dat de plaatselijke Gezinsbond dit initiatief neemt.  Inschrijven voor deelname kan enkel op 8 oktober  van 14 tot 16 uur en op 12 oktober van 18 tot 20 uur bij mevrouw I. Verbouw, Dorpsstraat 53, Westkapelle, tel. 050 60 58 32. 
 

NIEUW ZWIN IN AANMAAK 

Vlak over de grens is in de Sluise deelgemeente Nieuwvliet een nieuw stuk Zwingebied in aanmaak. Door een combinatie van springtij en hoog water was maandag duidelijk een belangrijke winst zien van het nieuwe natuurgebied in de Verdronken Zwarte Polder.  Vanuit een herstelde geul stroomde het zoute zeewater voor het eerst weer voluit over het bestaande schorrengebied. Dat is belangrijk voor plantensoorten zoals laksteeltje en de gesteelde zoutmelde. De schorvegetatie kan zich herstellen en verder uitbreiden, nu het gebied vaker wordt gevoed met zout water. In de Herdijkte Zwarte Polder is inmiddels ook ruim 18 hectare ingericht als nieuwe natuur met een zoete natte graslandpolder met open water voor kust- en weidevogels.
 

 

VV Westkapelle wint de derby van FC Heist.

Voetbal  Zesde speeldag

1ste provinciale
Oostnieuwkerke - Knokke FC 1-1
Op bezoek bij de leider leek Knokke op weg naar een stunt, toen Boey Knokke halverwege de tweede helft op voorsprong bracht. In de slotfase stelde Oostnieuwkerke nog gelijk. Knokke zakt naar de zevende plaats met 11 punten. Poperinge staat aan de leiding met 15 punten. Volgende week speelt Knokke op verplaatsing bij Poperinge. 

3de provinciale B
FC Heist – VV Westkapelle 0-2. Westkapelle kwam in de eerste helft op voorsprong met een kopbal van Pawella. Heist zette Westkapelle na de rust onder zware druk maar kort voor tijd besliste Corty met een schitterende volley de partij. 

Heist staat derde met 11 punten, Westkapelle zevende met 9 punten. Spermalie gaat aan de leiding met het maximum van 18 punten.

4de provinciale B
Moerkerke – Sint-Kruis 4-3. Zeemeeuw Zeebrugge was vrij. 
Leider Lissewege leed zijn eerste nederlaag, thuis tegen Hertsberge met 1-2, maar blijft wel aan de leiding met 15 punten. Moerkerke staat zevende met 8 punten, Zeebrugge tiende met 5 punten.

Basketbal
Beker van België 1/16de finale (nagekomen uitslag van wedstrijd van woensdag 4 oktober) 
Dames
IBS Knokke-Heist (+ 5) – Doornik 56-64
Tegen Doornik, dat een reeks hoger speelt, presteerde IBS verdienstelijk maar moest het toch de duimen leggen.

Volleybal

Heren
2de provinciale B
Knokke-Heist – Koksijde 0-3
Knokke-Heist staat na 3 wedstrijden achtste met 3 punten.

Dames
Tweede provinciale B
Brugge - Knokke-Heist  0-3 (8-25, 22-25, 13-25). Knokke-Heist staat zesde met vier punten uit twee wedstrijden.

Vierde provinciale B
Knokke-Heist – Oostende 1-3. Knokke-Heist staat laatste, voorlopig nog zonder punten, maar kon de eerste setwinst vieren.

Hockey 

Heren
3de nationale C
Knokke – Eclair 5-1

Dames
3de nationale C
White Star - Knokke 2-2
 

 
10.10.1813 Geboorteverjaardag van Giuseppe Verdi, Italiaans componist 
10.10.1825 Geboorteverjaardag van Paul Kruger, Zuid-Afrikaans politicus 
William Lassell ontdekt op 10 oktober 1846 de grootste maan van Neptunus, die Triton wordt genoemd.
Het Panamakanaal wordt op 10 oktober 1913 geopend.
Op 10 oktober 1962 klonk om 14.25u voor het eerst in de ether "dit is Radio Antwerpen vanop het schip Uilenspiegel op de Noordzee, de zender waar U naar luistert". Het zendschip lag voor Zeebrugge. 
10.10.1985 Overlijdensverjaardag van Orson Welles, Amerikaans filmregisseur en filmacteur 
10.10.200 Overlijdensverjaardag van Sirimavo Bandaranaike, Sri-Lankaans politica {eerste vrouwelijke premier ter wereld}
10.10.2004 Overlijdensverjaardag van Christopher Reeve, Amerikaans acteur {Superman}
Gelukkig Verjaardag:
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
maandag 9 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° Inwoners en vooral ook gedomicilieerden in Knokke-Heist hebben de burgemeester en z'n partij beloond voor de up-market verwezenlijkingen in de badstad; het zogeheten "Lippens-product". 
° Bij de VLD in Knokke-Heist heeft een vrij goed solo-resultaat de partij veroordeeld tot 6 jaar op de oppositiebanken. 
° Niettegenstaande de kleine winst van het Vlaams Belang doet de partij met drie zetels een "ter plaatse, mars" in de badstad. 
° De teloorgang van de kleine partijen is in veel opzichten het gevolg van de Wet van Gresham, waarbij in het geval van Knokke-Heist het Groot Geld de Kluttermunt uitdrijft. 
° Ondanks de Mega-overwinning van Burgemeester Lippens wordt het mogelijk toch moeilijk om alle grote stemmenwinners binnen de Gemeentebelangen een schepenzetel te geven. 
° Volgens het principe "Opgeruimd staat netjes" werden in Knokke-Heist zondagavond reeds de officiële aanplakpanelen voor de verkiezingspropaganda uit het straatbeeld verwijderd. 
° Zeebrugge heeft straks voor het eerst sedert jaren twee vertegenwoordigers in de Brugse gemeenteraad. 
° In het zondagvoetbal was er gelijkspel voor FC Knokke en winst voor VVWestkapelle in het derby tegen FC Heist. 

En verder:

ORO Nieuwsmagazine:

° Patrick Janssens, champion des voix en Flandre
Ook Lippens bij de topscoorders in Vlaanderen
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC1: 20u Holiday 2006, BBC2: 22u Nuremberg, Canvas: 21.05 Keerpunt, Ka II 21.10 Hard to Kill, VT4: 21.10 Stanley's Route, VTM 21.40 Aspe
P&O's Aurora aan Zweedse Kaai
Stemlustigen in de rij
Wachten op volgende stemklant
Contente burgemeester
Bij Focus
Bij Sofie D'Hulster
 Lippens: "Met 18 zetels zou ik content geweest zijn; met 19 zeer tevreden, 20 was ondenkbaar, 21 onvoorstelbaar, en 22 is mega!"
"LEOPOL NOTRE PRESIDENT"

Inwoners en vooral ook gedomicilieerden in Knokke-Heist hebben de burgemeester en z'n partij beloond voor de up-market verwezenlijkingen in de badstad; het zogeheten "Lippens-product". Gemeentebelangen behaalde met ruim 60 procent van de stemmen 22 van de 31 zetels. Met andere woorden de absolute meerderheid. Burgemeester Lippens kan dan ook de komende 6 jaar als alleenheerser regeren in de badstad; "samen met een uitstekend team", benadrukte de burgervader zondagavond!  Honderden kwamen hem en z'n medestanders feliciteren in het partijlokaal. De oppositie in Knokke-Heist bestaat nu nog slechts uit twee partijen: de VLD en het Vlaams Belang. Burgemeester Lippens verklaarde dat hij altijd al goed heeft kunnen samenwerken met de VLD. Hij zei bereid te zijn opnieuw samen te werken met alle partijen die zich democratisch opstellen in de badstad. Het Mega-resultaat van de partij Gemeentebelangen zorgde onvermijdelijk voor heel wat lachende gezichten in de badstad; vooral in het Zoute. Daar klonk zelfs de slogan "Leopol, notre président!"
 

STAALHARDE OPPOSITIE 

Bij de VLD in Knokke-Heist veroordeelt een vrij goed soloresultaat de partij tot 6 jaar op de oppositiebanken. De partij haalde 17,8 procent van de stemmen, wat goed is voor 6 zetels in de gemeenteraad. Zes jaar geleden had de VLD 5 zetels binnen het GBL-kartel. In 1994 legde de partij, die toen zelfstandig opkwam, beslag op 7 zetels. Afgaand op de voorkeurstemmen bij de VLD is het echter niet zo'n goed resultaat. Vergeleken bij de bolletjes verzameld door de GBL-kandidaten zou bij een samengaan geen enkele van de VLD-mandatarissen genoeg stemmen bijeen hebben om in het schepencollege te zetelen. Vooral noemt men het stemmenaantal van minister Verwilghen teleurstellend. Marc Verwilghen heeft ondertussen aangekondigd dat z'n partij in Knokke-Heist "staalharde oppositie" zal voeren. 
 

TELEURSTELLING VOOR BELANG 

Niettegenstaande de kleine winst van het Vlaams Belang doet de partij een "ter plaatse, mars" in de badstad.  Het Belang legde beslag op 11,43 procent van de stemmen; goed voor 3 zitjes in de gemeenteraad. Een teleurstelling voor de partij. De mandatarissen hadden gehoopt op 5 zetels.  De partij heeft opnieuw drie verkozenen, waaronder ook lijstduwer Peter-jan Buytaert, die zelden of nooit aanwezig is in de gemeenteraad. Nieuwe verkozene bij het Vlaams Belang is Mevrouw Ann Pauwaert.
 

KLEINE PARTIJEN WEGGEVEEGD 

De teloorgang van de kleine partijen is in veel opzichten het gevolg van de Wet van Gresham, waarbij in het geval van Knokke-Heist het Groot Geld de Kluttermunt uitdrijft. Ronny Dhondt van de SP.a zegt dan ook "de bouwgrond kost hier 2.000 euro de vierkante meter. Blijkbaar zijn er niet veel socialisten meer die dat nog kunnen betalen".  De partij verliest z'n twee zetels.  Hetzelfde geld voor Raak-Spirit. Ook Groen moet z'n zetel inleveren en verdwijnt uit de gemeenteraad. Alhoewel Groen er zich van distantieert, is de partij in de badstad onder meer slachtoffer geworden van de tergend dictatoriale houding van de overheidsinstelling Aminal in de Knokke-Heistse natuurgebieden. 
 

MANDATEN 

Ondanks de Mega-overwinning van Burgemeester Lippens wordt het mogelijk toch moeilijk om alle grote stemmenwinners binnen de Gemeentebelangen een schepenzetel te geven.  In de badstad zijn 7 schepenzetels beschikbaar. Daarnaast komen nog het voorzitterschap van de Dienst Toerisme en het voorzitterschap van het OCMW. Samen gaat het dus eigenlijk om 9 begeerde mandaten. Bij het bekijken van de voorkeurstemmen bij de GBL zijn er echter 10 gegadigden voor deze 9 mandaten. Voor de vaste waarden zoals Maxim Willems, Ingrid Reubens, Daniël De Vlamynck, Danny Lannoy en Luc Lierman is er geen vuiltje aan de lucht. Hoe de rest van de mandaten wordt ingevuld is momenteel nog afwachten.  Belangrijk zijn in deze samenhang onder meer de goede scores van Piet De Groote en An Desutter. 
 

OPGERUIMD 

Volgens het principe "Opgeruimd staat netjes" werden in Knokke-Heist zondagavond reeds de officiële aanplakpanelen voor de verkiezingspropaganda uit het straatbeeld verwijderd. Op 16 locaties in de gemeente was personeel aan het werk om all herinneringen aan de 06-verkiezingen weg te wissen. In totaal werden 144 propagandapanelen opgeruimd en in het gemeentelijk depot opgeslagen in afwachting van een volgende verkiezingsronde. 
 

TWEE ZEEBRUGGENAARS IN BRUGSE RAAD 

Zeebrugge heeft straks voor het eerst sedert jaren twee vertegenwoordigers in de Brugse gemeenteraad. Dat was hard nodig ook. De kliek van Moenaert heeft namelijk de voorbije 6 jaar zo goed als geen aandacht besteed aan de noden van de bevolking in haar kustdeelgemeente. Ondanks het forse verlies van de VLD in Brugge blijft Zeebruggenaar Jean-Marie De Plancke bij de verkozenen. Daarnaast doet ook de Zeebrugse Ingrid Steel-Vandamme, na intensief ouwerwets-degelijk huis-aan-huis canvassen, haar intrede in de Brugse gemeenteraad voor de CD&V.  Zij beloofde alle Zeebrugse problemen bij Stad Brugge op de agenda te zetten. 
 

VOETBAL 

In het zondagvoetbal speelde FC Knokke op verplaatsing 1-1 gelijk tegen Oostnieuwkerke. In het klassement van Eerste Provinciale staat Knokke op de 7de plaats. In Derde Provinciale B werd FC Heist in een derby in Stadion De Taeye met 0-2 verslagen door VVWestkapelle.  De Vlieghe en Corty tekenden voor de doelpunten. In de rangschikking staat FC Heist 4de en Westkapelle 7de. In Vierde Provinciale B versloeg Moerkerke de ploeg van St.-Kruis met 4-3.  Moerkerke komt zo op de 7de plaats in het klassement. 
 

 
  Bezoek de sites van Paradijs Knokke-Heist
Radio Paradijs (tk)  of    Radio Paradijs (be)

Patrick Janssens, champion des voix en Flandre (Trends)
Ook Lippens bij de topscoorders in Vlaanderen

Le bourgmestre d'Anvers, Patrick Janssens, tête de liste sp.a-spirit à Anvers est le champion des voix de préférence en Flandre avec 71.289 voix. Il est suivi par Filip Dewinter (Vlaams Belang) avec 62.642 voix. A Gand, la tête de liste sp.a-spirit et futur bourgmestre, Daniël Termont, a récolté le plus de voix sur son nom (19.800 voix). Il est suivi par la tête de liste VLD Sas Van Rouveroij (10.492 voix) et le bourgmestre actuel Frank Beke qui poussait la liste sp.a-spirit (8.419 voix). A Hasselt, le bourgmestre actuel, Herman Reynders, tête de liste Pro Hasselt, qui regroupe sp.a-spirit et Groen!, est champion de voix de préférence avec 15.052 voix. Patrick Moenaert (CD&V), bourgmestre sortant de Bruges, a récolté le plus de suffrages sur son nom (17.450 voix). Il est suivi par le président du Vlaams Belang, Frank Vanhecke (6.066 voix). Le bourgmestre sp.a de Louvain, Louis Tobback (13.269 voix) fait un gros score personnel, tout comme le bourgmestre sp.a d'Ostende, Jean Vandecasteele (10.873 voix), le bourgmestre de Malines et président du VLD, Bart Somers (8.682 voix), le bourgmestre CD&V de Courtrai, Stefaan De Clerck (8.634 voix), le bourgmestre CD&V de Genk, Jef Gabriels (8.565 voix), le bourgmestre sp.a de Saint-Nicolas, Freddy Willockx (8.486 voix) et le bourgmestre Gemeentebelangen de Knokke-Heist, Leopold Lippens (7.507 voix). 
 

 
09.10.1835 Geboorteverjaardag van Camille Saint-Saëns, Frans operacomponist
Op 9 oktober 1914 valt de stad Antwerpen in handen van de Duitsers.
09.10.1940 Geboorteverjaardag van John Lennon, Engels popmuzikant {Beatles} 
Op 9 oktober 1954 ontruimen de Fransen Hanoi, dat twee dagen later door de Vietmin wordt bezet.
09.10.1955 Geboorteverjaardag van Herman Brusselmans, Vlaams schrijver 
Elvis Presley scheidt van Priscilla op 9 oktober 1973.
09.10.1995 Overlijdensverjaardag van Sir Alec Douglas-Home, Brits politicus 
Gelukkig Verjaardag: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
WORLD CLOCK
vrijdag 6 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
Klik hier voor VOLLEDIGE UITSLAG GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN
HOOFDPUNTEN

° Het Bal van De Zwinneblomme mag niet meer in een tentendorp op het strand ter hoogte van het Casino gehouden worden.
° In Knokke-Heist beslissen 27.824 kiezers in hoeverre vanaf maandag alles bij het oude blijft, of niet...
° De politie in de badstad waarschuwt dat nepagenten mogelijk zullen proberen binnen te geraken in woningen. 
° De Knokke-Heistse familie Laseure uit "Toast Kannibaal" wordt zeer binnenkort ook bekend in Nederland.
° De opening van de containerterminal van APM Terminals in Zeebrugge wordt gezien als een mijlpaal voor de kusthaven.
° Regenweer en het begin van de bietenoogst zorgen voor slipgevaar in de regio. 
° De fusiegemeente Sluis gaat de gemeentelijk diensten en kantoren concentreren in Oostburg.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Nautilus to acquire deep-sea mining ship ("The National" Papua New Guinea 06.10.2006)
Vlaamse baggeraar bouwt schip gespecialiseerd in diepzee mijnontginning voor Papua Nieuw Guinea
° Bevolking: Geboorten, Huwelijken en Overlijdens
° Vandaag  -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond
VERBOD GALABAL ZWINNEBLOMME OP STRAND BIJ CASINO KNOKKE

In studentenmiddens in Knokke-Heist is vanmorgen als een bom het nieuws ingeslagen, dat het traditionele Galabal van De Zwinneblomme niet meer in een luxueus tentendorp op het strand ter hoogte van het Casino mag gehouden worden. Het bal van de studentenvereniging, die in 1939 in de badstad werd opgericht, is het bekendste in z'n soort in het hele land. Volgens de studenten werd de reeds 7 jaar gebruikte strandlocatie van het Galabal geslachtofferd op het altaar van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan.  Het PRUP verbiedt namelijk het opstellen van vaste constructies op bijna het hele strand van Knokke-Heist tijdens de winter. 

Vorig jaar hing het Galabal trouwens ook reeds aan een zijden draadje op het strand voor het Casino Knokke. Een klacht van de partij Raak om het bal op die plaats te verbieden werd toen echter op de valreep onontvankelijk verklaard. Dit keer was er geen uitweg meer. Zwinneblomme praeses Gert Vandemeenen is nu akkoord om het Galabal op 25 november in te richten op het Evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist. Of de nieuwe locatie opnieuw ruim 2000 studentenbalgangers uit het hele land zal trekken moet worden afgewacht. Eén voordeel is er wel. Bij het Evenementenstrand is alvast meer parkeerruimte beschikbaar dan op de oude locatie. 
 

BLIJFT ALLES BIJ HET OUDE, OF NIET? 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 6 jaar geleden kwam in Knokke-Heist Gemeentebelangen met 23 zetels en 65 procent van de stemmen als grootste partij uit de bus. De GBL omvatte toen echter ook de VLD. Tweede partij werd het Vlaams Belang dat toen met 10,44 procent van de stemmen 3 zetels binnenrijfde. SPa en Raak haalden elk 2 zetels, terwijl Groen (dat toen nog Agalev heette) het moest doen met één zetel. Nationaal denkt men dat de smeergeldaantijgingen van de voorbije maanden een grote rol zullen spelen bij de verkiezingsuitslag. Lokaal gelooft men dat echter absoluut niet. Belangrijkste gegevens worden vermoedelijk het effect van het solo-optreden van de VLD in de badstad en het groeipercentage van het Vlaams Belang. Daarover beslissen in Knokke-Heist 27.824 kiezers. Maandag weten we met zekerheid in hoeverre alles bij het oude blijft, of niet...
 

OPPASSEN VOOR NEPAGENTEN 

De politie Damme/Knokke-Heist en de Preventiedienst hebben dit weekend een waarschuwing uitgevaardigd aan inwoners en tweedeverblijvers. Ze wijzen erop dat zich nep-agenten kunnen aanbellen.  Dieven gaan namelijk steeds onbeschaamder tewerk om woningen binnen te dringen.  Een van de meest bekende listen is het aannemen van een valse hoedanigheid, zoals. die van een politieagent.  Vooral oudere mensen worden hiervan vaak het slachtoffer.  De politie geeft dan ook de raad om geen onbekenden in de woning binnen te laten. Een politieagent die bij u thuis aanbelt, moet zijn dienstkaart tonen.  Ook als hij in uniform is, heeft men het recht om dat te vragen.  Als u twijfelt aan de ware identiteit van de politieagent, aarzel dan niet om het nummer 101 of 050 619 619 (dringende politiehulp) te bellen om dit laten verifiëren.  Bel onmiddellijk en laat geen tijd verloren gaan.
 

Een paar praktische tips

·        Bekijk de dienstkaart van de politieagent aandachtig.  Daarop staan de naam en de foto van de agent.
·        Vraag het telefoonnummer van het kantoor van de agent.  Wees waakzaam wanneer hij aarzelt om te antwoorden.
·        Zorg ervoor dat het telefoonnummer van de lokale politie steeds naast uw telefoon ligt.  Zo kunt u wanneer een zogenaamde "politieagent" bij u langskomt, de politie bellen en vragen naar de naam of de dienst die uw bezoeker heeft meegedeeld.  Gebruik hiervoor nooit het telefoonnummer dat u wordt gegeven door de bezoeker.
·        Een politieagent vraagt nooit waar u uw geld of waardevolle spullen verstopt.
·        Een echte politieagent zal ook niet bij u thuis langskomen om u te zeggen dat er zonet een dief uw huis heeft verlaten.
·        Laat geen personen binnen die vragen of u iets te eten of te drinken hebt.
·        De politie vraagt nooit om steunkaarten of advertentieruimte te kopen of enige andere vorm van sponsoring.
 

 
KANIBALEN NAAR RIMBOE

De Knokke-Heistse familie Laseure uit "Toast Kannibaal" zal zeer binnenkort ook bekend worden in Nederland. Een aantal hilarische fragmenten uit het VTM-programma waren trouwens reeds te zien in enkele Nederlandse amusementsprogramma’s.  Nu werd echter beslist om alle beelden van de Laseure’s bij de Huaorani’s in Ecuador te gebruiken voor ’Groeten uit de Rimboe’, de noorderburenversie van ’Toast Kannibaal’. De Laseures krijgen hun Nederlandse start op zaterdag 21 oktober. Dat gebeurt op satelietzender SBS6, die echter in gemeenten zoals Sluis ook op de kabel zit. 
 

APM TERMINALS 

De officiële opening van de containerterminal van APM Terminals in Zeebrugge wordt gezien als een mijlpaal voor de kusthaven. De Belgische Ambassadeur in Denemarken, Marc Van Craen, was er speciaal voor overgevlogen. Immers APM is onderdeel van de Deense AP Moller-Maersk Group.  Momenteel is de kaai reeds operationeel voor een capaciteit tot 850.000 standaardcontainers. Men mikt uiteindelijk op een volume van 2 miljoen laadkisten. Langs 900 meter kaai staan zeven van de grootste containerkranen ter wereld, daarachter ligt de eigenlijke terminal die 48 hectare groot is. De terminal stelt nu al 140 mensen te werk. Dat worden er op termijn zo'n 500, plus nog eens 500 indirecte jobs.  Grote troef voor de terminal is onder meer het feit dat de kaai een diepte heeft van 16 meter, zodat de grootste zeeschepen er kunnen afmeren. 
 

SLUIS 

De fusiegemeente Sluis wil de gemeentelijk publieke diensten en kantoren concentreren in Oostburg. Gemeenteraads- en commissievergaderingen blijven in het Belfort in Sluis zèlf. Daar zal in de toekomst ook nog steeds kunnen getrouwd worden. Het gemeentehuis in Oostburg wordt uitgebreid met een glazen aanbouw. De verbouwing kost 6,9 miljoen euro. Het oude gemeentehuis in Aardenburg krijgt een museumfunctie en de gemeente wil dat ook het hoofdkantoor van de Toeristische Dienst erin komt. 
 

BIETENOOGST

In de polders rond Knokke-Heist en in de hele grensoverschrijdende regio is de bietenoogst zopas van start gegaan. Vooral bij regenweer kan dit door slik op de weg leiden tot gevaarlijke situaties. Openklapbare verkeersborden waarschuwen dan ook voor slipgevaar. Daarnaast is er nog een bijkomen probleem.  Sommige akkerbouwers storten hun bieten te dicht bij de weg, zodat automobilisten niet kunnen uitwijken. Ook liggen ze vlakbij kruisingen, waardoor het zicht wordt belemmerd. 
 

 

Nautilus to acquire deep-sea mining ship (The National Papua New Guinea)
Vlaamse baggeraar bouwt schip gespecialiseerd in diepzee mijnontginning voor Papua Nieuw Guinea
‘Jules Verne’ to operate at Solwara project in Manus basin 

NAUTILUS Minerals Inc has entered into an agreement with Belgium-based Jan De Nul, one of the world’s leading international dredging companies, for the construction of a specialised mining ship. Jan De Nul will construct at cost a specialised deep-sea mining vessel for Nautilus’s Solwara project in the Manus basin. The 191m-vessel to be named the Jules Verne is expected to be completed in 2009 to meet Nautilus’s targeted start of mining at the end of 2009 subject to the Government’s approval. “This agreement is a major milestone in the project,” David Heydon, chief executive of Nautilus, said. “Jan De Nul will join Nautilus in its plans to be the first to mine the deep oceans of the world for copper, gold and zinc. Such a move represents the dawn of a new era in mining, the creation of a whole new industry,” he said.
“We have seen how the offshore oil and gas industry has evolved since its early days – to the point where society is now reliant on offshore oil/gas to meet its needs.  “Likewise, seafloor resources may one day be critical for society to meet its future needs for copper and zinc.” Mr Heydon said Jan De Nul was committing significant capital to build this specialised mining ship. “This agreement lays off the capital for the mining ship – or largest and longest lead time item – and puts us on track of our goal of production by end 2009.” Nautilus chose Jan De Nul to partner with them because they have the world’s most modern fleet, the largest dredgers in the world and are recognised as the innovators in the dredging industry. 
The plan calls for the copper-gold material to be dredged from the seafloor and pumped to the mining vessel.
The raw materials would be transferred to barges for transport to a land-based concentrator which would produce a gold-rich copper concentrate for dispatch to copper smelters. Jan De Nul will build, own and operate the mining ship, and will provide barges, tugs and operational capability in its role as mining contractor for the Solwara 1 Project. Nautilus would provide the capital estimated at US$120 million (K375 million) for two sub-sea miners, power umbilicals, pumps, 1,800m riser pipe and related handling equipment. Jan De Nul would reimburse Nautilus over time for this capital by rebating 6.5% of each monthly contract mining invoice, effectively purchasing the equipment from Nautilus.
Ore production rates and consequently mining costs will vary due to natural variations in material hardness across the deposit. The deal sees a per-tonne rate of euro 58 (K323) for mining and delivery of the ore to the concentrator, based on an annual production of 1.8 million tonnes per annum or 6,000 tonnes per day allowing for two months annual service and maintenance of the offshore mining spread.  The contract mining costs are fixed at 2009 with a 1% compounding escalation for 2010 onwards. The fuel price component of the above mining costs is based on an August 2006 price and the terms provide for a variation, both up and down, from this level. It is proposed to formalise a detailed works contract by July 1 next year and the agreement considers that the term of the contract could be for an initial eight million tonnes, renewable annually at Nautilus's discretion. 
 

 Een TUNNEL onder de nieuwe ZEESLUIS in ZEEBRUGGE is de enige oplossing
voor een permanente ONTSLUITING van de haven en een LEEFBAAR dorp
Geboorten

Farah Brusselle, dochter van Anthony en Veronique Perneel, Moerkerkebrug 12/02, Damme
Luna Vanbesien, dochter van David en Barbara Heyneman, Zeebruggelaan 18, Brugge
Maïté Anseeuw, dochter van Wim en Els Deschepper, Stokerij 34, Brugge
Illyan De Coster, zoon van Rudi en Isabel De Baets, Ommeloper 7, Maldegem
June Pauwels, dochter van Bernard en Kristien Heroes, Blancgarinstraat 12/41, Kn-H
Puck van Dierendonck, zoon van Mike en Adriana Nijsse, Jupiter 52, Sluis (Ndl)
Xiano Ekkebus, zoon van Wesly en Natasja Marysael, Kotter 9, Sluis (Ndl)
Anouk Jonckheere, dochter van Filip en Sophie Christiaens, Patriottenstraat 8/11, Kn-H
Aaron Deschryver, zoon van Erwin en Natacha De Wulf, Felix Timmermansstraat 31/21, Kn-H

Aangifte Huwelijk

Diego Desmidt en Anne-Marie Vermeersch, Graaf Jansdijk 116, Kn-H 
Philippe Kiekens, Gapaardstraat 2/2, Brugge en Sarah Vanhove, Poolspad 19, Kn-H 
Hans Hoozée en Gwenny D'hondt, Sint-Antoniusstraat 2/12, Kn-H

Huwelijken

Bart Vanhee en Kelly Vandierendonck, Heistlaan 436, Kn-H

Overlijdens

Barend Izaaks, 87 jaar, echtg. van Kitty Boas, Promanede Drive 201, Boca Raton (Florida) 
Patrick Claes, 51 jaar, echtg. van Marleen Van Hoorde, Jozef Dhoorelaan 73/31, Kn-H 
Gustaaf Callant, 81 jaar, echtg. van Delphine Claeys, Lommergang 1/34, Kn-H 
Marie José Vermet, 91 jaar, wed. van Gustavus Vermet, Rustoordstraat 1, Kn-H 
Alphonsus Ossemerct, 85 jaar, wed. van Elodia Van Heeke, Sneeuwgorsdreef 5, Kn-H 
Delphina Hillewaert, 86 jaar, wed. van Leon Ongenae, Dolfijnstraat 6, De Haan 
Cyriel Vancompernolle, 71 jaar, echtg. van Denise Praet, Kalvekeetdijk 73, Kn-H
 

06.10.1915  Geboorteverjaardag van Harry van Doorn, Nederlands PPR-politicus die de moord op de zeezenders op z'n geweten heeft.
06.10.1943 Geboorteverjaardag van Cees Veerman, Nederlands pomuzikant {Cats} 
Op 6 oktober 1973 verrassen Egypte en Syrië Israel met de oversteek van het Suezkanaal en aanvallen op de Golanhoogvlakten; het begin van de Jom Kippoer-oorlog.
Tijdens een parade ter herdenking aan de Jom Kippoer-oorlog op 6 oktober 1981 wordt de Egyptische president Anwar Sadat doodgeschoten door enkele militairen die deel uitmaken van de moslim-fundamentalische Jihad-beweging. 
06.10.1989 Overlijdensverjaardag van Bette Davis, Amerikaans actrice 
06.10.2002 Overlijdensverjaardag van Claus von Amsberg, prins der Nederlanden 
Gelukkig Verjaardag
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
donderdag 5 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In de badstad bieden zich veel meer burgers aan met de boodschap dat ze hun Oproepingsbrief voor de verkiezingen niet ontvangen hebben. 
° Volgens minister Verwilghen kan de storende Kletskop-zandbank voor Heist regelmatig worden weggebaggerd. 
° Voor de rechtbank is het proces gestart tegen een Litouwse dievenbende die ondermeer ramkraken pleegde in Knokke-Heist.
° Ook in onze badplaats weten heel wat mensen niet op welke verschillende manieren ze zondag geldig kunnen stemmen. 
° Naar aanleiding van de Bevrijdingsmars wordt voor de 25ste keer een gelegenheidsstation opgesteld door radio-amateurs.
° In Knokke-Heist wordt met belangstelling uitgekeken naar een nieuwe strandsport die dit weekend voor het eerst wordt gelanceerd. 
° Heel wat aardappelen uit onze polder zorgen door de droog-natte zomer voor friet van mindere kwaliteit. 
° Een man uit Knokke-Heist moet zich laten opnemen in een psychiatrische instelling.
° Een nieuwe vrachttreinverbinding tussen Zeebrugge en het Ruhrgebied vermindert de druk op de wegen van de randgemeenten. 

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° Heeft Knokke dan een Universiteit?
° Vissersnostalgie uit Scheveningen
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: KaII: 21.10 The Pelican Brief, BBC1: 22u Ancient Rome,  BBC2: 21u AUTUMNWATCH, Canvas: 23.45 Coco Chanel
GEEN OPROEPINGSBRIEF

Bij de dienst bevolking in Knokke-Heist bieden zich momenteel heel wat burgers aan die zeggen geen oproepingskaart ontvangen te hebben voor de stembusgang van zondag. Hun aantal ligt opvallend hoger dan 6 jaar geleden. Men vermoedt dat de verdwenen oproepingsbrieven tussen andere verkiezings- en reclamedrukwerk zijn terechtgekomen en werden weggegooid. Terwijl het aantal verkiezingsaffiches in het straatbeeld is verminderd, nam het volume verkiezingsdrukwerk in de bus daarentegen toe.  Ook daardoor viel de oproepingskaart vaak niet op. Verder is de kwaliteit van de kaart een stuk minder dan vroeger en staat linksboven voor het eerst "Vlaanderen Kiest". Voor de badstad werden alle stembrieven  gedrukt door CEVI en daarna naar het postkantoor Gent X gebracht. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat bij De Post geen enkel exemplaar is blijven liggen.  Wie momenteel niet over een oproepingskaart beschikt moet zo snel mogelijk een exemplaar afhalen bij de gemeente. In extremis kan dit ook zondag nog. Op de dag van de verkiezingen zelf blijven de stadhuizen van Knokke en Heist tijdens de stemverrichtingen namelijk bemand om onder meer kiezers zonder oproepingsbrief op te vangen.
 

KLETSKOP REGELMATIG AFBAGGEREN?

Donderdagmorgen heeft minister van economie en wetenschapsbeleid, Marc Verwilghen, de resultaten bekend gemaakt van een studie over de "Kletskop" zandbank ter hoogte van Heist. De zandbank vormt een gevaar voor de pleziervaart en dreigt de afstand van de Zeedijk naar de zee voor de recreant steeds groter te maken. Het Belgisch Mathematisch Model van de Noordzee heeft de situatie nu in kaart gebracht en voorstellen geformuleerd om het probleem op te lossen. Volgens de minister zou de zandbank regelmatig gebaggerd kunnen worden. Het aldus gewonnen zand kan vervolgens gebruikt worden om de kusterosie op andere stranddelen van Knokke-Heist tegen te gaan. 
 

GELDIG STEMMEN

Steeds minder politici die zich kandidaat stellen voor de gemeenteraad doen nog aan deur-aan-deur canvassen om de burgers hun stem te vragen. Vroeger was dat schering en inslag. Wèl puilt tegenwoordig het verkiezingsdrukwerk uit de bussen in de badstad. In  verkiezingspropaganda van heel wat nieuwe kandidaten komt tegenwoordig de zin voor "Elke voorkeurstem op dezelfde lijst is voor elke kandidaat een 100 procent volwaardige stem". Het blijkt namelijk dat heel wat burgers niet precies weten hoe men geldig kan stemmen. Dat kan door bovenaan de lijst te stemmen voor een partij. Men kan ook naast de naam van één of meerdere kandidaten van eenzelfde partij een bolletje kleuren, of men kan zowel voor de partij als voor één of meerdere kandidaten van dezelfde partij stemmen. Voor verschillende partijen stemmen of voor kandidaten van verschillende partijen levert een ONgeldige stem op. 

SAMENGEVAT

U kunt GELDIG stemmen door :
1. te stemmen voor een partij (bovenaan de lijst) 
2. te stemmen voor een kandidaat van 1 partij (naast de naam van de kandidaat) 
3. te stemmen voor meerdere kandidaten van 1 partij (naast de namen van de kandidaten) 
4.  te stemmen voor de partij (bovenaan de lijst) én 1 of meerdere kandidaten van dezelfde lijst (naast de namen van de kandidaten) 

U stem NIET GELDIG wanneer u :
1. voor meerdere partijen stemt op dezelfde kiesbrief 
2. wanneer u voor meerdere kandidaten stemt van verschillende partijen 
 

 
ON25CLM 

Begin volgende maand staat in Knokke-Heist weer alles in het teken van de bevrijding door Canadese troepen in 1944. Naast allerlei herdenkingen en de traditionele Bevrijdingsmars pakken de radio-amateurs in de badstad andermaal uit met hun speciale amateurstation ON25CLM.    ON staat daarbij internationaal voor België. CLM is de afkorting voor Canadian Liberation March, terwijl het getal 25 aanduidt dat men met het gelegenheidsstation al welgeteld een kwarteeuw in de weer is. Het zogeheten "Special Event Station" zal dit jaar van 3 tot en met 12 november in de lucht zijn op verschillende amateur-frequenties om gesprekken te voeren met radioamateurs over de gehele wereld. Het radiostation zal o.a. bemand worden door radio-operators van de BAFARA (Belgian Air Forces Radio Amateurs), van de BMARS (Belgian Maritime Amateur Radio Society), en door de vrouwelijke leden van de organiserende UBA-sektie ONZ Oostkust. Ter gelegenheid van dit Special Event Radio Station ON25CLM is er ook een certificaat of award te verkrijgen na ieder contact met het station. Het lokaal, dat gelegen is in de Rijkswachtlaan 37 in Knokke, kan gedurende de ganse periode vrij bezocht worden. 
 

STRANDGOLF 

In Knokke-Heist wordt met belangstelling uitgekeken naar een nieuwe strandsport die dit weekend voor het eerst wordt gelanceerd.  Het gaat om "golfen op het strand". Het experiment krijgt z'n beslag in Scheveningen.  Er worden greens neergepoot, maar voor de rest worden de ballen op het zandstrand geslagen. Aan het Kampioenschap Strandgolf nemen dit weekend meteen al een reeks grote namen deel. Wat Knokke-Heist vooral kan interesseren is een spin-off van dit strandgolfgebeuren. De toeschouwers kunnen kunnen namelijk biologisch afbreekbare golfballen vanaf het strand de Noordzee inslaan. 
 

ZOMER SLECHT VOOR FRIET 

De komende maanden zal de deskundige frieteter merken dat er met zijn favoriete gerecht iets aan de hand is. Door het droge en dan weer natte zomerweer beantwoorden veel aardappelen die uit onze polderregio aan de fritesfabrieken verkocht werden namelijk niet aan de gebruikelijke normen. Na de droogte in juli hebben de aardappelplanten nieuwe knollen gemaakt, die de oorspronkelijke aardappelen hebben leeggezogen en toch klein zijn gebleven. De oude knollen bevatten weinig zetmeel, worden glazig, zijn niet te eten en slecht te bewaren.  Gedurende minstens 4 weken zullen heel wat frieten door het "lagere onderwatergewicht" aan kwaliteit inboeten zeggen de aardappelverwerkers. 
 

IETS MINDER HAVENDRUK? 

Het uitblijven van goede wegverbindingen naar Zeebrugge en de moeilijke bereikbaarheid van onze kusthaven via de binnenvaart doet vervoerders steeds meer naar het spoor grijpen. Sinds begin van de maand rijden nu wekelijks ook acht goederentreinen heen en weer tussen Zeebrugge en Duisburg. De treinen rijden via Antwerpen en Nederland naar het Duitse Ruhrgebied.  Daarmee is de druk op de wegen in de havenrandgemeenten zoals Knokke-Heist alvast een stukje minder geworden. 
 

LITOUWSE RAMKRAKERS 

Voor de rechtbank in Gent is het proces gestart tegen een Litouwse dievenbende die ondermeer ramkraken pleegde in Knokke-Heist. De zes leden van de benden sloegen vorige zomer diverse keren toe. Ze hadden het daarbij vooral gemunt op lingerie- en parfumwinkels. In totaal werden de Litouwse dieven gelinkt aan liefst 36 diefstallen in Knokke-Heist, Sluis, Oostende en Eeklo.  De gevorderde straffen variëren van 2 tot 5 jaar effectieve opsluiting. De zaak wordt verder behandeld op 25 oktober. 
 

INTERNERING

Een man uit Knokke-Heist moet zich laten opnemen in een psychiatrische instelling. Dat heeft de correctionele rechtbank van Antwerpen beslist. De man die bekend is als "Polleke Wissel", heeft tientallen mensen opgelicht via advertenties uit de Koopjeskrant, de Streekkrant en op het internet. Hij betaalde zijn slachtoffers met wisselbrieven die vals waren. 188 klachten stroomden binnen maar enkel 13 mensen stelden zich burgerlijke partij. Hij moet ze allemaal vergoeden. De man werd in 1989 al geïnterneerd, omdat hij volgens een gerechtsdeskundige met een "geestesstoornis kampt". 
 

WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
woensdag 4 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° De heemkundige kring Heyst Leeft gaat zich inzetten voor het behoud van de historische tegeltableaus van vishandel Depaepe. 
° Ook in Knokke-Heist worden donderdag op de "Internationale Dag van de Leerkracht" leraars in de bloemetjes gezet. 
° Oude vissers en hun families in Heist en Oostende zijn niet te spreken over een recent stukje Britse geschiedschrijving over de meidagen 1940.
° Na 3 jaar interactie tussen de directies van de vrije basisscholen aan de Oostkust wil de scholengemeenschap Saeftinghe de samenwerking intensiveren. 
° Door de sterke aanvoercijfers van de afgelopen 2 maanden heeft de Zeebrugse Visveiling een serieuze voorsprong op Oostende.
° In Knokke-Heist hebben zich dit schooljaar een record aantal jonge lezers ingeschreven om deel te nemen aan de Kinder- en Jeugdjury.
° De man die jarenlang vocht voor de rechten van de nabestaanden van de slachtoffers van de Zeebrugse scheepsramp, vecht nu tegen kanker.

En verder in ORO Nieuwsmagazine:

° The man chosen to be South Australia's next Governor is battling a serious illness in London.
(Belangenverdediger van de Herald-families vecht tegen kanker!!)
° Vandaag -tig jaar geleden
° Baziel
 
Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2: 20u The Moon, 21u AUTUMNWATCH, 22u Anatomy of a Crime, 23u TWO PINTS OF LAGER AND A PACKET OF CRISPS, BBC1 Who Do You Think You Are, Canvas: 21.15 Lost in translation, 22.55 Sisters in Law, VT4 : 22.15 Loser, BBC1: 22u Who do you think you are!

VISSERSERFGOED

De heemkundige kring Heyst Leeft gaat zich inzetten voor het behoud van de historische tegeltableaus van vishandel Depaepe.  Over een paar jaar wordt het gebouw op de hoek van de Kursaalstraat namelijk gesloopt. Op dat moment wil men de vissersfiguur op de gevel en de waardevolle faiënceschildering in het winkelpand zelf voor het nageslacht bewaren. De tegeltableaus dateren uit 1912. Dat was het jaar waarin de vissersvloot in Heist uitgroeide tot liefst 63 eenheden. Voor het historisch erfgoed in vishandel Depaepe bestaat momenteel trouwens ook interesse vanuit Nederland. Heyst Leeft is echter van oordeel dat dit stukje vissersgeschiedenis in de badstad moet blijven. Mogelijk zal het gemeentebestuur het kunstwerk aankopen en laten restaureren ten behoeve van het Sincfala Museum.  In het verleden is in de Onderwijsstraat in Heist reeds het grootste kunstwerk ooit in de deelgemeente roemloos verdwenen. In een redershuis was namelijk tijdens het interbellum een ruim 15m lange gangmuur door de Brugse schilder Van Hulle verfraaid met een doorlopend fresco van scheepvaartaferelen. 

Verdwenen visserserfgoed uit het Redershuis van Leopold Vantorre (Mussche)  (foto's copyright aj beirens)
DAG VAN DE LEERKRACHT 

Ook in de badstad worden donderdag leraars in de bloemetjes gezet. Vijf oktober is namelijk de Internationale Dag van de Leerkracht. Zo krijgen de leraars in de Ter Duinen campus in Heist door de ruim 300 leerlingen op de speelplaats rozen aangeboden. Ook de directie laat zich niet onbetuigd. 's Namiddags is namelijk een extra lange pauze ingelast om de leraars de kans te geven een levering van de warme bakker te waarderen. En leraars die donderdag geen les hebben worden bedacht op feestelijk verpakte cakes die woensdag door de leerlingen van het 7de jaar gebakken werden. 
 

KWAAD OVER GESCHIEDSCHRIJVING 

Oude vissers en hun families in Heist en Oostende zijn niet te spreken over een recent stukje Britse geschiedschrijving over de meidagen 1940. In de BBC-documentaire de "People's War" wordt de weigering van Vlaamse vissers om vanuit Engeland terug te varen naar de hel van Duinkerke, waar ze net ontsnapt waren, afgedaan als "de muiterij van de Belgische vissers". Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat Vlaamse vissers vele honderden Britse soldaten van de Franse stranden hebben gered. Eén van de recordhouders was daarbij de Heist 73 van schipper Alidoor Cogghe. Toen de Vlaamse vissers zagen dat ze onmogelijk nog meer soldaten van de stranden konden redden zetten ze een punt achter de operatie.  De Heist 16 van reder Vlietinck werd uiteindelijk het laatste Vlaamse vissersvaartuig dat soldaten van de Franse stranden kon halen. Het wordt de Britten bijzonder kwalijk genomen dat de weigering om als gewone burgers aan een zelfmoordoperatie mee te doen nu wordt afgedaan als muiterij. 
 

WAT WERKELIJK GEBEURDE

Voor de Vlaamse vaartuigen die via de Straat van Dover naar Duinkerke moesten varen was het alvast geen sinecure.  De kortste reisweg, de zogeheten Z-route, kon niet gebruikt worden gezien de vaartuigen dan binnen schootsafstand van de Duitse batterijen in het veroverde Calais kwamen.  De lange Y-route bracht de schepen tot een stuk voor de Belgische kust.  En reisweg X was een smalle doorgang in vaarwater waarin de Duitsers zeemijnen hadden gedropt. Het werd een levensgevaarlijke tocht; onder meer voor de vaartuigen H 81 “Madeleine-Kamiel” van reder Anselmus Beernaert, de H 56 “Zeemeermin” van reder Frans Vandierendonck (Bestemutse), de H 41 “Jacomina” van reder Frans Ackx, de Z 50 “Lidy-Suzanne” met Georges Ragaert en de O 225 “Guido Gezelle” van reder Geryl.  Aangekomen bij Duinkerke was het een ware hel. 

Een gelijkaardige ervaring overkwam Theophiel De Groote.  Hij werd met zijn vaartuig Heist 42 Pharaïlde op 29 mei 1940 door de Franse Marine opgeëist in de Normandische haven St.-Vaast-la-Hougue.  Na het lossen van het vistuig ging het op vrijdag 31 mei met nog een zevental vaartuigen uit Heist, Zeebrugge, Nieuwpoort en Oostende naar Dover.  Daar werd een lading obussen, munitie en brood aan boord gebracht met bestemming Duinkerke.  Zaterdagnacht 1 juni vertrok Theophiel met zijn Vlaams konvooi via Noord Goodwin en de Pas van Zuydcote naar de Franse kust.  Onderweg vielen de bommen rakelings langs de vaartuigen.  Ze werden ook beschoten door Duitse vliegtuigen en verloren contact met mekaar.  Een van de schepen uit het konvooi, de Heist 78,  werd lek geslagen en moest verlaten worden.  Bij aankomst in Duinkerke heerste de meest onvoorstelbare chaos.  De lading werd gelost onder een ware bommenregen.  Daarna werden soldaten aan boord genomen en kon men via een meer directe route naar Ramsgate varen, omdat die ochtend een gat getrokken was in het mijnenveld.  Onderweg werden nog vele tientallen soldaten opgepikt van de pakketboten “Brighton Queen” en de “Scotia” die zinkend waren na een bombardement door stuka’s.  Deze duikbommenwerpers stonden onder het bevel van Generaal Baron von Richtofen, de neef van de beruchte oorlogsvlieger uit de Eerste Wereldoorlog Baron Manfred von Richtofen, beter bekend als de “Red Baron”.  De "Pharaïlde" redde 39 Franse soldaten van het strand en vervolgens ook nog 86 Franse soldaten uit het water en drie Britse bemanningsleden.  Samen dus 128 mensen.  De O.86 "Georges-Eduard", een grote IJslandvaarder, die in een andere groep opereerde, redde niet minder dan 1.500 soldaten.

Andere Vlaamse vaartuigen kregen een dag of wat na hun terugkeer uit Duinkerke het bevel om een nieuwe tocht te maken.  De Vlaamse vissers wisten echter dat het zinloos was en dat ze hun leven voor niks riskeerden.  Ze lieten het weten aan Vice Admiraal Bertram Ramsey, die de hele operatie leidde.  “Alles staat in brand, het is hopeloos” zeiden ze.  De Heist 16 “Emma Leon” van reder Vlietinck werd uiteindelijk het laatste Vlaamse vissersvaartuig dat met geredde soldaten de hel van Duinkerke heeft kunnen verlaten voor de Duitsers de stad op 5 juni veroverden.  De eer om het allerlaatste vaartuig te zijn om uit de Duinkerkse hel weg te stomen viel te beurt aan de Engelse IJslandvaarder “Evelyn Rose” uit Fleetwood. Aan boord zo’n 400 Britse, Franse en Noord-Afrikaanse troepen, die op de Noord-Franse stranden de laatste achterhoedegevechten hadden geleverd.   Arthur Lewis, de kapitein van de grote visbak kreeg er een O.B.E. voor.  Ook de door de Fransen opgeëiste vaartuigen uit het konvooi van Theophiel De Groote gingen niet meer weer naar Duinkerke.  Sommige schepen keerden terug naar Frankrijk en waren in juni nog betrokken bij de ontruiming van de havens van St.-Valery-en-Caux en Le Havre.   Daarna togen ook deze vissersvaartuigen naar Engeland.  (copyright a.j. beirens)
 

 
SCHOLENGEMEENSCHAP SAEFTINGHE 

Na 3 jaar samenwerking tussen de directies van de vrije basisscholen aan de Oostkust wil de scholengemeenschap Saeftinghe de samenwerking verder zetten en uitbreiden.  De scholengemeenschap omvat 8 vrije basisscholen in Knokke-Heist, Zeebrugge en Lissewege. Op 1 februari telde de Saeftinghe scholengemeenschap 2411 leerlingen.  De samenwerking concentreerde zich tot nog toe vooral rond de directies en de zorgcoördinatoren die geregeld samenkwamen.  In de loop van het nieuwe schooljaar worden echter ook vergaderingen gepland voor de leerkrachten.  Daarbij zal voornamelijk het uitwisselen van ervaringen, ideeën, werkvormen en didactische materialen aan bod komen. 
 

Deelnemende scholen aan de Oostkust

De Keuvelhoekschool, Margaretaschool en de school van de Dumortierlaan in Knokke, de Vrije Basisschool Windekind, Polderkind en Duinenkind van Westkapelle - Duinbergen, de Vrije Basisschool OLVO van Heist met wijkschool in Ramskapelle, de Vrije Basisschool Roezemoes in Zeebrugge, de Vrije Basisschool de Lisblomme in Lissewege en de Vrije Basisschool De Vuurtoren, bijzonder onderwijs type 1 te Heist. 
 

 
GOEDE TIJDEN VOOR ZV 

Door de sterke aanvoercijfers van de afgelopen 2 maanden heeft de Zeebrugse Visveiling een serieuze voorsprong op concurrent Oostende. Dat verklaarde de directie woensdagmorgen. In augustus realiseerde ZV een marktaandeel van 60,50 %.  Dat was mede dankzij de grote aanvoer van tong uit de Golf van Gascogne en de daarbij horende hoge prijzen. September overtrof echter alle verwachtingen met een recordaanvoer van ruim 1,3 miljoen kilo vis! Dat betekende een marktaandeel van bijna 62 procent (61,76). De aanvoer bestond in september vooral uit pladijs, kabeljauw en tongschar van extra kwaliteit. Het feit dat reders uit Knokke-Heist en Zeebrugge duidelijk kiezen voor onze Oostkusthaven als 'thuishaven' helpt de ZV goed op weg om haar jaaromzet van 2005 te verbeteren.
 

KINDER- EN JEUGDJURY 

In Knokke-Heist hebben zich dit schooljaar liefst 117 jonge lezers ingeschreven om deel te nemen aan de Kinder- en Jeugdjury in de badstad. Er doen zelfs drie complete klassen aan mee. De KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. De juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Hiervoor komen ze van oktober tot maart eenmaal in de maand onder volwassen begeleiding samen in de bibliotheek. In totaal zijn er 10 belezen begeleiders die de jongeren een jaar lang door allerlei literatuur zullen loodsen. 
 

HERALD-VOORVECHTER ZWAAR ZIEK 

Maurice de Rohan, de man die jarenlang vocht voor de rechten van de nabestaanden van de slachtoffers van de Zeebrugse scheepsramp, is zwaar ziek. De Rohan, die op het punt stond om volgend jaar gouverneur van Zuid Australië te worden, vecht momenteel in een Londens ziekenhuis tegen kanker.  Voor zijn inzet voor de slachtoffers van de ramp met de Herald of Free Enterprise werd de Rohan destijds geridderd door de Britse koningin. Zijn dochter en schoonzoon bevonden zich onder de 193 mensen die in 1987 in Zeebrugge het leven lieten.  (zie ook hieronder)
 

 

The man chosen to be South Australia's next Governor is battling a serious illness in London. (04.10.06 Adelaide Advertiser)
(Belangenverdediger van de Herald-families vecht tegen kanker)

Maurice de Rohan, SA's Agent-General, was admitted to hospital at the weekend and is in a serious condition with his wife, Margaret, and other family members by his bedside. Cabinet decided in May that Mr de Rohan would be the successor to the popular Marjorie Jackson-Nelson. Premier Mike Rann approached Mr de Rohan soon after in London about taking up the post in August next year. However, since then Mr de Rohan, 70, has been battling what is believed to be cancer. Mr Rann would not comment yesterday on any speculation about the next Governor. Government sources said Mr de Rohan's choice had been "enthusiastically supported" by ministers. A recommendation was about to be made to the Queen. Mrs Jackson-Nelson's term expires on July 1 next year and the intention was to announce Mr de Rohan's appointment on Anzac Day next year. Plans have been thrown into confusion by his illness. An avid Port Adelaide supporter, Mr de Rohan has been Agent-General since 1998 and has had his term extended twice. The post carries a $224,000 salary-and-allowance package. An Adelaide-raised civil engineer and businessman, Mr de Rohan was appointed by the Olsen government to replace Geoff Walls. Mr de Rohan graduated from civil engineering at the University of Adelaide in 1960 and was a founding partner of Kinhill Engineers. He was awarded an OBE in the United Kingdom in 1992 for his work heading up lobby groups for families of disaster victims. His daughter Alison, 27, and her husband Francis Gaillard, 26, were among the 193 people who drowned in the 1987 Zeebrugge ferry disaster off the Belgian coast. Mr de Rohan is the only Australian on the board of the MCC and as a canal boat owner is also president of the Narrow Boats Association of Britain. He is also president of the Cutty Sark Trust and chairman of the Australia Day Foundation in the UK. Highly respected in diplomatic circles, Mr de Rohan was made a free man of London in 1998. Mr Rann said yesterday Mr de Rohan was widely regarded as the most outstanding Agent-General SA had ever had. "He has better connections in Britain and Europe than anyone I have known," Mr Rann said. "Maurice has been a mentor to countless South Australians living in Britain. "One example of that is that Gill Hicks, who lost her legs in the London bombings, has spoken of his extraordinary support to her and her husband during each visit I have made to Britain." Mr Rann said Maurice de Rohan "exemplifies the word gentleman". 
 

 
04.10.1669 Overlijdensverjaardag van Rembrandt van Rijn, Nederlands schilder 
04.10.1923 Geboorteverjaardag van Charlton Heston, Amerikaans acteur 
Op 4 oktober 1957 brengen de Russen de eerste satelliet, Spoetnik-1, in een baan om de aarde.
04.10.1970 Overlijdensverjaardag van Janis Joplin, Amerikaans popzangeres 
Op 4 oktober 1986 stelt de Nederlandse koningin Beatrix de stormvloedkering in de Oosterschelde in werking, waarmee de Deltawerken zijn voltooid.
04.10.1994 Overlijdensverjaardag van Heinz Rühmann, Duits acteur 
Happy Birthday: 
WEBCAMS KNOKKE-HEIST
DRINGENDE HULP
dinsdag 3 oktober 2006
WEER METEO ZEEBRUGGE
BBC WEATHER ZEEBRUGGE
TELERAD WESTKAPELLE
HOOFDPUNTEN

° In Knokke-Heist heeft de partij Groen! de storende 'raamprostitutie' van politici in het straatbeeld scherp veroordeeld. 
° Jeanine Martony, die nieuwe voorzitter van de Klakkertjes, wil de folkloregroep opnieuw de luister van vroeger geven. 
° Zeedijkbewoners in Heist-West zijn opgetogen nu een strook wildgroei verwijderd wordt van het strand. 
° In de Herfststraat zijn de nutsmaatschappijen gestart met het vernieuwen van de leidingen.
° De Rederscentrale kraakt de recente oproep van het Wereld Natuur Fonds om “dringend minder vis te eten".
° Sincfala pakt op zondag 22 oktober uit met een voordracht over het kuipersambacht.
° In Zeebrugge is dinsdag een woning volledig uitgebrand. 

En verder ORO Nieuwsmagazine:

° De Vlaamse Rederscentrale bijt van zich af na oproep van WWF aan alle Europeanen om “ dringend minder vis te eten “.
° SPORT: Basketheren IBS blijven ongeslagen
° Op deze dag -tig jaar geleden
° Baziel
 

Evenementen Vandaag in Knokke-Heist, Jeugdig Amusement, Casino-agenda & Films momenteel in de Bioskoop in de badstad
TVVanavond: BBC2 20u Who Do You Think You Are, 22u The Survivor's Guide to Plane Crashes!, Canvas: 23.20 Speer & Hitler
GROEN! KLAAGT POLITIEKE "RAAMPROSTITUTIE" AAN IN KNOKKE-HEIST

Een paar maanden geleden was op voorstel van burgemeester Lippens tijdens een vergadering van fractieleiders afgesproken om geen storende affichering te voorzien in de voortuinen en het straatbeeld van de badstad.  "Om onze gemeente niet nodeloos te ontsieren". Op 16 locaties heeft de gemeente in totaal 144 officiële afficheringsborden geplaatst waarvan de partijen kunnen gebruik maken. De eerste weken ging het goed. Maar nu de verkiezingskoorts is losgebarsten zijn de partijen, ook die van burgemeester Lippens, de gemaakte overeenkomst vergeten.

Groen! heeft zich in Knokke-Heist aan de afspraken gehouden, maar klaagt nu het gedrag van de andere partijen aan bij de gemeente.   De politici van Gemeentebelangen, VLD en sommige andere partijen staan her en der bij bosjes in tuinen en op frekwent gefrekwenteerde straathoeken.  "Ze nemen zelfs bezit van leegstaande panden en hangen aldaar met tientallen tegelijk, twee verdiepingen hoog, te grijnzen naar voorbijrijdende trams en bussen.   Deze locaties, in zowel af te breken gebouwen als nieuwe gebouwen, tonen nog maar eens de link tussen de promotoren en het gemeentebestuur in Knokke-Heist" zegt Ann Croeckaert lijsttrekker van Groen! in de badstad. 

Inmiddels wordt zelfs langs polderwegen en tot aan de grens met Sluis volop verkiezingsposters neergepoot. Wat meer is, voor het eerst wordt zelfs tot IN Nederland campagne gevoerd. Met name in het grensgehucht Retranchement ontsnapt men niet aan de Knokke-Heistse verkiezingskoorts. 
 

KLAKKERTJES ZIJN VZW 

Kort geleden kregen de Heistse Klakkertjes een nieuwe voorzitter. Het gaat om Jeanine Martony, die vroeger verbonden was aan de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent. Zelf is ze trouwens een oud klakkertje en reeds 16 jaar bestuurslid. De nieuwe voorzitter wil zich in de toekomst gaan inzetten om de folkloregroep opnieuw de luister te geven die ze vroeger in binnen- en buitenland bezat als ambassadeur van de badstad. Jeanine Martony wil dan ook extra aandacht besteden aan het artistiek peil van de dansers in de groep. Dat ze haar nieuwe taak ernstig neemt blijkt ook uit het feit dat de Koninklijke Klakkertjes nu een vzw geworden zijn. De statuten werden inmiddels gepubliceerd in het Staatsblad. De doelstellingen zijn ondermeer het typisch folkloristisch karakter en de eigenheid van het Heistse volksleven bevorderen; onder andere door ”verloren” dansen te hervinden. 
 

WEER ZANDSTRAND

Bewoners met kinderen aan de Zeedijk in Heist-West zijn opgetogen, dat dan toch rekening wordt gehouden met hun eisen. Na aandringen van de Actiegroep van appartementbezitters zijn op het strand dinsdag namelijk opruimingswerkzaamheden gestart. De bedoeling is om overtollige wildgroei net naast de Baai van Heist te verwijderen zodat kinderen op het strand opnieuw in een strook zand kunnen spelen. Eén en ander gebeurde na overleg tussen de gemeente en Koen Maréchal, Natuurwachter aan de Oostkust bij de Afdeling Natuur West-Vlaanderen van de Vlaamse Gemeenschap. 
 

HERFSTSTRAAT 

In de Herfststraat in Knokke-Heist zijn de nutsmaatschappijen gestart met het vernieuwen van de leidingen. Daartoe werd het voetpad opengebroken.  Het vervangen van de oude leidingen zal zowat de hele maand in beslag nemen. Begin november zal de aannemer dan beginnen met het heraanleggen van de trottoirs.  Midden volgende maand moet de hele klus geklaard zijn. 
 

REDERSCENTRALE WIJST WWF TERECHT 

De Rederscentrale aan onze kust heeft gereageerd op de recente oproep van het Wereld Natuur Fonds waarin alle Europeanen werden aangemaand om “dringend minder vis te eten". Het Fonds zwaait ondermeer met termen zoals "illegale, ongereguleerde en niet geregistreerde visserij". Die bestaat volgens de Rederscentrale echter niet binnen de Europese Visserij. Het Visserijbeleid van de EU is namelijk het strengst gereglementeerde ter wereld. Om de slinkende visbestanden op peil te houden zijn voor diverse soorten beheers- of herstelplannen uitgewerkt.  Deze leggen op hun beurt de visserij-inspanning aan banden.  De Rederscentrale stelt dan ook, dat het Wereld Natuur Fonds diverse zaken door elkaar haalt en de consument probeert te misleiden. 
 

KUIPEN IN SINCFALA 

De Geschied- en Heemkundige Kring Guthago organiseert in samenwerking met het Sincfala Museum op zondag 22 oktober (10u) een voordracht over het kuipersambacht. Dat gebeurt onder de noemer "Eer het vat in duigen valt". Erik Waelput zal aan de hand van een spannend boek de basistechnieken van het ambachtelijk kuipen uitleggen.  De voordrachtgever is zelf de zoon van een Merendreese kuiper en heeft zich de voorbije jaren zeer verdiept in de geschiedenis van de kuiperij.  Z'n boek over het onderwerp werd bekroond met de Driejaarlijkse Prijs voor Volkskunde van de Provincie Oost-Vlaanderen.
 

KUIPEN DOOR DE EEUWEN

Grieken en andere Oosterse volkeren gebruikten kruiken en manshoge pithoi als recipiënten om hun olie, honing, wijn, e.a. te bewaren. Romeinen leerden het houten vat kennen bij de Galliërs en brachten de wijn voortaan in houten vaten naar onze streken. Zo kon Karel de Grote een verbod uitvaardigen om de wijn niet meer te verhandelen in lederen zakken. De kuipersgilden hadden in de Middeleeuwen een groot aanzien en de ontdekkingsreizigers van de 16de eeuw hadden kuipers aan boord bij hun ontdekkingstochten. In de Nieuwe tijd met transporten naar alle werelddelen was het houten vat, de container van toen. Honderden kuipers werkten in de havens. Het product kuip vond men in grote variëteiten op alle niveaus van het dagelijkse leven. Na WO II verdrong de ferblanterie het houten kuipwerk. De kuiperszonen zochten ander werk… Maar in de wijnlanden en bij producenten van alcoholische dranken zal het houten vaatwerk de tijd overwinnen. De correlatie van de houtstructuur en het gistingsproces maken na jaren rijping van een gewone wijn een grand cru en van een blended, een malt whisky. Met de mechanisatie, ook in deze sector, dreigt de kennis over de ambachtelijke techniek van een der meest gespecialiseerde houtbewerkingsberoepen echter verloren te gaan. La tonnellerie un art au service du vin! Daarom proberen wij een antwoord te geven op de vraag hoe de kuiper – van boom tot vat - erin slaagt, met beperkte gereedschappen, het hout te buigen, het geheel te dichten (Soo 't niet sluit, 't lect eruit) en dat niet alleen met een houten emmer, maar ook met mastodonten van 200.000 liter en meer. 
 

 
WONINGBRAND 

In Zeebrugge is dinsdagmorgen in de Donaasstraat een woning volledig uitgebrand. De vuurhaard is zo goed als zeker ontstaan bij het gasfornuis. De bejaarde bewoners werden overgebracht naar het ziekenhuis. De echtgenoot raakte gewond aan de voet. De vrouw verkeerde is shock. Het geteisterde huis is onbewoonbaar. 
 

 

De Vlaamse Rederscentrale bijt van zich af na oproep van WWF aan alle Europeanen om “ dringend minder vis te eten “.

WWF haalt in dit persbericht weer zaken door elkaar. Illegale, ongereguleerde en niet geregistreerde visserij bestaat niet binnen de Europese visserij. Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid dat er gevoerd wordt is de strengst gereglementeerde ter wereld. Om de slinkende visbestanden op peil te houden zijn voor diverse soorten voorzorgsprincipes van toepassing waarbij beheers- of herstelplannen zijn uitgewerkt die op hun beurt de visserij-inspanning aan banden legt. Daarbij komt nog dat tegen 2015 een internationale overeenkomst ( Johannesburg-akkoord) van kracht wordt waarbij alle visbestanden op een duurzaam peil moeten behouden blijven. De Europese Commissie zal ook, op vraag van onze vissers, de strijd aanbinden tegen de illegale visserij van derde landen wanneer die de Europese wateren binnendringen. Europa zal ook om een duidelijk onderscheid te maken tussen illegale visserij en  gereglementeerde visserij die binnen hun quota vissen met erkende visserijtechnieken een label uitvaardigen voor “ Duurzame Visserij”.  De EU-consument zal dan zeker zijn dat de 30% van de aangeboden vis die door EU vissers wordt aangeland door dit label zal onderscheiden worden van de 70% ingevoerde vis die onze markt bevoorraadt.  WWF beweert dat 80% van de schol en tongvangst in de Noordzee terug over boord wordt gegooid. De officiële gemiddelde cijfers (2004 & 2005 in % gewicht) zijn voor Tong 9,5% en voor Schol 18%.  WWF, Greenpeace en andere niet Gouvernementele Organisaties zijn ruimschoots vertegenwoordigd in het Raadgevend Comité Visserij van de Europese Commissie alsook in de Regionale Advies Raden.  Het aanpassen van onze eetgewoonten om te voldoen aan hun wensen zou normaliter eerst in deze fora moeten worden besproken vooraleer het “World Wide” wordt verspreid.    WWF.be en de misleidde lezers raad ik dan ook aan om de website van “ het   Verbond van de Nederlandse Visdetailhandel “ ( VNV )  www.verantwoordevisvragen.nl eens te bezoeken. Daar worden de vragen van de consument vanuit een ander standpunt beantwoord. 
Luc Corbisier, Directeur, Rederscentrale.

SPORT: IBS – basketheren blijven ongeslagen, Duinbergse basketters mee aan de leiding

Voetbal

1ste provinciale

Knokke FC – Avelgem 1-1 
Knokke speelde een goede wedstrijd maar onder meer Vlaminck kende tegenslag. Zijn schot belandde op de lat. Ook Avelgem kreeg een paar mooie kansen, die onschadelijk werden gemaakt door doelman Van Wynsberghe. Tien minuten voor tijd leek Sinnaeve op strafschop Knokke de zege te gaan bezorgen maar Avelgem sloeg met tien man nog terug. Knokke zakt naar de vierde plaats met 10 punten. Ieper en Oostnieuwkerke staan aan de leiding met 13 punten, Poperinge heeft er 12. 

3de provinciale B

Aartrijke - FC Heist 0-2. Vandewalle bracht Heist op voorsprong en in de tweede helft dikte groen-wit de voorsprong nog aan. 

VV Westkapelle – Bredene 2-2. Na doelpunten van Steve De Vlieghe en Torresan leek er voor Westkapelle geen vuiltje aan de lucht. Juist voor de rust kwamen de bezoekers terug in de wedstrijd en de in de tweede helft moest VVW een puntendeling toestaan. 

Heist staat derde met 11 punten, Westkapelle achtste met 6 punten. Spermalie gaat aan de leiding met het maximum van 15 punten.

4de provinciale B

Zeemeeuw Zeebrugge – Ruddervoorde 1-1. Mahieu bracht Zeebrugge op voorsprong, tot Ruddervoorde reageerde.

Hertsberge – Moerkerke 1-0.

Zeebrugge en Moerkerke staan negende met 5 punten. Lissewege leidt met 15 punten.

Basketbal
Heren Eerste landelijke

IBS Knokke-Heist – Ninove 80-66
De bezoekers blijven wachten op hun eerste overwinning. Na 27-19 en 43-35 kende IBS weinig problemen meer. Topschutter werd Gunther Depauw met 23 punten en ook Bruce Minne (16), Bart Jansen (14) en Cédric Renaudin (12) waren in goede doen.

2de provinciale

Duinbergse – Deerlijk 63-60. Alle ploegen in de reeks hebben nu minstens éénmaal verloren en zo staat Duinbergse, samen met vijf andere ploegen, aan de leiding met 10 punten.

Dames Eerste Landelijke 

IBS Knokke-Heist – Ieper 45-51
Tegen de ongeslagen leider weerde IBS, opnieuw zonder de zieke Vantorre, zich dapper. Na een 4-18 tussenstand bedroeg de achterstand bij de rust 9 punten: 19-28. IBS knokte zich naar de leiding en bij 41-37 leek een stunt in de maak maar ondanks 15 punten van Kelly Rouzerée en 12 van Kimmy Stevens mocht het niet zijn. 
IBS staat achtste met 6 punten.

Volleybal

Heren Beker van West-Vlaanderen
Knokke-Heist – Torhout (+2) 3-0

Dames  Beker van West-Vlaanderen – 1/32ste finales
Knokke-Heist 1 – Avelgem 3-0 forfait

Hockey
Heren
3de nationale C

Ombrage – Knokke 11-1

Dames
3de nationale C

Knokke-Ukkel 1-5

Krachtbal
1ste nationale heren

Temse – KBC Heist 36-11. Heist staat tiende met 8 punten uit 3 wedstrijden.
 

 
03.10.1871 Geboorteverjaardag van Stijn Streuvels, Vlaams schrijver 
03.10.1934 Geboorteverjaardag van Jan Theys, Belgisch televisiepresentator 
03.10.1941 Geboorteverjaardag van Chubby Checker, Amerikaans zanger 
03.10.1987 Overlijdensverjaardag van Jean Anouilh, Frans toneelschrijver 
Op 3 oktober 1990 houdt de DDR op te bestaan en worden beide Duitslanden één land.
Voor 20 miljoen Amerikaanse kijkers verscheurt zangeres Sinead O'Conner op 3 oktober 1992 een foto van de paus.
Na een maandenlang proces wordt sport- en filmster O.J. Simpson op 3 oktober 1995 door de jury onschuldig bevonden.
Gelukkig Verjaardag

 
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Weekend
KustPortaal
NieuwsPortaal
HavenNieuws
KustWeer
BazielMoppen
Today's Joke
Uit Eten
ORO Yahoo!
ORO Email
ORO Archief
Archief99
Arch.2000-01
Specials
Sport
RadioContact
RadioParadijs
Intern.& Ships.
Movies & L.A.
UK & London
Pop News
Asia & China
Financial News
Intern. Sport
boven